Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trumps migratiebeleid in beeld: het verhaal achter de foto

  •  
18-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-06-18 om 17.05.26
Tussen de vele foto’s en video’s die de laatste dagen naar buiten komen van het hardvochtige immigratiebeleid van de regering-Trump, is er één foto die het symbool lijkt te worden van de manier waarop de Verenigde Staten dat beleid uitvoert. Een klein meisje, roze jasje, roze schoentjes – zonder schoenveters – kijkt in tranen omhoog naar haar moeder die geconfronteerd wordt met Amerikaanse grenswachten.
De fotograaf, John Moore, vertelt bij CNN waar en onder welke omstandigheden hij de foto maakte:
"Ik was die avond de grenspolitie aan het fotograferen, observeerde mensen die midden in de nacht de rivier overstaken. Het waren allemaal asielzoekers. Toen ze aan de Amerikaanse kant van de rivier aankwamen, werden ze door de grenswachten verzameld, werden hun namen genoteerd, legitimatiebewijzen ingenomen. Om daar die kinderen tussen te zien was een erg emotioneel moment voor me."
Over het meisje wier beeld inmiddels de hele wereld overgaat zegt Moore:
"Ik heb heel kort met haar moeder kunnen praten. Ik had haar en haar dochter gefotografeerd, samen met nog andere kinderen en hun gezinnen. De moeder vertelde me dat ze een maand hadden gereisd. Vanuit Honduras, door Mexico, een maand lang, is een ontzettend zware reis voor deze mensen. En vaak ook erg gevaarlijk. Tegen de tijd dat ze de VS hadden bereikt, hadden ze waarschijnlijk al veel moeten doorstaan. "
Op de vraag wat er door hem heen ging bij het maken van de foto, zegt hij:
"De mensen werden gefouilleerd voor ze in een bus werden geladen, op weg naar een van de migratiecentra. Een van de laatste mensen die op de bus werd gezet was de moeder van dit kind, samen met haar dochter. Toen ze haar gingen fouilleren, tegen het voertuig aan, moest ze haar kind neerzetten. En daar, op dat moment, barstte het meisje in tranen uit. En weet je, het is niet ongebruikelijk dat peuters verlatingsangst hebben, maar ik denk dat in deze situatie, met wat er met al die gezinnen gebeurt, die term een hele nieuwe lading krijgt. "
Kort na het nemen van de foto werden ook het meisje en haar moeder in de bus geladen, waarna die vertrok. Wat er van het meisje en haar moeder terechtgekomen is, is onbekend. Buzzfeed deed navraag bij de immigratiedienst, maar daar willen of kunnen ze verder geen informatie verstrekken. Volgens een woordvoerder is de kans klein dat ook dit meisje bij haar moeder is weggehaald, omdat ze daar te jong voor zou zijn.
Lees meer over het ‘zero tolerance’ immigratiebeleid op Joop:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.