Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump opent aanval op vrouwenrechten

  •  
23-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
US-POLITICS-DIPLOMACY-TRADE-ASIA-TPP

© 2017-01-23 11:44:53 US President Donald Trump signs an executive order in the Oval Office of the White House in Washington, DC, January 23, 2017. Trump on Monday signed three orders on withdr

Op zijn eerste werkdag als president laat Trump geen twijfel bestaan over de richting die zijn presidentschap zal nemen. Als een van zijn eerste daden voerde hij per executive order  de Mexico City-abortusregel, beter bekend als de ‘ Global Gag Rule ‘ opnieuw in. Geflankeerd door enkel witte mannen tekende hij de wet, die sinds de invoering door Reagan in 1984 achtereenvolgens door Bill Clinton werd afgeschaft, door George W. Bush heringevoerd, door Barack Obama werd afgeschaft en nu door Trump dus weer ingevoerd, die bepaalt dat ngo’s alleen toegang tot subsidies krijgen indien zij in het buitenland ‘geen abortus uitvoeren of promoten als een manier van gezinsplanning’.
Trump draait daarmee de geldkraan dicht voor talloze hulporganisaties die vrouwen begeleiden bij gezondheidszorg in het buitenland. Een bestaande wet, de  Helms Amendment  geheten, maakt het al onmogelijk voor organisaties om abortus te financieren met Amerikaans geld, maar deze regel gaat nog veel verder. Organisaties kunnen al hun subsidies verliezen als ze alleen maar de informatie verstrekken dat abortus een legale optie is in een betreffend land, als ze in de rechtbank getuigen over de gevolgen van vaak gevaarlijke illegale abortussen, of als ze met eigen middelen pleiten voor vrouwenrechten als abortus.
Vrouwensterfte De gevolgen van het herinvoeren van de regel onder Bush waren dramatisch. In 20 ontwikkelingslanden  werd de toevoer van zwaar benodigde voorbehoedsmiddelen gestaakt omdat de ‘Gag Rule’ overtreden zou zijn. Organisaties zagen zich gedwongen om hun activiteiten in bepaalde landen sterk in te krimpen of zelfs op te doeken omdat ze hun steun kwijtraakten, met als gevolg dat vele vrouwen hun enige vorm van geboorte- en gezondheidszorg (in de vorm van hiv- en malariabestrijding) kwijtraakten.
Het feit dat zorgverleners niet mogen praten en dus ook niet mogen getuigen over (illegale) abortus heeft negatieve invloed op de legalisatie van abortus in ontwikkelingslanden. Onveilige abortussen kosten jaarlijks tienduizenden vrouwen  hun leven , miljoenen raken gewond en sommigen belanden ervoor in de gevangenis. De overweldigende meerderheid van onveilige abortussen vind plaats in landen waar abortus illegaal is.
TPP Naast de abortusregel werd ook een andere maatregel van Obama ongedaan gemaakt. Het Trans-Pacific Partnership (TPP) zou een grote vrijhandelszone creëren tussen de VS en Australië, Canada, Mexico, Japan, Chili, Maleisië, Peru, Nieuw-Zeeland, Singapore, Vietnam en Brunei.
De werving van overheidspersoneel werd eveneens bevroren. De maatregel geldt voor alle medewerkers, behalve voor het leger.
North-Dakota pijpleiding De omstreden aanleg van een oliepijpleiding in het gebied Standing Rock, die het water zou vervuilen en het heilige land van de lokale bevolking die op het reservaat woont zou schenden, werd eind vorig jaar na hevige protesten stilgelegd. De beslissing van Obama om geen vergunning af te geven om het project af te maken zal Trump ongedaan maken , zo kondigde zijn persvoorlichter Sean Spicer vandaag aan.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.