Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Finland vraagt lidmaatschap NAVO officieel aan

Russische dreigementen maken geen indruk
Joop

Trump wil uit de WHO stappen en dat is extreem dom

  •  
19-10-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
johnoliverwho
Video niet zichtbaar? Pas je cookie-instellingen aan of klik hier.
Donald Trump heeft een hekel aan de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Hij schuift de WHO de schuld in de schoenen van de puinhoop die hij zelf van de coronabestrijding heeft gemaakt, en denkt dat de Chinezen er aan de touwtjes trekken. De haat gaat zelfs zover dat de Amerikaanse president met de VS uit de WHO wil stappen.
In Last Week Tonight gaat komiek John Oliver in op de gevaren daarvan. De Wereldgezondheidsorganisatie verricht namelijk enorm goed werk. Zo heeft de WHO de pokken uitgeroeid. Een ongekende prestatie: in de vorige eeuw overleden er in totaal 300 miljoen mensen aan die infectieziekte.
De WHO doet, kortom, heel belangrijk werk voor heel weinig geld. Oliver wijst erop dat de WHO een beperkt budget heeft van 2,4 miljard dollar per jaar. “Dat is net zoveel als het kost om een Amerikaans ziekenhuis een jaar lang te laten draaien.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

Thuru
Thuru20 okt. 2020 - 6:02

Als zuid Arabië mensenrechten groep, of hoe dat ook heet, verlaat, kan USA ook WHO verlaten als ze dat willen. Zie het probleem niet. Elk land is vrij te doen wat deze wil, uitgezonderd oorlog voeren of genocide te doen.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 8:49

Ja hoor, dat kan zondermeer. Maar of het verstandig is, is een tweede

Sonic2
Sonic219 okt. 2020 - 20:45

De Amerikanen hebben 4 jaar geleden ook extreem dom gestemd. Dus daar is deze flater weer een gevolg van. En als hij nog vier jaar krijgt zal Trump flaters blijven maken. Dat zegt "extreem links" al vier jaar hier. Net als extreem links al vier jaar zegt dat Trump de uitslag van de verkiezing niet gaat accepteren. Als hij mocht verliezen.

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman19 okt. 2020 - 23:28

Sonic Ondertussen heeft links Amerika laten zien dat zij de uitslag van 4 jaar geleden niet heeft geaccepteerd.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2020 - 13:06

@ Loebkesman Jij schrijft: Ondertussen heeft links Amerika laten zien dat zij de uitslag van 4 jaar geleden niet heeft geaccepteerd. Wat een onzin. Trumpp is gewoon benoemd als president. Zijn optreden heeft allerlei procedures als gevolg niet zijn verkiezing. Dat is nou net het verschil met de opstelling van Trump. Die zet vraagtekens bij de verkiezingen. Dit soort tekstjes als die van jou zijn zo verschrikkelijk hypocriet.

Loebkesman
Loebkesman20 okt. 2020 - 19:29

DaanOuwens Toch is het zo. Je zag Pelosi de State of the Union verscheuren en men was bezig met impeachment vanaf dag 1. Dus zeg het maar....

Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 20:26

@ Loebkesman Dit soort zinnen lees je ook al vier jaar. De Republikeinen hebben de verkiezingen van 1992 en 1996 niet gerespecteerd. Clinton hebben ze nooit kunnen verteren. De Republikeinen hebben de overwinning van Obama nooit geaccepteerd. Hoor en lees ik jou nooit over. Je bent altijd heel snel en grof om mij onderuit te halen. Of andere mensen. Of Trump te verdedigen. Maar over de Republikeinse opstelling richting Obama en Clinton hoor je u niet. Voor de rest klopt het ook niet. Veel linkse mensen en ook links Amerika staan een 100% ander beleid voor als Trump. En staan 100% anders er in hoe ze politiek ervaren. Of misschien met Biden 60 of 70%. Wat u eigenlijk stelt is dat je je 4 jaar moet gedragen als CU en SGP hier. Wat totaal ongeloofwaardig is als je bedenkt hoe anders de Democraten en Republikeinen in het bestuur van Amerika staan. Er wordt mij wel eens lichtgeraaktheid verweten, maar Trump en zijn achterban zijn extreem lichtgeraakt. Overal moet de president credits voor krijgen. Hoge functie. Veel macht. Het gaat om veel belastinggeld. Natuurlijk moet daar een hele en zere kritische controle tegenover staan. U wilt een applaus machine voor Trump. Dat is misselijkmakend. Voor de rest is het inderdaad democratie. Trump is volgens het Amerikaanse systeem is Trump terecht de president. Dat neemt niet weg dat je er wat van mag vinden. Dat je het een rampzalige keuze mag vinden. Dat je de achterlijke stemkeuzes spiegelt aan de gevolgen. Dat je stomme keuzes in het stemhokjes ook door vertaald naar de gevolgen. Niets mis mee.

Loebkesman
Loebkesman20 okt. 2020 - 21:51

Sonic Come on man! ~Biden Zo erg als de Democraten en hun verschrikkelijke aanhang nu bezig zijn om Trump te dwarsbomen heb ik nog nooit gezien. Falend statenbeleid wat betreft Corona, veiligheid en minderheidsgroepen door de Democraten die dan de federale overheid de schuld geeft zegt meer dan genoeg. Trump, de president die vrede naar het Midden-Oosten bracht, gaat herkozen worden. Jij bent geen Amerikaan Sonic net als ik maar jij spreekt niet met Amerikanen. Nederland is geen Amerika. De Nederlandse Democraat verschilt van de Amerikaanse Democraat. Ik durf zelfs te beweren dat de Nederlandse Democraat dichter bij de Amerikaanse Republikein staat. Links Nederland is weer een geval apart.

Eerlijke Mening
Eerlijke Mening19 okt. 2020 - 19:51

De Chinezen zijn gewoon bezig de wereldheerschappij over te nemen, zowel economisch, als politiek, met behulp van de VN. Of het nou de WHO is, de WTO, of de UNHRC, overal zijn ze bezig sleutelposities in te nemen om hun communistische ideologie te verspreiden. Trump is de enige die dat gevaar echt doorziet.

4 Reacties
LaBou
LaBou 19 okt. 2020 - 21:06

Trump os misschien een held voor jou, maar voor de rest van de wereld is hij een ramp. Klinkt hard, maar hé: life is a bitch, so deal with it.

NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 8:54

@Eerlijke Mening 19 oktober 2020 at 21:51 De Chinezen zijn gewoon bezig de wereldheerschappij over te nemen, Op zich de moeite waard om eens te kijken hoe dat gaat. Wat we aan 75 jaar heerschappij van de VS hebben gehad weten we inmiddels wel. Omverwerpen van regime's die ze niet aanstonden. Oorlogen onder false flag, Banken crisis en noem maar op.

adriek
adriek20 okt. 2020 - 9:42

De Chinezen nemen de machtspositie in waar wij hen in gejaagd hebben door al het werk daar te outsourcen. De Amerikanen oefenen nog steeds heel veel meer politieke invloed uit dan China ooit gedaan heeft of zal doen. Trump ziet alleen gevaar voor zijn zakelijke imperium (kaartenhuis), het wel en wee van de wereld of het amerikaanse volk interesseert hem absoluut niet.

Loebkesman
Loebkesman20 okt. 2020 - 18:28

NoahAmber “ Omverwerpen van regime’s die ze niet aanstonden. ” U raadt nooit welke ‘regimes’ er nu onder vuur liggen.

Richard58
Richard5819 okt. 2020 - 19:17

Tsja de pokken uitroeien was een prestatie van formaat. Maar zolang de WHO niet in staat is om extreem rechts met Trump voorop uit te roeien zou ik zeggen snel uit de WHO Nederland!! De kwaadaardigste ziekte sinds mensenheugenis.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman19 okt. 2020 - 23:29

"uit te roeien" Nou nou.... Wie is er kwaardaardig?

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2020 - 18:54

Dit soort supranationale organisaties werkt simpel. Wat je er in stopt komt er ook uit. Vaak worden zulke organisaties gebruikt om de machtsbalans in evenwicht houden. Alle belanghebbende partijen ontmoeten elkaar rond het onderwerp en als de belangrijkste machtsblokken het eens zijn gebeurd er iets en anders niet. Het is ook niet zo dat China de macht heeft. China heeft op dit moment de meeste medestanders in de WHO. De internationale invloed van China breidt uit onder andere dankzij Trump. Zijn manier van handelen maakt china mondiaal invloedrijker. Trump denkt dat de VS het beste af is zonder medestanders. Ik weet zeker van niet. Ik ben echt geen deskundige maar gezien de snelheid waarmee allerlei landen, niet alleen china, zich ontwikkelen kunnen over enkele tientallen jaren heel veel landen en ook heel veel bedrijven concurreren met alles wat de VS te bieden heeft. geen kwestie van alles weten maar meer gezond verstand. Er zijn dan allerlei zaken die net zo goed of beter zijn buiten de VS dan er in. Het idee dat een land het alleen kan heeft zijn wortels in de vorige eeuw. En die is voorbij ook voor een supermacht als de VS. Straks zijn de kleinere gezamenlijk sterker dan de grootste alleen. Zo kijk ik ook naar de WHO. De organisatie is nodig om informatie uit te wisselen over corona en andere gezondheidszaken. Als men niet probeert de hele wereld uiteindelijk virus vrij te krijgen kan niemand zich meer vrij over de aarde bewegen. En om dat te bereiken is mondiale samenwerking nodig. Anders zullen er keer op keer weer brandhaarden van corona ontstaan. Het gezamenlijk belang is dus eigen belang. Als Trump zou willen dat de WHO beter functioneert, moet hij zorgen dat het beter gaat functioneren. Hij kiest er echter voor om de VS te isoleren. Op alle onderwerpen dus ook corona. En dat is dus dom.

2 Reacties
HarrieV2
HarrieV220 okt. 2020 - 6:10

Samen werken loont. Altijd. Misschien niet direct op de korte termijn, maar altijd op de lange termijn. Alleen moeten sommigen daar hun eigen ego voor aan de kant zetten en dat blijkt lastig, zo niet zelfs onmogelijk te zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 okt. 2020 - 10:42

@ HarrieV Jij schrijft: Samen werken loont. Altijd. Misschien niet direct op de korte termijn, maar altijd op de lange termijn. Dat is inderdaad de gangbare visie op managementniveau in de Rijnlandse omgeving. Ik begrijp dat in de VS het competitie model de meest voorkomende visie is. Er lijkt dus sprake te zijn van een verschil in cultuur. En dat verschil wordt verder uitvergroot door Trump en soms ook door Johnson. Ook de investering in de samenwerking is zelden gelijk. Ik neem aan dat je de anekdote van de kip en het varkentje wel kent. Wij gaan samenwerken zegt de kip tegen het varkentje. Wij gaan samen omeletten verkopen. Ik lever de eieren en en jij levert de ham. gemakkelijk is het nooit.

White Knight
White Knight19 okt. 2020 - 18:13

"... en denkt dat de Chinezen er aan de touwtjes trekken." Niet alleen Trump denkt dat. Arjen Lubach ook, én hij geeft er heel goede argumenten voor (het youtube-linkje kan je vinden in de bijdrage van Betrokken). De conclusie is dat in elk geval op dit punt Trump gewoon gelijk heeft. Of de WHO verlaten een goed idee is, is een ander discussiepunt. Maar een organisatie waarvan de baas zó opzichtig in de k*nt van de Chinese overheid kruipt moet ernstig worden gewijzigd.

Ryan2
Ryan219 okt. 2020 - 16:40

Hmm Toch dient men kritisch naar het functioneren van de WHO te kijken. Dat ontbreekt op dit moment.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer19 okt. 2020 - 18:23

"Dat ontbreekt op dit moment." Bent U even goed geïnformeerd zeg!

Bas2
Bas219 okt. 2020 - 16:10

Trump heeft groot gelijk. Je mag je mening over Trump hebben maar de WHO is gewoon slecht bezig en laat zich door China beïnvloeden. De WHO doet enorm belangrijk werk en heeft de pokken uitgeroeid in de vorige eeuw.... Da's dus een paar decennia geleden. Moeten we daar nu nog zo van onder de indruk zijn dat we geen kritiek mogen hebben en alles maar moeten slikken? Kijk naar de statistieken van Taiwan, "de afvallige provincie": 500 besmettingen en 7 corona doden. Taiwan heeft dus echt wel wat goed gedaan. Maar de WHO wil niet met ze spreken.... trek je conclusie. Trump heeft groot gelijk!!!

2 Reacties
libertariër2
libertariër219 okt. 2020 - 17:37

Sterker nog als journalisten aan WHO vertegenwoordigers vragen over hoe en wat in Taiwan doen ze eerst of ze het niet horen en daarna verbreken ze de verbinding. De WHO wil het bestaan van Taiwan als geografische locatie geen eens erkennen.

LBNB
LBNB19 okt. 2020 - 21:05

@libertariër En wat nog sterker is is dat China toendertijd nog minder doneerde aan de WHO dan landen als bijvoorbeeld Pakistan en toch hadden ze al zoveel macht. Sinds mei zijn ze pas veel gaan doneren. De top van de WHO stinkt aan alle kanten.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9319 okt. 2020 - 16:02

extreem dom aldus een komiek. John Oliver is kei goed en wat hij doet, maar hij kijkt wel erg makkelijk over de gebreken heen. Met de huidige pandemie zijn er toch ernstige gebreken aangetoond in de WHO. Over de corruptie. Het geven van misleidend advies in de beginfase (er was een tijd dat de WHO Trump veroordeelde over het vliegverbod met China). Ook hoe er met Taiwan omgegaan is is niet al te best. Ik denk dat je zeker mag stellen dat de WHO in ieder geval met deze pandemie ernstig gefaald heeft en mogelijk zelfs een gevaar is voor de wereld gezondheid. China heeft inderdaad buitensporig veel invloed vergeleken met de VS. John Oliver verdraaide ook het argument van Trump. Trump vindt niet dat de VS te veel betaald. Trump heeft gezegd dat de VS teveel betaald in verhouding tot de geringe invloed die zij er voor terug krijgen en dat is misschien wel een terechte klacht. Ik denk dat niet dat het een goed besluit was van Trump, maar ik vind wel dat John Oliver zich partijdig opsteekt en heel erg mild is gezien de ernstige gebreken.

Betrokken
Betrokken19 okt. 2020 - 15:26

Als we dit filmpje van Oliver nu eens naast die van Lubach zetten van een paar maanden geleden waar hij de WHO compleet fileerde ( https://youtu.be/ii-xXKPxUUc ), dan vindt ik de actie van Trump helemaal zo gek nog niet.

1 Reactie
White Knight
White Knight19 okt. 2020 - 18:14

Veel dank voor het attenderen op dit filmpje! Dit zou veel breder bekend moeten worden.

Loebkesman
Loebkesman19 okt. 2020 - 14:58

“Zo heeft de WHO de pokken uitgeroeid.“ ...ruim 40 jaar geleden. Super natuurlijk maar wil dat zeggen dat zij nu onaantastbaar zijn omdat men nu steken heeft laten vallen?

Bouwman2
Bouwman219 okt. 2020 - 13:57

Haast zo dom om uit de EU te willen stappen, zou ik haast willen zeggen.

1 Reactie
Loebkesman
Loebkesman19 okt. 2020 - 14:59

Appelen met tuinstoelen vergelijken. Daarnaast weet je niet of het dom is. Kan je altijd pas achteraf zeggen.

Martin108
Martin10819 okt. 2020 - 13:45

T was van de zomer makkelijk Trump belachelijk te maken om het falende beleid in de VS. Nu gaat Europa even hard onderuit. Zal niettemin blij zijn als die schoft het veld ruimt na de verkiezingen. Vertrouw erop dat Biden wel de WHO (en andere internationale samenwerkingsverbanden) op waarde weet te schatten.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt19 okt. 2020 - 16:19

Er zijn toch nog wel landen in Europa die het wél redelijk doen. Dacht even dat je die hork in de VS ging verdedigen. Maar dat dus toch niet.

NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 8:57

@Martin108 19 oktober 2020 at 15:45 T was van de zomer makkelijk Trump belachelijk te maken om het falende beleid in de VS. Nu gaat Europa even hard onderuit. Tweede golf moet nog komen in de VS. Dus hou je gedachte even vast. We komen er op terug

LBNB
LBNB19 okt. 2020 - 13:42

Het uitroeien van de pokken is goed gedaan door de WHO. Echter is men graag blind voor de schandalen die daar ook hebben plaatsgevonden. Zo had nieuwsuur een aantal jaar geleden het al over de manipulatie rondom de Mexicaanse griep. Ook lubach had al een item over de ogenschijnlijk geweldige relatie tussen China en de WHO. Ook de amharu professionals union heeft over dr Tedros (leider who) een vernietigend rapport geschreven: https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.ambapu.org/sites/default/files/2017-04/APU_opposes_candidacy_of_Dr_TAG.pdf&ved=2ahUKEwiN68eh5MDsAhXHjqQKHboQDK4QFjABegQIBBAB&usg=AOvVaw2tOj82RejLiKaQB2Rc5KPh

8 Reacties
Oki Doki
Oki Doki19 okt. 2020 - 14:48

Wat John Oliver zegt is dat de WHO niet perfect is maar dat het domste wat je kunt doen is om je terug te trekken uit de WHO. De WHO kun je het beste proberen te veranderen als je zelf aan de tafel zit, niet door weg te lopen.

Karingin
Karingin19 okt. 2020 - 15:51

Kan best, maar daar weegt echt niet op tegen het werk dat ze doen. En kunnen doen, wat denk je dat er gebeurt als hulpverleners onder Amerikaanse vlag mensen willen vaccineren, of zelfs maar voorlichten in bepaalde landen...?

White Knight
White Knight19 okt. 2020 - 16:15

Onder het "America First" motto zal dat waarschijnlijk niet gebeuren, Karingin.

Tom Meijer
Tom Meijer19 okt. 2020 - 16:49

Je wilt echt beweren dat die schandalen opwegen tegen de uitroeiing van de pokken en de bestrijding van anderevaak afschuwelijke ziekten? Een beetje de verhoudingen kwijt?

Joe Speedboot
Joe Speedboot19 okt. 2020 - 17:21

Noem mij één organisatie waar nooit fouten worden gemaakt..

Ecclesia
Ecclesia19 okt. 2020 - 17:22

@LBNB Whataboutism.

LBNB
LBNB19 okt. 2020 - 19:59

@okidoki [De WHO kun je het beste proberen te veranderen als je zelf aan de tafel zit, niet door weg te lopen.] Ben ik met je eens, nu springt China in dat gat. [Noem mij één organisatie waar nooit fouten worden gemaakt.] De WHO maakt toch wel heel veel fouten, althans de leiding. Bijvoorbeeld de corruptie rond de Mexicaanse griep, het benoemen van Mugabe als goodwill ambassador en de overschatting van de dodelijkheid van corona. Dit zijn wel fouten met enorme gevolgen. Je jaagt hiermee de gehele mensheid angst aan.

NoahAmber
NoahAmber20 okt. 2020 - 8:59

@LBNB 19 oktober 2020 at 21:59 @okidoki . Dit zijn wel fouten met enorme gevolgen. Je jaagt hiermee de gehele mensheid angst aan. Heb daar weinig last van , van die angst. Velen met mij denk ik zomaar.