Joop

Trump verleent veroordeelde vriend gratie na lovend boek

  •  
16-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2019-05-16 om 13.05.25
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gratie verleend aan mediamagnaat Conrad M. Black die een celstraf uitzat wegens grootschalige fraude. Black is een persoonlijke vriend en zakenpartner van Donald Trump en schreef vorig jaar nog een lovend boek over de president.
De in Canada geboren Brit Black, die een dagbladimperium runde met daarin titels als de Daily Telegraph, de Chicago Sun-Times en de Jerusalem Post, werd in 2007 veroordeeld voor fraude en belemmering van de rechtsgang. Black had geprobeerd miljoenen dollars van investeerders in zijn mediabedrijf te verduisteren. Na een straf van ruim drie jaar uitgezeten te hebben werd Black in 2012 gedeporteerd en werd het hem verboden ooit nog voet op Amerikaanse bodem te zetten. Ook moest hij een schadevergoeding van bijna zes miljoen dollar betalen en mocht hij niet langer actief zijn binnen Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven.
In een verklaring van het Witte Huis wordt Black als ‘ondernemer en geleerde’ geroemd en worden zijn publicaties opgesomd. Ook wordt benadrukt dat het Amerikaanse Hooggerechtshof veel aanklachten tegen Black heeft late vallen. Wat de verklaring niet noemt is dat Black vorig jaar een boek schreef met de titel: Donald J. Trump: een president als geen ander. Het boek is één lange lofzang op Trump. Ook schreef Black vele columns waarin hij Trump voortdurend prees.
Black noemt zichzelf een goede vriend van Trump en werkte met hem samen bij de bouw van Trump Tower in Chicago. Nadat Black in 2015 een enthousiast artikel over Trump schreef, antwoordde Trump via Twitter: ‘Wat een eer om je artikel te lezen. Als een van de werkelijk grote intellectuelen en mijn vriend, zal ik dit niet vergeten!’
Bron: Politico / Beeld: Screenshot Q on CNBC
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Spelchecker2
Spelchecker217 mei 2019 - 12:38

America, the land of the free! Wat moet je hier nou nog over zeggen? De zelfreinigende werking van de Amerikaanse democratie schiet duidelijk te kort. Amerika is bepaald niet (meer?) het lichtende voorbeeld voor anderen als het gaat om de implementatie van een liberale democratische rechtsstaat. Daarvoor spelen groot geld en gerrymandering een (veel) te grote rol.

Nick the Stripper
Nick the Stripper17 mei 2019 - 0:48

Trump is corrupt. De paus draagt een jurk. Water is nat.

OlavM
OlavM16 mei 2019 - 22:53

Tja, voor Trump is iemand die ooit eens een serieus boek heeft gelezen al een intellectueel. En als iemand een boek schrijft, en nog wel een lofzang op Trump, moet hij wel "een van de werkelijk grote intellectuelen" zijn. Trump is met het opzichtig najagen van de eigen private belangen en platvloerse narcisme werkelijk alle schaamte voorbij.

2 Reacties
Katootje2
Katootje217 mei 2019 - 1:21

Hij steekt gewoon zijn middelvinger op naar alles en iedereen, meer niet.

Crunchy Frog
Crunchy Frog17 mei 2019 - 13:27

[Hij steekt gewoon zijn middelvinger op naar alles en iedereen] Nee hoor, als je net zo corrupt en crimineel bent als hijzelf, met dezelfde autoritaire voorkeuren en eventueel nog een voorliefde voor gewelddadige oplossingen als bonus - dan overlaadt hij je met liefdesbetuigingen.

Satya
Satya16 mei 2019 - 17:31

De elite beschermd elkaar.

Joe Speedboot
Joe Speedboot16 mei 2019 - 12:42

Tony Soprano als president..

Anoniempje5
Anoniempje516 mei 2019 - 12:15

Zo overduidelijk, natuurlijk ziet iedereen dat, dat dit de meest anti-elite, anti-kartel en anti vriendjes politiek president ooit is. Nobelprijs voor de meest barmhartige? Eindelijk een president die opkomt voor die arme piepkleine minderheid in de wereld, de zelden gespotte miljardairs, niemand anders die rekening met hun problemen houdt. Nobelprijs voor meest barmhartige Samaritaan?

3 Reacties
Keilstra
Keilstra17 mei 2019 - 9:24

Heb jij wel eens geturfd hoeveel miljardairs achter de Democraten staan ? Ik vermoed meer dan achter de Republikeinen. De tech-sector, Hollywood en zo. Helaas is het zo dat de gewone mensen zich tegenwoordig niet meer in links herkennen, maar eerder in rechts.

Anoniempje5
Anoniempje517 mei 2019 - 10:48

@Keilstra; Ja en je vermoeden is onjuist. Scheelt niet veel met de Democraten. Heb jij wel een getuft hoeveel van de republikeinen in de overheid die zelf miljardair zijn? Enige reden waarom men zich meer in extreem rechts herkent, democraten zijn rechts, is de buitenlander en dan vooral de moslim angst/haat die ze is aangepraat.

Satya
Satya17 mei 2019 - 11:46

'Helaas is het zo dat de gewone mensen zich tegenwoordig niet meer in links herkennen, maar eerder in rechts.' Zucht. Here we go again. Het is de rechtse individualiteit die verheffing heeft gebracht zeker? De gewone man begint te beseffen dat de tijd van ongeremde welvaart voorbij is en daar zullen ze een zondebok voor vinden.

Elias Unique
Elias Unique16 mei 2019 - 11:47

Executive privilege. Valt dus binnen het mandaat van de president en hoeft hij geen verantwoording over af te leggen.

2 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje516 mei 2019 - 12:23

Daar heeft ook niemand behoefte aan, het is overduidelijk genoeg.

madbako
madbako16 mei 2019 - 14:35

@Elias Unique 16 mei 2019 at 13:47 Valt dus binnen het mandaat van de president en hoeft hij geen verantwoording over af te leggen. Hoef hij ook niet. Zelfs een pantoffeldiertje begrijpt precies wat er gaande is