Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tsjakka: Extreemrechtse oer-wappie Emile Ratelband veroordeeld voor opruiing

  •  
09-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3688 keer bekeken
  •  
ANP-406790488

Emile Ratelband is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro voor opruiing. De gevallen fopgoeroe plaatste in 2022 op Twitter (nu X) een bericht waarin hij indirect aanzette tot het bezetten van het parlement en het doden van politici. Het OM had een taakstraf van honderd uur geëist.

Het AD meldt:

Ratelband schreef in december 2022 in een bericht dat hij hoopte dat iemand de moed had om het Nederlandse parlement te bezetten en alle politici, onder wie Jesse Klaver, voor het gerecht te dagen. Dit omdat zij Nederland zouden hebben verkwanseld. Hij stelde in dat geval ‘voor de doodstraf’ te zijn. De rechtbank duidde dit bericht aan als opruiend omdat het anderen zou kunnen aanzetten tot het plegen van een strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag, staat in de dinsdag gepubliceerde uitspraak.

Dat Ratelband op sociale media gierend uit de bocht vliegt, is de laatste jaren niets nieuws. Zo schreef hij onder meer ook dat "Hitler in 90% van de gevallen gelijk" had. Inmiddels heeft hij zijn account gesloten, naar eigen zeggen om niet opnieuw "impulsief" de openlijke fascist uit te hangen.

Scherm­afbeelding 2024-07-09 om 18.26.21

Dat de straf voor Ratelband uiteindelijk lager uitviel, is omdat vrijwel niemand hem serieus neemt. Zo blijkt ook uit de bewoording van de rechter: "Hoewel de verdachte een ‘bekende Nederlander’ is, zijn invloed en bereik niet dusdanig dat om die reden voor hem een extra verantwoordelijkheid gold."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.