Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump en Het Complot tegen Amerika

  •  
30-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
31770230713_bee985e948_o

© cc-foto: Beverly Yuen Thompson https://flic.kr/p/QpqJJv

We zien de geschiedenis altijd als een aaneenschakeling van onvermijdelijkheden, maar klopt dat wel?
In december 2015 twitterde ik dat de Trump-campagne me deed denken aan ‘ the Plot against America’. Het huiveringwekkende boek van Philip Roth. In dat boek vertelt een zevenjarig joods jongetje uit Newark over het leven in Amerika tijdens de oorlog.
Er zit een valkuil in het boek. Niet Franklin Delano Roosevelt is president maar de vliegheld Charles Lindbergh. Zeer populair
onder de Amerikanen. Bewonderaar van Hitler ook. Sluipenderwijs neemt Lindbergh allerlei anti joodse maatregelen en je voelt de wanhoop van het gezin als ze steeds verder afglijden naar de marge van de samenleving. Een vorm van “ alternative history “.
De boodschap: we zien de geschiedenis altijd als een aaneenschakeling van onvermijdelijkheden, maar klopt dat wel? Het had tenslotte ook anders kunnen gaan, stel je maar eens voor. Voor de politiek roept dit de vraag op: wat zou je doen? En welke keuzes wil jij maken om de geschiedenis te redden?
Intussen is Donald J. Trump negen dagen president van Amerika. “Op zijn daden beoordelen” zeggen sommigen. Na een campagne vol haat ( Mexicans are rapists, I’ll ban all muslims ) maar ook met hoop ( America great again, bring back jobs ) voor veel Amerikanen met terechte zorgen , wist niemand wat de werkelijkheid zou brengen.
Wat weten we intussen? De strijdkreet van president Trump? “America First”. Zo heette ook de isolationistische, antisemitische beweging die Amerika neutraal wilde houden in de Tweede Wereldoorlog. (Charles Lindbergh heeft echt bestaan en was een befaamd aanhanger van deze beweging.)
De vrije pers wordt inmiddels dagelijks aangevallen en ‘alternatieve feiten’ worden gepresenteerd als de werkelijkheid Trump niet bevalt.
Mensen uit zeven moslimlanden wordt de toegang tot de VS geweigerd vanwege gevaar van terrorisme. Mensen uit landen waar daadwerkelijk aanslagplegers vandaan kwamen (Saoedi Arabië, Egypte) mogen gewoon doorreizen. Dit leidt tot arrestaties en opsluiting van kinderen en hoogbejaarden. Van een Irakees die jaren het Amerikaanse leger heeft bijgestaan tot een vijfjarig jochie.
De eerste dagen van het presidentschap van Trump lijken haast een complot tegen de belangrijkste Amerikaanse waarden: free speech; the land of the free.
Mijn boodschap nu: 1. Dit gebeurt echt. Stop met onderschatten en bagatelliseren. Dat geldt ook voor Wilders.
2. Dit overstijgt het belang van prettige bilaterale relaties maar gaat over onze kernwaarden.
3. Nederland zal in en met Europa duidelijk moeten maken dat we onze goede vriend de waarheid zullen vertellen.
4. Hoe mooi en indrukwekkend de protesten ook zijn: Nederland moet in beweging komen voor 15 maart in plaats van daarna.
Wat kun jij doen? – Laat je stem horen, bijvoorbeeld woensdag aanstaande. https://www.facebook.com/events/164778217344370/
– Laat je stem horen op 15 maart.
– Help Lilianne Ploumen met haar fonds voor vrouwen: https://www.ploumen4women.com/nl/
– Praat maandagmiddag mee. Om 15.30 uur ga ik live in gesprek op mijn Facebook-pagina , met minister Ploumen en jullie.
Kom in actie want dit gaat ook over ons!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.