Joop

Trump en Fox News nog inniger dan gedacht

  •  
04-03-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
16677778952_a59d01556f_z
Dat Fox News nogal op de hand van conservatief Amerika is, mag al een tijdje geen nieuws meer heten. Dat de belangenverstrengeling tussen de nieuwszender en het Witte Huis nog groter is dan gedacht, blijkt uit een artikel van The New Yorker. Het heeft alle bekende feiten op een rijtje gezet over de band tussen Trump en de zender.
Ginnegappen Het tijdschrift beschrijft een persconferentie bij de Amerikaans-Mexicaanse grens waarvoor, zoals gewoonlijk, journalisten accreditatie moesten aanvragen. Bij aankomst viel het de verzamelde pers op dat Sean Hannity, een presentator van Fox News, al eerder op de locatie was en zich mengde met medewerkers van de regering. Hij was duidelijk niet door de Amerikaanse geheime dienst onderzocht, waar andere mediamensen dat wel waren. Bovendien gaf hij de minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen een knuffel en stond hij wat te ginnegappen met oud-collega Bill Shine, die inmiddels hoofd van communicatie is in het Witte Huis.
Het onderstreept de koers die Fox News onder de regering Trump is gaan varen, dan wel de manier waarop Trump met de pers omgaat. Na het persmoment gaf Trump een exclusief interview aan Hannity. Het was niet de eerste keer – al zeven maal interviewde Hannity de president sinds zijn aantreden. In totaal heeft Fox News Trump nu 44 maal mogen interviewen, tegenover de drie andere grote netwerken samen slechts tien keer. CNN liet hij zelfs helemaal links liggen.
Staatstelevisie Hannity, zijn collega’s en met name de eigenaar van Fox News, Rupert Murdoch, zijn zo close met de Trump-regering dat het Nicole Hemmer, schrijfster van een boek over de geschiedenis van de invloed door conservatieve media op de Amerikaanse politiek, verleidde tot de uitspraak: “We zijn nog nooit zo dicht bij staatstelevisie geweest.”
Dat Fox News tot een propagandazender is uitgegroeid, vindt ze, wordt versterkt door de gedeelde belangen die Trump en Murdoch hebben. “Fox neemt niet de temperatuur op, het verhoogt de temperatuur. Het is een radicaliseringsmodel.” Ze doelt op de ‘nationale veiligheidscrisis’ die zich zou voordoen bij de Amerikaans-Mexicaanse grens en waarvan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden en Democratisch leider Nancy Pelosi zei: “Er is geen noodtoestand bij de grens. Het is een humanitaire uitdaging voor ons.” Trump presenteert de situatie aan de grens als alarmerend en weet Fox aan zijn zijde. Hemmer: “Angst is een business-model, het zorgt ervoor dat mensen blijven kijken.”
Fox-commentatoren De belangrijkste woordvoerder van Trump, Sarah Sanders, geeft ondertussen steeds minder persconferenties, maar mocht al wel dertig keer aanschuiven bij programma’s op Fox News. Bill Shine, hoofd Communicatie op het Witte Huis, is peetvader van Hannity’s kind en vice versa. Trump benoemde de voormalige Fox-commentator Ben Carson tot minister van Huisvesting en Stedelijke Ontwikkeling. Een andere Fox-commentator, John Bolton, werd zijn nationale veiligheidsadviseur en de voormalige (drie keer raden!) Fox-commentator K. T. McFarland werd zijn plaatsvervanger bij absentie. Heather Nauert, die door Trump werd voorgedragen als Ambassadeur bij de Verenigde Naties. Ze trok zich voortijdig terug. McFarland hield er na vier maanden mee op.
Kimberly Guilfoyle, voormalige presentator bij Fox, verliet de zender in juli om te gaan werken voor Trumps herverkiezingscampagne. Daarnaast zou ze een prille relatie met met Donald jr. hebben. Pete Hegseth en Lou Dobbs, Fox Business-presentatoren, zouden bij vergaderingen via de telefoon beleidsadvies hebben gegeven.
Bovenstaande is slechts een deel van de mensen die in het artikel van The New Yorker aan bod komt. Tot slot: volgens bronnen van The Washington Post zou Sean Hannity nagenoeg elke avond na zijn show met Trump bellen. Medewerkers van het Witte Huis zouden hem inmiddels ‘de schaduw-stafchef’ noemen.
Cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

geronimo3
geronimo35 mrt. 2019 - 18:26

Wat een verontwaardiging,terwijl ik de media in Nederland ook helemaal niet onafhankelijk vind,of ben ik nou de enigste die dat zo ziet? Ik vertrouw de media maar niet blindelings en onafhankelijk zijn er slechts enkelen, op een hand te tellen!!!

1 Reactie
adriek
adriek5 mrt. 2019 - 20:20

Je kunt beter de berichten die in je Facebook-bubble vertrouwen...

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout5 mrt. 2019 - 15:18

Nationaalrechts Amerika heeft qua propaganda een traditie in het wereldwijd uitventen van gemelijke fatsoensgeluiden: De `moral majority' van de zelfverklaarde `common sense' der US-Amerikaanse gristenradicalisten, gepreekt door schaamteloos brallende tv-dominees, ook hier. De Republikeins gedicteerde uitkweek van het onsmakelijke `Readers Digest', of voor wie het aanhoren kan, het gutturale gereutel van `The Voice of America'. Het is het vruchteloos uitleuren van achterhaalde Amerikaans-imperialistische importantie.

Privateer
Privateer5 mrt. 2019 - 9:37

Het is allemaal propaganda. Fox News, CNN, ABC, CBS, MSNBC zijn allemaal afhankelijk van adverteerders. Toevallig staat Fox News aan de kant van de republikeinen en alle andere zenders staan aan de kant van de democraten. Een nieuwszender is onafhankelijk als er zowel pro-Trump als anti-Trump artikelen gepubliceerd worden en helaas is dat niet het geval. Er is veel nepnieuws aan beide kanten van het politieke spectrum. Je kunt er wel nieuws uit halen als je een goed filter gebruikt. Als Breitbart, CNN, Fox News en MSNBC het eens zijn over een bepaald onderwerp dan klopt het meestal wel. Er zijn betrouwbaardere bronnen van nieuws zoals bijvoorbeeld Glenn Greenwald, Abby Martin en Sharyl Attkisson. Ik luister daar altijd graag naar.

3 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper5 mrt. 2019 - 15:32

[ Een nieuwszender is onafhankelijk als er zowel pro-Trump als anti-Trump artikelen gepubliceerd worden en helaas is dat niet het geval ] Nou nee. Dat noemen we nou false equivalence en false balance. Een nieuwsmedium brengt nieuws (en achtergronden bij dat nieuws). Daarom heet het ook een nieuwsmedium. Een nieuwsmedium dat om politieke redenen nieuwsverhalen wegstopt ( https://www.theguardian.com/us-news/2019/mar/04/fox-news-stormy-daniels-rupert-murdoch-trump-win ) verloochent zijn primaire taak en verwordt tot een propagandakanaal. En dat is precies wat Fox is. Het vergelijken van Fox met andere netwerken omdat ze 'allemaal afhankelijk van adverteerders' zouden zijn is trouwens een voorbeeld van precies dezelfde drogreden: false equivalence.

Spin2
Spin25 mrt. 2019 - 17:18

Eens

Spin2
Spin25 mrt. 2019 - 18:49

Eens met Privateer.

Spin2
Spin25 mrt. 2019 - 8:21

Bij verschillende media bedrijven werken meerdere ex-overheid mensen, is dat dan wel ok? Denken dat zij hun lijntjes naar de overheid niet gebruiken zou er naïef zijn. “Angst is een business-model, het zorgt ervoor dat mensen blijven kijken.” Alle media maken zich hier schuldig aan, echt nieuws is ver te zoeken.

1 Reactie
hanzeboog2012
hanzeboog20125 mrt. 2019 - 16:17

Maar bij Trump is inspelen op angst structureel. En het is ook een strategie. Samen met Fox News neigt het inspelen op angst bijna op hersenspoelen. Voortdurend inpompen op angst voor criminelen, illegale migranten vanaf Mexico. En daarom moet er volgens Trump de Muur er komen. Hoeveel keer dit al tegengesproken is. Talloze keren. Maar hebben ze dat bij Fox News wel eens laten zien. Saturday Night Live maakte een leuke parodie op de angst voor verkeerde personen vanaf Mexico: https://r.search.yahoo.com/_ylt=AwrP4lC0oH5ctUEA3XI0AopQ;_ylu=X3oDMTByMWk2OWNtBGNvbG8DaXIyBHBvcwMyBHZ0aWQDBHNlYwNzcg--/RV=2/RE=1551831348/RO=10/RU=https%3a%2f%2fwww.youtube.com%2fwatch%3fv%3dkG7szS15O8Q/RK=2/RS=ADJQz_lXJzzPutFy8P2IrPUg8Mc-

Cave Canem
Cave Canem5 mrt. 2019 - 8:15

In plaats van keer op keer hun (overigens volkomen terechte) ontstemming over de liaison tussen Trump en Fox News uit te spreken zouden de Democraten een strategie moeten bedenken die deze één op één als een fait accompli accepteert en in hun voordeel weet te benutten. Hoe precies zou ik ook niet weten - ik ben geen verkiezingsstrateeg -, maar humor is in elk geval effctiever dan verontwaardiging en opwinding. Dat speelt alleen maar in de kaart van Trump. En dan nog zie ik het voor 2020 pessimistisch in. Fox wordt in dat land steeds meer bekeken. Waar vroeger in hotels en motels de tv de hele dag standaard op CNN of NBC stond afgestemd is dat tegenwoordig vrijwel altijd FOX.

1 Reactie
Sonic2
Sonic25 mrt. 2019 - 13:09

Eerst over het eerste deel. Zelfs al zouden de Democraten voor 95% de agenda van Trump overnemen en de President complimenteren dan nog weten Trump en de Republikeinen het wel spinnen als een hetze. Mijn advies: Verdiep je in de standpunten van verschillende Democratische kandidaten voor 2020. Daar kan je lezen dat de Democraten wel degelijk alternatieven hebben. Overigens verloor Trump in 2016 de popular vote en won hij nipt de de electoral vote. Omdat Clinton haar achterban niet kon mobiliseren en niets anders. Maar u heeft in 1 ding een punt. Als de Democraten iets kunnen dan is het de boel verkloten. En daar vrees ik ook voor. Als de Democraten gewoon hun normale achterban naar de stembus krijgen. Dan is het gedaan met Trump. We leven niet in gewone tijden. En dat zal Trump wel eens kunnen redden.

hanzeboog2012
hanzeboog20125 mrt. 2019 - 6:28

Duidelijk te zien uit welke bubbel de mensen rondom Trump komen. Heel conservatief. .En geen mensen die tegengas geven aan Trump. Heel loyaal. Vaak ook uit eigenbelang. Nee het is duidelijk dat Fox News een propagandazender is. En natuurlijk gaat Trump vooral bij deze zender op bezoek. Want hier bereikt hij zijn achterban. Trump is geen president voor het hele volk zoals de voorgaande presidenten. Hij wil slechts scoren. En dat lukt hem niet bij CNN. Overigens is president Barack Obama wel een paar keer bij Fox News geweest . 1 interview daarvan was uiterst irritant omdat de Fox News presentator president voortdurend onderbrak. Fox News suggereerde dat Obama een War President was. Toen al was Fox News bezig om alle Democraten slecht te maken.

3 Reacties
Spin2
Spin25 mrt. 2019 - 9:57

Is het andersom niet precies hetzelfde? Dat veel media van alles en nog wat suggereren over Trump en bezig zijn alle Republikeinen slecht te maken? Het is van beide zijden slecht en zorgt alleen maar voor polarisatie, vind ik.

Cave Canem
Cave Canem5 mrt. 2019 - 12:05

@Spin, Jij noemt “suggereren” wat keihard met feiten wordt aangetoond?

Spin2
Spin25 mrt. 2019 - 14:34

- Cave Canem Ik gebruikte het woord suggereren omdat hanzeboog het woord ook gebruikte, en ja er wordt veel gesuggereerd over Trump en veel wordt zeker niet keihard met feiten aangetoond, het tegendeel zelfs. Ik zeg niet dat ze nooit met feiten komen, ze maken helaas met veel onjuiste aannames en hebben vaak al een oordeel / mening klaar wat ze verkondigen als feit voordat ze alle info hebben.

DePisang
DePisang4 mrt. 2019 - 23:17

Het is toe te juichen dat er eindelijk een president in de VS is die zijn oren niet laat hangen naar wat populisten die de verkiezingen hebben verloren in 80% van de media allemaal verkondigen. Maar probeert te doen doet wat hij voor verkiezing heeft beloofd. Blijkbaar is nog een klein deel van de pers wel bereid president Trump die de democratische verkiezingen heeft gewonnen te steunen. Gelukkig maar, stel je voor dat slechte verliezers werkelijk de complete media naar hun hand zouden kunnen zetten.

4 Reacties
madbako
madbako5 mrt. 2019 - 8:09

Geestig...

Poezenmens
Poezenmens5 mrt. 2019 - 10:43

Is PiSang misschien het pseudoniem van Baudet?

Poezenmens
Poezenmens5 mrt. 2019 - 10:51

Corr.: DePisang

ValsPlat
ValsPlat5 mrt. 2019 - 16:42

De pers, van links tot rechts, moet de politiek, van links tot rechts, kritisch volgen!

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout4 mrt. 2019 - 22:58

Het propagandakanaal Fox representeert slechts hysterisch obscurantisme, op last van het gristenfundamentalistische US-Republikeinse Neoconapparaat.

DePisang
DePisang4 mrt. 2019 - 19:03

Het is natuurlijk kwalijk dat de media van/door slechte verliezers van democratische verkiezingen door eigen toedoen bij president Trump niet meer aan de bak komen. Typisch voor de soort om daar hu over te gaan huilebalken. Als slechte verliezers. Het spel is gespeeld, leer er mee leven en probeer het een volgende keer beter te doen.

13 Reacties
JasDon
JasDon4 mrt. 2019 - 20:26

Uhh, DePisang, wat toon jij je een ongelooflijke troll. Het fotogebruik op de website van FoxNews zegt genoeg, weinig flatterende foto's voor Democraten, de best mogelijke foto's voor Republikeinen. Als het over Democraten gaat betreft het infighting, socialist, etc.. altijd wel een negatieve toon of sentiment te vinden. Negatieve verhalen over Republikeinen worden zo veel mogelijk ver achter de frontpage weggemoffeld. Bijna heel Fox News werkt aan de herverkiezing van Trump en in dienst van de Republikeinse Partij. Dit in het kader van verliezers/winners framen is op zijn best de aandacht afleiden van het probleem dat Fox Nieuws niet is wat het pretendeert te zijn, namelijk een onafhankelijke nieuwszender.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 mrt. 2019 - 20:30

Ik las dat Trump een soort van hypotheekrenteaftrek wil invoeren omdat dat de onderkant aan een eigen huis helpt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 mrt. 2019 - 20:40

DePisang schijnt niet te weten dat het de taak van de pers is om degenen die aan de macht zijn kritisch te volgen en niet om als hun spreekbuis te fungeren. De constatering dat hij zich op ze wijze behoorlijk belachelijk maakt zal hem waarschijnlijk niet echt veel uitmaken, temeer daar hij zich in het gezelschap weet van een niet onaanzienlijk aantal andere slecht opgeleide medeburgers. Dan valt het niet zo op.

Karingin
Karingin4 mrt. 2019 - 20:43

Zoals het een brave pisang betaamt praat je weer recht wat krom is.

OlavM
OlavM4 mrt. 2019 - 22:09

@ DePisang: Maak je zelf niet zo belachelijk. Fox News is het exclusieve propagandakanaal bij uitstek van Trump. Geen enkel greintje kritische zin of twijfel. Trump: "Obama is de oprichter van de Islamitische Staat". Wordt voor zoete koek aangenomen en verspreid. Exemplarisch en hilarisch, ware het niet zo satanisch en ondermijnend.

Joe Speedboot
Joe Speedboot5 mrt. 2019 - 5:37

'Het spel is gespeeld, leer er mee leven en probeer het een volgende keer beter te doen.' Pisang, ga die wetenschap eerst eens op jezelf toepassen alvorens anderen de maat te nemen.

LaBou
LaBou 5 mrt. 2019 - 6:28

Voor alle mensen hierboven die reageren op de banaan: hap!

DePisang
DePisang5 mrt. 2019 - 8:24

Je hebt weer 100% gelijk Bou. Slechte verliezers moeten niet reageren op stellingen die niet in hun straatje passen. Fijn onder elkaar het eigen gelijk blijven bevestigen.

Sonic2
Sonic25 mrt. 2019 - 10:10

@ De Pisang Trump stelde een onderzoek is naar vermeende stem fraude, omdat Clinton de popular vote won. Van dat onderzoek hoor je niets, want het was de zoveelste leugen van Trump. Die u altijd steunt. Over slechte verliezer gesproken. Overigens komt u elke keer terug op 2016. Op dit moment is een vrouw de baas in Amerika. Ze heet Nancy Pelosi. En zij gaat over de onderzoeken. Zij gaat over de begroting. Zij kan het hele binnenlandse en buitenlandse beleid dwarsbomen. Trump heeft nauwelijks macht meer. Alleen bij mensen nog die waan ideeën hebben

hanzeboog2012
hanzeboog20125 mrt. 2019 - 10:44

De meerderheid van de Amerikanen willen er niet mee leven. Daarom hebben ze de Democraten een meerderheid bezorgd. Door de shutdown is de populariteit van jouw geliefde president flink gedaald. Bereid je maar voor dat dit het begin van het einde voor Trump als president is. Hij heeft zijn beste tijd gehad.

Cave Canem
Cave Canem5 mrt. 2019 - 12:08

@Sonic Binnenlands beleid voor een deel wel (financiën). Buitenlands beleid niet. Daar heeft de Senaat het meest over te vertellen en daar zijn de republikeinen (helaas) in de meerderheid.

LaBou
LaBou 5 mrt. 2019 - 14:12

Natuurlijk heb ik gelijk. Als bananen niet weten waar ze het over hebben en alleen maar een tros nietszeggende woorden toeteren zijn moeten ze gewoon niet reageren. Dat kunnen ze dan beter aan kleuters overlaten want die hebben duidelijk een beduidend hoger intellectueel niveau dan die toeterende banaan. Dat is gewoon logisch.

Sonic2
Sonic26 mrt. 2019 - 11:48

@ Labou Haha. Ik lig in een deuk. Ik weet dat het niet wederzijds is, maar ik ben een groot fan van u en uw reacties. @ Cave Canem De Republikeinen hebben inderdaad nog wat impact op het buitenlands beleid en Trump ook. Ook daar zie je de macht van Trump echter afnemen. Die macht is er in feite niet meer in het Midden Oosten, want daar wil Trump niets mee te maken hebben. Zijn trade war met China draait op een drama uit. Omdat de boeren in Amerika nu de rekening krijgen van hun oerstomme stem gedrag. Trump heeft inderdaad nog wel de volledige vrije hand om dictators te knuffelen. En om voormalige bondgenoten te bekritiseren. Maar daar mag je van nationalistisch Nederland en Amerika niets over zeggen. Die "verfrissing" schijn je te moeten toe juichen. Als je daar wat van zegt ben je zuur, extreemlinks. Of een zure verliezer zoals Pisang het duidt. Oh ja. En aan het eind van deze maand nog zo'n krankzinnig nationalistisch "feestje". De Brexit. Maar gelukkig richten de nationalistische reageerders op deze site hun pijlen op mij. Vallen ze allemaal hier in Nederland over Klaver heen. In plaats van dat ze eens zelfreflectie gaan tonen.