Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump wint race Republikeinen

  •  
04-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Donald Trump

© cc-foto: Gage Skidmore

Wat velen lang voor onmogelijk hielden, is nu een feit: Donald Trump is de enig overgebleven presidentskandidaat bij de Republikeinen. Zijn belangrijkste opponent, de oer-conservatieve Ted Cruz, trok zich dinsdag terug uit de strijd na een nieuwe nederlaag bij de voorverkiezingen in Indiana. Trump haalde daar meer dan de helft van de stemmen. Na het tellen van 80 procent van de stemmen stond Cruz op 36,6 procent. Cruz was de enig overgebleven serieuze opponent van Trump. In plaats van dat hij mikte op de kiezers in het midden, koos Cruz voor een zeer rechtse en radicaal christelijke campagne. Hij voorspelde dat hij een ‘leger van conservatieve kiezers’ zou opwekken die de laatste verkiezingen waren thuisgebleven maar dat leger bleek helemaal niet te bestaan.
Geheel in stijl met de rest van zijn campagne nam hij op een stuntelige manier afscheid van zijn aanhang. Op een clip die viraal ging is te zien hoe hij zijn vrouw onhandig met de punt van zijn elleboog in het gezicht duwt.
Trump, de kandidaat zonder enige politieke ervaring, genoot van zijn overwinning “prachtig om te zien”. Hij staakte ook zijn beruchte aanvallen en noemde Cruz nu plots “een sterke tegenstander”. Cruz op zijn beurt feliciteerde Trump niet. De leiding van de Republikeinse partij is zeer ongelukkig met Trump maar volgens commentatoren zullen ze zich nu toch achter hem scharen, net als veel Republikeinse kiezers. De tabloid New York Daily News ziet de verkiezing van Trump als het einde van de Republikeinse partij. Op social media is te zien hoe wanhopige Republikeinen hun stempassen verbranden uit protest tegen Trump.
Chk9muHWUAAgVWy.jpg-large
De uitslag betekent dat de race om het Witte Huis nu gaat tussen de populist Trump en de Democratische kandidaat Hillary Clinton. Zij verloor dinsdag weliswaar pijnlijk in Indiana van de socialist Bernie Sanders maar heeft inmiddels zoveel steun verworven dat haar officiële nominatie zeker lijkt. Trump opende direct de aanval op zijn rivaal. Hij noemde haar een “armzalige president” die “niets van handel begrijpt”.
cc-foto: Cage Skidmore

Meer over:

donald trump, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.