Joop

Trump financiert migrantenjacht ten koste van kankerpatiënten

  •    •  
20-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
27240932298_614d765541_k
Om de oplopende kosten voor het opsluiten van vluchtelingenkinderen te bekostigen, bezuinigt de regering-Trump op andere activiteiten van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken (HHS) waaronder ook de omstreden detentiecentra vallen. Zo wordt er onder meer geld weggehaald bij de instituten die onderzoek doen naar kanker, hiv en aids. Dat blijkt uit een brief van minister Alex Azar aan senator Patty Murray, die in handen is van Yahoo News.
In de brief legt Azar zijn plannen uit om 266 miljoen dollar van het budget om te leiden naar het zogeheten Unaccompanied Alien Children -programma (UAC). Bijna 80 miljoen dollar van dat bedrag wordt weggehaald bij andere vluchtelingenprogramma’s. Die zouden minder budget nodig hebben, nu de Amerikaanse regering heeft besloten het aantal jaarlijks toe te laten vluchtelingen drastisch te beperken. Het benodigde restbedrag wordt weggehaald bij kanker-, hiv- en aids-onderzoek, maar ook bij de geestelijke gezondheidszorg, moeder-en-kindzorg, opvangtehuizen voor mishandelde vrouwen, en verslavingszorg.
Volgens cijfers van het ministerie werden op 19 september 2018 13.312 vluchtelingenkinderen vastgehouden in detentiecentra. Daarmee opereren de centra op 92 procent van hun capaciteit. Die cijfers laten ook zien in welk enorm tempo de regering-Trump kinderen opsluit: slechts een week geleden publiceerde de New York Times dat begin september dat aantal 12.800 kinderen bedroeg. In mei 2017 waren dat er 2.400. Het ministerie wil nu het opvangkamp in de Texaanse plaats Tornillo, bijgenaamd “ tent city ”, uitbreiden van 400 bedden naar 3.800.
Dat het aantal opgesloten kinderen zo drastisch oploopt heeft niet te maken met ongewoon hoge aantallen kinderen die zonder verblijfsvergunning de grens met de Verenigde Staten oversteekt, zegt Mark Greenberg, staatssecretaris van Volksgezondheid onder Barack Obama. Dat aantal is vrij constant en fors lager dan in 2016. In plaats daarvan is het te wijten aan de onwil van de regering-Trump om de kinderen over te dragen aan hun ouders of een voogd. Greenberg wijst erop dat zelfs tijdens de vluchtelingenpieken van 2014 en 2016 waar ook veel kinderen in detentiecentra werden geplaatst, dagelijks 2 tot 3 procent van hen werd overgedragen. Onder Trump is dat gedaald tot nog geen 1 procent.
Behalve de onwil om kinderen over te dragen, speelt er nog een andere belangrijke factor mee die het vrijlaten van kinderen vertraagt. Onder de regering-Trump is het beleid ingesteld dat wanneer een voogd zich aandient om een kind in huis te nemen, of dat nu de ouders zijn of een ander familielid, niet alleen die persoon, maar diens gehele familie gescreend wordt door immigratiedienst ICE en vingerafdrukken moeten afstaan. Dat weerhoudt veel anderszins geschikte voogden ervan zich aan te melden. Onder Trump heeft ICE zich ontpopt tot een dienst die op veelal gruwelijke wijze het zero-tolerance-beleid van de Amerikaanse president uitvoert.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Andrew G
Andrew G21 sep. 2018 - 8:18

Als vluchtelingen onmenselijjk truukjes uithalen ten koste van hun kinderen met behulp van bepaalde organisaties zoals dat serpent van een moeder van Lili en Howick, dan wordt de regelgeving daartegen ook harder. Hoe zwaarder de criminaliteit, hoe zwaarder de regels tegen deze criminaliteit. Het is vreselijk dat kinderen door hun ouders en bepaalde organisaties zo worden ingezet en misbruikt.

2 Reacties
MG1968
MG196821 sep. 2018 - 9:40

"Hoe zwaarder de criminaliteit, hoe zwaarder de regels tegen deze criminaliteit." Als je middels de doodstraf op een overval de situatie creëert dat het voor de crimineel kansrijker is om zich al schietend een weg naar buiten te banen dan zich over te laten arresteren gaat dus niet op. Er zit een grens aan hoe zwaar je een straf kunt maken om nog effectief te zijn cq. geen ongewenste bijeffecten zal hebben. Zeker in situaties waar de crimineel geen uitweg zal zien. "Als vluchtelingen onmenselijjk truukjes uithalen ten koste van hun kinderen met behulp van bepaalde organisaties zoals dat serpent van een moeder van Lili en Howick, dan wordt de regelgeving daartegen ook harder" Je kunt het vluchtelingenbeleid/immigratiebeleid zo hard maken als je wil, maar dat zal degene die niets te verliezen hebben (en de situatie zo inschatten dat terugkeer onleefbaar of dodelijk is) er niet van weerhouden het toch te proberen. Er is dan geen alternatief. Nou kun je er over twisten of dit hier het geval is (of 'alleen' perceptie) maar het staat als een paal boven water dat het harder tegen grenzen aan gaat lopen. En alleen negatief effect zal hebben. Wat wel zal werken is de verschillen tussen landen en volken niet te ver uit elkaar te laten groeien. Net zoals we binnen de landsgrenzen nivelleren zou dit op de één of andere manier ook erbuiten moeten plaatsvinden. Want mensen die het 'net ietsje beter' zoeken, die hou je wel tegen. Mensen die een leven zoeken niet. Strenger asielbeleid. Optrekken van muren. Allemaal gedoemd te mislukken als het onleefbaar is in bepaalde delen van de wereld.

Satya
Satya21 sep. 2018 - 12:34

Andrew g Een beter leven willen vergelijken met criminaliteit. Jij maakt duidelijk waar het probleem ligt in de huidige tijd. Off topic Ik heb je pas gevraagd uit welke Afrikaanse cultuur het wit schminken komt? Ben nog steeds erg geïnteresseerd. Ik wil zoveel mogelijk over de culturen weten van het continent waar mn ouders vandaan komen.

Leo Patat
Leo Patat20 sep. 2018 - 15:50

De kosten opvang van illegale migranten die op voorhand weten dat ze nooit een verblijfsvergunning kunnen krijgen lopen steeds hoger op. Inderdaad een heel kwalijke zaak dat daardoor zelfs bezuinigd moet worden op andere zaken als zorg. Nog mooi dat president Trump niet neigt naar Rutte oplossingen. Zoals bijvoorbeeld bij de villa hypotheekcrisis. Een verhuurbelasting alleen voor de arme helft van Nederland invoeren. Van elk jaar weer 2 miljard om daar tot op de dag van vandaag een klein deel van de mega villasubsidie met te bekostigen. Stel je voor dat president Trump volgens de Rutte methode alleen voor de arme helft van de VS een extra belasting zou invoeren om de opvang van illegalen te financieren. Dan hadden we waarschijnlijk helemaal niet vernomen dat president Trump in extra budget voorziet voor de opvang van illegalen.

8 Reacties
Satya
Satya20 sep. 2018 - 17:20

Geef het continent terug aan de Amerikanen en je bent overal van af. De kosten komen door Trump en niemand anders. Dat jij het mensen kwalijk kunt nemen een beter leven te willen is veelzeggend over jou.

Jesse James
Jesse James20 sep. 2018 - 20:12

@Satya 'Geef het continent terug aan de Amerikanen en je bent overal van af. ' Sorry maar in welke wereld leef jij? 'Dat jij het mensen kwalijk kunt nemen een beter leven te willen is veelzeggend over jou.' Leuk, maar zo werkt het niet in de 'grote mensenwereld' en dat weet jij ook wel; dit is een beetje het niveau Pechtold vs Wilders.

MG1968
MG196821 sep. 2018 - 7:59

"De kosten opvang van illegale migranten die op voorhand weten dat ze nooit een verblijfsvergunning kunnen krijgen lopen steeds hoger op." Door wijzigingen in het beleid lopen de kosten op. "Inderdaad een heel kwalijke zaak dat daardoor zelfs bezuinigd moet worden op andere zaken als zorg." Waarmee je die beleidswijzigingen als belangrijker waardeert dan die andere zaken in de zorg. Maw: de behoefte om de kinderen niet over te dragen aan ouders of voogd mag van Trump wel ten koste gaan van landgenoten die de ondersteuning echt nodig hebben. Maar wat heeft dit met Rutte te maken Leo? En als je de vergelijking al wilt maken... in welk universum is je aangedragen voorbeeld verwerpelijker dan hetgeen Trump hier doet?

Halve Zoolstra
Halve Zoolstra21 sep. 2018 - 9:08

@patat Ik begrijp niet waarom je een president die overduidelijk niet goed bij zijn hoofd is verdedigt. Zijn beleid voor zover je überhaupt van beleid kunt spreken is door pure haat en narcisme gedreven en gespeend van iedere vorm van menselijkheid. Dat gaat zelfs voor een deel van zijn eigen achterban te ver, zeker wanneer er kinderen in het spel zijn. Ook deze nieuwe onbezonnen actie zal ook zijn eigen achterban raken. Ik hoop dat de gevolgen snel duidelijk worden, zodat zelfs zijn meest fanatieke aanhang afhaakt. Misschien moet je het boek Fear van Bob Woodward maar eens lezen. Het geeft een ontluisterend beeld van de persoon die jij hier verdedigt. Het is ook in het Nederlands vertaald.

Jesse James
Jesse James21 sep. 2018 - 9:53

@Halve Zoolstra 'Misschien moet je het boek Fear van Bob Woodward maar eens lezen. Het geeft een ontluisterend beeld van de persoon die jij hier verdedigt. Het is ook in het Nederlands vertaald.' Haha, net zoals het boek van Michael Wolff dat er voor zou gaan zorgen dat Trump 'impeached' zou worden..?

Satya
Satya21 sep. 2018 - 10:33

James Het is heel simpel Amerikanen wordt de toegang tot noord Amerika ontzegt door mensen die daar niet oorspronkelijk horen. Compleet gestoord. Door jouw goedkope opmerking over pechtold en wilders blijft mijn stelling nog steeds overeind. Het onbegrip over migranten die een beter leven willen geeft aan dat je weinig empathie hebt.

Het Midden
Het Midden21 sep. 2018 - 14:46

- Satya Wat vind jij van de immigratie regels van Canada?

Satya
Satya21 sep. 2018 - 18:12

Het Midden Die ken ik niet goed genoeg om er wat zinnigs over te zeggen. Wat ik er heel kort over lees lijken ze mij veel te streng. Wat betreft immigratie ben ik voor het vrij migreren. Ik vind dat vooral het westen door zijn verleden zijn rechten tegen migratie heeft verspeeld. Het staat voor mij helemaal los van huidskleur of een hekel aan blanke mensen. Ik zeg dit erbij omdat ik pas ben beschuldigd van racisme naar aanleiding van mijn reacties hier.