Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump in het nauw

  •  
04-10-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
US - POLITICS - healthcare

© 2019-10-03 20:50:13 US President Donald Trump leaves after signing an executive order regarding Medicare at Sharon L. Morse Performing Arts Center October 3, 2019, in The Villages, Florida.

Aan het einde van de eerste week van het impeachment-onderzoek tegen de Amerikaanse president kan de Amerikaanse pers niet anders dan concluderen dat Trump de macht van zijn ambt inzet tegen politieke tegenstanders.
Trump bevroor bijna 400 miljoen dollar aan militaire steun voor Oekraïne en gebruikte dat geld om president Volodymir Zelenski onder druk te zetten om een corruptieonderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Dat blijkt uit het rapport van de klokkenluider dat deze week werd voorgelezen in het Amerikaanse Lagerhuis en uit het gespreksverslag dat het Witte Huis zelf vrijgaf, al bestaan er redelijke vermoedens dat daar zaken in zijn weggelaten. Toen de Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne weigerde om mee te werken aan de poging tot vervolging van een politieke tegenstander, werd ze ontslagen. Hoewel Trump beweert dat zijn intenties verkeerd worden weergegeven , riep hij vervolgens zowel China als Oekraïne op om een onderzoek te starten naar de Bidens. Niet alleen Trump zelf, maar ook vice-president Mike Pence zou druk hebben uitgeoefend op Zelenski.
Naast Trump en Pence worden ook minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo , die onderdeel was van het gewraakte telefoongesprek, minister van Justitie William Barr en Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van Trump, genoemd in het onderzoek. Barr heeft zijn departement onder druk gezet om reeds afgesloten onderzoek naar de e-mails van Hillary Rodham Clinton te heropenen en diverse reizen gemaakt in een zoektocht naar beschadigende informatie over Robert Mueller, de speciaal aanklager die het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen leidde, en die weigerde om Trump vrij te pleiten. Trump nam zelf contact op met de Britse premier Boris Johnson en de Australische premier Scott Morrison om hen te vragen om samen te werken met Barr om het Mueller-onderzoek in diskrediet te brengen.
Giuliani had contact met diverse schimmige figuren in Oekraïne, in een poging een ‘onderzoek’ naar de zoon van Biden af te dwingen. Daarnaast had Giuliani ook contact met de advocaat van Paul Manafort , de oud-campagneleider van Trump die momenteel een gevangenisstraf uitzit wegens internationale miljoenenfraude, in een poging de samenzweringstheorie die Oekraïne en de Democratische partij verantwoordelijk houdt voor Russische inmenging in de verkiezingen te versterken.
Buiten het feit dat Trump zijn ambt en bijbehorende machtsmiddelen inzet tegen politieke tegenstanders, komt er ook steeds meer informatie naar buiten over zelfverrijking door Trump en zijn familie. Trump moedigt overheidsinstanties, kabinetsleden, politieke medestanders en buitenlandse mogendheden expliciet aan om gebruik te maken van zijn hotels en bedrijven. Velen doen dat ook , in een duidelijke poging om Trump te plezieren, maar het is onduidelijk wat zij daarvoor terugkrijgen. De ‘emoluments clause’ in de Amerikaanse grondwet verbiedt Amerikaanse presidenten nadrukkelijk om geld te verdienen aan hun ambt, buiten hun presidentiële salaris. Hoewel Trump bij zijn aantreden beloofde om zich van zijn zakelijke belangen te distantiëren, wijst niets erop dat dat ook daadwerkelijk gebeurd is. Zijn bedrijven worden gerund door zijn kinderen, die nauw betrokken zijn bij de activiteiten van het kabinet van hun vader.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.