Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Trump heeft een slechte kerst en verknalt het ook gelijk voor een kind

  •  
25-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
23691565882_dd89bb6294_k
De Amerikaanse president Donald Trump heeft geen beste kerst. Kerstavond bracht hij ruziënd door op Twitter en schreef onder meer dat hij helemaal alleen in het Witte Huis was (‘arme ik’). Trump had gepland om tijdens de feestdagen zestien dagen lang in zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida te verblijven, maar uit wraak voor het niet gefinancierd krijgen van de muur bij Mexico heeft Trump de Amerikaanse overheid in een impasse gestort, een zogeheten “ shutdown ”. Daarbij zijn delen van de federale overheid “op slot”.
De shutdown betekent dat ongeveer een miljoen medewerkers van de federale overheid plots thuis kwamen te zitten, zonder te weten wanneer ze weer aan het werk kunnen. En dat niet alleen, maar door de shutdown worden ook de salarissen niet meer gestort. Pas wanneer de shutdown wordt opgeheven gaat ook de salarisbetaling weer door. En dat levert voor veel gezinnen bakken vol onzekerheid op:
Door het verdere gerommel van Trump, onder andere door het dreigen met nieuwe handelsoorlogen en steeds roepen dat hij de baas van de federale bank wil ontslaan, stortten ook de beurzen in. De Dow Jones beleefde z’n slechtste dag voor kerst sinds de beurskrach van 1929. Als gevolg van de Amerikaanse onrust kelderde daarop ook de Nikkei. De Amerikaanse beurs had sowieso al te kampen met de slechtste week sinds het rampjaar 2008;
Trump zelf zat later in het Witte Huis om kersttelefoontjes van kinderen aan te nemen, een traditie voor Amerikaanse presidenten. Geheel in de stijl van hemzelf wist Donald Trump kerst voor een van de bellertjes al direct naar de gallemiezen te helpen. ‘Geloof je nog in de Kerstman’, wil Trump van het 7-jarige kind weten. ‘Ja, want 7, dan spant het erom hè.’
cc-foto: Gage Skidmore

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (46)

msj_meijerink
msj_meijerink27 dec. 2018 - 9:13

Het zielige verhaal was kennelijk een schijnbeweging, om zonder op te vallen naar Irak te reizen.

henk-alexander
henk-alexander26 dec. 2018 - 22:24

'...Something is Rotten in the State of Denmark ...' (Hamlet, Act-I, Scene-IV) Is deze scene niet ook op de VS van toepassing? Zo kan aangenomen worden: 'Trump is not the problem, he's the symptom.' (vgl. Jimmy Dore et al.) Is het niet zo dat met een bestuurlijk systeem, dat een gevaarlijke idioot voortbrengt en zelfs tot staatshoofd verheft, iets niet goed moet zijn?

2 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot27 dec. 2018 - 6:44

'Is het niet zo dat met een bestuurlijk systeem, dat een gevaarlijke idioot voortbrengt en zelfs tot staatshoofd verheft, iets niet goed moet zijn?' Als jij een een systeem kent wat kan voorkomen dat er ooit een gek aan de macht komt, dan ben ik daar reuze benieuwd naar. Ik heb het nog niet gevonden. Ongeacht het systeem, zijn het mensen die de keuzes maken: een gek te kiezen, of als gek zelf de macht te veroveren.

henk-alexander
henk-alexander27 dec. 2018 - 23:34

'(…)Als jij een een systeem kent wat kan voorkomen dat er ooit een gek aan de macht komt, dan ben ik daar reuze benieuwd naar. Ik heb het nog niet gevonden.(…)' Wat dacht je van ons Nederlands systeem? Een parlementaire democratie, i.c. een consensus democratie. Met een monarch als staatshoofd die het niet in zijn hoofd zal halen om iets geks te doen ….

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 dec. 2018 - 21:51

Hij is het land ontvlucht en viert kerst in Iraq.

madbako
madbako26 dec. 2018 - 15:23

Jaja, Trump weet wel hoe met kinderen om te gaan: https://joop.bnnvara.nl/nieuws/opnieuw-kind-overleden-in-amerikaanse-grensgevangenis

msj_meijerink
msj_meijerink26 dec. 2018 - 13:31

Ach gussiepussie. The Don kan deze dagen niet golfen in Florida. Wat zielig!

Sonic2
Sonic226 dec. 2018 - 12:35

Laat Trump a.u.b nog minimaal 2 jaar zitten. Vooral met al die chaos die er de komende jaren gaan komen. Dit gaat nog minimaal 2 jaar elke dag "feest" worden. Met het Mueller rapport. Met het ontslaan van ministers. Met het dalen van de beurzen. Met het gedoe rondom de muur. Met de schoffering van de rechtstaat, media, vrouwen, minderheden. Geniet er maar van. Die rechts radicale nachtmerrie. Hopelijk gaan er wat ogen open. Die Trump recessie gaat er komen. Gelukkig hebben onze nationalistische vrienden hun prioriteiten op orde. Die kraken Sylvana, Joop en andere media af. Binnenkort ook in ons theater. Als delen van ons volk ook dit soort figuren naar het torentje sturen. Nog veel plezier met Wilders en Baudet. Geniet ervan.

OlavM
OlavM26 dec. 2018 - 10:05

Kennelijk vindt Melania haar man geen fijn gezelschap op Kerstavond.....

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 dec. 2018 - 9:51

Geen Kerstviering dit jaar in het Witte Huis. Ze konden nergens drie wijzen en een maagd vinden.

Bouwman2
Bouwman225 dec. 2018 - 22:56

Het is wel erg veel macht die Trump hier wordt toedicht: overal storten de beurzen in lijkt wel een variant op het ouderwetse volkssprookje "heel het raderwerk staat stil als zijn machtige arm dat wil." De economische opgang laat het tijdelijk afafweten en gaat weer op weg naar het tegendeel. De rente stijgt weer, langzaam aan wordt alles weer normaal. De periode Trump was gewoon toeval en vooral een misverstand. En de beurs, dat is net als duiksport. Enkel geschikt voor mensen die hun ademhaling nagenoeg perfect kunnen beheersen. Rijken worden gehaat als de pest, maar je zult maar tot die categorie behoren, je leven is echt een hel. Denk daaraan als je weer eens schrijft van de rijken steeds rijker en de armen steeds armer. Schrijf liever dat de rijken steeds beklagenswaardiger worden en de armen steeds minder te klagen hebben. Althans in Nederland, het beste land om geboren te worden. Dat zeg ik altijd al en nu zegt de Koning het ook.

4 Reacties
vdbemt
vdbemt26 dec. 2018 - 10:18

De armoede neemt toe in Nederland. Die mensen worden dus steeds gelukkiger. Je hebt gelijk. Die rijken, zoals de miljonairtopbestuurders van Achmea, ING, ABN-Amro, SHELL, Unilever, en noem nog maar wat, zijn te beklagen. Om hun zieke zelfvoldane geest.

OlavM
OlavM26 dec. 2018 - 10:28

@ Bouwman: [Rijken worden gehaat als de pest, maar je zult maar tot die categorie behoren, je leven is echt een hel.] Goh, je zou haast medelijden krijgen, vooral tijdens Kerstmis. Ze offeren zich toch maar op voor het welzijn van allen.....

HM van der Meulen
HM van der Meulen26 dec. 2018 - 12:54

"Dat zeg ik altijd al en nu zegt de Koning het ook." Opmerkelijk, Bouwman is Mark Rutte vergeten, die zegt dat ook. Je hoort dat soort geluiden trouwens regelmatig van mensen met een goed gevulde buidel, maar zelden van de armen. Overigens haten we de rijken natuurlijk niet Bouwman: we willen ze slechts bevrijden van de zware last van hun verantwoordelijkheden.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin26 dec. 2018 - 21:39

Laat me raden Bouwman, je bent miljonair.

HM van der Meulen
HM van der Meulen25 dec. 2018 - 19:33

Hij is nou eenmaal een beetje lomp.

Rode druppel
Rode druppel25 dec. 2018 - 10:29

Tja. Trump zijn doelstellingen waren niet zo dom. De uitvoering wel. Dat twitteren is geen succes. En dan de beurs. Langzaam maar gestaag loopt de bubbel vol lucht leeg. Het lijkt wel georganiseerd leeglopen. Is Trump de veroorzaker, nee. Het is het gevolg van neoliberaal beleid, die aan het eind van het latijn is. Trump versnelt hooguit de leegloop. Daar staan we dan, de oude crisis was niet opgelost. Door centrale banken enorme geldhoeveelheden erin te laten pompen, kreeg men kunstmatige groei. Dat moeten wij oplossen, een enorme taak.

4 Reacties
Bert Jansen2
Bert Jansen225 dec. 2018 - 10:36

[Is Trump de veroorzaker, nee.] Nee, als de markten omhoog gaan, dan is het Trump, gaan ze omlaag dan is het de Fed. https://twitter.com/realdonaldtrump/status/941291666564141057 https://twitter.com/realdonaldtrump/status/1077231267559755776

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 dec. 2018 - 11:16

'Is Trump de veroorzaker, nee.' Nee die handelsoorlog met China dankzij Trump heeft er niets mee te maken.. Slaap lekker verder.

Satya
Satya25 dec. 2018 - 17:58

Inderdaad Trump versnelt het proces.

Henry Rollins
Henry Rollins26 dec. 2018 - 8:09

De doelstelling van vrijwel niemand is dom, zou ook wel heel raar zijn is dat wel zo zou zijn. Iemand die Trump verdedigt daarentegen is wel dom.

Uitgekleed
Uitgekleed25 dec. 2018 - 10:03

De aanval van Trump op de FED is terecht. De FED gaat onverdroten door met verhogen van de rente. Trump kiest voor verhoging van de salarissen terwijl de FED dit met hun rente verhogingen wil voorkomen. Het is de strijd tussen kapitaal en arbeid.

17 Reacties
vdbemt
vdbemt25 dec. 2018 - 10:34

De strijd tussen kapitaal en arbeid. Kapitalist Trump strijdt voor de arbeid?

Bert Jansen2
Bert Jansen225 dec. 2018 - 10:37

Wat een onzin. De Fed voert geen salarisbeleid en Trump ook niet.

Rode druppel
Rode druppel25 dec. 2018 - 10:41

De FED is van de banken. Het rente middel moest omhoog om toekomstige crisis te kunnen aanpakken. Maar helaas komt het te laat. Wat heeft de ECB gedaan ? Die hebben de rente nog steeds op 0. Wat zijn hun sturingsmiddelen nog ?

madbako
madbako25 dec. 2018 - 10:42

Lees je eerst even in voor je wartaal uitpoept: https://www.rtlnieuws.nl/algemeen/economie/artikel/6796/dit-gebeurt-er-als-de-fed-de-rente-verhoogt

Ozon
Ozon25 dec. 2018 - 10:51

Uitgekleed Volgens mij heeft hij salarissen stopgezet, toch?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 dec. 2018 - 10:54

No, no, no. The neo's try to create some exchange money (wisselgeld) for themselves to solve the turndown or even ... minor crash? Trump, hun vriend, hebben ze niet eens te hoeven bellen om ter afleiding de idioot te blijven spelen. It's his nature.

Uitgekleed
Uitgekleed25 dec. 2018 - 12:28

Rente verhogingen zijn de oorzaak van inflatie of anders gezegd geldontwaarding. Geldontwaarding is in belang van schuldenaren zoals huizenbezitters met veel hypotheek maar vooral gewenst door de financiele markten die leven er van door de hoge rente. Het is nadelig voor de bezitters zoals pensioen fondsen en positive saldo bezitters. Gepensioneerden wordt verteld dat rente verhogingen gunstig zijn voor hen maar vertellen er niet bij dat door prijsverhogingen als gevolg hun pensioenen niet meer waarde of wel vaartsvast zijn zij de rekening gaan betalen.

Uitgekleed
Uitgekleed25 dec. 2018 - 12:45

vd Bemt Trump wenst Amerika weer groot te maken. Hij heeft uitgevogeld dat dit alleen kan door het evenwicht tussen kapitaal en arbeid te herstellen.

vdbemt
vdbemt26 dec. 2018 - 9:13

@uitgekleed. Het evenwicht tussen kapitaal en arbeid. Klinkt prachtig. Maar wat houdt dat in? Meer kapitaal voor de kapitalisten en meer arbeid voor de arbeiders? Het eerste lukt Trump aardig. Het 2e bij nader inzien toch niet zo goed.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 dec. 2018 - 9:35

'Hij heeft uitgevogeld dat dit alleen kan door het evenwicht tussen kapitaal en arbeid te herstellen.' En van een multimiljardair die heeft bewezen een slechte ondernemer te zijn geloof jij dat. Sommige smeken er ook bijna om om besodemieterd te worden.

Crunchy Frog
Crunchy Frog26 dec. 2018 - 10:26

@Uitgekleed [Trump wenst Amerika weer groot te maken.] "Are you still a believer in Santa? Because with Trump fans it's marginal, right?"

Uitgekleed
Uitgekleed26 dec. 2018 - 18:59

vd Bemt De centrale banken hebben als opdracht de inflatie te beheersen. Bij volledige werkgelegenheid zouden de lonen te sterk oplopen, dan raakt de economie verhit omdat de arbeiders te veel uitgeven. Dat gaan ze dempen met verhogen van de rentevoet. Nu het wat beter gaat met het werk wil Trump juist de lonen verhogen want hij weet dat die bankmaatregelen op onjuiste aannames zijn gestoeld. Het gaat de banken alleen om meer inkomsten van de hogere rentevoet. Dit zet juist aan tot inflatie wat nadelig is voor de economie. Hogere lonen zijn hard nodig want het achterblijven hiervan heeft geleid tot het verval in de US.

Uitgekleed
Uitgekleed26 dec. 2018 - 19:13

Crunchy Frog, “Are you still a believer in Santa? Nee ik zag het ook niet zitten met hem vóór de verkiezingen. De frontale aanval op het establishment na zijn overwinning was echter heel opmerkelijk. Dan nog is er veel twijfel maar wat blijkt, hij gaat recht op zijn doel af een laat niets na om te doen wat hij beloofd heeft. De aanval op de FED past daar naadloos in.

Crunchy Frog
Crunchy Frog27 dec. 2018 - 10:33

@Uitgekleed [maar wat blijkt, hij gaat recht op zijn doel af een laat niets na om te doen wat hij beloofd heeft.] Je hebt wel erg veel woorden en gedraai nodig om uiteindelijk toch gewoon toe te geven dat je nog in de kerstman gelooft.

Proletarier
Proletarier27 dec. 2018 - 14:24

Iemand die zegt dat Trump strijd voor arbeiders is te dom om verder mee in discussie te gaan.

Uitgekleed
Uitgekleed27 dec. 2018 - 16:00

Crunchy Frog Ik geloof niets maar zie wat gebeurt

Crunchy Frog
Crunchy Frog28 dec. 2018 - 11:22

[Ik geloof niets maar zie wat gebeurt] ... vliegende sleeën, echte muren waar Mexico voor betaalt, rendieren met een rode neus die licht geeft, belastingcadeautjes voor de rijken die als bij toverslag in de zakken van de arbeiders verschijnen ...

Meta Foor6
Meta Foor625 dec. 2018 - 9:35

- alles duidt erop dat er in de bovenkamer van Trump wat mis is en dat dat erger wordt; impeachment is een lang traject maar als de democraten (en ook republikeinen) daar serieus werk van gaan maken, maken ze in mijn ogen een goede kans. Moet echter wel zeggen dat de resultaten pas na langdurig onderzoek geboekt worden , mits client meewerkt. De kleine zaken - asiel, ziekteverzekering, importbelasting...- worden momenteel echter groter -IS, Rusland...-, en die laatste onderwerpen zijn juist van wezenlijk belang voor inwoners US en daarbuiten.

2 Reacties
LaBou
LaBou 25 dec. 2018 - 10:29

In de bovenkamer van Trump is niks mis. De bovenkamer van Trump is compleet leeg. En wat je niet hebt kan ook niet kapot.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout25 dec. 2018 - 11:05

Don't you worry; he isn't dangerous? Mexico Agrees to Pay for Trump’s Psychiatric Care https://www.newyorker.com/humor/borowitz-report/mexico-agrees-to-pay-for-trumps-psychiatric-care ...of ... tientallen wel serieuze afleveringen van TYT (The young Turks), to my pleasure. Etc.,etc.

madbako
madbako25 dec. 2018 - 9:31

De idioot

vdbemt
vdbemt25 dec. 2018 - 9:31

De man is een godsgruwelijke gnoom. Maar gezien zijn positie denk je nog: hij zal toch wel enige intelligentie hebben. Zelfs dat dus niet: Aan een kind vragen of dat nog in de Kerstman gelooft. Maar hij zit er nog steeds. Wat zegt dat over de intelligentie van de republikeinen, die hem blijven steunen. Of gaat alles ten onder aan hebberigheid?

2 Reacties
adriek
adriek25 dec. 2018 - 11:55

"Of gaat alles ten onder aan hebberigheid?" Ja. Vele beschavingen zijn ons voorgegaan. De uitvoering is steeds anders, de slachtoffers steeds dezelfde: de meerderheid.

OlavM
OlavM26 dec. 2018 - 10:19

@ vdbemt: [Of gaat alles ten onder aan hebberigheid?] Volgens mij zijn er -simpel gezegd- drie hoofdelementen die de huidige situatie bestendigen: -eigenbelang, winstzucht en puur egoïsme aan de top van het bedrijfsleven en de "inner circle" van Trump; -opportunisme en angst van diezelfde groepen voor verlies van voorrechten e.d., en angst (voor de eigen maatschappelijke positie en toekomst) van overige groepen die Trump nog blijven steunen; -giftige en gevaarlijke ideologieën waardoor groepen mensen zich laten leiden of beïnvloeden. Ik zie uit naar een conclusie van het onderzoek van speciaal aanklager Mueller.