Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump opent aanval op 'verrader' Mitt Romney

  •  
07-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7097643057_a719ec1220_k

© CC-FOTO: GAGE SKIDMORE

Terwijl de Democraten senator Mitt Romney prijzen voor zijn daad en ‘morele moed’, zetten Trump en zijn achterban een meedogenloze aanval in op de senator uit Utah. Romney was de enige Republikein die woensdag voor de afzetting van Trump stemde. Zijn stem was vooral symbolisch en kon de onvermijdelijke vrijspraak van de Amerikaanse president niet tegenhouden.”Ongetwijfeld zullen Trump en zijn aanhangers mij nu persoonlijk aanvallen”, voorspelde Romney in de Senaat.
Trump zei tijdens het Nationale Gebedenontbijt op donderdagochtend dat hij niet houdt van “mensen die hun geloof gebruiken als rechtvaardiging voor het doen waarvan zij weten dat het verkeerd is.”Zijn opmerking is een verhulde aanval op Romney, die tijdens zijn toespraak Mormoonse overtuigingen citeerde en zijn stem voor afzetting aankondigde. “Ik heb een eed voor God afgelegd om onpartijdige gerechtigheid uit te oefenen”, verklaarde Romney. “Ik ben diep religieus. Mijn geloof staat centraal in wie ik ben. Trump is schuldig aan een verschrikkelijk misbruik van publiek vertrouwen.”
Woensdag tweette de president een parodievideo van Romney waarin hij democratisch ‘geheim bezit’ wordt genoemd. Met in gedachten het verlies van Romney tegenover Obama in de presidentsverkiezingen van 2012, tweette Trump donderdag dat als de “mislukte presidentiële kandidaat” dezelfde energie en woede had toegewijd aan het verslaan van een wankele Barack Obama, zoals hij “schijnheilig” tegen Trump doet, hij de verkiezing had kunnen winnen.”
Ook de oudste zoon van de president liet geen spaan van hem heel. Donald Trump Jr. tweette dat Romney “eeuwig bitter is en dat “hij nooit president zal zijn”, hij ging verder dat Romney “te zwak is om de Democraten te verslaan, dus sluit zich nu bij hen aan”. Volgens de presidentszoon is de senator nu officieel lid van het verzet en zou hij uit de Republikeinse Partij moeten worden gezet.
Senaat Majority Leader Mitch McConnell was ‘verrast en teleurgesteld’ over de stem van Romney. Hoewel Romney soms zeer kritisch was over het gedrag van de president, heeft hij een groot deel van Trumps agenda altijd ondersteund.
Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een senator ervoor stemt om een president van dezelfde partij te veroordelen in een proces van beschuldiging. Sommige van zijn Republikeinse collega’s, waaronder Susan Collins uit Maine, zeiden dat het gedrag van Trump met betrekking tot Oekraïne verkeerd was, maar verder was niemand van de Republikeinen bereid een dergelijk standpunt in te nemen.
cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

José
José8 feb. 2020 - 14:30

"There will be no loyalty, except loyalty toward the Party." George Orwell, 1984 Groot respect voor de integriteit en moed van Romney.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2020 - 19:04

Ditto. Los van de mormoonse mumbo-jumbo uiteraard.

Hank Nozemans
Hank Nozemans9 feb. 2020 - 9:44

Dat is helaas ook waar voor de Nederlandse politiek anno 2020.

DaanOuwens
DaanOuwens8 feb. 2020 - 13:26

De acties van Trump, de republikeinen maar ook de rechtse Nederlanders hier laten het morele verval zien van rechts. Gelukkig zie ik een enkele rechtse reactie van iemand die een zorgvuldig integer verhaal heeft. Maar de meerderheid laat zien dat het moreel ethisch besef bij rechts Nederland nauwelijks bestaat. Trump is vrijgesproken door de senaat, niet omdat zijn handelen correct was, maar vanwege de politieke motieven. Dat kan binnen de Amerikaanse rechtstaat. Een president kan verwijtbaar frauduleus handelen maar niet afgezet worden. Net zoals de reacties in de VS geven de rechtse reacties hier te denken. Er is nauwelijks zelfreinigend vermogen aan de rechtse kant van het politieke spectrum. Blijkbaar zal de rechtstaat tot beschermt moeten worden door links, bij rechts is die rechtstaat blijkbaar niet in goede handen.

1 Reactie
Anoniempje5
Anoniempje58 feb. 2020 - 16:44

Triest maar waar.

Joost Spits
Joost Spits8 feb. 2020 - 11:24

- Politieke Besluitvorming versus Integriteit.- Je ziet dat politieke keuzes bij politici steeds meer los staan van morele, waarheidsgetrouwe motieven of bewaking van eigen integriteit. Dit moet mensen - men name de kiezer - veel meer aan het denken zetten. Mocht er keihard bewijs zijn, dat Trump heeft getracht de beschikking te traineren of zelfs tegen te houden, valt dat onder corrupt handelen. Dat is een ernstig, - mogelijk in dit geval - zelfs strafbaar feit. Corruptie is een mentaliteit, een wijze van denken en doen en daarmee meestal niet éénmalig. Corruptie ondermijnt de rechtstaat op alle fronten. Er ligt een beschikking van de overheid, om Oekraïne financiële ondersteuning te geven. Een beschikking is een wettelijke uitspraak, waaraan een recht kan worden ontleent en door alle partijen voldaan moet worden; in het bijzonder de overheid zelf die de beschikking afgeeft. Door hier van af te wijken, maakt een overheid zich onbetrouwbaar. Een unlawful act of the government. Gezegd in Nederland een onrechtmatige overheidsdaad. In de VS, is de beschikking afgeven door het Congres. Congres is de wetgevende instantie van de federale overheid; verantwoordelijkheden van het Congres zijn geregeld in artikel één van de Amerikaanse Grondwet. Beslissingen van het Congres kunnen dus niet zomaar opzij gezet worden door een president. Het lijkt erop dat Trump denkt ermee te kunnen marchanderen, door buiten het Congres om, op eigen houtje plots nieuwe voorwaardes te koppelen aan een reeds besloten wettelijke bepaling. Dat kan niet. Die handeling valt tenminste onder onbehoorlijk bestuur van de president, waar een bestuurder zijn congé voor kan krijgen. Zeker hier in Nederland. Vandaar deze inganggezette impeachment. Saillant is, zelfs voorafgaande deze procedure, willen de Republikeinen cruciale getuigen niet horen. Tactisch begrijpelijk, maar wel immoreel, dat men zich realiseert, na het horen van deze getuigen, de waarheid op tafel zou komen en een impeachment niet meer voorkomen kon worden. Geen weg meer terug... Dit gezegd hebbende, maakt duidelijk dat het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen de meerderheid hebben, het laakbaar handelen van de president van ondergeschikt belang vinden en prefereren dat het volgende ambtstermijn wederom bekleedt wordt door een Republikeinse president; zelfs als dat Donald Trump zou zijn. De partijpolitiek staat kennelijk boven de waarheid of het bewaken van integer handelen. Men is bereid als het om politieke macht en invloed gaat, onregelmatigheden onder het tapijt te vegen. Ook in een land die zegt van zichzelf de grootste en sterkste democratie te zijn. Op dit punt bleef Mitt Romney trouw aan zijn waarde en geloof. America, on your money is written: 'In God we trust' .... but does God trust you?

2 Reacties
O3
O38 feb. 2020 - 12:50

Correct. Zorgelijk hoeveel commentaren hieraan voorbijgaan en volstrekt geen aandacht schenken aan het ambtsmisbruik door Trump of het zelfs toejuichen. Dat zet je aan het denken over de constitutioneel rechtsstatelijk democratische inborst van de reageerders.

Katootje2
Katootje28 feb. 2020 - 16:16

Goede analyse, alleen wordt de vraag waarom het Huis van Afgevaardigden niet besloot om de 4 getuigen uit het Witte Huis te dagvaarden buiten beschouwing gelaten. Op dat moment werd het handhaven van de rechtsstaat opgeofferd aan de politieke waan van de dag. De vraag of het ging om obstructie van de rechtsgang had men toen al aan de rechter kunnen -en moeten- voorleggen.

Joop den Uil
Joop den Uil8 feb. 2020 - 9:35

typisch gedrag in aanloop voor een (pulp-) boek. Is hem ook aangeraden door zijn (klein-) kinderen en in persoonlijk gesprek met God.

Bromsnor3
Bromsnor38 feb. 2020 - 7:36

Het is een logisch gevolg van zijn handelen. Als bij ons b.v. een Groen Links parlementslid, als enige van zijn fractie, de regering aan een meerderheid helpt door afwijkend dan de fractie te stemmen dan kan hij/zij het ook schudden. In conservatief Amerika moet je zoiets niet doen maar Matt is niet dom (neem ik aan) dus dit heeft hij ingecalculeerd. Hij is nu de paria van de natie.......

2 Reacties
MG1968
MG19688 feb. 2020 - 12:02

Nee. Dit is het afrekenen van mensen voor het gebruik maken van het democratisch mandaat. Ook in nederland zou geen enkele regeringspartij er mee weg komen als ze het niet als vrije kwestie hadden gedefinieerd. Trump reageert zoals de mafia zou doen.

Bromsnor3
Bromsnor38 feb. 2020 - 13:10

Precies zoals Jesse Klaver deed met één van zijn “dissidente” fractieleden? Of is dat heel iets anders?

Greendutch
Greendutch8 feb. 2020 - 2:30

Geen fan van al dat religieuze gedoe maar juiste beslissing om eigen morele kompas te hanteren en fout gedrag als fout gedrag te bestempelen. Wel uitgekookt: hoe dan ook riskeert romney zijn zetel niet

LogicaalPersoon
LogicaalPersoon8 feb. 2020 - 0:40

"Terwijl de Democraten senator Mitt Romney prijzen voor zijn daad en ‘morele moed’" Ja, terwijl een week geleden Mitt Romney nog de grootste racist was die ooit op deze aardkloot heeft rondgewandeld, volgens de democraten. Gaat nergens over, het is allemaal één grote theatershow daar met die impeachment. Wat een verspilling van geld en tijd...

O3
O37 feb. 2020 - 22:49

Trump -de president van alle Amerikanen in de VS- roept niet op tot verzoening. Helaas wijst het voorbeeld dat hij geeft op een onbegrensde hoeveelheid rancune.

1 Reactie
O3
O38 feb. 2020 - 0:03

Naast Mitt Romney richt Trump zijn giftige vergeldingspijlen op de getuige luitenant kolonel Alexander Vindman. Vindman sprak eerder de volgende geruststellende, en achteraf naïeve, woorden tot zijn vader. "Pap, ik zit hier vandaag in het Capitool en het feit dat ik met onze gekozen professionals praat, is het bewijs dat u 40 jaar geleden de juiste beslissing hebt genomen om de Sovjetunie te verlaten. Maakt u zich geen zorgen. Het komt wel goed met mij, als ik de waarheid vertel."

Gi Raf
Gi Raf7 feb. 2020 - 21:25

''Terwijl de Democraten senator Mitt Romney prijzen voor zijn daad en ‘morele moed’'' Democraten prijzen een reli waanzinnige onderkruiper. Hoe diep kun je zinken, hebben ze echt niks beters in huis.

4 Reacties
Luneau
Luneau8 feb. 2020 - 0:57

Tja, je zou natuurlijk ook iets inhoudelijks kunnen zeggen, maar waarom zou je als je het met ad hominems af kan? Nog een mening over dat bizarre filmpje van Trump, of vind je dat normaal gedrag?

mordicant
mordicant8 feb. 2020 - 8:51

Ik dacht dat het alleen in Amerika onder de Republikeinse Sekte voorkwam dat men patriottistisch verblind achter Trump kon staan. Verbazingwekkend om zulks ook in Nederland te zien.

Gi Raf
Gi Raf8 feb. 2020 - 10:58

Het probleem voor de Democraten is en blijft toch dat ze inhoudsloos zijn. Helemaal de burger geen perspectief te bieden hebben voor een toekomst die zoveel beter zal zijn dan met Trump als president. En wat moet je dan als Democraten. Heel zielig je toevlucht zoeken tot 1 onderkruiper, een draaikont die denkt dat hij bij beter af is als hij Democraten stroop om de mond smeert. Als de Democraten verstandig zijn dan houden ze zich verre van dit soort matennaaier dat door de mand gevallen is.

Lopez
Lopez8 feb. 2020 - 15:07

@Gi Raf [Democraten prijzen een reli waanzinnige onderkruiper. Hoe diep kun je zinken, hebben ze echt niks beters in huis.] Uw woorden zeggen niets over Romney, maar des te meer over uzelf. Inderdaad: hoe diep kun je zinken?

Katootje2
Katootje27 feb. 2020 - 20:37

Zelf geloof ik niet aan die hokus pokus, maar ik denk dat Mitt Romney wel echt meende wat hij zei en dus respect verdient. Honi soit qui mal y pense.