Trump toch welkom in Engeland, maar alleen als iedereen weg is
• 13-02-2017
• leestijd 2 minuten
De Britse regering heeft voorgesteld het bezoek van Donald Trump aan het Verenigd Koninkrijk te verplaatsen. Zowel de eerder voorgestelde locatie als de datum moeten worden aangepast, als het aan de regering ligt. Van Londen naar Birmingham en van juni naar eind augustus. Op die manier moet het verwachte protest tot een minimum worden teruggebracht.
De locatiewijziging heeft ermee te maken dat in de Britse hoofdstad de bevolking overwegend anti-populistisch is en ook in groten getale tégen de Brexit heeft gestemd. De verwachting is dat bij een komst van Trump naar Londen er een massaal protest op de been gebracht zal worden. In Birmingham kan Trump in staat gesteld worden een groot aantal gelijkgestemden toe te spreken.
Ook de wijziging van de datum is voorgesteld in de hoop de protesten tot een minimum te beperken. In plaats van juni zou Trump nu eind augustus of mogelijk begin september het Verenigd Koninkrijk aan moeten doen. In die periode is het Britse parlement namelijk nog met reces en hoeft er dus niet bepaald te worden of Trump wel of niet het Lagerhuis toe mag spreken. Eerdere Amerikaanse presidenten deden dat bij hun bezoek aan de Britse eilanden wel, maar de voorzitter van het Lagerhuis John Bercow liet vorige week al in niet mis te verstane woorden weten dat wat hem betreft Trump niet welkom is. Trumps ‘racisme, seksisme en aanvallen op de rechterlijke macht horen niet thuis in het Parlement,’ aldus Bercow.
Een andere reden om het staatsbezoek een paar maanden op te schuiven, is dat eind augustus en begin september veel Britten zomervakantie hebben en het land uit zijn. Door Trump in die periode over te laten komen hoopt de regering van Theresa May dat er simpelweg minder mensen in het land zijn om tegen de Amerikaanse president te demonstreren.
De Britse veiligheidsdiensten zouden daarnaast de bezoekduur van Trump willen beperken tot een kort weekend en hem zoveel mogelijk van het grote publiek weg willen houden. Ook wordt nog gekeken naar de rol die koninging Elizabeth en prins Philip als formeel gastvrouw en -heer zullen spelen. Zij brengen de zomermaanden traditioneel door op hun Schotse verblijf in Balmoral. Mogelijk wordt het staatsbanket naar Schotland verplaatst, wederom om de kans op massale protesten zo klein mogelijk te houden.