Joop

Trumps migratiebeleid in beeld: het verhaal achter de foto

  •    •  
18-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-06-18 om 17.05.26
Tussen de vele foto’s en video’s die de laatste dagen naar buiten komen van het hardvochtige immigratiebeleid van de regering-Trump, is er één foto die het symbool lijkt te worden van de manier waarop de Verenigde Staten dat beleid uitvoert. Een klein meisje, roze jasje, roze schoentjes – zonder schoenveters – kijkt in tranen omhoog naar haar moeder die geconfronteerd wordt met Amerikaanse grenswachten.
De fotograaf, John Moore, vertelt bij CNN waar en onder welke omstandigheden hij de foto maakte:
"Ik was die avond de grenspolitie aan het fotograferen, observeerde mensen die midden in de nacht de rivier overstaken. Het waren allemaal asielzoekers. Toen ze aan de Amerikaanse kant van de rivier aankwamen, werden ze door de grenswachten verzameld, werden hun namen genoteerd, legitimatiebewijzen ingenomen. Om daar die kinderen tussen te zien was een erg emotioneel moment voor me."
Over het meisje wier beeld inmiddels de hele wereld overgaat zegt Moore:
"Ik heb heel kort met haar moeder kunnen praten. Ik had haar en haar dochter gefotografeerd, samen met nog andere kinderen en hun gezinnen. De moeder vertelde me dat ze een maand hadden gereisd. Vanuit Honduras, door Mexico, een maand lang, is een ontzettend zware reis voor deze mensen. En vaak ook erg gevaarlijk. Tegen de tijd dat ze de VS hadden bereikt, hadden ze waarschijnlijk al veel moeten doorstaan. "
Op de vraag wat er door hem heen ging bij het maken van de foto, zegt hij:
"De mensen werden gefouilleerd voor ze in een bus werden geladen, op weg naar een van de migratiecentra. Een van de laatste mensen die op de bus werd gezet was de moeder van dit kind, samen met haar dochter. Toen ze haar gingen fouilleren, tegen het voertuig aan, moest ze haar kind neerzetten. En daar, op dat moment, barstte het meisje in tranen uit. En weet je, het is niet ongebruikelijk dat peuters verlatingsangst hebben, maar ik denk dat in deze situatie, met wat er met al die gezinnen gebeurt, die term een hele nieuwe lading krijgt. "
Kort na het nemen van de foto werden ook het meisje en haar moeder in de bus geladen, waarna die vertrok. Wat er van het meisje en haar moeder terechtgekomen is, is onbekend. Buzzfeed deed navraag bij de immigratiedienst, maar daar willen of kunnen ze verder geen informatie verstrekken. Volgens een woordvoerder is de kans klein dat ook dit meisje bij haar moeder is weggehaald, omdat ze daar te jong voor zou zijn.
Lees meer over het ‘zero tolerance’ immigratiebeleid op Joop:
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Satya
Satya18 jun. 2018 - 20:48

Het blijft te triest voor woorden. Het ligt aan de ouders vinden sommigen. Het is te hopen dat de rest van de samenleving beter voor hun kinderen zorgt dan de mensen die dat argument gebruiken. Ik geloof dat je altijd een beter leven voor je kinderen wilt, ik heb geen kinderen maar stel me dat zo voor. de mensen die dat argument gebruiken zouden in de 3e wereld dus gewoon wachten en wachten en wachten. Ze hebben geen idee van armoede. Vechten voor welvaart, educatie en veiligheid voor hun kinderen is wat deze mensen doen. Respect is op zijn plaats het zijn toch echt mensen.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 18:01

Omdat ze te jong zou zijn zou ze niet van haar moeder gescheiden zijn? Ik geloof er geen reet van, die lui zijn totaal gewetenloos gebleken en liegen dat het gedrukt staat als dat beter uitkomt.

6 Reacties
JopieS2
JopieS218 jun. 2018 - 18:45

Laten we voorop stellen dat je niet gedwongen wordt om van Mexico naar de VS te verhuizen.

Karingin
Karingin18 jun. 2018 - 20:11

Hoe weet je dat?

Satya
Satya18 jun. 2018 - 20:38

@jopie En? Dan is dit normaal. Wat zullen de indianen van jouw redenering vinden? Te lang geleden zeker?

Nick the Stripper
Nick the Stripper18 jun. 2018 - 21:22

JopieS 18 juni 2018 at 20:45 [ Laten we voorop stellen dat je niet gedwongen wordt om van Mexico naar de VS te verhuizen. ] Laten we voorop stellen dat u niet eens het basale fatsoen hebt gehad om het filmpje te bekrijken, want dan had u geweten dat deze moeder en haar dochter asielzoekers uit Honduras zijn.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 jun. 2018 - 0:18

@Jopie Reisadvies van de Nederlandse overheid betreffende Honduras: "Algemeen Reis alleen als het noodzakelijk is naar grote delen van Honduras. Dit heeft te maken met zware criminaliteit. In Honduras kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden." Echt een plaats om je kind groot te brengen, toch?

OOF
OOF19 jun. 2018 - 1:04

@ Jopie S. Heb je de moordcijfers in Honduras gezien . Het land wordt bijna geregeerd door MS13 and 18 th street, die hun oorsprong in de VS hebben. De drugsoorlog die gaande is Centraal Amerika is een direct gevolg van de honger naar Coke en Heroine in de VS. Door de aanvoer over zee naar Florida af te sluiten, vindt de aanvoer nu plaats door gebieden waar mensen wonen, met vele doden tot gevolg Het is inmiddels gevaarlijker in Honduras dan in Afganistan. Maar er is officieel geen oorlog, dus je wordt niet als vluchteling erkend.Als je een beetje geinformeerd bent dan weet je dat de meeste immigranten niet uit Mexico komen, maar dat ze door Mexico naar de VS reizen. Dus je opmerking slaat kant nog wal.