Joop

Trump jubelt om aanval op journalist

  •    •  
19-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Trump raises impeachment at Montana rally
Donald Trump heeft zich vol lof uitgesproken over het Republikeinse Congreslid Greg Gianforte vanwege diens aanval op een journalist van The Guardian , Ben Jacobs. De aanval gebeurde in mei vorig jaar nadat Gianforte een kritische vraag kreeg die hem niet beviel. Volgens Trump is iemand die een journalist tegen de grond werkt ‘my guy’.
Trump deed zijn uitspraak tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Montana, de staat die in het Congres wordt vertegenwoordigd door Gianforte. Behalve het bejubelen van de aanval, deed Trump de aanval ook na. Het leverde hem een daverend applaus op van de ongeveer achtduizend aanwezigen.
De Amerikaanse president ging in detail in op de mishandeling. Hij vertelde het publiek dat hij op het moment dat het gebeurde in Rome was. Jacobs had Gianforte, een door Trump gesteunde kandidaat, in aanloop naar de Congresverkiezingen een kritische vraag gesteld over gezondheidszorg, waarna Gianforte Jacobs belaagde. Trump zei dat hij na over de aanval te hebben gehoord eerst dacht: ‘O, dit is verschrikkelijk. Nu verliest hij de verkiezingen.’ Maar volgens Trump besloot hij vrijwel direct: ‘Wacht even, ik ken Montana vrij goed, dit zal hem waarschijnlijk helpen. En dat deed het.’ Ook die laatste opmerking werd met luid gejuich ontvangen door het publiek.
Hoewel Trump zich vrijwel dagelijks negatief uitspreekt over de pers in het algemeen, is het de eerste keer dat hij openlijk zijn goedkeuring uitspreekt over de aanval op een journalist, en ook de eerste keer in de geschiedenis dat een Amerikaanse president geweld tegen journalisten goedkeurt. De opmerkingen komen op een extra gevoelig moment, nu nog altijd niet duidelijk is wat er met Washington Post-journalist Jamal Khashoggi is gebeurd. Hoewel alle bewijzen naar Saoedi-Arabië wijzen, weigert Trump nog altijd zich tegen de waarschijnlijke moord uit te spreken. Vlak voor de bijeenkomst in Montana werd Trump nogmaals gevraagd om een reactie, waarop hij antwoordde dat er bij een moord waarschijnlijk sancties worden getroffen, maar direct het belang van de handelsrelaties met Saoedi-Arabië benadrukte.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

OlavM
OlavM21 okt. 2018 - 0:39

Weer een stapje verder in het compleet doen afbrokkelen van publieke moraal. Een levensgevaarlijke ontwikkeling, waarover geen enkel serieus persoon lacherig kan doen. De mogelijkheid dat de VS verder afzakken tot een rechtse dictatuur wordt steeds reëler. Het is te hopen dat de komende mid-term-verkiezingen in november in de VS een keer ten goede zullen betekenen, want de ontwikkelingen gaan snel en we hebben de historische ervaring waarop het e.e.a. uit kan lopen.

Sonic2
Sonic219 okt. 2018 - 22:00

Ik merk een positieve switch in de reacties. Alleen de meest treurige lieden steunen deze oplichter en bedrieger nog. Ze worden weer neergezet zoals ze zijn. Ik vind dat vooruitgang. Voor de rest doet Trump wat je al eerder had kunnen zien aankomen. Een aantal mensen( waaronder ik) voorspellen dit al langere tijd. Deze man erkent gewoon verkiezingen niet als hij verliest. Daar is een naam voor: dictatuur. Mede mogelijk gemaakt door compleet krankzinnige rechts radicale drammers. Dat is mijn vrijheid van meningsuiting omdat te kunnen zeggen. In Nederland hebben we dit soort gekken ook en het is nodig dat we die naar de marge van het politieke speelveld duwen. Ik vind het best om naar hun standpunten te luisteren. Je moet problemen altijd aanpakken, maar het moet die 15% gekken duidelijk worden gemaakt dat er hier nooit een premier Baudet of Wilders moet komen. Ik zeg niet gekken omdat ik wil provoceren, maar omdat we mensen die dit soort dictators( dat is Trump en in mindere mate ook Wilders en Baudet) in het zadel helpen moeten straffen. Nu een keer niet weg kijken. Benoem het zoals het is. Amerika kan over een paar weken de enorme grote historische fout die er 2 jaar geleden onder leiding van die drammerige rechtse gekken is gemaakt recht zetten. Als ze niet nog verder willen afzakken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper19 okt. 2018 - 21:56

Bij dit alles mogen we ook niet vergeten dat de door Trump bejubelde Gianforte veroordeeld is voor die bodyslam... https://www.nytimes.com/2017/06/12/us/gianforte-sentenced.html

Mira2
Mira219 okt. 2018 - 21:27

Ik verbaas mij er toch wel een beetje over dat dit soort overduidelijke aanmoedigingen tot geweld geen enkele gerechtelijke consequenties hebben.

Meta  Foor
Meta Foor19 okt. 2018 - 16:09

- eens komt de dag dat wij inzien dat zijn fratsen een uiting van genialiteit betekenden ... zo. ik moet er zelf om lachen ... goed weekend iedereen

Komtgoed
Komtgoed19 okt. 2018 - 15:16

Nee, dit kan echt niet. Wat kunnen we nog doen hier in Nederland om hier een einde aan te maken. Dit kan echt niet.

MichelD
MichelD19 okt. 2018 - 14:55

iets dergelijks hebben we hem ook al eens horen zeggen tijdens de verkiezingscampagne. Toen mochten politieke tegenstanders hardhandig uit de zaal verwijderd worden, Trump zou de juridische kosten wel vergoeden.

hanzeboog2012
hanzeboog201219 okt. 2018 - 14:29

Hoewel al wat van Trump gewend ben is dit weer grensverleggend. In negatieve zin. Als USA president dit zelfs aanmoedigen? En dan juichen de harde fans van Trump ook nog om. Het moraal in USA is bij bepaalde Amerikanen niet hoog. Stel dat Mark Rutte zou toejuichen dat een partijgenoot van hem een journalist een mep verkoopt. Nederland zou te klein zijn. En terecht.

Satya
Satya19 okt. 2018 - 14:26

Wat een naar deel van de samenleving vertegenwoordigd deze man.

MarjoleinS2
MarjoleinS219 okt. 2018 - 11:19

Je mag wel slaan maar, niet vermoorden. Een goed verstaander heeft maar een half woord nodig.

3 Reacties
rvb2
rvb219 okt. 2018 - 11:34

ach... volgens veel mensen mag je ook moorden. Ik hoorde ook bijna niemand klagen over de moord op Osama Bin Laden.

Robbels
Robbels19 okt. 2018 - 11:40

'Je mag wel slaan maar, niet vermoorden.' Pas op hoor. Voor je het weet overlijden er mensen bij volstrekt normale ondervragingen.

Luneau
Luneau20 okt. 2018 - 0:48

Dat soort retoriek doet me inderdaad afvragen in welke mate Trump's houding en uitspraken van invloed zijn geweest op de vermoedelijke moord op Jamal Khashoggi... https://amp.businessinsider.com/why-jamal-khashoggi-left-saudi-arabia-writing-ban-2018-10

Quibus2
Quibus219 okt. 2018 - 11:14

Als impeachment niet bedoeld is om dit soort volslagen ongeschikte figuren uit het ambt te verwijderen, waarvoor is het dan wel?

3 Reacties
Lozerech
Lozerech19 okt. 2018 - 13:39

De FBI heeft juist al heel veel concreets gevonden en er zijn al diverse mensen uit de directe omgeving van Trump aangeklaagd of veroordeeld. In de polls staan de Republikeinen nu gemiddeld zo'n 9% achter de Democraten. De "approval rate" van Trump behoort tot de allerlaagste ooit gezien bij een president.

Quibus2
Quibus219 okt. 2018 - 20:22

Impeachment is hier wel voor bedoeld. Impeachment is bedoeld als preventieve maatregel, niet als vergelding, omdat een incompetent iemand in een hoog ambt te veel schade aan kan richten om dat af te wachten. Voor impeachment is dus alleen het aantonen van incompetentie of onbetrouwbaarheid van belang, niet een feitelijk strafbaar feit.

madbako
madbako20 okt. 2018 - 9:09

@Roninhetmidden 19 oktober 2018 at 22:55 Lozerech 19 oktober 2018 at 15:39 Dat kan allemaal wel waar zijn maar Trump zelf is er nog steeds zonder kleerscheuren vanaf gekomen. En Polls/approval rating geloven is net zoiets als koffiedik/CNN kijken en langsgaan bij Jomanda met een flesje water. De peilingen over de politieke verhoudingen doet u ook niets mee dan?

Konings2
Konings219 okt. 2018 - 9:22

De reacties onder de video laten iets ernstigs zien (ervan uitgaande dat de reacties niet door trollen zijn geplaatst): er heerst een sterke, wraakzuchtige geest onder zijn supporters; een hoog "lekker-puh" gehalte.

msj_meijerink
msj_meijerink19 okt. 2018 - 8:49

En weer blijkt hij nog gekkere dingen te doen. What's next?

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes219 okt. 2018 - 13:59

De stap hierna is het organiseren van boekverbrandingen. Daarna het vernietigen van niet gewenste kunst, het instellen van beroepsverboden met de daarbijbehorende sluitingen van bedrijven. Of ben ik nu te optimistisch? Wellicht is de volgende stap het opsluiten van niet republikeinen in heropvoedingskampen.

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 okt. 2018 - 8:26

Dit is helaas het niveau dat veel mensen aanspreekt, Trump in de US, Erdogan in Turkije en Wilders hier in Nederland. Onderbuikgevoelens verwarren met feiten en feiten verwarren met een mening.

4 Reacties
Ecclesia
Ecclesia19 okt. 2018 - 9:49

U noemt Wilders, echter is Baudet eerder de Nederlandse versie van genoemde personen. Het is Baudet die voornamelijk met de term 'fake news' slingert, de gehele politiek wegzet als 'het moeras' (alles op het politieke spectrum, vanaf de VVD is zogenaamd 'gek links'). Wilders is een vogeltje dat op één toontje zingt: weg met islam, weg met islam, weg met islam. Meer komt er al 15 jaar niet uit. Van alle dingen die mij storen aan Baudet is nummer 1 dat hij de wetenschap ziet als een soort supermarkt: onderzoeken die hem aanspreken neemt hij mee in zijn betogen (verschil in volkeren IQ), andere onderzoeken (klimaatverandering) worden weggezet als een hoax.

adriek
adriek19 okt. 2018 - 10:34

Een van de problemen van de Twittergeneratie: niet meer zelf (kunnen) nadenken.

Daniel Dennett
Daniel Dennett19 okt. 2018 - 12:52

@Ecclesia Baudet telt nog niet mee, te onbelangrijk. Neemt inderdaad niet weg dat hij een enorme sukkel is.

hanzeboog2012
hanzeboog201219 okt. 2018 - 14:35

Dat kan natuurlijk een precedent scheppen. Dan gaan ze journalisten gewoon aanvallen als ze 'gewoon' een hekel hebben aan die kritische vragen van de journalist. Ook al brengt die feiten. Dan zitten we qua moraal op een glijdende schaal. Die sfeer is er nu ook in USA bij de harde kern van Donald Trump. Maakt niet uit wat hij doet. Hij komt er mee weg omdat hij gesteund wordt door het grootste deel van Republikeinse partij (eigenbelang), achterban (zijn gevestigde orde zat) en Fox News (steun bijna onvoorwaardelijk waardoor ze veel feiten verdraaien). Diezelfde mensen branden Barack Obama zelfs nu nog af vanwege bepaalde daden die ze fout vinden. Dat waren geen criminele daden. Hoe hypocriet en triest is het gesteld met USA 2018).

Humpty Dumpty
Humpty Dumpty19 okt. 2018 - 8:14

Wat is het toch een volslagen mafketel. Steeds als je denkt dat de bodem bereikt is laat hij zien dat het nog idioter kan. Eerlijk is eerlijk, dat is al een prestatie op zichzelf. Is het aanmoedigen van geweld eigenlijk niet gewoon een strafbaar feit? Of krijgen we dan weer een raar verhaal dat hij niet bedoelde dat hij dit goedkeurde? Deze man maakt zo veel kapot.

1 Reactie
hanzeboog2012
hanzeboog201219 okt. 2018 - 14:44

Las nog niet zo geleden dat 30% van USA hem nog steunt. Kun je dat voorstellen? Zelfs als je niet in USA woont moet je zo'n figuur als staatsleider toch afwijzen?

DaanOuwens
DaanOuwens19 okt. 2018 - 7:37

Trump is een gek. Tactvoller is het niet te formuleren. Dat zegt natuurlijk ook veel over zijn achterban en over de sympathisanten hier die weer gaan schrijven dat Trump het niet heeft bedoeld zoals hij het heeft gezegd. Natuurlijk bedoeld hij dat zijn kamp mensen ongestraft mag aanvallen. Ook zijn reactie op de moord van de journalist door SA hoort bij die opvatting. Maar erger dan de gekte van Trump zijn de mensen die zijn uitspraken en handelswijze verdedigen.

7 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper19 okt. 2018 - 12:55

Roninhetmidden 19 oktober 2018 at 13:35 Waarom is het toch dat knaterrechtse Trumpnablaters zichzelf als 'in het midden zien'?

rvb2
rvb219 okt. 2018 - 13:26

@Nick: ze noemen zichzelf het midden, zoals Noordkorea zich een democratische volksrepubliek noemt.

Lozerech
Lozerech19 okt. 2018 - 13:47

Roninhetmidden - De economie van de VS groeit al zo'n 8 jaar op rij, 6 jaar onder Obama en bijna 2 jaar onder Trump. Maar veel Amerikanen merken daar niks van, de groei zit vooral bij de elite. Daarnaast heeft Trump enorme schulden gemaakt op een moment dat de VS die juist had kunnen verminderen, met Obama's goed draaiende economie. De werkloosheid is inderdaad heel laag, maar veel mensen werken in de VS letterlijk tegen een hongerloontje. Ze krijgen voor een full time werkweek minder betaald dan iemand met bijstand in Nederland. Voor de gewone burger zijn die cijfers dus nauwelijks interessant, maar voor corporaties die iedereen willen uitknijpen is het inderdaad goed nieuws.

Satya
Satya19 okt. 2018 - 14:25

Ron 'En als je met eerlijke ogen kijkt heeft hij wat China betreft gewoon gelijk ook in Europa hebben wij daar grote last van het wordt hier alleen niet openlijk gezegd' Maar je blijft waarschijnlijk wel Chinees spul kopen. Het zijn namelijk zulk belachelijke lage prijzen. De arbeiders in China worden zwaar uitgebuit maar de tariefmuren is waar het over gaat.

JelleB2
JelleB219 okt. 2018 - 15:19

#Roninhetmidden Kenmerk van de volgers van Trump is dat zij zijn leugens en verdraaiingen voor feiten aanzien. Het economisch herstel van de USA is al in de laatste termijn van Obama begonnen, dat geldt hetzelfde voor het mondiale herstel van de economie, daar heeft Trump niets aan bijgedragen maar wel van geprofiteerd. Maar dat is typisch voor Trump die zijn hele leven uitsluitend geprofiteerd en niks gepresteerd heeft. Ga maar eens met de Amerikaanse soja boeren praten over de gevolgen van zijn handelsoorlog. Die zijn iets minder enthousiast over de man die ze bij de verkiezingen gesteund hebben. Ga eens praten met de producenten van electronica in de V.S. die ofwel hun onderdelen massaal uit China betrekken of hun apparaten daar zelfs laten assembleren. Zie maar eens hoe zij denken over de mogelijkheid alle onderdelen weer in de V.S. te gaan maken en apparaten zelf te bouwen. Een gegarandeerde weg om Amerikaanse bedrijven zichzelf letterlijk uit de markt te laten prijzen. Dankzij het economische wonderkind Trump. In welk opzicht en t.a.v. welke onderwerpen heeft Trump gelijk als het gaat om China? Ik weet niet wat uw "eerlijke" ogen zien maar de mijne (op basis van langdurig in China woonachtig zijn) zien een economische grootmacht waar wij in Nederland uitstekende relaties mee hebben. Datzelfde geldt ook voor de EU in zijn geheel. Het China "bashen" waar u zich ook al aan schuldig maakt toont de angst van "Henk en Truus" voor vreemde culturen, waar ze zich liever tegen afzetten dan zich er eens in te verdiepen. Hoe vervelend voor u en "Truus en Henk" dan ook we leven tegenwoordig in een mondiale economie, wie dat wil ontkennen of zich daar tegen verzet veroorzaakt zelf de rampspoed die ze aankondigen. Het is duidelijk dat de huidige Amerikaanse president een pathologische leugenaar is die vandaag niet weet wat hij gisteren gedaan heeft en aan de lopende band dat wat hij gisteren gezegd heeft vandaag glashard ontkent. Hoe kun je een man bewonderen die tot en met vandaag de laffe moord op een journalist probeert te ontkennen of af te doen als een misdaad gepleegd door een stelletje criminelen. Dat de koning van SA en zijn troonopvolger daar niets mee te maken hebben is volgens hem zo klaar als een klontje, immers dat hebben ze zelf gezegd. Daarbij hebben ze hem destijds met groot eerbetoon ontvangen dus dat moeten wel eerbare mensen zijn. Beste "Roninhetmidden" mijn advies doe je voor zoals je bent "Ronuiterstrechts"

Quibus2
Quibus219 okt. 2018 - 20:28

Dat hij een tweede termijn zou kunnen pakken zegt niets over het feit of hij al dan niet knettergek is. Het zegt vooral iets over het dysfunctioneren van de democratie in de US, wat al bleek uit de volstrekt armzalige keus die er voor de Amerikaanse kiezers was bij de laatste verkiezingen. In een groter perspectief zie je dat bij de laatste zes presidenten (tien termijnen!) welgeteld twee-en-een-half volwassen mensen zaten, en het drama is compleet. (FYI: Ik hou Bush Sr. voor volwassen. Obama ook, en Clinton half).

madbako
madbako20 okt. 2018 - 9:15

@Roninhetmidden 19 oktober 2018 at 13:35 ...pakt toch niet helemaal verkeerd uit voor de Amerikaanse bevolking economie is booming en werkeloosheidscijfers zijn historische laag. Idd historisch laag. Het aantal mensen die onder de armoedegrens zitten is historisch hoog. Dat zijn er 40 miljoen zo'n 10% van de bevolking. Dat doet trump dus goed