Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump stuurt bommenwerpers en vliegdekschip richting Iran

  •  
06-05-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
190 keer bekeken
  •  
USA KUWAIT DIPLOMACY

© 2018-09-05 14:37:20 epa06999635 US President Donald J. Trump (2nd R) speaks as he meets with the Emir of Kuwait Sheikh Sabah Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah in the Cabinet Room of the White House,

De Verenigde Staten zijn op ramkoers met Iran. Zondagavond werd bekend dat het Amerikaanse leger een oorlogsschip en bommenwerpers richting Iran stuurt ‘als waarschuwing’, aldus veiligheidsadviseur John Bolton:
"Ik wil Iran waarschuwen geen aanvallen op belangen van de VS of zijn bondgenoten uit te voeren, want die zullen met meedogenloze kracht worden beantwoord."
De stap is volgens Bolton – die al jaren een gewapende strijd met Iran propageert – een ‘antwoord op een aantal verontrustende en escalerende aanwijzingen en waarschuwingen’ vanuit Iran, maar ging daarbij niet in op wat die aanwijzingen dan zouden zijn. Het is de zoveelste escalatie van de Amerikanen in de toch al moeizame relatie met Iran. Twee weken geleden verklaarde de VS dat het geen uitzonderingen meer maakt op de sancties tegen de Iraanse olie-industrie en vorige maand benoemde het de Iraanse Revolutionaire Garde tot terroristische organisatie. Vorig jaar trok de VS zich al terug uit het nucleaire akkoord met Iran.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (62)

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 mei 2019 - 21:58

Het primair-agressieve Yankee wapengebeuren heeft geen troepen genoeg voor Venezuela en Iran tegelijk, tenzij het een martial law dienstplicht met keuring instelt. En daar is bijna iedereen te dik voor.

Mark Huysman
Mark Huysman7 mei 2019 - 10:43

Coup in Venezuela is mislukt dus tijd om een confrontatie met Iran uit te lokken.

JanB2
JanB27 mei 2019 - 0:39

Ze doen maar. Wordt één groot debacle waarbij "Irak" in het niet valt als ze echt gaan knokken.

Jori2
Jori26 mei 2019 - 19:36

De USA kan geen oorlog winnen tegen Iran. Zelfs de proxy oorlogen van Iran kunnen ze niet winnen. Ze weten dat ook wel. Iran weet het ook. Het gaat om het thuisfront, dat gemanipuleerd moet worden. Niet bang zijn, er komt geen oorlog in Iran. Dat zou van Trump een idioot maken, een idioot die verloren oorlogen voert en miljoenen mensenlevens opoffert.. Dat zou hem ernstig in gevaar brengen. Het zou hem in de gevangenis kunnen laten belanden. Dat gaat Trump niet doen.

4 Reacties
JanB2
JanB27 mei 2019 - 0:42

Trump ís al een idioot. Dus wat dat betreft kunnen we nog heel wat verwachten als het alleen daar aan zou liggen. Maar waarschijnlijk trappen het Pentagon of andere kringen echter op de rem. Ik heb namelijk het idee dat Trump feitelijk al 3 jaar onder een verdekte curatele staat. In zaken van oorlog en vrede (en veel andere zaken ook) heeft hij niets te vertellen. De VS zijn feitelijk onbestuurd. Houwen zo!

hanzeboog2012
hanzeboog20127 mei 2019 - 5:16

Precies. Dat is wat er achter zit. Trump gedraagt voor de bühne als een Bokito. En wil daarmee aangeven dat hij een krachtige leider is voor zijn achterban. Het is één groot poppenkast met veel lawaai.

Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 6:15

"Dat zou van Trump een idioot maken," Pas dat? Me dunkt dat hij al genoeg heeft laten zien dat hij het allang is. Me dunkt dan ook dat zijn achterban dit niet van mening zal doen veranderen. "Het zou hem in de gevangenis kunnen laten belanden. Dat gaat Trump niet doen." Ik help je hopen maar ik heb er zelf een hard hoofd in. In het Mueller rapport staat genoeg om hem tot z'n dood wel celstraf op te leggen zodra die president af is. Het is in Trumps beste belang om zo lang mogelijk president te blijven zodat de misdaden verjaren. Een president in oorlog wordt bijna altijd herkozen. Dat zal die inmiddels ook wel weten. Niet idioot genoeg om het te doen? Ben bang van niet, die man heeft geen geweten. Trump heeft ook al geopperd dat hij nu eigenlijk al 2 jaar extra president zou mogen blijven omdat hij 2 jaar heeft verloren door het Mueller onderzoek. Mueller onderzoek heeft bewezen dat Rusland zich actief met de verkiezingen heeft bemoeid. Trump en admin weigeren om ook maar iets te doen, zoals de stemcomputers beveiligen die nu zo lek als een mandje zijn, te gaan voorkomen dat Rusland dat weer kan gaan doen. Deze man en diens gevolg gaan alles op alles zetten om een 2e termijn te halen.

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 17:35

De VS kan geen oorlog winnen van Iran? Dat dacht Saddam Hoessein ook, dat duurde een week als ik het me goed herinner en toen was zijn leger verslagen. Ik schat zo in dat Iran een iets sterker leger heeft als Irak destijds maar toch is er op wellicht China en Rusland na geen land ter wereld wat qua militaire macht op kan tegen de Verenigde Staten. Laten we hopen dat het niet zo ver komt maar het leger van Iran verslaan zal ze wel lukken schat ik zo in

Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2019 - 18:52

Iran is niet oorlogszuchtig, maar de machtige joodse lobby in de VS eist actie want Iran en Israël zijn uit op elkaars vernietiging. Ik hoop dat de EU krachtig stelling neemt tegen het zoveelste ondoordachte Amerikaanse oorlogsplan. Was Vietnam niet genoeg?

4 Reacties
Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 6:35

" Was Vietnam niet genoeg? " Nee, lang niet. Een paar recente, Irak, Afghanistan, Syrië, Libië.... Iran is niet uit op vernietiging van Israël, daarnaast weten ze ook wel dat ze daarin kansloos zijn. Het is alleen 1 klein geheel onbelangrijk extreem religieus politiek partijtje die dat roept elke vrijdag al meer dan 30 jaar lang ongeveer.

Mostafa
Mostafa7 mei 2019 - 9:39

Ik ben met u eens. Door extreem radicale gelovigen aan de macht in Israel die alles en iedereen daar in het MO willen hebben komt nooit vrede in de wereld. Deze extreem religieus figuren zoals Natanyaho en Liebenram ..ect...verpesten de gewone leven voor hun eigen volk en voor de hele wereld door te blijven roepen dat God alleen hen beschouwd als mensen en de rest zijn ''beesten'' en daarom gaf God hen de Grote Israel als cadeau ? Wel jammer een Israel zonder grenzen waardoor een oplossing een onmogelijk is en de hele wereld kijkt met een open mond en vooral niets doet wel geeft de schuld aan de bezette Palestijnen?!

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 17:08

Mostafa, Israël is niet heilig en doet zeker dingen die afschuwelijk zijn maar om nu alles wat daar krom gaat bij Israël neer te leggen is niet helemaal fair. Het is een feit dat Iran met enige regelmaat dreigt om Israël met de grond gelijk te maken. Het is ook een feit dat alle omliggende landen 1 of meerdere pogingen hebben gedaan om het land te veroveren. Jammerlijk mislukt maar wel geprobeerd. Het huidige leiderschap is niet goed, de manier waarop om gegaan wordt met de Westbank en in mindere mate de Gazastrook is niet goed maar ook hier gaat op dat daar waar 2 vechten wel 2 schuld hebben. Want ook vanuit Palestijnse hoek gebeuren dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Israël vermoord Palestijnen maar die 600 raketten uit de Gazastrook zijn ook niet afgestoken als siervuurwerk...

Auslander
Auslander8 mei 2019 - 7:35

@ wegmetons “Israël … doet zeker dingen die afschuwelijk zijn ... Iran met enige regelmaat dreigt om Israël met de grond gelijk te maken… dat alle omliggende landen 1 of meerdere pogingen hebben gedaan om het land te veroveren... Het huidige leiderschap is niet goed, de manier waarop om gegaan wordt met de Westbank en in mindere mate de Gazastrook is niet goed … Israël vermoord Palestijnen …” Je zegt zelf, Israeel (zoals het nu is) mag niet er bestaan!

Buitenstaander
Buitenstaander6 mei 2019 - 18:06

Helder verhaal. Denk alleen dat we een hoofdstukje missen. Maar dat komt waarschijnlijk nog achteraf: De rol van Iran, de Revoluntionaire Garde, in Syrie, Gaza etc. Dan wordt het allemaal een stuk helderer nog.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 3:09

Ja, dat kan natuurlijk ook nog: dan trekken we zonder uitleg of de toestemming van de VN samen met nog 50 andere Amerikaanse bondgenoten onder aanvoering van de Seychellen Iran binnen, omdat de Revoluntionaire Garde helemaal niet mee wil werken en achteraf wordt dan helder dat de Amerikanen een speld in een hooiberg zochten, die er helemaal niet bleek te zijn. Een deja vu, zeg maar, dat reden genoeg is om dan toch maar gelijk alle Ayatollahs op te hangen. Trump verklaart daarop dat de wereld beter af is zonder en dat spreekt natuurlijk niemand tegen, om niet uitgemaakt te worden voor een vriendje van de ayatollahs. Helderder kan gewoon niet.

Buitenstaander
Buitenstaander7 mei 2019 - 11:19

Voor sommige mensen is alles helder, vooral hun eigen verhaal.

HM van der Meulen
HM van der Meulen7 mei 2019 - 12:28

Alleen achteraf.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 15:53

Het laatste nieuw is, dat Trump de handelsoorlog met China nieuw leven heeft ingeblazen. Het lijkt me de hoogste tijd dat er eens een onderzoek naar handel met voorkennis wordt begonnen. Ik kan me nog een ander geval herinneren waarin dat verbluffende resultaten opleverde.

2 Reacties
doron
doron6 mei 2019 - 17:40

HM, ''Het laatste nieuw is, dat Trump de handelsoorlog met China nieuw leven heeft ingeblazen.'' It’s the economy stupid. ''Ik kan me nog een ander geval herinneren waarin dat verbluffende resultaten opleverde.'' Enlighten me, bluffertje.

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 19:05

Wie verdiende geld aan 9/11? - http://www.standaard.be/cnt/dmf20110823_180

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 mei 2019 - 15:34

Waar Amerika komt, komt oorlog.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 mei 2019 - 15:09

De verkiezingen komen eraan en er is geen grotere verbinder dan een oorlog.

2 Reacties
JanB2
JanB27 mei 2019 - 0:49

Daar heb je wel een punt. Feitelijk is de meest gevaarlijke fase van Trumps presidentschap ingegaan: de periode vlak voor een eventuele herverkiezing. In zo'n periode zitten we nu. Ik acht het echter niet onmogelijk dat Trump de facto weinig te vertellen heeft als puntje bij paaltje komt. Hij wordt afgeschermd en staat feitelijk onder curatele (iets dergelijks is er bijvoorbeeld ook geweest onder Nixon). Kringen rond Trump doen steevast hun best om te voorkomen dat de man gekke dingen gaat doen, althans dat melden welingelichte bronnen. Maar als één en ander echter mislukt dan hebben we inderdaad een potentieel probleem.

Anoniempje5
Anoniempje57 mei 2019 - 6:39

In het Mueller rapport staat genoeg strafbaars om hem tot z’n dood celstraf op te leggen zodra die president af is. Het is in Trumps beste belang om zo lang mogelijk president te blijven zodat die misdaden verjaren. Trump heeft ook al geopperd dat hij nu eigenlijk al 2 jaar extra president zou mogen blijven omdat hij 2 jaar heeft verloren door het Mueller onderzoek. Hij gaat er alles aan doen om een tweede termijn te halen.

madbako
madbako6 mei 2019 - 14:16

VS, sinds het einde van de 2de wereldoorlog het meest oorlogszuchtige land op de wereld. En weer trappen we er in.

4 Reacties
wegmetons
wegmetons6 mei 2019 - 18:49

Even controleren op feiten, oorlogen waarbij Amerika actief betrokken was: - Korea, op basis van een VN mandaat - Vietnam, op verzoek van de regering van voormalig Zuid Vietnam (ja, ik ben bekend met de begane gruwelijkheden maar toch was het een legitieme oorlog) - Libanon, op basis van een VN mandaat binnen de UNIFIL missie - Panama, nadat amerikaanse burgers werden aangevallen. Of je het een oorlog kan noemen durf ik niet te zeggen maar het koste wel de regerende dictator zijn kop (veroordeeld wegens o.a. drugshandel) - Joegoslavië, op basis van VN mandaat - Irak, eerste golf oorlog. op basis van een VN mandaat - Afghanistan, geen VN mandaat. valt ondanks de verschrikkelijke aanleiding te betitelen als een aanvalsoorlog - Irak, ondanks het VN mandaat valt het te betitelen als een aanvalsoorlog omdat het VN mandaat onder valse voorwendselen werd verkregen - Oorlog tegen IS, geen VN mandaat maar wel met toestemming van Irak en instemming van een overgroot deel van de landen in de regio. Ik kom tot 2 aanvalsoorlogen. Laten we dan bijvoorbeeld is kijken naar Rusland: - Afghanistan, op verzoek van de regering na een door de russen ondersteunde coup. - Georgië, aanvalsoorlog - Tsjetsjenië, tot 2 maal toe waarbij het de 2e keer daadwerkelijk werd veroverd - Oekraïne, war by proxy vergelijkbaar met Amerikaanse raid op Panama. - Verscheidene invallen op verzoek warschaupact. over de vrijwiligheid van de verzoeken van o.a. tsjechoslowakije en hongarije valt te twisten. feitelijk dus onjuist, ik noem nog niet eens Syrië waarbij ze op verzoek van de Syrische regering nog veel grotere oorlogsmisdaden begaan als de VS in Vietnam (lees: bombarderen van complete steden zonder enig militair objectief).

Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2019 - 19:17

Christelijk terrorisme, jazeker.

LaBou
LaBou 7 mei 2019 - 5:19

"feitelijk dus onjuist, ik noem nog niet eens Syrië waarbij ze op verzoek van de Syrische regering nog veel grotere oorlogsmisdaden begaan als de VS in Vietnam (lees: bombarderen van complete steden zonder enig militair objectief)." Om jouw lijstje weer wat meer uit te balanceren: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/10/15/1-jaar-raqqa-vs-coalitie-blijft-verantwoordelijkheid-voor-burgerslachtoffers-ontkennen

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 17:09

Oh zeker, ook de VS heeft hier fouten gemaakt maar je wil toch niet beweren dat andere naties veel meer burgerslachtoffers op hun geweten hebben in deze oorlog? Is trouwens wel makkelijk om alleen 1 punt er uit te lichten, ga er maar vanuit dat je hiermee dus schoorvoetend erkend dat andere landen toch een tikkeltje oorlogszuchtiger zijn als de Verenigde Staten...

Phil2
Phil26 mei 2019 - 13:47

Met het risico van een USS Vincennes 2? Of een Golf van Tonkin 2?

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen6 mei 2019 - 19:19

Nooit is aangetoond dat Iran kernwapens maakte. Maar waarom heeft olieland Iran kernenergie nodig? Om zoet water te maken, want het land verdroogt vreselijk.

Auslander
Auslander6 mei 2019 - 13:28

Als reactie op het vertrek van de VS uit atoomdeal en de onmacht van de EU om na een jaar haar verantwoordelijkheden nakomen en zich onthouden van de sancties van de VS tegen Iran, zal Iran vandaag of morgen als tegenmaatregel de herstart van een deel van haar gestopte en (miljarden euro kostende) ontmantelde nucleaire activiteiten (conform hetzelfde akkoord) kenbaar maken. Bovendien is in de afgelopen week er filmpjes verschenen van Iran waarin de revolutionaire garde laat zien hoe zij de amerikaanse mariene in Perzische golf in de gaten houden en deze in hun bereik liggen. Ook Iran is bereid deze wateren afsluiten op internationale olieverkeer als hun olie ervan mag niet profiteren. Een legitieme besluit natuurlijk. Ook het oplaaien van Palestina-Israël gewapende conflict, die als voorproefje voor grotere conflicten gezien wordt, wordt toegeschreven aan revolutionaire garde. Deze allemaal laten zien dat de VS in haar voornemens Iran verzwakken en er een regime change mogelijk maken niks bereikt heeft. De welwillende reacties van (NAVO-partner) Turkije, (de grootste democratie ter wereld) Indië en de (economisch grootmacht) China, die alle drie enorm afhankelijk zijn van (soort) Iraanse olie die niet rendabel is om met de VS-olie te vervangen, zal ook laten zien of regime Trump in haar internationaal nog een andere deuk oploopt. Het is niet meer de tijd om met goedkope machtsvertoon de politiek-economische veranderingen afdwingen aan soevereine landen. Het is ook niet een vruchtbaar middel om tot compromis te komen. De VS is bij voorbaat verloren.

henk-alexander
henk-alexander6 mei 2019 - 12:18

De teerling is geworpen. Jetzt geht es los! Weer worden mensen in diepe ellende gestort. Met het recentelijk aanwijzen van de IRG als terroristische organisatie meent Trump het recht te hebben om een 'pre-emptive strike' ten uitvoer te brengen - na een valse vlag operatie beraamd door de VS. De westerse politici en media zullen dan de VS kritiekloos bijstaan, zoals ze dat ook m.b.t. Irak, Libië en Syrië ook gedaan hebben.

7 Reacties
kipzonderkop
kipzonderkop6 mei 2019 - 13:56

Je gaat me toch niet vertellen Henk dat Obama en Trump die moorden in Nederland hebben gepleegd enkel om Iran in diskrediet te brengen? https://www.ad.nl/buitenland/minister-blok-iran-zat-achter-moorden-in-nederland~af8414b5/ Het is meer aannemelijk dat president Trump nu zijn nek uitsteekt omdat hij niet wil dat het Eurovisiesongfestival in de soep loopt door honderden raketaanvallen op Israel door terroristentuig dat gesteund wordt door Iran. https://www.nrc.nl/nieuws/2019/05/05/geweld-israel-palestijnen-escaleert-in-aanloop-songfestival-a3959182

Appi Mohamud
Appi Mohamud6 mei 2019 - 16:21

Kipzonderkop Dat is niet veel Anders als America en Israel by Iran deden, als je Iran gaat veroordelen maar de andre twee niet zegt veel over Nederland vind je het niet? https://en.m.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Iranian_nuclear_scientists

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 mei 2019 - 17:48

'Dat is niet veel Anders als America en Israel by Iran deden' Precies. En waarom S.A. (9/11, Jemen, Khashoggi) dan wel vrolijk wapens blijven leveren..?

wegmetons
wegmetons6 mei 2019 - 18:54

Het zijn nogal lieverdjes, die Iraniërs. Die lokken natuurlijk nooit iets uit en bemoeien zich al helemaal niet met de situatie in andere landen. Voorbeeld land, doen nooit iets fout. Of wacht, ze steunen terroristische groeperingen als Hezbollah en Hamas. Ze doen aan systematisch zuiveren van de bevolking in Syrië en plegen moorden in de hele westerse wereld. Of willen we dat niet weten? Ik ben niet voor een oorlog met Iran, ik sta niet achter de agressieve aanpak van de Verenigde Staten maar om ze nu als enigste hierin een zwarte piet te geven is wat te simpel. Ja, de Verenigde Staten begaan misdaden maar ze staan hier niet alleen in.

Appi Mohamud
Appi Mohamud7 mei 2019 - 9:01

"Of willen we dat niet weten?" Alles wat u zojuist opnoemde word letterlijk gedaan door de landen die Iran van beschuldigen waaronder Nederland. Het mag feen geheim wezen dat Nederland terroristen in Syrië en Irak heeft ondersteund. Wat u hier doet is gewoon hypocriet en kinderachtig.

henk-alexander
henk-alexander7 mei 2019 - 13:21

@wegmetons '(…)Het zijn nogal lieverdjes, die Iraniërs.(…)' Er zijn heel wat lieve Iraniërs waarvan de meesten het leven zullen laten als de Amerikanen - ver van hun eigen grondgebied - orde op zaken gaan stellen. Dat ze daarbij geen onderscheid maken heeft Manning al laten zien.

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 17:14

Oh zeker zijn er hele lieve Iraniërs, heb er bij eentje op de HBO gezeten zelfs (niet dat die nu zo positief zal zijn geweest over dit regime als vluchteling maar dat terzijde). Ik ben zeker geen voorstander van het opstarten van een oorlog, ik hoop van ganser harte dat dit niet gebeurt. Maar dat er is iemand een signaal afgeeft aan Iran dat de grenzen wat betreft het ondersteunen van terroristische groeperingen bereikt zijn, dat kan toch niemand met enig verstand erg vinden? Dat betekent niet dat je nu moet gaan bombarderen maar laten zien dat indien ze te ver gaan, dat je in staat ben de republikeinse garde Syrië en/of Irak uit te bombarderen kan wellicht een hoop leed voorkomen want het staat voor mij als een paal boven water dat dit land veel leed veroorzaakt in de buurlanden.

msj_meijerink
msj_meijerink6 mei 2019 - 10:45

"k wil Iran waarschuwen geen aanvallen op belangen van de VS of zijn bondgenoten uit te voeren, want die zullen met meedogenloze kracht worden beantwoord." Welke bondgenoten zijn dit met hem eens? Hooguit het VK, Brazilië en wellicht Costa Rica o.i..d., maar de EU niet (ga ik van uit)!

1 Reactie
ton14024
ton140246 mei 2019 - 17:02

Ik denk ook dat de EU het niet met hem eens is, maar spreekt dat waarschijnlijk niet zo uit.

kipzonderkop
kipzonderkop6 mei 2019 - 10:36

excuus. ''In plaats van het land op te bouwen en te MAKEN dat burgers in vrede en voorspoed kunnen leven.''

HM van der Meulen
HM van der Meulen6 mei 2019 - 10:13

Hebben ze dan in Iran ook olie misschien?

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink6 mei 2019 - 10:45

Joh, je zou het denken!

vdbemt
vdbemt6 mei 2019 - 9:25

Gaan we dan nu toch echt oorlog krijgen door deze randdebiel?

Auslander
Auslander6 mei 2019 - 8:58

Nou, de VS wilt liever eigen gas en olie aan kopers brengen dan die van Iran, Rusland of Venezuela. Ook meer aandeel voor golfstaten is winst voor amerikaanse wapenhandel. Om de prijzen opjagen is actieve militarisme een voorwaarde natuurlijk. De VS wint, Rusland is blij en Iran verliest niet veel (voorbereid met bijna 40 jaar oorlogseconomie en westerse boycot). Maar een ding is zeker, de eerste conflict in de Perzische wateren laat de gas en olieprijzen boven 100 drijven en nog hoger. Europeanen, Chinezen en Indiërs moeten dan dubbel of nog meer betalen om de winsthonger van amerikanen sussen! Dus de centjes nu al bijzetten, grote broer komt ons beroven!

hanzeboog2012
hanzeboog20126 mei 2019 - 8:53

2 loslopende lontjes (Trump & Bolton) willen Iran onder druk zetten. Is zinloos. Iran laat zich niet intimideren

Tamer Aslantas
Tamer Aslantas6 mei 2019 - 8:06

Gevaarlijke mannen die Trump & Bolton.

11 Reacties
Contramine
Contramine6 mei 2019 - 11:37

Nou, het is nog erger. Aan de andere kant zitten ook van die oorlogszuchtige heersers.

Auslander
Auslander6 mei 2019 - 19:49

@ Contramine “Aan de andere kant zitten ook van die oorlogszuchtige heersers.” Smetteloos liegen heet het als je met geen voorbeeld kan niet komen.

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 4:34

@auslander, je vergeet de bemoeienis in Syrië, in Libanon, in Irak. Is niet dat ze daar nu echt stabiliteit en vreedzaam samenleven aan het promoten zijn of wel?

Auslander
Auslander7 mei 2019 - 7:52

@ wegmetons “je vergeet de bemoeienis in Syrië, in Libanon, in Irak.” Kun je daar die Iraanse “oorlogszucht” beschrijven? De interne (verwerpelijke) karakter van Iraanse regime maakt de regionale belangen van Iran niet ondergeschikt aan zijn interne politieke veranderingen. De stabiliteit en vrede in de regio is essentieel van belang voor het voortbestaan van deze regime en voor economische welvaart van Iran. Deze geeft Iran het recht om zich met landen bemoeien die zich verlenen t.b.v. westerse plannen om de vrede en stabiliteit in de regio en het voortbestaan van soevereine landen in gevaar brengen. In tegenstelling tot de VS en Nederland is deze bemoeienis van Iran tot nu toe in het kader van volkerenrecht en de VN plaatsgevonden. Voorbeelden: Syrië: Iran is door (seculiere) officiële gezag in dit land gevraagd meehelpen de (religieuze) instabiliteit in het land te bestrijden. Irak: Ook hier is Iran door centrale en Koerdische gezag gevraagd meehelpen de veroveringen van Daesh te stoppen. Iran was lange tijd de enige en succesvolle buitenlandse macht die in Irak tegen Daesh vocht. Libanon: Iran is de bondgenoot van Hizbollah, een mede heersende politieke partij in dit land. Dankzij deze bondgenootschap is Libanon al 15-20 jaar stabiel en kan, Israël, Saoedi-Arabië, de VS of Frankrijk er niet veel uithalen. In Afghanistan, Palestina en Jemen speelt Iran een alternatieve rol tegen de terreur, bemoeienis en oorlogszucht van het westen en zijn regionale bondgenoten, de terreurgroepen voorop. Nergens streeft Iran om regimes omvergooien of een oorlog beginnen/voortzetten, zelfs niet tegen Israël, Saoedi-Arabië en andere golfstaten die openlijk een oorlog tegen of regime change in Teheran prediken.

wegmetons
wegmetons7 mei 2019 - 17:17

Even kijken hoor, ik lees hier iemand die Hezbollah een stabiliserende factor noemt en zegt dat Iran zich wel met anderen mag bemoeien maar anderen zich dan weer niet met Iran. Als, met nadruk op als, Iran zich mag bemoeien met de buren dan mogen bondgenoten van de buren van de buren zich ook best bemoeien met Iran. Onder andere Israël en Saoedi Arabië voelen zich bedreigt door Iran voor hun vrede en stabiliteit. Als Iran zich dan met Syrië en Jemen mag bemoeien dan mag ook de Verenigde Staten zich als bondgenoot van deze landen zich daar tegen te weer stellen!

Auslander
Auslander8 mei 2019 - 7:31

@ wegmetons Donder op man! Iedereen bemoeit zich al 40 jaar met Iran, niet om er stabiliteit in te brengen maar het land letterlijk ontmantelen. Na 40 jaar, uiteindelijk nu kan Iran terugslaan en doet het perfect zonder de internationaal geldende wetten of volkenrecht te overtreden. Als Iran met hetzelfde conditie de Israël of het gezag van de VS in de regio kan ontmantelen, staat de hele regio achter haar. Soortgelijke bemoeienis in Iran, door wie dan ook, is welkom, ook in Iran!

wegmetons
wegmetons8 mei 2019 - 12:16

Auslander, misschien zou het helpen als Iran zich wat vredelievender op zou stellen ten opzichte van anders denkenden. Ik hoor nooit iemand over Jordanië wat rustig zijn ding doet zonder overal oorlog te willen maken. Bemoeit niemand zich mee. Maar blijf jij lekker in je bubble dat de westerse wereld het opperste kwaad is en dat landen als Iran de meest verlichte plaatsen op aarde zijn. Snap eigenlijk niet waarom je naar west europa bent geimmigreerd ipv naar bijvoorbeeld Iran of Turkije waar het zoveel fijner is. Je ben van mij van harte welkom maar waarom zou je zo tegen het gedeelte van de wereld schoppen waar je uit vrije wil ben gaan wonen terwijl er zoveel andere opties zijn. Of is het hier stiekum toch wel fijn?

Auslander
Auslander8 mei 2019 - 13:52

@ wegmetons “Ik hoor nooit iemand over Jordanië ... Bemoeit niemand zich mee.” Ik hoor wel veel over Jordanië, over hun politieke oppositie, hun gevangenissen etc. Maar ja, ik bemoei mee niet met hoe zij hun problemen oplossen. Bovendien zij hebben niet veel “soort rijkdom” dat het westen zou willen daarover “horen”. Gelukkig! Anders was er ook oorlog ontstaan en had je veel gehoord over Jordanië, zeker weten! “de westerse wereld het opperste kwaad is” Ach ja… ik ben zelf ook een westerling, nog meer dan jij. Dus als men het heeft over het westen, bedoeld daarmee geen “westerse wereld”, dat maak jij ervan en dat weet jij ook. Dat is ook de kwade van het westen, inclusief de imperialist dienende politiek. Stel maar even dat ik een “geïmmigreerd” Turk of Iraniër ben en geen westerling, dan is mijn antwoord op je vraag: Rijkdom is fijn, daarom volg ik altijd mijn rijkdom. Komt die naar het westen, dan kom ik ook hiernaartoe. Blijft die in Turkije en Iran, dan blijf ik ook daar. Simpel toch? Wat simpel denkend ben jij! Wil je van me af? Bemoei je niet met mijn zaken en mijn rijkdom! De Iraniërs zijn veel bewuster over wat ze meemaken en hoe ze deze tegemoet dienen te komen. Zij hebben vaker de hef in eigen hand genomen tegen regimes die ze niet zagen zitten. De huidige regime zou ook niks anders overkomen als ze hun burgers en hun volkeren niet tegemoetkomen. Dat geldt ook voor hun positie en hun belangen in hu regio.

wegmetons
wegmetons8 mei 2019 - 19:28

Goh, als het alleen maar gaat om rijkdom he dat er ergens oorlog en rommel is: waarom bedenkt er dan nooit is een land dat ze Noorwegen willen aanvallen met al die gas en olievelden bijvoorbeeld? Maar draai het zoals je wil. Verder schreef ik al dat je vanuit mijn kant hier hartstikke welkom vind, iedereen die zich naar onze wetten en cultuur kan en wil schikken en zich door de IND heen kan worstelen mag hier van mij wonen (en nee, ik bedoel niet dat je dan boerenkool met worst moet eten, alleen dat je respecteert dat anderen hier dat wel doen). Ongeacht afkomst of religie. Het enige wat me tegenstaat is dat je wel hier wil wonen, gebruik wil maken van onze welvaart maar niets anders doet als alles afzagen wat er hier verder is. Daarom dat ik zeg: wees is blij dat je hier mag zijn (net als ik dat ben) en toon is wat respect voor dit land en voor de landen die er mede voor gezorgd hebben dat jij hier in vrijheid kan leven en kan zeggen wat je wil (dat kan je in Iran niet, wees gerust)! Op Amerika kritiek hebben kan, mag en moet soms zelfs maar het neerzetten als het kwaad der aarde slaat nergens op. Zonder dit land en haar inwoners hadden we hier nu allemaal Duits gesproken. Toon is respect voor het land waarvan zoveel jonge mensen hun leven hebben opgeofferd om hier vrede en vrijheid te brengen!

Auslander
Auslander8 mei 2019 - 21:32

@ wegmetons “naar onze … cultuur kan en wil schikken” Ah ja!... Behalve dat “boerenkool met worst” en wat klompen etc. zie ik niks specifiek Nederlands hoor! Dus alstublieft hou je (ik weet niet wat) cultuur voor je zelf. Ik hecht veel aan mijn eigen vrijheden ook wat betreft de keuze voor cultuur. “zich door de IND heen kan worstelen” Aha, die ken ik enkel van papieren … verder niks! “alleen dat je respecteert …” Ik respecteer alleen hen die mij aanspreken, verder ben ik niemand respect schuldig. (Overigens jij ook niet!) “Het enige wat me tegenstaat is dat je wel hier wil wonen, gebruik wil maken van onze welvaart maar niets anders doet als alles afzagen wat er hier verder is.” Ik schat wat ik aan dit land bijgedragen heb, 99% van de oorspronkelijke bewoners zou nooit lukken te doen. Ook jou niet. Dat alles bijna gratis ook. Want ander landen en bevolkingen hebben voor mijn lange studie betaald, niet Nederland. Dat is dan hun verlies vanwege het ontbreken van de nodige vrijheden daar en de winst voor Nederland die deze wel kan aanbieden. Is dat genoeg Nederlands? De vooroordelen zijn domste gidsen voor vrije mensen.

wegmetons
wegmetons9 mei 2019 - 8:30

Hier draag je in ieder geval niet bij aan een gevoel van verdraagzaamheid. Ik zal niet beweren dat je niks bijdraagt aan de samenleving, ik ken je tenslotte niet en vice versa (dus weet jij niet wat ik bijdraag). Maar ik vraag je alleen om het respect te tonen voor het land wat er voor gezorgd heeft ten koste van honderdduizenden levens dat we allemaal in vrijeheid kunnen leven!

Kruimeltjes2
Kruimeltjes26 mei 2019 - 7:21

Wanneer stappen we uit de Navo?

1 Reactie
hartpine
hartpine6 mei 2019 - 17:37

Uitstekend idee, Nederland tegen de rest van de wereld