Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Biden wil maatregelen na bloedbad op school, Trump steekt wapenlobby hart onder de riem

Schietpartij op basisschool Texas: 22 doden, onder wie 19 kinderen
Joop

Trump sorteert voor op weigering derde en laatste verkiezingsdebat

  •  
20-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
29496584174_2271d2ee6a_k
Donald Trump lijkt voor te sorteren op een weigering van het derde en laatste verkiezingsdebat met Joe Biden op 22 oktober. Het campagneteam van de Amerikaanse president eist van de commissie die de debatten overziet dat de onderwerpen worden gewijzigd zodat het vooral over buitenlandbeleid gaat. Ook kunnen de microfoons van beide kandidaten uitgezet worden. Trump weigerde het tweede debat ook al te voeren omdat hij het er niet mee eens was dat vanwege zijn eigen coronabesmetting beide kandidaten op verschillende locaties zouden zijn.
Volgens Trumps campagnemanager Bill Stepien breekt de debatcommissie met de traditie om in het laatste debat het buitenlandbeleid centraal te stellen. Ook zegt hij dat beide campagneteams, ook die van Joe Biden, dit maanden geleden al met de commissie hebben afgesproken. Volgens het team van Trump wordt ‘wanhopig’ geprobeerd de aandacht af te leiden van ‘Bidens eigen beroerde geschiedenis qua buitenlandbeleid’ en ‘maken de pro-Biden capriolen van de commissie een fiasco van het hele debatseizoen’.
Bidens campagneteam laat weten dat maanden geleden al is afgesproken dat de debatcommissie de onderwerpen van het laatste debat kiest en dat beide partijen het daarmee eens waren. Volgens campagnemanager TJ Ducklo “liegt de Trump-campagne omdat Donald Trump bang is om meer verantwoording te moeten afleggen over zijn rampzalige Covid-aanpak”.
Het eerste debat onder leiding van Fox News-journalist Chris Wallace liep uit op chaos, vooral omdat Trump vanaf de eerste minuut weigerde om vragen te beantwoorden en koos voor persoonlijke aanvallen en verdachtmakingen. Mede daarom is voor het laatste debat de mogelijkheid ingevoerd om de microfoon uit te zetten van de kandidaat die niet aan het woord is. Het tweede debat weigerde Trump te voeren, zodat beide kandidaten uiteindelijk los van elkaar vragen beantwoordden in zogenaamde Town Hall meetings. De kijkcijfers voor Biden waren daarbij beduidend hoger dan die van zelfverklaard kijkcijferkanon Trump. Inmiddels probeert de Amerikaanse president al dagenlang de moderator van het derde debat, NBC News-journaliste Kristen Welke, zwart te maken. Volgens de president is zij een ‘radicale Democraat’ en ‘waardeloos’.
De presidentsverkiezingen zijn op dinsdag 3 november. In alle peilingen gaat Joe Biden aan kop, hoewel dat in sommige cruciale staten met slechts een kleine marge is.
Bronnen: The Guardian, The Hill / cc-foto: Gage Skidmore

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 okt. 2020 - 14:13

De reden waarom Trump het over het buitenlands beleid wil hebben heeft te maken met de laptop van Hunter Biden. Het is een curieus verhaal. Bidens zoon zou vorig jaar een laptop bij een lommert hebben afgegeven en vergeten zijn hem weer op te halen. Toen de eigenaar van de lommertde laptop opende zag hij onder andere een email waarin de eigenaar van het Oekraïense bedrijf waar Biden werkte hem bedankte voor het regelen van een meeting met Pa Biden. Die ontmoeting heeft nooit plaatsgevonden maar de email is nu een echte October surprise geworden. Het verhaal over de laptop is te onwaarschijnlijk voor woorden maar wat blijft hangen is dat Biden geld zou hebben ontvangen voor die meeting. Trump noemt dat corruptie en wil dat aan de orde stellen tijdens de meeting. De inlichtingendiensten zeggen zeker te weten dat het verhaal niet uit de koker komt van de Russen. De vraag is van wie dan wel. Het antwoord daarop is: van Rudi Giuliani, Trump's consigliere. Hij reisde afgelopen winter in opdracht van Trump naar Oekraïne om druk te zetten op de Oekraïense president om informatie over de rol van Biden boven water te krijgen. Dat mislukte maar Giuliani had daar wel een aantal gesprekken met Russische agenten. De agenten hadden via een hack van het bedrijf de hand weten te leggen op de emails. Zie onderstaande link voor details. De inlichtingendiensten die Giuliani hadden gevolgd en zijn telefoongesprekken hadden afgeluisterd waarschuwden het WH dat er opnieuw sprake was van Russische inmenging. Trump reageerde met een schouderophalen en noemde Giulliani's naam omdat hij hem opdracht daarvoor had gegeven volgens een verslag van de Washington Post. Het lommertverhaal is duidelijk verzonnen om de echte oorsprong van de info verborgen te houden. Het ging tenslotte alleen om de emails, waarvan de echtheid niet is bewezen, maar die wel goed te gebruiken zijn om Biden en de democraten terug te pakken vanwege de impeachment procedure die het gevolg was van Trump's opdracht aan Giulliani's. Verdachtmakingen en die eindeloos herhalen is iets waar Trump altijd al zeer bedreven in was. En met hulp van Fox probeert hij nu 15 dagen voor de verkiezingen zijn presidentschap alsnog veilig te stellen. https://tweakers.net/nieuws/162248/onderzoekers-rusland-hackte-oekraiens-energiebedrijf-waar-hunter-biden-werkte.html

1 Reactie
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde20 okt. 2020 - 14:55

correctie: de baas van de inlichtingendiensten, republikein John Ratcliffe, zegt dat de laptop geen onderdeel is van Russische inmenging. In tegenstelling tot de inlichtingendiensten zelf die het WH waarschuwden voor Giuliani's contacten met Russische inlichtingendiensten. Waarschijnlijk laat Ratcliffe zich net als Barr voor het karretje van Trump spannen. zie hier mee info: https://www.businessinsider.com/spies-hunter-biden-emails-trump-giuliani-vulnerable-russian-intelligence-2020-10?international=true&r=US&IR=T

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 okt. 2020 - 13:48

T's buitenlandbeleid Bromance met Kim Bromance met Putin Handelsrelatie met China opsplitsen in tweeen: phase 1 = je laat China winnen, phase 2, ja dat moet Biden maar definieren. Klaar. Waarom hij het daar nou de hele avond over wil hebben .. Ooh wacht, de middenoostendeal. Ik denk dat alle partijen bij die deal nog even wachten met de implementatie (tot na de verkiezingen)

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout20 okt. 2020 - 12:19

Goed. Buitenlandbeleid. #foreignnonsense. 1. For all the hubbub about the US-China trade war, trade is a fraction of China's economy https://www.mckinsey.com/mgi/overview/in-the-news/for-all-the-hubbub-about-the-us-china-trade-war#

P Haan
P Haan20 okt. 2020 - 11:11

Ik heb geen idee wat nu de agenda wordt, maar zijn buitenlandbeleid zou ik toch ook wel eens aan de orde gesteld willen zien. Nou ja, het is slapstick op wereldschaal.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper20 okt. 2020 - 13:34

Googlet en gij zult vinden: According to a statement from the Commission on Presidential Debates, Welker has chosen to focus on: Fighting COVID-19 American families Race in America Climate change National security Leadership https://www.cbsnews.com/news/covid-19-and-climate-change-on-list-of-topics-for-final-presidential-debate/

P Haan
P Haan20 okt. 2020 - 19:26

Ah, thanks! Ik ga weer kijken, het blijft boeiend. Voorspelling? Fighting COVID-19: T: Won. B: He did a bad job. Vote! American families: T: The best. B: He did a bad job. Vote! Race in America: T: We're the fastest. B: He did a bad job. Vote! Climate change: T: I believe in science. And in god. B: He did a bad job. Vote! National security: T: I built the wall. Done.B: He did a bad job. Vote! Leadership: T: Duhh.B: He did a bad job. Vote!

Martin108
Martin10820 okt. 2020 - 11:04

Zal blij zijn als dit circus voorbij is, Biden heeft gewonnen, en ik niet dagelijks meer wordt geconfronteerd met de leugens en vuilspuiterij van Trump en consorten. Ik walg al als ik z'n stem hoor.

2 Reacties
libertariër2
libertariër220 okt. 2020 - 12:30

Ik zou nog niet te vroeg juichen om 4 jaar teleurstelling te voorkomen.....

Sonic2
Sonic220 okt. 2020 - 15:21

Zal ook blij zijn als het er op zit. Of nu Biden of Trump wint. Het is sowieso goed dat het er over twee weken qua stemmen op zit. Trump zal het wel weer aanvechten als hij verliest en een hoop lafaards zullen hem steunen. Want die 0,000000025 % stemfraude is klaarblijkelijk een wereld groot probleem. Naar mijn mening hebben de Democraten niet voor een feilloze kandidaat gezorgd. Dus dat Biden hier en daar kwetsbaar is dat is wel duidelijk. Al is hij niet zo slecht als velen hier veronderstellen. Biden dan. Het zal me niets verbazen als het kwaad weer eens wint. Trump dus.

[verwijderd]
[verwijderd]20 okt. 2020 - 11:01

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Zandb
Zandb20 okt. 2020 - 14:30

ploert Het hangt er maar van af, wie je dan waarom populisten noemt. Democraten en republikeinen hebben die afspraak al maanden geleden gemaakt. Anders zijn die republikeinen wel helemaal van lotje getikt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 okt. 2020 - 14:49

Pullease Pulloert Als iemand iets van populisten weet, dan is het de Ploert wel. En T. Geen maskertjes want dat vinden we vervelend (gisteren: 'we don't want to hear about Covid anymore') Migrantenbeleid: keep 'm out, build a wall that the Mexicans will pay for Immigrants are criminals blame for Covid to another country uitgebreid de toiletdoortrekcapaciteit bespreken, en dat T die heeft verbeterd ('even the water runs more smoothly') Oh man, you gotta love that guy. En vanaf nu gaat Trump proberen Biden af te breken om een vriendelijke toon. Blijkbaar is al die aggressie niet aantrekkelijk voor iedereen. Vrouwen en mensen boven de 55 vallen af, jongeren vallen af, dan blijft dus de Base over. En die Base is te klein. Alle hens aan dek dus om stemmen te bemoeilijken (rijen in Georgia van meer dan 10 uur!), Texas 1 brievenbus voor een district zo groot als Utrecht, en maar de Dems beschuldigen van 'voter fraud'. Maar goed, het blijft blijkbaar plakken aan mensen zoals de Ploert. T gaat voor de inhoud, volgens de ratio van Ploert.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 okt. 2020 - 9:48

[hoewel dat in sommige cruciale staten met slechts een kleine marge is.] Om die marge even in getallen uit te drukken, dit zijn de vijf cruciale 'blauwe' swing states waar Bidens voorsprong het kleinst is. Aan winst in deze staten heeft hij genoeg. Nevada, Biden +6.5 Pennsylvania, Biden +6.5 Wisconsin, Biden +7.3 Michigan, Biden + 7.9 Minnesota, Biden +9.1 Trump moet in ieder geval 1 van die 'blauwe' staten winnen om herkozen te worden, plus alle 'rode' swing states: Arizona (Biden + 3.9) Florida (Biden +3.8) North Carolina (Biden +3.3) Georgia (Biden +1.1) Iowa (Biden +0.4) Ohio (Trump +0.3) Texas (Trump +0.9) Oordeel zelf.

8 Reacties
Norsemen
Norsemen20 okt. 2020 - 10:22

Volgens mij waren deze cijfers bij Hillary Clinton niet heel veel anders.

Richard58
Richard5820 okt. 2020 - 10:47

Die LUL gaat winnen. Wie anders voorspelt kan beter stoppen met meedoenn aan allerlei loterijen en dat gaat nooit wat worden. De echte Trumpees komen nu pas uit de riolen en dat zijn er veel meer dan de Dems.

Dave Velzen
Dave Velzen20 okt. 2020 - 10:49

Verschillen zijn nu veel groter en aangepast voor wat er in 2016 gebeurde.

Jonathan2
Jonathan220 okt. 2020 - 11:05

Norsemen. Voor de sommige staten niet, dat klopt. Maar die werden gemeten bij een nationaal verschil tussen rond 4%, nu liggen die verschillen nationaal veel hoger. Zo'n 10% nu. in 2016 schatte men dat Pe zo'n 3% boven het landelijk gemiddelde lag, nu ligt dat er zo'n 3% onder. Dat klopt met de einduitslag van 2016, en dat hoewel er nu mogelijk een veel hogere opkomst door Democraten is. Zie early voting. Al wacht men met conclusies omdat men nu niet kan vaststellen of vooral veel Democraten vroeg stemmen of er echt veel meer Democraten gaan stemmen. Maar de verschillen tussen 2016 en 2020 zijn echt heel groot in het voordeel van de Democraten.

Crunchy Frog
Crunchy Frog20 okt. 2020 - 11:14

@Frog https://projects.fivethirtyeight.com/polls/president-general/national/ @Norsemen Afgezien van het feit dat dat voor een aantal staten in ieder geval al niet klopt (kijk bv naar de opvallende zwakte van Trump in Texas en Georgia momenteel) is de vraag dan: zal Biden in de laatste twee weken net zo instorten in Penn/Mich/Wisc als Clinton? Zullen we exact dezelfde polling errors op bv. laagopgeleide kiezers krijgen? Zijn er net zo veel mensen die nog geen keuze hebben gemaakt? (het antwoord op die laatste vraag is in ieder geval: nee). We gaan het zien.

Paul250371
Paul25037120 okt. 2020 - 11:37

Norseman Ik las vandaag dat het klopt maar het verschil is dat Biden al een hele tijd voor ligt in de peilingen en dat Clinton en Trump stuivertje hebben gewisseld.

Kwant2
Kwant220 okt. 2020 - 12:21

Kudos voor de link naar FiveThirtyEight! Hun model was in 2016 ook optimistischer over de tegenstander van Trump, maar toen kelderde die koers in. Dat dat nog een keer gebeurt, met name door afkeer te creëren tegen Biden, lijkt me onwaarschijnlijk. We moeten een Nederlandse FiveThirtyEight hebben, misschien dat ik dat wel op me zou willen nemen. Zou daar behoefte aan zijn?

stokkickhuysen
stokkickhuysen20 okt. 2020 - 14:52

Ik bregrijp dat in 2016 de kanteling nar Trump zo ongeveer nu begon. Maar de demographics zijn stevig veranderd. Bijvoorbeeld in Georgia zijn 800.000 nieuwe kiezers geregistreerd. Dat zijn geen oude witte mannen.

Haz
Haz20 okt. 2020 - 9:41

Jammer. Had nog wel een debat willen zien tussen die twee (alleen dan wat beter geleid dan de eerste).

2 Reacties
adriek
adriek20 okt. 2020 - 11:41

Er circuleren filmpjes waarbij een interviewer probeert om Trump zinnige antwoorden op vragen te laten geven. Meestal vergeefs. De man is niet in staat om vragen te begrijpen en te beantwoorden die boven het niveau van een vierjarige uitgaan en hij probeert dat te verbloemen door alles en iedereen te overschreeuwen. Met Trump zul je nooit en te nimmer een debat zien.

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 okt. 2020 - 14:02

Ja, T was voorspelbaar: overal doorheen pratend en rekenend op anderen die het niveau niet nog verder omlaag willen halen. Er komt een tweede lijkt me, T doet alsof hij de luxe heeft om uit te stappen, maar dat is maar een grapje van T. Je kan niet een verkiezing winnen met het toespreken van kleine groepjes kiezers op vliegvelden, ook al vind je dat het leukste wat er is. Voor T is het 'alle ballen op Hunter': meer dan een bijelkaar gesprokkeld verhaal heeft hij niet. En niemand will zijn plakkerige narrative op de voorpagina zetten.

OlavM
OlavM20 okt. 2020 - 9:39

Trump spartelt wanhopig, en slaat wild om zich heen. Hopelijk zal binnenkort het einde van deze absurde historische dwaling worden ingeluid.

adriek
adriek20 okt. 2020 - 9:36

Lock him up!

Bert de Vries
Bert de Vries20 okt. 2020 - 9:14

Als Trump het debat weigert, zal dat voor het overgrote deel van zijn aanhang geen probleem zijn. Maar voor een aanzienlijk deel van zijn aanhang zal het weglopen zijn. En dat kost hem heel veel stemmen. Terwijl zijn positie al wankel is. Wegblijven wordt verliezen. De vraag is waarschijnlijk niet langer wie er wint, maar hoe Trump de macht overdraagt. Mogelijk blijft hij daarbij weg van het Witte Huis. Zoiets zou de kroon op zijn presidentschap zijn.