Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump maakt strengere milieuregels Obama weer ongedaan

  •  
03-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
26825376276_a265627276_k
Donald Trump wil de strengere milieueisen voor auto’s terugdraaien. Die regels waren onder president Barack Obama juist aangescherpt, maar Trump lijkt op een missie om geen enkele maatregel genomen door zijn voorganger in stand te houden.
De milieueis gold voor personenauto’s en lichte pick-uptrucks die tussen 2022 en 2025 worden gebouwd. Die moesten zuiniger rijden, minder brandstof verbruiken en daardoor minder schadelijke stoffen uitstoten. Veel te hoge eisen, vindt de nieuwe baas van het Amerikaanse milieuagentschap EPA Scott Pruitt. Volgens Pruitt, zelf een ontkenner van klimaatverandering als gevolg van menselijk handelen, was de door Obama ingestelde regel ‘fout’.
De staat Californië liep al vooruit op de strengere milieueisen en voerde zijn eigen milieuwetten in. Twaalf andere staten volgden dat voorbeeld, zeer tegen de zin van Pruitt. Die heeft dan ook gezegd de uitzonderingspositie van die staten af te willen schaffen. Californië heeft in een reactie op de beslissing van Trump laten weten gewoon vast te zullen houden aan de eigen, strenge milieuwetgeving.
Bron: The Verge, Trouw / cc-foto: Jim Schaeffer
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2018 - 7:15

En onze regering heeft besloten de veestapel in Nederland niet in te krimpen. Zij dragen dus niet bij aan het terugdringen van de CO2 uitstoot, het oplossen van de klimaatcrisis, noch aan andere positieve zaken zoals daar is dierenwelzijn. Hoe is het mogelijk. Zoek de overeenkomsten.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg4 apr. 2018 - 16:17

Ik krijg steeds meer de indruk dat het Trump er vooral óók om gaat, vooral alle wapenfeiten van Obama terug te draaien. Een intelligentere, charismatischere, effectievere president dan hij - en bovenal: nog zwart ook, de horror. Zo iemand moet zo snel mogelijk en zo grondig mogelijk worden gewist uit de geschiedenis...

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin5 apr. 2018 - 7:17

Ik had al lang dat idee!

Minoes&tuin
Minoes&tuin3 apr. 2018 - 16:06

Te zot voor woorden.

Phil2
Phil23 apr. 2018 - 10:05

Effecten? 1. Luchtkwaliteit wordt er niet beter op - nijpend in veel Amerikaanse (binnen)steden; 2. Amerikanen gaan meer betalen voor hun importauto's, want hogere invoertarieven is Trump op uit; 3. Amerikaanse auto's hebben nog minder kans om verkocht te worden in het buitenland, omdat ze moeilijk voldoen aan brandstof efficiency en uitstoot eisen in veel exportmarkten; 4. Buitenlandse merken zullen geneigd zijn om hun productie te verplaatsen naar de VS om de hogere invoertarieven te kunnen voorkomen. Ook Duitsland maakt zich (terecht) zorgen.

korheiden2
korheiden23 apr. 2018 - 9:53

Een wederom te verwachten maatregel. Wat zal de toekomst brengen? Wordt Trump over drie jaar herkozen (ik weet het, het klinkt onwaarschijnlijk, maar iedereen dacht ook dat Clinton gekozen zou worden)? Een nieuwe, aansprekende uitdager is mij in elk geval nog onbekend. Bij Bahrein is een gigantisch olieveld ontdekt. Dat laten ze daar echt niet in de grond zitten, zoals velen in Nederland wel willen m.b.t. een gasveld ten noorden van Schiermonnikoog. De Nederlandse maatregelen : van het gas af, allemaal aan de warmtepomp, na 2030 alleen nog elektrische auto's e.d. vallen geheel in het niet bij wat een land als de VS (niet) doet.

2 Reacties
Johan eldert
Johan eldert3 apr. 2018 - 20:24

wat jij blijkbaar niet vat is dat amerika zodirect geconfronteerd wordt met een wereld die wel doorzet en de VS gaan belasten en verder isoleren waardoor de VS economie keihard onderuit gaat. Zelfs landen als china en india maken er serieus werk van. als trump denkt dat hij alleen op de wereld is, kan hij maar beter wakker worden.

korheiden2
korheiden24 apr. 2018 - 6:50

@Johan : in hoeverre de Amerikaanse economie getroffen gaat worden door een handelsboycot zullen we gaan zien. Een wereld die wel doorzet is vooral wishful thinking : in een land als China neemt de hoeveelheid energie uit kolen nog steeds toe : https://www.fluxenergie.nl/china-schrapt-bouw-104-nieuwe-kolencentrales/ De internationale luchtvaart zal in 2070 het grootste deel van de CO2-uitstoot voor haar rekening nemen. Want vliegen is en blijft spotgoedkoop. Een reis naar bijv. Barcelona is met de trein drie keer zo duur. Ik hoop met jou dat Trump wakker wordt, maar Pasen en Pinksteren vallen ook niet op dezelfde dag.

H.Witte
H.Witte3 apr. 2018 - 9:52

Democratie lijkt hier tot onbestuurbaarheid te leiden. Wat schiet je er immers mee op om zorgvuldig een beleid uit te stippelen dat even democratisch soms minder dan een jaar later weer aan de wilgen wordt gehangen. De democratie zal iets in moeten bouwen dat tot het bereiken van enige bestendiging en consistentie kan leiden, bijvoorbeeld in de eerste vier jaar na een regeerperiode mogen genomen besluiten slechts bij een 40/60 verhouding worden teruggedraaid. Wat hebben we anders aan lange termijn visies. En iets als het milieu is toch echt zo'n lange termijn visie.

1 Reactie
Johan eldert
Johan eldert3 apr. 2018 - 20:26

het probleem is niet democratie maar het gebrekkige functioneren ervan in de VS. Obama heeft veel wetgeving via Presidential orders moeten regelen omdat de Rep alles tegenhielden omdat het een Dem voorstel was. Dus gewoon haat en nijd bij de Rep. en PO kunnen door een opvolgende president zo weer teruggedraaid worden. het was wat anders geweest als het een door t congres en senaat goedgekeurde wetgeving was. dan kan trump dat niet zomaar terugdraaien. het laat zien dat een 2 partijenstelsel alles behalve wenselijk is en we dus in NL blij moeten zijn dat er zoveel diversiteit in de TK zit. er is altijd wel een meerderheid te vinden

jsbijl
jsbijl3 apr. 2018 - 9:48

Prima ik geloof de klimaat onheils profeten ook niet. Gezien wat ik waarneem is er eerder sprake van afkoeling van het klimaat dan opwarming. We hebben sneeuw gezien op plekken waar niemand ooit of nauwelijks sneeuw zag. Zoals de Sahara. Mensen moeten langer doorstoken dus dat heeft een averechts effect. Dan kan het beter wat warmer worden dan stoken we ook minder fossiele energie. Het enige wat mij motiveert om zuinig te zijn met brandstof is mijn portemonnee. Maar zoals we hebben gezien hier op Joop, is dat alleen voornamelijk de rijken profiteren van de energie transitie betasld door de armen. Gaat er dan nig geen lampje branden bij de milieu activisten. Dit is opgezet door de elite om ons nog meer geld uit de zakken te kloppen om die van henzelf te vullen.

7 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper3 apr. 2018 - 10:57

Je kunt ook gewoon je mond houden als je er aantoonbaar geen verstand van hebt.

Gerygrr
Gerygrr3 apr. 2018 - 11:52

Leest u deze artikelen eens: De Sahara wordt steeds groter https://www.scientias.nl/de-sahara-wordt-steeds-groter/ West-Groenlandse ijskap smolt in de afgelopen 450 jaar nog nooit zo snel als nu https://www.scientias.nl/west-groenlandse-ijskap-smolt-in-de-afgelopen-450-jaar-nog-nooit-zo-snel-als-nu/

Joe Speedboot
Joe Speedboot3 apr. 2018 - 13:01

'ik geloof de klimaat onheils profeten ook niet.' Alleen al het feit dat je het over 'geloven' hebt toont aan dat je geen benul hebt van hoe wetenschap werkt. 'Dit is opgezet door de elite om ons nog meer geld uit de zakken te kloppen' Slaap lekker verder..

Hank Nozemans
Hank Nozemans3 apr. 2018 - 19:22

Je hoeft het ook niet te geloven. Ik raad u daarom aan om u in het onderwerp te verdiepen en wat wetenschappelijke artikelen (peer reviewed) over klimaatverandering te lezen, dan weet u het.

Henk van Rossum
Henk van Rossum3 apr. 2018 - 20:14

Helemaal mee eens Bijl. Het draait gewoon om geld. Zoals altijd.

Johan eldert
Johan eldert3 apr. 2018 - 20:30

je hebt helemaal gelijk. en het is veel erger. Het is opgezet met aliens die onze planeet willen overnemen maar daartoe moet er veel co2 in de lucht zitten anders kunnen ze hier niet ademen. En trump is eigenlijk geen mens. Hij is een undercover alien, vandaar dat hij zo op twitter uit de bocht kan vliegen. aliens zijn dat niet gewend. maar gelukkig als de aliens het overgenomen hebben, dan zijn onze problemen als mens ten einde omdat we in de Mcalien burger eindigen

vdbemt
vdbemt4 apr. 2018 - 6:42

Ik zou je waarnemingen eens richten op meer en bredere gebieden. Je eindigt met af te geven op de elite. Die verzinnen het alleen maar om het geld. Hoeveel anders is dat dan hoe jij erin zit: Het enige wat mij motiveert om zuinig te zijn met brandstof is mijn portemonnee?

Eric Minnens
Eric Minnens3 apr. 2018 - 8:54

Tjonge, de volgende president van de VS krijgt zijn handen wel vol zeg, met het afschaffen van al die wetten en regeltjes die de huidige president juist instelde om de regeltjes en wetten van de vóórgaande president ongedaan te maken...

1 Reactie
Kilted
Kilted3 apr. 2018 - 10:05

Ja, dat klopt. Alleen de inhaalslag die dan moet worden gemaakt is niet 1-2-3 gedaan. Die pijpleiding in North-Dakota verdwijnt niet opeens zomaar naar elders. Die strip kaalslag waar deze loopt is ook opeens niet opnieuw begroeid. Een olieboorder die zijn boortoresn in een voormalig nationaal park heeft neergezet heeft zeker een issue als een toekomstige president opeens een andere route inslaat. Het "terugdraaien" van Trump zou weleens lastiger kunnen zijn dan we denken.