Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Energierekening wordt voor velen onbetaalbaar

FNV pleit voor maximumprijs
Joop

Trump roept dat niet-witte congresleden 'naar hun eigen land' moeten

  •  
15-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
USA HOUSE MIGRANT CHILDREN SEPARATION

© cc-foto: EPA/ERIK S. LESSER

Donald Trump heeft gisteren opnieuw racistische uitlatingen gedaan op Twitter. In een serie tweets nam hij de vier populaire jonge Democratische vrouwen van kleur uit het Huis van Afgevaardigden op de korrel, die volgens hem hun mond moeten houden over hoe ‘onze regering’ gerund dient te worden en terug zouden moeten naar de ‘rampzalige en corrupte’ landen waar ze ‘oorspronkelijk vandaan komen’. Hij doelt daarmee op Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib, Ilhan Omar en Ayanna Pressley, die momenteel voorop lopen in de strijd tegen de wrede behandeling van asielzoekers in detentiekampen aan de grens. Zij zijn allen Amerikaans staatsburger en geboren en getogen in de Verenigde Staten, met uitzondering van de Somalisch-Amerikaanse Omar, die genaturaliseerd staatsburger is. Trump twitterde:
"Het is zo interessant om te zien dat “progessieve” Democratische Congreswomen, die oorspronkelijk uit landen komen waarvan de regering een totale catastrophe is, de slechtste, meest corrupte en incompetente ter wereld (als ze al een functionerende regering hebben), nu luidruchtig en nietsontziend aan het volk van de Verenigde Staten, de beste en machtigste natie ter wereld, vertellen hoe onze regering gerund dient te worden. Waarom gaan ze niet terug om de compleet gebroken en door criminaliteit geïnfesteerde plekken waar ze vandaan komen te helpen repareren. Kom daarna maar terug om ons te vertellen hoe het hoort. Deze plekken hebben jullie hulp hard nodig, je kunt niet snel genoeg weggaan."
Trump, die eerder al een hetze tegen de eerste zwarte Amerikaanse president Obama ontketende door te suggereren dat hij geen Amerikaan zou zijn en zijn geboorte-akte te eisen, en vroeg in zijn ambtstermijn stelde geen immigratie meer te willen uit ‘ shithole countries ‘ maar meer mensen uit landen als Noorwegen – waar de bevolking overwegend wit is – laat daarmee opnieuw een oorverdovend hondenfluitje horen aan het racistische deel van zijn achterban, dat vindt dat Amerika aan de witte bevolking toebehoort. De aangevallen congresleden lieten gisteravond weten niet van plan te zijn om zich te laten intimideren door de racistische retoriek van Trump en vandaag gewoon weer aan het werk te gaan voor hun land:
Afbeelding: ANP, vlnr Alexandria Ocasio-Cortez, Rashida Tlaib en Ayanna Pressley.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (142)

Sanchez2
Sanchez219 jul. 2019 - 8:23

Ik denk dat het niet per se te maken heeft met het feit dat ze "niet-wit" zijn, maar meer met het feit dat ze de Amerikaanse waarden niet helemaal omarmen. Ik ben ervan overtuigd dat Trump tegen een blanke Noor die anti-Amerikaans doet ook hetzelfde zal zeggen. Samengevat: het gaat niet zozeer om huidskleur, maar wel om welke waarden je omarmt.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman19 jul. 2019 - 12:30

Welke ‘Amerikaanse waarden’ omarmen ze niet dan?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 jul. 2019 - 19:10

Ik heb besloten voorlopig niet meer naar dat land te gaan, ik heb er betrekkelijk weinig racisme ondervonden, het kunnen ontzettend aardige mensen zijn, een ongekende hartelijkheid, aan de andere kant heb je er ook afgrijselijke monsters, ik denk dat Trump het klimaat dusdanig verziekt heeft dat ik niet gek zou moeten opkijken daarmee geconfronteerd te worden, deze periode zal de geschiedenisboeken ingaan als een zwarte bladzijde, ik denk in dezelfde trend als de machtsovername door de nazi’s.

1 Reactie
OlavM
OlavM18 jul. 2019 - 11:03

@ Raymond Bhagwandin: [.....ik denk in dezelfde trend als de machtsovername door de nazi’s.] Als het aan Trump ligt worden de geesten hiervoor inderdaad rijp gemaakt.

Mark Huysman
Mark Huysman16 jul. 2019 - 18:55

Het wordt steeds gekker: Trump adviseur Kellyanne Conway vraagt een (joodse) journalist naar zijn etniciteit wanneer de journalist haar vraagt wat de president bedoelt met zijn tweets: https://twitter.com/NBCNews/status/1151172627580497929

geronimo3
geronimo316 jul. 2019 - 17:09

Het aller grappigste blijft natuurlijk dat Amerikanen soms heel hard roepen tegen immigranten en buiten de First Nations zijn ze dat natuurlijk zelf allemaal,vooral Europeanen,beetje boter op het hoofd zullen we maar zeggen,ik ga er toch ook vanuit dat men Trump nog een termijn gaat kiezen,het zou mij niks verbazen.

MountEverest
MountEverest16 jul. 2019 - 15:41

Trump heeft weer eens een stuk rood vlees in de arena gegooid, waar iedereen zich tegelijk op stort. Ondertussen voert hij de GOP agenda uit... Trump heeft als adagium: "Het maakt niet uit hoe ze over je praten, als ze maar over je praten".

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:21

Im Westen etwas Neues? Nein, Herr Strumpf bleibt Herr Strumpf.

prgrssf
prgrssf16 jul. 2019 - 13:56

De aanval op Obama, dat was echt klip en klaar racistisch. Obama toonde zijn birth certificate. Trump heeft nooit zijn belastingaangiftes gedeeld.

Break on through
Break on through16 jul. 2019 - 11:15

Als het de rest van de wereld nog onduidelijk is, nu weet iedereen van welk soort Donald Trump is. Het laagste van het laagste. En nu juist daar stemt Joe sixpack op..... Man man. Het tijdperk Aquarius is niet meer vacant..... Of toch wel :) Go for it pumpkin!

Zwerfstein
Zwerfstein16 jul. 2019 - 11:04

wie haat Amerika hier? Ik denk dat Trump Amerika haat, het Amerika van waarden zoals het zou moeten zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]16 jul. 2019 - 7:36

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
harmmeijer
harmmeijer16 jul. 2019 - 9:16

@GG Heeft u zich wel eens verdiept in de van racisme doordrenkte VS? De bagger van Trump valt daar ook onder.

Uilenspiegel
Uilenspiegel16 jul. 2019 - 10:07

Natuurlijk: we kunnen allemaal rustig gaan slapen: het was een politiek correcte uitspraak. Proest.

Mark Huysman
Mark Huysman16 jul. 2019 - 10:18

[Hij haalt nul komma nul raciale kenmerken aan.] Hij heeft het over hun nationale (familie-) afkomst. Op basis daarvan vindt hij dat ze hun mond moeten houden over de Amerikaanse regering. Dat is racisme: Racism is "any distinction, exclusion, restriction or preference based on race, color, descent, or national or ethnic origin that has the purpose or effect of nullifying or impairing the recognition, enjoyment or exercise, on an equal footing, of human rights and fundamental freedoms in the political, economic, social, cultural or any other field of public life.” (artikel 1 van het VN Verdrag tegen racisme)

Jonathan2
Jonathan216 jul. 2019 - 13:15

Tuurlijk joh. Geheel toevallig valt hij vier gekleurde vrouwelijke kamerleden aan, zet ze weg als niet-Amerikaans,wil ze gewone democratische rechten als het leveren van kritiek op de regering ontnemen, en als ze zich daaraan niet houden, het liefst deporteren naar de landen waar ze echt thuishoren. Niet racistisch aan,tenminste volgens neonazi's en andere blanke racisten.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:25

@ GG: [Deze ridicule suggestie van Trump wegzetten als “racistisch” is pure framing.] Aanvankelijk dacht ik: dit is galgenhumor. Maar nee, je meent het serieus. Hoe diep kan iemands begripsvermogen zinken?

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 jul. 2019 - 14:49

Wat is de context?

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 15:13

GG 16 juli 2019 at 09:36 [ De huidskleur wordt erbij gehaald door de policor goegemeente. ] Tuurlijk joh. Dat was de politiek INcorrecte goegemeente natuurlijk nog he-le-maal niet opgevallen, dat die vrouwen allemaal een kleurtje hebben. Wat een toeval! [ En dat die landen tamelijke baggerlanden zijn ] Eh...AOC is geboren in NYC en haar vader ook. Haar familie komt uit Puerto Rico, dat sinds 1917 (en eigenlijk ook al daarvoor) onder het baggerland V.S. valt. Naar welk land Pressley terug zou moeten weet ik niet, maar zo te lezen kun jij me wel vertellen uit welk baggerland haar voorouders volgens jou geroofd zijn ergens in de 18e eeuw. De eveneens als Amerikaanse geboren Tlaib heeft Palestijnse ouders: moet zij nou van Trump het Palestijns-Israëlische conflict op gaan lossen, daar waar zijn eigen schoonzoon in dat opzicht nogal opzichtig faalt? Sterker nog: Kushner heeft tot nu toe alleen maar voor méér bagger in Palestina gezorgd. Tsja, en dan die Ilhan Omar. Geboren in oorlogsgebied Somalië, op haar 12e naar de VS gekomen en in 2000 op haar 17e genaturaliseerd. Wat denkt zo'n blaag wel niet, die nog maar 19 jaar Amerikaan is? Wist je trouwens dat Omar net als Tlaib islamitisch is? Of is dat ook iets wat de policor goegemeente erbij heeft gehaald?

Sonic2
Sonic216 jul. 2019 - 16:58

Hitler is geen antisemiet, want hij heeft niet dagelijks uitgeroepen dat hij een holocaust vindt. Trump is geen racist. Baudet is een doorsnee politicus uit het midden van het politieke spectrum. Althans volgens jouw "logica". We hebben genoeg Von Papens de afgelopen eeuw gehad. Laten we nu eens wakker worden en vooral radicaal rechts. Stoppen met het stemmen op dit soort racistische, seksistische, xenofobe dictators. En stoppen met ze te legitimeren.

Jonathan2
Jonathan216 jul. 2019 - 17:43

Behalve dat hij 4 niet-blanke Amerikaanse staatsburgers wat (grond)rechten wil ontnemen, is er inderdaad niets racistisch aan.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2019 - 7:42

Naar welk land Pressley terug zou moeten weet zij, als dat niet Amerika is, waarschijnlijk zelf ook niet.

Sanchez2
Sanchez216 jul. 2019 - 7:00

Ik ben behoorlijk links, en keur dit ook af, maar vind dat Trump het voor de rest nog geeneens zo slecht doet.

17 Reacties
Uilenspiegel
Uilenspiegel16 jul. 2019 - 10:08

Zeker: rijk wordt rijker is erg links.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde16 jul. 2019 - 10:56

Wat doet hij goed dan?

Robert Follon
Robert Follon16 jul. 2019 - 11:38

[maar vind dat Trump het voor de rest nog geeneens zo slecht doet] Dan is 'de rest' bij jou wel heel erg weinig....

Jonathan2
Jonathan216 jul. 2019 - 13:08

Typische linkse hobby. Inschreven op forum, en dan je dag verbrengen met het anoniem verdedigen van Trump. Bijna al je posten gaan daarover. Gelukkig maar dat Trump zo'n eerlijke man is, anders zou je haast denken dat hij leugenaars aantrekt.

Jonathan2
Jonathan216 jul. 2019 - 13:09

Moet inschrijven zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 jul. 2019 - 14:51

Hoe definieer jij 'links' en wat doet Trump goed?

adriek
adriek16 jul. 2019 - 15:11

Zijn voornaamste 'prestaties' zijn het afbreken van de dingen die Obama tot stand heeft gebracht zonder er iets voor terug te brengen. Verder heeft hij Miljarden dollars beschikbaar gemaakt om een muur te bouwen die Mexico zou betalen, een hoop mensen op hoge posities vervangen door zijn vrienden en daarna weer vervangen door andere vrienden, zinloze maar spraakmakende besprekingen gehad met bevriende dictators, en de wereldhandel op scherp gezet. Publicitair heeft hij inderdaad veel voor elkaar gekregen. Inhoudelijk heeft hij nauwelijks iets gepresteerd, maar hij is buitengewoon trots op zijn indrukwekkende handtekening.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 15:15

Wat is er behoorlijk links aan iemand die vindt dat Trump het niet slecht doet?

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 15:25

@ Sanchez: Het simpele feit dat je jezelf ter afdekking "behoorlijk links" noemt (whatever that means), bewerkstelligt nog biet dat je gelijk hebt.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 15:27

"biet" = niet

Sonic2
Sonic216 jul. 2019 - 15:57

Je bent niet links. En Trump heeft helemaal niet gepresteerd. Hoe komen mensen er toch op dat Trump ook maar iets gepresteerd heeft? Behalve belastingverlagingen geven aan mensen die al multi miljonair zijn.

JoostV2
JoostV216 jul. 2019 - 16:42

@Sonic, Trump heeft toch wel veel bereikt. De 5de conservatieve rechter benoemd. Structureel aan de poten van een sterke overheid gezaagd. Een aantal verdragen opgezegd, en obamacare gesloopt. Was het maar waar dat ie niks bereikte.

MountEverest
MountEverest16 jul. 2019 - 18:41

@JoostV Het niet perse slecht als er conservatieve rechters worden benoemd. Tot voor kort was de meerderheid van het SCOTUS liberal, nu is zijn de conservatives voorlopig aan zet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 19:46

JoostV 16 juli 2019 at 18:42 [ @Sonic, Trump heeft toch wel veel bereikt. De 5de conservatieve rechter benoemd. ] ("verdienste" van McConnell, die deze rechter ordinair van Obama heeft geroofd [ en obamacare gesloopt. ] Is tot de dag van vandaag nog niet gelukt. Affordable Care Act bestaat nog steeds en verzekert miljoenen Amerikanen.

Sonic2
Sonic217 jul. 2019 - 6:26

@ Joost V Een conservatieve SGP rechter benoemen is gevaarlijk. Verdragen opzeggen was nu ook niet echt verstandig. Het klimaat verdrag opzeggen is onverstandig. Aan de poten van de overheid zagen is zo 1980 en werkt niet. En die Obama Care onzin van je is al ontkracht door iemand anders. Nog even en je gaat de belasting verlaging aan miljonairs ook presenteren als een grote prestatie. Na bijna twee en half jaar lukt het Trump fanaten niet om met een echt argument te komen waarom Trump een goede president zou zijn. Helemaal niemand lukt dat nog. En als er geen argumenten zijn komen ze met dingen waar Trump geen invloed op heeft( de economie). Of komen ze met dat toneelstukje met Kim. Trump is een grote schande en had er nooit moeten zitten

JoostV2
JoostV217 jul. 2019 - 6:57

Beste Sonic en anderen, Ik reageerde op de in mijn ogen onjuiste bewering dat Trump niks voor elkaar kreeg. Helaas was het maar waar. De man krijgt heel veel voor elkaar. @ Mount Everest, Mijn voorkeur heeft toch een liberal, maar of dat beter is. De hele benoeming versterkt mijn overtuiging dat toetsen door juristen van wetten aan een grondwet getuigd van angst voor het volk. Niet mijn ding, maar andere discussie, net als de politieke onafhankelijkheid van centrale bankiers.

Sonic2
Sonic217 jul. 2019 - 9:22

@ Joost V Je kan helemaal niets opnoemen. Alles is hieronder al weerlegt. En voor de rest is het niet relevant. Rusland was begin jaren 20 een achtergelegen boeren maatschappij en was na 1953 een grote speler op het wereld toneel. Naast dat Stalin een zeer, zware psychopaat en massamoordenaar was, heeft hij ook een paar dingen goed gedaan. Hitler ook. Zelfs historici onderstrepen dat Hitler ook goede dingen heeft gedaan. Alleen waren zowel Hitler als Stalin massamoordenaars, psychopaten en keiharde dictators. Wat is eigenlijk je punt? Zelfs hele foute types( daar schaar ik Trump onder) doen wel eens een paar goede dingen. Al moet ik zeggen dat het beeld van de "goede" Hitler ook wel vertekend is en dat er flink wat kanttekeningen bij te maken waren.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty16 jul. 2019 - 5:13

In dit geval vind ik de ophef zeer terecht. Met deze president-onwaardige tweets heeft Trump zichzelf gediskwalificeerd, hij wil kennelijk niet de president zijn van álle Amerikanen ongeacht hun achtergrond of afkomst. Ook niet bijster slim in electoraal opzicht, dit verkleint zijn kans op een herverkiezing voor een tweede termijn. Hij zal hierdoor veel stemmen van veel gematigde republikeinen, Afro-Amerikanen en overige Amerikanen met een immigratie-achtergrond verspelen. Ik ben geen fan van Hillary Clinton, maar haar reactie was zeer gevat en geniaal. "They're from America, and you're right about one thing: Currently their government is a complete and total catastrophe."

Thuiszitter
Thuiszitter15 jul. 2019 - 23:45

3 november 2020 gaan we het weten hoeveel Amerikanen deze leipe shit nog pikken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin15 jul. 2019 - 23:41

En die blanke uit dat andere land, moet die ook terug naar Duitsland?

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel16 jul. 2019 - 10:09

Is ie blank dan?

Sonic2
Sonic215 jul. 2019 - 22:48

Dit is Donald Trump. En dit is de stroming die hij vertolkt. Wat is er eigenlijk verrassend aan? Ik snap dat mensen geschokt zijn. Of boos zijn, maar dit is het Amerika wat Trump wilt en wat zijn gestoorde aanhang wilt. En wat gedoogd en gesteund wordt door onze twee vaderlandse charlatans op rechts en hun aanhang. Trump is een narcistische, racistische, xenofobe seksistische dictator. Die nooit ook maar in het buurt van het Witte Huis mag komen. Je kunt dit moment van massale verstand verbijstering alleen vergelijken met Duitsland in 1932 en 1933. En eigenlijk wil ik niet eens reageren op de mensen hier die het ook maar enigszins voor dit racistische zwijn op nemen. Ik ben er gewoon klaar mee.

1 Reactie
hanzeboog2012
hanzeboog201216 jul. 2019 - 5:23

Mee eens.

Grozny
Grozny15 jul. 2019 - 21:27

Trump weet dat deze politici niet populair zijn in veel swing states. AOC, Omar ect.. staan allemaal synoniem voor socialisme en dat werkt niet in die staten. Hoe meer deze politici het boegbeeld van de Dem partij worden de beter voor Trump. Dit is ook waar Pelosi en co bang voor zijn. Recente polls laten het gevaar hier ook van zien voor de Dems.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 jul. 2019 - 21:00

Trump richt zijn racisme niet in eerste instantie op alle gekleurde Amerikanen maar heel specifiek op tegenstanders in het democratische kamp. De reactie van het WH maakt dat duidelijk. Er wordt gewezen naar een minister van Aziatische afkomst. Dus hoezo racistisch? Ze zijn alleen maar hatelijk tegen wie het verdienen. Het lijkt op Wilders schizofrenie die met droge ogen beweert dat hij niets tegen moslims maar maar de islam als het grote kwaad ziet. Toch zal het ze niet lukken dit toneelstukje lang vol te houden. Het is gewoon te doorzichtig. En dat weten ze zelf natuurlijk ook. De enige reden dat ze het stukje opvoeren is om politieke tegenstanders en hun aanhang in de gordijnen te krijgen om de aandacht af te leiden van de razzia's die Trump laat uitvoeren. Tegelijk loopt Trumps medestanders het kwijl uit de mond bij al dit geweld. Hun dag kan niet meer stuk.

Perezoso
Perezoso15 jul. 2019 - 20:04

Classic Drumpf, een rel schoppen die afleidt van zijn eigen persoon (Epstein), en tegelijkertijd zijn xenofobe achterban op haar wenken bedient.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jul. 2019 - 19:34

Trump does not like the approval ratings, zoveel is duidelijk. Nu nog zijn twitteraccount negeren en we zijn er,

1 Reactie
JanB2
JanB215 jul. 2019 - 23:00

Probeer dat de media in de VS maar eens aan hun verstand te brengen.

EricDonkaew
EricDonkaew15 jul. 2019 - 19:12

Ik had gehoopt en eigenlijk ook wel verwacht dat deze POTUS na zijn verkiezing wat naar het politieke midden zou trekken. Dus meer in de richting van een president voor alle Amerikanen. Al is het maar een beetje in die richting. Vaak zie je dat ook wel, uitgesproken linkse en rechtse politici die, nadat ze de hoogste post hebben bereikt, gematigder worden. Maar sommigen worden just feller. Helaas behoort Trump tot die laatste groep. Hij graaft daarmee zijn eigen graf.

5 Reacties
JanB2
JanB215 jul. 2019 - 23:00

Ik had gehoopt en eigenlijk ook wel verwacht dat deze POTUS na zijn verkiezing wat naar het politieke midden zou trekken. Natuurlijk niet. Die vent is zwaar gestoord. Hij kan niet anders.

JanB2
JanB215 jul. 2019 - 23:23

PS Het Witte Huis is sinds Trump er zijn intrek nam dan ook de facto een van de grootste open inrichtingen in de VS geworden, waarbinnen alles hoofdzakelijk draait om één enkele ingezetene, die we dan ook maar beter niet als de Potus zouden moeten aanduiden maar gewoon als "The Patient".

Robert Follon
Robert Follon16 jul. 2019 - 11:50

[Maar sommigen worden just feller.] Hij wordt helemaal niet feller, dit is gewoon wie en hoe hij is. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te kunnen voorspellen dat Trump het presidentschap enkel als poetsdoek voor zijn eigen ego zou gebruiken....

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 15:19

@ JanB: Er zit wel een film in. Met als titel niet "The English Patient" (1996), maar "The (German-)American Patient".

JanB2
JanB216 jul. 2019 - 18:27

@ Olav Yep.

Uilenspiegel
Uilenspiegel15 jul. 2019 - 18:06

Is Rutte of minister Kaag al om een reactie gevraagd, of Maxima, of Timmermans, of Wilders, of Baudet, of al die nette, nette Nederlandse politici en groot industriëlen? Of weten ze van niets, horen ze niets, zien ze niets?

1 Reactie
OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 15:15

@ Uilenspiegel: Máxima kan er uiteraard niets over zeggen, maar voor de rest heb je gelijk. En die wil of durft niets te zeggen.

hanzeboog2012
hanzeboog201215 jul. 2019 - 17:37

Drie van de vier vrouwen zijn in Amerika geboren. Dus die kunnen niet "terug" naar hun eigen land. Tenzij Trump de tweede, derde generatie enz. had aangegeven. Maar dan moet Trump (toen Drumpf) terug naar Duitsland. Het is alsof je tegen Kamervoorzitter Arib zegt dat je terug moet naar haar eigen land. Wat Wilders graag zou willen. De zgn. minderheden wordt relatief steeds groter. Maar Trump wil daar niets van weten in zijn termijn als president. Die speelt in op de sentimenten die er leeft bij een deel van zijn achterban. En daar zal hij ongetwijfeld scoren. Maar een deel van zijn achterban is behoorlijk conservatief. En heeft nog verouderde opvattingen m.b.t. minderheden. Een aantal daarvan zijn echt racistisch. Het is geen geheim dat de KKK Trump waardeert. Evenals neo nazi's. Zie Charlottesville. Het is een gemene doortrapte rotstreek van Trump om deze vier gekleurde vrouwen eruit te pikken. Dat valt natuurlijk goed bij zijn achterban. Hoorde net op NOS Journaal van Arjan van der Horst (NOS Correspondent Amerika) dat de Republikeinen geen kritiek durfde te geven aan Trump vanwege zijn actie tegen de vier Democratische politici. Dat zal niet goed vallen bij de achterban van Trump. Wat doen die Republikeinen dan in de Senaat? Ze behoren de president te corrigeren. Niet verassend dat Trump iemand als Alexandria Ocasia - Cortez niet zijn type vindt. Deze pittige dame uit Brooklyn schroomt niet om Trump hard aan te pakken. En rancuneus als Trump is pakt hij Alexandria weer terug. Maar dit keer behoorlijk geniepig. Want net als met Megan Rapinoe is Alexandria Ocasia - Cortez verbaal een geduchte tegenstander.

2 Reacties
OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 15:12

@ hanzeboog2012: Waaraan ik toevoeg: hoe ontluisterend is het, dat een president (van N.B. een internationaal zo machtig land) zich zo verlaagt tot het niveau van straat- en schoolpleinruzie's? Te hopen valt, dat dit een eenmalig dieptepunt is.

EricDonkaew
EricDonkaew16 jul. 2019 - 18:58

@OlavM: hoe ontluisterend is het, dat een president (van N.B. een internationaal zo machtig land) zich zo verlaagt tot het niveau van straat- en schoolpleinruzie’s? ------------------------------------- Dat ben ik wel met je eens. Hij gedraagt zich dikwijls als een klein kind. Als POTUS moet je daar boven staan. Obama deed het wat dat betreft een stuk beter. Trouwens, bijna alle andere presidenten van de VS ook.

Satya
Satya15 jul. 2019 - 16:31

Een veel gehoord argument van extreem rechts. Je hebt je roots in een ander land dus je mag geen kritiek hebben. Dan nog verbaast zijn fascist te worden genoemd.

5 Reacties
hanzeboog2012
hanzeboog201215 jul. 2019 - 17:40

Tsja stommerdje spelen kunnen die extreem rechtse figuren goed. Zo gauw ze tegenspraak reageren ze eerst agressief. Werkt dat niet spelen ze slachtofferrol, gespeelde verontwaardigheid enz.

Wilhelm T
Wilhelm T15 jul. 2019 - 20:19

Het boeit mensen niet meer of ze racist of fascist genoemd worden.

JanB2
JanB215 jul. 2019 - 23:04

Trump speelt hoog spel. Of ze hem in Duitsland nog kunnen (en willen) pruimen is namelijk maar de vraag. Straks is The Donald nog stateloos.

Auslander
Auslander16 jul. 2019 - 8:52

@ Wilhelm T Dan is het tijd om die “mensen” van je naar hun hollen terug sturen.

Satya
Satya16 jul. 2019 - 14:19

Wilhelm T Wat zegt dat over die mensen? Vind jij het een normaal argument dan?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde15 jul. 2019 - 15:13

Het zal Trump worst wezen wat de wereld of de democraten van zijn uitspraken vinden. Hij heeft maar een doel en dat is zijn achterban tevreden houden met puur racisme. Zich verzekeren van hun steun bij de recente gebeurtenissen. Hoe meer lijken er in de opvangkampen vallen en hoe groter de ellende die gepaard gaat met uitzettingen hoe harder zijn achterban staat te applaudisseren. Tegen de tijd dat de verkiezingsstrijd echt los gaat praat hij dat voor de meer gematigde amerikanen wel weer recht. Althans dat hoopt hij. We moeten ons niet zo zeer druk maken over de man die dit allemaal doet, het leidt de aandacht af van het feit dat er mensen zijn die hier van smullen. In de VS maar ook hier in Europa. Het is de enige verklaring van de populariteit van Lega Nord, LePen, AFD, PVV en FVD. De aanhang van vooral FVD zal dit ten stelligste ontkennen. Maar die ontkenning doet er niet toe. Je hoeft alleen de PVV en FVD fanssites maar te lezen en je weet hoe diep het gezwel zit.

6 Reacties
Martinel
Martinel15 jul. 2019 - 16:00

Vergeten we ff Rutte die volgende week afreist naar dit 'fenomeen' met zijn vlag? Rutte die iedere walstaltige witte man zijn credit geeft? En daar een beetje Nederlands als clown weer wat oranjegevoel met zijn compaan gaat delen? Vergeten we even dat Koninklijke vrouwtje, dat weer ff haar VN baantje via Blok en Rutte probeert te ventileren? Wat is er toch met dit discrminerende land aan de hand?

Satya
Satya15 jul. 2019 - 16:32

Yep martin je hebt het goed weergegeven.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jul. 2019 - 17:04

Bijna. Deze te verwachten reactie van Trump is een paar uur oud: Trump demands apology from freshman congresswomen who clashed with Pelosi https://www.politico.com/story/2019/07/15/trump-attacks-freshmen-congresswomen-1415852 Trump en Pelosi hebben een gemeenschappelijke vijand: de progressieven. Via Pelosi probeert Trump zijn succes van 2016 te herhalen. Dat lukte in 2016 zonder inspanning omdat La Clinton weigerde zich te laten bijstaan door het team van de progressieve Bernie Sanders. En de laatsten hadden kiezers in veel plaatsen zoals Youngston (zie mijn voorgaande reactie) kunnen overtuigen. Maar die kregen alleen antwoorden van (non-deplorable) driedelige maatkostuums. Oftewel 'Corporate Democrats.' Tjsaa ...

hanzeboog2012
hanzeboog201215 jul. 2019 - 17:56

Is er relatief een cijfer te geven hoe groot de achterban van Trump nog is? Lees waarden van 30%. En laten we hopen dat het niet meer. Dat geeft hoop voor november 2020 als er presidentverkiezingen zijn. Trump geeft vooral om zichzelf. Hij houdt vooral van zichzelf. En zijn gezin. Helaas zitten in zijn achterban een stelletje racisten. Kan me niet voorstellen dat alle mensen in de achterban van Trump racistisch is. Die zullen elks hun reden hebben om Trump te steunen. Langzaam maar zeker zal steeds meer Amerikanen Trump laten vallen. Maar belangrijk is met welke kandidaat de Democraten komen. A.u.b. niet Biden en Sanders. De oude lichting Democraten kan zoal niet tegen Trump op, zijn te oud en hebben verouderde politieke opvattingen. Laat Beto, Kamala Harris het opnemen tegen 'bully' Trump. Forum voor Democratie is een alternatief geworden voor degenen die niet kunnen in de gevestigde politiek. Willen ze echt meedoen in de Nederlandse politiek zullen ze compromissen moeten sluiten. En dan gaat het mis. Want dat kunnen ze niet. Ze kunnen net als de PVV goed vanaf de zijlijn opereren als protestpartij. Maar in onze politieke stelsel kan nooit 1 partij de kabinet en het beleid van de overheid bepalen. In tegenstelling tot Amerika waar een populistische president de dienst uitmaakt. De gevolgen zijn inmiddels al bekend.

hanzeboog2012
hanzeboog201215 jul. 2019 - 19:48

@Arjan Fernhout: Heb jouw gelinkte video gezien. Het was tenenkrommend wat Trump deed. Hij ratelt een monoloog af waarin hij beweert als bepaalde mensen niet gelukkig zijn in Amerika terug moeten naar hun land van afkomst. Ongelooflijk. Intussen schreeuwen mensen dat het Amerikaanse burgers. Maar Trump blijft doorratelen. 1 journalist mag een vraag stellen. Fox News? Vervolgens heeft hij over iemand die Joden haat. Zal wel over Ilhan Omar gaan. Journalisten proberen een vraag te stellen. Maar Trump blijft doorratelen. Deze hele monoloog is bedoeld voor zijn achterban. We mogen slechts getuigen van zijn van dit enorme gewauwel van de President (kuch). Het is hetzelfde als toen een Russische minister van Buitenlandse Zaken de gevolgen van de MH 17 goed praatte. Er was geen touw aan vast te knopen omdat hij retoriek gebruikt die bedoeld was voor zijn eigen Russische bevolking.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jul. 2019 - 23:04

@hanzeboog2012 15 juli 2019 at 19:56 Realclearpolitics Trump approval rating https://www.realclearpolitics.com/epolls/other/president_trump_job_approval-6179.html

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jul. 2019 - 14:24

Bij CNN zeer kort een opeenvolging van Trump's racisme en daarna een stuk over Kirsten Gillibrand die het probleem van de democraten in 2016 en waarschijnlijk in 2020 in beeld brengt: https://edition.cnn.com/2019/07/14/politics/ice-raids-undocumented-immigrants/index.html Maar daarmee bereik je de 'gewone' kiezer uiteraard niet. Hieronder een uitleg ... Duidelijk voorbeeld van de verdeel en heerspolitiek van Trump via raciale lijnen. Een achterliggende thema is dat er zeer veel blanke kiezers die last hebben van de-industrialisatie en de 'opioids-crisis' die daarmee samenhangt op Trump stemden vanwege zijn (valse) beloftes. Dat kwam concreet naar voren in Youngston, Ohio in een kritische vraag van een blanke vrouw met een baby op haar armen aan de democratische kandidaat Kirsten Gillibrand, die er op neerkwam dat zij niet begreep waarom de Democrats zo bezig zijn met het bestrijden van 'white privilege' terwijl ze eigenlijk meer bezig zouden moeten zijn met het bestrijden van werkloosheid en drugsverslaving: “Now this is an area that across all demographics has been depressed because of the loss of its industry and the opioids crisis,” she said. “So what do you have to say to people in this area about so-called white privilege?” Dus: Moeten Democraten de witte arbeidersklasse-kiezers die in 2016 samenvloeiden naar Trump proberen te winnen? Of moeten ze in plaats daarvan focussen op de zorgen van hun opkomende coalitie van jongere kiezers, velen van hen die van kleur zijn, die willen weten wat de kandidaten zullen doen om systemisch racisme te bestrijden? Volgens Vox gaf Gillibrand daar een perfect antwoord op: Waar het gesprek over gaat, is wanneer een gemeenschap al generaties lang achterblijft vanwege de kleur van hun huid. Wanneer je een baan wordt geweigerd en daarna baan na je baan omdat je zwart bent of omdat je bruin bent. Of wanneer u naar de eerste hulp gaat om uw baby te krijgen. Het feit dat deze gemeenschap de hoogste moedersterfte heeft. Als als u een zwarte vrouw bent, heeft u vier keer meer kans om te sterven tijdens de bevalling, omdat die zorgverlener u niet gelooft wanneer u zegt dat ik me niet goed voel. Omdat hij je niet waardeert. Of omdat ze jou niet waardeert. Dus institutioneel racisme is echt. Dat neemt jouw pijn of lijden niet weg. Maar dat is gewoon een ander probleem. Je lijden is net zo belangrijk als het leed van een zwarte of bruine persoon, maar om de problemen op te lossen die plaatsvinden in een zwarte gemeenschap, heb je veel meer transformationele inspanningen nodig die gericht zijn op echt racisme dat elke dag bestaat. Dus als je zoon 15 jaar oud is en rookt. Hij rookt net zo veel pot als zwarte jongen in zijn buurt en de Latino jongen in zijn buurt. Maar die zwarte en bruine jongen heeft vier keer meer kans om gearresteerd te worden. Wanneer hij wordt gearresteerd, kan het strafrechtelijk systeem hem verplichten om borgtocht te betalen. 500 dollar. Dat jochie heeft geen 500 dollar, hij kan misschien geen borgtocht betalen. Als een volwassene met een kind thuis en hij is een alleenstaande ouder, als hij in de gevangenis wordt gegooid, is er niemand bij zijn kind. Het maakt niet uit wat hij zegt, ik moet naar huis, ik heb thuis een kind, hij is pas 12. Wat ga ik doen. Het maakt niet uit. Stel je als ouder voor hoe je je zo hulpeloos zou voelen. Dat is institutioneel racisme. Je zoon zal daar waarschijnlijk niet mee te maken krijgen omdat hij blank is. Dus als iemand wit voorrecht zegt, dat is alles waar ze het over hebben. Dat zijn blanke huid betekent dat een politieagent hem misschien een tweede kans zou geven. Het zou kunnen betekenen dat hij niet wordt opgesloten omdat hij net een joint met zijn vriendin had gerookt. Het zou kunnen betekenen dat hij geen borgtocht hoeft te plaatsen. Het betekent dat hij misschien de volgende dag op het werk kan verschijnen en zijn baan niet verliest en niet in de vicieuze cirkel van armoede zit die nooit eindigt. Dat is alles. Maar het betekent niet dat ik mijn stem niet verdient, en dat ik niet zo ingaan op je uitdaging. Het betekent ook niet dat zwarte en bruine mensen bij deze uitdagingen alleen laat. Een blanke vrouw zoals ik, senator en verkiesbaar als toekomstig president van de Verenigde Staten. Ik moet hun stem net zo verheffen als ik de uwe moet verheffen. Dat is alles wat het betekent. Het doet niets af aan jouw terechte klacht. Het betekent gewoon dat we lijden in al zijn vormen moeten herkennen en met de juiste intentie en met kennis op elke plek moeten oplossen. https://www.vox.com/policy-and-politics/2019/7/12/20691717/white-working-class-kirsten-gillibrand-white-privilege-institutional-racism

8 Reacties
Arjan Fernhout
Arjan Fernhout15 jul. 2019 - 14:37

De link naar CNN klopt niet. De volgende twee zijn de juiste: 1) https://edition.cnn.com/2019/07/14/politics/donald-trump-tweets-democratic-congresswomen-race-nationalities/index.html 2) https://edition.cnn.com/videos/politics/2019/07/12/kirsten-gillibrand-white-privilege-town-hall-question-cs-orig.cnn

tempest
tempest15 jul. 2019 - 18:24

Tja, heel veel mensen snappen prima waar het vandaan komt, maar dat wil niet zeggen dat ze het eens zijn met de focus van de discussie. De retoriek van de democraten is alles behalve verbindend en is bedoeld om emotie op te roepen in de hoop zo mensen te activeren: wij/zij, dader/slachtoffer, met privilege en zonder, blank/gekleurd, man/vrouw etc. Voor velen voelt het als bijzonder hol en onoprecht. Nu Trump aan de macht is hebben de Democraten ineens wel oog voor de problematiek van immigranten, mensen die zorg ontberen en de enorme problemen wat betreft de verschillen tussen arm en rijk, racisme, schulden en tig andere zaken. Het verschil met de Obama en Clinton jaren is levensgroot. En daar zit het grote probleem met de Democraten: men gelooft de intenties niet. Ze wekken de indruk enkel te zeggen wat ze denken dat stemmen oplevert. In dat opzicht lijken ze op Trump. Denk je echt dat een Democratische President gezondheidszorg voor iedereen zal regelen? Of zal stoppen met het uitzetten van illegalen? Of de studieschulden zal kwijtschelden? Net als die muur inderdaad...

hanzeboog2012
hanzeboog201215 jul. 2019 - 19:00

Mooi stukje. Geef een goed inzicht hoe structureel racisme anno 2019 nog steeds is. Terwijl in 2008 een zwarte president gekozen werd. Het leek alsof de zwarten gelijkwaardig waren geworden aan blanken. Maar die schijn bleek alleen van buitenaf. Want in de periode 2008 - 2016 kwam er een terugslag. Juist vanwege die zwarte president: https://www.trouw.nl/democratie/ben-rhodes-de-rechterhand-van-obama-hij-is-heel-rustig-onder-trump-~a2df0240/ Betekent niet dat Obama als president slecht gedaan heeft: https://historiek.net/amerikaanse-historici-obama-beste-president-sinds-reagan/67320/ Volgens historici is Obama de twaalfde beste president aller tijden. Vooral met gerechtigheid voor allen scoort Obama buitengewoon goed. Omgang met Congres was minder goed bij Obama. Maar valt dat Obama te verwijten als hij structureel vanaf de eerste dag werd tegengewerkt door de Republikeinen? Racisme was er toen al. Er was hoop. Maar de (ultra) conservatieve Amerikanen in vooral binnenland hadden het niet zo op met Obama. Trump wist toen al goed op in te spelen. En zei dat Obama geen Amerikaan. Maar iemand uit Kenia. Zeer laag omdat dit gevoelig ligt bij Obama. Zijn vader afkomstig uit Kenia verliet Obama al zeer snel na een scheiding. Barack Obama was slechts 2 jaar oud. Maar Obama heeft de onzin van Trump ontkracht: https://www.bing.com/videos/search?q=barack+obama+releases+birth+certificate%2c+donald+trump+proud&view=detail&mid=DD3AEB650E0320EE7A86DD3AEB650E0320EE7A86&FORM=VIRE President Barack Obama wilde met echte problemen bezig houden. En niet met randzaken zoals Twitterberichten van Trump. Het geeft al aan hoe Trump met racisme flirtte. Toen al wist hij de mensen te bespelen. Wat is leuker dan iemand aan te pakken die niet goed ligt bij een aantal mensen? Nu wordt Trump zelf aangepakt. En dan probeert hij zulke mensen publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. En dat overkomt deze vier gekleurde politici. Juist gekleurde politici want dan scoort hij. Alexandria Ocasta Ortez die kort geleden de misstanden in de detentiecentra is al in de tegenaanval gegaan. Oppassen want Trump is een rancuneuze man. Zie Correspondent Dinner 2011: https://www.bing.com/videos/search?q=correspondent+dinner+2011+seth+meyers+vs+donald+trump+&view=detail&mid=986B0041F450F2F7AB23986B0041F450F2F7AB23&FORM=VIRE

MountEverest
MountEverest15 jul. 2019 - 20:07

@tempest De Democraten richten zich vooral op bepaalde minderheden zoals Afro-Americans, Hispanics, moslims, LHBTQI'ers etc., waarbij ze het slachtofferschap van deze groepen benadrukken. Dat klinkt op zich heel empatisch maar daar schieten deze groepen niets mee op. Zolang je in een slachtofferrol zit kom je nu eenmaal niet verder. Met de Afro-Americans gaat het ondanks 50 jaar affirmative action niet goed. De meerderheid van de zwarte kinderen leeft in eenouder gezinnen, er is veel armoede, schooluitval, gang-gerelateerde criminaliteit etc. Er wordt zelfs gesuggereerd dat het slechter met hen gaat dan in 1960. De Democraten zijn minder geïnteresseerd in minderheden met roots in Zuid- en Zuid-Oost Azië omdat die zich prima zelf weten te redden

Gerry Damen
Gerry Damen15 jul. 2019 - 21:07

Wow hoe raak je kiezers kwijt.

Auslander
Auslander16 jul. 2019 - 8:44

@ MountEverest “Zolang je in een slachtofferrol zit kom je nu eenmaal niet verder.” Wat ligt “verder” dan congres (deze leden) en presidentschap (Obama)?

Satya
Satya16 jul. 2019 - 14:33

MountEverest Deze was ook wel weer te verwachten. Trap ze maar weer in apartheid. Hoe je de vergelijking tussen Aziaten en afro Amerikanen kunt maken is voor mij onbegrijpelijk. Dat doen overigens al die racisten. Nu zul je wel boos worden maar je bent gewoon een racist.

MountEverest
MountEverest16 jul. 2019 - 17:07

@Satya Ik snap dat je het vervelend vindt om te lezen, maat het is zo als het is.

De overspelige hoofdcommissaris
De overspelige hoofdcommissaris15 jul. 2019 - 14:05

Trump is net als Baudet en Wilders een racist en een xenofoob, feit!

Joop Schouten
Joop Schouten15 jul. 2019 - 13:14

'We' zijn nog niet van hem af. Zijn aanhang groeit. Dat de economie in de VS zogenaamd groeit heeft hij aan Obama te danken. Straks staat hij met Duterte en Bolsenaro te pronken met een 'eigentijds fascistenpact'. Verdeel- en heers politiek komt Xi, Poetin, Edogan, Orban en Duda goed uit (om maar wat andere 'wereldvreemde figuren' op te noemen). 'Dit Europa' kijkt toe. ... En Rutte brengt een vlag.

6 Reacties
harmmeijer
harmmeijer15 jul. 2019 - 14:30

@ Joop Je haalt me de woorden uit de mond. Dit was ook het eerste waar ik aan moest denken. Al die engerds die momenteel aan de macht zijn. We leven in heel onzekere tijden.

madbako
madbako15 jul. 2019 - 14:30

Zijn aanhang groeit?! In vergelijking met wekl jaar, maand en dag? http://www.rasmussenreports.com/public_content/politics/trump_administration/trump_approval_index_history

harmmeijer
harmmeijer15 jul. 2019 - 14:41

Ik vraag me af of de Republikeinse Partij nog wel grip op hem heeft. Zo niet, dan zou dat rampzalig zijn.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2019 - 17:41

Merel 15 juli 2019 at 16:41 [ Ik vraag me af of de Republikeinse Partij nog wel grip op hem heeft. ] Hoef je je niet af te vragen. De Republikeinen zijn nu Trump's Party, voor de volle 100%

JanB2
JanB215 jul. 2019 - 23:08

Het zou me allemaal worst wezen, ware het niet dat er in Europa onvoldoende gedaan wordt om een eigen machtsblok te vormen. Wordt namelijk hoog tijd. En een incompetente minkukel als von der Leyen past niet in het plaatje wat dat betreft. Hopelijk wordt ze morgen weggestemd. De afgang van Timmermans bood hoop voor Europa maar we moeten niet van de regen in de drup belanden.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:53

@ Merel: [Ik vraag me af of de Republikeinse Partij nog wel grip op hem heeft.] Dat is helaas inderdaad niet meer het geval. Trump heeft grip op de partij gekregen. De Re[ublikeinen houden zich uit angst en lafheid koest, op een enkele uitzondering na.

madbako
madbako15 jul. 2019 - 12:53

Ik vergelijk die uitspraken altijd met de onzin die mijn dementerende moeder te pas en te onpas doet. De man is een fossiele hersenzieke randdebiel ergens uit het begin van de vorige eeuw en heeft dringend hulp nodig.

msj_meijerink
msj_meijerink15 jul. 2019 - 11:47

Moet Don the Con zelf doen, maar ik vrees voor hem dat Duitsland niet zal meewerken! :)

DaanOuwens
DaanOuwens15 jul. 2019 - 11:30

@ Jozias Jij schrijft; Het Trump bashen gaat weer van start. Trump schreef: Deze plekken hebben jullie hulp hard nodig, je kunt niet snel genoeg weggaan. Als dan bij jou nog geen muntje valt en dus door hebt dat deze uitspraak over alle grenzen van het fatsoen heengaat, ben je blijkbaar zelf een racist.

H.Witte
H.Witte15 jul. 2019 - 11:27

Beste Jozias, de toekomst van de aarde hangt in sterke mate af van de mentaliteit en het gedrag van de mens. Ieder mens heeft de plicht om, als hij of zij daartoe in staat is een positieve bijdrage te leveren aan die gewenste mentaliteit en het juiste gedrag. Een eerste vereiste daarbij is dat we allemaal ons best doen om tot een zekere mate van saamhorigheid te komen, opdat het moment kan aanbreken dat we met vereende krachten streven naar de omstandigheid die het leven op aarde voor ons, voor ons nageslacht veilig moet stellen. Het is vooral aan ook de politici om daarin het voortouw te nemen en werkelijk leider te zijn in dit streven naar een harmonieuze wereld. Een wereld waarin individuele belangen volstrekt ondergeschikt zijn aan dat ene grote doel. Samenleven in eensgezindheid, met respect voor aard, afkomst, religie en politieke overtuiging. Politici die juist het tegenovergestelde bewerkstelligen en tweedracht zaaien hebben hun opdracht niet begrepen en jagen niet het algemeen belang maar slechts een deelbelang na, welke dat ook mag zijn. Als we dan bovendien ook nog eens naast het zaaien van tweedracht te maken hebben met iemand die zich bepaald onfatsoenlijk gedraagt dan is zo iemand niet het voorbeeld voor ons en onze kinderen. Zo iemand maakt al het werk van hen die zich dagelijks inspannen voor een leefbaarder wereld stuk en dat is uitermate kwalijk. Dat zo iemand veel kritiek krijgt, u noemt het bashen, waarmee u een zekere sympathie voor deze man uitdrukt, is vanuit een goed hart redenerend vanzelfsprekend. Of ontkent u de goedwillenden onder ons? Ook ik ben verheugd dat het nog niet tot een gewapend conflict gekomen is, maar als u leiderschap afmeet op het al dan niet aangaan van een oorlog dan is uw definitie wel heel erg mager.

2 Reacties
ton14024
ton1402415 jul. 2019 - 17:05

Beste Henk. Algemeen belang is al lang geen algemeen gedeelde waarde. Het spijt me.

H.Witte
H.Witte16 jul. 2019 - 8:27

Ton14024 Het streven naar saamhorigheid houdt ook in het streven naar algemeen gedeelde waarden. Dat proces is gaande. Homoseksualiteit is daarvan een voorbeeld. Geleidelijk aan zullen, ondanks de weerbarstigheid in sommige landen, steeds meer landen en regio's dit gegeven accepteren. Hetzelfde geldt voor vrouwenrechten. Vergeet niet dat wij nog amper honderd jaar geleden de vrouwen ook nog het bos in stuurden. In verscheidene Europese landen is het vrouwenkiesrecht pas na de Tweede Wereld oorlog feit geworden. Hetzelfde geldt voor de doodstraf. Veertig jaar geleden bestond in Spanje de wurgpaal nog. Het zijn niet altijd snelle processen, integendeel, maar ze zijn er wel degelijk. De mens vecht zich uiteindelijk overal vrij. Het is de vermenging, het toerisme, de kruisbestuiving, de im- en emigratie die nu een grote rol speelt.

Bernie2
Bernie215 jul. 2019 - 11:27

Lijkt er op dat lompe Trump hier een 'Lieberman' doet, naar de ultrarechtse ex-defensieminister van apartheidsregime Israël. Die wilde destijds immers de Palestijnse vertegenwoordigers in de Knesset laten doodschieten. Soort zoek soort. Het is opnieuw schaamteloos racisme van de bovenste plank, zo denkt de leider van een van de wereldmachten dus over zijn medeburgers. Racisme en een haatoproep in haar puurste vorm. Als de schurk zo tegen 2e of 3e generaties migranten aankijkt, kan hijzelf als 2e lichting migrant dus ook uitgezet worden naar zijn land van herkomst: Duitsland. Waar rechtsextremisme momenteel bloeit? Wellicht kan de haatzaaier daar iets nuttigs doen? Afzetten dit monster en wel meteen.

[verwijderd]
[verwijderd]15 jul. 2019 - 10:47

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
Proletarier
Proletarier15 jul. 2019 - 11:09

Als je vind dat Trump het goed doet ben je niet goed in je hoofd. Die man is een oranje Hitler...

Norsemen
Norsemen15 jul. 2019 - 11:10

Als je racisme niet zo'n probleem vindt kan ik me voorstellen dat je vindt dat Trump het helemaal niet slecht doet.

Wilma3
Wilma315 jul. 2019 - 12:11

"........doet ie ’t op zich niet slecht vind ik." Of te wel: best goed. Dan hierbij het verzoek om uit te leggen wat er best goed gaat want ik zie het helaas niet.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2019 - 12:29

Vatststellen dat Drumpf een door en door racistische tweet heeft verzonden - louter bedoeld om het haatvuurtje onder zijn deplorable achterban op te stoken - heeft niets te maken met Trump-bashing.

madbako
madbako15 jul. 2019 - 12:49

Er is in ieder geval nog geen oorlog gestart onder zijn bewind, iets wat je van veel voorgangers niet kunt zeggen. Wel dreigementen, maar geen oorlog.. Ah, of je goed bent of net hangt af van het feit of je oorlog gaat voeren of niet. Tja, meestal doet een oorlog voeren het goed bij het electoraat. Dus eigenlijk maakt trump er helemaal niets van. Verder moet je natuurlijk volledig van de pot gerukt zijn als je het functioneren van deze randdebiel daar enkel en alleen op baseert. Laat je nakijken joh

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jul. 2019 - 12:50

"nog geen oorlog gestart" het is wel zoeken om nog iets positiefs te vinden.

stokkickhuysen
stokkickhuysen15 jul. 2019 - 15:00

Nog een lichtpuntje: Geen kinderen mishandeld (tenminste, niet op de televisie)

Satya
Satya15 jul. 2019 - 15:58

Wel de controle op drone terreur geschrapt.

Herr Vorragend
Herr Vorragend15 jul. 2019 - 17:07

Erdogan deed het de eerste 10 jaar ook best goed en geen oorlog gestart en zo. Oh ja en Adolf Hitler deed het ook best goed en de eerste 6 jaar ook helemaal geen oorlog gestart... fijne vent dus.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:45

@ Jozias: [Wel dreigementen, maar geen oorlog.] Dat is meer geluk dan wijsheid. Een militaire aanval op Iran is onlangs op het allerlaatste nippertje afgeblazen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout15 jul. 2019 - 10:41

Rutte moet donderdag thuisblijven! En zijn maat Kreuk ook die een vlag komt brengen. Met deze tweet is de US-vlag bezoedeld en heeft Trump zich voorgoed gediskwalificeerd als `leider'. Maar ik vrees dat hij morgen weer zijn keutel intrekt.

DaanOuwens
DaanOuwens15 jul. 2019 - 9:26

Volgens mij moet men gewoon dezelfde soort opmerkingen over Trump maken. Zijn veel te hoge leeftijd, zijn incompetentie, zijn domheid. Die Britse ambassadeur had exact de goede toon. Die heeft toch niets te doen dus kan wel helpen. Benoem gewoon wat er mankeert aan de man en vergeet het hele idee dat je hem moet corrigeren. Dat is kansloos, het is een totale idioot. Net zoals zijn achterban. Zolang deze democraten blijven denken dat je met Trump een serieus gesprek moet voeren, slaan ze de plank mis.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew15 jul. 2019 - 19:37

Ouwens: Zijn veel te hoge leeftijd, -------------------------- Dat heeft er nou net weer niets mee te maken.

DaanOuwens
DaanOuwens16 jul. 2019 - 7:31

@ EricDonkaew Jij schrijft: Dat heeft er nou net weer niets mee te maken. Dat heeft er wel mee te maken. Hoog bejaarde wereldleiders missen de aansluiting met de veranderingen die plaatsvinden in de samenleving en grijpen terug op hun eigen ervaringen van 50 jaar of meer terug. Overigens niet voor niets is er een pensioenleeftijd. Mensen moeten aan het eind van hun werkzame leven geen topfunctie meer vervullen. Trump is 73.

EricDonkaew
EricDonkaew16 jul. 2019 - 15:00

@Ouwens: Hoog bejaarde wereldleiders missen de aansluiting met de veranderingen die plaatsvinden in de samenleving en grijpen terug op hun eigen ervaringen van 50 jaar of meer terug. ----------------------------------------- Dat is veel te algemeen, veel te generaliserend. Bij de vorige verkiezingen vond ik Bernie Sanders wel een goed idee. De beste man is nog iets ouder dan Trump. En: Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika (Wikipedia). Sowieso is mensen afserveren puur op hun leeftijd, wat jij dus doet, ook gewoon discriminatie.

west012
west01215 jul. 2019 - 9:20

Duidelijk dat Trump een racist is. Gevaarlijk zo'n president.

vdbemt
vdbemt15 jul. 2019 - 9:09

Hoe lang wordt deze knettergekke dwaas nog getolereerd?

25 Reacties
Willem D2
Willem D215 jul. 2019 - 9:38

Totdat de Democraten de middenklasse weer serieus gaat nemen. Dit gaat in Nederland ook gebeuren, als VVD, CDA, D66, PvdA en GL vooral bezig zijn met identiteitspolitiek en klimaat, maar vergeten dat de middenklasse andere zorgen heeft.

madbako
madbako15 jul. 2019 - 10:37

Zolang het merendeel van de VS haar inwoners dwazen zijn

Tony Soprano
Tony Soprano15 jul. 2019 - 10:53

Simpel. Zo lang hij democratisch gekozen is, blijft en wordt. Wat stel jij dan voor?

korheiden2
korheiden215 jul. 2019 - 10:56

@vdbemt : Waarschijnlijk nog wel tot 2021. En het is niet onmogelijk dat dit ongeleide projectiel nog herkozen wordt ook. Treurig maar waar.

Norsemen
Norsemen15 jul. 2019 - 11:17

@Willem D Dus dat iemand op een racist stemt is niet de schuld van die iemand maar van de democraten (en hier in Nederland van VVD, CDA, D66, PvdA en GL)?

DaanOuwens
DaanOuwens15 jul. 2019 - 11:35

@ Willem D Jij schrijft; Totdat de Democraten de middenklasse weer serieus gaat nemen. Je bedoeld grenzen dicht en geen milieubeleid? Lijkt mij dat in geen enkel land dan de wensen van de middenklasse serieus genomen moeten worden. Overigens is Trump niet gekozen door de middenklasse.

MountEverest
MountEverest15 jul. 2019 - 12:18

De Democraten maken alleen kans als ze een gematigde kandidaat naar voren schuiven. Degenen die zich nu kandidaat hebben gesteld zijn op bepaalde punten veel te extreem.

rvb2
rvb215 jul. 2019 - 12:24

@Tony Soprano: Hij is in ieder geval volgens de geldende regels gekozen door een minderheid van de bevolking. Over het democratische gehalte van het amerikaanse systeem kan heel wat gezegd worden, maar dat is Trump dan weer niet aan te rekenen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2019 - 12:30

Tony Soprano 15 juli 2019 at 12:53 [ Simpel. Zo lang hij democratisch gekozen is, blijft en wordt. Wat stel jij dan voor? ] We blijven het herhalen: Trump is staatsrechtelijk verkozen en niet democratisch.

madbako
madbako15 jul. 2019 - 12:58

@Tony Soprano 15 juli 2019 at 12:53 Simpel. Zo lang hij democratisch gekozen is, blijft en wordt. Wat stel jij dan voor? Dat men een keer daadwerkelijk de stemmen op een democratische manier hanteert! Het absolute merendeel aantal stemmen van het electoraat was zeker niet voor Trump. Zoals hieronder ook al aangegeven.

MountEverest
MountEverest15 jul. 2019 - 13:35

@Nick "staatsrechterlijk gekozen" Er wordt wel eens beweerd dat er in de VS aan de ene kant teveel en aan de andere kant te weinig democratie is. Veel rechters, de burgemeesters, de sheriffs, de openbare aanklagers etc. worden gekozen en niet zoals in Nederland benoemd. Die moeten dus campagne voeren om gekozen te worden. Bovendien zijn er veel referenda die vaak gecombineerd worden met verkiezingen. De verkiezing van de president is daarentegen indirect. Het aantal kiesmannen per staat is gelijk aan het aantal senatoren + afgevaardigden. Dit systeem is in het voordeel van dun bevolkte staten die een onevenredige invloed hebben op de keuze van de president.

4Vier!
4Vier!15 jul. 2019 - 17:53

Nick the Stripper 15 juli 2019 at 14:30 “Trump is staatsrechtelijk verkozen en niet democratisch.” Ja hoor, ook democratisch. Conform de geldende afspraken. Niet helemaal onvergelijkbaar met onze EU trouwens. Daar telt ook niet iedere stem even zwaar.

4Vier!
4Vier!15 jul. 2019 - 19:13

MountEverest 15 juli 2019 at 14:18 “De Democraten maken alleen kans als ze een gematigde kandidaat naar voren schuiven.” Ik denk het niet. Ik kan me voorstellen dat er nu juist meer tegenhang mogelijk is. Wat volgens mij wel belangrijk is, is “duidelijke taal” te spreken: begrijpelijk voor iedereen. Daarnaast “warm” naar iedereen toe zal ook nuttig zijn.

Satya
Satya15 jul. 2019 - 19:44

4Vier! Alleen al hoe presidentskandidaten in Amerika beloftes moeten doen aan hun financiers is niet democratisch.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2019 - 21:19

4Vier! 15 juli 2019 at 19:53 [ Ja hoor, ook democratisch. Conform de geldende afspraken. ] In Nederland maakt de koning deel uit van de regering. Conform de geldende afspraken. En daar is niks democratisch aan. Die geldende afspraken met betrekking tot het Electoral College zijn trouwens ook niet zo heel erg democratisch. Al meerdere decennia is een meerderheid van de Amerikanen voor het afschaffen / veranderen van het EP zodat de popular vote de president kiest. Oh, en dan mag ik er ook nog even op wijzen dat het EP is ingesteld door de framers omdat a) zij de de stem van het volk niet vertrouwden en b) omdat ze via het EP de slavenhoudende staten een grotere stem konden geven (door slaven mee te tellen als 3/5 mens). Nee, met democratie hebben die geldende (staatsrechtelijke) afspraken niets van doen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper15 jul. 2019 - 22:04

EP = EC

4Vier!
4Vier!16 jul. 2019 - 5:54

Nick the Stripper 15 juli 2019 at 23:19 In Nederland maakt de koning deel uit van de regering.(..)En daar is niks democratisch aan.” Daar kunnen we dan ook niet op stemmen, dus niet democratisch gekozen. Wel democratisch in het zadel gehouden. “Die geldende afspraken met betrekking tot het Electoral College zijn trouwens ook niet zo heel erg democratisch. Al meerdere decennia is een meerderheid van de Amerikanen voor het afschaffen / veranderen van het EP zodat de popular vote de president kiest.” Zijn ze voor het afschaffen van kiesmannen per staat (degressief evenredig waarbij kleinere staten verhoudingsgewijs meer kiesmannen hebben); zijn ze voor het afschaffen van het winner-takes-all-principe; of willen ze met een directe popular vote de president kiezen (zonder kiesmannen-gedoe)? “het EP is ingesteld door de framers omdat a) zij de de stem van het volk niet vertrouwden en b) omdat ze via het EP de slavenhoudende staten een grotere stem konden geven (door slaven mee te tellen als 3/5 mens).” Volgens mij is het ingesteld vanwege dezelfde reden dat we het in de EU doen (degressief evenredig stemmen), en dat is zodat ook kleinere staten zich vertegenwoordigd voelen en worden. Daarbij lijk mij het degressief evenredig systeem geen probleem, maar wel het “winner takes all”-principe.

4Vier!
4Vier!16 jul. 2019 - 6:05

Satya 15 juli 2019 at 21:44 “Alleen al hoe presidentskandidaten in Amerika beloftes moeten doen aan hun financiers is niet democratisch.” Dat lijkt me inderdaad een groter probleem. Ik snap niet dat er daar niet tegen wordt geprotesteerd. Een maximum budget met maximum donatie per donateur lijkt me een heel stuk beter, liefst nog met een overheids-subsidie erbij. Probleem is alleen hoe dat gecontroleerd wordt en hoe eventuele subsidies verdeeld worden (wat wordt daarvoor de basis)? Maar om in iemands pockets te zitten voor je goed en wel begint... Nu is volgens mij politiek überhaupt nogal gemarchandeer: als jij met mij meestemt, stem ik met jou item mee...

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 8:32

4Vier! 16 juli 2019 at 07:54 [ Zijn ze voor (...) ?] De meerderheid is voor het kiezen van de president via de popular vote. De manier waarop doet er niet toe. [ Volgens mij is het ingesteld ] En volgens mij moet je dit maar even lezen: https://time.com/4558510/electoral-college-history-slavery/

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2019 - 14:28

Gelukkig kan een amerikaanse president niet meer dat twee termijnen volmaken. Dat is dan weer een troost zij het in dit geval een schrale.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:32

@ MountEverest: [De verkiezing van de president is daarentegen indirect. Het aantal kiesmannen per staat is gelijk aan het aantal senatoren + afgevaardigden.] En daaraan moet nog worden toegevoegd het puur ondemocratische: "the winner takes it all". Juist dat maakt mogelijk dat de winnaar van de "popular vote" toch de verkiezing kan verliezen.

OlavM
OlavM16 jul. 2019 - 14:41

@ Nick the Stripper: [In Nederland maakt de koning deel uit van de regering. Conform de geldende afspraken. En daar is niks democratisch aan.] Maar dat is meer formeel dan werkelijkheid. De koning woont geen kabinetsberaad bij (behalve in zeer uitzonderlijke situaties), en stemt niet mee over regeringsbeleid. Zijn handel en wandel op politiek gebied moet ook steeds worden verantwoord door de premier. Ook zijn voorzitterschap van de Raad van State is puur formeel; de vice-voorzitter vervult die functie feitelijk. (Desondanks ben ik republikein, maar dat is een ander verhaal).

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 21:30

DanielleDefoe 16 juli 2019 at 16:28 [ Gelukkig kan een amerikaanse president niet meer dat twee termijnen volmaken. ] Daar denkt de Cheeto helaas heel anders over. https://edition.cnn.com/2019/06/18/politics/donald-trump-term-limit/index.html

Nick the Stripper
Nick the Stripper16 jul. 2019 - 21:36

OlavM 16 juli 2019 at 16:41 [ Maar dat is meer formeel dan werkelijkheid. ] Dat weet ik. Maar het punt dat ik hiermee wilde maken is dat je geen isgelijkteken kunt plaatsen tussen 'democratisch' en 'conform geldende regels'. Overigens zou het een goed zaak zijn wanneer dat hele Electoral College ook "meer formeel dan werkelijkheid" zou worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe17 jul. 2019 - 17:26

Nick the Stripper 16 juli 2019 at 23:30 ook dat nog! Dat zou best eens een gevolg kunnen zijn van het geflirt met Noord-Korea.