Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump en Biden nek-aan-nek

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
Naamloos
De presidentsrace tussen Donald Trump en Joe Biden is nog niet beslist. Wel lijkt het er woensdagavond op dat Biden de beste papieren heeft. Zo gaan Wisconsin en Michigan naar de Democraat. Ook staat Biden voor in Arizona en Nevada. Met een overwinning in die staten wordt hij de volgende president van de Verenigde Staten.
In een toespraak op woensdagavond zei Biden dat hij vol vertrouwen is. “Na een lange nacht tellen is het duidelijk dat we voldoende staten gaan winnen om de 270 kiesmannen te halen die nodig zijn om het presidentschap te winnen.”
De Democraat heeft al een mijlpaal bereikt. Nooit eerder kreeg een presidentskandidaat zoveel stemmen als hij.
Eerder: De gedroomde massale overwinning van de Democraten is uitgebleven, de president en diens uitdager gaan nek-aan-nek. Vanwege het grote aantal stemmen dat nog geteld moet worden, kan het nog dagen of misschien weken duren voor een definitieve winnaar is aan te wijzen.
Niet verrassend gaat Biden aan kop als het gaat om de zogenaamde popular vote, het daadwerkelijk uitgebrachte aantal stemmen. Die zijn echter niet bepalend voor de uitslag, zoals Hillary Clinton vier jaar geleden ondervond. De Amerikaanse president wordt uiteindelijk gekozen door kiesmannen, waarvan sommige staten er veel meer hebben dan andere. Een kandidaat heeft er 270 nodig om te winnen. Om 8 uur ’s ochtends had Biden er 220, maar met Trump met 213 vlak op de hielen. Onder meer de belangrijke staat Florida met 29 kiesmannen ging naar de zittende president, een belangrijke overwinning om het presidentschap veilig te stellen.
Nog enkele andere belangrijke staten zijn hoogst onzeker. Dat zijn Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en Arizona. In die laatste lijkt Biden een voorsprong te pakken, zo meldde zelfs Trump-spreekbuis Fox News, maar datzelfde leek eerder vannacht te gebeuren in Georgia, North Carolina, Ohio en zelfs Texas. Die staten lijken uiteindelijk toch naar Trump te zijn gegaan. Daarbij is het opnieuw van belang te onthouden dat er miljoenen stemmen per post zijn uitgebracht, waarbij het weken kan duren voor die allemaal geteld zijn, tot grote woede van Trump en de Republikeinen. Vermoed wordt dat overwegend Democratische kiezers hun stem per post hebben uitgebracht. In een eerder interview met Jimmy Fallon voorspelde Bernie Sanders accuraat hoe de verkiezingsavond zou verlopen:
Eerder op de ochtend gaf Biden een eerste toespraak waarin hij zei goede hoop te hebben en zijn achterban vroeg vertrouwen te houden in de uitkomst. Direct erna greep Trump naar Twitter om te liegen dat de Democraten de verkiezingen proberen te stelen omdat er nog steeds stemmen geteld worden. Twitter liet er geen gras over groeien en voorzag de tweets van Trump direct van de waarschuwing dat het om misleidende informatie gaat bedoeld om verkiezingen te manipuleren.
Tegen half 9 ’s ochtends gaf Trump een persconferentie. Daarin claimde hij, zoals Bernie Sanders voorspelde, geheel onterecht de verkiezingswinst terwijl miljoenen stemmen nog geteld moeten worden. Ook herhaalde Trump de bewering uit zijn eerdere tweet dat er sprake is van “massale fraude” omdat er nog altijd geteld wordt. Hij eist dat de staten die nog tellen daar mee stoppen, met uitzondering van de staten waarin hij op kop gaat. Vrijwel de gehele toespraak van de Amerikaanse president bestond uit leugens en absurde verdachtmakingen. Trump kondigde in zijn toespraak aan de gang naar het Hooggerechtshof te maken waar de Republikeinen een meerderheid hebben, onder meer door recente toevoeging van Trump-gezinde rechters Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett. Daar wil hij afdwingen dat de stemmen die – geheel volgens de wet en democratisch – nog worden geteld, worden afgekeurd. Op sociale media wordt al gesproken van de eerste stappen richting een staatsgreep.
Huis van Afgevaardigden en Senaat Behalve voor het presidentschap, konden veel Amerikanen vannacht ook een stem uitbrengen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De voorlopige prognose is dat in die laatste de Democraten hun meerderheid hebben uitgebreid. Na de tussentijdse verkiezingen had de partij 232 van de 435 zetels in bezit, daar komen er waarschijnlijk 5 bij. Onder meer de progressieve congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib – ook wel The Squad genoemd – wisten opnieuw te winnen en behouden dus hun zetel in het Huis. Een van de Republikeinen die zijn zetel wist te behouden, is David Andahl uit North Dakota. Detail: hij overleed op 5 oktober aan de gevolgen van Covid-19.
In de Senaat gaat de strijd vooralsnog gelijk op. Tot aan vannacht hadden de Republikeinen er een comfortabele meerderheid met 53 van de 100 beschikbare zetels. Om 16.00 ’s middags stonden de Republikeinen en Democraten allebei op 47. Naar wie de resterende zetels gaan is nog niet bekend.
Dit bericht wordt aangevuld.
cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.