Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump is geen leider maar een volger

  •  
24-10-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
50515851978_d28bd3e240_h

© foto: White House

Helaas zien we een samenleving die geestelijk impotent aan het worden is en dat de aftakeling van normen en waarden haar onverschillig
De Amerikaanse verkiezingen naderen en de invloedrijkste leiderschapspositie ter wereld ligt weer voor het grijpen. President Trump gaat ervan uit dat hij wordt herkozen en na 3 november vier jaar lang weer op de machtigste bureaustoel ter wereld mag gaan plaatsnemen. Verder vindt hij, en velen in binnen- en buitenland met hem, dat hij de grootse leider uit de Amerikaanse geschiedenis is.
Met verbijstering en kinderlijke verontwaardiging vraag ik me af hoe mensen met een gezond verstand tot deze krankzinnige conclusie kunnen komen. Een leider die nota bene het rechtssysteem, het kroonjuweel van de democratie, tot een marionet voor zijn eigen dubieuze agenda heeft gemaakt. Een leider, die het met leven betaalde goddelijke erfgoed van Martin Luther King: ‘dat op een dag zwarte en witte kinderen samen zullen spelen’ heeft verkwanseld tot een opdoemende burgeroorlog. Een leider die niet alleen Amerika, maar ook de rest van de wereld geïnfecteerd heeft met een virus dat zijn giftige uitwerking heeft op de menselijkheid en spiritualiteit van de mens en hen meesleept richting de afgrond van het primitieve gedrag.
Impotent Een leider die natuurlijk geen natuurlijke leider is en niet het competentieniveau van een leider heeft. Want sinds wanneer kwalificeert iemand, die pathologisch liegt, mensen beledigt en er een narcistisch gedragsrepertoire op nahoudt, zich als een groot leider?
Helaas zien we een samenleving die geestelijk impotent aan het worden is en dat de aftakeling van normen en waarden haar onverschillig laat. Een samenleving die liever achter een scherm zit en geëntertaind wil worden dan dat het haar kritische, autonome denkvermogen gebruikt. We zijn de (wan-)prestaties van een leider belangrijker gaan vinden dan zijn moreel kompas. Geen empathie maar apathie. Verdeeldheid versus eenheid. Emotie boven zelfcontrole.
Emoties Deze verloedering en verloochening van het vak leiderschap heeft een diepe impact en een trickle down effect op mens en maatschappij. De leider, bij uitstek, bepaalt de emotionele hygiënische standaard. Emoties zijn, zoals we weten, besmettelijk en het gedrag van een leider heeft direct invloed op de cultuur en de kwaliteit van interpersoonlijke menselijke relaties. Spanningen die nu voelbaar zijn tussen de verschillende groepen in de wereld zijn uitvloeisels van de emotionele huishouding van leiders.
Drieënzeventig keer onderbrak Trump zijn rivaal Biden tijdens het debat. Als een ongeduldig, vervelend klein kind dat niet tot de volgende ochtend kan wachten om zijn verjaardagscadeautje uit te pakken, bleef Trump zijn tegenstander irriteren en in de rede vallen. De Engelse premier Winston Churchill, die het Britse volk door de Tweede Wereldoorlog loodste, zou Trump vol in het gezicht hebben gemept en streng hebben vermaand: ‘Listen lad, zo gaan we niet met elkaar om. Een groot leider weet wanneer op te staan en te spreken, wanneer te gaan zitten en te luisteren.’
Volger Maar Trump zou Trump niet zijn als hij dacht dit advies nodig te hebben. Hij leeft in ontkenning van wie hij daadwerkelijk is. Volgens eigen zeggen is hij zelfs ‘heaven sent’. Eerlijk gezegd, de man is authentiek. Echter, niet om te leiden maar om te volgen. Trump volgt zijn ongebreidelde zelfzuchtige behoeften zonder enig vorm van restrictie. Hij doet dit omdat hij niet anders kan, omdat hij onzeker, kwetsbaar en angstig is. Dit gedrag vloeit voort uit het feit dat de Donald onbewust opzoek is naar structuur en leiding.
Leider Een leider weet intuïtief dat de volger onvolmaakt is en omdat de volger onvolmaakt is moet de leider zelf wel volmaakt zijn. Natuurlijk niet volmaaktheid in de zin van geen fouten mogen maken. Nee, volmaaktheid in de zin van integriteit, zelfbeheersing en edelmoedigheid. Zulke eigenschappen hebben een gezin, een bedrijf en een land groot gemaakt. Om Albert Einstein te parafraseren: ‘Tracht niet een man van succes te zijn maar probeer liever een man van waarde te zijn.’
Wie weet wanneer Donald Trump straks op een mooie zondagochtend op een van zijn achttien golfbanen loopt, dat de hemel opengaat en hem dan zachtjes ingefluisterd wordt dat hij een gigantische kans heeft laten liggen om ‘not only make America but also the world great again.’
We zullen er nooit achter komen.

Meer over:

opinie, donald trump
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (13)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde25 okt. 2020 - 13:46

Voor iedereen die wil begrijpen wat Trump stuurt, waarom hij de man is die hij is en vooral die wil zien dat geen gekkie is maar een doortrapte, sociopatische 'killer' moet naar de Trump Dynastie kijken. Het is tijdelijk te zien op RTL XL. Gratis, je moet je alleen even aanmelden. Het laat zien hoe Trump zijn hele leven al dingen voor elkaar kreeg door te liegen, door mensen tegen elkaar uit te spelen, door het geld van zijn vader te gebruiken. Trump deugt niet en heeft dat nooit gedaan. Tekenend - in afl. 3 - is de kwestie Roy Cohn. Het is de man die hem min of meer groot heeft gemaakt. Zonder hem waren veel deuren dicht gebleven voor Trump. Een man ook met een heimelijk liefde voor Trump, hoewel dat nergens naar voren komt. Het voorval is al eerder beschreven, ook hier op Joop. Ik kan het beschrijven maar je moet het zien voorde impact. Nu is Cohn beslist geen heilige maar wat hier gebeurde is tekenend voor Trump, niet als alleen als leider maar vooral als mens. Afl. 3 tijd 34:43. https://www.rtlxl.nl/programma/de-trump-dynastie/99a737d4-34d1-3be9-ae30-1f1748b5353d

evertjan1
evertjan124 okt. 2020 - 17:47

"Trump volgt zijn ongebreidelde zelfzuchtige behoeften zonder enig vorm van restrictie. Hij doet dit omdat hij niet anders kan, omdat hij onzeker, kwetsbaar en angstig is" - vermeldt dit artikel. Ik ben blij met deze beschrijving, want dit is voor mij de eerste keer dat er een heel duidelijke link wordt gelegd tussen zijn gedrag en het ziektebeeld dat een narcistische stoornis kenmerkt. Voor een medische diagnose is weliswaar persoonlijk onderzoek nodig (waaraan een narcist echter nooit mee zal werken, want "aan hem mankeert helemaal niks, integendeel...!!). Echter wel hebben deskundigen van buitenaf kunnen vaststellen dat het gedrag van Trump voldoet aan alle negen kenmerken van een persoon met een narcistische stoornis. Trump kan daarom niet anders doen dan dat hij doet. Daardoor is strikt genomen niet zozeer Trump verantwoordelijk voor zijn doen en laten (want hij kan immers niet anders) maar met name de top van de Republikeinen is verantwoordelijk voor dit alles, Zij laten Trump zijn gang laten gaan en grijpen niet in door een impeachment te steunen of zijn geestelijke onbekwaamheid vast te laten stellen.

Willem Heerema
Willem Heerema24 okt. 2020 - 16:10

Als Trump een leider was geweest dan had hij Israël; tot de orde geroepen om als tegenprestatie voor de vele jaarlijkse steun van Amerikaans geld na ruim 50 jaren zich eindelijk eens terug te trekken uit illegaal bezet Palestijns gebied.Echter Donald behartigt liever de olie- en gasbelangen van zoon Jared Kushner en verkwanselt daarmee de mensenrechten voor de Palestijnen. Israël heeft onder geen enkele Amerikaanse president in zo'n rap tempo land geroofd van nota bene hun gastland. Hopelijk komt het kwalijke tijdperk Trump ten einde en hopelijk hoeft Joe Biden niet al te veel tegenprestaties te doen aan de sponsoren die hij via het AIPAC heeft verworden.

5 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen24 okt. 2020 - 20:04

@Willem In navolging van de VAE en Bahrein heeft nu ook Soedan een vredesverdrag met Israël gesloten. Volgens ingewijden zijn er nog 5 islamitische andere landen die dit willen doen. Dat zal ertoe leiden dat de Palestijnen volledig geïsoleerd raken en gedwongen worden om te onderhandelen met Israël als ze nog iets willen bereiken.

Satya
Satya24 okt. 2020 - 21:21

Gouden bergen Wat dat betreft weten de onderdrukkende regimes elkaar goed te vinden.

Willem Heerema
Willem Heerema25 okt. 2020 - 9:28

GoudenBergen: Echter Israël wil niet onderhandelen met de vertegenwoordigers van Palestina, want waarom zou Israël. Door niet te onderhandelen en door het verzet te blijven bestempelen als terrorisme kunnen ze ongestoord doorgaan met hun uitbreidingsplannen. De hulp aan Palestina moet van buitenaf komen.

Willem Heerema
Willem Heerema25 okt. 2020 - 11:07

GoudenBergen: Ook onze voorouders zijn destijds niet bevrijd door onderhandelingen door ons met een bezetter die niet wilde onderhandelen, maar hadden effectieve hulp van buitenaf nodig. Zo is dat met de mensen in Palestina ook. Of ziet u dat anders?

DaanOuwens
DaanOuwens25 okt. 2020 - 11:43

@ GoudenBergen Jij schrijft: Dat zal ertoe leiden dat de Palestijnen volledig geïsoleerd raken en gedwongen worden om te onderhandelen met Israël als ze nog iets willen bereiken. Dat klopt. Ze kunnen Palestina verlaten. Collectief zelfmoord plegen door de zee in te rennen. Allemaal in Gaza gaan wonen. Want meer heeft Israël de Palestijnen niet te bieden. De Westelijke Jordaan oever wordt volgebouwd met Israëlische nederzettingen en Gaza is te klein om een volk van een paar miljoen mensen bestaansrecht te geven. Het is een soort Palestijnen asiel. Dus zelfs als de Palestijnen onderhandelen heeft Israël hen niets te bieden. Het is beter Israël volledig te isoleren en hen te dwingen tot onderhandelen, met een fatsoenlijk onderhandelingsresultaat. Jouw reacties, en dit is niet de eerste met deze strekking, laten zien dat mensenrechten niet iets zijn waar jij je mee bezig houdt.

harmmeijer
harmmeijer24 okt. 2020 - 15:28

Trump, verkozen als president, is een logisch gevolg van een land, al decennia in verval. “In Mexico worden pick-ups voor de VS gemaakt, terwijl daar de fabrieken leegstaan. Chevrolets die tot vorig jaar in Ohio van de band rolden, rijden nu in Mexico de fabriek uit. Donald Trump zou fabrieksbanen laten terugkeren naar het Amerikaanse Midden-Westen. Heeft hij zijn belofte waargemaakt? Of winnen de goedkope Mexicaanse handen het van de ‘dure’ vakbonsleden in de VS?”0 https://www.volkskrant.nl/kijkverder/track-en-trace/v/in-mexico-worden-pick-ups-voor-de-vs-gemaakt-terwijl-daar-de-fabrieken-leegstaan/

Satya
Satya24 okt. 2020 - 13:33

"We zijn de (wan-)prestaties van een leider belangrijker gaan vinden dan zijn moreel kompas. Geen empathie maar apathie. Verdeeldheid versus eenheid. Emotie boven zelfcontrole." Ik ben nieuwsgierig naar welke leider verwezen kan worden die die eigenschappen wel heeft. Ik kan ze zo niet bedenken. Obama was een mooi prater maar de ellende die hij in grote delen van de wereld veroorzaakt heeft is groot. Zijn mooie woorden bleven dat, mooie woorden. Zijn acties, hetgeen waar het om hoort te draaien bij de beoordeling van een leider, spreken die mooie woorden tegen. "De Engelse premier Winston Churchill, die het Britse volk door de Tweede Wereldoorlog loodste, zou Trump vol in het gezicht hebben gemept en streng hebben vermaand: ‘Listen lad, zo gaan we niet met elkaar om. Een groot leider weet wanneer op te staan en te spreken, wanneer te gaan zitten en te luisteren.’" Ik denk dat de omstandigheden van de migranten in de ICE kampen heel wat onmenselijker zouden zijn geweest onder Churchill gezien zijn acties, hetgeen het om hoort te gaan bij de beoordeling van een leider, in Afrika en India. Geschiedenis wordt geschreven door overwinnaars. De waarheid leeft in de slachtoffers van Churchill voort, de man gaf de aanzet tot genocide. Heb ik nu een pleidooi voor Trump geschreven, absoluut niet het is een lompe boer en zeer agressief in Afrika maar zet ik de acties van Biden er tegenover word ik ook niet vrolijk. Dankzij zijn wetgeving zitten ontzettend, juist donkere mensen vast. Zijn idee van Irak was wat Trump in Somalia doet, bombardeer ze plat, terreur van de ergste soort volgende mij. De democraten hadden Tulsi Gabbard. Idioten dat ze deze vrouw niet hebben gekozen, Trump zou kansloos zijn en er kwam daadwerkelijk beleidsverandering vanuit sociaal denken. "Een samenleving die liever achter een scherm zit en geëntertaind wil worden dan dat het haar kritische, autonome denkvermogen gebruikt." Direct moest ik aan het nummer 500 channels van Choking Victim denken. https://youtu.be/WW8btDWX9oc "And when there is no hope, "I'll smoke some crack, I'll shoot some dope!" When there's no enemies, "I sit and stare at my T.V. And in my ignorance, I'll be a slave and sycophant!"

1 Reactie
Ivan61
Ivan6125 okt. 2020 - 9:06

@ Satya, De Democraten hebben niks geleerd en de vraag is of zij dat willen. Merkel en Mandela zijn echte leiders in afgelopen 50 jaar. De rest is vlees noch vis.

Didgeridodo
Didgeridodo24 okt. 2020 - 10:49

@ Oliver Khouri: Is "illustere" niet een verkeerd gekozen woord? Bedoelde u niet dubieus, sinister of obscuur of iets dergelijks?

1 Reactie
Redactie Joop
Redactie Joop24 okt. 2020 - 12:15

Dank, is op verzoek van de auteur nu aangepast.