Joop

Trump wil verkiezingen uitstellen, maar daar gaat hij niet over

  •  
30-07-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Donald_Trump_by_Gage_Skidmore_2
Hoewel er geen enkel bewijs bestaat dat stemmen per post tot grootschalige fraude leidt, bepleit Donald Trump om die reden toch uitstel van de verkiezingen in november. Vanwege de corona-uitbraak moedigen veel Amerikaanse staten het stemmen per post aan dit jaar. De president meent dat dat zal leiden tot ‘de meest frauduleuze verkiezing in de geschiedenis’, schrijft hij op Twitter.
Het lijkt extreem onwaarschijnlijk dat de presidentsverkiezingen daadwerkelijk zullen worden uitgesteld. Dat kan alleen met instemming van het Amerikaanse Congres. In het Huis van Afgevaardigden hebben de Democraten een meerderheid.
In ongeveer de helft van alle Amerikaanse staten is het mogelijk om per post te stemmen. Zes staten sturen dit jaar het stembiljet naar alle geregistreerde kiesgerechtigden. Ook Trump heeft in het verleden per post gestemd. Desondanks zegt hij nu te vrezen voor ‘vervalste’ verkiezingen.
Volgens de president bestaat er onder meer het gevaar dat buitenlandse mogendheden miljoenen stembiljetten zullen drukken en insturen. Deskundigen stellen echter dat de Amerikaanse staten voldoende maatregelen hebben genomen om dergelijke fraude te voorkomen.
Trumps angst voor stemmen per post lijkt ook te zijn ingegeven door zijn slechte prestaties in de peilingen. Gemiddeld heeft de Democratische kandidaat Joe Biden een voorsprong van ruim 8 procentpunt op de president.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Pensionada2
Pensionada231 jul. 2020 - 21:05

Op 24 mei stelt Ollongren dat vanwege Corona uitbraak de Nederlandse verkiezingen wellicht moeten worden uitgesteld. Iedereen hier had begrip voor die afweging. Maar wanneer Trump het zegt dan is het hek van de dam. Selectieve verontwaardiging.

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté2 aug. 2020 - 9:43

Het is alleen maar selectieve verontwaardiging bij die individuen die beide standpunten hebben geuit en daarbij niet aannemelijk hebben gemaakt hoe beide situaties verschillend zijn. Het feit dat beide meningen voorkomen binnen eenzelfde platform of binnen een groep met een label dat jij er om jouw wereldbeeld te dienen op hebt geplakt, betekent uitsluitend dat er binnen die groep verschillende opvattingen zijn.

Le Chat Botté
Le Chat Botté2 aug. 2020 - 9:47

Oh, en 'iedereen hier had begrip voor die afweging': iedereen? Hoe heb je dat vastgesteld?

Le Chat Botté
Le Chat Botté30 jul. 2020 - 23:04

Trump gaat eigenlijk nergens over, maar dat heeft ie nog steeds niet door.

hanzeboog2012
hanzeboog201230 jul. 2020 - 20:44

Wie de presidentschap van Trump gevolgd heeft weet dat zijn presidentschap altijd al weinig inhoud heeft gehad. Hij kon dankzij de goede economie daar behoorlijk goed mee weg komen. Al heeft hij in de verkiezing polls nooit echte positieve waardering gehad. Maar zijn achterban en zijn partij hebben hem altijd gesteund. Waardoor hij nog steeds president is. Maar in een crisistijd zie je welke staatshoofd een echte leider is. Daar is Trump volledig voor gezakt. Trump heeft een bepaalde stijl met talloze trucs. Daar kan hij mee wegkomen. Maar er komt duidelijk sleet in deze trucs. Waarvan deze truc wel zeer doorzichtig is. Het gaat niet werken. Want Trump zal bepaalde Amerikanen niet kunnen uitsluiten. Gerrymandering zal niet werken. Per post verkiezingen boycotten zal juridisch aangevochten worden.

evertjan1
evertjan130 jul. 2020 - 17:56

Inderdaad - een kat in het nauw. Ga er maar vanuit dat dit nog maar het begin is. Trump zal de komende maanden nog gekkere sprongen en uitschieters maken. Het is langzamerhand heel duidelijk dat dit pathologisch gedrag is, voortvloeiend uit zijn narcistische stoornis. Daardoor kan hij o.a. niet tegen verlies. Verlies is onvoorstelbaar en dus onacceptabel voor hem. Dus zal hij altijd - zo nodig zelfs de meest absurde - excuses, redenen en oorzaken aanwijzen, waarom of er volgens hem absoluut geen sprake kan zijn van verlies. Evenzo kan hij tegen geen enkele kritiek en zal altijd wraakzuchtig terugslaan naar een criticus. In een aantal opzichten kan hij door zijn stoornis niet anders handelen dan hij doet. Daarom is, naast hem, evenzo de top van de Republikeinen zwaar verantwoordelijk en aansprakelijk. Door Trump te laten zitten (en daarmee het eigen hachje te sparen) leiden ze de VS naar de chaos. Als de verkiezingen niet doorgaan, bijv. doordat Trump een noodtoestand creëert of uitroept (maar ook als Trump onverhoopt verkozen gaat worden) betekent dat het einde van de democratie in de VS. Trump zal in een volgende zittingsperiode alles doen om de rechtsstaat, de democratie en de onafhankelijke rechtspraak om zeep te helpen.

2 Reacties
TheBigLebowski
TheBigLebowski30 jul. 2020 - 20:51

Roerend mee eens. Een faalhaas die in de jaren 90 notabene door Deutsche Bank overeind is gehouden omdat zij een weg zochten naar de Amerikaanse markt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2020 - 21:26

Een psychiater gisteren op TV beschreef T als iemand die denkt dat hij een superheld is die iedere dag weer moet vechten tegen de Boze Krachten die allemaal tegen hem gericht zijn. Zijn superkracht is dat wat hij wil dat de feiten zijn, vervolgens zijn feiten zijn.

wegmetons
wegmetons30 jul. 2020 - 16:10

Op zich vind ik het geen gekke gedachte als verkiezingen uitgesteld worden om medische redenen, dat is ook bijvoorbeeld in Polen gebeurt. De reden die Trump echter gebruikt is de verkeerde. Overigens staat de grondwet daar helemaal geen uitstel van de verkiezingen toe meen ik, wellicht dat het congres dat wel zou kunnen bepalen of het hooggerechtshof want er zijn best redenen te bedenken waardoor een verkiezing uitgesteld zou moeten kunnen worden (denk aan een orkaan bijvoorbeeld). Het is wel goed dat een president dit niet zomaar zelf kan bepalen.

2 Reacties
Frans Kwakman
Frans Kwakman30 jul. 2020 - 17:06

In Nederland komt uitstel van de verkiezingen voor de Kamer in elk geval wel voor. Ik geloof dat twee verkiezingen gedenderd Verkiezingen voor de zomer hadden gemoeten maar toen werd uitgesteld tot na de zomer.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 jul. 2020 - 17:38

@WMO `Op zich vind ik het geen gekke gedachte als verkiezingen uitgesteld worden om medische redenen'. Stel je voor dat Biden het zou voorstellen. De verkiezingen uitstellen. Dan zou het rechtse uitschot meteen naar de wapens grijpen.

harmmeijer
harmmeijer30 jul. 2020 - 15:54

“Volgens de president bestaat er onder meer het gevaar dat buitenlandse mogendheden miljoenen stembiljetten zullen drukken en insturen.” Zoals de kwaadaardige waard is, zo vertrouwt ie z’n gasten.

2 Reacties
evertjan1
evertjan130 jul. 2020 - 19:22

Dat spreekwoord klopt helemaal als het gaat om Trump

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 jul. 2020 - 20:48

zou de vs achter de verkiezing van rutte zitten?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 jul. 2020 - 15:08

Trump neemt hiermee een voorschot op de uitslag door nu al te beweren dat die ongeldig is vanwege stemfraude. Hij dekt zich in tegen een waarschijnlijk verlies.

5 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 jul. 2020 - 15:23

Als Biden een verstandige keuze maakt met zijn vice presidente, Harris wordt steeds nadrukkelijker genoemd, maakt hij een goede kans.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2020 - 16:18

Ik weet niet of Harris de beste vice is, ook niet als stemmentrekker.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde31 jul. 2020 - 10:13

Stock, laat Joe er zijn voor de ceremonie en de lachjes, klopjes en hugs, daar schijnt hij goed in te zijn. Harris is een goed debater, scherp, streng voor haar tegenstanders en niet bang. https://www.youtube.com/watch?v=ktdi_L0rYkk Ze is vrouw en zwart. Twee zaken die goed liggen bij de achterban.

stokkickhuysen
stokkickhuysen31 jul. 2020 - 14:15

Ja volgens mij zijn de meeste kandidaten vrouw en zwart (of minority) Kamala ademt de Clintons. De Clintons zijn de Wim Koks van de US, zij hebben de working class bij het grof vuil gezet en gedacht dat het allemaal vanzelf goed komt (nooit meer slechte ecomische tijden!). Dat zijn mensen nog niet vergeten.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde1 aug. 2020 - 14:30

Wat Harris ademt is subjectief. Voor mij part evengoed Rice of Val Demmings uit Florida.

Mostafa
Mostafa30 jul. 2020 - 14:50

Een teken van verlies.....angstige poezen maken rare sprong .

frankie48
frankie4830 jul. 2020 - 14:24

Slim hé, de truc die jezelf wilt gaan uithalen op voorhand al gaan toeschrijven als het werk zijnde van buitenlandse mogendheden!

Kwant2
Kwant230 jul. 2020 - 14:20

Enorme bonuspunten voor de link naar FiveThirtyEight. Zij doen mijn Econometristische hart sneller kloppen. Trump is bang, die verkiezingen kunnen niet snel genoeg beginnen!

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde30 jul. 2020 - 15:21

Inderdaad, mooie link. Biden heeft voorsprong in de stedelijke gebieden met de meeste inwoners en kiesmannen en in de swingstates. Alles wat in het nadeel van Trump werkt - corona, de economie, BLM, werkt in Bidens voordeel.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2020 - 22:13

@Martin Je vergeet Trump zelf. Ieder compliment dat hij zichzelf geeft explodeert meestal in zijn gezicht de volgende dag, bijvoorbeeld de intelligentietest. Zokn persoonlijkheidsstoornissen kwakt hij meer en meer openliiijk op de buis. Gisteren stond hij te jammeren tijdens een persbriefing dat Fauci en Birx populairder waren dan hij en niks over de inmiddels 150,000 doden. Dat zijn de momenten dat Johan's: 'je moet het snappen om het te begrijpen' door mijn hoofd schiet. De realiteit waarin T leeft is echt absurd.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 jul. 2020 - 14:13

O, ik zie het gezien Trumps gekte en die van zijn gristenradicale sekte hélemaal gebeuren, onder het motto `martiale noodwet' compleet met oorlog tegen Iran en China, waaraan wij als Navo-Europeanen terstond moeten worden ingezet op last van US-Republikeinen, op straffe van economisch geweld tegen dissidente Europese staten.

3 Reacties
wegmetons
wegmetons30 jul. 2020 - 16:11

U zou iets minder moeten drinken, dat is goed voor de helderheid van geest. U komt nu namelijk niet geheel en al helder over.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout30 jul. 2020 - 17:27

`Weg met ons: Domrechtse adhominem, inhoudsloos, stompzinnig. `k Snap niet dat je nog geplaatst wordt hier. Je hebt het recht daarop allang verkwanseld dunkt me. Idd, weg met jou hier. Verwijderen aub.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 jul. 2020 - 19:17

Hannes Achterhout - Ach, laat hem toch, tenslotte ben jij NIET degene die hierdoor beschadigd wordt en als ze hier alle dom-rechtse trollen zouden moeten verwijderen, hoeveel blijven er dan nog over?

Pater
Pater30 jul. 2020 - 13:47

Dit is werkelijk gevaarlijk aan het worden. Een kat in het nauw ... Bolsonaro is in alle ernst een coup aan het voorbereiden in Brazilië. Een ander land, andere tradities, het leger van de VS zal Trumpf niet volgen, allemaal waar. Maar zullen ze ook echt met geweld optreden tegen een coup van de paratroepen die T. heeft laten vormen ? Het zijn vreemde tijden. T.'s angst wordt zeker ingegeven door de slechte stand in de peilingen, in Florida al 4 punten achter, in Texas één punt (in de allerlaatste poll al twee), in '16 waren beide staten voor T.. T. zou wel eens geen enkele grote staat kunnen houden. Maar ook het ervaringsfeit, dat de Democraten er bij stemmen per post gemiddeld iets beter uitkomen, speelt mee.

1 Reactie
Pater
Pater30 jul. 2020 - 13:56

Aanvulling: Er is ook een verschuiving van senaatszetels aan de gang: "Five seats move toward the Democrats, including the hotly-contested races in Arizona, Georgia and Iowa" Op deze manier gaat T. de controle over de partij verliezen, de republikeinse senaatskandidaten gaan moeilijk doen omdat ze steeds minder zeker worden van winst via de bagagedrager van T.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jul. 2020 - 13:42

Nu wil ik best geloven dat stemmen per post meer fraude gevoelig is dan in een stemhokje of digitaal. Maar om te beweren dat er miljoenen stemmen vervalst kunnen worden, vind ik niet zo geloofwaardig als het verhaal dat Putin, Trump aan het presidentschap geholpen heeft.

9 Reacties
Peter Stans
Peter Stans30 jul. 2020 - 13:48

Dat Putin zich daar niet in zou mengen is nog veel ongeloofwaardiger. Putin weet als geen ander dat met een opgeblazen egotripper als Trump, hij volstrekt niets van te duchten zou hebben. Zoals ook wel gebleken is. De hele wereld interesseert Trump volstrekt niets, alleen zijn eigen ego en dat keer 100 is van belang. Zoals ook gebleken is...... Dus zou Putin wel heel dom zijn om zich niet overal in te mengen, met soms een klein duwtje. Bij Trump is niet veel meer nodig dan inspelen op zijn ego.

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2020 - 13:48

Heb je het Mueller rapport gelezen, of geloof je het zo wel niet?

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jul. 2020 - 13:58

'' vind ik niet zo geloofwaardig als het verhaal dat Putin'' Wat begrijpen jullie niet aan het woordje 'niet'?

Pater
Pater30 jul. 2020 - 14:07

@stock Het is onomstreden dat de T-campagne met Rusland contact heeft gehad over de onthulling van mails van Hillary, via Wikileaks. Niet zeker is, of T. daarvan op de hoogte was.

Pater
Pater30 jul. 2020 - 15:20

@stok Het is volgens mij onomstreden dat de T-campagne met Rusland contact heeft gehad over de onthulling van mails van Hillary, via Wikileaks. Was dat niet die man die T. zojuist gratie heeft gegeven ? Niet zeker is, of T. daarvan op de hoogte was. https://www.villamedia.nl/artikel/trump-wist-van-wikileaks-plannen-rond-gestolen-mail-democratische-partij @Jerry Fraude bij stemmen per post is nooit aangetoond. En ze hebben nog maanden de tijd om de veiligheid te verbeteren. Maar uitstel is geen optie: omdat de datum in de wet staat en T. geen meerderheid heeft in het Huis, maar ook omdat met de gang van zaken met corona in de VS je absoluut niet weet of uitstel enige zin heeft. Als je het een maand uitstelt en de 4e golf begint is het totaal zinloos.

Crunchy Frog
Crunchy Frog30 jul. 2020 - 15:26

@Pater [Niet zeker is, of T. daarvan op de hoogte was.] Dat heb je mis, Pater. Het Mueller-rapport geeft getuigenissen van zowel Manafort, als Gates, als Cohen waaruit blijkt dat Donald T. er gewoon van op de hoogte was. https://www.documentcloud.org/documents/6953307-LEOPOLD-FOIA-Mueller-Report-unredacted-Roger-Stone.html (pag. 52-54 - digitale nummering 60-62)

stokkickhuysen
stokkickhuysen30 jul. 2020 - 16:23

@Jerry Sorry, je hebt gelijk, ik las 'net' zo geloofwaardig @Pater ja De Trumpies zaten met Russen aan tafel om te praten over de verkiezingen, dat is bewezen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet30 jul. 2020 - 18:00

@stock Geen probleem, geaccepteerd.

Pater
Pater1 aug. 2020 - 4:06

@Crunchy Frog Dank voor je link. Daar staat in, dat T. op de hoogte was van de contacten met wikileaks. Maar dat stond ook al in mijn link. Wat volgens mij niet uit het Muellerrapprt blijkt is, dat T. wist dat dit begon met Russische contacten. Ik had dat verschil niet goed opgeschreven, dus terecht dat je er op wijst.