Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump zegt te genieten van neerschieten journalist: 'Prachtig gezicht'

  •  
20-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trump
De president van de Verenigde Staten van Amerika heeft in een speech voor aanhangers verteld dat hij heeft genoten van het neerschieten van een journalist. De verslaggever van NBC werd in mei geraakt door een rubberkogel afgeschoten door de National Guard. Kort daarvoor had Ali Velshi verteld en getoond dat de ordetroepen zonder enige aanleiding overgingen tot gebrek van grof geweld tegen de demonstranten die in Minneapolis protesteerden tegen het ombrengen van George Floyd, wiens dood tot een golf van Black Lives Matter manifestaties leidde.
In onderstaande video meldt Velshi, die met cameraploeg en microfoon duidelijk herkenbaar is als journalist, op circa 0:30 dat hij op klaarlichte dag in zijn knie is geraakt door een rubberkogel.
Geen video? Klik hier.
Op een campagnebijeenkomst in Minnesota hield Turmp zijn aanhang voor: “Ik herinner me die kerel, Velshi. Hij werd geraakt in de knie door een traangasgranaat en hij kwam ten val. Hij lag op de grond. ‘M’n knie, m’n knie’. Niemand interesseerde het wat, die kerels (de National Guard) gaven er niet om, ze schoven hem opzij. En ze liepen gewoon door. Het was een prachtig gezicht.” De president noemde het een voorbeeld van ‘law & order’.
Velshi, een in Nigeria geboren journalist met een aanzienlijke staat van dienst bij Amerikaanse media, twitterde dat Trump de feiten verkeerd weergaf en vroeg welke wet hij had overtreden om dit optreden te rechtvaardigen als law & order. Hij wees er ook op dat het protest dat door de National Guard met geweld uiteen werd gejaagd tot dat moment geheel geweldloos verliep.
De door Trump als mikpunt uitgekozen journalist Velshi is moslim. De Trump-aanhangers reageerden enthousiast op het geweldsgenot van de president. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis probeerde de president met zijn opmerkingen slechts het herstel van de openbare orde te prijzen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Joop15
Joop1521 sep. 2020 - 20:35

Hij hoort in een gekkenhuis thuis die man is niet goed in zn bovenkamer . Zeer gevaarlijk zo iemand als president .Er was ooit een film die hete de Omen het waren drie delen over een jongetje die van de duivel bezeten was en later in zijn leven president werd met alle gevolgen van dien. Trump lijkt er erg op , ik vraag me af of hij niet ook 666 in zijn nek heeft staan .

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2020 - 7:25

Trump is niet echt van belang. De man is een zwakbegaafde idioot zonder enige ontwikkeling en beschaving. Het punt is dat een groot deel van de burgers van de VS geen haar beter is. Ik zie Trump al een paar jaar op TV en internet. Vanaf zijn campagne om kandidaat te worden was al duidelijk dat dit een ontspoorde idioot is. Dus niemand kan zich verbazen over deze uitspraken. Hij is buitengewoon consequent in zijn gedrag. Het meer zorgwekkende probleem is het feit dat hij hiervoor applaus krijgt van grote groepen Amerikanen. Dat mensen exact hetzelfde denken als Trump. Zijn trouwe aanhang is zeker 30% van de bevolking. Dat is een echt heel groot probleem. Trump is het boegbeeld van een enorme strontschuit. En dit is niet het exclusieve probleem van de VS. Ook hier en in Turkije, in Brazilië, in Polen en in het VK lopen grote groepen burgers rond met dit soort opvattingen. Daar maak ik mij meer zorgen over.

9 Reacties
Satya
Satya21 sep. 2020 - 13:35

Qanon wordt nu ook door hem omarmt. https://www.justsecurity.org/72339/qanon-is-a-nazi-cult-rebranded/

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 14:19

Daar dit is wat mij betreft het gevolg van 30 jaar 'PvdA-links'. Een vorm van links die zo rechts was dat nu 'links' alleen nog maar als 'extreemlinks' herkend wordt, En de mensen die door links in de steek zijn gelaten op basis van de gedachte dat als iemand maar bleef drijven het verschil met de rest van de maatschappij niet uit maakt, hebben zich nu tegen deze vorm van links gekeerd en zoeken hun heil elders. Ik verbaas me wel over de 'domheid dat mensen niet zien dat als je wil dat de 'ander' gewoon even zijn bek houdt, je dan zelf ook ergens aan de beurt komt,

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2020 - 15:09

@ stokkickhuysen Jij schrijft: Daar dit is wat mij betreft het gevolg van 30 jaar ‘PvdA-links’. Een vorm van links die zo rechts was dat nu ‘links’ alleen nog maar als ‘extreemlinks’ herkend wordt, Aangezien dit mechanisme optreedt in de VS, Turkije, Rusland en Brazilië, waar de PvdA geen dependance heeft moet jouw bewering wel flauwekul zijn. Persoonlijk vindt ik het de kenmerkend SP domheid, niet de moeite waard om over na te denken. Het zou beter zijn als jij eens zou gaan nadenken over je onzinnige beweringen> De weggebleven Sanders aanhang heeft in de VS meegewerkt aan de winst van Trump. Net zoals Corbyn Johnson in het zadel heeft geholpen. Niet zo niets is jouw links vrijwel overal ter wereld een marginale beweging en met jouw hulp zal links nooit van enige betekenis zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens21 sep. 2020 - 15:12

@ Satya Ik weet het. Maar het succes maar dat soort clubs is te danken aan de Trump achterban. Het zijn doodgewone mensen die met dit soort fascistoïde en racistische ideeën rondloopt en met die bril naar de wereld kijkt. Ook Qanon is daar slechts een gevolg van.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 19:24

Daan, Goeiedag jonguh, dus jij denkt dat alleen in NL het populisme is opgekomen en niet in andere landen? Links heeft haar achterban verraden mid jaren 80 en dat gaat met de ouwe linkse partijen niet meer goed komen. Allemaal prima die 'domheid etc, maar de uitverkoop van de belangen van de kleinverdiener door jouw partij is de kern van het probleem. Ga dat niet ergens anders neerleggen. En heel eerlijk Daan, ik denk dat een vergadering met mensen die dezelfde visie hebben als jij ook alleen maar met achterhaalde plannetjes komen. Ik deel de walging van de Trumpers ten opzichte van deze groep politici.

Satya
Satya21 sep. 2020 - 21:00

Daan Vergeet Clinton niet. Die heeft meegedragen aan die nare strijd die daar is ontstaan. Trump is een gevolg geen oorzaak en zal alles doen om macht te houden, ook met dit soort antisemitisme en complot denkers in zee gaan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 sep. 2020 - 21:03

Corbyn heeft helaas Johnson in het zadel geholpen. Nu is Johnson denk ik minder dom en kwaadaardig dan Trump. Maar ook hij is totaal niet opgewassen tegen de huidige situatie. Zelfs de rechtse pers laat hem in de steek.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout22 sep. 2020 - 4:06

Triest draadje dit. Het is helaas zo dat 'class politics' een veel minder grote rol hebben gespeeld dan 'identity politics' in de verkiezingen zowel in de VS als in de UK. Het is het gebrek aan beschaving van de politiek geweest in de laatste 40 jaar die maakte dat er dierlijke instincten naar boven kwamen drijven. Populisten maken daar misbruik van. Dani Rodrik beschrijft dat in de dubbele bedreiging van de liberale democratie: https://www.socialeurope.eu/double-threat-liberal-democracy Lieven de Cauter beschrijft het op een andere manier in de opkomst van de zoöpolitiek: https://www.apache.be/gastbijdragen/2020/04/14/corona-en-de-neoliberale-ontmanteling-van-de-verzorgingsstaat/

DaanOuwens
DaanOuwens22 sep. 2020 - 6:31

@ stokkickhuysen Jij schrijft: Links heeft haar achterban verraden mid jaren 80 en dat gaat met de ouwe linkse partijen niet meer goed komen. Wel nee die oude achterban bestaat niet eens meer. En je schrijft: maar de uitverkoop van de belangen van de kleinverdiener door jouw partij is de kern van het probleem. Ga dat niet ergens anders neerleggen. Er zijn geen belangen van de klein verdiener uitverkocht. Voor een groot deel van de werknemers is het inkomen en de welvaart zelfs fors toegenomen. En je schrijft: Ik deel de walging van de Trumpers ten opzichte van deze groep politici. Dat is niet verrassend er is op links een spiegelbeeld van extreem rechts. Een zelfde soort sekte en zo en net zo verblind door het eigen gelijk. En ook met een eigen werkelijkheid.

Jan Lubbelinkhof2
Jan Lubbelinkhof221 sep. 2020 - 7:23

Kijk, dat Trump een lul met vingers is zullen weinig verstandige mensen ontkennen, maar het lijkt alsof de Democraten het wel best vinden, waarom hebben ze in vredesnaam niet gezocht naar een betere kandidaat dat Biden? Alsof ze niet willen winnen...

5 Reacties
Satya
Satya21 sep. 2020 - 13:32

Die hadden ze: Tulsi Gabbard. Een jonge vrouw met verstandige visie op buitenland beleid en ze kan luisteren.

Satya
Satya21 sep. 2020 - 13:33

Met luisteren bedoel ik naar mensen met klachten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 19:28

De belangrijkste vraag ten aanzien van Tulsi: https://spectator.us/tulsi-gabbard-become-republican/

Satya
Satya21 sep. 2020 - 20:57

Stockinghousen Dat maakt mij op zich niet uit. Republikein of democraat. Als her een goed verhaal is ben ik voor. Ze is volgens mij gezien de steun die ze al jaren voor Sanders gaf een sociaal democraat. De Clinton kliek heeft haar schandalig behandeld. Daar is Biden juist populair en dat vind ik ook best zorgwekkend. Als zij onder republikeinse vlag een amerika kan creëren waar geen burgeroorlog dreigt tr ontstaan en aandacht voorgewone mensen komt. Prima!

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 sep. 2020 - 16:09

@Satya Niemand is een fan van Biden. Voor mij moet hij de verkeizingen winnen, vooral om T te stoppen, niet om een eigen programma uit te rollen. Dat eigen programma moet wel in de komende periode geformuleerd worden: affordable health care (or 'free') affordable education (or 'free') changing the presidential electoral vote system tightening gun control laws fix the Supreme Court het probleem met Tulsi is dat zij niet te beroerd is om mensen die minder succesvol zijn dat aan te wrijven, ze is een exponent van de 'als je maar wil' doctrine. En dat 'als je maar wil' is echt te kort door de bocht En deze natuurlijk: 'I also could not in good conscience vote for impeachment because removal of a sitting President must not be the culmination of a partisan process, fueled by tribal animosities that have so gravely divided our country. '

[verwijderd]
[verwijderd]21 sep. 2020 - 6:04

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Satya
Satya21 sep. 2020 - 8:02

Met een kandidaat als Biden is het haast te hopen. Laat Amerika maar onder TerrorTrump ervaren waar Trump populisme voor zorgt. Bij de komende onvrede zie ik dat anders op Biden's bord geschoven worden wat de weg vrij maakt voor een Trump populist in overtreffende trap na Biden.

adriek
adriek21 sep. 2020 - 8:50

Je hebt gelijk. Trump scoort hiermee. Hij heeft jarenlang met succes de pers verdacht gemaakt, dus(?) bijna iedereen vindt het eigen schuld als iemand van de pers 'aangepakt' wordt. En wij (Europa, Nederland) blijven Amerika onverminderd als vriend en bondgenoot behandelen. Trump heeft inmiddels duidelijk laten blijken wat zijn vriendschap waard is. Dat de democraten een grijs, oud, afgeleefd type als Biden tegenover hem zetten? Was dat echt de beste keuze? Ik vraag me serieus af of de democraten op hoog niveau door de Russen, of door (andere) aanhangers van Trump geinfiltreerd zijn.

Krek
Krek21 sep. 2020 - 13:27

Dat is de ellende met dit soort continue berichten. We horen alleen maar 'Trump is slecht' maar enig positief nieuws over Biden ontbreekt. Wat zeg ik, élk nieuws over Biden ontbreekt. Het is alsof de man niet bestaat, en de democraten nogal lui denken dat slecht nieuws over Trump genoeg zal zijn voor de winst. Na het debacle met Hilary had ik iets meer inspanning verwacht.

Joop Schouten
Joop Schouten21 sep. 2020 - 5:54

Wat zou hij zeggen als hij wordt beschoten terwijl hij vitriool spuit?

1 Reactie
adriek
adriek21 sep. 2020 - 8:52

Hij zal beide ontkennen. Het was geen vitriool maar parfum, ik werd niet beschoten, het was een afgedwaald schot uit een Mexicaanse drugsoorlog, het was ook niet raak, er was niet eens een kogel, dat bloed is gemorste ketchup uit mijn hamburger, het is allemaal fake-news, shoot the messenger!

Zandb
Zandb21 sep. 2020 - 5:45

Minder minder minder....

Sonic2
Sonic220 sep. 2020 - 22:04

In Amerika is het niet 5 voor 12. Maar 5 over 12. Er is eindeloos voor gewaarschuwd en ik vrees dat zelfs een eventuele Biden zege mogelijk niet genoeg is om Trump uit het zadel te hijsen. Is dit verrassend? Dit is niet verrassend en als Amerika niet snel via de stembus deze autocraat weg stemt ,krijgt de wereld nog vier jaar deze dwaas. Wat is Amerika in verval. Erg tragisch.

2 Reacties
Thuru
Thuru20 sep. 2020 - 22:52

De democraten hadden een beter kandidaat dan biden kunnen aanstellen. Het word nu kat in he bakkie voor Trump.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 19:29

@Thuru, stuur even een linkje, of zit je op het 'all polls are rigged' spoor?

Aart van de aap
Aart van de aap20 sep. 2020 - 19:46

Deze heer word met de dag akeliger

Haz
Haz20 sep. 2020 - 19:37

Weer het Slechte voorbeeld geven zoals gewend van Trump. Verder: waarom is het altijd nodig om alle minderheidsgroepen waar een slachtoffer deel van uitmaakt te benoemen als het geen reet uitmaakt voor de situatie? Getint, moslim, homo, invalide, etc etc. Als het een blanke hetero christelijke journalist was van cnn was de reactie van trump hetzelfde geweest, maar dan was dit alles niet genoemd.

4 Reacties
LBNB
LBNB21 sep. 2020 - 8:08

@Haz Inderdaad schadelijke vorm van identiteitspolitiek die vanuit Amerika naar hier komt gewaaid. Trump is geen die hard racist, maar een narcist. Een man die op iedereen neerkijkt(ongeacht huidskleur, geaardheid etc). Hij kijkt op iedereen neer, behalve op sterke leiders, hier voelt hij zich klein bij en dan zie je zijn ongemakkelijkheid. Trump is diep van binnen, onbewust of bewust, diep onzeker over zichzelf.

adriek
adriek21 sep. 2020 - 8:52

Hoezo slecht voorbeeld? Zijn populariteit stijgt erdoor!

NoahAmber
NoahAmber21 sep. 2020 - 11:44

@Eirda 21 september 2020 at 10:52 Zijn populariteit stijgt erdoor! Ten opzichte van wat? Op dit moment hangt zijn approval rate op 38%

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 sep. 2020 - 14:35

'Trump is geen die hard racist, maar een narcist.' Waarom moet ik kiezen? hij is het allebei, genoeg ooggetuigen die hem 'the N word' hebben horen gebruiken, genoeg optredens om te zien dat deze man een stevige persoonlijkheidsstoornis heeft.

Tom7
Tom720 sep. 2020 - 19:28

Voor de vervreemden, de `onvoelenden´ die zich zelf heul erg slim vinden maar elke gevoel voor wat er leeft en broeit, en wel ééns zou kunnen gebeuren missen. https://www.trouw.nl/religie-filosofie/filosoof-michael-sandel-ontrafelt-de-populistische-opstand-arbeiders-beseffen-dat-de-elite-op-hen-neerkijkt~b01f8b78/ “Inderdaad, de hoogopgeleide elites in de VS, maar ook in Nederland en de rest van Europa, zullen zich waarschijnlijk verbazen over dat gegeven. Omdat ze de afgelopen decennia vervreemd zijn geraakt van de rest van de samenleving. Daarom waren ze ook zo geschokt door brexit, de winst van Trump en het succes van verschillende populisten in Europa. Ze waren zich niet bewust van de belediging die besloten lag in hun meritocratische model, namelijk dat wie niet omhoog klimt, dat aan zichzelf te wijten heeft. Ze zagen niet hoe neerbuigend ze waren.” Maar ga vooral door, doe het.

3 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 sep. 2020 - 6:04

'Omdat ze de afgelopen decennia vervreemd zijn geraakt van de rest van de samenleving.' Gelukkig is ('L etat c'est moi) Trump geen elite, oh wacht.. https://www.esquire.com/nl/mantertainment/news/a3808/zo-ziet-het-appartement-van-donald-trump-eruit-fotos/

henk-alexander
henk-alexander21 sep. 2020 - 7:31

Joe, Met wat esthetisch gevoel en de nodige ironie zou men het als camp kunnen opvatten. Niet Trump, die vindt deze kitsch echt mooi.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden21 sep. 2020 - 9:32

Ja, we zijn diep geschokt - https://www.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=Zh3Yz3PiXZw&app=desktop

wegmetons
wegmetons20 sep. 2020 - 18:52

Trump is het Noorden al een tijdje kwijt, dat bewijst hij nu ook nog maar eens...

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 sep. 2020 - 18:20

Het gerucht dat de man die in Portland een Trumpaanhanger neerschoot standrechtelijk is geexecuteerd bij zijn aamhouding. De man was de dag ervoor geïnterviewd door Vice en zei van plan te zijn zich aan te geven. Volgens getuigen stapte hij uit zijn auto met een ijsco in de ene en een telefoon in de andere hand, beide handen in de lucht toen de politie het vuur opende. De man stierf ter plekke. Ook dit vond Trump geweldig

3 Reacties
tempest
tempest20 sep. 2020 - 19:55

“standrechtelijk is geexecuteerd“ Dat is in ieder geval niet het officiële verhaal en dus is het voorlopig simpelweg een complottheorie. Het aanhouden van een verdachte van moord is lastig en heel gevaarlijk werk. Als dat mis gaat dan is dat natuurlijk tragisch, maar “standrechtelijk executeren” is echt wat anders. Het is nogal kwalijk dat politici ermee aan de haal gaan. Een idiote Trump die zich lijkt te verlekkeren bij het geweld, maar evenzeer politici die hun oordeel over de politie direct klaar hebben staan. Hoe moeten mensen dit werk in deze omstandigheden uitvoeren? De negatieve consequenties zullen nog jarenlang gevoeld worden van dit opportunistisch politieke handelen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout21 sep. 2020 - 10:11

Uit de eerste verklaringen van de politie zelf bleek al dat er zeer waarschijnlijk inderdaad sprake was van een standrechtelijke executie. Verder had Trump het over de noodzaak van 'retribution' (vergelding). Dat is maffiataal wat niets met rechtshandhaving te maken heeft. https://youtu.be/BiV-pku62TQ?t=48

PVDB2
PVDB221 sep. 2020 - 11:15

Tempest: "Het aanhouden van een verdachte van moord" Er liep een 17 jarige jongen met een halfautomatisch wapen de politie tegemoet die net twee mensen neergeschoten had maar NIET werd aangehouden maar werd gewaardeerd door Trump en politie. Als politie iemand 7 keer in zijn rug schiet, (toevallig) op camera vast gelegd wie zeg dat er dan buiten de camera's gebeurt. Kijk eens naar de programma's van John Oliver en Stephen Colbert. De VS is ernstig op weg naar een autocratie waar voor een grondwet en daarmee grondrechten aan de kant word geschoten.

Thuru
Thuru20 sep. 2020 - 17:37

Neerschieten van een journalist is not done. Verder is religie totaal niet van toepassing hiermee vind ik, al zullen sommige mensen dat wel vinden. Uiteraard ga ik er vanuit dat de journalist gewoon zijn beroep uitoefend,geen reden om iets anders te verwachten. Het enige zou kunnen zijn in een extreem geval dat dit per ongeluk gaat mocht een journalist toevallig in een soort opstootje belanden en het in dit geval ook excuse moet worden gegeven aan de journalist op zijn minst. Maar dan nog. Ik denk dat dit nu niet het geval is geweest, dus politie is in dit geval fout. Maar goed kan me vergissen, ken de hele situatie niet en ga er ook van uit dat journalist niets verkeerds heeft gedaan.