Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump neemt ontslag als wereldleider

  •  
10-06-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
CANADA G7 SUMMIT

© 2018-06-09 15:24:38 epa06797185 A handout photo made available by the German Government (Bundesregierung) on 09 June 2018 shows French President Emmanuel Macron (3-L, partially hidden), Germa

Donald Trump heeft zaterdag de facto ontslag genomen als wereldleider. De Amerikaanse president verliet de G7-bijeenkomst van de grootste industrielanden voortijdig nadat hij had afgesproken akkoord te gaan met een slotverklaring. Eenmaal weg van de andere regeringsleiders begon hij via Twitter te schelden op de gastheer van de G7, de populaire Canadese premier Justin Trudeau. Trump dreigde zijn handelsoorlog, die hij is gestart tegen bondgenoten en andere landen, verder op te voeren. De Amerikaanse populist ontstak in woede omdat Trudeau het had gewaagd te stellen dat Canada tegenmaatregelen zal nemen als Trump zijn aanval op de vrije handel doorzet. Trudeau zei: “Canadezen zijn beleefd en redelijk, maar we laten niet met ons sollen.”
Trump ging daarop via Twitter tekeer en stelde dat hij importheffingen wil doorvoeren tegen buitenlandse auto’s. Hij liet ook weten dat de Amerikaanse onderhandelaars die hij achter had gelaten op de top de slotverklaring niet mogen steunen. Hij riep, eenmaal op grote afstand van zijn de andere leiders, via Twitter dat hij Trudeau “heel oneerlijk en zwak” vindt.
De regeringsleiders onderhandelen dit weekend zonder Trump verder over onder meer noodzakelijke maatregelen om de oprukkende klimaatramp een halt toe te roepen, evenals de vervuiling van oceanen die de wereldwijde voedselvoorziening bedreigt.
Het zoals gebruikelijk bizarre gedrag van Trump heeft er toe geleid dat andere landen de van oudsher bijna vanzelfsprekende leidende rol van de VS op het wereldtoneel nauwelijks meer serieus nemen. Dat bleek onder andere uit een beeldenoorlog die losbarstte.
De Amerikaanse regeringswoordvoerder Sarah Sanders probeerde op Twitter met foto’s in nostalgisch ogend zwart-wit nog de indruk te wekken dat Trump een leidende rol had op de bijeenkomst:
De foto die de Duitse regering verspreidde sprak echter andere taal. Te zien is hoe Trump als een betrapte schooljongen toe wordt gesproken door Merkel:
De Deutsche Welle bestempelt Trump inmiddels tot ‘chef weglopen’. ‘Leider van de vrije wereld geeft Don Trump les’, merkt de befaamde Amerikaanse regisseur Michael Moore op:
De Canadese regering wil ondertussen duidelijk maken dat er hard gewerkt wordt op de top die bepalend is voor de koers op de wereld.
Maar critici denken dat het afgelopen is met de wereldwijde samenwerking die in de jaren zeventig op gang kwam.
En dan is er natuurlijk de Franse president Emmmanuel Macron, die weet dat het tijdperk Merkel ten einde loopt en dat met het wegvallen van Trump de wereld een nieuwe leider nodig heeft. Hij laat weten dat hij op de top werkt aan een ambitieus akkoord.
De Franse versie van de Huffington Post onderzocht nauwlettend de handdruk die Macron aan Trump gaf en ontdekte dat die zo krachtig was dat hij z’n sporen achterliet op de weliswaar dunne huid van Trump. De site fantaseert ook over de krachtsport die Macron de afgelopen week bedreven heeft om de blijvende indruk achter te laten.
Alleen de conservatieve Britse premier Theresa May nam het op voor Trump. Volgens haar moest de president de top voortijdig verlaten om zich terdege voor te bereiden op een topontmoeting met zijn Noord-Koreaanse collega. Die verklaring is opmerkelijk omdat Trump zelf zegt dat hij zich niet op de ontmoeting heeft voorbereid. Hij beweert in enkele seconden te kunnen zien of het zin heeft het gesprek over het voorkomen van een toekomstige kernoorlog door te zetten.
Een expert in internationale politiek merkt in The Guardian op dat Trump zich prettiger voelt tussen tegenstanders dan tussen vrienden en ook daarom de voorkeur gaf aan een vroegtijdig vertrek naar Singapore waar hij in een luxe pretpark gaat praten met de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.