Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump neemt voorsprong op verkiezingsbeloftes

  •  
09-11-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US-VOTE-TRUMP

© 2016-11-09 11:26:53 Placards litter the floor of the ballroom where Republican President-elect Donald Trump spoke on election night after defeating Democrat Hillary Clinton at the New York Hi

De tranen zijn nog niet opgedroogd, of president-elect Trump zet de eerste stappen om zijn verkiezingsbeloftes uit te voeren. Donald Trump heeft bekend gemaakt dat Newt Gingrich Secretary of State (de Amerikaanse equivalent van minister van Buitenlandse Zaken, red.) zal worden en dat hij Rudy Giuliani zal benoemen tot hoofd van Justitie. Myron Ebell, een notoir klimaatscepticus , zal het overgangsteam gaan leiden bij de EPA. Het instituut dat verantwoordelijk is voor beleid op het gebied van milieu, gezondheid en klimaat. Trump heeft eveneens aangegeven om de Amerikaanse Financiën toe te willen vertrouwen aan oud-Goldman Sachs-kopstuk Steven Mnuchin. Volgens een lid van de Trump-campagne wordt er naast alle potentiële benoemingen ook een lijst bijgehouden van ‘vijanden’.
Uitwissen van Obama Donald Trump’s belofte om Obamacare ongedaan te maken is inmiddels gretig aangegrepen door Republikeinen in het Congres en de Senaat, die hun naderende absolute meerderheid willen gebruiken om te doen wat hen onder Obama steeds niet lukte. Hoe hard ze ook probeerden. De verwachting is dat Trump ook veel andere successen van Obama ongedaan zal proberen te maken. LGBTQ-Amerikanen zijn, onder meer, bang dat hun nieuwverworven recht op het homohuwelijk gevaar loopt, net zoals vrouwen vrezen voor het recht op abortus en autonomie over hun eigen lichaam. Reden daarvoor is de vacature bij het hoogste gerechtshof dat burgelijke wetsvoorstellen aan de grondwet toetst. Republikeinen blokkeerden alle kandidaten van Obama, maar zullen onder Trump weinig moeite hebben om hun eigen, vermoedelijk zeer conservatieve, kandidaat erdoorheen te krijgen. Bovendien zijn drie andere van de in totaal negen voor het leven benoemde rechters op een zodanig hoge leeftijd dat het niet ondenkbaar is dat er binnenkort nog een vacature vrijkomt.
Amerikaanse presidenten weten gemiddeld ruim 70 procent van hun verkiezingsbeloftes (gedeeltelijk) in te lossen , gezien de wilde beloftes die Trump heeft gedaan en de samenstelling van de Senaat en beide Huizen van Afgevaardigden, zou er dus heel wat kunnen veranderen in de Verenigde Staten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.