Joop

Trump slaat wild om zich heen, gewelddadige fans bestormen Capitool

  •  
06-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
434 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - ELECTION - TRUMP

© A US Capitol police officer wears agas mask as supporters of US President Donald Trump enter the Capitol on January 6, 2021, in Washington, DC. Demonstrators breeched security and entered the

Opgehitst door Donald Trump, die vandaag weer wild om zich heen slaat, hebben zijn aanhangers het Capitool bestormd. Daar probeerde het Congres woensdag de verkiezingsoverwinning te bekrachtigen van Joe Biden, die vorig jaar 7 miljoen stemmen meer binnensleepte dan Trump.
Enkele demonstranten zijn erin geslaagd het Capitool binnen te dringen. Daarbij zijn schoten gevallen. Een vrouw is zwaargewond. Verscheidene agenten zijn bij de bestorming gewond geraakt. Een van hen is overgebracht naar het ziekenhuis.
De Senaat is haastig ontruimd. Vicepresident Mike Pence is halsoverkop in veiligheid gebracht. In Washington DC is inmiddels een avondklok afgekondigd. De Nationale Garde moet eraan te pas komen om de orde te herstellen.
De demonstranten die vier jaar lang van de president hebben gehoord dat de media de vijand zijn van het volk, vernielden de apparatuur van journalisten. Ze maakten een strop van een kabel.
Trump weigert het antidemocratische geweld van zijn achterban te veroordelen. Terwijl hij de bestorming op tv bekijkt, roept hij alleen via Twitter op om geen geweld te gebruiken.
In een toespraak herhaalde Trump woensdag de leugen dat de verkiezingen zijn ‘gestolen’. Hij riep zijn vice-president Mike Pence op daar een stokje voor te steken. Pence heeft al laten weten dat hij dat niet kan. Het is voor het eerst in vier jaar dat de vice-president Trump afvalt.
“Het is mijn weloverwogen oordeel dat mijn eed op de Grondwet mij ervan weerhoudt om het gezag op te eisen om te bepalen welke stemmen moeten worden geteld en welke niet”, aldus Pence in een schriftelijke verklaring.
Dat zint het radicale deel van de aanhang van Trump allerminst. ‘Verrader’, is een van de vriendelijkste kwalificaties die Pence ten deel valt op sociale media. Ondertussen belagen Trump-fanaten de agenten die het Capitool beschermen.
De politie heeft verscheidene gebouwen van het Capitool ontruimd vanwege de gewelddadige protesten. Journalisten die van het ene naar het andere gebouw van het Capitool willen gaan, krijgen het advies om gebruik te maken van de tunnels tussen de gebouwen. Volksvertegenwoordigers voelen zich niet veilig.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (352)

Mark Huysman
Mark Huysman9 jan. 2021 - 8:41

Goede analyse: https://www.theguardian.com/commentisfree/2021/jan/08/threat-fascism-us-storming-capitol-far-right-trump "Fascism does not arrive on the scene with full uniform and programme. The Jewish socialist Arthur Rosenberg traced the origins of fascism as a mass movement to the period before the first world war, when millions were already infected by volkisch, racial-nationalist ideology, and by contempt for democratic government. It consolidates through experimentation, learning the ropes through episodes that, at first, appear amateurish and thuggish, from the beer hall (Munich) putsch to the demolition of the Babri Masjid. First as farce, then as tragedy."

EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2021 - 0:03

@Allen ------------------------------------- Nou ja, het kan kennelijk, want het is gebeurd. Maar statistisch blijft het vreemd. Enorme popconcerten met tienduizenden fans leveren vaak geen doden op, soms één.

1 Reactie
EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2021 - 7:52

Sorry, dit is dubbel, zie onder.

sjaak5
sjaak57 jan. 2021 - 19:41

Ach. Zolang ze in Amerika de toekomstige (minister-president) president niet doodschieten vlak voor de verkiezingen valt het allemaal wel mee.

PVDB2
PVDB27 jan. 2021 - 19:40

Explosieven en molotovcocktails die gevonden worden bij de vertrekken van de Democraten én Republikeinen gevonden die Trump niet meer steunen. Vuurwapengevaarlijke neo-nazi’s en complot aanhangers van QAnon die geradicaliseerd zijn door nep nieuws in Facebook groepen en op Twitter. Een aanval op de democratie veroorzaakt door wat men nu betiteld als binnenlands terrorisme. Of zoals experts zeggen: al heel wat decennia komt het gevaar niet van buiten de grenzen in de VS, maar van binnen en met name steeds meer van blanke nationalisten, neo-nazi’s, ultra conservatieve Republikeinen. Dat mag, moet je, benoemen zeggen we dan. Wel BLM activisten met traangas en rubber kogels bestoken maar bij extreem rechtse “demonstraties”, zoals eerder gezien hebben, is het weinig en zwak. Bij de een roept Trump de National Garde in, bij die van nu niet. En dat is iemand die leger aanvoerder is en over de nucleaire code’s beschikt. Het is wachten tot er een film van gemaakt word. En hopelijk dan met een positief einde. Je moet toch werkelijk ver van het padje zijn als dit allemaal gelooft wat de POTUS zegt. God bless America. Het patriotten zegt Trump. Het waren geen Trump aanhangers die duidelijk MAGA caps droegen en met de Amerikaanse vlag zwaaiden.Het was Antifa, extreem links. Schaamteloos en hypocriet. Gelukkig is het hier nog niet zo gek. Al heb je ook hier wat nationalistische populisten, ik bedoel politici, die de trachten te polariseren en het land te redden van de linkse kerk en het kartel om de blanke natie te redden. Het is triest dat het zo ver moest komen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 18:35

Bijna de helft van de Republikeinse kiezers steunt de bestorming van het Capitool: https://www.newsweek.com/45-percent-republican-voters-support-storming-capitol-1559662 Dat laat zien dat er een sterke basis is voor de opbouw van een fascistische beweging in de VS. Of dat via de Republikeinse partij zal gaan is de vraag, maar het kan natuurlijk heel goed buiten of gedeeltelijk buiten die partij om plaatsvinden. Chomsky had het er onlangs over dat hij verwacht dat Trump en zijn entourage een soort tegenregering (the legal government) gaan vormen die continu op alle niveaus de Biden-regering zal gaan tegenwerken. Het is een scenario wat ik niet uitsluit. Hij kan in elk geval rekenen op lokaal, regionaal en nationaal georganiseerde groepen die keer op keer zijn parolen zullen volgen en niet te beroerd zijn om het recht in eigen hand te nemen, vermoedelijk in samenwerking met delen van lokale of nationale staatsorganen.

12 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 18:52

“…vermoedelijk in samenwerking met delen van lokale of nationale staatsorganen.” Sorry, dat is een beetje vaag geformuleerd. Ik bedoel politiekorpsen en speciale eenheden als de National Guard.

brandhout2
brandhout27 jan. 2021 - 18:58

@Mark Huysman De censuur van de techbedrijven om het sentiment te sturen en Trump het zwijgen op te leggen lijkt meer op fascisme dan het nationalisme van de fanatieke Trump aanhang.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 19:11

Nu is voor deze groep de individuele vrijheid belangrijker dan de federale overheid dus of het nu bij het etiket fascistisch past? Opsplitsen van de republikeinen hoeft niet perse verkeerd te zijn. Ik denk dat informatievoorziening zowel de uitdaging als de sleutel zal zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 20:27

@ Mark Huysman Jij schrijft: Dat laat zien dat er een sterke basis is voor de opbouw van een fascistische beweging in de VS. Soms lees ik bij jou intelligente constateringen. Ik had in andere media 50 % gezien. Dat betekent dat er inderdaad breed draagvlak is voor fascisme of in ieder geval extreem nationalisme in de VS. Dat idee is ook ideologisch geladen. De Trump achterban kiest niet voor Trump omdat ze boos of verdrietig van maar omdat ze geloven in zijn missie. Mensen zoals Babbitt: https://nos.nl/collectie/13854/artikel/2363451-wie-was-ashli-babbitt-35-die-werd-doodgeschoten-in-het-capitool Je doet een belangrijke constatering om meerdere redenen. De analyse is immers belangrijk om het probleem aan te pakken. Er zijn nogal wat mensen die menen dat de fascistische opvattingen zijn ontstaan omdat mensen geen vaste banen hebben, geen huizen, geen zorgverzekering en dergelijke. Maar de Trump aanhang heeft banen, huizen en zorgverkeringen. Dus de dialoog met deze groep moet gaan over het delen van de samenleving met mensen die anders zijn als zij zelf. Een andere kleur, andere normen, andere verwachtingen. En niet over problemen die deze groep niet heeft. Het is dus geen sociaal economische discussie maar een sociaal maatschappelijke discussie. Verder staat de VS voor de uitdaging iets te doen aan een zorgverzekering, huisvesting, het minimumloon en ga maar door. Maar het heeft alleen zin om maatregelen te nemen met een breed draagvlak in de samenleving. Anders neemt de polarisatie slechts toe en is het wachten op meer geweldsuitbarstingen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 21:20

Ik denk dat je een punt hebt. Republikeinen hebben hun aanhang steeds meer op de rechter - en extreemrechtse vleugel gezocht. Om dat daar groeipotentieel zit. De witte arbeiders met hun ressentiment is de basis van het Trumpisme. En met de snel veranderende demografie, een steeds grotere en assertievere zwarte en latino bevolking, is er in het politieke midden geen toekomst meer voor ze. Daarom ook de steeds sterkere votersuppression om het aantal kiezers binnen die groepen zo klein mogelijk te houden. Dat ze zich daarmee in de voet hebben geschoten werd gisteren weer eens duidelijk. Trump is hun paard van Troje. Hij is met zijn aanhang in staat om de GOP in tweeën te scheuren. Dat is op zich niet erg omdat dat de democraten de grootste partij zal maken. Maar het versterkt wel de tweedeling binnen de Amerikaanse samenleving.

Mark Huysman
Mark Huysman8 jan. 2021 - 10:10

@brandhout [De censuur van de techbedrijven om het sentiment te sturen en Trump het zwijgen op te leggen lijkt meer op fascisme dan het nationalisme van de fanatieke Trump aanhang.] Het gaat niet alleen om nationalisme, maar ook ook om racisme, rancune, het geloof in samenzweringen, de wil om het recht in eigen hand te nemen, de steun aan een sterke man, de opbouw van een (deels bewapende) beweging op straat, etc. Allemaal aspecten van klassiek fascisme. Censuur is iets dat in allerlei ideologieën voorkomt. @Jozias [Nu is voor deze groep de individuele vrijheid belangrijker dan de federale overheid dus of het nu bij het etiket fascistisch past?] Hun eigen individuele vrijheid misschien maar niet de vrijheid van hun tegenstanders of van mensen die zij niet als volwaardige Amerikanen zien. Als de federale overheid actie onderneemt tegen migranten, zwarten of politieke tegenstanders dan zullen ze daar weinig moeite mee hebben. Ik denk dat mochten ze de macht winnen de milities van dit volk geïntegreerd zullen worden in het federale of in lokale repressie-apparaten. @Daan De kern van het fascisme wordt historisch gezien gevormd door een middenklasse die door de economische ontwikkelingen in de knel komt. Ik denk dat je dat van de huidige Trumpiaanse beweging ook kunt stellen. Het punt is echter dat zo’n beweging aan kracht kan winnen als het delen van de arbeidersklasse die gedesillusioneerd zijn mee kan krijgen. Trumps overwinning in 2016 was mogelijk omdat hij in de rustbelt-staten leden van de arbeidersklasse kon winnen die hun baan waren kwijtgeraakt, weinig perspectief meer hadden en zich (terecht) verraden voelden door de Democraten. Een belangrijk middel om fascisme te bestrijden is daarom: het bieden van perspectief en de opbouw van een robuust sociaal vangnet. Juist op punten als Medicare for All en een living wage bestaan er brede meerderheden in de VS. Zelfs in het republikeinse Florida heeft een grote meerderheid zich in referendum uitgesproken voor verdubbeling van het minimumloon.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 jan. 2021 - 10:43

brandhout 7 januari 2021 at 19:58 [ lijkt meer op fascisme ] Welnee. Die techbedrijven zijn ondernemers die Trump jarenlang gefaciliteerd bij het gooien van olie op het vuur. Nu het dan echt uit de hand is gelopen pakken ze hem, puur symbolisch, de lucifers af. Met censuur heeft het niks te maken. Met fascisme al helemaal niet.

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2021 - 11:20

@ Mark Huysman Jij schrijft: De kern van het fascisme wordt historisch gezien gevormd door een middenklasse die door de economische ontwikkelingen in de knel komt. Jammer dat je bij je analyse nu weer gebruikt maakt van een verouderd model. Er is geen duidelijke arbeiders klasse meer en ook de middenklassen in tegenwoordig een diffuse groep. Je zal veel nauwkeuriger moeten kijken. Als ik naar de individuele Trump-aanhangers zie die de Volkskrant beschrijft beslaat dat een groot deel van de Amerikaanse samenleving. Een arts is ook in de VS geen middenklasse meer. Je constateert een aantal zaken terecht maar zodra je jouw politieke opvattingen gaat gebruiken om de problemen van nu te verklaren gaat het mis. In Engeland had de werd de klassenstrijd op een veel nauwkeuriger manier gedefinieerd. Een hogere en lagere middenklasse werd onderscheiden. Maar zelfs het Engelse model is ontoereikend om daarmee de huidige werkelijkheid te lijf te gaan. Dat los van het feit dat ook allerlei sociaal culturele kenmerken van groepen van grote invloed zijn. Kortom je ziet dingen vaak wel goed maar als je gaat verklaren gaat het mis. Jammer. Want dat levert de verkeerde uitkomsten op. Een robuust sociaal vangnet gaat het fascisme niet tegen houden. Dan was het FvD tijdens de provinciale verkiezingen niet de grootste partij van Nederland geworden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 jan. 2021 - 20:02

@brandhout Het feit dat je geen onderscheid maakt tussen staat en bedrijfsleven is pijnlijk, maar maakt wel duidelijk dat jij je niet hebt verdiept in deze materie. Maar wel lekker meereageren, Ouwe BreitBartBoodschapper die je d'r bent

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jan. 2021 - 13:25

DaanOuwens 8 januari 2021 at 12:20 op basis van de aantallen Trumpstemmers alleen al zal het ressentiment moeten worden gezocht in grote delen van de Amerikaanse bevolking.

Pater
Pater9 jan. 2021 - 18:37

@Huysman, Ouwens Natuurlijk gaat het mede om een sociaal-economische basis voor extreemrechts; het neoliberalisme heeft zoals de middenklasse als de laagst betaalden getroffen. Je moet twee banen hebben om rond te komen, velen zijn hun huis kwijtgeraakt. De racistische vooroordelen hebben alles te maken met sociaal-economische onzekerheid. Maar het gaat ook om een enorm wantrouwen tegen de overheid en de persmedia, alles is niet alleen sociaal-economisch te verklaren. Bijv. de minachting voor vrouwen, bij Trump maar ook bij Baudet, berust op een embryonale reactionaire ideologie, die over de volle breedte bestreden moet worden, zeker ook cultureel. Prima dat Ouwens de noodzaak ziet van hervormingen in de zorgverzekering, huisvesting, het minimumloon, maar het is een illusie dat daarvoor draagvlak bestaat bij de Reps, die noemen dat allemaal socialisme. De strijd om het beperkte Obamacare was al ongekend hard. De Reps zijn sterk geradicaliseerd, ook zonder Trump, ze zijn voorlopig geen deel van de oplossing. Draagvlak zal vooral maatschappelijk moeten worden veroverd. Ik neem wel aan dat de Reps na het Capitool-avontuur iets aan herbezinning gaan doen, maar hun probleem is dat ze enerzijds extreemrechts electoraal nodig hebben, anderzijds lopen ze het risico dat ze daardoor het midden verliezen (Georgia!). Zeer benieuwd welke kant het op gaat. De poll onder de Reps is zeker alarmerend, maar het is vooral een bewijs voor de effectiviteit van de leugens van Trump. Er is overal in het westen een basis voor fascisme ontstaan, maar de omvang ervan is in de verste verte geen 45% van de 74 miljoen Trump-stemmers. Het succes van FvD bij de statenverkiezingen was schokkend, maar bedenk dat velen Baudet toen nog niet 'door' hadden. De winst van de PvdA bij de euroverkiezingen is ook geen bewijs dat NL weer richting links gaat stemmen. Vooral bij verkiezingen met lage opkomsten moet je voorzichtig zijn met conclusies.

Pater
Pater9 jan. 2021 - 18:52

@Ouwens, Huysman Ik merk dat ik het begrip neoliberalisme wat mechanisch ben gaan gebruiken. Het begrip is veel breder dan meer markt en bezuinigen, het gaat ook om een cultuur waarin armoede eigen schuld is geworden, een meritocratische ideologie, e.d.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 jan. 2021 - 17:47

Het blijft wonderbaarlijk waarom zo'n enorme groep (90% van de Trumpaanhang steunt 'm door dik en dun) zo tekeer wilt gaan. Dat zal hier echt niet anders zijn als iemand in staat is de mensen op te hitsen lijkt me Het gaat ook niet om links of rechts, maar om progressief vs conservatief. Verandering en ontwikkeling vs vasthouden aan je eigen waarden en gedachten. Het enige dat je kan stellen is dat niet alle opgelegde veranderingen goed uitpakken, daar faalt het progressieve kamp wel. Waarom bepaalde zaken moeten zijn zoals ingezet. Denk aan de Euro, meer globalisme, immigratie, meer rijkdom naar enkelen, etc. Een onomkeerbare weg in slaan en dan jezelf nadien op de borst kloppen als resultaat twijfelachtig is en gaat ten koste van de middenklasse, tsja... Zeker bij zaken waar een meerderheid tegen was zoals hier bijv een Euro en straks meer Eurobonds (agv Corona). Verandering en ontwikkeling zijn normaliter goed mits wel overdacht, maar waar het faalt is het gebrek aan corrigerend vermogend door de politiek. Dan krijg je onvrede. Dit is m.i. ook geen Amerikaans probleem maar een wereldwijd westers probleem. Dat geeft overigens geen vrijbrief voor extremen als dit, nooit.

1 Reactie
Deugkeizer
Deugkeizer7 jan. 2021 - 18:36

Trump zal wel veel aanhangers verliezen. Hij heeft ze niet alleen opgejut en in problemen gebracht, maar hij heeft ze ook in de steek gelaten door thuis te blijven en te zeggen dat ze het capitool moesten verlaten. Gedrag van halverwege terugtrekken, zal niet door zijn harde kern gewaardeerd worden.Hij mag wel oppassen dat bendes hem niet gaan opzoeken. Daar blijkt ook weer uit dat Donald niet alleen een nep politicus is maar ook een wanna be New Yorkse gangster.

Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2021 - 17:42

'maar dat maakt nog niet dat Trump geen verantwoordelijkheid draagt voor dit zeer ernstige gebeuren van deze volksopstand.' Wat een oeverloze flauwekul! Je steun voor je extreem rechtse vriend begint wanstaltige vormen aan te nemen.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 17:14

Zelfs Mexico heeft inmiddels aangegeven graag een muur te willen en bereid te zijn deze zelf te betalen.

1 Reactie
The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 18:39

Yep, Mexico een muur en Iran een atoombom, -geef ze eens ongelijk

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2021 - 16:02

Een verontrustend kenmerk van opkomend fascisme is persvrijheid verbieden! En dat werd in de praktijk gebracht, diverse tv-ploegen werden op agressieve wijze weggejaagd en hun apparatuur ter waarde van tienduizenden dollars kapot gemaakt, gereduceerd tot schroot. Echt walgelijk! Met de Trumpvlag in de andere knuist. Hoe simpel kun je zijn als aanhanger van je meester?

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 17:32

@ Hannes Achterhout Jij schrijft: Een verontrustend kenmerk van opkomend fascisme is persvrijheid verbieden! Dat klopt wel, maar dat is het beeld van 30 jaar geleden. Er zijn nu zo veel social media dat die persvrijheid minder van belang is. Moderne dictaturen zoals Turkije en China proberen de social media te blokkeren. Zeker China gaat daar heel ver in. En diezelfde social media zijn ook erg belangrijk geweest tijdens de Arabische lente maar ook nu in Wit-Rusland. Trump zelf verbiedt de pers ook niet maar valt deze aan, net zoals de rechterlijke macht. Ik denk dus dat die oude kenmerken aan een stevige revisie toe zijn.

FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 jan. 2021 - 15:48

Ik zie hier in de filmpjes een hoop strafbare feiten bij elkaar. Ben benieuwd wat ze daarmee gaan doen. Trump heeft nog een paar weken, Biden vier jaar. Of er gebeurt niks, kan ook.

2 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans19477 jan. 2021 - 18:52

Inmiddels heb ik de politiecommissaris van Washington op CC zien verklaren dat ze tot opsporing overgaan.

Mokker
Mokker7 jan. 2021 - 21:12

In Amerika zijn de rechters vrij serieus met straffen uitdelen, ook als ze Republikein zijn. Deze mensen gaan wel een aantal jaren brommen is de verwachting.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2021 - 15:05

@O ik zie Fidel, Je kan niet een doos vuurwerk verkopen en dan jezelf vrijpleiten door te zeggen dat er een sticker op had geplakt die zei: 'niet afsteken'

EricDonkaew
EricDonkaew7 jan. 2021 - 14:56

Ik snap het verhaal van die vier doden niet. Eén dame is neergeschoten en overleden. De overige drie zouden een onnatuurlijke, maar niet gewelddagige dood zijn gestorven. Maar dat kan statistisch helemaal niet met zo'n kleine groep. Hooguit eentje. Dus ik vraag me wel af wat er echt gebeurd is. Hier klopt iets niet.

7 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 15:37

Eric, hartfalen, ademhalingsproblemen in combinatie met de opwinding en het traangas. Misschien wel alcohol- en drugsproblemen. Vooral het Amerikaanse platteland waar veel van deze lieden vandaan komen wordt geteisterd door extreem veel drugsproblemen. Ik zag deze foto in de Volkskrant vandaag. De vrouw ziet er niet goed uit. https://imgur.com/TsAg45K

erikbos
erikbos7 jan. 2021 - 15:55

@EricConkaew "Dus ik vraag me wel af wat er echt gebeurd is. Hier klopt iets niet." Niet zo snel roepen dat iets niet kan. Mensen zijn erg opgewonden, adrenaline giert door het (te dikke) lijf. Dan kan het best dat er meerdere personen met een hartaandoening (die heb je daar best veel) een hartaanval krijgen. Ik lees overigens in de berichten dat het medische noodgevallen worden genoemd en niet een onnatuurlijke dood waar u naar refereert.

henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 17:40

Hoewel het statistisch significant is (bijvoorbeeld p<.000001), is de mogelijkheid niet uit te sluiten.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 jan. 2021 - 17:53

De 35-jaar dode vrouw was een patriot en had in 4x gediend in het buitenland voor Amerika. En Trump fan. https://www.washingtonpost.com/dc-md-va/2021/01/06/dc-protests-trump-rally-live-updates/

EricDonkaew
EricDonkaew8 jan. 2021 - 0:02

@Allen ------------------------------------- Nou ja, het kan kennelijk, want het is gebeurd. Maar statistisch blijft het vreemd. Enorme popconcerten met tienduizenden fans leveren vaak geen doden op, soms één.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2021 - 11:22

Toen ik uit Berlijn terugreisde na een conferentie was er in Duisburg een Loveparade gaande waarbij paniek uitbrak met een flink aantal slachtoffers. In 2010 meen ik me te herinneren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2021 - 11:54

De opgevoerde "statistiek" berust volgens mij nergens op.

Joop Schouten
Joop Schouten7 jan. 2021 - 14:34

Dit is de uitkomst van een griezelige optelsom. Een voordeel is dat Biden nu volmacht krijgt in Congres en Senaat én dat de (criminele) Republikeinse Partij gespleten is.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 14:15

Ten onrechte wordt door veel media gesuggereerd dat de aanval op het Capitool veroorzaakt werd door de brief die Pence naar de Senaat stuurde waarin hij op de grondwettelijke onmogelijkheid wijst dat hij de goedkeuring niet kan tegenhouding. Om daarmee de aanval een politieke lading te geven. Maar zoals uit gesprekken tussen reporters ter plekke met de demonstranten bleek waren zij helemaal niet op de hoogte van die brief. Met andere woorden zij waren daar gewoon om een rel te trappen. Opgehitst door de woorden van Trump en Giuliani dat hen onrecht was aangedaan.

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 14:02

Een deel van het praatje van Trump was bedoeld om olie op het vuur te gooien en een deel om de strafrechtelijke verantwoordelijkheid daarvoor te ontlopen. Het is zo doorzichtig allemaal dat je zelfs aan de kromspraak van FE kunt aflezen dat het allemaal gelul tegen beter weten in is.

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 13:55

“The woman who was shot and killed inside the US Capitol during the protests was (…) Ashli Babbit, a 14-year veteran, who served four tours with the US Air Force, and was a high level security official throughout her time in service.” De man die gisteravond ik het laatste Journaal werd geïnterviewd en “Patriot” genoemd wilde worden, stelde zich voor als voormalig lid van de “Special Forces” en was kennelijk ooggetuige, want hij wist vanuit zijn expertise te vertellen dat ze het waarschijnlijk niet zou overleven. Het was dus niet het plebs dat de Bastille bestormde, maar een voormalig “high level security official” en een voormalig lid van de “Special Forces”. Toeval?

7 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2021 - 14:28

"a 14-year veteran" Ruig maar kort leven heeft die dame achter de rug.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 14:52

Waarom zou een voormalig lid van de special forces geen plebs zijn? Het simpele feit dat zij daar was zegt genoeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2021 - 16:41

Ze was 35 en een USAF veteraan. Haar man en zij hebben een bedrijf dat zwembaden repareert.

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 17:04

Dick Roelofsen - Dan zou er staan “a 14-year old veteran”. Maar het is je vergeven, want natuurlijk leert niet iedereen Engels op de lagere school. MartinvanderLinde - Nee, het simpele feit dat zij daar was zegt niet genoeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2021 - 20:37

Het simpele feit dat ze er was is niet genoeg. Ze was niet bepaald de enige.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 21:31

Ze was een overtuigd QAnon aanhanger. En welk normaal denkend iemand haalt het in zijn hoofd om het Congres binnen te vallen. Als voormalig security official wist ze welk risico ze nam. Dat maakt het niet minder erg, maar daar gaat het niet om.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 21:46

Hopelijk niet achter het slot, maar dit zijn enkele van de personen wier identiteit is achterhaald. Niet bepaald het crème de la crème. Rechts extremisten, QAnon volgers, Covid ontkenners, etc. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-qanon-sjamaan-de-metalgitarist-en-anderen-dit-zijn-de-capitool-bestormers~b84a6c0e/

adriek
adriek7 jan. 2021 - 13:42

"Die feiten zijn onmiskenbaar maar dat maakt nog niet dat Trump geen verantwoordelijkheid draagt voor dit zeer ernstige gebeuren van deze volksopstand." Trump is toch echt degene die zijn aanhangers opriep om richting capitool te trekken om congresleden van zijn gelijk te overtuigen. Dat hij daarin niet letterlijk opriep tot geweld is geen excuus. De beste president ooit kent zijn volk/aanhangers als geen ander, dus hij wist precies wat er te gebeuren stond!

Ch0k3r
Ch0k3r7 jan. 2021 - 13:39

Zijn deze 'revolutionairen' ondertussen al opgepakt?

Zandb
Zandb7 jan. 2021 - 13:25

Ekiz Het zal allemaal wel. Maar Trump heeft nog steeds geen enkel recht om een mensenmassa aan te zetten tot geweld. Dat heeft hij wel zeer pijnlijk duidelijk gemaakt tijdens rassenonlusten onlangs, hoe hij daar over denkt. Zoals ik u laatst al uitlegde: Wanneer er al 20 jaar sprake is van gedoe met verkiezingen, dan is niet alle gedoe van dezelfde orde. Het gedoe dat Trump veroorzaakt kent eenvoudigweg zijn weerga niet en is niet te vergelijken met welke actie dan ook, in de afgelopen 20 jaar, op dat gebied. Uw dwaasheid gaat blijkbaar in de overdrive, nu uw redeneringen steeds vaker doorzien worden. Trump is gewoon verantwoordelijk voor deze opstand en hoort in de gevangenis thuis.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 13:19

Good people on both sides. Er duiken steeds meer foto’s op met Trumpianen die t-shirts dragen als “6 million wasn’t enough” of “Camp Auschwitz” en “Arbeit macht frei”. Zie o.a.: https://forward.com/fast-forward/461617/auschwitz-shirt-capitol-mob-nazi-antisemitism/

9 Reacties
henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 14:11

Mark, Je kent ongetwijfeld ook de radicaalnationalistische en fascistische knokploegen van de EuroMaidan die in Oekraïne voor een regime change gezorgd hebben - die door de VS en EU zelfs als helden worden vereerd.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 14:18

Volgens mij worden ook niet de realistische Reps door de mangel gehaald. Maar de mafketels en trump

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2021 - 14:44

De ruimte tussen 'You will not replace us' en 'Jew will not replace us' is precies 1/2 optocht lang.

Mokker
Mokker7 jan. 2021 - 15:46

En dit is voor jou genoeg bewijs om alle 70 miljoen Trump-stemmers weg te zetten als neonazi?

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 17:12

[En dit is voor jou genoeg bewijs om alle 70 miljoen Trump-stemmers weg te zetten als neonazi?] Waar schrijf ik dat?

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 18:22

@ henk-alexander Jij schrijft: Je kent ongetwijfeld ook de radicaalnationalistische en fascistische knokploegen van de EuroMaidan die in Oekraïne voor een regime change gezorgd hebben Nee die hebben daar niet voor gezorgd. Dat hebben burgers gedaan die een fatsoenlijk bestuur wilden. En die burgers zijn gesteund door de EU. Wat jij probeert is iedereen die in de Oekraïne afstand wilde nemen van Rusland en Poetin fascist noemen. Dat is slechts aanleiding voor vraagtekens bij jouw motieven. @ Mokker Jij schrijft: En dit is voor jou genoeg bewijs om alle 70 miljoen Trump-stemmers weg te zetten als neonazi? 30 miljoen lijkt een realistisch aantal. Dat is volgens verschillende media een realistische schatting van de omvang van de trouwe aanhang van Trump. Neo Nazi-s is wellicht niet de goed term. Fascisten is beter. In alle foto-s en interviews kan je zien en horen dat deze mensen zich zelf zien als het uitverkoren deel van het volk, is er volgens hen geen telling van stemmen nodig om te weten dat ze gewonnen hebben, zijn zij volstrekt trouw aan hun leider, zijn zij bereid om met geweld hun opvatting op te leggen aan anderen en zijn mensen die een andere opvatting hebben verraders of erger. Dat is al met al wel een stevige indicatie voor fascisme.

Mokker
Mokker7 jan. 2021 - 20:13

Hoe kom je aan dat getal van 30 miljoen, alwetende Daan?

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 22:12

@ Mokker Jij schrijft: Hoe kom je aan dat getal van 30 miljoen, alwetende Daan? Ik schreef al: 30 miljoen lijkt een realistisch aantal. Dat is volgens verschillende media een realistische schatting van de omvang van de trouwe aanhang van Trump. Kan je niet lezen of zo?

henk-alexander
henk-alexander8 jan. 2021 - 14:35

DaanOuwens, '(...)Dat is slechts aanleiding voor vraagtekens bij jouw motieven.' Een beetje verdieping bieden in de opmaat en afloop van de Maidanrevolte is een redelijk motief. Zeker nu het bij velen steeds meer begint door te dringen dat de EU (Verhofstadt, Van Baalen) en VS (Nuland, McCain) mede bepalend zijn geweest voor de regime change die rechts nationalistische en fascistische groepen (resp. Svoboda en Pravi Sektor) hebben uitgevoerd. Kopstukken van deze rechtsextremistische bewegingen (o.a. vier van Svoboda) zijn vervolgens in een interim regering opgenomen. Zou jij het toejuichen als Wilders en/of Baudet in een kabinet worden opgenomen? Voor de EU en de VS was het geen beletsel om het extreemrechtse bewind in Kiev meteen te erkennen. Bij de laatste Rada-verkiezingen zijn de partijen van deze rechtsextremisten weggevaagd - een breed draagvlak onder de Oekraïense burgers hebben ze dus nooit gehad. Door mijn familie in Oekraïne, Rusland en de USA, bij wie ik regelmatig kwam, wordt ik nu goed op de hoogte gehouden, zodat ik nu wat nuance en wat inzichtelijkheid kan brengen. Hier nog wat info van onverdachte bronnen: https://www.bbc.com/news/world-europe-26079957 https://www.reuters.com/article/us-ukraine-crisis-farright-insight-idUSBREA2H0K620140318

Pater
Pater7 jan. 2021 - 13:00

"En daar zit zeker ook de verantwoordelijkheid van Trump zonder dat hij werkelijk schuld draagt." Wat een gelul. Trump heeft zelf opgeroepen tot de mars op het Capitool, dan speel je al met vuur. Op het ogenblik dat de bezettingsactie begon had hij kunnen oproepen daar onmiddellijk mee te stoppen. Hij heeft het geweld niet veroordeeld, hij riep alleen, tamelijk hypocriet, op geen geweld te gebruiken. En steeds stond voorop dat hij de verkiezingen had gewonnen: dat was steeds weer een impliciete oproep om in actie te komen. En nu voor de zoveelste keer, na vele weerleggingen, suggereren dat de eerste fraudebeschuldigingen begonnen bij de juist zeer fatsoenlijke Al Gore wordt stomvervelend.

henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 12:51

Hoe kan Biden de boel bij elkaar houden? Wat altijd wel wil helpen is 'ein frischer, fröhliger Krieg' waarmee de neuzen dezelfde kant op kan worden gericht. Zo was de stemming in het Congress bij aanvang van de invasie van Irak (2003) nagenoeg eensgezind - Dems en Reps vonden elkaar. Het is vandaag de dag, met nogal wat vijandige staten die het op de westerse waarden gemunt hebben, toch niet zo moeilijk om de bevolking te mobiliseren? En de Europese landen? Die volgen zoals gewoonlijk gedwee. Niets ten nadele van Biden, hij lijkt integer, maar wat voor optie heeft hij nog?

4 Reacties
NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 14:20

Beetje geleuter om nu al kanttekeningen te plaatsen. De man zit er nog niet eens

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2021 - 14:55

Niets ten nadele van Biden, hij lijkt integer, maar wat voor optie heeft hij nog? De optie om niet een oorlog te beginnen en de Corona crisis voortvarend aanpakken, health care, student debt, de banken in het gareel brengen, overig bedrijfsleven, etc. Je analyse dat het enige dat Amerikanen nog kan binden een oorlog schiet ruim tekort.

henk-alexander
henk-alexander7 jan. 2021 - 17:19

Er zijn nog oorlogen te winnen in Afghanistan en Syrië. Een gewapend conflict met Iran dreigt. China moet economisch en militair ingetoomd worden. En dan moeten ook nog de Russen, die de Democraten in 2016 een kunstje geflikt hebben, gestraft worden. Dat is een volle agenda voor Biden. Is hij in staat - of eigenlijk wordt hij in staat gesteld, om tot ontspanning te komen? Ik verwacht het niet. stokkickhuysen, '... de banken in het gareel brengen, overig bedrijfsleven ...' Tot nu toe is daar geen enkele president in geslaagd. Hopelijk lukt het Biden wel met steun van het Congress.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2021 - 20:40

Biden zal zijn eigen proriteitenlijstje moeten opstellen en hij is niet gebonden aan het onmogelijke.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2021 - 12:31

Helaas hebben deze mensen op democratische wijze Trump gekozen, 4 jaar geleden. Zelfs nu moest alles uit de kast worden gehaald om te voorkomen dat ze dat voor de tweede keer zouden doen. Ze hebben, zo is gebleken, nog net niet de meerderheid. In Nederland liggen we iets achter, maar deze groep bestaat zeker al uit 40% van de kiezers. Gelukkig zijn Wilders en Baudet of Eerdmans niet van hetzelfde kaliber als Trump, maar als zo iemand zich onverhoopt als voorman van deze horde opwerpt, is het gedaan, dan heeft de democratie zichzelf om zeep geholpen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté7 jan. 2021 - 11:58

Ik zie maar één rechtvaardig en democratisch vervolg van deze door trump veroorzaakte aanval op de democratie: afzetting van trump op grond van het 25e amendement. Uiteraard geflankeerd door de zwaarst mogelijke straffen voor de coupplegers (binnenlandse terroristen?) die al dan niet gewapend het Capitool binnengedrongen zijn en de levens van de rechtmatig aanwezigen in gevaar hebben gebracht en het democratisch proces hebben proberen te vernietigen.

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2021 - 11:26

De fascisten vinden zichzelf superieur en vinden daarom dat alleen zij de macht zouden moeten hebben.

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jan. 2021 - 12:33

Hoi Oki Doki, dat klopt wel, maar heeft niet zoveel met dit onderwerp te maken.

Oki Doki
Oki Doki7 jan. 2021 - 14:38

Harba Lorifa Jawel, het heeft alles met dit onderwerp te maken. Trump en z'n achterban zijn fascisten.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*7 jan. 2021 - 11:13

✌✌Lock Donald Trump up!.✌✌

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 10:44

In de reacties hier zie ik twee dingen. Er zijn mensen die beweren dat het de schuld is van links en midden die niet luisteren naar de arbeider en het is de schuld van de social media, de multinationals en clubs als de EU. Er zijn maar weinig mensen die de schuld neerleggen waar die hoort namelijk bij de achterban van Trump zelf. Er zijn ook weinig mensen die gewoon luisteren naar wat extreem rechts te melden heeft. Deze mensen willen geen gekleurde buren, deze mensen willen de zekerheid van een baan voor het leven, deze mensen willen geen overheid die zich met hen bemoeit, deze mensen willen niets doen aan het milieu, maar het belangrijkste is dat deze mensen geen verandering willen. Het liefst zouden zij de wereld bevriezen zo ergens in 1975. Een verstandige respons op die ideeën is dat het gelul is. Dat zij ook eens moeten gaan nadenken. Dat de wereld sowieso verandert door China, de luchtvaart, de mobiliteit van bevolking, door honger, door armoe, door oorlog en het milieu. Dus dat hun wens volstrekt onrealistisch is. Dat is echter niet wat ze te horen krijgen. Zij krijgen te horen dat links de arbeider heeft verraden. Dat de grenzen terug moeten komen. Dat de EU niet democratisch is, dat Washington een moeras is. Kortom deze mensen krijgen te horen dat ze helemaal gelijk hebben. Dat is de reden dat deze mensen het Capitol binnenvallen. Wat zij zijn het volk. En in Nederland heeft de PVV-achterban dezelfde mening, ook zij zijn het volk. Op dat punt is links, het midden en rechts schuldig aan het probleem. Het naar de mond praten van een groep mensen die uit hun nek lullen. Als Nederland daar eens mee zou ophouden wordt gedoe zoals in de VS voorkomen.

13 Reacties
Simplex2
Simplex27 jan. 2021 - 11:24

Wellicht zou je The Social Dilemma eens moeten kijken, dan snap je de invloed van social media op dit fenomeen. Het enige dat Trump doet is alles wat zijn volgers gevoed is via Facebook, Twitter, Youtube en een website als 4chan voeden. Zijn werkelijke beweegredenen zijn onduidelijk, sowieso heeft hij zijn volgers al grote sommen geld afhandig gemaakt in de vorm van donaties, anderen zeggen dat hij door een narcistische persoonlijkheid gewoon niet kan bedenken dat hij kan verliezen. Hij praat dus inderdaad de mensen die in hem geloven naar de mond, omdat hij wellicht weet dat ze daar gevoelig voor zijn, mede door de wereld (bubbel) die mensen zelf kunnen creeëren met hulp van de algoritmes van social media. De werkelijke onderliggende reden voor het probleem is denk ik de enorme inkomensongelijkheid die ontstaan is de afgelopen jaren. Waarbij arbeid niet meer loont en meer geld te verdienen is met de handel in aandelen dan met de handen. De hele maatschappij draait om het vergaren van bezit en rijkdom. Kun je dit niet, dan val je buiten de boot. Mensen zoeken de oorzaak van hun tekortkoming in de vergaring van rijkdom graag buiten zichzelf en zoeken er redenen voor...en dan komt het sociale media verhaal weer de hoek om...

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 11:41

'Op dat punt is links, het midden en rechts schuldig aan het probleem. Het naar de mond praten van een groep mensen die uit hun nek lullen.' Dat vindt ik ook. De lastigheid is dat vanwege onbenul, politiek opportunisme en zelfs pure hebzucht een steeds grotere groep mensen wordt buitengesloten. De veranderingen die je hier benoemt zijn voor een deel onvermijdelijk en daar zullen we ons aan moeten aanpassen, of dat nou leuk is of niet. Ze worden echter veroorzaakt door menselijke gedragingen en bestuurlijke beslissingen. Veel frustratie kan niet worden weggenomen, sommige had wel degelijk kunnen worden voorkomen. Denk aan het Gronings gas, de toeslagen affaire, de aankoop van dure gevechtsvliegtuigen of overheidssteun voor kapitaalkrachtige bedrijven. Bij dat soort zaken voelt de burger zich terecht genaaid. Die woede zoekt een uitweg.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 12:13

@ Simplex Jij schrijft: Waarbij arbeid niet meer loont en meer geld te verdienen is met de handel in aandelen dan met de handen. Je bevestigt exact mijn verhaal. Dit soort opvattingen zijn de oorzaak van het probleem. Jouw opvattingen. Daar hebben de social media geen invloed op. Iedereen die verklaart dat mensen nog gewoon door te werken inkomen verwerven zijn voor jou ongeloofwaardig. Alleen de informatie die past binnen jouw visie is voor jou acceptabel. Dit schrijft je ook: De hele maatschappij draait om het vergaren van bezit en rijkdom. Dat is helemaal niet waar. Daar draait niet de hele samenleving om. Slechts een groep is structureel bezig met het vergaderen van bezit en rijkdom. Vele andere groepen hechten er geen belang aan. Er is zelf een hele beweging van mensen die juist minder bezit willen. Voor dure zaken als een auto gaat er gebruiksrecht ontstaan. Kortom jij ziet alleen wat je wil zien. Ik snap ook niet waarom je reageert op mijn tekst. Je bent een prima voorbeeld van de groep die ik beschrijf als extreem rechts. @ Molly Veenstra Jij schrijft: Veel frustratie kan niet worden weggenomen, sommige had wel degelijk kunnen worden voorkomen. Dat denk ik nou niet. Ik zie wel de missers maar ik betwijfel of ze voorkomen hadden kunnen worden. Ik kijk er zo naar: Ik denk aan het vliegveld bij Berlijn. Drie maal zo duur en 6 jaar later opgeleverd. Natuurlijk vinden veel Duitsers dat belachelijk. Maar het is gewoon een voorbeeld van een falende overheid. Veel minder rumoer dan hier over het vliegveld Lelystad. Op dezelfde manier faalt de Nederlandse overheid, maar het levert hier wat meer gezeik op. Bij alles wat de overheid doet is een 6-je al mooi. Vaak een dikke onvoldoende. Ik denk ook terug aan de GEB-s, de Gemeentelijke Energie Bedrijven. Weken wachten op een aansluiting, tegenwoordig in een middag geregeld. Dat is kenmerkend voor een overheidsorganisatie. Ik ken dat soort overheidsbedrijven van binnen en buiten. De manier van aansturing, de verwachtingen van de organisatie, de bedrijfscultuur en het soort medewerkers is bepalend voor de waardeloze resultaten. De burger voelt zich niet terecht genaaid, de burger krijgt van de overheid wat ze willen. En zijn daar onterecht boos over. In Groningen werd het FvD een grote partij. Die wilden gewoon doorgaan met gas leveren, het gevechtsvliegtuig zou volgens mij slechts door militairen gekocht moeten worden en niet door politici, de overheidssteun voor rijke bedrijven is de consequentie van de VVD-visie op de economie. Veruit de grootste partij dus. Dus jouw kritiek is volgens mij dus niet steekhoudend. En zeker geen rechtvaardiging voor de boze burger.

Simplex2
Simplex27 jan. 2021 - 13:37

"Er is zelf een hele beweging van mensen die juist minder bezit willen. Voor dure zaken als een auto gaat er gebruiksrecht ontstaan. Kortom jij ziet alleen wat je wil zien. Ik snap ook niet waarom je reageert op mijn tekst. Je bent een prima voorbeeld van de groep die ik beschrijf als extreem rechts." Vet! Dankjewel voor het stempeltje! Ik vroeg me altijd al af waarom mijn haar uitviel, maar dat is waarschijnlijk omdat ik ook de uiterlijke kenmerken van een extreemrechts persoon moet krijgen. Misschien wordt het tijd dat je je eigen website opricht waar alleen jijzelf en mensen die persoonlijk door jou goedgekeurd zijn mogen reageren. Je beticht anderen van extreemrechts zijn, maar je eigen opvattingen zijn ook nogal extreem... Iets met balk en splinter!

Pater
Pater7 jan. 2021 - 14:31

@Ouwens Heb je ooit wel eens begrepen dat er altijd een complex van oorzaken is, waarbij zowel het in de steek laten van de lager betaalden door neoliberaal 'links',het gemak waarmee sociale media met algoritmes het journalistieke vakwerk omzeilen, het tegen elkaar opzetten van groepen en racisme en vreemdelingenhaat en nog meer allemaal een rol spelen? En dat degenen die alles op persoonlijke verantwoordelijkheid schuiven niet begrijpen dat de mens een sociaal wezen is?

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 14:49

@Daan Of de boosheid van 'de' burger (welke?) terecht is, of onterecht is niet relevant. 'De' burger denkt niet op de lange termijn. Daarvoor is er een overheid. De overheid kiest -tenminste de afgelopen kwart eeuw hier in Nederland- stelselmatig voor de goedkoopste oplossing middels privatisering en voor grote kapitaalkrachtige bedrijven. De burger kan de pot op en wordt gepaaid met lage belastingen. Zou die burger echt lage belastingen willen? Op de korte termijn lijkt dat aantrekkelijk, op de lange termijn valt het allemaal vies tegen. 'de overheidssteun voor rijke bedrijven is de consequentie van de VVD-visie op de economie. Veruit de grootste partij dus.' Dat zegt alles over de kortzichtigheid van de burger en de neiging om tegen zijn eigen belang op de lange termijn te stemmen. Er ligt dan een taak bij de overheid om uit te leggen waarom het betalen van belasting allerminst onzinnig is. Al die privatiseringen waar jij zo te lezen nogal zeer tevreden over bent -wat ik niet goed kan rijmen met je kritiek op de VVD-visie op economie- zijn op de lange termijn voor een groot gedeelte enorm nadelig voor de burger. Nog niet zo lang geleden ging er in Amsterdam een ziekenhuis failliet en moest worden gesloten, maar gelukkig betalen we een paar tientjes minder premie per maand. Nu zit het hele land op slot omdat de ziekenhuizen overlopen worden met covid-patiënten. Kleine ondernemers gaan failliet, miljarden worden uitgegeven om de economie te redden. Een paar miljard voor de KLM, kleine ondernemers worden afgescheept met een fooi. Leuk dat je niet meer zo lang hoeft te wachten op een energie aansluiting. Jammer dat het licht steeds vaker uitvalt tegenwoordig. Dat is de prijs van efficiency. Terecht of niet: van een kortzichtige overheid krijg je boze burgers. Laat me daar ten overvloede nog bij vertellen dat dit absoluut niet betekent dat die boze burgers bij mij gevoelens oproepen van sympathie.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 jan. 2021 - 15:33

De misser is dat de PvDA rechtsaf ging, Blair achterna, de oude achterban inruilend voor een nieuw soort goedwillende 75k+ verdiener die wil dat de onderkant bedient wordt, maar zodra hem dat raakt (in zijn portemonnee) in paniek raakt. En daardoor de PvdA ook, die nog verder naar rechts bewoog om te zien of er nog wat kiezers te vinden waren. En toen werden ze gedecimeerd.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 15:47

@ Simplex Jij schrijft: Misschien wordt het tijd dat je je eigen website opricht waar alleen jijzelf en mensen die persoonlijk door jou goedgekeurd zijn mogen reageren. Geen enkele behoefte daaraan. Mijn opmerking is geheel terecht. Je houdt namelijk exact het betoog dat ik in mijn eerste stukje toeschrijft aan de achterban van Trump. @ Pater Jij schrijft: Heb je ooit wel eens begrepen dat er altijd een complex van oorzaken is, waarbij zowel het in de steek laten van de lager betaalden door neoliberaal ‘links’, Ik weet zeker dat er een complex van oorzaken is. Maar ik weet ook zeker dat er geen sprake is van een samenhangen trend in de samenleving. Er vinden meerder ontwikkelingen plaats die soms elkaar versterken en soms afremmen. Wat ik ook zeker weet is dat lui met simplistische verklaringen zoals jij ongelijk hebben. Hier leg je een verband tussen neo liberaal links/algoritmes/journalistiek en rassen haat. Ik weet zeker dat er tussen die zaken geen samenhang is. Dat soort onzin kan alleen ontspruiten aan het brein van mensen zoals jij. @ Molly Veenstra Jij schrijft: De overheid kiest -tenminste de afgelopen kwart eeuw hier in Nederland- stelselmatig voor de goedkoopste oplossing middels privatisering en voor grote kapitaalkrachtige bedrijven. Ik probeer mij serieus iets voor te stellen bij een dergelijke tekst. Ik denk dan aan het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Dat moet volgens jou de schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden aan Miep Vaatdoek uit de Schilderswijk? En op maandag de catering aan Joop de Bakker die een lekker eitje kan koken en prima stamppot maakt uit Duindorp? En je schrijft: Nog niet zo lang geleden ging er in Amsterdam een ziekenhuis failliet en moest worden gesloten, Er stond een paar honderd meter verder een heel groot ziekenhuis waar de patiënten vervolgens naar toe konden. Er was niets mis met het sluiten van Slotervaart. Er zijn in Rotterdam wel eens 3 ziekenhuizen gesloten en vervolgens ver buiten de stad 2 nieuwe geopend. Een doodnormaal gevolg van de adherentie van ziekenhuizen. Slotervaart leidde al enige decennia een kwijnend bestaan. Waarom denk je dat het ziekenhuis er financieel slecht voor stond? En waarom denk je dat een paar zorgcowboys het ziekenhuis konden overnemen voor een symbolisch bedrag? En je schrijft: Leuk dat je niet meer zo lang hoeft te wachten op een energie aansluiting. Jammer dat het licht steeds vaker uitvalt tegenwoordig. Dat is de prijs van efficiency. Het licht valt niet vaker uit. Ik weet overigens heel goed hoe die vroegere overheidsbedrijven functioneerden. Dat was veel slechter dan nu. En tegen extreem hoge kosten. Omdat ik ook ruim 60 ben heb ik de resultaten van de privatisering zelf kunnen ervaren. De burgers werden destijds niet serieus genomen en een medewerker van een energie bedrijf deed zijn werk in een adembenemend traag tempo. In mijn eigen omgeving had een medewerker van het energiebedrijf een eigen installatiebedrijf waarvoor hij werkte in zijn werktijd als ambtenaar, hij had toch niet veel te doen. Je kijkt dus niet objectief terug op de openbare nutsbedrijven van toen. Het is niet leuk dat die aansluiting er in een dag is, het is noodzakelijk dat het in een dag wordt geregeld. Ik heb wel eens 3 weken in een winter zonder verwarming gezeten. Mijn huidige energieleverancier bood mij vorig jaar een bos bloemen aan en een schadevergoeding toen ik 3 dagen zonder CV zat. Dat is inderdaad leuk. Maar ook wel iets meer dan leuk. Je bent bezig zaken bij elkaar te verzinnen om je verhaal te onderbouwen. Ik neem je reacties doorgaans serieus maar nu lijk je op een echo van Pater. Overheden kunnen niet kortzichtig zijn. Een overheidsorgaan is een bedrijf dat aangestuurd wordt door de politiek. Politiek kan kortzichtig zijn. Een deel van je kritiek zou je moeten adresseren aan de VVD maar niet aan de overheid in het algemeen. Maar dan nog moet je beter overwegen dan wat je hier schrijft. De kern van mijn kritiek op overheidsbedrijven is het functioneren van de organisaties. Dat is onveranderlijk slecht. Ambtelijke organisaties zijn duurder, trager, minder klantvriendelijk en niet efficiënt. En daarvan kan ik je honderden voorbeelden geven. De markt doet het niet vanzelfsprekend beter maar er zijn meer prikkels om het beter te doen. Privatisering is niet zinvol voor alle overheidstaken maar zonder meer privatisering afwijzen zoals jij nu doet en vervolgens daarmee de boosheid van extreem rechts te verklaren is echt geen sterk betoog.

Viso
Viso8 jan. 2021 - 0:20

Ja Daan, Al die Trump stemmers willen geen gekleurde buren. En de opkomst van China inclusief banenverlies in de US, het milieu dat naar de knoppen gaat door oa neo liberalisme en kapitalisme..., overbodige luchtvaart, oorlogen, honger en armoe ...Wie komt met die verstandige respons op die ideeën om dat niet te willen en dat tegen te gaan omdat het gelul is om die "vooruitgang" niet te willen zien?.. wie maakt ze nou toch duidelijk dat het tijd wordt dat ook zij eens moeten gaan nadenken? Zo maar een baan for life in een simpel leventje waarmee je happy bent.. dat kan een mens toch niet meer verlangen vandaag de dag? En als ze niet nadenken en alsnog tegen zijn, nou dan moeten ze wel extreem rechts zijn. Toch?

Molly Veenstra
Molly Veenstra8 jan. 2021 - 0:37

'Ik denk dan aan het Ministerie van Sociale Zaken in Den Haag. Dat moet volgens jou de schoonmaakwerkzaamheden uitbesteden aan Miep Vaatdoek uit de Schilderswijk?' Kennelijk heb je niets begrepen van wat ik schreef. Ik vindt dat Joop en Miep in dienst moeten komen bij het ministerie. 'En je schrijft: Nog niet zo lang geleden ging er in Amsterdam een ziekenhuis failliet en moest worden gesloten, Er stond een paar honderd meter verder een heel groot ziekenhuis waar de patiënten vervolgens naar toe konden.' Het gaat om nu, Daan. Nu komen we bedden te kort. Er is een serieuze dreiging dat doodzieke mensen straks niet meer de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. 'waarom denk je dat een paar zorgcowboys het ziekenhuis konden overnemen voor een symbolisch bedrag?' Omdat het de overheid in 1997 efficienter leek het ziekenhuis af te stoten. Sindsdien is het Slotervaart voortdurend in de problemen geweest. 'Slotervaart leidde al enige decennia een kwijnend bestaan.' Sinds 1997, inderdaad. Maar nu was dit ziekenhuis nu goed van pas gekomen. Een ineffient gezondheidsbeleid, want met een hoop dure en overbodige IC-capaciteit, had nu de redding van de economie kunnen betekenen. De noodzaak van de huidige lockdown is een rechtstreeks gevolg van het huidige gebrek aan IC-capaciteit. Die lockdown gaat een veelvoud kosten van wat de privatisering van de gezondheidszorg heeft opgelevert. Goedkoop bleek uiteindelijk duurkoop. 'Het licht valt niet vaker uit.' Volgens mij wel. En volgens Ira Helsloot, hoogleraar economie, valt het licht ook vaker uit, en is dit het gevolg van privatisering. Maar misschien weet jij het beter. https://nos.nl/artikel/2153499-hoe-een-stroomstoring-doorettert-en-of-dat-niet-te-voorkomen-is.html 'De markt doet het niet vanzelfsprekend beter maar er zijn meer prikkels om het beter te doen.' Er zijn prikkels om het efficienter te doen. Dat lijkt goedkoper en scheelt op de korte termijn een hoop belastinggeld. Helaas is de belastingbetaler maar al te vaak uiteindelijk veel en veel duurder uit, zoals ik je heb uitgelegd. Wat ik onbegrijpelijk vindt aan jouw denkwijze is dat je VVD-visie op economie zegt af te wijzen, maar feitelijk omarmt. 'Je bent bezig zaken bij elkaar te verzinnen om je verhaal te onderbouwen. ' Jammer dat je persoonlijk wordt. Heb je dat nou werkelijk nodig?

DaanOuwens
DaanOuwens8 jan. 2021 - 12:01

@ Molly Veenstra Jij schrijft; Kennelijk heb je niets begrepen van wat ik schreef. Ik vindt dat Joop en Miep in dienst moeten komen bij het ministerie. Er is geen enkele goede reden te bedenken waarom dat zou moeten. Voor Joop en Miep wordt het niet beter en de kwaliteit van de maaltijd voorzieningen gaat er zeker niet op vooruit. En je schrijft: Het gaat om nu, Daan. Nu komen we bedden te kort. Nee we komen geen bedden tekort in alle grote ziekenhuizen staan er tientallen misschien honderden in de kelder. Er zijn ook geen IC-bedden tekort. Er is heel misschien IC capaciteit tekort maar daar zo het Slotervaart geen oplossing voor zijn. Je moet niet de werkelijkheid aanpassen aan je maatschappij visie. En je schrijft: En volgens Ira Helsloot, hoogleraar economie, valt het licht ook vaker uit, Maar hij kan niet onderbouwen dat het een gevolg is van privatisering. Het is een loos verhaal. Als de overheid wil zijn de reserve materiaal die volgens hem voorhanden kunnen zijn gewoon voorhanden. Verder geloof ik er niet van dat de stroom vaker uitvalt. Jouw hoogleraar bewijst dat niet. Het is overigens een econoom geen techneut. En je schrijft: Helaas is de belastingbetaler maar al te vaak uiteindelijk veel en veel duurder uit, zoals ik je heb uitgelegd. Nee dat heb je niet uitgelegd. Dat heb je beweert en niet onderbouwd. Wat ik heb gedaan is argumenten aangeven waarom dat niet waar is. Onder andere omdat overheidsbedrijven hopeloos inefficiënt zijn en lak hebben aan hun klanten. Je gaat niet in op die argumenten maar loopt er met een grote boog omheen. En je schrijft: Wat ik onbegrijpelijk vindt aan jouw denkwijze is dat je VVD-visie op economie zegt af te wijzen, maar feitelijk omarmt. En daar onder neem jij mij kwalijk dit ik persoonlijk wordt? Dat is wel erg infantiel. Ik draag geen VVD idee uit. Ik vind dat ondernemers meer moeten doen dan winstmaximalisatie. Dat jij mijn kritiek begrijpt als VVD-kritiek ligt aan jou, niet aan wat ik schrijf. Ik geloof niet in grote overheidsbedrijven die de burger moeten bedienen. Dat leidt per definitie tot variatie op het het belastingdienst thema. Een overheid moet zich richt op zijn kerntaken. Beleid ontwikkelen en zorgen voor een goede uitvoering. Dat kan door de markt of door aangewezen organisaties zoals de ziekenhuizen of de politie. Die opvatting van mij heeft dus niets met de VVD te maken. @ Viso Jij schrijft: Zo maar een baan for life in een simpel leventje waarmee je happy bent.. dat kan een mens toch niet meer verlangen vandaag de dag? Nee dat kan niet. Er is geen enkele baan die je je hele leven kan uitvoeren. Die garantie kan geen enkele werkgever je nog bieden. En je schrijft: En als ze niet nadenken en alsnog tegen zijn, nou dan moeten ze wel extreem rechts zijn. Toch? Dat klopt, mensen die alle verandering afwijzen en eisen dat alles gelijk moet blijven zijn extreem rechts.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2021 - 13:01

Sommige ziekenhuizen zoals het oude Groningse RKZ worden om goede redenen gesloten. Het beeldschone monumentale gebouw stond op de nominatie om te worden afgebroken. Het is na een historie als kraakpand een woon- en werkpand met ongeveer 250 bewoners geworden. De ziekenhuizen kunnen niet op pandemiesterkte worden gehouden. De vorige virusinfectie die pandemische vormen aannam was in 2009 en de daarvorige in 1968. Dat er meer komen is zeker maar de volgende kan zich nog dit jaar voordoen maar ook over 40 jaar.

Pater
Pater12 jan. 2021 - 4:54

@Ouwens "Hier leg je een verband tussen neo liberaal links/algoritmes/journalistiek en rassen haat. Ik weet zeker dat er tussen die zaken geen samenhang is. Dat soort onzin kan alleen ontspruiten aan het brein van mensen zoals jij." Je leest wat er niet staat, je gebruikelijke kwalificaties, niveau onder nul. En je reageert nu juist niet op mijn kritiek op je analyseniveau: je fixeert op individuele oorzaken.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard7 jan. 2021 - 10:08

De VS kreeg wat het verdient, overrompeld door een redeloze massa die in complottheorieën gelooft. Chaos die de VS zelf in talloze andere landen creëerde om regeringen omver te werpen. En hun betrokkenheid steevast ontkennend door de beschuldigingen af te doen als complottheorieën. .

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 9:53

Gelukkig zijn ook naast de Euopese leiders ook Afghanistan, Somalië en Irak bezorgd over de situatie in Washington CD. Afghanistan, Somalië en Irak volgen de situatie in de Verenigde Staten op de voet en hebben hun bezorgdheid geuit. Als de zaken escaleren, zullen ze een gezamenlijke vredesmacht naar Washington sturen om de orde te herstellen en de ‘democratie’ te beschermen.

2 Reacties
Starter2
Starter27 jan. 2021 - 10:08

Die hebben daar geen tijd voor. Die zijn druk journalisten op te knopen.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 14:24

@Starter 7 januari 2021 at 11:08 Die hebben daar geen tijd voor. Die zijn druk journalisten op te knopen. Ook dat is het gevolg van de democratie brengen op de voor de VS gebruikelijke manier. Bommen , granaten, honderdduizenden doden en de landen verder in chaos achterlaten. En wat zei trump ook alweer over journalisten?! Precies Startertje

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:38

Mensen, de VS is Nederland niet. Totaal ander systeem en maatschappij. Als Xi weer iets verschrikkelijks doet, zeg je toch ook niet, morgen doet Rutte het?

4 Reacties
Martin108
Martin1087 jan. 2021 - 10:11

De VS is (nog) de enige militaire supermacht die een democratisch bestuur heeft. Het zou een erg zwarte dag zijn als ook daar een autoritair regime aan de macht komt. Van Xi of Poetin verwacht je niks anders.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 10:21

Amerika is een bondgenoot en een voorbeeld voor velen in Nederland. Zelfs Trump is populair bij sommige politieke partijen. Hetzelfde kun je niet over China en Xi zeggen.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 11:53

Laten we hopen dat de EU, incl. NL, toenadering zoekt tot de VS, en vooral niet Rusland of China... tenminste zolang de democratie in de VS nog hoog in het vaandel blijft.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2021 - 15:31

Xi Jinping is in eigen land best populair.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 9:34

Op de rally voorafgaand aan de bestorming riep een republikeinse Congres-afgevaardigde: This is the battle. Hitler was right on one thing. He said, ‘Whoever has the youth has the future” Nu heeft natuurlijk niet alleen Hitler dat gezegd maar gaat het om een vrij algemeen erkend uitgangspunt. Maar de vraag is waarom zij Hitler hier op wil quoten. Een poging om de Trump-aanhang met andere ogen naar het nazisme te laten kijken?

2 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté7 jan. 2021 - 11:49

@mark Dit is een dog whistle met de betekenis: ik steun jullie, proud boys en andere neo-nazi's en rechtsextremisten. Met een heil hitler kom je niet weg, ook niet in de VS - vandaar de indirecte manier. Ter vergelijking: in Frankrijk hebben onder meer de le pen aanhangers de 'quenelle' een omgekeerde hitlergroet om elkaar te laten weten bij welke club ze zich thuisvoelen.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 12:19

Dat zal het zijn, Le Chat.

Norsemen
Norsemen7 jan. 2021 - 9:34

Kan hier ook gebeuren. De FvD aanhang bestaat voor het grootste gedeelte ook uit enorme randdebielen die de meest dwaze onzin geloven.

2 Reacties
Norsemen
Norsemen7 jan. 2021 - 11:25

@beunhaas Waar slaat je opmerking op? Ik zeg dat het hier ook kan gebeuren, niet dat het hier al gebeurd is. Een dief is pas een dief als ie z'n eerste diefstal pleegt. Althans volgens normale mensen, extreem rechts volgt een andere logica.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 12:07

In de VS kwamen al die randdebielen uit een heleboel staten zodat ze met tienduizenden waren om het Capitool te bestormen. Als hier alle militante FvD-randdebielen uit alle provincies naar het Binnenhof komen... ik betwijfel of ze ver komen. Hoewel... als er geen zwarte, getinte of duidelijk linkse luitjes bij zitten, wordt het politiekorps waarschijnlijk niet echt gestimuleerd om in actie te komen. Die heeft wel een rode lap nodig.

harmmeijer
harmmeijer7 jan. 2021 - 9:13

In de jaren ‘60 met Nixon als aftredende president (Watergate) begint de polarisatie die de Amerikaanse politiek tot op de dag van vandaag verlamt met als het ultieme monster Trump als president het intrieste eindresultaat. Dit komt voorlopig in de VS niet meer goed. Arm Amerikaanse volk.

3 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 11:01

Als de bevolking in de VS niet zo ontevreden was over hun leefsituatie waarbij studeren voor kinderen van modaal en lager onbetaalbaar is, baanzekerheid niet meer bestaat want modaal en lager moet allemaal flexwerken tegen uitgeknepen lonen en kan geen huis meer kopen en beseft dat de Amerikaanse droom iets was voor hun ouders en grootouders en voor hen onmogelijk geworden. Ja dan..... dan hadden ze ook niet voor een populist als Trump gestemd. En of Biden daar nou verandering in gaat brengen..... dan zal hij echt een compleet andere koers moeten gaan varen dan hoe hij de afgelopen 45 jaar in Washington heeft gedaan en dat zie ik niet zo maar gebeuren. Mooie praatjes van de al even rechtse en kapitalistische Biden vullen uiteindelijk geen gaatjes, het enige wat de Amerikaanse bevolking weer toekomstperspectief had kan geven was een president als Saunders geweest, maar daar heeft de democratische partij 4,5 jaar geleden zelf een ondemocratisch stokje voor gestoken. Enige oplossing voor de VS is als er een nieuwe volkspartij komt die opkomt voor alle (zwart, wit, geel, latin) Amerikanen die modaal en daaronder leven. En dat zijn er heel erg veel!

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 11:39

Arm Amerikaans volk...? Ik kan er geen medelijden mee hebben, niet als volk tenminste. Ik heb wel medelijden met de wat intelligentere bevolking, niet de dommertjes die Trumps hielen likken of voor hem het Capitool bestormen.

poeslief
poeslief7 jan. 2021 - 13:51

@Andreas U bent geen kort door de bocht elitair groepsdenkertje. U bent geen onderdeel van het verdeel en heers discours. Gelukkig voor u bent u ook niet heel dom en vooral ook niet heel vooringenomen, en nog veel minder een zelfbevlekker, laat staan dat u een linksdraaiende FvDer zou zijn, en u bent helemaal geen persoon die constant naar anderen wijst. Als u zich verkiesbaar dan zult u hele hoge ogen gooien want mensen met uw kwaliteiten die missen we tot nu toe in NL.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 9:03

Als je naar historische analogieën zoekt dan zou je dit kunnen vergelijken met de Bierkellerputch van 1923. Een poging tot een staatsgreep die bij voorbaat weinig kans maakte maar die wel als een soort repetitie gold voor wat later zou komen. De Trump-beweging heeft haar macht gevoeld en zal zich de komende jaren verder versterken, is mijn inschatting.

6 Reacties
korheiden2
korheiden27 jan. 2021 - 9:28

Ik vrees dat dit een juiste inschatting is, die overeenkomt met wat Maarten van Rossem gisteren zei bij Op1. Veel te veel Amerikanen geloven echt in de verkiezingsfraude. Ook hier in Nederland zijn er aardig wat van die wappies die in allerlei samenzweringstheorieën geloven. Vandaag een groot interview met Willem Engel in het AD. Thierry Baudet neemt het - idioot genoeg - nog steeds op voor Trump. Als een toenemende groep mensen, ook in Nederland, het vertrouwen in de democratie, de overheid, kortom de samenleving verliest, kan er van alles gebeuren. Laten we hopen dat het gezonde verstand zegeviert.

Crunchy Frog
Crunchy Frog7 jan. 2021 - 10:46

[Als je naar historische analogieën zoekt dan zou je dit kunnen vergelijken met de Bierkellerputch van 1923.] De analogie gaat nog verder. Ook in het Duitsland van de jaren twintig werd extreemrechts gevoed door een hardnekkige complottheorie (de 'dolkstootlegende').

Deugkeizer
Deugkeizer7 jan. 2021 - 11:12

Gelukkig is Trump niet zo bekwaam en roekeloos als Hitler was. Die had allang bommen geplaatst en het Capitool was dan allang weggevaagd geweest. Ik zit te denken. Misschien heeft Pence zich wel ingehouden naderhand, omdat de pijpbommen in de stad niet afgingen bij de partijlocaties. Dan is die toch niet zo onschuldig als die lijkt. De komende dagen is aanhoren waar die bommen in de stad ineens vandaan kwamen? Het is wel heel erg toevallig. Trump zelf heeft dan waarschijnlijk te laat begrepen dat de bommen niet afgingen en Pence niks had gedaan, en heeft de menigte alsnog naar het Capitool gestuurd.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 13:37

@korheiden Ik denk dat Van Rossem in de lach zou schieten bij deze vergelijking met de bierkellerputsch 1923. Van Rossem benadrukte dat dit geen verrassing kan zijn omdat de Reps al vier jaar alle ruimte hebben gegeven aan de Trump-waanzin, en dat de bezetting het directe gevolg was van de massale steun van vele Reps voor de weigering de uitkomsten van de verkiezingen te accepteren. @Huysman Wees toch voorzichtig met zulke dwaze analogieën. Ik kan er dieper op ingaan, maar wees ervan verzekerd dat er nauwelijks gelijkenissen tussen de twee gebeurtenissen zijn: een geplande poging tot machtsovername in Beieren en een tamelijk spontane bezetting van het Capitool zonder enig ander doel dan het verstoren van de democratie. Het meest kenmerkend voor de opstelling van Trump is dat hij de zaak al maanden heeft opgejut, daarom noemde Van Rossem het ook geen verrassing, en dat hij geen afstand nam van de bezetting toen die eenmaal op gang kwam. En juist dat laatste zou wel eens zijn grote vergissing kunnen zijn. In plaats van zijn positie in de Rep. partij te versterken heeft hij die verzwakt. Ongetwijfeld zap Trump de opgeroepen horden blijven gebruiken om de politiek de komende jaren op te ruien, maar dat wordt dan naast, niet binnen de Reps. Een grote vooruitgang!

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 jan. 2021 - 14:05

Mark, een terechte vergelijking met de Putsch van Hitler. Hoewel Trump nooit zal toegeven dat hij een bestorming van het Capitool wilde is hij denk ik heel tevreden met wat er gebeurde. Je zag het gewoon aan zijn gezicht tijdens zijn korte videotoespraak. Hij heeft laten zien dat hij macht over mensen heeft. Dat streelt zijn ego en dat is precies wat hij de afgelopen jaren nastreefde. De andere overeenkomst is dat het mogelijk is mensen met leugens zo ver te krijgen dat ze alles aangrijpen om hun onvrede over het zogenaamde onrecht te uiten. In Duitsland leidde dat tot de Jodenvervolging, in de VS tot wat we de afgelopen vier jaar zagen met gisteren als historisch dieptepunt.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 15:17

@Pater [Ik kan er dieper op ingaan, maar wees ervan verzekerd dat er nauwelijks gelijkenissen tussen de twee gebeurtenissen zijn: een geplande poging tot machtsovername in Beieren en een tamelijk spontane bezetting van het Capitool zonder enig ander doel dan het verstoren van de democratie.] Die geplande machtsovername in Beieren was ook tamelijk ondoordacht. Hitlers aanhang was nog klein en hij riep weliswaar dat hij de steun had van het leger maar dat was helemaal niet het geval. Na veel verwarring werden hij en zijn supporters al vrij snel in de pan gehakt door het Beierse leger. Ik wil niet beweren dat het exact hetzelfde is want dat is het natuurlijk niet maar er zijn wel overeenkomsten. En het betekent natuurlijk ook niet per se dat de Trumpiaanse beweging over tien jaar de macht overneemt in de VS en een dictatuur instelt. Maar ook in de omstandigheden van Weimar en de huidige VS (en veel andere landen) zijn paralellen te zien. Het bestaande systeem en de centristische politieke leiding hebben veel mensen nog maar weinig te bieden en een deel van die mensen zoekt haar heil in extreem-rechtse fantasieën die olv types als Trump werkelijkheid kunnen worden.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 8:48

Het ware beter geweest indien dit conflict uitgevochten was op de begraafplaats van Gettyburg. Ook goed voor het historisch besef

Phantom3
Phantom37 jan. 2021 - 8:38

Iedereen heeft het altijd over de Democraten, maar die Trump aanhangers zijn ook geen lieverdjes blijkt maar weer.

7 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland7 jan. 2021 - 8:46

Klopt helemaal. En misschien laten heel veel mensen en media zich al 4 jaar lang verblinden door Trump als enige oorzaak van alle onrust en ligt er eigenlijk een veel diepere oorzaak achter dat er zo veel mensen in de VS zo heftig demonstreren die uit de hand lopen.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 8:57

Huh... waar heb je het over? Iedereen heeft het (bijna) altijd over rechts tuig hoor. Het zijn de Trump-aanhangers incl. de Proud Boys die berucht zijn, altijd al geweest.

adriek
adriek7 jan. 2021 - 9:29

Iedereen heeft het over de Democraten? Vooral de Trump aanhangers dan toch. Ook een populistische taktiek: de schuld van *alles* op de tegenstander schuiven. Dit, laten we het eufemistisch een uit de hand gelopen protest noemen, is natuurlijk de schuld van de Democraten die de verkiezingen gestolen hebben. Dat er ondanks alle zoektochten en de zestig rechtszaken geen enkel bewijs voor (grootschalige) fraude is doet natuurlijk niet ter zake.

Cave Canem
Cave Canem7 jan. 2021 - 9:59

U komt zonder mededinging in aanmerking voor het eufemisme van de dag.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jan. 2021 - 12:40

Hoi Phantom, Vrij naar Hans Teeuwen.????

Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 16:53

Harba Lorifa Hij bestond al veel langer. Teeuwen heeft het niet verzonnen, maar blijft grappig.

sjaak5
sjaak57 jan. 2021 - 19:32

Graag gedaan https://www.youtube.com/watch?v=ZTh94jraYpk

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 8:30

Kan een (nog) zittende president niet beschuldigd worden van landverraad of hoogverraad? In elk geval verraad tegen de democratie. Dat zou vrijwel hetzelfde moeten zijn. Misschien kan dat pas als hij eindelijk is opgestapt of afgezet, aangeklaagd door de nieuwe democratische regering... maar dat moet dan via het federale hooggerechtshof dus... laat maar.

Crunchy Frog
Crunchy Frog7 jan. 2021 - 8:24

Het logische gevolg van jarenlang leugens, complottheorieën, haatzaaien en opruiing door het regime Trump, en van het wegkijken, ja-maar-hullieën en bothsidesism van degenen die dat gesteund hebben.

FromValue
FromValue7 jan. 2021 - 8:22

De erosie van de middenklasse is toch wel de rode draad in dit verhaal. Eigenlijk is dit in de gehele westerse samenleving aan de gang. Een sterke middenklasse heeft veel te winnen en te verliezen, dat geeft balans. Het geeft perspectief voor een grote groep mensen in de samenleving. Dat is nu niet meer het geval. Zoals Billy Joel zong in Allentown - “Every child had a pretty good shot, to get at least as far as their old man got. But something happened on the way to that place, they threw an American flag in our face – Een nummer uit de jaren 80; toen was de trend al aan de gang. In de gehele westerse wereld wordt het nu tijd dat machthebbers eens buigen over dit probleem, anders wordt de 21e eeuw de eeuw van anarchie en totalitaire regimes; nieuwe middeleeuwen staan voor onze deur.

Peter Stans
Peter Stans7 jan. 2021 - 7:59

Doorpakken en wie nog een greintje fatsoen heeft bij de republikeinen moet 1 front vormen tegen dit volslagen doorgeslagen narcistische modderfiguur. 25th ammendement en zo snel mogelijk dit sujet voor de rechter slepen. Net als die terroristen die het capitool ingingen.

frankie48
frankie487 jan. 2021 - 7:49

Ik hoop dat de Nederlandse politiek in staat is om deze ontwikkelingen in de VS te gaan vertalen naar de miserabele omstandigheden waarin veel verliezers van het neoliberale systeem in ons land nu ook zitten. Want het falsifiëren van het feit dat de neoliberale weg wel heel veel slachtoffers heeft voortgebracht, die moet je niet op een gluiperige manier willen blijven weglachen, zoals in Den haag en Brussel nu nog steeds blijft gebeurd. Daar zal je openlijk voor moeten gaan uitkomen, en de slachtoffers van een experiment die een totaal andere uitkomst laat zien dan de beloftes die zij daarover hebben gedaan, die zal je een uitweg moeten gaan aanbieden. Want hoe kun je het normaal blijven vinden dat mensen met de laagste inkomens in de grote steden waar zij voor hun werk wel moeten wonen, voor 28 m² woonoppervlakte in huurgeld net zoveel kwijt zijn als de hoogste inkomens voor honderden m² in een villa bij een hypotheek? Hoe kun je het normaal blijven vinden dat door het vrije verkeer van personen (werknemers) de verworven rechten van arbeiders kunnen worden afgebroken. En zo kun je nog wel een tijdje doorgaan met verdragen of maatregelen die ervoor gezorgd hebben dat de mensen aan de onderkant van de maatschappij de rekening moeten betalen voor de toename aan vermogen bij de allerrijkste in deze wereld.

P Haan
P Haan7 jan. 2021 - 7:41

Nou zou je denken dat dit het laatste strohalmpje was voor the Donald. Helaas had Pelosi haar computer niet afgesloten gisteren, en hebben niet de minsten daar een paar uur vrijuit in kunnen graven. Aan de foto's te zien hebben ze ook alle laden overhoop getrokken. Als daar een smoking gun te vinden is, ook al heeft het geen enkele betrekking op de verkiezingen, dan zijn de rapen nog een keer gaar. Tot nu toe laat het systeem zien het allemaal aan te kunnen. Niet onverwacht, maar toch goed om het bevestigd te zien.

2 Reacties
Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 9:01

Wat een onzin, hoe kom je daarbij? War heb je dat gehoord, van die computer? En... "niet de minsten"? Ik geloof niet dat er veel computernerds bij zaten, en dat is een understatement.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen7 jan. 2021 - 15:36

https://twitter.com/fuelonline/status/1346913145470611460

[verwijderd]
[verwijderd]7 jan. 2021 - 6:51

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
P Haan
P Haan7 jan. 2021 - 7:38

stelletje debielen doorgesnoven kop machtsbeluste gevoelloze gek meute idioten En je dan afvragen waarom niemand naar je geluisterd heeft?

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 8:51

@P Haan 7 januari 2021 at 08:38 En je dan afvragen waarom niemand naar je geluisterd heeft? Nah, voor bezorgde burgers gingen ze wel als debielen, doorgesnoven, gekkies en idioten door. Anders zou ik het toch niet kunnen zien

Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 10:16

Waardig en mooi betoog. Helemaal mee eens.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 10:34

@Z_edje Bijna volledig mee eens. De Republikeinen saboteren de democratie al decennia lang. Niet pas vier jaar zoals Maarten opmerkte, maar ik neem aan dat hij zich versprak want ik weet hoe hij er over denkt. Zijn achternaam is overigens van RossEm.

EricDonkaew
EricDonkaew7 jan. 2021 - 6:07

Twitter heeft Trump helemaal geblokt. Misschien niet zo handig, want nou weten we niet wat hij van plan is. Het doet allemaal wel denken aan de film Der Untergang. Zit er nog wat in het vat? Trump heeft het leger en de politie echt niet voor zich. En de Senaat, het Huis van Afgevaardigden, het Supreme Court en zelfs zijn eigen partij inmiddels tegen zich. Misschien is die foto van die man met die hoorns wel de ultieme foto. Nog even twee weken wachten. Dan kan Trump wellicht worden aangeklaagd voor opruiing, want daar is hier toch wel sprake van. Ongehoord en een zwarte bladzijde in de Amerikaanse geschiedenis.

5 Reacties
JanB2
JanB27 jan. 2021 - 8:16

Het doet allemaal wel denken aan de film Der Untergang. Was ook mijn eerste gedachte.

Andreas4
Andreas47 jan. 2021 - 8:53

In elk geval kan hij zonder Twitter en Fb minder opruien. En wat hij van plan is kan hij mogelijk niet of moeilijker uitvoeren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:28

De republikeinen in het huis NA de rellen stemden TEGEN de acceptatie van de stemmingen van een van de staten, precies volgens het Trump script. Want hij is niet alleen. En er is een kliek van een stuk of 6 republikeinen die zelfs helemaal meegaan met de complot theorie en de eis om de verkiezingen ongedaan te maken. Dit is echt niet de eerste keer dat een republikein over de schreef gaat. Ik verwacht dat ook deze ex president veilig zal zijn. Dat waren vorige groot criminelen in doe positie ook.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 10:11

@Eric Dat is het optimistische scenario. Ik denk echter dat er een grote kans bestaat dat de Trump-beweging dit als een grote overwinning ziet en zich gesterkt voelt om de komende jaren een opstandige rechts-extremistische beweging te bouwen die het functioneren van de federale overheid lamlegt. Ik denk dat Trump overigens wel degelijk steun heeft binnen de politie. De bestorming van het Capitool was volgens mij niet mogelijk geweest zonder die steun.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 14:10

@Huysman Rond het politie-optreden zal zeker nog onderzoek plaats vinden; ik heb ook politie in felle gevechten met de oprukkende horde gezien. Als je op grond van het huidige materiaal de politie va bewuste steun beticht bezondig je je aan het soort complotthorieën dat we anderen zo vaak verwijten.

Fredje3
Fredje37 jan. 2021 - 4:10

Dit is wel weer een nieuw diepte punt. Je kan zeggen van Trump en zijn aanhangers wat je vind, maar ze blijven je verassen.

1 Reactie
Joe Speedboot
Joe Speedboot7 jan. 2021 - 7:28

'maar ze blijven je verassen.' Jou misschien. Iedereen met een beetje mensenkennis kon dit zien aankomen.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 3:05

Compliment voor de redactie voor het verzamelde materiaal! Mijn inschatting: Trump heeft vandaag zijn hand overspeeld. De Reps gaan zich nu sneller losmaken van zijn invloed dan het zich eerst liet aanzien. Zijn voortdurende ondermijning van de democratie werd al steeds kwestieuzer, ook bij een deel van de Reps. Het geweld van het tuig van vandaag, een direct gevolg van de oproep van Trump om naar het Capitool te trekken, schrikt nog meer af. Ook van de kant van de Reps wordt geroepen dat dit Amerika onwaardig is. Een impeachment gaat in 14 dagen niet meer lukken, maar ik denk dat de generaals plus mensen als Pence de sleutel van Trump voor het atoombomkoffertje al onklaar hebben gemaakt.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 8:33

@ Pater Jij schrijft: Het geweld van het tuig van vandaag, een direct gevolg van de oproep van Trump om naar het Capitool te trekken, schrikt nog meer af. Normaal beweer je dat de schuld is van de democraten, van links die de arbeiders hebben verraden. Dan kom je nu wel erg laat tot inkeer. Nu een beetje wijzen naar Trump als schuldige. Niet naar de mensen die met geweld hun gewenste verkiezingsuitslag wilden opleggen. Je beweert altijd dat het gedrag van extreem rechtse burgers begrijpelijk is. Dan lever je nu een erg inconsequent tekstje af.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 11:50

@Ouwens Ingewikkeld, er spelen meerdere zaken, er zijn meerdere oorzaken. Zo ligt dat vaker met de werkelijkheid! De democraten zijn neoliberaal geworden, en hebben daarmee de lager betaalden van zich vervreemd. Delen daarvan zijn bij Wilders en Trump terecht gekomen. Daarmee worden Wilders en Trump natuurlijk niet opeens mindere schurken! Hun fanatiekste supporters zijn de racisten en fascisten die in elke samenleving en zeker in de VS rondlopen maar die onder Trump meer kansen kregen dan gebruikelijk. Zij hebben opeens onevenredige invloed, ook op delen van de Trump-aanhang. Tegelijk is het onzin om te denken dat opeens al die 74 miljoen Trump-stemmers racisten en fascisten zijn geworden. Hun zekerheden en maatschappelijke positie zijn in het geding, en links moet daar

Pater
Pater7 jan. 2021 - 14:05

Vervolg En links moet daar alternatieven voor bieden. Sociaal-economisch, maar ook cultureel: groepen tegen elkaar op zetten is een kenmerk van fascisten, solidariteit van links. Daarmee kan links delen van de Trump-aanhang bereiken. Tegelijk zal ik nooit beweren dat de eigen keus van mensen nooit verwijtbaar is. Maar links heeft het er ook naar gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 18:59

@ Pater Jij schrijft: Tegelijk is het onzin om te denken dat opeens al die 74 miljoen Trump-stemmers racisten en fascisten zijn geworden. Dat zijn ze ook niet ineens geworden dat waren ze altijd al. Net zoals de laagopgeleide en laagbetaalde inwoners van de Afrikaanderwijk in Rotterdam 40 jaar geleden. Toen waren de Turken en Marokkanen daar ook al niet welkom. En daarvoor waren meerdere oorzaken. Angst en afkeer voor het onbekende, de eigen beperkte ontwikkeling, de weerstand tegen verandering, het gebrek aan vertrouwen in de politiek. Meerdere oorzaken. Maar het racisme was er toen al. In de VS is sinds de slavernij het racisme gewoon aanwezig. Google maar eens op Martin Luther King. Het fascisme wordt in een deel van de VS met de paplepel ingegoten. Nationalisme is sowieso sterk aanwezig en van het geloof dat de VS het beste land ter wereld is en zijn burgers de beste mensen is het maar een klein stapje naar fascisme. Dat jij kan beweren dat het sociaal economische redenen zijn en de schuld van de democraten is daarmee wel ontkracht.

Pater
Pater9 jan. 2021 - 18:47

@Ouwens Het gaat altijd mede om sociaal-economische oorzaken, als je die nuiet meetelt zul de de maatschappij nooit begrijpen. In de Afrikaander wijk was de PVV niet de grootste partij, en 40 jaar geleden stemde die wijk nog massaal op de PvdA, en die mensen voelen zich wel degelijk in de steek gelaten. Naar racisme, dat ongetwijfeld bestaat en een rol speelt, gaat het m.i. vooral om een gebrek aan perspectief, de uitzichtloosheid en de verpaupering in zulke wijken.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 1:35

In Amerika wordt het capitool bestormd door milities. In Nederland wordt een pan in de hofvijver gegooid door viruswappies. Met terugwerkende kracht is het protest tijdens de toespraak van Rutte nog sneuer dan het al was ;)

3 Reacties
Satya
Satya7 jan. 2021 - 7:41

Maar de democratie wordt door Wilders op dezelfde manier al 20 jaar onder druk gezet. Het is hier in Nederland wachten op vergelijkbare toestanden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:35

@Satya. Nee, want Wilders regeert nooit. We hebben meer partijdige parliamentaire democratie. Dus gesprekken tussen partijen gebeuren in parlement en regerings coalities wissellen. De uitersten OF regeren niet OF binden in. We hebben niet een president daar gezet met biljoenen net de keizer die steeds meer machten en departementen krijgt en die ook politiceert en zich niks hoeft aan te trekken van parlement om te regeren. Dat is echt wel iets anders.

Satya
Satya7 jan. 2021 - 11:57

Paul spijkers De manier waarop Wilders wantrouwen creëert is dezelfde als Trump. Uiteindelijk krijg je polarisatie die vergelijkbaar is met de VS. Dus de mogelijkheid tot dezelfde onvrede. Dat heeft natuurlijk ook te maken met beleid dat faalt door de regeringspartijen maar val ze dan inhoudelijk aan. Voorbeeld is hoe Wilders de rechters aanvalt, Trump doet dat net zo.

Visionair NL
Visionair NL7 jan. 2021 - 1:00

Het enige zinnige wat hier gezegd kan worden is, dat de republiek Usa terminaal ziek is. Terugkeren naar het oude, zoals Biden wil, heeft geen zin. Trump is het logische gevolg van deze oude orde. Deze oude orde moet verdwijnen en vervangen worden door een nieuwe orde, waarmee de bevolking beter wordt gediend. Welke orde dit wordt, is nu nog niet te overzien. Wel, wat het meest wenselijk is. Maar dat is niet aan ons, maar aan de Usaanse bevolking zelf. Wij kunnen ons beter voorbereiden op roerige jaren, op een toekomst waarin wij Europeanen onafhankelijk zijn. We hebben alleen elkaar. Laten we aan het werk gaan.

1 Reactie
badgast
badgast7 jan. 2021 - 9:18

Natürlich. Wir müssen eine neue Ordnung einstellen.

Handige harry
Handige harry7 jan. 2021 - 0:59

Amerika is kapot

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:30

Allang zo geweest. Alleen hebben we nu twitter en zo.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 0:50

Wat je hier duidelijk zag was een onderschatting van het gevaar van extreem rechts. Afgelopen zomer, tijdens de BLM demonstraties was er in Washington een massieve politie-inzet. Dat deze demonstratie zo uit de hand kon lopen en zelfs uitmondde in een bezetting van het parlement kwam omdat de politie volstrekt niet was voorbereid, ondanks het feit dat iedereen die een beetje had opgelet had kunnen weten dat dit er aan zat te komen. Voor zover ik weet is er niemand gearresteerd. Ook dat is een groot verschil met de BLM demonstraties. Alhoewel ik me kan voorstellen dat dit niet te maken heeft met onderschatting van extreem rechts, maar met angst. De demonstranten waren namelijk zeer goed bewapend en voorbereid op een gewelddadige confrontatie.

6 Reacties
NN2
NN27 jan. 2021 - 8:35

'Voor zover ik weet is er niemand gearresteerd.' Lees je wel eens iets anders dan Joop?: 52 aanhoudingen, 4 doden.............. 'De demonstranten waren namelijk zeer goed bewapend en voorbereid op een gewelddadige confrontatie.' Ik heb diverse filmpjes gezien en geen enkel wapen bij de demonstranten.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 8:45

@Molly [Voor zover ik weet is er niemand gearresteerd. Ook dat is een groot verschil met de BLM demonstraties. Alhoewel ik me kan voorstellen dat dit niet te maken heeft met onderschatting van extreem rechts, maar met angst.] Zou het ook niet kunnen komen dat er bij de politie veel sympathie bestaat voor deze lieden? Stel je voor dat gewapend BLM-leden (of moslims) het Capitool bestormd hadden, denk je dat de reactie hetzelfde zou zijn geweest?

Middenman
Middenman7 jan. 2021 - 9:07

@Mark Huysman - Nare insinuatie. Ik denk dat de politie en Nationale Garde verstandig hebben gehandeld. Bij deze bende idioten had de boel binnen een paar seconden volledig kunnen escaleren en dat hebben ze voorkomen. Als er meer geweld was gebruikt door de politie dan was dat koren op de molen van de 'demonstranten' geweest.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 10:02

@N 'Lees je wel eens iets anders dan Joop?: 52 aanhoudingen, 4 doden…………..' Tienduizenden overtredingen van de avondklok. Politie staat erbij en kijkt er naar.

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 10:15

@Middenman Agenten hebben selfies gemaakt met bestormers. Leuk om te laten zien in de kroeg. Dat er enkele agenten waren met sympathie voor deze bende rechts-extremisten was te verwachten, maar dat is eigenlijk niet wat ik bedoel. Wat werkelijk ontstellend is, is dat er van te voren geen rekening is gehouden met deze bestorming van het parlement, alhoewel dit duidelijk het effect zou kunnen zijn van Trump's oproep om met z'n allen naar het Capitool te komen. Gisteren werd een handjevol politieagenten onder de voet gelopen door een overmacht van tienduizenden, deels gewapende Trump-supporters. Een schril contrast met de massieve politie-inzet bij de BLM demonstraties. Dit wijst op een onderschatting van extreem rechts bij de top van het veiligheidsapparaat. Misschien zelfs wel op sympathie voor extreem rechts.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 10:36

@Middenman Er zijn beelden waarop te zien is dat de politie barricades opent om de Trump-aanhangers toegang te verschaffen tot het Capitool. Op andere beelden is te zien hoe politiemensen in het Capitool samen met Trump-aanhangers voor foto’s poseren. https://www.abc.net.au/news/2021-01-07/how-did-pro-trump-protesters-get-into-capitol-hill-washington/13038568 Ook de zeer trage en vriendelijke respons vanuit andere korpsen duidt op grote sympathie voor dit volk. Het is echt ondenkbaar dat de politie zich zo zou opstellen tegenover een BLM-aanval op het Capitool.

Jaap12342
Jaap123426 jan. 2021 - 23:49

Voor iedereen die zich zorgen maakt om de democratie in de VS, geen paniek. De VS is geen democratie en is dat nooit geweest. Op een handvol na, zijn alle volksvertegenwoordigers in senaat en congress stevig in dienst van bedrijfsleven, Wall Street en het industrieel-militair congress, en niet van de Amerikaanse bevolking. Letterlijk miljarden stromen de Amerikaanse politiek binnen, in een vorm van campagne financiering die niets anders is dan gelegaliseerde omkoping. Hoe weerzinwekkend Trump ook is, indien Amerikanen hun democratie ooit terug willen, hebben z'n aanhangers de enige manier gewezen waarop dat ooit zal lukken.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:44

Integendeel. De aanhangers hebben laten zien dat zelfs de poppenkast van gekochte en verkochte verkiezingen niet nodig is en dat er tegen gevochten kan worden door de elite die de meute stuurt, net fascisme. Je hebt maar een partij in dienst van bedrijfsleven, Wall Street en het industrieel-militair congress nodig.

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 23:49

Ik moest wel lachen om Maarten van Rossum vs. Tijs van den Brink vanavond bij Op1. Ik heb me heel lang afgevraagd hoe het toch mogelijk was dat zoveel vriendelijke fatsoenlijke gezagsgetrouwe Duitsers in de jaren '30 Hitler gewoon zijn gang lieten gaan. En toen Tijs van den Brink aan het woord kwam wist ik gelijk: daar heb je er zo eentje.

2 Reacties
o u wisbaar
o u wisbaar7 jan. 2021 - 8:17

Vanuit de extreem linkse bril klopt je visie, vanuit een open visie had ik juist de vraag: hoe kent van Rossum als Amerika deskundige, zo slecht de Amerikaanse bevolking. Zijn handicap is natuurlijk wel dat hij zwaar op de hand is van de democraten, zwaar anti- republikeins is en daardoor zijn visie laat vertroebelen. Zijn houding geeft precies de oorzaak van het schisma daar aan, hij laat het dus zien zonder het zelf te beseffen. De blik van van den Brink was juist verfrissend en gaf aan dat er gelukkig nog heel veel normale mensen zijn aan beide kanten

Molly Veenstra
Molly Veenstra7 jan. 2021 - 10:27

Maarten's achternaam is: van RossEm.

henk-alexander
henk-alexander6 jan. 2021 - 23:35

Er voltrekt zich in het hart van de liberale democratie een kleurenrevolutie en wel een 'zwarte', een fascistische. Als het polarisatieproces niet gestopt wordt, een deel van de GOP neemt al zijn rechtstatelijke verantwoording, komen Biden en Harris voor een groot dilemma te staan. Ze zullen hoe dan ook oprecht moeten streven naar een vorm van verzoening, zoals Mandela eens in zijn land voorstond – want Trumps electoraat de oceaan in drijven is geen optie.

 marcz
marcz6 jan. 2021 - 23:25

Welkom in de wereld van rechts populisme! Het moest er ooit van komen! Laten we hopen dat de wereld wakker is geschud en inziet, dat de wereld alleen verder kan zonder verdeeldheid. Elkaar respecteren zou al helpen. Haat is nooit een oplossing!

Joop Schouten
Joop Schouten6 jan. 2021 - 23:14

'Go in Peace' zei Trump in zijn tweede boodschap. Opjuiner.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:39

Hij zei ook dat ze goed hadden gedaan en heel speciaal waren.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa26 jan. 2021 - 22:59

Wat n overdreven gedoe op CNN mbt dit item. Alles verloopt hartstikke vreedzaam nadat de idioten weer uit het capitool kwamen. Ze hopen dat er iets gebeurd zodat ze weer likkebaardend breaking 'news' kunnen laten zien. De politie is enorm de-escalerend bezig (tot nu toe, voor de curfew), maar CNN vindt dat niet ok. Ze zeggen elke keer dat Trump tot geweld oproept, terwijl in hun eigen banners onderin het beeld te zien is dat hij net oproept om geen geweld te gebruiken. Walgelijke zender wat mij betreft.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 10:44

@Harba Lorifa 6 januari 2021 at 23:59 Wat n overdreven gedoe op CNN mbt dit item. Alles verloopt hartstikke vreedzaam nadat de idioten weer uit het capitool kwamen Hoe ze er uit kwamen doet niet echt ter zake. De manier waarop zij binnenkwamen zegt alles

Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jan. 2021 - 12:22

Hoi NoahAmber, Daar ben ik het mee eens. Mijn verontwaardiging gaat over het feit dat CNN het blijkbaar jammer vindt dat het daarna uiterst vreedzaam aan toe gaat. Zelfs na de curfew zijn de meeste mensen vertrokken. CNN heeft zelfs verontwaardigd aan de Wash. DC burgemeester gevraagd of er niet net zoals bij BLM demonstraties opgetreden moest worden. Walgelijk naar mijn mening.

RonaldMokens
RonaldMokens6 jan. 2021 - 22:59

Het is het wachten nu op een schisma binnen de Republikeinse partij, de verstandige die zich afwenden van reactionare gestook van de Trump-gekkies. Trump zal op de marge belanden en zal vanuit daar zijn sekte blijven aansturen, maar als een tandeloze tijger. Als ik Biden was, zou ik mij het volgende ten doel stellen. Samenwerking aangaan met constuctieve Republikeinen en actief meehelpen aan de heropbouw van de Republikeinse partij als geheel, meer nog dan het najagen van uitgesproken linkse paradepaardjes. Een sterk midden met gemeenschappelijke belangen is wat nodig is en de gebeurtenissen van vandaag zullen de behoefte daaraan alleen maar onderstrepen. Dan krijgen we een Amerika dat weer bestuurbaar is.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 17:00

Een constructieve Republikein bestaat niet. Blij dat dit rechtse conservatieve geteisem eindelijk tandeloos is wil jij ze weer opbouwen. Rechtse conservatieven geloofsfanatici weer opbouwen omdat jij zogenaamd aan het midden denkt. " meer nog dan het najagen van uitgesproken linkse paradepaardjes." En daar komt de aap uit de mouw. Banen, zorgverzekering, gelijke rechten, schone lucht en andere milieu maatregelen is natuurlijk Verschrikkelijk. Nee dan beter types als Mitt Romney en zijn gajes er weer ophelpen. Jij bent helemaal niet van het midden, je bent gewoon rechts, in ieder geval tegen links. Dat heet het midden tegenwoordig.

Sonic2
Sonic26 jan. 2021 - 22:31

De emotie is bij mij wat gezakt. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is. De komende twee weken moet alles gedaan worden om de democratie in Amerika te beschermen tegen dit autocratische monster en het nationalistische tuig wat hem steunt. We gaan nog 14 verschrikkelijke dagen tegemoet. En we moeten meer vrezen voor de laatste dagen zoals Hitler. Waarin hij iedereen mee sleepte in zijn krankzinnigheid. Alt Right is gif en een misdaad tegen de menselijkheid. Bescherm de democratie, de media tegen dit tuig. Enfin. De tijd van waarschuwen. Het is niet 5 voor 12 in Amerika. Maar 20 over 12. Met dank aan alle verraders die dit figuur hebben gesteund. Of gedoogd. Fout is fout. En laten we na vandaag er van leren en het eindelijks eens hardop zeggen. Hoe FOUT dit soort mensen zijn. Hoe FOUT mensen zijn die hier op stemmen. En de Nederlanders die hier op de foute partijen stemmen op de foute politieke stromingen moeten dit ook eens hardop worden gezegd. Fout eens benoemen als fout. Spreek Baudet en Wilders eens aan op hun fout zijn. De tijd van lieve woorden is voorbij. We moeten ophouden met dit soort wanstaltige autocratische monsters en vunzig en fout gedachtengoed te behandelen als Teddy beren. Wat je vandaag ziet is het uitvloeisel van het pappen en nathouden. Trump moet morgen uit zijn ambt nog worden gezet. Liever vandaag nog.

17 Reacties
Hoofdschuddend
Hoofdschuddend6 jan. 2021 - 22:50

@Sonic Schandalige actie van Trump aanhangers vandaag. Maar dit vergelijken met de laatste dagen en daden van Hitler?

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 22:51

'Spreek Baudet en Wilders eens aan op hun fout zijn. De tijd van lieve woorden is voorbij.' Onder welke steen heb jij gezeten?

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 23:07

Dat down playen is wel een volksziekte in Nederland, en heerst niet alleen aan de slechtse kant. Al dat gepolder doet mensen blijkbaar denken dat er met iedereen wel op een redelijke manier onderhandeld kan worden

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 23:27

Wees gerust Sonic. Vind troost in de gedachte dat dit gedrag daadwerkelijk aan banden gelegd gaat worden, linksom of rechtsom. Dit kan nooit meer gebeuren, daar gaat wel voor gezorgd worden. De gekkies zullen aangepakt worden, of het nu gaat om corona, klimaatverandering, Trumpiaans gedrag, trollen op joop.nl, Jensen volgers, etc.

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 0:48

De komende twee weken moet alles gedaan worden om de democratie in Amerika te beschermen tegen dit autocratische monster en het nationalistische tuig wat hem steunt. Te laat. Veel te laat. De sentimenten die achter deze vertoning van vandaag schuil gaan waren er al lang voor vandaag en blijven nog lang na vandaag. Wat 40 jaar lang (vanaf het aantreden van Reagan) heeft kunnen ontkiemen en vervolgens voortwoekeren help je zelfs in 4 jaar niet de wereld uit. De VS zijn een failed state geworden. Het democratisch bestel rot al 40 jaar van binnenuit weg. Ambtsdragers worden niet gekozen maar gekocht door de hoogst biedende. Het gepeupel mag dan vervolgens in een goedkoop, zwaar opgehemeld, toneelstukje zijn stem uitbrengen om het geheel nog ebige schijn van legitimiteit te geven, en vervolgens moet het vooral zijn bek houden en consumeren, tot in het absurde en tot walgens toe consumeren. De verkiezingscampagnes voor 2021 in Georgia alleen al hebben bijvoorbeeld 100 miljoen gekost! De enige conclusie die je nog kunt trekken is: de VS zijn ziek. Al jaren. Wat we vandaag hebben gezien is dus gewoon een nieuw bedrijfje in de tragedie getiteld "The End of America". Niets minder dan dat, maar zeker niets meer. En oh ja, Trump gaat na 20 januari natuurlijk gewoon door. Want in al die jaren hebben de media stelselmatig 1 aspect van de persoon Trump vermeden (op oneigenlijke en tamelijk realteitsvreemde gronden): de man is een narcist/psychopaat die zo uit het leerboek psychiatrie lijkt te komen. De vent is zo gek als een deur, potentieel (en sinds enige tijd ook reëel) levensgevaarlijk en zou eigenlijk in een inrichting moeten zitten. En psychopaten geven nooit toe. Die gaan door, desnoods tot hun eigen ondergang en die van de wereld om hen heen. De gestoordheid van Trump was overigens in 2016 ook al duidelijk herkenbaar trouwens (niks kennis van nu). Maar hij zit niet in een inrichting, want een anderszins niet helemaal sporend electoraat koos hem in het Witte Huis. Als president. Waarmee meteen duidelijk is dat Trump geen geïsoleerd probleem is. De helft van de amerikaanse kiezers heeft tot 2 keer toe op deze psycho gestemd. Is een land dan ziek of is een land dan ziek? De democratie in de VS functioneert niet meer maar is een gevaar op zichzelf voor de samenleving aldaar geworden, zoveel is duidelijk. Mij interesseert het daarom ook geen bal meer wat daar gebeurt. Ik heb er zogezegd mijn handen vanaf getrokken. Het mag echter duidelijk zijn dat dit soort toestanden wél aan de andere kant van de plas moeten blijven. Hier in Europa is geen plaats voor dit soort gelazer.

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 0:51

PS "Het is niet 5 voor 12 in Amerika. Maar 20 over 12" Daar ben je aardig warm. Het is alleen nog véél later in de VS.

Jozias2
Jozias27 jan. 2021 - 1:06

@Karingin In dit geval denk ik dat een stelsel met meer partijen en dus meer polderen geholpen zou helpen on het verminderen van polarisatie en de parallelle werkelijkheden.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 1:35

Als je Wilders en Baudet stemmers verteld dat ze 'fout' zijn. Dan denk ik niet dat dat iets oplost. Het is niet dat die mensen dan geen Baudet meer gaan stemmen, ineens, omdat jij dat wilt. Het probleem zit dieper Baudet komt niet uit de lucht vallen. Het maakt mensen niets uit, als jij ze 'fout' noemt. En stemmen doe je anoniem Het probleem is onzekerheid, sociale onzekerheid in Nederland. Armoede, flexbanen. En, vervolgens niet echt een beweging die er iets aan doet. Ja, dan grijpen mensen naar dit soort rare Baudet/Trump bewegingen. Een kat in het nauw maakt vreemde sprongen Boreale sprongen hhehehhehehehehehe

Fredje3
Fredje37 jan. 2021 - 3:54

@Sonic, foute partijen?, toe maar. U bedoeld neem ik aan de partijen die onder leiding staan van Wilders, Baudet, Rutte, Kaag, Marijnissen, Klaver, Hoekstra, Segers en van der Staaij. U heeft het over foute stromingen? U bedoeld daarmee zowel links als rechts? Aangezien beide stromingen enorm fout zijn en voor enorm veel slachtoffers hebben gezorgd of gaat het u alleen om de partijen die u fout vind en de stromingen die u fout vind? Dan bent u eigenlijk niet veel beter dan deze supporters van Trump die er exact deze gedachtengang op nahouden.

Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 8:01

@ Hoofdschuddend Uw reactie is tekenend voor de grote, schandalige en unfaire, walgelijke manier hoe ik hier door een aantal mensen wordt behandeld. En was het maar een slachtoffer rol, want het is het niet. Trump is losgeslagen. Unhinged. En voor de rest. Ziet u een ondergrens? Ik niet. Leg eens uit waar die ondergrens is. En leg eens uit wanneer dit stuk stront( Trump) daar boven uitkomt. Leg eens uit. Toe. @ MaxMax Beste MaxMax. Tegen sommige mensen zou het helpen als je ze 100% de rug toekeert. U heeft dat niet en nooit gedaan. En ook in Nederland is het voor veel mensen kennelijk moeilijk om het niet te laten door sudderen. De reacties op mij laten dit ook zien. Los van een aantal fantastische mensen hier op deze site willen veel mensen het niet oplossen. Willen ze niet kiezen tussen Biden en Trump. Of niet echt. En willen ze niet kiezen tussen autocratie en democratie. Denk er over na. Het gigantische probleem blijft. En dat komt omdat ook in Nederland mensen niet bereid zijn het volledig op te lossen. Dus blijf je die veenbrand houden. Deels ook veroorzaakt door falen van andere politieke partijen. Maar ook voor een groot deel omdat een groot deel van de Nederlandse bevolking het vuurtje niet wil uitstampen. Nou ja de brand. U en nog een heleboel hier willen het niet. Doen het niet. Zijn er te laf voor. Staan aan de foute kant. En staan niet voor onze vrijheid. Staan niet voor onze democratie. Staan niet voor mensenrechten van iedereen. En wat ik zeg is niet radicaal. Maar logisch. Doe eens wat. In plaats van laf de boodschapper aan vallen. @ JanB Van u kan ik alle kritiek hebben. Omdat u logisch oordeelt en onbevooroordeeld. En bovendien inhoudelijk. Ijzersterk betoog. @ Aart van de Aap U heeft gelijk over de armoede. En sowieso is het naar mijn mening een goed betoog. Alleen moeten we de problemen loskoppelen van de "oplossers". U omschrijft goed de wonden en de oorzaken. En hoe het is ontstaan. Alleen hebben wij( die enigszins weten waar we het over hebben) een voorbeeld functie naar de massa die achter demagogen aanlopen. Als je de kier open laat voor die massa. En je normeert niet. Je benoemt niet. En je normaliseert Trump. En je normaliseert de gedragingen. Je normaliseert de beledigingen en de schofferingen. Je doet net alsof Trump stemmen iets is als Romney stemmen. Enfin. Zie de afgelopen vier jaar. En het is een groot compliment voor u he. Want ik neem u niets kwalijk. Het is alleen hoe het met dit soort klein of half fascisme werkt. Dat moet je uitstampen als een virus. En ik ben echt geschokt, verontrust dat de urgentie zo erg ontbreekt bij velen. De zorg ontbreekt. Moet overigens er wel bij melden dat ik vind dat Wilders op de ontwikkelingen in Amerika waardig heeft gereageerd. Eindelijk eens. @ Fredje Ik kan voor veel dingen hier naar boven verwijzen. Daar is het duidelijk uitgelegd. Ik voel me nergens schuldig aan. Ik polariseer niet. Ben op geen enkele manier grof. En mijn intentie is echt om niemand te kwetsen. We moeten uit dat schemergebied weg. We moeten uit het gebied weg waar halve, kwart fascisten kunnen wegkomen. Baudet is er een goed voorbeeld van. Baudet was fatsoenlijk rechts en een deel van de reageerders hier hebben in een soort aparte vorm zijn foute gedachtengoed genormaliseerd. Elke keer is er een andere smoes. Het is de media. Het is het demoniseren. Links doet ook genoeg fout. Het zijn kleine symptomen. Het is maar JFvD. En die Eerdmans is ook maar een opportunist. Tot dat eind 2020 de ware realiteit naar voren kwam. En Baudet zijn masker op een manier afdeed dat zelfs zijn grootste tegenstanders MOESTEN draaien. Dus niet WILLEN draaien. Maar ze moesten echt. Met de mes op de keel. U heeft het niet zo op mij. En dat is prima. Wat veel erger is dat is dat u latent racisme, fascisme, vreemdelingen haat niet bij de geboorte de nek wil omdraaien. Helemaal niets doet u. En heleboel anderen met u. Die de vlammen niet willen blussen. Als we u heel lief aan kijken wilt het laten door sudderen. Niets doet u. En dat is heel fout. En als u het wilt begrijpen dan had u dat wel gedaan. U wilt het niet. En dat is fout. Overigens vind ik Biden in Amerika een dood normale kandidaat. Saaie gematigde midden man. En zie ik in Klaver, Marijnissen en Asscher ook niet meteen iemand die de revolutie uit roepen. Misschien heb je her en der bij linkse foute lieden er tussen lopen. Maar de top van links is normaal.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend7 jan. 2021 - 8:40

@Sonic Ben jij niet goed of zo? Ik maak èèn kleine opmerking over je vergelijking van Trump met Hitler en de dramaqueen komt meteen weer in je boven? Hoeveel doden en oorlogen heeft Hitler op z'n geweten en hoeveel Trump? Door dit soort achterlijke vergelijkingen maak je jezelf compleet belachelijk.

Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 10:23

@ Hoofdschuddend Het verschil tussen Weimar Duitsland en Amerika is dat Weimar Duitsland in elkaar zakkende instituties had. In Amerika is er een prima systeem. Dat stand heeft gehouden. En dat is niet om dat die fascist die u steunt binnen de lijntjes heeft gekleurd. En voor de rest laten de persoonlijke aanvallen van u weer zien hoe enorm laag het niveau is van de soort die u vertegenwoordigd. Dat je nog het lef heb om zo grote mond te hebben. Wat mij betreft zijn 100 duizend excuses richting de fatsoenlijke wereld niet genoeg voor al dat volk wat deze oranje dictator 4 jaar heeft gesteund en gedoogd. U maakt zich druk om iets waar u zelf een Hitler vergelijking in ziet. U vindt het nodig om vooral niet dit oranje monster te verdedigen. En de laffe persoonlijke aanval te kiezen. Blijf vooral zo doorgaan. En maar verbaast zijn dat er in de groepapps bij JFvD wat nazi appjes voor bij komen. Uw mening betekent niets. Kan op de stapel bij al die andere figuren waar ik niet geliefd bij wil zijn. Schaam je gewoon. Veroordeel dat monster van Trump eens. En dan ook echt. Niet dat laffe wat u nu doet. Stop hier eens met foute figuren steunen. Dan pas heb je weer enig moreel recht om wat te zeggen.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend7 jan. 2021 - 10:42

@Sonic Dat jij hier aangeeft dat ik Trump zou steunen toont aan dat je ergens een behoorlijke psychische kronkel hebt. Ik ga verder niet met je in discussie, onmogelijk met iemand met zo'n verwrongen realiteitsbeeld.

NoahAmber
NoahAmber7 jan. 2021 - 10:46

@JanB 7 januari 2021 at 01:51 PS “Het is niet 5 voor 12 in Amerika. Maar 20 over 12” Daar ben je aardig warm. Het is alleen nog véél later in de VS. Het is daar altijd vroeger...

Sonic2
Sonic27 jan. 2021 - 12:24

@ Hoofdschuddend Ik heb geen psychische kronkel. Slappe persoonlijke aanval. Zou u van mij ook niet leuk vinden als ik u als mentaal niet in orde zou typeren. Wat is je probleem dan? Je steunt Trump niet. Beweert niets met hem te hebben. Waarom de behoefte om het te nuanceren? Had ik 10 % Hitler moeten zeggen. Of 50%. En voor de rest zouden excuses u wel sieren. Kan echt niet. Mensen mentaal niet in orde noemen omdat je het met hun oneens bent. Toch wel het idee dat u zich in de Trump sekte wel thuis voelde. En vast 2 dagen voordat de "antisemitisme bom" bij FvD ontplofte u FvD lidmaatschap opgezegd. Hoe aandoenlijk.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 12:56

Bedankt voor het compliment, Sonic Ik ken iemand die Trump aanhanger is. Iedereen heeft nu het contact met hem verbroken. Hier is hij erg boos over en dit bevestigd zijn wereldbeeld. Hij vind dat er niet naar hem geluisterd wordt en dat hij per definitie afgebrand wordt. Punt is, als we die mensen de mond snoeren en/of betuttelend toespreken, is dat alleen maar olie op het vuur. Mag jij geen FVD stemmen ? Wat mij betreft stem je FVD. Zeg maar wat je te zeggen hebt. Ik vind het alleen....onzin. Die soort cancle culture heeft alleen maar olie op het vuur gegooid. Het heeft martelaren gemaakt, van de Trump lieden. Laat ze hun zegje maar doen en laat vervolgens zien hoeveel gaten erin zitten, in hun betoog. Dan komen ze met hun mond vol tanden te staan Dat merkte ik ook bij die persoon die ik ken, die Trump aanhanger is. Juist doordat ik met hem in gesprek ging, werd hij milder, gek genoeg. Als ik hem als 'virus' ga behandelen, zal hij alleen maar verder radicaliseren.

Hoofdschuddend
Hoofdschuddend7 jan. 2021 - 16:08

@Sonic Lezen kan je ook al niet. Mijn vader zei altijd: ga niet in discussie met domme mensen. Ze houden het namelijk altijd langer vol en gaan rare dingen roepen.

Mark Huysman
Mark Huysman6 jan. 2021 - 22:30

Fascisme in actie. Weliswaar in een sneue en nog wat embryonale vorm, maar fascisme nonetheless. Ik denk dat Trump de basis legt voor een extreem-rechtse massabeweging die de komende jaren kan uitgroeien tot iets gevaarlijks.

10 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:52

Met geweld de staat overnemen en het installeren van een 'grote leider', die haast aanbeden wordt. Dat is inderdaad wat fascisme is. De politiek van de ressentiment. Het fascisme. Een militant, revolutionair conservatisme. Oftewel...fascisme. Oftewel...Trump's beweging.

Baron von Kleef
Baron von Kleef6 jan. 2021 - 23:14

@Mark Huysman "Fascisme in actie. Weliswaar in een sneue en nog wat embryonale vorm, maar fascisme nonetheless." Daar zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, de geruchten dat de "demo" aan Antifa is gerelateerd worden steeds meer en hardnekkiger. Antifa personen met dezelfde kleding, tattoo's van Antifa, wagens met het logo van Antifa er op, "strijdkreten" van Antifa. Ben benieuwd of we er de komende dagen nog duidelijkheid over krijgen? "Ik denk dat Trump de basis legt voor een extreem-rechtse massabeweging die de komende jaren kan uitgroeien tot iets gevaarlijks." Dat betwijfel ik een beetje, zou kunnen hoor.

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 23:29

Nee, integendeel. Het Trump effect was krachtig genoeg om de ogen te openen, maar te zwak om lange termijn schade te veroorzaken. De verloren zielen (een verloren generatie) zullen steeds meer in de marge verdwijnen hierna. Druk op Rusland zal toenemen. Social media wordt geknipt in kleinere bedrijven = makkelijkere controle door overheidsorganen. Haatspuiende media (Breitbart, Jensen, Lange Frans) worden opgeheven. Trump heeft de gevestigde orde wakker gemaakt: ze moeten in actie komen en kunnen niet langer toekijken.

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 1:07

Ik denk dat Trump de basis legt voor een extreem-rechtse massabeweging die de komende jaren kan uitgroeien tot iets gevaarlijks. Dat is zeer goed mogelijk. Zeer waarschijnlijk zelfs.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 3:12

Goed mogelijk. Maar tegelijk verwacht ik dat de Reps zich van die mogelijke beweging gaan distanciëren, en dat is weer winst. Hoe duidelijker fascistisch (en dat is bij Trump de laatste weken ook voor de minder kritische mensen steeds duidelijker geworden), des te minder brede steun. Dus ik heb hoop dat het met die massa wel mee gaat vallen. Baudet verloor bliksemsnel potentiële zetels toen zijn ware aard zichtbaarder werd.

Marcel Rozeboom
Marcel Rozeboom7 jan. 2021 - 4:38

Nope. Essentieel kenmerk van fascisme is een sterk gecentraliseerd staatsbestel. Deze lui zijn alleen maar nationalistisch maar zijn sterk gekant tegen een machtige en bemoeizuchtige federale overheid, wiens voornaamste rol volgens hen zou moeten zijn om illegalen het land uit te schoppen en de grenzen streng te bewaken. Je hebt het hier meer over radicale libertariërs, zeg maar het compleet andere einde van de libertarisch-autoritaire as op het politieke kompas. Het verschil met fascisten is net zo groot als het verschil tussen anarchistische hippies en het bewind van Noord-Korea aan de linkerkant van datzelfde politieke kompas.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 8:40

@Pater Het is goed mogelijk dat de Trump-beweging de Republikeinen gaat splitsen. Maar daarmee is het gevaar niet geweken. Fascisten hoeven geen meerderheid te winnen om heel veel ellende aan te richten. En zelfs machtsovername is niet ondenkbaar, zeker als de beweging steun weet te veroveren van delen van de politie en leger. @Marcl Rozenboom Als die federale overheid expliciet de belangen dient van de witte rancuneuze kleinburgers en die kleinburgers kunnen met hun milities een rol spelen in uitvoerde taken dan denk ik dat de Trump-beweging heel goed geïntegreerd kan worden in een sterke repressieve staat met een machtige leider aan het hoofd.

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 9:43

[de geruchten dat de “demo” aan Antifa is gerelateerd worden steeds meer en hardnekkiger. Antifa personen met dezelfde kleding, tattoo’s van Antifa, wagens met het logo van Antifa er op, “strijdkreten” van Antifa. ] Je gelooft daarin? Geloof je ook in de hagedissensamenzwering?

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 9:47

De figuur met z'n hoorntjes op de foto hierboven ook eigenlijk een antifa? https://www.ad.nl/buitenland/wie-drongen-het-capitool-binnen-dit-is-de-qanon-sjamaan~a654eac9/

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jan. 2021 - 10:54

Mark Huysman Jij bedoelt die met een Viking-uitrusting toch niet?

DaanOuwens
DaanOuwens6 jan. 2021 - 22:30

Hier is al maanden voor gewaarschuwd. Dit is hetlogische en onvermijdelijk gevolg van het beleid en de manier van handelen van Trump. Het is normaal extreem rechts handelen. Een extreem rechtse poging tot staatsgreep. Het is maar goed dat de harde kern van de Trimp aanhang het domste deel van de bevolking van de VS is, anders had dit tot veel grotere ongelukken kunnen leiden. Er is daar een zeer explosieve situatie ontstaan. Trump heeft bijgedragen aan radicalisering van rechts. Er waren altijd extreem rechtse groepen in de VS maar Trump heeft hen aan zich gebonden en zichzelf tot hun boegbeeld benoemd. In feite is de republikeinse partij een flink stuk naar rechts opgeschoven en het was al een zeer rechtse club. Trump is ook verantwoordelijk voor het ontstaan van deze situatie. Helaas is hij te stom om dat zelf te beseffen. Je zou bijna verwachten dat rechtse Nederlanders de ernst van de situatie ook inzien. Maar ook in Nederland is rechts niet goed in staat het falen van de eigen ideologie onder ogen te zien. Zelfs nu zijn er nog rechtse mensen die beweren dat dergelijke rellen ook door linkse activisten georganiseerd kunnen worden. Dat is niet het geval. Er zijn niet zo veel linkse staatsgrepen na open democratische verkiezingen. Linkse bewegingen leggen zich meestal neer bij de uitkomst van het democratisch proces. .

8 Reacties
Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 23:01

Er zijn ook veel linkse mensen die het maar blijven bagatelliseren. Stelletje blinde paarden. Ik geloof ook in het goede in de mens, maar ik herken krankzinnigheid als ik 't zie

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jan. 2021 - 23:04

“Het is maar goed dat de harde kern van de Trimp aanhang het domste deel van de bevolking van de VS is, anders had dit tot veel grotere ongelukken kunnen leiden.” Sommige hebben gezegd met wapens terug te komen, ik ben bang dat het voorlopig niet voorbij is.

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 23:30

Idd Karingin. Vuur met vuur bestrijden. Keihard optreden tegen de rechtse gekken in de wereld.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 8:28

@ Karingin/Raymond Bhagwandin/Ecclesia Ik zat net naar het NOS-nieuws te kijken er werd een Trump aanhanger geïnterviewd. Die was in het Capitol terwijl de Trump aanhangster gedood werd door de beveiliging. Hij was arts, en vond dat er met rubber kogels veel te hard werd ingegrepen tegen vreedzame demonstranten. Het zijn geen krankzinnige mensen die dit beweren, dom wel wellicht. En volgens mij is het ook geen kleine groep extremisten. Het is een groot deel van rechts in de VS die nog steeds achter Trump staat. De politici nemen nu afstand zijn achterban niet. Deze mensen zijn gevaarlijk, hebben hun eigen werkelijkheid en zijn niet te overtuigen met welk argument dan ook.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 12:38

Ik kijk naar MSNBC, CNN en Fox om te zien wat er in dat land gebeurt, ik word alleen gillend gek van hun reclame. https://www.livenewsmag.com/msnbc-live-tv/

DaanOuwens
DaanOuwens7 jan. 2021 - 13:02

@ Raymond Bhagwandin Ik trek dat niet. Doet pijn aan mijn ogen en verstand. Ik heb allergisch voor de hele VS-beeldpresentatie. Al die pratende koppen en overbodige grafieken in beeld in schreeuwende kleuren. Hysterische communicatie. Te veel voor mij, ik wens je sterkte.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jan. 2021 - 13:45

Hoi Raymond Bhagwandin, "Breaking News! Right after these words from our sponsors..."

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 jan. 2021 - 14:19

Daan, daar heb je gelijk in, na 10 minuten moet ik lavendel snuiven.

GoudenBergen
GoudenBergen6 jan. 2021 - 22:17

Want is het een voorrecht om in Nederland te wonen. Dan neem ik graag Rutte en De Jonge op de koop toe. Als je het voorrecht heb om hier te mogen wonen, heb je de hoofdprijs al de pakken.

4 Reacties
Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:59

Op de koop toe...? Val je van je geloof?

 marcz
marcz6 jan. 2021 - 23:34

Het is hier ook aan de gang. Ga maar naar het Binnenhof er staan elke dag veel mensen, die de meest vreselijke leugens geloven, wat ze lezen op het internet. En daarom Politici uitschelden en bedreigen! Hier begint het pas! Zolang het internet vol staat met leugens gaat het ook hier erger en erger worden! Uiteindelijk kan het “internet” onze democratie behoorlijk in gevaar gaan brengen! Simpelweg omdat steeds meer mensen er niet meer geloven, door al het Fake News!

GoudenBergen
GoudenBergen7 jan. 2021 - 0:00

@Karingin Nee, absoluut niet. Ik moet duidelijker zijn: het is een groot voorrecht om in Nederland te wonen, met alle gebreken toch een van de beste landen van de wereld. Ik verbaas me dan ook grotelijks over het geklaag, gekliem en gezeur van veel medelanders, waaronder ook jij!

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 13:01

Overschat de stabiliteit van Nederland niet. Ook hier zijn de mensen extreem, maar dan ook echt extreem boos op Rutte Zoiets zou ook hier kunnen gebeuren Ook hier is enorme sociale onrust. Enorme economische onzekerheid. Bijna geen vertrouwen meer in politieke instituties.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:13

Aaand there it goes. Told you so

3 Reacties
P Haan
P Haan6 jan. 2021 - 22:29

Hindsight hero.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:58

Blijkbaar weet je niet wat hindsight is. Ik roep dit al vanaf het moment van de verkiezingen. Gister nog. Je hoeft maar te kijken naar alle acties om democratische instituten te ondermijnen of anders naar zijn hand te zetten en je begrijpt dat hij op weg was om een dictatuur te vestigen. En nee, dat is niet overdreven. Dat blijkt ook wel hè. Told you so! Bijna iedereen blíjft maar volhouden dat het heus allemaal wel losloopt, heus wel eg wel, ook na 4 jaar er elke dag aan herinnerd worden dat Genghis Can't nog veel gekker was dan voor zijn verkiezing. Wanneer gaan mensen nou eens begrijpen dat gevaarlijke gekken écht gevaarlijke gekken zijn..?

Mark Huysman
Mark Huysman7 jan. 2021 - 17:19

[Wanneer gaan mensen nou eens begrijpen dat gevaarlijke gekken écht gevaarlijke gekken zijn..?] Als het te laat is. Om A.Hitler werd tot diep in de jaren 20 van de vorige eeuw ook smakelijk gelachen.

GoudenBergen
GoudenBergen6 jan. 2021 - 22:12

Revoluties en staatsgrepen beginnen regelmatig met de bestorming van het Parlement. Dat gebeurde in 1981 in Madrid (mislukt) en ook in veel andere landen. Maar in Washington DC? Hoewel, de polarisatie in de VS is enorm en als die niet stopt is een Tweede Burgeroorlog niet onmogelijk. Veel mensen zijn immers zwaar bewapend en ook bereid om die wapens te gebruiken. Is dit het einde van een kwalijke ontwikkeling of juist het begin van iets nog veel rampzaliger?

2 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer6 jan. 2021 - 22:47

Ik vind de algemene opinies naïef. Dit was regelrechte poging tot een coup. Als de zaken iets anders liepen was het voordeel naar Trump uitgevallen. Als Pence ruzie had gezocht met het senaat en de bom bij de republiekeinen afging was de coup gelukt. Dan kon die extra bevoegdheden krijgen. Hij moest nu wel stoppen de rellen kwamen aan zonder reden.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 21:05

Ja en wat betekend dat dan voor Nederland ? Als daar burgeroorlog is ? Ik zie Rutte er wel voor aan, dat wij de Amerikanen dan gaan helpen etc, met militaire steun

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde6 jan. 2021 - 22:04

Biden troefde Trump af door eerder en presidentiëler op te treden tijdens zijn toespraak. Een half uur later verscheen Trump alsnog en kwam niet verder dan een 'ik ben gek op jullie, jongens' om vervolgens nog wat extra olie op het vuur te gooien. Een duidelijker vertoon van onbekwaamheid is er niet. Ik hoop dat de neergeschoten vrouw het overleeft, als levende herinnering aan de slechtste president ooit. Want dit was zijn werk.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2021 - 22:03

Dit gaat niet over Trump, maar over het systeem. De VS is geen parliamentaire democratie waar de volksvertegenwoordigers regeren. Meer een soort keizerrijk die om de zoveel jaar gekocht en verkocht word en waarvan de Princeps dan ministers selecteerd die niet gekozen zijn. Het heeft een voor Europeesche standaarden heel ouderwetse grondwet met bepaalde neigingen. Nog het meest lijkt het op het oude Duitse Keizerrijk. Daar was het ook altijd rommelig met rellen, tot en met WWII. Door die defecte grondwet krijgen nieuwe presidenten naar gelang steeds weer nieuwe voorrechten, agentshappen en departementen. Het is dan ook niet een verassing als er een niet wil gaan, of als een van de heersende partijen probeert om meer macht te krijgen over het presidentschap. Trump is niet de eerste die de envelop verder uit duwt, en hij is niet de laatste. Cruz en een hele kliek ging hier in mee. Voor de volgende keer.

3 Reacties
Deugkeizer
Deugkeizer6 jan. 2021 - 22:16

Ach het gaat niet om het systeem. Het gaat om polarisatie extreem links en rechts. 1,2 of 100 partijen maken daarbij geen verschil.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2021 - 23:29

Polarisatie is een uitkomst, Het komt niet uit niets. Je zegt iets dat niet klopt. In een meer partijdige parliamentaire democratie word polarisatie en neiging tot verwerkt. De uiterste flanken regeren niet in een kabinet, maar zitten wel in parlement waar men in gesprek gaat, tot /of ze gaan meer verantwoordelijker worden schuiven naar het midden schuiven. Zie heden en geschiedenis. In een systeem waar gekozen afgevaardigen niet mogen regeren maar een gekochte presidentschap dat doet, een presidentschap dat door de jaren heen steeds machtiger word, is dat heel anders. vergelijk geavanceerde parliamantaire democratienen van Europa met dat groeiende psuedo keizerijk van de VS, en men ziet het verschil.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 0:21

Klopt Er zijn gewoon twee corporate sponsored partijen, die altijd de macht hebben, per definitie

P Haan
P Haan6 jan. 2021 - 22:03

Als je denkt dat de Jonge slecht voorbereid is, degene die hier de leiding heeft moet zich nooit meer in het openbaar vertonen. Wat een blamage. En terwijl ik dat tiep is ze op tv. Manmanman....

JanB2
JanB26 jan. 2021 - 22:01

America, you’re finished!

jandebakker
jandebakker6 jan. 2021 - 22:01

Wat een sneue vertoning zeg.

Viso
Viso6 jan. 2021 - 21:56

Het is weer eens wat anders dan die maanden lange plunderingen, mollestaties en brandstichtingen van een half jaartje geleden onder het mom van 'vreedzame' demonstraties.

4 Reacties
Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:43

Liar liar pants on fire! Veruit de meeste demo's waren vreedzaam. Je kan je wel van de domme houden en blijven volhouden dat het doel was om rellen te schoppen en te plunderen, maar de meeste ellende is veroorzaakt door extreem agressief optreden door de politie

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:45

Trouwens ook bull shit om die vergelijking te maken. De aanhang van Darth Hater wordt niet massaal kapotgeschoten en gevangen gezet, al helemaal niet door de politie

Pater
Pater7 jan. 2021 - 3:25

@Karingin Mijn bewondering voor je steeds mooiere Engelstalige karakteriseringen. En eens met je beoordeling van het 'linkse geweld': deels een reactie op het politiegeweld, deels gewone dieven die winkels plunderden. Maar toch: niet alleen dat, er liep ook ontspoord links tuig rond voor wie matten met extreem rechts en met de politie een doel op zich is. Zoals ook de zwarte blokken bij linkse demo's. Ik denk trouwens dat de politie aan de hand van de beelden van vandaag wel degelijk rechts tuig gaat arresteren, en dat het weinig vastberaden optreden van de politie t.o. racisten en fascisten vanaf nu gaat veranderen.

Albert_Bakker
Albert_Bakker7 jan. 2021 - 5:26

Dat was inderdaad de verdediging van die waanzin van BLM waarin geen winkelruit heel bleef, diefstal, vernielingen en intimidatie en ook publieke vernederingen werden geherwaardeerd als meest morele vorm van racismebestrijding, er enclaves in steden werden bezet en politiebureaus moesten worden ontruimd, mensen werden doodgeschoten als ze een verkeerd petje op hadden enz. "De meeste demonstraties waren vreedzaam" en "het nog veel dommere "het is de schuld van de politie. En dan die zwakzinnige roep om de politie af te schaffen. Dat is met enige generositeit over de schaal waarop exact het spiegelbeeld van deze waanzin en de smoezen kunnen met dezelfde geldigheid worden omgedraaid: de meeste pro-Trump demonstraties zijn vreedzaam. Ja, en dat zegt wat exact? Waanzin is waanzin.

Thuiszitter
Thuiszitter6 jan. 2021 - 21:46

Verbijsterend dat zo’n actie lukt , dat men een poging zou kunnen doen verbaast mij niet . Ik had de bewaking hoger ingeschat . Dat wordt nog wat de komende weken. Trump heeft wel opgeroepen tot “peace” , dat is in ieder geval wat ook al blijft hij verkondigen dat de overwinning van Biden gestolen is.

4 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:55

Ja, ik snap je punt Thuiszitter. Waarom wordt het capitool door zeven politieagenten bewaakt....

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 jan. 2021 - 9:47

Omdat Trump federale steun voor bescherming had geweigert.

Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 17:43

De politie en de betogers hebben veel overeenkomsten. Logischerwijze had de bewaking flink opgevoerd geworden als er ook maar 1 zwarte te zien was.

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 13:18

Nou, Paul25 Ik weet dat het heel politiek correct is, om dat te zeggen. Maar ik betwijfel het

Grozny
Grozny6 jan. 2021 - 21:06

Dit is letterlijk terrorisme.

12 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland6 jan. 2021 - 21:33

Nou ga je wel erg ver, terrorisme is nietsvermoedende burgers vermoorden om het vermoorden. Dit heeft meer weg van vandalistische rellen. Daar zijn er afgelopen jaar in de VS wel een flink aantal geweest die flink gewelddadiger waren, maar dat was voor “het goede doel”, dus knepen we daar een oogje voor dicht. Wat dit bijzonder maakt is dat het ‘t Capitol betreft dat bezet wordt omdat een aftredende president zijn verlies niet kan erkennen, dat is wel heel uitzonderlijk.

JanB2
JanB26 jan. 2021 - 22:04

Dit gaat wel wat verder dan terrorisme. Dit is een gewelddadige couppoging.

michellekepen
michellekepen6 jan. 2021 - 22:13

Rick Hofland, Dit gaat echt veel verder dan "vandalistische rellen". Vergeet ook niet dat het hier om het hart van de Amerikaanse democratie gaat. Overigens bepaalt de mate van geweld niet of we met terrorisme te maken hebben. Net zo min als dat er (pas) sprake van terrorisme is wanneer "nietsvermoedende burgers" vermoord worden. Geweld of dreigen met geweld om een politieke (/ideologische) agenda bewerkstelligd te krijgen, dat is zo'n beetje de gangbare omschrijving van terrorisme. (NTCV: "Terrorisme is het uit ideologische motieven dreigen met, voorbereiden van of plegen van op mensen gericht ernstig geweld, dan wel daden gericht op het aanrichten van maatschappijontwrichtende zaakschade, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, de bevolking ernstige vrees aan te jagen of politieke besluitvorming te beïnvloeden")

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:15

Die Rick. Dus gewapend het overheidsgebouw bestormen is vandalisme, dierenactivisten die zich vastketenen aan een paar hekken op een boerderij is terrorisme...

Grozny
Grozny6 jan. 2021 - 22:17

@Rick de definitie van terrorism" "the unlawful use of violence and intimidation, especially against civilians, in the pursuit of political aims." Wat er nu gebeurd voldoet perfect aan die definitie. Hopelijk worden ze allemaal opgepakt en vervolgd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jan. 2021 - 22:37

Een couppoging, maar wel dommig uitgevoerd.

Joe Speedboot
Joe Speedboot6 jan. 2021 - 22:41

'Dit heeft meer weg van vandalistische rellen.' Zitten je oogkleppen lekker?

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 22:43

@Karingin 'dierenactivisten die zich vastketenen aan een paar hekken op een boerderij is terrorisme…' Als je geweld gebruikt om mensen je wil op te leggen wel, net zoals die droeftoeters in DC doen.

JanB2
JanB27 jan. 2021 - 1:14

@ Danielle Wel, had je enige intelligentie van dit zootje verwacht dan (rhetorische vraag)? Voor de goede orde: er was onvoldoende bewaking. Men had daardoor niet alleen Capitol Hill maar het Capitool zelf gedurende meer dan een uur voor zich alleen. En wat doet men? Selfie's nemen op de stoel van de voorzitter! Kortom: een machtovername zit er gewoon niet in met deze sneue bende. Wel (toekomstig) geweld. Men is er dan ook nog lang niet klaar mee.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jan. 2021 - 7:30

DanielleDefoe 6 januari 2021 at 23:37 [ Een couppoging, maar wel dommig uitgevoerd. ] Klopt. En dat komt vaker voor. Denk bijvoorbeeld aan de Bierkellerputsch: ook al zo'n knullige poging tot machtsovername. Helaas kregen de daders destijds veel te milde straffen, waarna ze in de herkansing hun fascistische plannen alsnog wisten te realiseren. Het is te hopen dat de Amerikanen diezelfde fout niet maken met deze coupplegers. Ik vrees echter dat die hoop ijdel is, als je ziet hoe de ordehandhavers dit rapaiile gisteren zijn gang liet gaan.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jan. 2021 - 9:03

MaxMax 6 januari 2021 at 23:43 [ Als je geweld gebruikt om mensen je wil op te leggen wel, net zoals die droeftoeters in DC doen. ] Het ging hier niet simpelweg om ' je wil op te leggen'. Deze Trumpaanhangers verstoorden willens en wetens en met geweld het democratische proces. Dat is de definitie van terrorisme.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jan. 2021 - 11:50

De lui die de Bastille bestormden waren ook niet al te snugger vermoed ik. Dat is geen criterium voor de mate van impact.

Deugkeizer
Deugkeizer6 jan. 2021 - 21:06

Goedschiks of kwaadschiks het stop in elk geval vandaag. Of Trump roept zijn supporters terug en legt het bijltje neer of hij crieert chaos met het leger of steekt het capitool in de fik om het senaat mettertijd te ontbinden. Zoals Adolf ook al deed.

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 21:16

Of Erdogan tijdens die 'coup'.

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 20:57

Onbegrijpelijk dat de President nog niet de noodtoestand heeft uitgeroepen en naar het Capitool is gevlogen om zelf de regie in handen te nemen.

7 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jan. 2021 - 21:06

Dit is precies waar Trump naar toe heeft gewerkt sinds hij de verkiezingen heeft verloren. Die gaat echt niets doen om deze revolte te stoppen. Integendeel. Uiteindelijk is dit hoe zijn machtsgreep er uitziet in de praktijk.

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 21:07

'en naar het Capitool is gevlogen om zelf de regie in handen te nemen.' Dat is de taak van de president helemaal niet..

Deugkeizer
Deugkeizer6 jan. 2021 - 22:05

Zijn plan is waarschijnlijk mislukt door Pence. Als die de stemming had aangevochten en er was verzet gekomen dan hadden de protestanten een legitiemere reden en waren ze effectiever.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:39

Jezus Max wat lul je nou man. Natúúrlijk hoort een president op dit moment aanwezig te zijn in de sit-room, de zaken te coördineren en op basis van deskundig advies te besluiten wat de beste aanpak is

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 22:51

@Karingin 'Max wat lul je nou man. Natúúrlijk hoort een president op dit moment aanwezig te zijn in de sit-room, de zaken te coördineren en op basis van deskundig advies te besluiten wat de beste aanpak is' Hij zal wel beslissingen nemen in het Witte Huis, ik weet niet of je ooit in DC bent geweest (aanrader!) maar het Capitool en Witte Huis liggen op ongeveer 2 kilometer afstand van elkaar. Trump gaat toch niet naar het Capitool vliegen/rijden om daar ter plekke de situatie te analyseren en beslissingen te nemen? Daar heeft hij zijn mannetjes voor.

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 23:40

Karingin - Je onderschat mijn cynisme.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jan. 2021 - 0:35

Pence neemt zijn verantwoordelijkheid en dat schijnt te werken. De-escaleren is niet per definitie fout.

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 20:50

Moest overigens wel lachen om het statement van het Turkse MinBuZa, die 'concerns' hebben..

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:42

Stel je toch eens voor als het moslims waren geweest of black lives matter demonstranten. Die waren meteen afgevoerd, rechtse trump wappies kunnen dit zomaar doen op basis van niets. Wat een schande.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols6 jan. 2021 - 21:27

Op basis van aantallen. Deze mensen gaan echt wel afgevoerd worden. Maar honderden mensen inrekenen vergt militaire inzet; dat red je niet met de aanwezige politieagenten alleen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jan. 2021 - 12:32

Hoi Tom, ik ben blij dat de politie dusdanig de-escalerend heeft opgetreden dat het niet op een veldslag is uitgelopen. Blijkbaar kan het dus wel.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 jan. 2021 - 20:41

25th amendment now! De president grijpt niet in en er is een provisie die stelt dat de president gelijk kan worden afgezet. Zijn oproepen tot kalmte is volstrekt onvoldoende.

2 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols6 jan. 2021 - 21:30

Dat kan alleen de vicepresident doen. Die is sinds vanmiddag niet zo geliefd meer bij de fanatieke Trump aanhang. Als hij de 25th amendement toepast ontketent hij een burgeroorlog.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout6 jan. 2021 - 22:04

Pence Should Invoke 25th Amendment to Remove Trump From Office Immediately https://nymag.com/intelligencer/2021/01/if-trump-uses-martial-law-pence-should-use-25th-amendment.html

Rick Hofland
Rick Hofland6 jan. 2021 - 20:36

De bestorming waarvan je wist al maanden geleden wist dat ie ging komen, het zijn de Trump gekkies geworden, maar had Trump gewonnen dan had er eenzelfde mensenmassa de boel bestormd juist tegen hem. Die Donald heeft de boel afgelopen jaren flink op scherp gezet, maar we moeten hem ook niet teveel krediet geven, ook zonder Trump ging het al een tijdje deze kant op. Onder Obama waren er ook meermaals grote BLM protesten en had je al die Tea-party maffies. Dat land gaat beetje bij beetje eerder richting een burgeroorlog dan richting een vreedzame toekomst met begrip voor elkaar.

9 Reacties
Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 21:08

Trump gewonnen dan had er eenzelfde mensenmassa de boel bestormd juist tegen hem. denk je ? Valt moeilijk te bewijzen. Maar ik snap wel je punt Burgeroorlog zat er sowieso een beetje aan te komen

Dehnus
Dehnus6 jan. 2021 - 21:29

De ene ging knielen tijdens een liedje, de ander bestorm the capitol, hebben meerdere keren geprobeerd politici te ontvoeren en zijn behoorlijk geweldadig... maar voor jouw zijn ze hetzelfde?

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 21:59

@Dehnus Niet schijnheilig doen, jij weet heel goed wat er gaande is in Portland en Seattle..

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jan. 2021 - 22:06

'De bestorming waarvan je wist al maanden geleden wist dat ie ging komen' Van jou had ik toch verwacht dat je enigszins verrast zou zijn door deze couppoging. Had jij niet juist verwacht dat Trump het bij 'stoere praatjes' zou houden?

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2021 - 22:08

Dat land is altijd en systematisch in een bijna burger oorlog situatie. Die toestand noemen ze dan vrijheid.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:33

Ja Molly, de fanboys doen weer eens een halfslachtige draai, om niet al teveel voor lul te staan. Maar da's een schijnbeweging hoor. Dat zie je ook aan de onmiddellijke reflex om de tegenstander van hetzelfde gedrag te betichten. Die beschuldiging is waarschijnlijk gebaseerd op plunderingen en wat rellen tijdens voornamelijk vreedzame demonstraties van een bevolkingsgroep die lijdt onder, en protesteert tegen overheidsgeweld. En dat vinden ze precies hetzelfde als gewapend het Capitool bestormen. Want Trump-aanhangers worden ook bij bosjes neergeschoten en opgepakt door...uuh, help me even, door wie ook weer...?

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:36

Het beste bewijs van dat overheidsgeweld zijn trouwens die rellen bij die demonstraties...negen van de tien keer veroorzaakt door extreem agressief optreden van de politie (en een paar verdwaalde rechtsextremisten). Bizar

Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:46

Paul Spijkers de bakermat is armoede. Mensen zijn gewoon arm in Nederland. Mensen liggen weg te rotten in de straten. Het komt allemaal niet uit de lucht vallen Op die giftige voedingsbodem, staat zo'n Trump dan op. Armoede is de kern van het probleem. Uitzichtloosheid. Neoliberalisme, is de kern van het probleem. Deze Trump toestanden zijn daar slechts een uitwas van

Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:57

correctie Amerika

Persis
Persis6 jan. 2021 - 20:34

Ik weet niet in welke wereld jullie leven, maar ik zit naar een leuk toneelstukje te kijken. 0 doden en strakjes een happy ending. Alvast slaap lekker.

1 Reactie
Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 23:33

Er is in ieder geval 1 dode, maar slaap lekker hoor.

Erik20
Erik206 jan. 2021 - 20:30

Bizar dat veel van die demonstranten (als je ze zo wilt noemen) nauwelijks worden aangepakt door de politie...

9 Reacties
MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 20:34

Kijk eens op Twitter...

Persis
Persis6 jan. 2021 - 20:35

"nauwelijks"? Je hebt beelden gezien dat ze dus wel zijn 'aangepakt'?

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:44

Het zijn ordinaire relschoppers, meer niet.

Ryan2
Ryan26 jan. 2021 - 20:52

Tja, wat denk je zelf? Gewoon even wachten. In de nacht wordt het wat gemakkelijker. Gefaseerd oppakken. Kan in een mum van tijd. Gewoon wat met de belichting knutselen, en niemand heeft iets in de gaten. Geloof maar, dat ze daar nu al mee bezig zijn.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jan. 2021 - 21:08

Het is inderdaad onbegrijpelijk dat de politie hier vrijwel niet op voorbereid was, terwijl je het maanden van tevoren kon zien aankomen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jan. 2021 - 21:14

@Max Op de beelden zie ik een handjevol machteloze politieagenten die onder de voet gelopen worden door tienduizenden, deels gewapende demonstranten. Wat heb jij eigenlijk gezien?

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jan. 2021 - 21:48

Optreden doet men alleen te laat als men niet sympathiseert. Daar zag je ferm optreden tegen BLM, hier een lachende bm, daar geen optreden tegen blanke amerikanen. Hier hebben bijv ook de boeren vrij spel. Vooralsnog vind ik het daar verbazingwekkend 'rustig', zowel mbt de reactie vd politie als de agressie vd demonstranten. Hoe bizar hun actie ook is.

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 22:00

@Molly Mensen die op de grond liggen, met politie agenten om zich heen die machinegeweren op hun richten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra6 jan. 2021 - 22:51

@max Oké, ik snap je punt. Daarnet zag ik een filmpje van een mevrouw die met snikkende stem onthulde dat de politie haar met traangas had bespoten, alleen maar omdat ze het Capitool had willen binnendringen. Wat ze daar dan te zoeken had? Nou, dit was een revolutie. Mag dat ook al niet eens meer, ofzo?

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jan. 2021 - 20:19

Zo ontevreden over Rutte en De Jonge ben ik nu ook weer niet... Wat een puinhoop daar.

3 Reacties
RaymondenJoop
RaymondenJoop6 jan. 2021 - 20:29

Overigens is dat herrie maken tijdens een toespraak van Rutte dan wel iets chiquer

Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 17:51

In de vergelijking zou het dan de aanhang van Rutte en De Jonge zijn. Waarom ben je in Godesnaam tevreden met De Jongen en Rutte? Omdat ze Trump niet zijn, wat een kulargument.

RaymondenJoop
RaymondenJoop7 jan. 2021 - 22:07

@Paul Ben ik uiteraard niet. Bedoel dat je zo niet reageert als je het er niet mee eens bent

Nick the Stripper
Nick the Stripper6 jan. 2021 - 20:17

Het met geweld verhinderen van een democratisch proces. Hoe noemen we dat ook al weer? Terrorisme. Zo noemen we dat. Waarom moet het zo lang duren voordat die redneck-terroristen van die trappen worden geveegd? Als er nog iemand aan twijfelde dat de beroepscrimineel Trump en zijn deplorables fascistoide neigingen hadden: kijk maar goed. Zo ziet fascisme er uit.

1 Reactie
Erik20
Erik206 jan. 2021 - 20:55

Ik had de reactie van de overheid wel willen zien als dit een grote groep donkere mensen of moslims was geweest...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout6 jan. 2021 - 20:17

Tja, dit zag ik twee jaar geleden al aankomen op basis van empirische observaties. De druiven der gramschap zijn vandaag zuur voor de rechtsom gehersenspoelden en hun deplorabele aanhang. Bewapende zeloten van de volkszede prediken thans in Washington hysterisch obscurantisme, op last van het gristenfundamentalistische US- Republikeinse repressie-apparaat. Tot eer en ter glorie van hun mislukte Meester Trump als exponent van de xenofobisch-misogyn fascistoïde idee. De aanbidding van het vleesgeworden ego door schuins marcherende scharen schaduwen, frenetisch dansend op het ritme van de waan.

5 Reacties
Albert_Bakker
Albert_Bakker7 jan. 2021 - 5:43

Taal is het voertuig van de geest. Met een kitscherige koets, topzwaar van de tierelantijnen is het kennelijk toch slecht reizen.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2021 - 9:26

Tja Bakker: Lastig hè om een opinie geuit te zien? Het vrije woord is een kleinood voor de reine geest. Censuur is de scheukpaal van schofferend schorem om zich schuimbekkend aan te schurken.

Albert_Bakker
Albert_Bakker7 jan. 2021 - 17:24

Het is lastig om er een opinie in te zien. Dat is wat er mankeert aan deze allitererende allegaartje van pretentieuze puzzelwoordenboekenkots. Het betekent niks.

Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 17:53

Heel fijn verwoord.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout7 jan. 2021 - 20:52

`Dat is wat er mankeert aan deze allitererende allegaartje... blabla...' Tja Bakker, omdat mijn verzorgde woord- en taalregisterkeuze juist ongenood onderbuiks rechts hier zo stoort, doe ik er volgaarne een schepje bovenop. Kan het nog wat ABN van opsteken.

brandhout2
brandhout26 jan. 2021 - 20:17

Het wordt tijd dat Joe Biden zich gaat melden aan het front en de Amerikanen gaat toespreken. Ze hebben nu een sterke leider nodig en Biden is een sterke leider.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 20:37

Op basis van wat is Joe Biden een sterke leider???

brandhout2
brandhout26 jan. 2021 - 21:26

https://www.youtube.com/watch?v=QgbPqrAJGi8 @MaxMax Joe Biden heeft gereageerd! Na ongeveer 6,5 minuut komt hij aangetrippeld. Als dit geen sterke reactie is dan weet ik het ook niet meer. Go Joe!

Nico de Mus
Nico de Mus6 jan. 2021 - 21:34

Sterke leider? Toekomst zal het leren....,maar ik denk niet dat die een sterke leider is of wordt..

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 22:44

Biden doet me erg denken aan Job Cohen. Lieve man, maar sterk? Nah. Maar goed, alles beter dan Trump.

JanB2
JanB26 jan. 2021 - 20:15

Getrokken pistolen in de plenaire zaal. Er zou ook (onbevestigd!) geschoten zijn. Inmiddels zijn er demonstranten/raddraaiers/Trumpie’s in de zaal.

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:11

Ik vind het niet verwonderlijk dat dit gebeurt, wat ik verbazingwekkender vind is het feit dat Trump in zijn termijn niet is vermoord. Er zijn aanslagen op presidenten om minder geweest in het verleden.

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 17:58

Tom " wat ik verbazingwekkender vind is het feit dat Trump in zijn termijn niet is vermoord. Er zijn aanslagen op presidenten om minder geweest in het verleden. " Zo, zo, wat vond jij hetgeen dat Trump deed waarom hij wel eens vermoord had kunnen worden? Ik bedoel, toen Trump ...... deed, twitterde of zei verbaasde het mij dat er geen aanslag is gepleegd. Benieuwd naar jouw .....

Ryan2
Ryan26 jan. 2021 - 20:08

Blijf gewoon nuchter. Wat kunnen ze aanrichten? Gewoon kalm blijven. geen paniek. Als er geschoten wordt, breekt immers de hel los. Dat voelt iedereen op zijn klompen aan. Trump is duidelijk uit op een tweede burgeroorlog, en dat gun je die man niet.

4 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols6 jan. 2021 - 21:38

> Wat kunnen ze aanrichten? Een directe aanval op het hart van de Amerikaanse democratie, om maar eens wat te noemen.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:22

Uuh...maar verder gaat 't wel goed met je? De secret service die iedereen tot kalmte maant, terwijl gewapend tuig het regeringsgebouw bestormen, zie je 't voor je? Wanneer moeten ze dan wel ingrijpen, als er een atoombom onderweg is of zo?

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 jan. 2021 - 22:43

Er is geschoten Maar heb mezelf nog redelijk onder controle.

Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:49

Een burgeroorlog voor zo'n Trump, zou inderdaad niet de moeite zijn. Trump denkt, ik neem jullie allemaal mee in mijn val. Het is al wel vaker gezegd. Maar Trump...is een gekkie... En wij moeten ons nu al gaan afvragen. Burgeroorlog in Amurica. Wat betekend dat voor ons ? Anticperen,

Deugkeizer
Deugkeizer6 jan. 2021 - 19:59

Hopelijk steekt niemand het capitool in de fik!

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 19:58

Eindelijk, -ze moesten natuurlijk eerst die nep-verkiezingen in Georgia afwachten, maar nu hebben ze nog maar 14 dagen. Is Trump al met een helicopter over de menigte heen gevlogen om ze aan te vuren? Nu maar hopen dat het leger en de politie niet het slachtoffer worden van een linkse greep naar de macht en gewoon de orders van de President blijven opvolgen. Als Sean Hannity dan gewoon de informatievoorziening blijft verzorgen, dan komt het allemaal wel goed

5 Reacties
The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 20:29

Ik zit nu live naar de beelden te kijken en wat het meeste opvalt is, hoe vreedzaam die protesten zijn. Er is zelfs geen politie te zien.

The Apple
The Apple6 jan. 2021 - 20:32

Op NBC wordt nu gezegd dat er op één van de demonstranten geschoten is. Daar moet natuurlijk wel een diepgaand onderzoek naar worden ingesteld.

Aart van de aap
Aart van de aap6 jan. 2021 - 22:59

The Apple... Een linkse greep naar de macht ? Wat...? Wat lul jij wazig. Ben jij aan de LSD ?

The Apple
The Apple7 jan. 2021 - 17:12

Nee, ik had mij heel eventjes vermomd als aanhanger van Trump en jij hebt geen gevoel voor humor.

Aart van de aap
Aart van de aap7 jan. 2021 - 20:25

Ik ben tegen humor Humor is fascisme ! Weet je wie humor had ? Hitler !

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 19:50

Gaat lekker daar, goed dat Pence hier afstand van neemt; die wil zich natuurlijk nog een keer kandidaat stellen.

muppet2
muppet26 jan. 2021 - 19:46

Tja, als een oranje Bokito de boel ophitst kan je dit verwachten. Iedere toekomstige dictator kan dit als voorbeeld gaan gebruiken. Huidige en oude dictators zien groen van jalouzie. Je mag hopen dat de draadjes van de "rode knop" zijn doorgeknipt

1 Reactie
Paul250371
Paul2503717 jan. 2021 - 18:00

"Je mag hopen dat de draadjes van de “rode knop” zijn doorgeknipt" No worries er zit een kinderslot op.

Herr Vorragend
Herr Vorragend6 jan. 2021 - 19:43

Een waanzinnige met een schare waanzinnige believers. Wie had dat ooit gedacht dat de waanzin zo om zich heen zou grijpen in één van de bakermatten van de democratie.. Helaas ook in Nederland ,met inmiddels veel QAnon-gekkies en types zoals Willem Engel of Thierry Baudet, die kennelijk toch zoveel charisma hebben, dat talloze hopelozen er in tuinen.

3 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer6 jan. 2021 - 21:26

"Helaas ook in Nederland" Welnee.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:18

Echt wel Tom, nu alweer vergeten dat alt-right gekkies zich op de gewapende strijd voorbereiden...? Maar ook zonder die lui zijn er teveel imbecielen die graag achter een demagoog aan marcheren

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2021 - 22:19

Dat zijn maar wat fans, die lui kopieren. Nederland heeft een ander politiek en sociaal systeem dat daar wel raad mee weet.

Didgeridodo
Didgeridodo6 jan. 2021 - 19:36

Zoals op CNN al opgemerkt werd, Trump kan dit stoppen. Met één tweet. Maar dat doet hij niet. Mocht er geweld uitbreken in het Capitool kan Trump dan vervolgd worden voor een gewelddadige poging tot staatsgreep? Maar ja, die impeachment liep ook al stuk door zijn republikeinse handlangers.

5 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:12

Hij kickt hier op, krijgt orgasmes van dit soort geweld en ik ben blij dat deze volslagen rechtse idioot straks weg is, goedschiks of kwaadschiks.

Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:14

Biden zal worden geinaugureerd en trump vervolgd, mark my words.

MaxMax2
MaxMax26 jan. 2021 - 20:44

@Tom 'Biden zal worden geinaugureerd en trump vervolgd, mark my words.' Biden gaat worden ingezworen ja, maar als je bedenkt dat Dick Cheney en George W. Bush gewoon nog vrij rondlopen; twee mensen die zo ontzettend veel bloed aan hun handen hebben.. Denk je dan echt dat ze Trump ergens voor gaan vervolgen? Als je macht en geld hebt in Amerika kun je overal mee wegkomen.

Karingin
Karingin6 jan. 2021 - 22:16

Max: Nou over hoogverraad doen ze niet makkelijk in de VS heb ik me laten vertellen. Is toch een tikkie anders dan onder valse voorwendselen een verweggistan binnen vallen

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 22:40

Max, Dick Cheney en Bush worden voornamelijk als criminelen gezien BUITEN de VS (maar omdat VS het ICC niet erkennen gebeurde daar nooit iets mee). Trump wordt verguisd binnen het land zelf. Indien zij door de rest van de wereld nog serieus genomen willen worden en 'the office of POTUS' weer clean moet zijn, MOET de oranje aap wel gestraft worden. En dus gaat dat gebeuren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jan. 2021 - 19:29

Capitol Hill wordt als het ware bestormd door de Trump troepen, te gek voor woorden, de senatoren moeten een veilig heenkomen zoeken, T. troepen zijn binnen. Joop is zeer snel.

3 Reacties
JanB2
JanB26 jan. 2021 - 20:16

De raddraaiers zijn ook binnen. Puinhoop.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 jan. 2021 - 21:40

Dit is fascisme.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 jan. 2021 - 22:21

Een beetje meer dan gisteren, maar niet veel meer. De presidenten zijn al een soort autocraten.

nikita72
nikita726 jan. 2021 - 19:26

Het parlement bestormen, dat doen mensen gewoonlijk toch als ze een staatsgreep plegen?

4 Reacties
Tom Lucassen
Tom Lucassen6 jan. 2021 - 20:13

Inderdaad, gewoon een ordinaire couppoging.Maar gaat mislukken.

Ecclesia
Ecclesia6 jan. 2021 - 22:41

Ja dit heeft geen schijn van kans joh. Wat willen ze nu? Even op de stoel van Pelosi zitten? Binnen 24 uur zitten ze allen in de nor. Weg met dat schorriemorrie.

Albert_Bakker
Albert_Bakker7 jan. 2021 - 5:38

Een staatsgreep of een coup vergt toch echt wel wat meer organisatie, structuur en voorbereiding. Het is banenrepubliekgedrag. Het is extreem stompzinnig, antidemocratisch, idioot en zinloos. Net zo ver bezijden de realiteit als die waarin Trump leeft.

Pater
Pater7 jan. 2021 - 14:12

Helemaal eens met Albert. Geen sprake van een staatsgreep, er was geen ander doel dan verstoring van/aanslag op de democratie.