Joop

Tsjechische president ontpopt zich als naargeestige transgender-hater

  •  
28-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Austria Czech Republic

© The president of the Czech Republic Milos Zeman addresses the media during a joint press conference after their meeting at the Hofburg palace with the Austrian President Alexander Van der Bel

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft het in een interview met CNN opgenomen voor de Hongaarse premier Viktor Orban en de Hongaarse anti-LHBTI-wet. Hij noemde transgenders in het gesprek “intrinsiek walgelijk”. “Als je een geslachtsoperatie ondergaat, maak je je in feite schuldig aan zelfverminking”, meent Zeman.
Tijdens de EU-top vorige week bekritiseerden EU-leiders het Hongaarse wetsvoorstel hevig. Zo sprak de Belgische premier Alexander De Croo van een “achterlijke wet” en “schaamteloze discriminatie”. Mark Rutte pleitte voor een vertrek van Hongarije uit de EU als de wet van kracht wordt.
Aan Zeman zijn dergelijke veroordelingen duidelijk niet besteed. De kleingeestige president moet bijvoorbeeld ook niets hebben van Pride-optochten. Als hij jonger was geweest, had hij naar eigen zeggen graag een demonstratie voor heteroseksuelen georganiseerd.
De opmerkingen van Zeman vielen niet goed in Tsjechië. “Hiermee heeft Zeman alle grenzen van het debat over seksuele minderheden overschreden”, meent de centrumrechtse politicus Jiří Pospíšil. “Ik raad hem aan om zijn excuses te maken.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (18)

Bouwman2
Bouwman229 jun. 2021 - 12:06

Wat Zeman doet is de vinger op de zere plek leggen. Hij signaleert een strijd tussen de seksen. En daaronder ligt altijd de strijd tussen gelijk en ongelijk. En die gaat altijd door. Daarom is het zo goed dat er voetbal bestaat. Dat leidt die strijd in de juiste en overzichtelijk banen. Het relativeert en leidt af. De spelers die uitkwamen voor de Tsjechische republiek wonnen de wedstrijd en de volgende keer verliezen ze weer. Soms win je soms verlies je, soms heb je gelijk en soms ook niet. Wie dat beseft, leert relativeren. En die leeft dan harmonieuzer dan een ander die het meer in absolute en confronterende termen zoekt.

Freddy2
Freddy229 jun. 2021 - 10:49

Ach, in zijn uitspraken scheelt hij niet veel van de meeste mensen die hieronder uitspraken doen over zijn mening. Vergeet niet lang geleden vonden wij ook dat mensen die zich identificeerden als iets anders dan wat ze zijn beetje gek. En nu zijn we compleet omgeslagen en maken we het liefst iedereen dood die het niet met ons eens is. We moeten veranderingen niet eens meer gewoon accepteren, we moeten er compleet achter staan anders ben je al fout. Ik denk dat die denkwijze eigenlijk ook zorgt voor een gelijke starheid aan de andere kant.

Libertain
Libertain29 jun. 2021 - 10:47

("Mark Rutte pleitte voor een vertrek van Hongarije uit de EU") Deze soort populistische uitspraken zijn een Premier onwaardig mede omdat het lijkt alsof hij het bestaan van de Europese Unie bewust wil ondermijnen. Nog erger, is het mij opgevallen het grote steun dat Hongarije vanuit Polen krijgt. Hier wordt, eigenlijk zeer selectief, met geen enkel woord over gerept terwijl alle negativiteit op Hongarije wordt ingestort.

Dehnus
Dehnus28 jun. 2021 - 18:55

Heeft die man wel eens in de spiegel gekeken? Daar word je ook niet echt vrolijk van.

adriek
adriek28 jun. 2021 - 16:10

Tegen borstvergrotende operaties zal deze griezel ongetwijfeld geen bezwaren hebben.

Herr Vorragend
Herr Vorragend28 jun. 2021 - 15:48

De Tsjechen staan bekend om hun absurdistische zwarte humor. Ze hebben het liefst een president die voor clown speelt en die ze vaak uit kunnen lachen. Zeman voldoet prima aan dat profiel. Zie ook de literatuur van Kafka, Jan Neruda, Jaroslav Hasek of Bohumil Hrabal

2 Reacties
Franciscus Borghwerf
Franciscus Borghwerf28 jun. 2021 - 17:54

Niet alleen oostblokkers kunnen er wat van. Wat dacht je van Italië /Berlusconi ? En Turkije/ erdogan?

adriek
adriek29 jun. 2021 - 7:25

Ach, daar had ik niet aan gedacht, ze menen het allemaal niet...

Robert Follon
Robert Follon28 jun. 2021 - 15:26

De EU was in de jaren '90 al zo vaak gewaarschuwd voor het willen 'binnenhalen' van Midden- en Oost Europa. Je krijgt de mentaliteit erbij cadeau.

9 Reacties
HappyBuddha
HappyBuddha28 jun. 2021 - 16:00

Precies, De ex-oostbloklanden hebben niets maar dan ook niets te zoeken in de EU. Ze hebben in het verleden bewezen en bewijzen nog steeds dat ze discrimitoire zijn. Oprotten met die hap

adriek
adriek28 jun. 2021 - 16:12

Allerlei regeltjes waar men zich aan dient te houden, maar geen enkele mogelijkheid om sancties op te leggen en geen voorzieningen om een land (vrijwillig of niet) uit te laten treden. En 'Brussel' zit vol met zeer ervaren bestuurders. Hoe kan dit toch?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 jun. 2021 - 17:10

Er komen er nog veel meer. Rechtse dicteerdeerders uit die landen. Gaat echt een probleem worden. Ook voor de Nato.

Hakkepuf
Hakkepuf28 jun. 2021 - 19:44

@Hannes: Hoezo problemen voor de NATO? De Oostblok landen betalen keurig netjes hun afgesproken bijdrage aan de NATO. Zij weten iets beter hoe het is om voor je vrijheid te moeten strijden. De Oostblok landen stemmen over het algemeen rechts, omdat ze ook de duistere kanten van een linkse dictatuur kennen. De Heilstaat in oprichting EU, moet eens wat meer in de spiegel kijken en zich afvragen waarom deze landen dwarsliggen bij grote centralisatieplannen die in Brussel en Straatsburg gesmeed worden.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland28 jun. 2021 - 22:34

De NAVO is gewoon het VS imperialistische leger waar vazalstaten als tribuutbetaling militairen leveren .

Jozias2
Jozias228 jun. 2021 - 22:37

“De ex-oostbloklanden hebben niets maar dan ook niets te zoeken in de EU. Ze hebben in het verleden bewezen en bewijzen nog steeds dat ze discrimitoire zijn. Oprotten met die hap” Ja laten we discriminatie bestrijden door voormalige Oostbloklanden te discrimineren….

Zandb
Zandb29 jun. 2021 - 6:48

Robert Ik begrijp dat mensen uit Midden- en Oost-Europa een 'speciaal soort mensen' zijn. En waarschijnlijk net voor als zwarte mensen, mensen uit islamitische landen en joden zou kunnen gelden: je kunt er niet genoeg voor waarschuwen! Ik hoop maar dat u niet werkelijk bedoelt, dat je o.g.v. afkomst mensen kunt duiden. De geschiedenis leert, dat zoiets iet zelden verkeerd afloopt.

Norsemen
Norsemen29 jun. 2021 - 7:56

Hoezo Oostblok? Er lopen in Nederland genoeg mensen rond met vergelijkbare meningen. Nederland is niet heel veel anders met partijen als FvD en SGP. Als wij in met de huidige situatie een gekozen staatshoofd zouden hebben, is de kans vrij groot dat dit ook één of andere randdebiel zou zijn.

HappyBuddha
HappyBuddha29 jun. 2021 - 10:31

@Jozias 29 juni 2021 at 00:37 “De ex-oostbloklanden hebben niets maar dan ook niets te zoeken in de EU. Ze hebben in het verleden bewezen en bewijzen nog steeds dat ze discrimitoire zijn. Oprotten met die hap” Ja laten we discriminatie bestrijden door voormalige Oostbloklanden te discrimineren…. Als je er zo graag bij wil horen, dan heb je je maar aan te passen. Doe je dat niet, dan moet je gewoon oprotten...