Joop

Trump-fan Javier Milei wint Argentijnse voorverkiezingen, land riskeert ruk naar extreemrechts

  •  
14-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3392 keer bekeken
  •  
ANP-475521727

Argentinië kan zich opmaken voor een ruk naar extreemrechts, nu de uiterst rechtse populist Javier Milei vriend en vijand verrastte door als winnaar uit de presidentiële voorverkiezingen te komen. Milei, een groot bewonderaar van Donald Trump, won zo’n 30 procent van alle uitgebrachte stemmen.

De 52-jarige extremist Milei heeft als standpunten onder meer dat de centrale bank van Argentinië moet worden afgeschaft, dat de klimaatcrisis een leugen is, dat seksuele voorlichting een truc is om gezinnen te ontwrichten, hij wil de verkoop van organen legaliseren en vindt dat het makkelijker moet worden voor burgers om wapens te kopen.

Hoewel het pas om de voorverkiezingen gaat, denken analisten dat de uitslag laat zien dat Milei een zeer grote kans maakt om de nieuwe president van Argentinië te worden. Ze waarschuwen ook dat een verkiezing van Milei de financiële markten ernstig zal verstoren en dat de koers van de peso vermoedelijk zal instorten omdat volstrekt onduidelijk is welk economisch beleid hij voorstaat.

De huidige regeringscoalitie van president Alberto Ángel Fernández behaalde 27 procent van de stemmen. Fernández werd in 2019 de opvolger van Mauricio Macri waarmee Argentinië na vier jaar weer een linkse president kreeg. Hij erfde een land in een diepe economische crisis, een waar Argentinië nog altijd in verkeert. Het land kampt met een jaarlijkse inflatie van meer dan 100 procent, stijgende armoede en een snel in waarde dalende munt. Die factoren zijn volgens analisten een reden om zich af te zetten tegen de zittende politici en te kiezen voor een extremistische outsider.

De werkelijke presidentsverkiezingen zijn op 22 oktober. Sergio Massa, de presidentskandidaat van de huidige coalitie en huidige minister van Economie, toonde zich strijdbaar. ‘We hebben nog zestig dagen om deze uitslag te veranderen,’ hield hij zijn kiezers voor.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

EenMening3
EenMening315 aug. 2023 - 20:07

In Latijns-Amerika maakt het weinig uit wie er aan de macht is. Deze landen zijn ca twee eeuwen geleden onafhankelijk geworden, maar de meeste hebben nooit goed gefunctioneerd. Machismo, extreme corruptie, een zwakke economie, staatsgrepen, junta's, hyperinflatie, dictatuur, you name it.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman16 aug. 2023 - 8:11

[Deze landen zijn ca twee eeuwen geleden onafhankelijk geworden...] Zogenaamd onafhankelijk bedoel je. Zo snel een land een eigen koers wil varen wat tegen de belangen van de VS ingaat dan dreigt er een invasie of wordt er een coup georganiseerd.

Eric Minnens
Eric Minnens15 aug. 2023 - 8:50

"Milei, een groot bewonderaar van Donald Trump" Ja, dat kun je wel zien. Hierboven al, maar nog iets beter hieronder. Wanneer zal trouwens het Hitlersnorretje weer in de mode komen? https://www.celebheightwiki.com/javier-milei-height

Ivan61
Ivan6115 aug. 2023 - 7:38

Messias is altijd welkom als het volk alle hoop kwijt is. Hele land is naar de klote en mensen vertrouwen niet meer in systeem. Dan komen zij vanzelf uit bij zo een figuur. Met dank aan zijn corrupte voorgangers.

Ana Verano
Ana Verano14 aug. 2023 - 20:22

Ik ben geen fan van Milei, maar begrijp dat veel kiezers op hem stemmen. De huidige president Fernández erfde een failliet land dat vooral door zijn eigen partijgenoten, de peronisten, steeds verder de economische afgrond in was gerold. De centrumrechtse Macri probeerde daarvoor gedurende vier jaar de economie te herstellen maar zijn bezuinigingsbeleid werkte ook niet (meteen). De huidige peronistische machthebbers zijn door en door corrupt, stoppen geld van grote projecten in eigen zak en betalen mensen in de sloppenwijken om op hen te stemmen (net als in Cuba). Dit zijn vaak 'piqueteros' die het verkeer lam leggen, zogenaamd uit protest tegen rechtse politici. Kritische media zijn vaak de mond gesnoerd. Het ergste is dat de peronisten zo'n economisch wanbeleid gevoerd hebben dat het land sterk verarmd is. De inflatie in Argentinië bedraagt rond de 100%. Veel mensen hebben hun spaarpotjes in rook op zien gaan en komen nauwelijks rond. Milei heeft zeker foute standpunten maar hij is ook hoogleraar economie en heeft een goed doortimmerd plan om zijn land er bovenop te helpen. Als hij president wordt moet wel blijken of die plannen ook realistisch zijn. De peronisten zullen er bovendien alles aan doen om hem en zijn partij Libertad Avanza het leven zuur te maken. Dan is er ook nog de partij van Macro met Patricia Bullrich als lijsttrekker. Deze partij vertegenwoordigt meerdere politieke stromingen en is ook niet brandschoon. Het wordt spannend op 22 oktober, verkiezingsdag.

Graads2
Graads214 aug. 2023 - 16:32

Als het een zooi is in een democratisch land krijg je vanzelf dit soort kandidaten. Iedere keer weer.

1 Reactie
Zandb
Zandb15 aug. 2023 - 6:56

Graads Ja, hallo.... In een land dat door 'dit soort kandidaten' wordt bestuurd, daar is het niet eens mogelijk om te kiezen voor een democratie die ook ruimte verleent aan mensen die 'er' anders over denken. In een ware rechtstaat veroorzaakt het recht noodzakelijk en onbedoeld vaak 'een zooi', vooral omdat iedereen - dus ook 'dot soort kandidaten' - zich aan de wet moet houden en waar, binnen de regels van de wet, bewezen moet worden dat iemand de wet overtrad. En dat is nogal eens ingewikkeld, zo leert bv Trump ons. En dat alles maakt dat mensen (terecht) het idee krijgen dat het recht helaas zo krom is als een hoepel. En het onterechte idee, dat 'sterke mensen' dat recht wel even zullen rechten.

itsme3
itsme314 aug. 2023 - 14:22

Slechte ontwikkeling, maar begrijpelijk aangezien zestien van de laatste twintig jaar linkse regering het land volledig failliet hebben achtergelaten. Arm Argentinië.

zeeman aan wal
zeeman aan wal14 aug. 2023 - 13:26

Ze stemmen op een idioot als deze man omdat vorige regeringen er structureel niets van bakten. Corruptie, incompetentie en onverschilligheid alom bij de regeringen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 aug. 2023 - 13:14

In beide Amerika's rukt een vrouwondrukkende (macho-)cultuur op. In El Savador kun je voor 30 jaar het gevang ingaan na een spontane miskraam. Dat treft natuurlijk vooral arme vrouwen.

JasDon
JasDon14 aug. 2023 - 12:40

Zuid-Amerikaans links of rechts is voor mij een pot nat, het is een ideologisch jasje voor veelal corrupte clubjes die hunkeren naar macht.

PVDB2
PVDB214 aug. 2023 - 12:13

Krijgen we een tweede Bolsenaro maar dan in Argentinië? Die evenveel Als hij evenveel schade berokkent? Nog steeds lopen er op de Plaza de Mayo de Dwaze Moeders rond die hun kinderen verloren door en onder het bewind van Videla, een (extreem) rechtse en nationalistische militair die een kleine 50 jaar geleden via een coup aan de macht kwam. Een dictatuur volgde, met vele doden tot gevolg (schatting 30.000+). Een (extreem) rechtse machte hebber in een stap terug naar het verleden. Ontkenning van klimaatverandering, anti-abortus en LHBTI, vrijer bezit van vuurwapens en dus de handel. Met de nodige kansen op shootings zoals de VS (20.000 doden per jaar). Een economie die wankel is. 60% dat rond de armoedegrens verblijft. Waar mooipraters zoals we de rechtse kandidaten kennen van zullen profiteren en zeker de vermogenden in het land. Zoals dat ook in Brazilië en USA bleek. In de VS bleek tijdens de Trump administratie de zeer vermogenden er meer dan 1 biljoen dollar beter op geworden te zijn. Terwijl 12% onder de armoedegrens leeft. De hevigste droogte in bijna 100 jaar dat zijn invloed op de economie, een verlies van 18 miljard op de mais oogst. 109% inflatie wat de peso nog verder laat zaken. Met een creditrating van CCC behoorlijk slecht staat. Richting de rand van bankroet staat. Of deze man daar verandering inbrengt? Of is het de zoveelste mooiprater?

3 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk14 aug. 2023 - 13:28

"Richting de rand van bankroet staat." Nou, dat zou niet de eerste keer zijn dat Argentinië https://nos.nl/artikel/2470510-extreme-inflatie-en-armoede-drijft-argentijnse-daklozen-naar-vliegveld

Olav Meijer
Olav Meijer14 aug. 2023 - 14:09

@ PVDB: Zo is dat! Uiterst betreurenswaardig, dat de Argentijnen geen conclusies trekken uit de ellende die Bolsonaro in Brazilië teweeg heeft gebracht.

ChefSache
ChefSache14 aug. 2023 - 17:22

'In de VS bleek tijdens de Trump administratie de zeer vermogenden er meer dan 1 biljoen dollar beter op geworden te zijn. Terwijl 12% onder de armoedegrens leeft. ' Het gaat echt fantastisch in de door Democraten gerunde steden en staten... not. Misschien eens een tripje naar San Francisco boeken? Of Chicago?