Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump verleent gratie aan oud-adviseur en samenzweerder Flynn

  •  
26-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30020745053_9a6934b8c8_k
Donald Trump heeft zijn voormalige nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn gratie verleend. Dat heeft de Amerikaanse president woensdagavond zelf laten weten via Twitter. Tegen Flynn liep een federaal onderzoek wegens meineed. Hij zou tijdens het onderzoek naar Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 hebben gelogen tegen de FBI over zijn contact met de Russische ambassadeur. Hij deed dit als lid van het transitieteam van Trump.
Flynn was nog niet veroordeeld. Na een eerdere bekentenis dat hij inderdaad had gelogen, trok hij die later weer in. Volgens Flynn hadden de aanklagers hem misleid en een valse bekentenis laten doen. De zaak was nog in afwachting van verder behandeling door de rechter, maar daar heeft Trump niet meer op gewacht. In de tweet wenst de president zijn voormalige adviseur een fijne Thanksgiving.
Hoewel het verlenen van gratie door de president niet ongewoon is, helemaal niet in de laatste dagen van het presidentschap, is er buitengewoon veel kritiek op het presidentieel pardon voor Michael Flynn. Daarmee heeft Trump rechtstreeks iemand vrijgepleit die werd onderzocht voor misdaden namens de huidige president zelf. Eerder deed hij dat ook al met vriend en spindoctor Roger Stone die in het Rusland-onderzoek schuldig was bevonden aan belemmering van de rechtsgang, liegen tegen het Congres en het beïnvloeden van getuigen. In juli kwam hij dankzij Trump vrijwel direct weer op vrije voeten.
Inmiddels wordt er gespeculeerd welke gratieverleningen Trump nog meer op de agenda heeft staan. De meest opzienbarende zou die van hemzelf zijn. Zodra opvolger Joe Biden ingezworen is, verliest Trump de immuniteit die hij als president geniet en kunnen de vele onderzoeken die tegen hem lopen worden omgezet in rechtszaken met daadwerkelijke veroordeling tot gevolg. In theorie kan Trump besluiten zichzelf op voorhand gratie te verlenen, hoewel het onduidelijk is in hoeverre dat juridisch standhoudt. Het is nooit eerder gebeurd.
Een andere mogelijkheid is de Nixon-methode. Na zijn aftreden wegens zijn rol in de Watergate-affaire, verleende zijn opvolger Gerald Ford hem direct gratie. Trump zou dit voorbeeld kunnen volgen door vlak voor de inauguratie van Biden nog snel plaats te maken voor zijn vicepresident Mike Pence. Die zou Trump dan bij voorbaat gratie kunnen verlenen, ook in de nog lopende onderzoeken. Daarmee is Trump echter nog altijd niet volledig in veiligheid. Een presidentieel pardon geldt alleen voor federale, dus staatsgrensoverschrijdende misdrijven. Onder andere in de staat New York, waar Trump vrijwel zijn hele leven woonde, lopen meerdere onderzoeken naar fraude en belastingontduiking.
cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (33)

The Apple
The Apple26 nov. 2020 - 21:28

Bouwman: "Bij mijn weten kan er geen gratiëring plaats vinden zoalng er geen definitieve veroordeling is uitgesproken." In de VS kan dat wel en de eerste keer dat dat werd gedaan was door Bush senior, op voorstel van William Barr in de zaak tegen Casper Weinberger in verband met de Iran-Contra affaire. De kans was toen groot dat Bush zelf genoemd zou worden, omdat deze in die tijd Vice was onder Reagan en voormalig directeur van de CIA. Dat was een beerput van ongekende omvang, omdat het niet onwaarschijnlijk is dat Bush moet hebben geweten van grootschalige import van cocaine door de CIA. Meer informatie kun je daarover vinden onder de trefwoorden: "Dark Alliance" en "Kerry Committee". Tekenend is bijvoorbeeld dat het verhoor door John Kerry van de boekhouder van het cocaine kartel van YouTube is verwijderd. Hier het commentaar van Lawrence Walsh, degene die het onderzoek leidde (vgl. Robert Mueller) op de gratieverlening - https://www.c-span.org/video/?36617-1/reaction-iran-contra-pardon Het is natuurlijk niet toevallig dat Trump William Barr wilde hebben als Attorney General - Who is William Barr? - https://www.youtube.com/watch?v=pORRAE4GZI4

2 Reacties
The Apple
The Apple26 nov. 2020 - 23:16

"Tekenend is bijvoorbeeld dat het verhoor door John Kerry van de boekhouder van het cocaine kartel van YouTube is verwijderd." Overigens vond ik net toevallig wel het verhoor terug van dezelfde boekhouder dat werd gehouden op 10 april 1988 - https://www.c-span.org/video/?2107-1/drug-control-central-america-day-3 Ik had graag een link gegeven naar het verhoor dat werd gehouden op 11 februari 1988, omdat daar namelijk in het tweede deel om 23:55 expliciet de ABN wordt genoemd als de favoriete bank van Manuel Noriega om betaling te verrichten via Curacao naar Frankrijk.

NoahAmber
NoahAmber27 nov. 2020 - 9:24

Het is veel handiger en overzichtelijker als je dit onder het bericht van Bouman had geschreven. Simpel op de beantwoorden knop onder het bericht klikken...

Grietje Genot
Grietje Genot26 nov. 2020 - 17:04

Vervelend idee dat je die veroordeelde tuchthuisboeven doodgemoedereerd boodschappen doend op straat tegen kan komen. Het is ook een operetteland, dat land van de godsdienstwaanzinnigen, waar de grootste criminelen op een schild worden gehesen en juichend worden rondgedragen. Lock him up, die pias, en gooi die sleutel weg.

Jonathan2
Jonathan226 nov. 2020 - 16:34

Dat dit schuim van de richel, want dat is Flynn, omgekocht Erdogan om zijn belangen te dienen, en allerlei uiterst schimmige deals met de Russische maffia al, zo hoog kan opklimmen in de VS is niet echt meer opzienbarend. Dat dit tuig na door neofacisten als Barr en criminelen als Trump uit de gevangenis wordt gehouden, is de zoveelste bevestiging van dat het op weg was naar een autoritaire bananenrepubliek. Och jee, zielige Flynn is erin 'geluisd' door de FBI, de tranen staan in mijn ogen. Ze hebben hem de waarheid laten bekennen na een leuk trucje. Deze dingen zijn overigens dagelijkse kost bij de FBI. Seriecrimineel Manafort zal wel de volgende zijn. Nou, die is nog vele erger dan Flynn. Er is zo'n beetje geen massamoordenaar, psychopaat, dictator of andere ziekelijke crimineel meer over die Manafort niet zijn diensten heeft aangeboden. Allemaal hebben ze gelogen over de Russissche connecties van Trump en daarvoor worden ze nu beloond door Trump. Zo moeilijk is dat niet te begrijpen. Laat zien waar Trump voor staat, een door en door verrotte globalistische elite. Op naar de nieuwe psychopatische wereldorde van Putin, Erdogan, Trump, Bolsonaro etc.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot26 nov. 2020 - 21:16

'Laat zien waar Trump voor staat, een door en door verrotte globalistische elite. Op naar de nieuwe psychopatische wereldorde van Putin, Erdogan, Trump, Bolsonaro etc.' Precies.

[verwijderd]
[verwijderd]26 nov. 2020 - 16:13

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper26 nov. 2020 - 21:56

Je hebt geen letter van de rapporten gelezen, dus hou je erbuiten.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 nov. 2020 - 14:58

Gratie wordt verleend aan misdadigers en aan kalkoenen. De vraag is dus: in hoeverre vind je Michael Flynn op een kalkoen lijken?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2020 - 0:25

Off topic: de arme plofkalkoen staat geen lang en gelukkig leven te wachten

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 nov. 2020 - 13:34

En ook Paul Manafort staat op Trumps verlanglijstje. Met Flynn en Stone heeft hij dan iedereen die op de hoogte waren van Trumps hulp uit Rusland hun beloning gegeven. Er is nog een mogelijkheid, hoewel niet erg waarschijnlijk, en dat is dat rechter Emmet Sullivan zich niets aan trekt van het gratieverzoek van Trump en verschillende partijen vraagt hun mening te geven over een corrupt gratieverzoek van een corrupte president mbt tot een corrupt ambtenaar. Uiteindelijk zal dat leiden tot een zaak voor het Hoogste gerechtshof. En hoewel die in meerderheid conservatief is vraag ik me af of zij op grond van het toepassen van juridische regels en het rechtsgevoel van Amerikanen het gratie in stand houden.

Recht door Zee
Recht door Zee26 nov. 2020 - 13:30

Terecht, gezien de info die naar boven is gekomen over het handelen van de FBI.

michellekepen
michellekepen26 nov. 2020 - 11:58

Ik heb dat hele principe van gratie-verlening nooit begrepen. Eén persoon, die macht wordt toegekend, gelijk de (dictatoriale) koningen uit vroegere tijden. Veel logischer lijkt het me dat als je dan toch zoiets als gratie wilt hebben, dit langs het parlement gaat. Het parlement kan namelijk van oordeel zijn dat één specifiek geval tegen de geest van de wet in gaat (dus eigenlijk tegen de wet, waar zij zelf over gaat!). Of dat er anderzins goede redenen zijn een uitzondering te maken. Dat komt me veel eerlijker over, dan één persoon die een soort almacht in handen heeft. Je kan tegenwerpen dat gratie-verlenen een teken is dat de wet dus niet functioneert. Maar er kunnen zich altijd uitzonderingsgevallen of -situaties voordoen. En om vanwege dat ene geval nu meteen de wet aan te passen. Bovendien, al zou de wet aangepast worden, een 'oud' geval profiteert natuurlijk niet van zo'n wijziging. Ook het Nederlandse gratie-systeem komt mij niet meer van deze tijd over. Hoewel deze al meer waarborgen kent dan het Amerikaanse. En zelden wordt ingezet, en daarom waarschijnlijk ook geen onderwerp van discussie is.

1 Reactie
adriek
adriek26 nov. 2020 - 14:05

Het is goed als gratie mogelijk is. Er moeten altijd uitzonderingen gemaakt kunnen worden voor diegenen die anders door een genadeloos systeem vermalen worden. Maar gratie mag nooit een achterdeurtje zijn om vriendjes door te laten ontsnappen, gratie zou typisch een democratisch proces moeten zijn waarbij een duidelijke meerderheid inziet dat er zonder gratie iets onredelijks gebeurt.

Libertain
Libertain26 nov. 2020 - 11:52

Dit artikel is zeker onvolledig zolang niet vermeld wordt de juiste functie dat Generaal Michael Flynn vervult heeft. Generaal Flynn is jarenlang directeur van de Amerikaanse DIA (Defence Intelligence Agency) geweest. Functie die hem bracht midden in de bestrijding van het terrorisme. Het informatie dat hij toen in handen kreeg, bracht hem vervolgens in conflict met een voormalige President en zijn entourage. Het werd recentelijk nog verder hartstikke bizar toen rechter Emmet Sullivan besloot op eigen houtje, tegen alle regels in, de aanwijzing voor het vrijstellen van generaal Flynn uitgegeven door DOJ (Departement of Justice) niet te willen opvolgen. Dit allemaal heeft geleid tot het uiteindelijk verlenen van Pardon vanuit de kant van President Trump.

9 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 nov. 2020 - 13:22

Libertain, het was Barr die zich mengde in een lopend juridisch onderzoek. Terecht dat Sullivan daar in greep zich niet aan de kant liet zetten. Scheiding van machten weet je wel. Bovendien heeft de carrière van Flint er weinig mee te maken. Hij had op het hoogste niveau contact met Poetin en vertegenwoordigers va Rusland. Met het doel informatie los te krijgen over Clinton, de politieke tegenstander van Trump tijdens verkiezingstijd. Flint ontkende de contacten en maakte zich daarmee schuldig aan het ondermijnen van een FBI onderzoek. Toen Mueller aangaf dat hij mogelijk strafvermindering zou krijgen als hij mee wilde werken aan zijn onderzoek hapte hij toe door schuld te bekennen omdat hij eerder gelogen had. Later kwam hij daarop terug wetende dat hij gratie zou krijgen van Trump.

Vetineri
Vetineri26 nov. 2020 - 14:56

@MartinvanderLinde: Barr heeft zich inderdaad gemengd in een lopend onderzoek. Hij is namelijk de Attorney General. De FBI heeft ontlastend bewijs achtergehouden, en de 'leugen' waarvoor hij uiteindelijk heeft bekent is een staaltje entrapment van de eerste orde gebleken. Nog pittiger: Joe Biden himself wordt genoemd in officiële FBI documenten als degene die voorstelde om Flynn te pakken op de zogenaamde Logan act om zo zijn politieke tegenstander dwars te zitten. Het is zelfs zo erg dat Emmet Sullivan een seponering heeft tegengehouden op niet eerder vertoonde wijze om zo de verkiezing af te wachten. Trump is nu echt gedwongen om gratie te verlenen. Ter lering ende vermaeck: https://www.politico.com/news/2020/07/10/michael-flynn-doj-prosecution-documents-356503 Hier ook de daadwerkelijke documenten vrijgegeven vanuit de FBI: https://www.courtlistener.com/recap/gov.uscourts.dcd.191592/gov.uscourts.dcd.191592.237.1.pdf Dit hele zaakje stinkt niet alleen, er is zelfs gewoon goed bewijs dat hier vuil spel gespeeld is. Maar dat maakt hier niet uit. "handlanger" van Trump dus dan is alles geoorloofd en doen de feiten er niet meer toe.

Karingin
Karingin26 nov. 2020 - 18:51

Vetineri: are you serious dude?? "Defense attorneys for former national security adviser Michael Flynn released more documents Friday that they say show their client is the victim of prosecutorial misconduct and that the government suppressed clear evidence of his innocence." Er staat in het relaas daaronder niet dat die aantijging bewezen kan worden. En, heel vreemd, maar als 't om het team van Tiny Hands gaat, heb ik de neiging om "bewijs" direct in het ronde archief te plaatsen. Terzijde: als jouw nick verwijst naar Lord Vetinari dan draait Terry zich om in zijn graf. Vetinari zou gehakt maken van Fuckface von Clownstick en dat als snack aan de trollen voeren

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 nov. 2020 - 19:01

Vetineri, er is geen bewijs dat Biden of de FBI een vuil spel speelden. Barr heeft de door hem overhandigde documenten laten vervalsen om twijfel te zaaien. De aantekeningen waarover gesproken wordt zijn nooit door federale onderzoekers gemaakt, maar door iemand in opdracht van Barr. Biden was net als Obama op de hoogte van het onderzoek en heeft inderdaad goedkeuring gegeven tot nader onderzoek. Niet om een politieke tegenstander dwars te zitten want Biden was geen medekandidaat, maar omdat hij dat uit hoofde van zijn functie moest doen. Obama en Biden waren door de inlichtingendiensten op de hoogte gebracht van de nauwe contacten tussen Russen en het Trump team. Er zijn verslagen gemaakt van de bijeenkomst waarin dat besproken werd en Obama zei dat de FBI zelf moest beslissen of ze met het onderzoek verder wilden. In die meeting kwamen ook de Clinton emails ter sprake. Ook daarvan zeiden Obama en Biden dat het de verantwoordelijkheid van de dienst zelf was of dat verder onderzocht moest worden. Ze hebben er dus nooit opdracht voor gegeven. Comey heeft toen beide zaken opgepakt. De Clinton emails bleken niets voor te stellen, de zaken rondom Trump en zijn Russische contacten wel.

Vetineri
Vetineri26 nov. 2020 - 19:38

"Barr heeft de door hem overhandigde documenten laten vervalsen om twijfel te zaaien." Das nogal een serieuze beschuldiging. Enig bewijs daarvoor?

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 nov. 2020 - 22:00

Libertain 26 november 2020 at 12:52 [ toen rechter Emmet Sullivan besloot op eigen houtje, ] Dat heet nou: onafhankelijkheid van de rechtspraak. [ tegen alle regels in, ] Welke regels mogen dat zijn? Graag verwijzen naar wetsartikelen en jurisprudentie.

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 nov. 2020 - 22:21

Vetineri 26 november 2020 at 15:56 [ Barr heeft zich inderdaad gemengd in een lopend onderzoek. Hij is namelijk de Attorney General. ] En dat is zo 'normaal', dat ruim 1900 voormalige DOJ-aanklagers dit handelen in een open brief veroordeelden. " Make no mistake: The Department’s action is extraordinarily rare, if not unprecedented. If any of us, or anyone reading this statement who is not a friend of the President, were to lie to federal investigators in the course of a properly predicated counterintelligence investigation, and admit we did so under oath, we would be prosecuted for it." medium.com/@dojalumni/doj-alumni-statement-on-flynn-case-7c38a9a945b9 [ Nog pittiger: Joe Biden himself wordt genoemd in officiële FBI documenten als degene die voorstelde om Flynn te pakken op de zogenaamde Logan act om zo zijn politieke tegenstander dwars te zitten. ] Een van de vele leugens van Trumpolini, reeds lang gedebunked. politico.com/news/2020/09/30/comey-hearing-doj-flynn-423734

Recht door Zee
Recht door Zee28 nov. 2020 - 0:57

@ Nick the Stripper "Een van de vele leugens van Trumpolini, reeds lang gedebunked." Ja want Comey zegt dat het niet zo is dus is het waar...... zucht....

Nick the Stripper
Nick the Stripper30 nov. 2020 - 0:17

Recht door Zee 28 november 2020 at 01:57 [ Ja want Comey zegt dat het niet zo is dus is het waar…… zucht…. ] Zucht maar lekker door, joh. Comey heeft dit onder ede verklaard. Dat verhaal dat hij, op straffe van meineed, omntzenuwde was in de wereld gebracht door beroepsleugenaar DJT. Een beroepsleugenaar die jij hier steevast blijft verdedigen. Wat zegt dat over jou?

Bouwman2
Bouwman226 nov. 2020 - 10:21

Bij mijn weten kan er geen gratiëring plaats vinden zoalng er geen definitieve veroordeling is uitgesproken. Maar misschien kan dat in de VS wél, en dan zou ik dat uitbreiden tot iedereen maar bij voorbaal te verontschuldigen. Miischien speculeert Donald J Trump wel op gratie voor em zelf. Maar dan is dat niet realistisch. Hij zal nooit ofte nimmer worden aangeklaagd voor zijn optreden als POTUS.. Maar voor de rechtbank verschijnen als the real Donald Trump, zakenman, dat gaat uiteraard wél gewoon door.

MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 10:12

En nu Edward Snowden en Reality Winner!

2 Reacties
fluffie3
fluffie326 nov. 2020 - 11:01

Nee alleen veroordeelde zware criminelen, klokkenluiders daar heeft Trump niets mee

Bouwman2
Bouwman226 nov. 2020 - 11:07

En nu is er koffie, met uiteraard een brownie, zo lang dat nog mag......

Didgeridodo
Didgeridodo26 nov. 2020 - 10:07

Geen idee hoe dat wettelijk in Amerika zit, maar ik kan me voorstellen dat als Trump zichzelf gratie gaat/laat verlenen, dat er vanuit het hele land veel support zal zijn voor de staat New York om die 'crook' eens flink aan te pakken.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax226 nov. 2020 - 12:30

Misschien kan hij om advies vragen bij Desi Bouterse.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde26 nov. 2020 - 14:18

Didg, Het is niet eerder voorgekomen dat een president zichzelf gratie geeft. Het is dus onontgonnen terrein. Toch geven de meeste juristen hem niet zo veel kans. Maar ook al zou het lukken dan nog geldt de gratie alleen voor begane federale overtredingen. Dat betekent dat New York hem sowieso kan aanklagen. Sterker nog, daar wordt al jaren hard aan gewerkt. De zaken liggen klaar. Te beginnen met de zaak waar zijn advocaat Cohen de bak voor indraaide.

Uilenspiegel
Uilenspiegel26 nov. 2020 - 10:05

Ik ga altijd biechten.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman226 nov. 2020 - 10:34

Ik heb het sacrament van de biecht altijd bezien als een onderwerpingsritueel van de penitent aan de ene heilige en apostolische Kerk.