Joop

Trump versoepelt regels voor uitstoot broeikasgas methaan

  •  
29-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
oliebron
De Amerikaanse olie- en gasindustrie hoeft minder te doen om de uitstoot van methaan, na CO2 het belangrijkste broeikasgas, tegen te gaan. Nu zijn bedrijven in die sectoren nog verplicht om maatregelen te nemen om methaanlekken bij pijpleidingen, oliebronnen en opslagplaatsen tegen te gaan. Aan die verplichting wil de regering-Trump nu een eind maken. Dat meldt The New York Times.
Opmerkelijk genoeg zien veel olie- en gasbedrijven de plannen helemaal niet zitten. Zij vrezen onder meer dat de maatregel slecht zal zijn voor de reputatie van aardgas, dat zij aan de man proberen te brengen als schoon alternatief voor kolen. Verscheidene oliebedrijven hebben al verklaard dat ze zullen doorgaan met maatregelen tegen methaanlekken. Zij willen dat de federale regels blijven gelden, zodat ook de concurrentie zich aan de maatregelen houdt.
Methaan is een krachtig broeikasgas: het kan de hitte veel beter vasthouden dan CO2. In de laatste 150 jaar is de hoeveelheid methaan in de atmosfeer meer dan verdubbeld. De belangrijkste bronnen van door mensen veroorzaakte methaanuitstoot zijn fossiele brandstoffen en de vee-industrie.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Gi Raf
Gi Raf30 aug. 2019 - 10:45

Goed dat president Trump er nog eens op wijst dat een pragmatische aanpak van milieuproblemen de enige juiste is. https://www.trouw.nl/nieuws/planten-en-bos-onverwacht-grote-bron-van-methaan~be04a5d9/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

1 Reactie
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout30 aug. 2019 - 20:49

Ach ja, meneer Raf met zijn populistische prikkertje. T.a.v. effecten op het broeikaseffect overcompenseert de opname van CO2 de voor wetenschappers inderdaad verrassende uitstoot van CH4 door bossen in ruime mate. Vanaf Reagan ("Trees cause more pollution than automobiles.”) t/m Trump is er geen sprake van pragmatisme, maar van corruptie. https://e360.yale.edu/features/scientists-probe-the-surprising-role-of-trees-in-methane-emissions Beiden zijn en waren overigens ''blunt instruments" van corporatisme, die niet eens de moeite nemen om onderscheid te maken tussen vervuiling en broeikaseffect. Zo f***ing blunt dat bedrijven vrezen voor hun reputatie.

Anoniempje5
Anoniempje530 aug. 2019 - 6:56

Hij had het probleem toch al opgelost door het 'Freedom Gas' te noemen? Maar hier zijn ze op de achtergrond dus al sinds z'n verkiezing meer bezig. En wat dat betreft, naast de belastingverlaging voor allerrijksten, ook de meest productieve president ooit maar al z'n tweets en schandalen houden daar de aandacht van weg, doelbewust vermoed ik. Er mocht al snel in beschermde natuurreservaten naar grondstoffen worden geboord/gegraven. Allerlei milieu regels die bedrijven geld kosten zijn al geschrapt. Ze willen zelfs schadelijke stoffen als radioactiviteit declassificeren zodat het makkelijker gedumpt kan worden en het niet zo erg is als dat in contact komt met mensen zoals bij besmetting van drinkwater.

Petra Privacy
Petra Privacy30 aug. 2019 - 5:30

Zondag 8 september is iedereen weer welkom op de grote Klimaatmars, deze keer in Rotterdam. In het zelfde weekend als de wereldhavendagen. Voor een leefbare wereld voor iedereen. Want de aarde kan wel zonder mensen, maar mensen niet zonder de Aarde. Steun het online en kom naar Rotterdam!

Recht door Zee
Recht door Zee29 aug. 2019 - 21:50

Ik zou mij qua vervuiling meer zorgen maken om anden als China en India.

7 Reacties
Katootje2
Katootje229 aug. 2019 - 22:44

Ga gerust je gang, maar probeer niet af te leiden van het onderwerp.

madbako
madbako30 aug. 2019 - 8:01

Dat wordt ook gedaan

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout30 aug. 2019 - 22:34

De landen en regio’s die de meeste CO2 uitstoten zijn China (29 procent), de Verenigde Staten (16 procent), de Europese Unie (EU27) (11 procent), India (6 procent), en de Russische Federatie (5 procent). Cijfers uit 2011, na 5 seconden google: https://www.pbl.nl/publicaties/2012/langetermijntrend-in-mondiale-co2-emissies-2012-rapport Dus de ecologische voetafdruk per capita in voor Amerikanen het hoogst. Met fracking gedurende de laatste 8 jaar daarna nog hoger. Verder hebben we het niet over vervuiling.

Recht door Zee
Recht door Zee31 aug. 2019 - 18:10

@Arjan Fernhout "Dus de ecologische voetafdruk per capita in voor Amerikanen het hoogst. Met fracking gedurende de laatste 8 jaar daarna nog hoger" Dit helaas klopt niet. https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/863401/deze-landen-hebben-de-hoogste-co2-uitstoot-per-capita.html Dit is de top 10 van landen die per inwoner de meeste CO2 uitstoten: 1. Qatar 2. Curaçao 3. Letland 4. Bahrein 5. Verenigde Arabische Emiraten 6. Trinidad en Tobago 7. Maleisië 8. Saoedi-Arabië 9. Guatemala 10. Verenigde Staten Vanwege de doorontwikkeling van fracking is dit steeds efficiënter en minder slecht geworden voor het milieu. China en India zijn opkomende economieën en zullen geen milieu maatregelen nemen om die economische groei te remmen en zal de uitstoot daar alleen maar groeien, die groei is bij de VS niet zichtbaar, die zijn ondanks hun hogere verbruik vrij stabiel in uitstoot en ontwikkelen manieren om uitstoot te verminderen. Meer data: www.globalcarbonatlas.org

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout31 aug. 2019 - 21:04

@Recht door zee Een vergelijking in de uitstoot van grote landen per capita van dezelfde site komt mij voor als een stuk objectiever dan een aantal kleine landjes op te sommen die in totaliteit uiteraard veel minder CO2 dan grote industrieën uitstoten ondanks de grotere ecologische voetafdruk en dan kom ik tot de volgende lijst: 1. Verenigde Staten 2. Canada 3. Zuid Korea 4. Rusland 5. Japan 6. Duitsland 7. China 8. UK 9. Italië 10. Franhkrijk 11. Brazilië 12. India https://www.welingelichtekringen.nl/natuur-en-milieu/870023/welk-land-heeft-de-grootste-ecologische-voetafdruk-per-inwoner.html Over fracking een stukje van David Letterman, die vergeet om de verhoogde radioactiviteit in de wateren rondom te melden: https://www.youtube.com/watch?v=XGEc8KBKO8I Aardgas als overbruggingsbrandstof van steenkool naar duurzaam is overigens lariekoek ofwel een broodje aap dat in omloop is gebracht door de jongens van de fossiele sector om het vege lijf te redden. https://www.duurzaamnieuws.nl/broodje-aap-over-aardgas-versus-steenkool/

Frans Kwakman
Frans Kwakman1 sep. 2019 - 8:53

@Recht door Zee - in hoeverre zijn uw cijfers betreffende de landen rond de Perzische Golf gecorrigeerd voor het feit dat het aantal niet-inwoners dat in die landen leeft vaak een aantal maal het aantal inwoners overtreft? Vwb fracking, nee, nee, nee.

vdbemt
vdbemt1 sep. 2019 - 20:22

China heeft een groot vervuilend aandeel. Maar gaat sneller met schonere technologie dan menig ander land. Zeker dan Nederland.

Kruimeltjes2
Kruimeltjes229 aug. 2019 - 19:20

Wat is het toch een domme man. Wat hebben we toch domme kiezers in de USA. Het is niet erg als die domme mensen er een rotzooi van maken in de USA, zo werkt de democratie nu eenmaal (ook wij hebben een anti-sociaal in het torentje gezet), maar klimaatbeleid gaat de hele wereld aan. De rest van de wereld heeft het wel gehad met die ongelooflijke stommeling. Het wordt tijd dat de zgn. bondgenoten de USA aan de kant zetten.

Rechtse Bal4
Rechtse Bal429 aug. 2019 - 17:40

wacht maar tot de toendra's van Siberie gaan smelten... trump zal dat dan ook wel op zijn geweten hebben maar de hoeveelheid die aan methaan vrijkomt is wel wat meer dan dat belletje uit Texas.

2 Reacties
Katootje2
Katootje229 aug. 2019 - 22:42

Je loopt weer eens een paar jaar achter: die smelten al lang.

Anoniempje5
Anoniempje530 aug. 2019 - 6:46

Die belletjes uit Texas en vele ander staten zorgen er wel voor dat de toendra's steeds sneller gaan smelten. Dus waarom zouden die belletjes in de VS dan vooral maar niet voorkomen hoeven te worden? Tenzij je fatalistisch bent dan natuurlijk en maar zo snel mogelijk de mensheid wil decimeren tot terug naar een maar een paar holbewoners.

madbako
madbako29 aug. 2019 - 15:35

Heb mijzelf beloofd niet zoveel aandacht mee aan deze vent te besteden en alleen nog maar te reageren met varianten op imbeciel. Imbeciel heb ik al gebruikt. Nu dus Randdebiel

Thuiszitter
Thuiszitter29 aug. 2019 - 12:23

Als wij maar in 2030 elektrisch rijden, onze huishoudens voor elkaar hebben dan is het goed. Duitsland gaat rustig verder met zijn steenkolen en Trump gooit wat extra methaan de lucht in.

3 Reacties
fries2
fries229 aug. 2019 - 13:16

Dus niemand hoeft ook maar iets te doen?

vdbemt
vdbemt29 aug. 2019 - 15:38

Ja. Duitsland gaat verder met zijn steenkolen (vooral bruinkool), maar toch niet zo rustig. Juli dit jaar: De opbrengst van zonne-, water- en windenergie heeft in Duitsland het aandeel van kolen- en kerncentrales voor het eerst ingehaald. Het is jou geloof ik nog niet duidelijk dat Nederland in haar inspanning voor het klimaat, tot nu toe, verre van de beste van de klas is. Juni dit jaar: Rangschikken we de stikstofuitstoot van elk land naar landoppervlak, dan zit Nederland in de top. De stikstof die vrijkomt bij de verbranding van olie, benzine, steenkolen en diesel kan zich hier per hectare meten met koplopers Libanon, Koeweit, Zuid-Korea en Hongkong en is twee keer hoger dan in Duitsland. Wat betreft meststikstof die in de vorm van ammoniak verdampt, staat ons land per hectare zelfs in de top vijf. Ofwel dat wijzen naar Duitsland op jouw manier, is niet terecht. En Nederland heeft flink wat in te halen. Helaas.

Joe Speedboot
Joe Speedboot29 aug. 2019 - 17:08

Ja en? Wat wilde je er aan doen. Op een imbeciel als Trump gaan zitten wachten?

vdbemt
vdbemt29 aug. 2019 - 11:55

De man is een ramp voor de beschaving, de planeet en, vrees ik ernstig, voor de wereldvrede.