Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump en Biden nek-aan-nek

  •  
04-11-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Naamloos
De presidentsrace tussen Donald Trump en Joe Biden is nog niet beslist. Wel lijkt het er woensdagavond op dat Biden de beste papieren heeft. Zo gaan Wisconsin en Michigan naar de Democraat. Ook staat Biden voor in Arizona en Nevada. Met een overwinning in die staten wordt hij de volgende president van de Verenigde Staten.
In een toespraak op woensdagavond zei Biden dat hij vol vertrouwen is. “Na een lange nacht tellen is het duidelijk dat we voldoende staten gaan winnen om de 270 kiesmannen te halen die nodig zijn om het presidentschap te winnen.”
De Democraat heeft al een mijlpaal bereikt. Nooit eerder kreeg een presidentskandidaat zoveel stemmen als hij.
Eerder: De gedroomde massale overwinning van de Democraten is uitgebleven, de president en diens uitdager gaan nek-aan-nek. Vanwege het grote aantal stemmen dat nog geteld moet worden, kan het nog dagen of misschien weken duren voor een definitieve winnaar is aan te wijzen.
Niet verrassend gaat Biden aan kop als het gaat om de zogenaamde popular vote, het daadwerkelijk uitgebrachte aantal stemmen. Die zijn echter niet bepalend voor de uitslag, zoals Hillary Clinton vier jaar geleden ondervond. De Amerikaanse president wordt uiteindelijk gekozen door kiesmannen, waarvan sommige staten er veel meer hebben dan andere. Een kandidaat heeft er 270 nodig om te winnen. Om 8 uur ’s ochtends had Biden er 220, maar met Trump met 213 vlak op de hielen. Onder meer de belangrijke staat Florida met 29 kiesmannen ging naar de zittende president, een belangrijke overwinning om het presidentschap veilig te stellen.
Nog enkele andere belangrijke staten zijn hoogst onzeker. Dat zijn Pennsylvania, Michigan, Wisconsin en Arizona. In die laatste lijkt Biden een voorsprong te pakken, zo meldde zelfs Trump-spreekbuis Fox News, maar datzelfde leek eerder vannacht te gebeuren in Georgia, North Carolina, Ohio en zelfs Texas. Die staten lijken uiteindelijk toch naar Trump te zijn gegaan. Daarbij is het opnieuw van belang te onthouden dat er miljoenen stemmen per post zijn uitgebracht, waarbij het weken kan duren voor die allemaal geteld zijn, tot grote woede van Trump en de Republikeinen. Vermoed wordt dat overwegend Democratische kiezers hun stem per post hebben uitgebracht. In een eerder interview met Jimmy Fallon voorspelde Bernie Sanders accuraat hoe de verkiezingsavond zou verlopen:
Eerder op de ochtend gaf Biden een eerste toespraak waarin hij zei goede hoop te hebben en zijn achterban vroeg vertrouwen te houden in de uitkomst. Direct erna greep Trump naar Twitter om te liegen dat de Democraten de verkiezingen proberen te stelen omdat er nog steeds stemmen geteld worden. Twitter liet er geen gras over groeien en voorzag de tweets van Trump direct van de waarschuwing dat het om misleidende informatie gaat bedoeld om verkiezingen te manipuleren.
Tegen half 9 ’s ochtends gaf Trump een persconferentie. Daarin claimde hij, zoals Bernie Sanders voorspelde, geheel onterecht de verkiezingswinst terwijl miljoenen stemmen nog geteld moeten worden. Ook herhaalde Trump de bewering uit zijn eerdere tweet dat er sprake is van “massale fraude” omdat er nog altijd geteld wordt. Hij eist dat de staten die nog tellen daar mee stoppen, met uitzondering van de staten waarin hij op kop gaat. Vrijwel de gehele toespraak van de Amerikaanse president bestond uit leugens en absurde verdachtmakingen. Trump kondigde in zijn toespraak aan de gang naar het Hooggerechtshof te maken waar de Republikeinen een meerderheid hebben, onder meer door recente toevoeging van Trump-gezinde rechters Brett Kavanaugh en Amy Coney Barrett. Daar wil hij afdwingen dat de stemmen die – geheel volgens de wet en democratisch – nog worden geteld, worden afgekeurd. Op sociale media wordt al gesproken van de eerste stappen richting een staatsgreep.
Huis van Afgevaardigden en Senaat Behalve voor het presidentschap, konden veel Amerikanen vannacht ook een stem uitbrengen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. De voorlopige prognose is dat in die laatste de Democraten hun meerderheid hebben uitgebreid. Na de tussentijdse verkiezingen had de partij 232 van de 435 zetels in bezit, daar komen er waarschijnlijk 5 bij. Onder meer de progressieve congresleden Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Ayanna Pressley en Rashida Tlaib – ook wel The Squad genoemd – wisten opnieuw te winnen en behouden dus hun zetel in het Huis. Een van de Republikeinen die zijn zetel wist te behouden, is David Andahl uit North Dakota. Detail: hij overleed op 5 oktober aan de gevolgen van Covid-19.
In de Senaat gaat de strijd vooralsnog gelijk op. Tot aan vannacht hadden de Republikeinen er een comfortabele meerderheid met 53 van de 100 beschikbare zetels. Om 16.00 ’s middags stonden de Republikeinen en Democraten allebei op 47. Naar wie de resterende zetels gaan is nog niet bekend.
Dit bericht wordt aangevuld.
cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (316)

Satya
Satya5 nov. 2020 - 17:21

"vdbemt 5 november 2020 at 11:44 En dat laatste, toch op Trump stemmen, is natuurlijk omdat het zo’n eerlijke, innemende, verbindende, helemaal niet op zichzelf gerichte en zichzelf vererende man is." Als jij denkt dat Biden dat niet is moet je eens uit je bubbel komen. De polarisatie zal onder Biden niet afnemen. De crisis die Covid in America gaat veroorzaken zal nog erg veel economische slachtoffers maken. Dat falen van de overheid zal op Biden worden afgeschoven. Ik heb liever dat de door Trump veroorzaakte problemen onder hem exoloderen als onder Biden. De conservatieven hebben een aantal zeer harde kandidaten klaar staan, pas is een Q senator gekozen. Die krijgen na Biden een kans. Ik zie dus liever nog 2 jaar Trump, hij zal zijn termijn niet uitdienen, de onvrede zal zich op hem afreageren en dan een jonge frisse democraat met een eigen verhaal over sociaal beleid. De democraten hebben een paar die klaar staan, ik noemde ze eerder. Als jij liever populisme en neoconservatief/neoliberalisme de wereld nog langer in een greep wilt laten houden is dat jouw keuze, prima ik wil liever vooruitgang.

2 Reacties
OlavM
OlavM5 nov. 2020 - 21:13

@ Satya: [Ik zie dus liever nog 2 jaar Trump, hij zal zijn termijn niet uitdienen, de onvrede zal zich op hem afreageren en dan een jonge frisse democraat met een eigen verhaal over sociaal beleid.] Dat kan natuurlijk helemaal niet. Als Trump zou worden herkozen -gelukkig geen realiteit- zou hij er weer voor vier jaar zitten -onvrede of niet-, en pas bij de volgende verkeizingen over vier jaar zou een kandidaat van de Democraten een nieuwe kans krijgen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 13:17

De polarisatie zal onder Biden niet afnemen. m de polarisatie af te laten nemen heb je twee partijen nodig. Biden Gooit geen olie op het vuur en steekt zijn hand uit, In die zin helpt hij de polarisatie tegengaan. Ook vier jaar lang niet iedere dag polariserende tweets van Mr. Prez gaat helpen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 12:22

Ik denk dat het belangrijkste dat Biden te doen staat het rechtzetten is van alles wat Trump heeft omgegooid. En dat is nogal wat. Hij had niet echt een politieke agenda nodig voor deze verkiezingen. Het was vooral een get rid of the dirt en proberen de boel bij elkaar te houden met geruststellende woorden. Biden lijkt me ook zeker niet de man met een agenda die de fouten uit het Amerikaanse systeem gaat slopen. Biden is de ambassadeur, hij heeft veel ervaring, kent iedereen en zal bezig gaan het geschonden vertrouwen te herstellen. Harris zal het echte werk gaan doen. Zij moet gaan verbouwen, ze is een krachtige bestuurder, in tegenstelling tot Biden is zij de leider. Zowel Warren als Sanders hebben al aangegeven mee te willen doen. Het is de vraag of Biden en Harris er aan willen. Wat gesloopt moet worden is het in elkaar geflanste gebouw dat de VS is geworden en dat de basis is geworden van het Trumpisme. Trump was de gorilla die de macht greep en woest te keer ging tegen alles, om uiting en voeding te geven aan het misnoegen van zijn kiezers. Trump was niet de oorzaak maar het gevolg. De oorsprong van de aantrekkingskracht van Trump ligt in het verleden. De zucht naar onbeperkte rijkdom én de wens van de overheid om de samenleving zo in te richten dat die rijkdom te realiseren was. Als New York in zijn zucht naar rijkdom in de jaren 70 niet op het randje van faillissement had gebalanceerd dan had de jonge hond Trump nooit de kans gekregen samen met maffiabazen zijn imperium op te zetten. Dat was maar een klein stukje van een lange reeks gebeurtenissen dat zorgde voor het afnemende vertrouwen in Amerikaanse instellingen, van de overheid tot de grote bedrijven en de media. De vertrossing van de VS. Alles ten dienste van de commercie. In de afgelopen jaren is dat wantrouwen verder gevoed doordat de politiek steeds meer het product werd van doelgerichte politieke marketing waarin politici en mediafiguren aan beide uiteinden van het ideologische spectrum rijkelijk beloond worden met publiciteit en geld. De moraal was ondergeschikt gemaakt aan het streven naar macht. Populisme avant la lettre. De burger zag het als pure minachting. Dit heeft Trump zijn kans gegeven. De vleesgeworden minachting, ontdaan van alle moraal grijpt zijn kans. Het product van dit verbond van politiek en commercie, deze Frankenstein keerde zich uiteindelijk tegen zijn makers. Ik denk dat het volk beter verdient. De vraag is of Republikeinen en Democraten met iets fundamenteels op de proppen kunnen komen waarmee ze het vertrouwen weer terug kunnen krijgen. Als Biden wint is er even rust. Tijd om na te denken. Zo niet dan raast de storm nog eens 4 jaar door. En dan zal de schade misschien wel onherstelbaar zijn.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 13:22

'Trump was niet de oorzaak maar het gevolg.' Ten dele eens, Trump's aantrekkingskracht voor sommigen hebben wel ervoor gezorgd dat hij een catalysator en versneller is voor dit gedachtegoed en hij heeft de positie van president daar ten volle voor ingezet. Nu maar hopen dat het proces tegen hem korter is dan vier jaar, dan zit hij de volgende ronde tenminste te brommen.

Tom7
Tom75 nov. 2020 - 9:35

Het lijkt erop dat de democraten gaan winnen, en dat een felicitatie aan de VolksReplubliek China hiermee wel op z,n plaats is. Na het ongeneerd leeg mogen plunderen van hun provincie Afrika en de Oceanen, het veroorzaken van de globalisering van een Pandemie, hebben ze nu de deur opengewrikt naar de United States of America. Is Borat al gesignaleerd op de Chinese Muur,............ iemand?

6 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 11:44

Tom, je doet nu precies hetzelfde als de democraten deden toen Clinton verloor, de schuld aan anderen geven.

The Apple
The Apple5 nov. 2020 - 12:48

Verwar je de Chinese muur niet met de Mexicaanse en de Chinezen met de Amerikanen?

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 12:57

@Tom 5 november 2020 at 10:35 Het lijkt erop dat de democraten gaan winnen, Zuur hè Tom. Kom doe een beetje aan zelfkastijding en je kan er weer 4 jaar tegen. Als de dems winnen natuurlijk...

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 13:34

Ach natuurlijk. China heeft het gedaan. Trump zegt het, dus het is waar.

Satya
Satya5 nov. 2020 - 16:42

Africa een provincie van China? Volgens mij ben je weer eens aan het generaliseren en niet op de hoogte van de werkelijkheid. Voor de duidelijkheid. Trump wilde een wet afschaffen die Amerikaanse bedrijven dwong mensenrechten te respecteren in andere landen. https://theintercept.com/2017/02/08/leaked-memo-trump-conflict-minerals/

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 13:34

Trump had veel meer moetten doen om de chinese handelswijze in Afrika te stoppen, eens.

harmmeijer
harmmeijer5 nov. 2020 - 9:12

Ook al wint Biden, het politieke klimaat is voor jaren verziekt. Er wordt elkaar niets meer gegund. Het land staat stil. De Republikeinen zullen er alles aan doen - ze houden de meerderheid in de senaat - om het leven van Biden zo zuur mogelijk te maken, net als bij Obama. Geen positief vooruitzicht in het land van Trump, want dat zal voorlopig voor jaren blijven hangen.

2 Reacties
OlavM
OlavM5 nov. 2020 - 21:14

@ Merel: Ik ben het met je eens.

stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 13:38

Merel, Newt Gingrich heeft deze tactiek ingevoerd. Newt heeft in 1999 de nationale politiek verlaten, dus het is al een tijdje gaande. De Republikeinse 'no compromise' tacktiek ligt ten gronslag aan de polarisering.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen5 nov. 2020 - 8:50

Als ik al het nieuws zo bij elkaar zie dan bekruipt mij vooral de gedachte: "wat een zooitje". Ik hoop dat er snel een uitslag komt, welke kant het kwartje dan ook op zal vallen. Hoe langer de onzekerheid blijft, des te meer zal de uitslag ter discussie worden gesteld. Het is nogal verontrustend om te zien dat de grootste economie en de sterkste militaire macht ter wereld intern zo ernstig verdeeld is. Dit is slecht nieuws. Voor de VS, maar ook voor ons.

[verwijderd]
[verwijderd]5 nov. 2020 - 8:45

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pater
Pater5 nov. 2020 - 17:06

@Ploert Dat stukje uit de Vk vertelt nu juist dat Wallstreet voor Trump kiest. Biden wil enorm investeren in een groenere en duurzamer economie. De enige manier om de klimaatcatastrofe te temperen. Maar dat zul je wel ontkennen. Totale wartaal. Niet serieus te nemen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen5 nov. 2020 - 8:37

Wat een sukkel, die Trump. Een beetje dictator wint met 80% van de stemmen.

Herr Vorragend
Herr Vorragend5 nov. 2020 - 8:18

In Georgia loopt Biden in op Trump en eisen de Trump-gekkies dat het tellen gestopt wordt. In Arizona loopt Trump in op Biden en eisen de Trump-gekkies dat het tellen moet doorgaan. Wat een geestelijke armoede.

Deugkeizer
Deugkeizer5 nov. 2020 - 8:08

Hopelijk wint Biden Georgia ook nog. Als Trump via een hertelling winsconsin of Michigan alsnog krijgt zijn de rapen gaar voor een burgeroorlog. In het slechtste scenario is Europa dan kwetsbaar voor invallen van de Russen en de Chinezen. De start van de derde Wereldoorlog. Israël staat dan ook geïsoleerd.

4 Reacties
Haz
Haz5 nov. 2020 - 8:34

Kans lijkt me klein dat er bij een hertelling iets uitkomt. Anders is er toch wel heel verkeerd geteld en dan zou er reden zijn om bij merdere staten de stemmen nog eens te tellen. Maar stel - for the sake of argument - dat Trump wint. En er start een burgeroorlog. Het is ook dan wel heel erg doemdenken wat je doet. Russen en Chinezen die in gaan vallen en 3e WO... hou toch op.

harmmeijer
harmmeijer5 nov. 2020 - 9:06

Er is al gedonder door de Trump aanhang bij een telkantoor in Arizona. Dat stemt niet vrolijk voor de rest van de tijd dat er geteld moet worden.

Rick Hofland
Rick Hofland5 nov. 2020 - 9:41

Nou nou, jij bent wel een hele grote zwartkijker zeg. Het zal allemaal wel meevallen denk ik. Vergeet niet dat men bij de Liberalen helemaal niet zo blij is met Trump als kopstuk en je zal zien dat zodra Biden een meerderheid heeft behaald veel liberalen meteen hun steun voor Trump zullen laten vallen. Dan zal Trump met een kleine groep om hem heen nog wel een tijdje moeilijk doen, maar ik geloof er helemaal niets van dat hij steun zal vinden bij het hooggerechtshof, die gaan hem echt niet steunen om op een onrechtmatige manier aan de macht te blijven. Rustig blijven..... het komt allemaal wel goed! :)

Deugkeizer
Deugkeizer5 nov. 2020 - 11:24

@Haz: Waarschijnlijk is een hertelling om de verkiezingen te winnen nog niet eens genoeg voor Trump. Hoe ik het zie op detailsites van de new york times(https://www.nytimes.com/interactive/2020/11/03/us/elections/results-wisconsin.html) staat biden overal voor: North Carolina --> nog ong. 300.000 stemmen niet geteld. Trump staat nu 100.000 stemmen voor. Maar counties die voor hem gestemd hebben bevatten niet meer dan 50.000 inwoners. Dat betekend dat counties(steden) die overweldigend Biden zijn 250.000 mensen bevatten. Het zijn allemaal mailstemmen dus het overgrote aantal trumpstemmen is waarschijnlijk al geteld. Je kan er dus gerust van uitgaan dat meer dan 200.000 van die stemmen al voor Bidden zijn en wellicht ook nog een deel van de 50.000. Georgia ---> nog ong. 200.000 stemmen niet geteld. Trump staat nu 20.000 stemmen voor. Maar counties die voor hem hebben gestemd bevatten niet meer dan 35.000 inwoners op dit moment. terwijl Biden nog steden heeft met 165.000 stemmers. Allemaal mailstemmer dus overgrote deel gaat naar Biden. Deze staten heeft Biden niet een nodig om te winnen. Nevada is genoeg. Pensilvenia laat een soortgelijk trend zien. Dus waarschijnlijk krijgt de naast de 270 van nevada ook 20+15+16+ 41 kiesmannen uit de andere gebieden is de eindstand 411 vs 317. Toch een redelijk verschil. Allemaal laten hertellen zal weinig voordeel opleveren.

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 8:02

@o u wisbaar 4 november 2020 at 19:36 @NoahAmber Lees mijn eerdere opmerking hierboven. Het betreft de stemmen per post Stemmen per post die te laat gedateerd zijn worden sowieso niet meegeteld. Dus de opmerking van trump slaat nergens op.

GoudenBergen
GoudenBergen5 nov. 2020 - 7:52

Het is nog steeds reuze spannend. Maar dan 140 miljoen mensen hebben gestemd. En dat in coronatijd. En dan nog beweren dat de VS geen democratie is.Het *gedrag* van Trump is niet democratisch. Daarom zou het het goed zijn als Biden president wordt. In het Witte Huis moet een gematigd mens zetelen, die probeert mensen te verbinden. Ik zag net op CNN dat er zich in Arizona weer interessante ontwikkelingen voordoen.

The Apple
The Apple5 nov. 2020 - 0:47

Na een oproep van Trump proberen demonstranten het tellen van de stemmen van te blokkeren: STOP THE COUNT" Crowd in Detroit, Michigan DEMANDS Vote Counting Stoppage - https://www.youtube.com/watch?v=pGBfuEvuDKA

1 Reactie
The Apple
The Apple5 nov. 2020 - 0:51

FOX geeft de moed nog niet op - NOT OVER YET: How President Trump Could STILL Have A Path Regardless Of State Votes - https://www.youtube.com/watch?v=Ct1MQasz0jE

henk-alexander
henk-alexander5 nov. 2020 - 0:13

Deze keer hebben de progressieve Democraten het niet laten afweten en hebben op Biden gestemd, die nu aan dat deel van het electoraat zal moeten leveren.

6 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman5 nov. 2020 - 8:08

henk-alexander Ik betwijfel of dat zo is. Ten eerste willen Biden en het Democratische establishment dat niet. Ten tweede hebben ze ook een perfecte smoes in handen: de senaat blijft (hoogstwaarschijnlijk) in handen van de Republikeinen. Ze kunnen dus doorlopend zeggen, ‘we willen wel maar de senaat blokkeert’. Ik denk dat Bidens presidentschap niet heel veel positiefs gaat opleveren. Het meest positieve is dat Trump weg is en dat er een einde komt aan de voortdurende racistische, ophitsende, leugenachtige en compleet krankzinnige taal vanuit het WH. Misschien dat er ook een consistentere lijn komt wat betreft covid bstrijding. Maar op het vlak van sociale verhoudingen, economische rechtvaardigheid en gezondheidszorg, verwacht ik weinig. En dat terwijl een meerderheid van de bevolking daar wel verandering wil. Zelfs veel republikeinse kiezers willen dat. Onlangs heeft meer dan 60% van de bevolking van nb Florida zich in referendum uitgesproken voor een verhoging van het minimumloon naar 15 dollar. Dat betekent dat over vier jaar er grote kans is dat het rechts populisme (met of zonder Trump) opnieuw de verkiezingen wint.

Mark Huysman
Mark Huysman5 nov. 2020 - 8:11

PS: op internationaal vlak verandert er waarschijnlijk wel wat: minder spanningen met China en Iran en een iets minder agressieve anti-Palestijnse politiek in het MO. Althans dat hoop ik.

Rick Hofland
Rick Hofland5 nov. 2020 - 9:51

Mark, Die spanningen met China zijn achteraf best gerechtvaardigd vanuit de VS. Was Europa maar wat assertiever richting China. En in de VS zijn de handelsverdragen zoals die er 4 jaar geleden lagen nog slechter ten opzichte van China in vergelijking met Europa. Iran is in het Midden-Oosten hét grote gevaar, daar staan wij hier in Europa enorm naief in. Waarom denk je anders dat Trump het voor elkaar heeft gekregen om de allergrootste Israel haters zoals Sudan en andere Arabische landen zo ver te krijgen om sinds 1967 Israel als gesprekspartner te accepteren? Er is van alles mis aan Trump, maar eerlijk is eerlijk internationaal heeft hij het achteraf lang niet zo slecht gedaan als iedereen zich hier maar voorhoudt. We roepen al 40 jaar dat de VS zich minder militair moet bemoeien met andere landen en voor het eerst is er een terugtrekkende beweging in gang gezet door Trump. Hij was zo'n beetje de meest pacifistische president in 40 jaar tijd.

henk-alexander
henk-alexander5 nov. 2020 - 10:26

Mark Huysman, Trump en Biden verschillen in wezen niet veel van elkaar (m.u.v. hun retoriek): Trump geeft een nationalistische draai aan het neoliberalisme; Biden is meer globalistisch georiënteerd en wil de Amerikaanse hegemonie (vgl. 'exceptionals') consolideren en zo nodig met geweld opdringen aan andere landen - voorbeelden te over. Er zal qua binnenlands sociaal beleid nauwelijks iets veranderen buiten wat 'cosmetische' aanpassingen zoals een verhoging van het minimum loon. Dat laatste moedigt een zekere mate van outsourcing aan naar lagelonenlanden, wat een weerslag kan hebben op de nationale werkgelegenheid. Kortom een grondige wijziging van het sociaaleconomisch beleid en daarmee ook aanpak van het verdelingsvraagstuk was onder Trump gezien zijn onwil niet mogelijk en zal onder Biden ook niet lukken. Kijkend naar het buitenland dan zal Biden de betrekkingen met Israël niet op het spel zetten. Dus het bezettingsbeleid van deze staat zal hij niet wezenlijk bekritiseren, laat staan er sancties tegen uitvaardigen, zoals dat onder zijn vicepresidentschap tegen een andere land wel is gebeurd (vgl. Rusland m.b.t. de Krim). Het buitenlands beleid van de voorgaande presidenten (o.a. Clinton en Obama) zal worden voortgezet en daardoor de nodige internationale spanning uitlokken - wat overigens weer kan afleiden van de binnenlandse verwikkelingen. Met een mede door de Democraten aangenomen wet CAATSA, kan de spanning met Iran, China en i.h.b. Rusland worden opgevoerd. Cui bono? Uiteindelijk profiteert het militair industrieel complex.

Pater
Pater5 nov. 2020 - 12:52

@Huysman, De afkeuring en het wantrouwen bij voorbaat t.o.v. Biden straalt er bij jou, en ook bij henk-alexander, van af. Een wedstrijdje somberen, voor 'echt' links is immers niks goed genoeg. Even goed begrijpen: eigenlijk komt het Biden goed uit dat de Dems (waarschijnlijk) geen senaatsmeerderheid halen: dan heeft hij tenminste voortdurend een smoes om iets niet te doen. Totaal bezopen. Daarbij is het buitengewoon merkwaardig dat milieu, klimaat en duurzaamheid bij jou, en ook bij henk-alexander, niet eens aan bod komen. Zijn eerste regeringsdaad, heeft Biden gezegd, zal zijn de VS weer aan te sluiten bij de Parijse klimaatakkoorden; de ongekende deregulering nan milieuregels door Trump en de wil van Biden om dat te herstellen: jullie gaan er aan voorbij. Dat is zeer teleurstellend en heel erg 'oud-links'. Biden heeft werkgroepen aan het werk gezet met o.a. de Squad, Sanders en Warren om een programma voor de komende vier jaar op te zetten. Onderdeel daarvan zijn gigantische investeringen in een groene economie en een structurele verbetering van de Obamacare. Te betalen uit een verhoging van de belastingen voor de rijken en de bedrijven en een verlaging voor de armen. Wat henk-alexander ervan af weet is me onbekend, maar Huysman weet dat allemaal. Hij weet ook dat de top van de Dems, het 'establishment', dat program wil uitvoeren. Waarom ontkent hij dat? Biden is een politicus met weinig sterke inhoudelijke overtuigingen die altijd opereert binnen de consensus van de sfeer van de tijd. Hij is nu geheel bereid het neoliberale pad te verlaten, weer te gaan reguleren, en het primaire streven naar een vrijhandel ten koste van arbeid en milieu, waar Obama nog in geloofde, is voorbij. De vrije import voor Chinese producten komt niet meer terug, en dat is maar goed ook, maar Biden gaat dat tactischer aanpakken; de miljardensteun voor de grote Amerikaanse boeren om hun exportverlies naar China op te vangen zijn onbetaalbaar. Net als de EU staan de VS voor de lastige klus van een overgang naar groenere, minder intensieve landbouw; Trump maakte de landbouw alleen maar grootschaliger en vervuilender. @henk-alexander, rick hofland Het is jullie misschien ontgaan dat het internationale beleid van Obama (& Biden) sterk verschilde van dat van Clinton. Zij wilden geen nieuwe oorlogen en probeerden uit de bestaande te stappen, maar liefst niet op de manier waarop Trump de Afghaanse burgers overlevert aan de Taliban. Obama en Biden duwden het verdrag met Iran door, opgezegd door Trump. Trump bombardeerde méér dan Obama, met dit verschil: de voorzichtigheid met de levens van burgers was door Trump geschrapt. Obama was de eerste president van een hele serie, die niet in een nieuwe oorlog stapte, maar wel steun bood aan de oorspronkelijke Syrische opstand. Trump liet de Koerden, de overwinnaars van IS, aan hun lot over. Trump voerde de politiek van de joodse Amerikaanse lobby uit, daarmee vergeleken voerden Obama en Biden een pro-Palestijns beleid. De manier waarop Poetin zich bemoeit met Wit-Rusland had onder Biden veel meer gezamenlijke Amerikaans/Europese tegendruk ontmoet. @henk-alexander Het is wat cynisch een hoger minimumloon automatisch te koppelen aan meer outsourcing. Dat wordt de uitdaging van de nieuwe tijd: neoliberalisme stond gelijk aan verplaatsing van de maakindustrie, neosociaal beleid kan evenmin als Trump zorgen voor een terugkeer van de maakindustrie (T.'s nieuwe verdrag met Canada & Mexico heeft daar niks aan veranderd) maar zal essentiële productie in eigen land willen hebben en zal prioriteit geven aan het vinden van een plek voor de ex-industriearbeiders en mijnwerkers daarin, binnen een verder steeds meer technologische en diensteneconomie. "Trump en Biden verschillen in wezen niet veel van elkaar (m.u.v. hun retoriek) (...)": een fundamenteel verkeerde inschatting die, zo schat ik in, berust op een dogmatische zekerheid van het eigen gelijk. Nee, Biden is absoluut geen linkse rakker, maar hij heeft zich verbonden aan een linkser program dan dem. presidenten sinds 50 jaar hadden. Huysman heeft in elk geval nog oog voor de verandering op het gebied van gelijke behandeling: een president die ongelijkheid en racisme bestrijdt in plaats van aanmoedigt

henk-alexander
henk-alexander6 nov. 2020 - 13:09

Pater, Het is niet dat ik Biden 'afkeur' of 'wantrouw', maar meer dat ik de verwachtingen wil temperen en zeker niet Bidens beleidsvoornemen wil bagatelliseren. Want je zult ook wel weten dat een antwoord geven op het verdelingsvraagstuk, dat met ongelijkheid (dus schrijnende armoede) te maken heeft, geen sinecure is. Zeker in de VS waar de inkomensverdeling in de laatste decennia buitensporig scheef is gegroeid. Racisme ondervangen met een gelijke behandeling is zonder meer cruciaal maar niet voldoende om de armoedekloof te overbruggen - vooral niet zolang er nog honderden miljarden naar het Pentagon gaat. Voor wat betreft 'milieu, klimaat en duurzaamheid' speelt het verdelingsvraagstuk ook een doorslaggevende rol waarbij de gevolgen van de opwarming disproportioneel zwaar drukt op de ontwikkelingslanden. Terwijl bij ons de mensen zich druk maken over warmtepompen en de horizonvervuiling van windturbines, moeten mensen in bijvoorbeeld Bangladesh a.h.w. met hun blote handen de dijken ophogen. Al met al is het voor mij een hele opluchting dat Biden nu de kans heeft om zijn programma uit te voeren - een mate van zelfreflectie kan geen kwaad.

Sailor2
Sailor24 nov. 2020 - 23:05

Belangrijkste nieuws van de verkiezingen is natuurlijk dat in de staat Oregon voortaan de harddrugs min of meer gelegaliseerd zijn. Het is een schizofreen land, ook wat betreft drugs. Maar in deze een pluim voor Oregon.

Audiomind
Audiomind4 nov. 2020 - 22:05

Het is repeterend gedrag hier op de opinie site. De focus ligt volledig op het bashen van Trump. Biden zal zeer waarschijnlijk winnen, echter Satya heeft het mooi en helder verwoord aangaande een voorspelling. Na Biden staat de volgende mafkees klaar omdat Biden niets kan doen aanbrengen polarisatie in de US. Dus klap niet te hard als Biden wint. De shit gaat nu pas beginnen.

3 Reacties
Audiomind
Audiomind4 nov. 2020 - 22:06

Aanbrengen=aan de... Excuses

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 7:45

@Audiomind 4 november 2020 at 23:05 De focus ligt volledig op het bashen van Trump Je moet natuurlijk wel alles lezen en niet alleen wat negatief is over trump.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 9:29

"Na Biden staat de volgende mafkees klaar omdat Biden niets kan doen aanbrengen polarisatie in de US. Dus klap niet te hard als Biden wint. " Zeg jij, terwijl jij al staat te klappen, ervanuitgaande dat jouw voorspelling van 4 jaar Biden, uit gaat komen.

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 21:36

Michigan naar Biden, denk dat het nu wel klaar is. Zijn we eindelijk af van al die onzin.

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 21:33

Leuk om te zien dat ook bij Foxnews de analisten de speech van Trump 'onhandig' vonden met het oog op mensen die nog konden stemmen. Goede speech van Biden net, zou het tij op meerdere fronten keren.

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 22:46

En grappig om te zien dat ook Fox zegt "There is no evidence to support Trump's claims" Mbt mogelijke (grootschalige) fraude in PA https://www.foxnews.com/politics/presidential-race-undecided-where-things-stand-uncalled-battlegrounds

P Haan
P Haan4 nov. 2020 - 19:29

Het ontbreken van neutraliteit in de Nederlandse verslaggeving is ergerlijk, maar goed. Als de pollers er zo naast zaten, waarom zijn ze er dan wel zeker van dat alle briefstemmers Democraten waren? Dat vroeg ik me dan zomaar af.

8 Reacties
Maxim2
Maxim24 nov. 2020 - 20:06

Omdat deze dubieuze stemmen alleen in de Democratische staten plaatsvinden. Overigens ook de enige staten die deze stemmen na election day beginnen te tellen. In alle andere staten zijn deze brief stemmen allang geteld. Het riekt.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 20:58

@PHaan De reden dat mensen per post willen stemmen is omdat ze inzien dat het Corona-virus zeer besmettelijk en zeer gevaarlijk is. Dan ga je liever niet in de rij staan bij een stembureau. Veel van die mensen die hebben gestemd per post, hebben gestemd op Joe Biden, omdat die dat ook inziet. Maar er zijn ook mensen die helemaal niet inzien dat dit virus zeer gevaarlijk en besmettelijk is. En veel van die mensen stemmen op Donald Trump omdat Donald Trump het gevaar van dit virus altijd heeft ontkent. Niet álle briefstemmers stemmen op Biden, maar wel veel en veel meer dan op Trump. Verslaggevers die dat hebben zien aankomen gebruiken niet meer dan hun gezonde verstand en die verwachting lijkt uit te komen. Van neutrale verslaggevers mag je eigenlijk niets anders verwachten.

RoelB3
RoelB34 nov. 2020 - 21:13

@Maxim; Ja, het riekt naar Republikeinse wetgeving in die staten...tevens worden staten als gewonnen beschouwd indien er een duidelijke uitslag is.Deze paar staten zijn echt niet de enigen, waar nog geteld wordt. Wel de meest relevante.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 23:00

Maxim 4 november 2020 at 21:06 [ Omdat deze dubieuze stemmen alleen in de Democratische staten plaatsvinden ] Dikke BS. In het behoorlijk Republikeinse Florida wordt al sinds jaar en dag per post gestemd (o.a. door ene D.J. Trump). Ook dit jaar in groten getale. Ik ben zelf geen voorstander van stemmen per post, maar in de V.S. bestaat die mogelijkheid nou eenmaal al heel lang, in blauwe én rode staten. [ Overigens ook de enige staten die deze stemmen na election day beginnen te tellen ] Wederom flauwekul. In superswingstate Pennsylvania zijn het juist de republikeinse counties die bedacht hebben dat ze die absentee ballots wel een dagje konden laten liggen. https://www.businessinsider.com/seven-pa-counties-to-count-mail-ballots-post-election-day-2020-11?international=true&r=US&IR=T

SG87
SG875 nov. 2020 - 2:02

@Maxim: 1) Het is niet dubieus, dat gebeurd al meer dan 100 jaar in de VS 2) Het is niet in alleen Democratische staten, in alle staten is dat mogelijk. In sommige alleen wat gemakkelijk dan anderen. Utah (Republikeins) en Washington (Democratisch) hebben al jaren dat de stemmen zelfs vrijwel volledig per post gaan. 3) Dat in Wisconsin, Michigan en Pennsylvania pas na election day geteld mag worden komt niet door Democraten, maar juist door Republikeinen. In Wisconsin is er een gedeeld congres (beide partijen hebben de meerderheid in één kamer van het congres) en in zowel Michigan en Pennsylvania is het congres in Republikeinse handen. In alle drie de staten hebben de Democraten voorgesteld om de wet aan te passen, zodat al eerder begonnen kan worden met het tellen van de poststemmen, maar in alle drie de staten hebben de Republikeinen dat weggestemd. Het komt dus de door Republikeinen dat ze pas zo laat kunnen tellen.

JanB2
JanB25 nov. 2020 - 2:38

@ Maxim Ook de weg kwijt?

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 7:48

@Maxim 4 november 2020 at 21:06 Omdat deze dubieuze stemmen alleen in de Democratische staten plaatsvinden. Overigens ook de enige staten die deze stemmen na election day beginnen te tellen. In alle andere staten zijn deze brief stemmen allang geteld. Het riekt Hoe voelt dat nu, je zelf zo vreselijk voor lul zetten. Ik zou onmiddellijk mijn nickname aanpassen.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 9:33

"Het ontbreken van neutraliteit in de Nederlandse verslaggeving is ergerlijk, maar goed." Dit kan 2 dingen betekenen. 1 - jij bent het niet eens met wat in de neutrale verslaglegging (want die hebben we écht) wordt verteld (en daarom vind jij het niet neutraal) 2 - je stemt af op de verkeerde zenders.

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 19:07

Biden is misschien een slechte keus maar het is beter voor iedereen dat er een gematigde president in het Witte Huis zetelt. Een land moet niet door extreme mensen geregeerd worden. Dat geldt ook voor ons land. Stem daarom in maart 2021 op een middenpartij, maak het midden groot!

8 Reacties
Satya
Satya4 nov. 2020 - 19:54

Ik ben bang dat Biden de weg vrij maakt voor een volgende Trump, ze staan al te trappelen. Biden gaat die polarisatie niet oplossen of iets aan terecht onvrede van veel Amerikanen veranderen. Eens met jouw oproep voor het midden. Graag links van het midden maar tegen rechts van het midden heb ik geen bezwaar en slechts een meningsverschil mee.

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 20:48

Ik ga CDA stemmen, net zoals ik dat tijdens de vorige verkiezingen heb gedaan.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 21:01

@Satya 'Ik ben bang dat Biden de weg vrij maakt voor een volgende Trump' Ik ben bang dat Trump de weg vrij maakt voor een volgende Trump. Bovendien gaat die volgende Trump nog erger zijn dan die Trump die er nu zit.

Urlanacus
Urlanacus4 nov. 2020 - 22:03

Ik denk dat het volgende gaat gebeuren als Biden wint: Biden gaat binnen het jaar aftreden en geeft het presidentschap aan Kamila. Dit vanwege wat gezondheid redenen. Of maak er maar wat van. Door dit te doen maken ze een historiche zet. De eerste vrouwelijke president die tevens donker is. Zou een super zet zijn. Althans dit is wat ik zou doen.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 9:37

@Satya. "Ik ben bang dat Biden de weg vrij maakt voor een volgende Trump, ze staan al te trappelen." Als Trump wint, hebben we NU al de volgende Trump. Als Biden wint, scheelt dat dan toch in ieder geval 4 jaar zonder zo'n idioot. En wie weet, doet hij het, of zijn invaller, de vice-president, het wel beter dan je denkt. Met Trump opnieuw, zit dat er zeker niet in.

Oki Doki
Oki Doki5 nov. 2020 - 10:32

Mad Max Een christelijke partij is geen middenpartij, het CDA ook niet. Het CDA is als het er goed op aankomt een christelijke partij die niet heel progressief zijn als het gaat om bijvoorbeeld euthanasie en dat is wel echt nodig. Het CDA wil alles bij het oude houden terwijl we vooruitgang nodig zijn. Er zijn bijvoorbeeld mensen met hele ernstige psychische problemen die euthanasie willen maar dat absoluut niet kunnen krijgen omdat de euthanasie wetgeving veel te streng is en dat is heel oneerlijk. De mensen lijden echt verschrikkelijk omdat ze door de psychische aandoening bijvoorbeeld nooit meer kunnen slapen, slaapmiddelen maken de problemen alleen maar groter net als al die andere medicijnen.

Oki Doki
Oki Doki5 nov. 2020 - 10:39

Wat in de VS van toepassing is, is in Nederland helemaal niet van toepassing. Het gaat al hartstikke goed in Nederland en iedereen doet mee, waar je ook op stemt.

Oki Doki
Oki Doki5 nov. 2020 - 10:54

Dan moeten we allemaal op het CDA stemmen zeker? Alsjeblieft niet, als het kan. Het CDA is geen middenpartij maar een christelijke partij, het CDA is geen SGP of Christenunie gelukkig maar het is toch een christelijke partij met achtergebleven principes. Met het CDA komt ons land geen stap vooruit. Ons politieke systeem zit zo goed in elkaar dat iedereen kan stemmen op de partij waar hij of zij op wil stemmen, zoals het hoort, het is hier gelukkig geen Amerika. Stem liever op de partij waar je op wilt stemmen, behalve de uiterst rechtse populistische partijen en de partijen die bereid zijn samen te werken met deze uiterst rechtse populistische partijen.

Satya
Satya4 nov. 2020 - 19:00

Laat Trump maar winnen. Ik zie Biden niet iets veranderen ten goede, dat zal meer neoliberalisme worden wat enkel het pad vrijmaakt voor de volgende Trump. Trump doet natuurlijk ook niets voor de gewone Amerikanen maar dat zal wel blijken zodra zijn puinzooi ontploft. Polarisatie, 70% die nu als van salaris naar salaris leeft en geen verandering op privacy gebied. De nieuwe politiek van Yang en Gabbard spreekt mij wel aan, jammer dat de democraten daar niet voor zijn gegaan. Deze mensen zijn binnen deze democratische partij kansloos, de mensen die daar de touwtjes in handen hebben werken hen bewust tegen. HClinton met haar smerige spelletje richting Gabbard staat wat mij betreft model voor deze huidige partij.

6 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2020 - 19:47

Goed verwoord.

Maxim2
Maxim24 nov. 2020 - 20:08

Hear hear.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 21:18

'De nieuwe politiek van Yang en Gabbard spreekt mij wel aan, jammer dat de democraten daar niet voor zijn gegaan' Dat is de wals van het als. Niet Gabbart, niet Yang en ook niet mijn favoriet, Bernie Sanders staat daar. Joe Biden staat er wel. En vandaag is Joe Biden het enige alternatief voor Donald Trump. 'Laat Trump maar winnen.' Als je voor Trump kiest, ben je niet goed bij je hoofd. Wat ga je eten, als je moet kiezen tussen een bord stront en een pannenkoek, maar eigenlijk geen pannenkoeken lust en eigenlijk liever spinazie had gehad? Bovendien zijn pannenkoeken ongezond, deze is een beetje verbrand, hij is niet vers meer, d'r zit gember in.... Tja, dan ga je maar poep eten. Logisch.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 21:56

Biden is beter dan Trump. Hopelijk staan er over 4 jaar jongere kandidaten in de startblokken.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 9:40

Dit moet dezelfde verwarring zijn als waarmee Amerikanen op Trump stemmen. "Trump doet natuurlijk ook niets voor de gewone Amerikanen " maar we stemmen wel gewoon op hem.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 10:44

En dat laatste, toch op Trump stemmen, is natuurlijk omdat het zo'n eerlijke, innemende, verbindende, helemaal niet op zichzelf gerichte en zichzelf vererende man is.

Zapata
Zapata4 nov. 2020 - 18:59

Biden Trump. Biden komt over als meer fatsoenlijk en is dus niet zo een botte hark. Doet ook geen provocerende en belachelijke uitspraken en liegt aantoonbaar minder. Dus Biden zou zeker de voorkeur moeten hebben. Het probleem voor mij is dat ik niets met de republikeinen heb, Bush jr Reagan, Nixon, Trump geen leuk volk. Maar ik heb ook niets met de democraten en al helemaal niets met democraten die hun roots in het Clinton tijdperk hebben. En Biden zijn roots liggen daar. Ja Roosevelt dat was een democraat waar ik enorme bewondering voor heb. Sanders is ook een democraat die ik hoog heb zitten. Maar Biden nee. Ik voorzie wel wat betere dingen voor het klimaat en misschien dat er voor de laagstbetaalden wat gaat verbeteren nu. Laat ons het hopen. Maar ik denk dat het ook weer gewoon business as usual gaat worden maar dan wat meer beschaafd.

4 Reacties
MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 19:48

Biden is te oud, ze hadden Harris naar voren moeten schuiven ipv haar als VP te kiezen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 23:02

MaxMax 4 november 2020 at 20:48 [ Biden is te oud, ze hadden Harris naar voren moeten schuiven ipv haar als VP te kiezen. ] Van 'naar voren schuiven' is geen sprake. Daar is een heuse verkiezing aan vooraf gegaan.

P Haan
P Haan5 nov. 2020 - 6:44

Niemand wilde Harris. De partij niet, het volk niet. Het is onverklaarbaar dat ze als running mate is gekozen. In het debat met Pence toonde ze zich een ongeleid projectiel. Die wil je echt niet met de vingers op de knop hebben, maar helaas.

GoudenBergen
GoudenBergen5 nov. 2020 - 8:22

Biden heeft al aangegeven dat hij het verdrag van Parijs wil binnen 77 dagen (nu 76) opnieuw wil tekenen.

Deugkeizer
Deugkeizer4 nov. 2020 - 18:58

Trump kan aanvechten wat die wilt maar Michigan, Nebraska en Wisconsin zijn volgens mij niet de enige Staten waar die gaat verliezen. Georgia komt er ook aan. En north Carolina misschien ook nog.

o u wisbaar
o u wisbaar4 nov. 2020 - 18:36

@NoahAmber Lees mijn eerdere opmerking hierboven. Het betreft de stemmen per post wat op zich logisch is omdat naar verwachting daar de meeste stemmen voor Biden zijn.

Joe Speedboot
Joe Speedboot4 nov. 2020 - 18:28

'Het is niet anders dan de Democraten bij de nek-aan-nek-verkiezingsraces tussen Gore en Bush ' Flauwekul! Het begint een beetje Stockholm syndroom te worden, Lego. '“Gore eist nieuwe hertelling' Je vertelt het halve verhaal. Er ging nog wat aan vooraf. 'Deze cartoon uit 2016 spreekt boekdelen' Echt een 'betrouwbare' nieuwsbron.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 17:59

@Fidelio Ik zag net die speech van T op de tv en het was nog erger dan ik dacht. Hij verzint een complot tegen zijn overwinning, en hij zegt dat hij gewonnen heeft, wat natuurlijk een totale leugen is. Het kan de geschiedenis in als de eerste poging tot staatsgreep door middel van een speech. Een volksmenner die zijn volgelingen met wilde fraudebeschuldigingen, zonder zelfs maar enige aanwijzing of onderbouwing, klaar stoomt om in verzet te komen. En of-ie nou tellen of stemmen bedoelt doet er weinig toe omdat hij daarna zegt: ik wil niet dat er om vier uur 's nachts nog stemmen gevonden worden gevonden. De essentie vanm de regeling van stemmen per post is, dat die nog dagen na 3 nov. mag binnenkomen, mits er een poststempel van 3 nov. op staat. Of die stemmen nu om 4u 's nachts of 's middags binnenkomen of in het postkantoor worden gevonden doet niet ter zake, de methodiek is keurig van te voren geregeld en door de rechter goedgekeurd, maar T niet dat ze meetellen! En zoals ik al zei, Gore heeft de Reps in Florida niet van fraude beschuldigt, dat heb je ook niet kunnen vinden. Hij constateerde onregelmatigheden, die te maken hadden met ponsgaatjes in de stembiljetten. Als je weet dat Gore zich toen al bij de uitslag neerlegde toen er nog vele duizenden stembiljetten gecontroleerd hadden moeten worden, en dat het verschil al was teruggelopen tot 537 stemmen, moet je achteraf constateren dat Gore het respect voor democratische verkiezingen overdreef. Waar T zijn kont ermee afveegt. Dat citaat was overigens van Adam Klein, een bekende Amerikaan, en staat onder het artikel van Joop. Zullen we afspreken dat hij zijn eigen taal heus wel begrijpt?

Franchyna
Franchyna4 nov. 2020 - 17:31

Als Trump een beetje 'normaal;', voor de dag wil komen, voor zover ie dat kan ??? Dan geeft ie toe verloren te hebben van Joe Biden. Want dat is de feitelijke situatie. En waardoor komt dat nou, dat Trump (Gode zij 'd eer, trouwens !), verloren heeft ? Niet door het gevoerde beleid (Buiten de Corona-aanpak misschien). Want zoals ie zich opstelt tegenover bv. China ? Dan ben ik het op dat onderdeel eens met hem. Maar zijn verlies is puur te danken aan zijn houding. Een: 'Grap them bij the pussy", man... En dan zijn verschrikkelijke tweets. Juist dit soort dingen doen hem de das om. Het is net als Geert Wilders. Als die zonder inhoudelijk zijn beleid en visies te veranderen, wat normaler acteerde himself... ? Dan kwam ie ook nog hoger in de peilingen enz... Het persoonlijk gedrag van Trump, zijn karakter, dat heeft 'em lelijk parten gespeeld. En m.i. is hte daar aan te danken dat ie verloren heeft. Nu was Joe Biden (een oude knakker), ook niet mijn droomkandidaat. Maar gezien met tussen wie er nu eenmaal uiteindelijk gekozen kon worden, was Biden toch mijn favoriet. Ik feliciteer Biden hierbij dan ook.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 17:59

Want dat is de feitelijke situatie. Nou dat is niet de feitelijke situatie, de stemmen zijn nog niet allemaal geteld, nog even geduld dus.

Deugkeizer
Deugkeizer4 nov. 2020 - 19:06

Biden heeft duidelijk gewonnen. Ik vond de manier waarop er geteld is wel een beetje grof moet ik zeggen. Biden had in veel swing States de grote steden en die kwamen allemaal als laatste aan met de post. Zo stond Trump in veel gebieden voor met 90% van de stemmen. Maar werd die overal ingehaald. Dat is geen leuke manier om te verliezen, maar voor Trump wel!

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 16:45

@o u wisbaar 4 november 2020 at 13:51 @pater Wie heeft geëist dat het tellen van stemmen gestaakt moest worden. Misschien even een cursusje engels? “We want the voting to stop” Het stemmen dus en niet de telling Dan heeft trump dus gewoon de een of andere ernstige ziekte uit de DSM-5. Op het moment dat trump dat zei was het stemmen al voorbij.. dan roep je niet stop the voting. Die was al gestopt.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 16:12

Vergat nog mijn voorspelling uitgaande van de stand nu Biden 238 en trump 213 Biden President en trump de popular vote. Dat zou echt een giller zijn en garandeert vuurwerk op Joop... Enige weten is dat Amerika een fossiel krijgt als president. Gefeliciteerd Amerika

7 Reacties
MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 16:29

Maar de republikeinen behouden de senaat, dus of je er veel mee opschiet??

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 17:10

@MaxMax. En? Ben je daar blij mee? Zo zit het systeem daar nou eenmaal in elkaar. Mogelijke verandering is de senaat is dan weer over 2 jaar. Dat loopt niet parrallel.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 17:23

@MaxMax 4 november 2020 at 17:29 Maar de republikeinen behouden de senaat, dus of je er veel mee opschiet?? Dems houden het huis ....schiet echt niet op zo als trump zou winnen Reps de senaat als Biden wint..schiet niet op als Biden wint Zo zie je maar wat een hopeloos zooitje het daar is

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 17:39

@Vdbemt 'En? Ben je daar blij mee? ' Nee, mij om het even wie er wint; ik ben namelijk NL staatsburger en heb er ook geen invloed op.

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 19:57

@NoahAmber De framers of the Constitution hebben het systeem zo opgezet dat stagnatie de normale gang van zaken is. De staten leveren ieder 2 senatoren, zodat landbouwstaten met weinig inwoners relatief veel invloed hebben. De senaat is daarom vaak conservatiever dan het Huis. Senaat en Huis hebben daarom vaak ook niet dezelfde kleur. Dat maakt het moeilijk om controversiële wetsvoorstellen goedgekeurd te krijgen, met al gevolg stagnatie. Maar ook als beiden Huizen wel dezelfde kleur hebben en de president van de andere club is, is het resultaat wederom stagnatie. Soms staan alle neuzen wel dezelfde kant op en kunnen er stappen gemaakt worden. Maar zelfs als een wetsvoorstel goedgekeurd is, kan het Hogergerechtshof nog roet in het eten gooien. Na de Midterm Elections verschiet het Huis regelmatig van kleur. De president is daarom in de praktijk vaak een lame duck. Obama was dat van 2014-2016 en Trump vanaf 2018. Democraten en Republikeinen probeerden in het verleden wel samen te werken maar dat is door de enorme polarisatie steeds moeilijker geworden. En als ze al tot een compromis komen, heeft de president de mogelijkheid om zijn veto uit te spreken. Als híj zijn zin niet krijgt kan hij per decreet regeren (executive order). Om het systeem te verbeteren zou o.a. het volgende moeten gebeuren: - rechtstreekse verkiezing van de president, zonder kiescollege - de senaat op dezelfde manier kiezen als het Huis; het aantal senatoren moet dan wel behoorlijk uitgebreid worden

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 20:59

@Gouden Bergen [ De staten leveren ieder 2 senatoren, zodat landbouwstaten met weinig inwoners relatief veel invloed hebben. ] Moet zijn: zodat slavenhoudende met weinig inwoners maar veel slaven - die voor 3/5 mochten meetellen als bewoner, zonder stemrecht uiteraard - buitenproportioneel veel invloed konden behouden. There, I fixed it for you.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 21:00

GoudenBergen 4 november 2020 at 20:57 Met je conclusies ben ik het overigens wel eens. Gaat nooit gebeuren, helaas.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 16:03

De hogere opkomst voor Trump in Florida komt door de Cubaanse Amerikanen. Er werd in de commentaren al op gewezen, ook door Democraten zelf, dat dat een factor was die ze kenden maar waar niet zoveel aan te doen was. Trumps team heeft dat goed aangevoeld door Biden als een communist weg te zetten. Dat werkte. De democraten bleef weinig anders over dan in te zetten op senioren en de Covid epidemie. En dat werkte ook, maar net niet genoeg. Anders was de race gisteravond gelopen.

6 Reacties
NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 16:14

Anders was de race gisteravond gelopen. Wat was de uitslag gisteravond? Die heb ik gemist denk ik

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 16:25

Verder wat de hogere cijfers van Trump betreft. Biden zetten vooral in op het samengevoel en de manier waarop Trump met Covid omging en de vele slachtoffers. Dat werkte deel. Maar een belangrijkere kwestie voor de Amerikanen is de economie. Het derde kwartaal groeide die behoorlijk. Daar komt bij en dat is denk ik de belangrijkste overweging om Trump te stemmen, er is een vaccin onderweg, het ergste lijkt voorbij en Trump lijkt dan de man die de economie weer vlot gaat trekken. Met andere woorden, laten we naar de toekomst kijken en niet teveel blijven hangen in wat er allemaal misging. Dat was feitelijk de insteek van Trump en blijkbaar zijn veel mensen daar gevoelig voor geweest. Het is een inschattingsfout geweest van de democraten dat zij niets hadden om die visie te neutraliseren. Ze hadden moeten laten zien dat je geen Trump nodig hebt om de economie te redden. Dat hij gewoon mee zwom met de stroming, maar geen enkel initiatief nam om de beloftes waar te maken die hij maakte in Virginia en de Rust Belt. Daarmee hadden ze Trump geneutraliseerd als redder van banen. Door Bidens slip of the tongue over fracking gaf hij Trump een gouden middel in handen dat hem nu PA gaat kosten. Daarmee zette hij de zekerheid van huidige banen tegenover de onzekerheid van toekomstige banen. Dat is altijd een zwakte bod. Als Biden het niet redt is dat omdat hij niet erg sterk overkomt. Hij heeft niet het retorische talent van Obama, Harris of Buttigieg. En dat breekt hem misschien wel op. Als hij het redt dan is het op geloofwaardigheid en betrouwbaarheid. En de boodschap dat het voorbij moet zijn met die tweedeling. Precies wat de VS nu nodig hebben.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 16:27

Noah: alsjeblieft, kun je ook zien wat nog onderweg is. https://abcnews.go.com/Elections/2020-us-presidential-election-results-live-map

Satya
Satya4 nov. 2020 - 18:44

Ja, was grappig om te zien. Wat een dom volk dat geloofde dat Biden een socialist is.

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 23:06

[ Trumps team heeft dat goed aangevoeld door Biden als een communist weg te zetten. Dat werkte ] Wat ik me dan afvraag: Bloomberg heeft Florida overspoeld met advertenties voor 100 miljoen dollar. Je zou toch hopen dat daar ook af een toe een spaanstalige commercial tussen zat die Biden neerzette als een man van het midden?

Deugkeizer
Deugkeizer5 nov. 2020 - 9:04

Het word gebracht als een nek aan nek race omdat de posstemmen in de bepalende States nog geteld moeten worden. Als je per staat in detail kijkt welke stemmen er nog geteld moeten worden, uit welke steden. Dan zie duidelijk dat het in elke staat voornamelijk nog Biden stemmen zijn uit de grote steden. Het is daarom erg waarschijnlijk dat Biden ver over de 270 gaat en de 300 nog binnengehaald. Dan moet Trump vele Staten aanklagen wat die natuurlijk nooit allemaal gaat winnen. het zal hooguit een paar relletjes opleveren maar geen langdurige die kunnen ontstaan als trump een hertelling zou winnen en dan weer kans zou maken.

Maxim4
Maxim44 nov. 2020 - 15:37

Bernie zegt letterlijk tegen Fallon: "let op, in de swing states zal Trump een probleem maken, maar is het essentieel dat alle stemmen geteld worden, vooral de poststemmen". En wat gebeurt er bijvoorbeeld in Wisconsin en Michigan waar Trump voor stond? In één klap een grote berg stemmen voor Biden erbij, de grafieken zijn overal terug te vinden. Vooral de grafiek van Wisconsin is bizar. Ik hoop dat Trump verliest, maar als je geen procedures wilt, moet je niet binnen 10 seconden 100k stemmen voor Biden erbij zetten.

3 Reacties
Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 18:15

Want, als je papiertjes met de hand telt zet je ze ook 1 voor 1 in het systeem? Nou, dan zijn we volgend jaar nog niet klaar. Misschien je aluhoedje ff af zetten en logisch nadenken

Deugkeizer
Deugkeizer4 nov. 2020 - 19:25

Ik geef toe het is een beetje apart op deze manier. Per post. Het was beter als de stemmen als eerst geteld worden. Nu wekt het suggestie alsof er ineens een heleboel stemmen bij verzonnen worden. Maar het is gewoon toeval denk ik de poststemmen als laatste en deze kwamen toevallig uit de grotere steden die naar Biden gingen. Rotte manier om te verliezen maar voor Trump net goed!

Maxim2
Maxim24 nov. 2020 - 20:27

Andere Maxim hier. Klopt. Die grafiek in Wisconsin riekt naar fraude. Ben bang dat dit nog een nare, etterende afloop krijgt. @Karingen, heeft niets met aluhoedjes te maken. Dit is alles behalve transparant en dat gaat een groot gezeik opleveren.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 15:28

Het niet de kiezer die de winnaar van deze verkiezingen gaat aanwijzen. Een leger van advocaten is inmiddels neergestreken en hard aan het werk. Zij gaan uitvechten wie president gaat worden. Dat is een gevaarlijke situatie, die niets te maken heeft met democratie.

2 Reacties
Pater
Pater4 nov. 2020 - 16:16

De meerderheid van Biden wordt s chat ik wel zo groot, in kiesmannen en nog meer in totaal, dat juridische stappen weinig zullen uithalen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 18:07

@pater Op het moment dat ik dit schrijf is het verschil in Nevada zeer klein, net als in Michigan. In Wisconsin zijn bijna alle stemmen geteld en blijft de voorsprong van Biden waarschijnlijk minder dan 1%. Dat geeft de andere partij het recht om een hertelling aan te vragen. Op CNN hoor ik net dat de Trump campagne al heeft aangekondigd dit zeker te gaan doen als de einduitslag officieel bekend is gemaakt. Voorlopig zijn er nog geen incidenten gemeld voor zover ik weet, maar reken er maar op dat ieder incident gaat worden aangegrepen door Trump om helemaal uit zijn dak te gaan en te gillen dat de verkiezingen compleet gefraudeerd zijn. Alhoewel we al hebben kunnen zien dat Trump daar eigenlijk geen incident voor nodig heeft. Zijn verlies is voldoende 'bewijs' voor fraude, sterker nog, al voor de verkiezingen waren begonnen wist hij al zeker dat er gefraudeerd zou gaan worden. Bovendien gelooft hij - wellicht terecht- dat het hooggerechtshof loyaal aan hem zal zijn en uiteindelijk altijd in zijn voordeel zal beslissen. Hij heeft tenslotte drie rechters benoemd en in in zijn beleving geld: voor wat, hoort wat. Reken dus maar op een herhaling van de verkiezingen van 2000. Maanden met juridische procedures. Destijds werden de verkiezingen ook beslist door het hooggerechtshof. Een grote overwinning in kiesmannen is alleen mogelijk als Biden wint in Pennsylvania. Of zie jij nog andere mogelijkheden?

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout4 nov. 2020 - 15:09

De enige juiste uitslag was het wegvagen van een idioot als Trump geweest. De reden dat zoiets niets gebeurd is, bevestigt simpelweg het feit dat Europeanen (zelfs Nederlanders) zo'n 10 procent hoger scoren bij IQ testen en dat racisme en xenofobie in de VS buitengewoon erg is. En andere zaken. Vivaldi brengt mij enigszins tot rust. Daarna: 'De man zonder eigenschappen' van Robert Musil, een boek voor nadere introspectie ... wellicht.

9 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman4 nov. 2020 - 15:46

Ik vraag me dat af van dat IQ maar misschien heb je gelijk. Zelf hecht ik overigens niet zoveel aan IQ-testen. De belangrijkste reden waarom het zo op het randje is is volgens mij dat Biden en het Democratische establishment niks te bieden hebben. Het is in de VS een keus tussen ‘iets’ en ‘niets’, Het ‘iets’ van Trump is weliswaar verschrikkelijk maar veel mensen prefereren dat boven helemaal niks. De belangrijkste reden waarom andere mensen op Biden stemmen is niet omdat ze veel van zijn presidentschap verwachten maar omdat ze en einde willen aan de Trump-ellende.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 15:57

Volgens de wedkantoren is de kans dat Trump nog zal winnen gedaald tot 17,1%

Pater
Pater4 nov. 2020 - 16:28

Het gebeurt zelden dat een zittende president geen tweede termijn krijgt. Dus wrijf liever in je handen. Racisme wordt niet bepaald door IQ. De 'lege' campagne van Biden zou wel eens de beste campagnestrategie geweest kunnen zijn. Dat geeft de Democraten vier jaar om een iets linksere partij op te bouwen, die afstand neemt van het neoliberalisme en perspectief biedt voor de armen. Ze gaan daar zware jaren tegemoet, met torenhoge tekorten en terugkopende export door de handelsoorlogen. Maar voor het milieu kunnen gelukkig wel snel ingrijpende maatregelen worden genomen.

Mark Huysman
Mark Huysman4 nov. 2020 - 18:01

[Het gebeurt zelden dat een zittende president geen tweede termijn krijgt.] Het is ook nog niet voorkomen dat een president zich zo idioot gedraagt als Trump. Natuurlijk ben ik blij als Trump verliest. Maar je moet je tegelijk wel afvragen hoe het komt dat het zo moeilijk is voor de Democraten om hem te verslaan. Dat heeft m.i. alles te maken met het feit dat de Democraten niks anders te bieden hebben dan terug naar de oude status quo. Ik geloof er niks van dat de Democraten afstand gaan nemen van het neoliberalisme. Daarvoor is die partij veel te veel verweven met corporate Amerika.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 18:24

Mark: Ik denk dat je 't mis hebt. Volgens mij zit 't probleem veel meer in de 2 kampen die ontstaan zijn rond abortus en wapenbezit; op economie e.d. kun je best nog van standpunt veranderen, op die thema's niet. Daarover slaan ze elkaar als 't moet de hersens in, letterlijk

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 18:47

Karingin de pro-life hardliners leken mij inderdaad niet speciaal dom.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 20:45

@Pater 'Dat geeft de Democraten vier jaar om een iets linksere partij op te bouwen, die afstand neemt van het neoliberalisme en perspectief biedt voor de armen.' Dat had de Democratische partij kunnen doen onder Clinton en onder Obama, maar dat is niet gebeurt. Waarom zou de Democratische partij dat wel gaan doen mocht Biden de volgende president worden?

Nick the Stripper
Nick the Stripper4 nov. 2020 - 23:10

Karingin 4 november 2020 at 19:24 [ Volgens mij zit ’t probleem veel meer in de 2 kampen die ontstaan zijn rond abortus en wapenbezit; ] Inhoudelijk doen die thema's er niet eens meer toe. Het is puur tribalisme. Het hoogste doel van het Trumpisme is liberalen dwarszitten: owning the libs.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 8:54

@Molly Omdat het brede geloof in het neoliberalisme, zeker bij Clinton en in mindere mate ook bij Obama, nu verdwenen is. @ Huysman Het wordt tijd dat je inziet dat Trump weliswaar gek is, maar dat hij een recordscore haalt omdat rechtse mensen bereid zijn dat over het hoofd te zien omwille van even krankzinnige rechtse idealen. Eerlijk gezegd had ik dat ook niet door.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 15:06

"Je moet je ook afvragen na alle voortijdige pogingen van de Democraten om Trump nog tijdens zijn presidentschap weg te krijgen, en daar ook weinig middelen en opties geschuwd werden, " "Zolang het een juridisch steekspel blijft, zoals steeds al en niet minder door initiatieven van de Democraten beoefend" Ga je weer, met je poging de Dems te framen als de partij die misbruik probeert te maken van het systeem. Als de Reps het doen (die zijn er veel agressiever in, compleet scrupuleus), dan roep je dat het allemaal legaal is en dus dikke prima. Hypocrietjes gegeten?

Dave Velzen
Dave Velzen4 nov. 2020 - 15:05

De puinzooi in Amerika is compleet nu. Biden wint zo goed als zeker de staat Winconsin. In Michigan staat hij inmiddels 0,4 % voor. Na een flinke achterstand. Wint hij ook Nevada dan is hij er volgens mij. Maar er zijn nog 3 staten die hij kan verliezen dan wel winnen. Dan heeft hij Arizona, Winconsin en Michigan geflipt en de opkomst is in 100 jaar niet zo hoog geweest in Amerika 67% heeft gestemd.

9 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 15:17

In Michigan , met 95% geteld 8k stemmen meer voor Biden. En grappig genoeg om te zien dat er nu over het algemeen meer stemmen voor Biden binnenkomen....

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 15:51

Dat is niet grappig, maar logisch, aangezien veel meer democratische kiezers per post hebben gestemd en het tellen daarvan meer tijd kost. Het is me niet duidelijk waarom Dave Velzen van mening is dat de puinzooi in Amerika daarom nu compleet is, tenzij hij denkt dat dit het signaal is voor de boogaloo's om in actie te komen.

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 16:06

Als Biden nipt wint, dan kan Amerika z’n borst nat maken. Dat gaan Trump en zijn achterban niet pikken. Een autocraat heeft baat bij chaos en rellen.

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 16:30

@Merel 'Als Biden nipt wint, dan kan Amerika z’n borst nat maken. Dat gaan Trump en zijn achterban niet pikken. Een autocraat heeft baat bij chaos en rellen.' Denk je dat de winkels in New York City en Washington DC worden dichtgemaakt met hout omdat ze bang zijn voor de Trump stemmers? Die daar helemaal niet wonen...

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 16:46

Biden loopt uit in Michigan! 96% geteld, 33k voorsprong. Dus gelukkig, vanavond geen rellen omdat Trump wint.

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 16:54

@ Max U heeft nog niet gehoord hoe de Trump-aanhang al tijden bezig is met intimidatie in de Democratisch georiënteerde steden zoals New York?

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 17:12

MaxMax - Wonen er in New York City en Washington DC geen Trump stemmers? Daar wonen altijd nog een hele hoop verliezende Trump stemmers en niets is gevaarlijker dan verliezende Trump stemmers, want net als hun grote voorbeeld kunnen ze niet tegen hun verlies. Enfin, dat weet je zelf het beste.

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 17:44

@Apple 'Daar wonen altijd nog een hele hoop verliezende Trump stemmers en niets is gevaarlijker dan verliezende Trump stemmers, want net als hun grote voorbeeld kunnen ze niet tegen hun verlies.' Gebaseerd op wat?

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 17:51

"niets is gevaarlijker dan verliezende Trump stemmers, want net als hun grote voorbeeld kunnen ze niet tegen hun verlies" Sorry maar het gevaar van verliezers komt toch echt van de democratische kant, want dat zijn dezelfde loosers die bij een gemiddelde BLM demo de halve stad plunderen.... Maar Biden gaatbtoch winnen, hopenlijk vinden deze lieden geen andere reden om te slopen...

quatsch
quatsch4 nov. 2020 - 14:50

Trump gaat nipt verliezen. Zal de uitslag niet erkennen en blijft zitten. Democraten durven hem niet uit zijn ambt te zetten omdat ze bang zijn voor een burgeroorlog. De republikeinse partij zal scheuren. Realistisch scenario lijkt me.

2 Reacties
NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 15:40

Garantie tot aan de voordeur?

JanB2
JanB25 nov. 2020 - 2:44

Je kunt de situatie zowel negatief als een positief onder woorden brengen: niks is gegarandeerd (negatief) en alles is mogelijk (positief).

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 14:49

Ekiz Goh. En dat is wat u heeft kunnen opduikelen? Als u nu eens op dezelfde manier de linkjes gaat geven over wat Trump alleen al allemaal tot nu toe heeft uitgekraamd, als het om fraude e.d. gaat, dan ben ik benieuwd welke mouw u gaat passen aan dat enorme verschil.

o u wisbaar
o u wisbaar4 nov. 2020 - 14:31

Overigens vind ik de suggestie van Fraude wel zeer kwalijk en ondanks dat ik beiden waardeloze kandidaten vind, hoop en verwacht ik wel dat Biden wint als u dat zich beter doet voelen.

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 14:25

Erg leuk om eea life te volgen, je kunt bij Fox de getelde stemmen zien binnenkomen. Swing states doen hun naam eer aan: Wisconsin sinds vanochtend Biden weer leidend, evenals Michigan (vanmiddag), dus dat wordt met de hakken over de sloot voor Biden!

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 14:28

eh... live (sorry) https://www.foxnews.com/elections/2020/general-results

o u wisbaar
o u wisbaar4 nov. 2020 - 14:25

@martinvandelinde Dat is UW suggestie. Mijn suggestie van wat hij zegt is dat alle stemmen die nu nog per post binnenkomen niet meegeteld mogen worden wat op zich ook onjuist is want als ze de datumstempel hebben van 3 november mag dat wel. Dat de NOS dit verkeerd vertaald is kwalijke suggestie. Hier heeft Kickstokhuizen ook meteen zijn antwoord

Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 14:19

Biden gaat nog steeds winnen en dik ook, want de mail votes moeten nog binnen komen en die zullen voor 90% in het voordeel van Biden zijn dus zal er toch nog een landslide overwinning voor Biden komen zoals de polls juist voorspeld hebben. Het probleem ligt bij Trump en zijn aanhang die al hebben aangegeven via dictatoriale weg te zullen proberen de macht te houden, dit kan niet anders dan in een vreselijke burgeroorlog uitmonden. Het is te hopen dat de internationale gemeenschap (VN voorop) gaat ingrijpen om dit te gaan voorkomen dan kan Biden op een ordelijke en goede wijze het presidentschap overnemen.

11 Reacties
Pater
Pater4 nov. 2020 - 14:46

Wat een vreemde opmerking. Met iets als 280-290 kiesmannen voor Biden, waar het naar uitziet, is er geen sprake van een landslide. Daarvoor was tenminste winst in Florida nodig geweest. In de polular vote is het verschil met Biden veel kleiner dan in 2016 met Hillary. De meerderheid van de Democraten in het Huis v Afgev. is kleiner geworden, de Republikeinse meerderheid in de Senaat blijft waarschijnlijk net bestaan. Het idee dat de VN een burgeroorlog in de VS kan voorkomen is ridicuul. Elke bemoeienis van de VN zou voor de T-getrouwen een geschenk uit de hemel zijn.

Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 15:05

De VN is het aangewezen orgaan dat kan bemiddelen in of een burgeroorlog kan voorkomen. Dit heeft de VN al vele malen bewezen, niet altijd met goed gevolg of succes maar wel met het hart op de juiste plaats. Ik vind het dus niet echt raar dat de VN zou ingrijpen bij een burgeroorlog.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 15:26

@Leontrotsky De VN is een sympathieke organisatie met weinig invloed.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 15:42

@Pater 4 november 2020 at 15:46 Wat een vreemde opmerking. Met iets als 280-290 kiesmannen voor Biden, waar het naar uitziet, is er geen sprake van een landslide Van Rep naar Dem is de landslide

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 15:56

Pater, maar het was erg close in Florida. Dat Biden Arizona en Nevada zo dichtbij ziet komen is toch wel een verrassing.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 16:01

Leontrotsky - De VN heeft geen leger. Misschien kunnen ze Nederlandse blauwhelmen sturen?

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 16:02

Anders blijft niets anders over dan de Russen en de Chinezen te sturen.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 16:16

@The Apple 4 november 2020 at 17:02 Anders blijft niets anders over dan de Russen en de Chinezen te sturen. Die hebben wel wat beters te doen. Er zijn genoeg wapens in de VS om het ze zelf even uit te laten zoeken..

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 18:02

Omg. daar hebben we onze doomdenker weer.

Maxim2
Maxim24 nov. 2020 - 20:40

@Leontrotsky Hoe zie je dat voor je? Blauwhelmen in de straten van New York? De VN is een tandloze tijger en America heeft het grootste leger, officieel en onofficiee, ter wereld. Als er al een burgeroorlog plaatsvindt, zal die van korte duur zijn. De democraten staan nou niet bepaald bekent om hun voorliefde voor wapens.

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 13:05

@Thuiszitter 4 november 2020 at 19:02 Omg. daar hebben we onze doomdenker weer Het is geen doemdenken, het wishfull thinking. Lekker aan de buis gekluisterd terwijl RT en Al Jazeera live verslag doen van de burgeroorlog in de VS. Dat is mijn wishfull thinking

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 14:16

De VS als autocratie ligt nu echt op de loer. Amerika als lichtend baken van democratie was een sprookje, een illusie.

5 Reacties
Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 14:36

Amerika was nooit een democratie, het is een republiek.

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 14:45

Onrust en rellen zijn bruikbaar voor autocraten Voorbeelden te over

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 15:03

Inderdaad, de VS zijn een republiek, Nederland is een monarchie.

o u wisbaar
o u wisbaar4 nov. 2020 - 15:10

@leontrotsky Dus een republiek kan geen democratie zijn?

Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 15:17

een representatieve en constitutionele democratie, geen directe democratie. Dus wel een vorm van democratie.

The Apple
The Apple4 nov. 2020 - 14:16

Als Biden wint in Michigan Wisconsin en Nevada dan heeft hij 270 kiesmannen. Dat is niet onwaarschijnlijk.

Privateer
Privateer4 nov. 2020 - 13:40

Trump had een grote kans om deze verkiezingen te winnen met een landslide. Toen kwam covid-19 en de corona-crisis waardoor Biden een kans kreeg om toch te winnen. Maar nadat hij Kamala Harris koos als running mate zakten zijn kansen weer. Nu is het heel spannend. Wat er ook gebeurd, het kan nog weken duren voordat er een winnaar bekend is. Stemmen moeten nog geteld worden en de advocaten van Trump en Biden staan al klaar voor langdurende rechtzaken. Als Trump wint in de zogenaamde battleground states hebben de pollsters veel uit te leggen. Sommige pollsters hadden meer dan 10% in het voordeel van Biden. Hebben ze dan alleen democratische kiezers meegenomen in hun polls?

1 Reactie
Pater
Pater4 nov. 2020 - 14:14

"Trump had een grote kans om deze verkiezingen te winnen met een landslide." Grappig, nog vóór de coronagevolgen duidelijk werden stonden democratische kanshebbers al voor op Trump.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 13:35

@o u wisbaar De wens uitspreken dat 'the voting stops' op een moment dat dit allang gestopt is? Ik zou me niet achter die boom verstoppen.

Grozny
Grozny4 nov. 2020 - 13:23

Biden gaat winnen. Het gaat veel closer worden dan verwacht, maar hij gaat wel winnen.

5 Reacties
Pater
Pater4 nov. 2020 - 14:19

Ja. Goeie kans dat naast Arizona ook Wisconsin en Michigan blauw worden. Dan is-ie er.

Leontrotsky
Leontrotsky4 nov. 2020 - 14:20

Niet zo close, biden zal toch nog dik gaan winnen nadat de mail votes geteld zijn.

Grozny
Grozny4 nov. 2020 - 14:34

Het zou een blue wave worden. Daar is niets van gebleken. Ik zie idd Az Wi Mi nog naar biden gaan, met misschien nog Pa. Maar dat is veel closer dan gehoopt. Senaat blijft waarschijnlijk gewoon Rep. Ben al blij dat Biden gaat winnen.

Molly Veenstra
Molly Veenstra4 nov. 2020 - 15:05

@Pater Vergeet Nevada niet. Daar is het verschil minimaal, maar Biden heeft Nevada nodig als hij Pennsylvania niet gaat winnen en daar ziet het voorlopig niet naar uit....

Pater
Pater7 nov. 2020 - 9:07

@Molly Je hebt gelijk, het gaat om kleine marges, en dat worden hertellingen. Maar daar is toch niks mis mee? Met 4 mln stemmen méér heeft Bidden zoveel moreel overwicht dat ik het nu uitsluit dat het Supreme Court nog in gaat grijpen.

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 13:15

Nog steeds 238-213 , Biden- Trump , blijft erg spannend

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 13:08

Wisbaar, dat is nu juist het verraderlijke aan Trumps opmerking. Hij suggereert dat de stemmen die nog geteld moeten worden stemmen zijn die nog uitgebracht worden. Dat is grote onzin.

Joop Schouten
Joop Schouten4 nov. 2020 - 13:04

Eigenlijk wist iedereen dit, Trump blijft liegen. Vooral nu het spannend wordt. Vergeet niet, ook dit is voorgekookt. Bernie zag dat goed. De ophef is leuk tot alle stemmen zijn geteld. Ik schat in dat Biden de laatste spurt wint. 'Burgeroorlog', of wat daar op lijkt, zal ook zonder verkiezingen plaatsvinden. Sterkte allemaal.

Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 12:59

Het verbaast mij net als 4 jaar geleden dat er zo moeilijk gedaan wordt om het kiessysteem in de VS en dat het zo oneerlijk is dat de popular-vote niet leidend is. Wat opmerkelijk is, is dat in talloze landen de systemathiek bestaat waarbij staten of provincies alle kiesmannen krijgen bij winst voor 1 van de partijen en dat daar alleen maar commentaar over is als de uitslag ons niet bevalt. In Engeland is een vergelijkbaar systeem en ook bijvoorbeeld in Catalonie. In het geval van Catalonie zijn hier talloze berichten en reacties geweest over hoe de democratische meerderheidsregering daar aanstuurde op afscheiding, maar in die autonome Spaanse deelstaat was al de onrust van 2 jaar gelden en ook bij de verkiezingen die daarop volgde een duidelijke meerdeheid op basis van de popular-vote voor partijen die niet aansturen op afscheiding. Maar omdat die meerderheid in stedelijk gebied woonde en er in landelijk gebied meer voor afscheidingsgezinde partijen werd gestemd kwam er dus een regering met afscheidingsgezinde partijen. Precies andersom als in de VS dus.... maar ik hoorde en las helemaal niks over dat de Catalaanse regering eigenlijk geen democratische afspiegeling vormde en vormt. Kortom, ieder land zijn eigen kiessysteem en klagen als het je uitkomt dat het systeem niet klopt is volstrekte willekeur.

3 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 14:40

Rick Ik weet niet wie nu precies klaagt over het kiessysteem in de VS maar opvallend is wel, dat degene die de meeste stemmen krijgt, niet wint. Daar kun je wat van vinden, of dacht u soms van niet? Dat we er hier zeker niets aan kunnen doen, dat zullen de meesten hoop ik wel inzien.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 15:46

@Rick Hofland 4 november 2020 at 13:59 Wat opmerkelijk is, is dat in talloze landen de systemathiek bestaat waarbij staten of provincies alle kiesmannen krijgen bij winst voor 1 van de partijen en dat daar alleen maar commentaar over is als de uitslag ons niet bevalt. Hoe zou het parlement in Nederland er uit zien als we hetzelfde deden. Ik noem maar Noord-Holland vanwege het inwoner aantal 15 zetels te vergeven. PvdA meeste stemmen 15 zetels naar de PvdA. Zuid Holland 13 zetels te vergeven. VVD meeste stemmen 13 zetels. Groningen 4 zetels te geven. PvdA meeste stemmen 4 zetels voor PvdA enz, enz..

GoudenBergen
GoudenBergen5 nov. 2020 - 8:19

@Rick Het probleem met een districtenstelsel is dat het vaak resulteert in een tweepartijensysteem, wat polarisatie in de hand werkt. Ons representatieve systeem resulteert meestal in een waaier van partijen die het hele politieke spectrum afdekken. Partijen zijn daardoor gedwongen samen te werken. Het nadeel is dat teveel kleine partijen coalitievorming bemoeilijken en een land onregeerbaar kunnen maken. Weimar was hiervan een afschrikwekkend voorbeeld. Daarom werd in West-Duitsland een kiesdrempel ingevoerd. Het VK kent ook een districtenstelsel. Maar daar lijkt de polarisatie minder. Soms is er zelfs ruimte voor een derde partij, zoals de LibDems. En er zijn natuurlijk de Schotse Nationalisten die naar links leunen maar toch ook hele specifieke doelen hebben.

o u wisbaar
o u wisbaar4 nov. 2020 - 12:51

@pater Wie heeft geëist dat het tellen van stemmen gestaakt moest worden. Misschien even een cursusje engels? "We want the voting to stop" Het stemmen dus en niet de telling

Vuur2
Vuur24 nov. 2020 - 12:51

Ach, Joe is waarschijnlijk morgen al vergeten dat hij mee deed.

4 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 13:31

Zo zie je maar: plant een narrative en je altijd mensen die bereid zijn die te volgen, ook al hebben ze de afgelopen drie maanden dagelijks kunnen zien dat er niks mis is met Joe.

Maxim4
Maxim44 nov. 2020 - 15:42

@stokkickhuysen, dan heb je toch wel erg selectief in je bubbel geleefd. "I'll lead an effective strategy to mobilize trunalimunumaprzure". "Here is Hunter, my son", terwijl hij zijn kleindochter naar voren trekt. De beste oplossing zou zijn dat Biden wint, maar de senaat republikeins blijft. Dan kan niet die onheilzame agenda van de Democraten doorgedrukt worden.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 16:41

@Maxim 4 november 2020 at 16:42 Ach vanmorgen nog riep trump op tot het stoppen met stemmen. Stope the vote. Terwijl de stembussen allang gesloten waren. Als ik dan toch zou mogen kiezen tussen twee seniele mannetjes koos ik voor Biden

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 nov. 2020 - 17:05

@maxim Een link, mijn koninkrijkl voor een link En misschien heb je wel gelijk, mijn bubbel navelstaart niet op Joe, maar iedere keer dat ik hem zag spreken zag ik iemand met een coherenter optreden dan Carrotboy?

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 12:31

Ekiz Wat een geklets. De wijze waarop de democraten over de verkiezingen spreken (nu en in het verleden), haalt het in de verste verte niet met hoe de republikeinen, vooral in de persoon van Trump dat doet/doen. Zowel wat ontmoediging, wat verdachtmaking, wat opruiing en wat maatregelen die voor de republikeinen goed uitpakken betreft.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 12:30

Ik denk nog steeds dat T gaat verliezen, maar met een te klein verschil om vrij van rechtzaken te blijven.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 13:27

T blijft zich krankzinnig gedragen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 12:27

Wie heeft opgeroepen om te stoppen stemmen te tellen? Het is niet anders, maar jouw man is geen democraat. In geen enkele betekenis.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:21

Nee, die vergelijking klopt niet. Onregelmatigheden constateren is iets anders dan beschuldigingen van fraude. Eisen dat het tellen wordt gestopt terwijl dat totaal legitiem is is intimidatie waarmee hij een democratisch proces probeert te vertrappen. Trump toont voor de zoveelste keer dat hij geen echte democraat is.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2020 - 12:18

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
JasDon
JasDon4 nov. 2020 - 13:58

"Biden heeft in feite al verloren ook al redt hij het misschien nog net nipt." Ja, want de Democraten hebben de Senaat niet in handen gekregen. En dan krijgt Joe een presidentschap zoals in de laatste Obama-jaren, alleen dan zonder een charismatisch leider. En dan is er ook nog eens het afbreukrisico voor de Democraten, want wie anders dan de president moet de schuld krijgen als er niets verandert? En dat is best verschrikkelijk voor de meeste inwoners, maar ook voor de rest van de democratische landen die t.o.v. een steeds engere wereld een machtsblok met de VS zouden kunnen vormen. Want Trump doet immers alles in zijn eentje voor zichzelf. Met Trump/Republikeinen aan de macht blijft er geleend worden om de markten te ondersteunen, de rijken rijker te laten worden. En niemand die het over de staatsschuld heeft, want laten we eerlijk zijn, dat is veel te abstract voor de meeste mensen en al helemaal voor het VS-centrische, wereldvreemde fly-over country. De VS lijken nu grotendeels in een post-truth periode terecht gekomen te zijn en dat zal de reeds slecht functionerende democratie alleen maar verder beperken.

Jake123
Jake1234 nov. 2020 - 12:17

Er wordt hier geschreven alsof Trump al gewonnen heeft. Dat ben ik nog niet zeker van. Wel weet ik dat de Trump aanhang groter is dan verwacht. De afgelopen 4 jaar zijn er op deze site meer dan 1000 schrijfsels verschenen over Trump. Bijna allen kritisch en negatief. Mocht hij verkozen worden, dan hoop ik dat Joop Trump aan de Amerikanen laat en zich meer richt op Nederland en Europa. Thema's genoeg om kritisch over te zijn lijkt mij.

2 Reacties
Sailor2
Sailor24 nov. 2020 - 13:13

Eens, we horen hier meer over de VS dan over landen in Europa. Verkiezingen in Duitsland zijn véél belangrijker dan die in de VS.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 15:58

@Jake123 4 november 2020 at 13:17 Bijna allen kritisch en negatief. Mocht hij verkozen worden, dan hoop ik dat Joop Trump aan de Amerikanen laat en zich meer richt op Nederland en Europa. Moeten we de machtigste man globaal die gewoon erg belangrijk is voor het gebeuren in de wereld dan maar gewoon links laten liggen. Vergeet het

Kit2
Kit24 nov. 2020 - 12:17

Als de denkwijze van Trump-aanhangers je nog steeds verbaast: het proces is uitstekend beschreven in: The Revolt of the Elites and the Betrayal of Democracy. By Christopher Lasch. (New York: Norton, 1995. x, 276 pp. $22.00, ISBN 0-393-03699-5.) Niet om het overal mee eens te zijn, maar een goede voorspelling van wat er nu gebeurt. Vergeet even het gekakel op alle media, pak het boek, ga zitten en lees.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen6 nov. 2020 - 13:15

ik heb het besteld Maar er liggen er nog een paar te wachten.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:16

Gelul. Hillary noch Gore hebben ooit geëist dat het tellen van de stemmen gestaakt moest worden, of hebben ooit verkondigd dat de Republikeinen massaal fraude hebben gepleegd. Gore is zelfs niet tot het uiterste gegaan bij juridische stappen om de hertelling in Florida af te maken. "The president of the United States has falsely declared victory and demanded an end to the counting of legal votes, an end to representative democracy, an end to legitimate governance. We've deployed soldiers to other countries for doing what he just did."

AlleenSamen
AlleenSamen4 nov. 2020 - 11:35

Het filmpje met de voorspelling van Sanders laat mooi zien hoe voorspelbaar en verziekt het Amerikaanse systeem is. Ik weet 100% zeker dat zijn beleid beter zou zijn voor verreweg de meeste Amerikanen. Ook de armen die op Trump hebben gestemd.... Maar hij werd door zn eigen partij tegengewerkt. Het MOEST Biden worden. Net als in 2016. Het MOEST Clinton worden. Mogelijk verliezen ze nu weer. Door dezelfde fout....

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 12:04

Yep Trump gaat ruim 280 kiesmannen krijgen zoals het er nu uit ziet. Over 4 jaar nog eens proberen. Trump wint de verkiezing niet, Biden verliest de verkiezing.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:10

Ik denk dat Sanders met dikke cijfers verloren zou hebben, mede door gebrek aan volledige steun vanuit de Democratische Partij, maar vooral omdat Trump dan nog veel makkelijker in had kunnen spelen op de socialistenvrees van de meeste Amerikanen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 13:17

Sanders was in mijn perceptie kansloos. Dat was Clinton niet al hadden/hebben veel mensen kennelijk een diepe persoonlijke afkeer van haar.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 14:33

@Danielle Hillary had een veel grotere winst in de popular vote dan Biden nu. Ze had kunnen winnen, maar haar 'deplorables' vond ik onvergeeflijk, ze maakte inschattingsfouten over de Rustbeltstaten en de opnieuw aangekondigde onderzoeken naar haar emails door de FBI was een grote tegenvaller; de voortdurende verdachtmakingen van T kregen daardoor wind in de zeilen. @Z T is er wel degelijk in geslaagd Biden in de linkse hoek te drukken, of liever: Biden voor te stellen als marionet van 'gevaarlijk linkse, socialistische democraten', dat heeft in Florida zeker een rol gespeeld. Hoeveel makkelijker had hij het met Sanders gehad! Sanders had alles kunnen uitleggen, natuurlijk, maar daarmee zou T alleen maar nieuwe munitie hebben gekregen. Biden was de gevaarlijkste tegenstander. Op Warren na dan, maar die werd helaas schandalig gevloerd door Sanders en zijn fans. Biden heeft inhoudelijk een slechte campagne gevoerd, is sowieso een kandidaat met weinig charisma, maar waarschijnlijk was deze kleurloze compagnestrategie het meest effectief.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 19:04

@Pater Biden als "links"is inderdaad bizar.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 8:11

@Z Denk je nu echt dat de Dems die socialisme-aantijgingen niet bestreden hebben? Warren heeft op mij veel indruk gemaakt. Inhoudelijk links, maar ze hield het socialisme-stigma verre van zich. Uitstekend in het debat. Zwaar & zeer laag bij de gronds aangevallen door de fanatieke aanhang van Sanders. Je moet je waardering van Biden maar snel bijstellen. De hoogste score ooit. We hebben hier zwaar onderschat hoe rechtse Amerikanen bereid waren de ongezonde persoonlijkheid van Trump te slikken ter wille van het rechtse doel. Ook Trump haalde een enorme score.

Sam V
Sam V4 nov. 2020 - 11:28

Het meest verrassende hiervan is voor mij de zeer foutieve verwachtingen in de polls vooraf. De oorzaak lijkt te liggen bij het niet durven zeggen dat je voor Trump bent. Waarschijnlijk durven mensen wel te zeggen dat ze voor de Republikeinen zijn, maar met Trump als hun kandidaat wordt het lastiger hiervoor uit te komen. Trump is daar grotendeels zelf verantwoordelijk voor met zijn gedrag en uitlatingen, versterkt door de reacties hierop bij de media. Hierdoor krijg je letterlijk een zeer grote groep mensen die niet gehoord wordt. Dat mogen de media zich aanrekenen. Ook in Nederland zullen vanavond alle praatprogramma’s zich over dit fenomeen buigen. Misschien dat er een verdwaalde gast voorzichtig zal zeggen dat dit een blinde vlek is in de media waar meer aandacht voor mag zijn, maar morgen is dat alweer vergeten. Ook bij mediabedrijven werken immers gewone mensen met eigen standpunten en beelden. Je mag hopen dat bij een goede afspiegeling van de samenleving onder de medewerkers van deze bedrijven er weinig blinde vlekken zijn. Maar misschien is de verdeling in denkbeelden iets minder groot dan wenselijk voor goede journalistiek met een evenwichtige blik. Tegelijkertijd zou het ook kunnen zijn dat door de wijze waarop de meeste media omgaan met Trump dat het nog zo spannend is. Bij een evenwichtigere benadering zou Trump misschien wel makkelijk gewonnen hebben. Misschien dat uiteindelijk toch Biden wint. Goed voor de democratie, maar wat daar nodig voor was, was niet zo fraai.

2 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 12:22

Sam Wanneer u niet in ogenschouw wil nemen, dat het Amerikaanse systeem om te bepalen wie er uiteindelijk president wordt, niets te maken heeft met zoiets simpels als het aantal stemmen, dan komt u inderdaad tot een dergelijke conclusie: "Het meest verrassende hiervan is voor mij de zeer foutieve verwachtingen in de polls vooraf."

Pater
Pater4 nov. 2020 - 14:36

Volgens CNN hielden de campagneleiders van Biden wel degelijk rekening met kleine verschillen, vooral toen zijn ruime voorsprong in de polls kleiner werd naarmate de verkiezingen naderden.

GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 11:05

De Trafalgar Group voorspelde dat Trump zou winnen. Daar werd toen met ongeloof op gereageerd. Het lijkt erop dat ze, net als in 2012, in de goede richting zaten. Biden was misschien een slechte keus maar het is beter voor iedereen dat er een gematigde president in het Witte Huis zetelt. Een land moet niet door extreme mensen geregeerd worden. Dat geldt ook voor ons land. Stem daarom in maart 2021 op een middenpartij.

2 Reacties
Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 12:42

Bergen Ik voorspel ook dat Trump wint. En ik hoop dat de Democraten (met op de koop toe Biden) winnen. Het ondoorzichtige Amerikaanse systeem (dat al op de hand van Trump is en wat hij veel te gemakkelijk nog meer naar zijn hand zet/zette) is veel te ingewikkeld om te voorspellen of de democratie recht is gedaan. En geeft allesbehalve antwoord op de vraag, of Trump een goede president was en naar verwachting zal zijn, wanneer hij in deze idiote tombola als 'winnaar' tevoorschijn komt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 13:30

Trafalgar kon geen data overleggen waarop ze hun voorspelling baseerde.

Kuifje3
Kuifje34 nov. 2020 - 10:40

Ook als Trump onverhoopt toch nog verliest moeten de peilers zich vreselijk schamen. Opnieuw werd hij als volslagen kansloos bestempeld en hier op Joop riepen mensen al dat het een gelopen race was. Dom, dom, dom. Trump is kennelijk in de ogen van veel mensen een prima president. Ook de best hoge opkomst geeft aan dat zijn aanhang hem prima vindt. Dat het een close call is zegt veel over de verdeeldheid. Jammer dat Biden geen verhaal had. Zijn enige argument wat is blijven hangen was dat Trump slecht was en weg moest. Dat had beter gekund. Een Bill Clinton had gehakt gemaakt van Trump.

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 11:13

Nou dat werd niet alleen hier geroepen hoor! Ik vind het echt waardeloos dat onze MSM zo ontzettend weinig eigen onderzoek doet naar de situatie in de VS en alleen maar blind nieuws van o.a. CNN en de NYT overneemt. Onze MSM zou juist na 4 jaar geleden onderzoek en moeten hebben doen over de situatie in de VS qua gepolariseerde ex-MSM. Er is daar geen enkele objectieve bron meer, Fox praat alles goed in het straatje van Trump, maar dat wisten we al langer, maar de voor heen betrouwbare MSM in de VS is laatste jaren ook zaken aan het verdraaien en gekleurde berichtgeving te geven dat bij hun politieke voorkeur past. Zelf dacht ik ook o.b.v. onze MSM dat het een eenvoudige overwinning voor Biden zou worden tot de laatste paar dagen er beetje bij beetje toch duidelijk werd dat de zaken er heel anders voorstonden. En waarom bericht onze MSM nauwelijks over het historische verdrag dat onder Trump in het Midden-Oosten afgelopen maand tot stand is gekomen? Ook dat is mij pas afgelopen dagen duidelijk geworden, terwijl het echt een enorm nieuws item had moeten zijn bij onze MSM. Maar omdat het onder Trump tot stand is gekomen mogen we dat niet weten? Onze MSM moet zich kapot schamen!

Starter2
Starter24 nov. 2020 - 11:14

Het probleem met de Clintons is dat het merendeel van de Amerikanen ze niet pruimen. Maar de Democraten hebben met Biden een verkeerde keus gemaakt, die heeft eigenlijk geen verhaal, zeker niet als er Trump stemmers over de streep getrokken moeten worden. Dat doet Trump beter, wat je ook van de man vindt.

Norsemen
Norsemen4 nov. 2020 - 12:04

"Ook als Trump onverhoopt toch nog verliest moeten de peilers zich vreselijk schamen" De peilers hebben niet gezegd dat Biden gaat winnen maar dat Biden de meeste stemmen gaat halen. En daar hebben ze waarschijnlijk gelijk in.

Zandb
Zandb4 nov. 2020 - 12:49

Jerommeke Peilers kunnen niet meer doen, dan weergeven welke keus mensen op dat moment zouden maken. Elke conclusie die je daar aan wilt verbinden is voor eigen rekening. Inderdaad, dom wanneer wanneer je uitslagen van polls als een uitslag van de uiteindelijke ratrace ziet. Het Amerikaanse systeem telt zo veel niet in te schatten variabelen, dat iedereen kan weten, dat de uitslagen van polls maar zeer betrekkelijk zijn. Rick Niet de boodschapper de schuld geven. Polls geven alleen maar uitslagen. De interpretatie van die cijfers komt voor eigen rekening. Er zijn hier heel veel mensen op Joop, die graag zien, dat Trump verliest. Dat klopt. Maar er zijn er ook genoeg die dat niet willen. Niemand hoeft zich op de brost te kloppen, wanneer die het per ongeluk goed heeft voorspeld, en niemand hoeft zich te schamen wanneer hij het net zo per ongeluk verkeerd had. Ik bedoel: Zelfs nu - 1.45 uur - weten we nog niets zeker en kan het beide kanten op!

Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 12:50

Norsemen En de peilers houden alleen maar popular-vote peilingen? Natuurlijk kijken die ook naar de bepalende swing-states individueel. Maar ook daar zaten ze er compleet naast.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 13:10

Zandb 1 ding weet ik wel zeker. Als Trump wint dan heeft hij dat aan CNN en consorten te danken.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 10:20

Trump is een formidabele en uiterst strijdbare campaigner die structureel leugens verspreidt: er blijft altijd wel iets hangen ... Biden stond in Florida sinds hij was verkozen als kandidaat redelijk stabiel op een voorsprong, maar Trump heeft het sprookje dat Biden een socialist is er bij de Latino's uiterst effectief ingepompt, zelfs met Z-Amerikaanse radiozenders. Voor vluchtelingen uit Venezuela is het schrikbeeld van socialisme, gekoppeld aan onderdrukking & armoede, nu eenmaal heel geloofwaardig ... Ik ben trouwens erg benieuwd of T. ook onder zwarte kiezers iets meer steun heeft gekregen. Biden is natuurlijk een zwakke kandidaat met weinig charisma, maar hij roept niet de vijandigheid op zoals Hillary deed. Ik had verwacht dat de waardigheid van Biden, zijn gebrek aan vijanden en zijn populariteit bij de zwarte kiezers zijn gebrek aan inhoud zouden compenseren. Het kan natuurlijk nog! Natuurlijk dreigt T. nu met stappen tegen het tellen van de poststemmen, hoe totaal legitiem dat ook is. Het pijnlijke is, dat het Supreme Court nu dermate rechts is geworden dat hij misschien wel een kans maakt. Dan is er sprake van een legale machtsgreep.

3 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen4 nov. 2020 - 10:57

@Pater "Voor vluchtelingen uit Venezuela is het schrikbeeld van socialisme, gekoppeld aan onderdrukking & armoede, nu eenmaal heel geloofwaardig … " Gisteren werd op CNN gezegd dat de latino's in Florida politiek conservatiever zijn. Het zijn vaak afstammelingen van Cubaanse ballingen die nogal slechte ervaringen hebben met "reëel bestaand" socialisme.

Starter2
Starter24 nov. 2020 - 11:17

Ik ben trouwens erg benieuwd of T. ook onder zwarte kiezers iets meer steun heeft gekregen. Ja daar lijkt het op. https://twitter.com/MattBruenig/status/1323825846365396992

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:05

@Gouen bergen Ja, klopt, dat is in feite hetzelfde verhaal, maar er zitten ook voormalige inwoners van Venezuela. @Starter Heel opmerkelijke cijfers. Maar voor het moment nog niet voldoende betrouwbaar denk ik.

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 10:15

Trump gaat winnen. Op Fox een mooi interactief plaatje hoe dit gaat gebeuren, je ziet de stemmen binnenkomen. WIsconsin blijft spannend. Dat worden dus onrustige dagen... https://www.foxnews.com/elections/2020/general-results

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen4 nov. 2020 - 13:46

Nee, Joe gaat winnen, maar niet met de cijfers die men verwachtte.

Rutger Groot
Rutger Groot4 nov. 2020 - 14:23

ja idd! michigan gaat dan toch naar Biden, met nevada en wisconsin toch nog met de hakken over de sloot!

Handige harry
Handige harry4 nov. 2020 - 10:15

Trump zei volgens mij dat hij wilde dat het stemmen stopte. Hij zei niet dat het tellen moest stoppen toch? Of heb ik het verkeerd gezien?

16 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 10:23

Nee, dat heb je goed gezien. Alleen kan een klein nuance aanbrengen in het communiceren hierover een wereld van verschil van maken.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 10:26

Volgens mij heb je gelijk, al heb ik ook niet alles gezien. Ik dacht dat hij zei dat hij niet wil dat er na het sluiten van de stembus nog stemmen gevonden worden ( hij gaf voorbeeld van vier uur 's nachts) en dat die toegevoegd werden aan de lijst.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 10:35

Trump zei letterlijk: Wij willen dat de wet op de juiste manier uitgevoerd wordt. Daarom gaan wij naar het hooggerechtshof. Wij willen dat het stemmen nu stopt. Wij willen niet dat ze om vier uur 's nachts nog stemmen vinden en deze toevoegen aan de lijst.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 10:43

Precies.

Handige harry
Handige harry4 nov. 2020 - 11:03

Ja dacht ik ook, dan moet dit gecorrigeerd worden in de text. Op npo is dat intussen aangepast. Het lijkt me trouwens logo’s vG dat er na de verkiezingsdag geen stemmen meer ingebracht kunnen worden. Dan wordt het fraude gevoelig. Dus voorlopig gaat het tellen door, dus laten we hopen dat er een eerlijke winnaar is aan het einde. Dat is democratie

DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2020 - 11:36

@ Handige harry/Jerry Bidet/ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Of heb ik het verkeerd gezien? Jij hebt het verkeerd gezien. Jerry Bidet ook en Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! . En sjaak ook. Er liggen nog veel stemmen die per post uitgebracht zijn. Die moeten nog geteld worden. Trump probeert deze stemmen te weren omdat de kans groot is dat juist de Biden stemmers per post hebben gestemd. Overigens houden jullie je hierin vooral van de domme. Want dit verhaal wordt inmiddels gecommuniceerd via alle media. Trump wekt de suggestie dat er nog steeds stemmen voor Biden binnenkomen. Dat is niet het geval. Maar zijn domme achterban en blijkbaar ook mensen in Nederland accepteren de uitspraak van Trump. Dus als Biden nu wint is er dus volgens Trump sprake van fraude. Hij speelt een gevaarlijk spel met de democratie.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 12:02

Stel Na het sluiten van de stembussen is er in een staat een close call. Partij X heeft gewonnen in die staat en ook de landelijke verkiezing gewonnen door de overwinning in die staat. 2 dagen later komt er (toevallig) nog een postzak binnen met een aantal stemmen voor partij Y Met de juiste poststempel ( hoe fraudegevoelig is een poststempeltje) Et voila. De staat flipt over naar de andere partij. En de algehele verkiezing ook. Dat schaadt enorm het vertrouwen van de kiezers. Lijkt mij geen goed verloop van een verkiezing. Voor welke partij dan ook. Lijkt me geen goede zaak.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 12:04

Daan, dat klopt. Dat zijn onder andere de stemmen die nog opgestapeld lagen in de distributiecentra van de US Post. Een federale rechter had opdracht gegeven die zsm naar de telbureau's te brengen. Waarom die stemmen daar nog lagen is een raadsel. Het lijkt op bewuste tegenwerking. Daarnaast zijn een groot aantal poststemmen uit de grootste democratische suburb van Atlanta, Georgia ternauwernood gered. Ze lagen daar om geteld te worden. Op de een of andere manier brak er een waterleiding en het water dreigde alle biljetten ontelbaar te maken. Gelukkig zijn ze gered en hun aantal zou wel eens het verschil in GA kunnen maken.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 12:15

Daan, Als die oranje Aap geldige stemmen (op tijd uitgebracht, voorzien van datumstempel en handtekening) niet wil laten meetellen, is hij nog idioter dan ik dacht. Dan moet die man in een dwangbuis afgevoerd moeten worden. Maar met mijn kennis van de Engelse taal versta (niet de ondertiteling van de NOS lezend) ik dat hij zegt dat hij geen nieuwe stemmen wil toelaten die 's nachts ergens om vier uur worden gevonden. Als ik daarmee dom ben en niet blindelings de NOS volg, dan is dat maar zo. Ik volg de uitspraken van Trump niet blind. Het is in mijn ogen een gotspe dat die man nog in de race is.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 12:37

Daan, De NOS heeft in het journaal van 13:30 uur de ondertiteling aangepast.... Eerder stond er onder de uitspraak van Trump: Wij willen dat het tellen nu stopt. Nu staat er: Wij willen dat het stemmen nu stopt. Je mag best je excuus maken hoor???? Dan zullen wij niet zeuren dat jij ons als domme mensen wegzet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 13:26

2de kans, Inderdaad heeft Trump gezegd dat het stemmen moet stoppen. En dat is nu juist het verraderlijke aan Trumps opmerking. Hij suggereert daarmee dat stemmen die nog geteld moeten worden stemmen zijn die nog uitgebracht worden. Dat is grote onzin.

DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2020 - 13:34

@ zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft: Je mag best je excuus maken hoor???? Dan zullen wij niet zeuren dat jij ons als domme mensen wegzet. Waarom? Het is toch dom. Er zijn naar aanleiding van de uitspraken van Trump en jullie reacties daarop twee opties. Het is dom of het is onoprecht/leugenachtig. Inderdaad is het zo dat als twee dagen later nog een stapelbiljetten wordt gevonden die de uitslag beïnvloeden moeten die meegenomen worden. Mensen die ter goedertrouw hun stem uitbrengen hebben het recht dat hun stem wordt meegeteld. Bovendien mogen deze stemmen niet het slachtoffer worden van het falen van het postbedrijf. Onbewust of bewust falen. Dat doet niet toe als je een eerlijke uitslag wil in een democratische rechtstaat. Wat iets af doet aan de rechtstaat zijn de uitspraken van Trump en de reactie van jou daarop. Er is geen enkele partij die pleit om mensen nu nog te laten stemmen behalve Trump die suggereert dat anderen dat doen. Het wordt tijd dat jij je excuses eens gaat aanbieden aan mij.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 15:07

Daan, Relax, denk aan je hart. Wat Handige harry, Jerry Bidet, Sjaak en ik aangaven was dat de vertaling niet goed was. Dat de NOS het had over TELLEN in plaats van stemmen. Jij zegt om 12:36 wij dat verkeerd hebben gezien. Handige Harry had daarvoor al aangegeven dat het tellen doorgaat en hij hoopt op eerlijke verkiezingen, want democratie. Ikzelf gaf aan (13:15) dat geldige stemmen die op tijd verzonden zijn per post altijd meegeteld moeten worden. Vervolgens heb jij het over domme mensen in zijn achterban en doe jij aannames. Je kunt ook gewoon zeggen dat je te fel reageerde en aannames deed. Geeft niet. Ps. Je excuus maken is niet nodig hoor.???? Martin, De aanname die jij doet hoor ik niet. Ik heb nergens gehoord dat Trump zegt dat stembureaus nog open zijn of dat U.S. Postal nog stemmen accepteert. Hoe kom je hierbij?

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde4 nov. 2020 - 16:41

2de kans, Nee dat zegt hij ook niet want iedereen weet dat de stemlokalen dichtzijn. Hij zegt dat alle stemmen die nog onbekend zijn nieuwe stemmen zouden kunnen zijn. Fraude dus. Maar wat wil hij dan, dat alles wordt stopgezet en hij met 113 stemmen president wordt? Want dat is de enige conclusie die je uit zijn woorden kunt trekken. En iedereen weet dat dat onzin is. En toch zegt hij het. Om twijfel en verwarring te zaaien. Luister naar wat Chris Wallace van Fox daarover zegt. https://twitter.com/i/status/1323895466854096899

DaanOuwens
DaanOuwens5 nov. 2020 - 10:27

@ zelf nadenken alstublieft! Jij schreef: Ik dacht dat hij zei dat hij niet wil dat er na het sluiten van de stembus nog stemmen gevonden worden Mijn eerste tekst was ook al: Het stemmen is al overal gestopt het tellen duurt tot vrijdag. Trump wil dat een deel van de uitgebrachte stemmen niet met telt. Daarom beweert hij dat het stemmen doorgaat. Maar het gaat om het tellen van de vaak per post uitgebrachte stemmen.

Pater
Pater7 nov. 2020 - 7:52

Stop counting. Niet: stop voting.

Satya
Satya4 nov. 2020 - 10:13

"Wanneer je minderheden betuttelend blijft behandelen, levert dat op lange termijn niks op." Wat er betuttelend is aan opgroeien in economische achterstand is weet ik niet. "Hij heeft ook echt wat gedaan voor de minderheden in Amerika en dat is iets wat Obama en Biden niet kunnen zeggen." Wat dan? "Ze hebben nog een paar jaar om de Deense sociaal democratische methode te accepteren of ze worden nietszeggende intellectuele partijtjes van max 10 zetels. Ben je lid PvdA steun mijn motie in de ledenkamer dan." Ik stem dus geen PvdA meer als dit soort identiteitspolitiek daar serieus wordt genomen is er iets goed mis. Witten als jij ik vind het walgelijk.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 10:07

I want the voting to stop. vertaling ........ Hij wil dat het TELLEN van de stemmen stopt. Lezen mensen. Lezen. In ieder land op de wereld mag je tot een bepaalde tijd stemmen. Anders wordt het wel een heel lange verkiezing. Hij claimt nu al de overwinning.. Dat komt omdat hij al gewonnen heeft.

10 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols4 nov. 2020 - 10:40

"Dat komt omdat hij al gewonnen heeft." Hij heeft nog niet gewonnen. Op moment van schrijven heeft hij 213 van de benodigde 270 kiesmannen. Je kunt hooguit zeggen dat hij waarschijnlijk gaat winnen gezien de reeds getelde stemmen in de staten die nog niet 'called' zijn. Maar hij heeft nog niet gewonnen. De dikke vrouw heeft nog niet gezongen.

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 10:50

Als er op dit moment wordt gestopt heeft hij verloren , kan overigens over een uurtje weer anders zijn .

DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2020 - 10:51

@ sjaak Jij schrijft: Lezen mensen. Lezen. Denken sjaak. Denken. Het stemmen is al overal gestopt het tellen duurt tot vrijdag. Trump wil dat een deel van de uitgebrachte stemmen niet met telt. Daarom beweert hij dat het stemmen doorgaat. Maar het gaat om het tellen van de vaak per post uitgebrachte stemmen. Voordat je iets opschrijft moet je naast denken ook eens wat lezen.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 11:05

Daan@ Je begrijpt het bijna. Stemmen die (op tijd) op de post zijn gedaan kunnen later binnenkomen (tot vrijdag) Aan de poststempel zou je kunnen zien wanneer ze op de post zijn gedaan. Daar zit het fraudegevoelige puntje.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 11:10

Daan, Volgens mij is het zo. Ook de per post uitgebrachte stemmen moeten voorzien zijn van een datumstempel. Mocht dit niet het geval zijn, dan mogen ze na het sluiten van de stembussen niet meer toegevoegd worden. Het mag wel 3 dagen duren na het sluiten van de stembus dat ze geteld worden als ze op tijd voorzien zijn van de juiste stempel. De NOS heeft in het journaal de ondertiteling niet goed. Het woord stemmen verkeerd vertaald in tellen.

Mohawk2
Mohawk24 nov. 2020 - 11:43

"Hij wil dat het TELLEN van de stemmen stopt" Hij gebruikte inderdaad het woord 'voting', maar dat is een loze opmerking want de stembureau's aan de westkust waren toen al lang een breed gesloten dus het daadwerkelijk stemmen was al gestopt in heel de VS. Dus betekent niet anders dan dat hij doelde op het stemmen tellen (wat blijkbaar in zijn bevattingsvermogen 'stemmen' is). Hij wil dat er gestopt wordt met tellen omdat hij vindt dat hij reeds gewonnen heeft - ongehoord! Trump is als een tennisser die op het moment dat hij denkt dat hij voorstaat voor het eind van de wedstrijd juichend het veld afloopt en roept dat hij gewonnen heeft. Maar de wedstrijd is pas gespeeld als alle stemmen geteld zijn... en dat zijn ze nog niet. Biden kan nog steeds winnen.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:01

@Sjaak, Ouwens De stembus wordt pas gesloten als alle poststemmen met poststempel 3 nov. zijn geteld, ook als die later binnen komen, of het nou om 4 uur 's middags is of 4 uur 's nachts. In Pennsylvania tellen die nagekomen stemmen mee tot vrijdag, elders nog langer. Dus niet alleen het tellen gaat door, ook nieuw ingekomen poststemmen mogen nog meedoen. Dat wil Trump voorkomen, want dat kan alsnog zijn nederlaag betekenen. Wie beweert dat de voorsprong van Trump in Pennsylvania al zo groot is dat het met poststemmen niet meer in te halen is snapt de systematiek niet: wie weet komen er de komende dagen nog 100.000 nieuwe stemmen voor Biden binnen, allemaal met poststempel 3 nov. Het Supreme Court heeft de gang van zaken in bijv. Pennsylvania al goedgekeurd, de methodiek is dus volkomen legitiem. De sabotage van het Amerikaanse postbedrijf, via de nieuwe door Trump benoemde directeur die bijv. brievenbussen in zwarte wijken weghaalt, wordt zo aardig opgevangen. Zie bijv. https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200922_13976998/rechter-vs-posterijen-moeten-alle-verkiezingspost-afhandelen

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 12:55

Mohawk, De NOS is het niet met je eens. Ze hebben hun ondertiteling al aangepast. Die oranje Aap had het niet over TELLEN maar STEMMEN. Maar zoals het nu lijkt komt het gelukkig toch nog goed. Biden loopt flink in bij de beslissende swing states.

DaanOuwens
DaanOuwens4 nov. 2020 - 15:34

@ sjaak Jij schrijft: Stemmen die (op tijd) op de post zijn gedaan kunnen later binnenkomen (tot vrijdag) Ja dat weet ik al een paar weken. Verschild per staat. Mooi adt jij er ook achter ben. En je schrijft; Aan de poststempel zou je kunnen zien wanneer ze op de post zijn gedaan. En die enveloppe wordt geopende door een democratische en republikeinse teller. Die kijken naar het poststempel en naar de gegevens van de kiezer. De kans op fraude is nihil. Dus de uitspraken van Trump waren onterecht. En dus jouw tekst onterecht. Dus wacht ik op jouw excuses. @ Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft! Jij schrijft; De NOS heeft in het journaal de ondertiteling niet goed. Het woord stemmen verkeerd vertaald in tellen. De NOS heeft "vertaalt" wat Trump bedoelde. Namelijk het stoppen van het tellen van de stemmen die schriftelijk binnen kwamen. Dat onderwerp is de afgelopen weken uitgebreid aan de orde gekomen in de MSM. Inclusief het feit dat Trump zich hiertegen verzet omdat het aantal democratische stemmers per post meer dan 2 maal groter is als het aantal republikeinen. Het is niet zo dat het mijn verdienste is dat ik dat weet. Jullie hadden dat ook moeten weten voordat je deze discussie begon. Mijn eerste tekst was ook al: Het stemmen is al overal gestopt het tellen duurt tot vrijdag. Trump wil dat een deel van de uitgebrachte stemmen niet met telt. Daarom beweert hij dat het stemmen doorgaat. Maar het gaat om het tellen van de vaak per post uitgebrachte stemmen.

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 17:30

@sjaak 4 november 2020 at 11:07 I want the voting to stop. vertaling …….. Hij wil dat het TELLEN van de stemmen stopt. Alleen een debiel vraagt om het stemmen te stoppen terwijl het stemmen allang gestopt was...

MaxMax2
MaxMax24 nov. 2020 - 10:01

Ben benieuwd, blijf het eeuwig jammer vinden dat ze Biden naar voren hebben geschoven en niet Kamala Harris of Tulsi Gabbard..

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje34 nov. 2020 - 11:17

Kom, kom. Harris? Gabbard? Ze hebben daar gewoon momenteel helemaal geen aansprekende kandidaten. Misschien een volgende keer?

Pater
Pater4 nov. 2020 - 16:52

Warren had het gekund.

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!4 nov. 2020 - 10:00

De aardverschuiving blijft uit. Velen hier wisten het zeker, dit kan Biden niet verliezen. Als de democraten nog winnen, kruipen ze door het oog van de naald. Die oranje aap roept al jaren waanzinnige dingen, en nog lijkt hij ermee weg te komen. Hoe kan dit? * Slechte kandidaat van democraten? * Te veel vertrouwen in polls en te vroeg gestopt met campagne voeren? * Niet goed kunnen inschatten wat er daadwerkelijk leeft in het land en hoe Amerikanen denken? * Is Trump voor de Amerikanen echt zo slecht als wij denken? Ik denk dat wij het vanuit Europa slecht kunnen inschatten. Wij denken vanuit ons gedachtegoed en hoe wij hier leven. Dat is niet te kopiëren op Amerika. Ik ben er enkele keren geweest, in meerdere staten. Elke keer was ik verbaasd over hoe mensen denken, en hoe dingen in elke staat anders geregeld zijn. Laten wij het afwachten en hopen dat er geen rellen uitbreken.

JJP2
JJP24 nov. 2020 - 9:40

Toch lekker dat het wensdenken van de MSM hiermee (waarschijnlijk) wederom naar de prullenbak verwezen wordt.

1 Reactie
Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 10:21

Ik vind dat niet lekker, eerder zorgelijk dat onze MSM zo slecht geinformeerd blijft over de VS. In de Volkskrant werden ze 2 dagen terug ineens wakker en kwmaen met een reprotage dat het zo maar bleek dat de latino's helemaal niet voor 70% tegen Trump waren, maar in ieder geval in Florida eerder 70% of misschien zelfs veel meer juist voor Trump was. Onze MSM doet niet anders dan CNN en de NYT klakkeloos volgen in berichtgeving en hebben niet eens door dat die organisaties al lang niet meer als objectief gezien worden in de VS, die bedrijven gewoon politiek tegenwoordig en daar kan je dus niet blind op vertrouwen als je een afgewogen beeld wilt hebben van wat er bij de Amerikanen leeft.

Ecclesia
Ecclesia4 nov. 2020 - 9:35

Ruslands fantasie wordt werkelijkheid. Een VS met twee presidenten zo meteen. Trump mag zichzelf weliswaar president noemen, als de EU hem dadelijk niet erkent kan dat nog bijzondere gevolgen hebben.

RaymondenJoop
RaymondenJoop4 nov. 2020 - 9:13

Trump doet iets wat hij niet nodig heeft. De overwinning voorbarig claimen terwijl ie waarschijnlijk toch wel wint. Dat zet de toon voor de komende 4jr en hoe Mr President zijn beleid voortzet, dat belooft niet veel goeds. Wat een figuur is dat toch...

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 8:56

Het is echt om te kotsen deze man te zien spreken. De grootste leugenaar, oplichter, ophitser, na de 2e WO, staat zijn tegenstander EN het systeem te beschuldigen van oplichting. En miljoenen mensen staan hem toe te juichen. Heel bizar.

4 Reacties
Buitenstaander
Buitenstaander4 nov. 2020 - 9:25

Idd bizar, je zou toch denken dat elk weldenkend mens automatisch op Biden zou stemmen, alleen al om Trump weg te krijgen. maar... wij denken europees... en waarsch is de weerzin tegen het Washington establisment zo groot dat het niet uitmaakt , als diegene maar niet praat zoals ze in DC praten....

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 13:32

@Fidelio. Nee. Clinton herinner ik zeker wel. Liegen om een sex-affaire. Herinner jij je of Clinton zo enorm veel gelogen, beledigd en gediscrimineerd heeft als Trump? Ik heb het over de grootste (bedrieger) na de 2e WO. Dat is Trump 'by far'.

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 13:44

@Ploert. "Intussen staat, net als in de VS, ook in Nederland het kiessysteem onder druk " Hoezo "onder druk"? Vanwege corona wordt gezocht naar een veiliger manier van stemmen, zodat iedereen een moment, of methode, kan uitkiezen waarbij deze zich prettig voelt. Dat is alleen maar goed voor de democratie. En dat is uitstekend fraudebestendig in te richten. "Net als in de VS wijzigen machthebbers daarvoor simpel eigenhandig de wet." En zo komt het fake-nieuws aan het rollen. Of heb je deze onzin al klakkeloos van iemand anders aangenomen? Hier komt keurig een spoedwetvoorstel voor, waarover de Kamers dienen te stemmen. Zo democratisch als maar kan: "Voor deze aanvullende maatregelen is een wettelijke basis nodig. Daarom bereidt minister Ollongren een tweede spoedwetsvoorstel voor als aanvulling op de Tijdelijke wet verkiezingen covid-19".

Pater
Pater4 nov. 2020 - 16:40

@vdbemt Voor Trump & Ploert telt corona niet, dus als Amerikaanse staten en Tweede Kamer daar heel verstandig rekening mee willen houden bij verkiezingen kunnen ze alleen maar wereldvreemde complottheorieën bij verzinnen.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2020 - 8:45

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Pater
Pater4 nov. 2020 - 9:38

Kennelijk is een tamelijk eenvoudig artikel in de Vk toch te moeilijk voor je. Trump veroorzaakt enorme tekorten door belastingverlaging voor de rijken en de bedrijven, Biden wil enorm investeren maar vindt daarvoor dekking in belastingverhoging.

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 13:48

@Ploert (Pater) "Fijn dat je reageert Pater want je bent vast niet de enige die alleen aanslaat op propaganda dat in het eigen straatje past. En al het overige afdoet als nepnieuws." Weet je waar dit me aan doet denken? Aan wat Trump doet": anderen uitmaken voor en beschuldigen van dat waar hij zelf de ster in is.

Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...4 nov. 2020 - 8:42

Niet bepaald de voorgespiegelde "landside" met een ruime winst voor Biden. Zette vanmorgen om 6.00 uur mijn kijkbuis aan en hoorde opgewonden commentaren. Hoe anders dan 4 jaar geleden, destijds checkte de geluidsinstellingen omdat ik dacht dat het geluid was weggevallen. Gedurende de morgen veranderde op CNN het beeld geleidelijk, die dekselse Trump kon er verdikkeme best wel eens met de winst ervan door gaan. Wel een uiterst bedenkelijke speech van Trump met onnodige verdachtmakingen, president onwaardig!

3 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...4 nov. 2020 - 8:43

landslide

Herr Vorragend
Herr Vorragend4 nov. 2020 - 9:12

Ik probeerde een gelegenheid te herinneren waarin Trump wel een president waardige indruk maakte. Het lukte me niet....

Bastet2
Bastet24 nov. 2020 - 9:44

@Herr Vorragend Wat mij betreft bij de overdracht van de macht van Obama; die dat uiteraard keurig deed. Toen kon je nog even de indruk hebben dat het misschien mee zou vallen met Trump.

[verwijderd]
[verwijderd]4 nov. 2020 - 8:26

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Henri Zwols
Henri Zwols4 nov. 2020 - 9:02

"alles gaat volgens de regels" Zolang er geteld blijft worden wel ja.

RoelB3
RoelB34 nov. 2020 - 9:08

Er zijn nog zes staten, waarvan Trump in vijf voor ligt. Echter slinkt de voorsprong, aangezien nu de post-stemmen geteld dienen te worden en die bevoordelen Biden. Ook in Minnesota liep Trump eerder voor, maar is nu een Biden state. Alles gaat nu afhangen van wat er in de brievenbussen zit :) . Suggesties geven voor het afkappen van de poststemmetjes druist wel in degelijk tegen democratische waarden. Maar goed, dan moet er inderdaad wel daad bij het woord gevoegd worden.

vdbemt
vdbemt4 nov. 2020 - 9:49

" Spreken van een staatsgreep is dan ook gewoon onzin." Hij kondigt hem anders zelf wél aan. Sterker nog. Hij is er al mee begonnen: hij wil dat er gestopt wordt met het tellen van stemmen. Stemmen, die procedureel volledig juist zijn gedaan.

sjaak5
sjaak54 nov. 2020 - 10:10

@vdbemt Heb je ook een filmpje waarop hij oproept om het tellen te stoppen?

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 18:08

Hoeveel wil je er hebben Sjaak? https://www.youtube.com/results?search_query=trump+stop+counting+votes Had je ook zelf ff op kunnen zoeken hè, als 't je zo aan 't hart gaat

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 13:41

Die Sjaak. Wat een grapjas ben jij. Maar goed, het KAN natuurlijk dat jij geen radio en tv in huis hebt staan. Dan had je het de godganzedag langs zien of horen komen.

Sustainaboy
Sustainaboy4 nov. 2020 - 8:17

Gezien het 'live' kaartje op NOS gaat Trump er nog een boel belangrijke staten bij krijgen. De race lijkt gelopen.

7 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2020 - 9:14

Niet helemaal. North-Carolina en Georgia kunnen bijvoorbeeld het feestje voor Trump nog verpesten. In Georgia is de voorsprong van Trump flink gekrompen. Maar...in beide staten heeft men al 94% van de stemmen geteld. De marge voor een ommekeer is in beide gevallen dus klein. Als deze staten echter toch naar Biden gaan is het afgelopen voor Trump, mits Biden nog 1 andere staat binnenhaalt (ongeacht welke, maar het is wel zo dat hij alleen in Nevada voor ligt op dit moment). Maar goed, het lijkt er ook op dat Trump Wisconsin, Michigan en (zeker) Pennsylvania binnen gaat halen. In dat geval heeft hij genoeg aan 1 van de beide staten Georgia of North-Carolina. En..vergeet de stemmen per post niet. Het is volkomen onduidelijk hoe dát uit gaat pakken. Nog geen gelopen race dus. Alle ingredienten voor een puinhoop zijn aanwezig.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 9:53

Absoluut niet. Als de poststemmen zoals verwacht vooral naar Biden gaan kan Biden nog makkelijk winnen. Nevada (voorsprong B.), Wisconsin (idem) en één van de andere rustbelts is genoeg.

Sustainaboy
Sustainaboy4 nov. 2020 - 10:14

Inderdaad, Wisconsin begint om te slaan naar Biden

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 10:22

Het is geen gelopen race, maar er is voldoende reden tot ongerustheid. Een derde termijn zit er i in het huidige stelsel gelukkig niet in.

Pater
Pater4 nov. 2020 - 12:24

@Danielle Derde termijn: je onderschat Trump ...

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 nov. 2020 - 13:37

@Pater, nee hoor, maar het gaat in het huidige systeem niet lukken. Naar ik aanneem is 4 jaar tweede termijn niet lang genoeg om daar verandering in aan te brengen

Pater
Pater4 nov. 2020 - 16:48

@Danielle Zonder gekheid, als Trump had gewonnen zou hij er best iets op verzinnen. De ruime rechtse meerderheid in het Hoogger.hof was hem daarbij mogelijk te hulp geschoten. De man is een zeer effectieve volksmenner, ik zie al een Mars op Washington voor me, met tractors, motoren en gewapende milities in de laadbakken.

Rick Hofland
Rick Hofland4 nov. 2020 - 8:16

We zien wel wie er gaat winnen, maar ik ben toch net als 4 jaar terug heel erg telleurgesteld in onze MSM die wederom volstrekt niet aan heeft zien komen dat Trump zo veel steun heeft. Doen die lui zelf nog aan onderzoek, of nemen ze alleen maar gepolariseerde nieuwsberichten van Amerikaanse media over die anti-Trump is. PS Het is toch wel triest dat de democraten niet in staat zijn geweest iemand als kandidaat naar voren te schuiven die zo'n amateuristische president als Trump niet met een enorme overwinnen opzij heeft heeft kunnen zetten.

2 Reacties
Pater
Pater4 nov. 2020 - 9:55

Trump is een uiterst effectieve campaigner.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 18:05

Bull shit, er is buiten proportioneel veel aandacht voor de aanhang van humpty dumpty, en de mogelijkheid dat het gedrocht weer wint Maar ik heb wel vaker 't idee dat jouw nieuwsinname vrij beperkt is

Willem D2
Willem D24 nov. 2020 - 8:15

Vrees dat Trump gaat winnen met dank aan BLM en Antifa. De meerderheid van de bevolking houdt niet van rellen. Hetzelfde zag je in de jaren 60 In Frankrijk met de grote overwinning van de Gaulle na de studenten rellen.

3 Reacties
RonaldMokens
RonaldMokens4 nov. 2020 - 9:06

"Vrees dat Trump gaat winnen met dank aan BLM en Antifa. De meerderheid van de bevolking houdt niet van rellen. Hetzelfde zag je in de jaren 60 In Frankrijk met de grote overwinning van de Gaulle na de studenten rellen." Weet je wat je ook in de jaren 60 zag? De opkomst van de burgerrechtenbeweging en afschaffing van de apartheidswetten en Jim-Crow, ontworpen om Afro-Amerikanen te terroriseren en marginaliseren. Als reactie ontstond er onder blanken de electorale angst voor demografische verandering waar de Republikeinse partij tot op het heden op inspeelt met de zogenaamde Southern Strategy.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 18:02

Dat vrees je helemaal niet, daar zit je op te wachten. Want dan kun je die organisaties lekker de schuld (blijven) geven. Mensen die opkomen voor hun rechten en/of die ageren tegen fascisme vind je blijkbaar heel bedreigend Desondanks zijn die beslist niet de reden dat het oranje aapje wint, als ie wint...wat ik ernstig betwijfel

Evert5
Evert54 nov. 2020 - 22:39

@Karingin Waarom beledigt u een aapje?

JanB2
JanB24 nov. 2020 - 8:14

Even wennen he voor deze en gene: een volk dat voor zijn eigen ondergang kiest. Je kon het zien aankomen. Het was een reële mogelijkheid. Tenzij er nog rare verassingen tevoorschijn komen bij het tellen van de stemmen per post, en dat kan in dit achterlijke systeem, heeft Trump, in ieder geval op basis van de cijfers momenteel, redelijk ruim gewonnen. Na 4 jaar apencircus, na 4 jaar chaos, na 4 jaar lang nog geen deuk in een pak boter te hebben geslagen. De stompzinnigheid van het amerikaanse electoraat is echter ongeëvenaard. Dat kun je zo hebben bij belachelijk slecht onderwijs en media in handen van het kapitaal die info en vermaak uitzenden waar zo menige hersencel spontaan van afsterft. Jarenlang. We zien dus een democratie die zichzelf opheft, want hij is een blok aan het been geworden van de natie en de bevolking, en langzaam in een protofascistische nationaalstaat overgaat. We hebben dit eerder gezien. En we weten hoe het afloopt met dat soort landen. Slecht! En ook als er een wonder gebeurt (dat schijnt te kunnen) en Biden alsnog de overwinning op kan eisen dan is het kwaad feitelijk al geschied. De stemverhouding is immers 50-50. Ongeacht wat de verliezende partij, net zoals de vorige keer, achteraf gaat neuzelen over "winning the popular vote" of over "stealing the elections" (een Trumpiaans novum) : één en ander is een veeg en niet mis te verstaan teken aan de wand. Het land is verdeeld tot op het bot en de term "Verenigde Staten" een tegenspraak in zichzelf geworden. Trumpism is here to stay, zoveel is duidelijk geworden. Until the very end, welteverstaan. Which end? Wel, in ieder geval het einde van de VS zoals we het land hebben gekend. Hoog tijd dus dat wij in Europa onze eigen koers haan bepalen, ongeacht wie of wat er in het Witte Huis rondloopt. Leiders die het drinken van bleekwater adviseren tegen een virusinfectie kan ieder land immers missen als kiespijn. En een volk waarvan de helft op zo'n oetlul stemt ook, ongeacht wie uiteindelijk de verkiezing wint.

13 Reacties
harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 8:40

Max Westerman: “kiezers namen Trump pas serieus toen hij een waanidee begon te verspreiden. Amerikanen zijn dom. Dat clichébeeld probeerde Max Westerman, toen hij nog in Amerika woonde en werkte, altijd te bestrijden. Toch zien Amerikanen ook zelf dat hun land steeds meer verdrinkt in een vloedgolf van stupiditeit. 'Amerika wordt geregeerd door mensen die, als ze zelf al niet dom zijn, domheid in anderen stimuleren en uitbuiten. Trump heeft er zelfs zijn presidentschap aan te danken.'

Minoes&tuin
Minoes&tuin4 nov. 2020 - 8:41

Klopt!

Dave Velzen
Dave Velzen4 nov. 2020 - 8:46

Leuk ik vind het prachtig hoe Amerika zich naar de afgrond beweegt. Laat maar klappen daar dat is goed voor Canada, Carabisch gebied en Europa economisch gezien. Als ik Californië was of Hawai dat ging ik hard nadenken over zelfstandigheid.

Satya
Satya4 nov. 2020 - 8:57

Ach net als Stalinisme gaat Trumpisme niet overleven. Toen Clinton Gabbard schoffeerde en Sleepy Joe naar voren schoof wist je genoeg. De Amerikanen zijn klaar met de mooipraters. Waarschijnlijk is dit voor het falen van het Trumpisme het beste. Biden had geen bal geraakt en voor diepe teleurstelling gezorgd. Laar het wanbeleid van Trump maar in zijn gezicht ploffen.

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 9:00

Het dedain wat van deze reactie afdruipt, is de reden waarom Trump überhaupt tot president is verkozen en eventueel herkozen wordt.

Henri Zwols
Henri Zwols4 nov. 2020 - 9:07

"Als ik Californië was of Hawai dat ging ik hard nadenken over zelfstandigheid." De laatste keer dat een groepje staten zich wilde afscheiden van de Union leidde dat tot een burgeroorlog.

JanB2
JanB24 nov. 2020 - 9:17

@ Merel Waar gebeurd verhaal: zachtjes pratend amerikaans echtpaar (vroeger iets dat bijna niet voorkwam) op reis in Europa wordt gevraagd of ze uit de VS komen. Antwoord: "Yes, unfortunately". Zomaar een anekdote uit eerste hand.

JanB2
JanB24 nov. 2020 - 9:23

@ Bidet Welja. Blame the messenger. Dat dedain is gewoon op z'n plaats. Er staan hier in de buurt immers varkens in de wei bij wie alleen hun achterwerk al meer verstand heeft dan Joe Sixpack. Ik geloof ook dat je me niet helemaal begrijpt. Het kan me namelijk geen bal schelen wie deze verkiezingen wint. Ofschoon ik in Trump wel een nuttige idioot zie. Maar aan dat laatste is wel een voorwaarde aan verbonden: namelijk dat de stupiditeit aan de andere kant van de plas blijft. Neem nog een chlorix zou ik zeggen.

Buitenstaander
Buitenstaander4 nov. 2020 - 9:30

@Merel Altijd sterk, anderen 'dom' noemen. Wat is dat toch met de linkerkant van de samenleving om iedereen die het niet met ze eens is, of die ze niet snappen, dom te noemen. Verdiep je eerst eens in Amerika en kom dan met een reactie... Dat dedain altijd.

harmmeijer
harmmeijer4 nov. 2020 - 11:18

@ Norm Je hebt m’n reactie niet goed gelezen. Ik heb een citaat van Max Westerman geplaatst, die jarenlang in de VS heeft gewerkt als correspondent van RTL4. Hij spreekt uit ervaring over hoe het reilt en zeilt in de VS. Ik heb het nergens over de stupiditeit van de Amerikanen. Dat komt echt Max Westerman.

snieanders
snieanders4 nov. 2020 - 11:48

@ Norm Inderdaad daar word ik ook ZO moe van pffffffffff

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 17:58

Als je moe wordt van "linkse" reacties, moet je misschien niet op een linkse site gaan zitten. We zullen je niet missen hoor

JanB2
JanB24 nov. 2020 - 19:55

Iedereen met een beetje verstand, en dat is nu eenmaal op links wat ruimer voorhanden dan op rechts, beseft dat Trump een ramp is voor de VS. Sterker nog, iemand die dat na een puinzooi van 4 jaar nóg niet doorheeft balanceert op de grens van zwakbegaafd of bevindt zich zelfs ergens onder die grens.

Bernie2
Bernie24 nov. 2020 - 8:13

Mocht Biden niet de eerste VS president sinds 4 jaar worden kunnen de democraten dat alleen aan zichzelf wijten. Met de keuze voor een a-dynamische stoffige oude man hebben partijmastodonten de plank goed misgeslagen. VS'ers vragen een jonger, dynamisch persoon zoals bijvoorbeeld Obama. Kamala Harris op 1 was al een betere keuze geweest en de lijst is veel langer. Duidelijk is dat de helft van de VS'ers geen moer geeft om het feit dat door de falende Trump 240.000 coronadoden zijn gevallen en het nog erger wordt. Om over de rest van de binnenlandse ellende maar te zwijgen (zoals zorgverzekering voor iedereen, zijn racisme/verscheuring, verdamping van banen, hoge belastingen). Zijn onophoudelijke leugens gingen erin als koek. Als een herboren McCarthy waarschuwde hij de VS voor het communistisch gevaar Biden. Om over zijn isoleren van de VS van de rest v/d wereld maar te zwijgen. Als Biden het niet wordt wacht de VS 4 inktzwarte jaren, wellicht meer want (ultra)rechts heeft de smaak te pakken.

3 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2020 - 8:17

Volstrekt mee eens. Maar laten we als Europa met dat laatste ons voordeel doen.

Wappie Kappie
Wappie Kappie4 nov. 2020 - 8:27

Iemand met een beetje verstand weet dat Biden of wat voor democraat ook niet had kunnen voorkomen dat er onder die partij ook tienduizenden Corona-doden waren gevallen. Het is en blijft een afweging tussen economie en gezondheid. Bij Trump slaat die afweging duidelijk door in het voordeel van de economie en dat kan de gemiddelde kiezer schijnbaar wel waarderen. Als de democraten voor een veel strengere lockdown hadden gekozen, dan was het hun misschien wel aangerekend dat de economie in puin ligt. Wat dat betreft kun je het volgens mij niet goed doen. Kijk maar naar Nederland. We schommelen heen en weer tussen semi-lockdowns en economisch ingegeven versoepelingen. En wij hebben wel een regering die serieus valt te nemen. (Ten opzichte van Trump. Niet dat ik voor deze coalitie ben!) En ja: ik geef je volkomen gelijk over Biden. De democraten hebben weer een oude partij-mastodont uit de kast getrokken en daarmee verloren. Het is 2016 all over again.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 15:14

Nee Wappie, als je denkt dat er een rationele afweging is gemaakt door Genghis Can't, dan sla je de plank mis. Het interesseert hem gewoon niet, maar echt totaal niet. Zelfs zijn eigen besmetting heeft geen enkel reflectie teweeggebracht, wat genoeg zegt over zijn persoonlijkheidsstoornis. Hier een overzicht van Trumptastrophe's reacties vanaf 't begin van de crisis, luister, huiver, en probeer niet in janken uit te barsten: https://www.youtube.com/watch?v=IuVo4fnpLC8

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 8:12

Wanneer je minderheden betuttelend blijft behandelen, levert dat op lange termijn niks op.

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 8:10

'Nek-aan-nek race' Grappig, want Trump heeft geen nek.

1 Reactie
Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 15:07

LOL

NoahAmber
NoahAmber4 nov. 2020 - 7:58

Daarbij is het opnieuw van belang te onthouden dat er miljoenen stemmen per post zijn uitgebracht, waarbij het weken kan duren voor die allemaal geteld zijn, tot grote woede van Trump en de Republikeinen. Zal je toch maar gebeuren dat trump juist door die stemmen per post gaat winnen. Gaat hij dan zeggen dat die niet meetellen en geeft zich vrijwillig gewonnen?

2 Reacties
JanB2
JanB24 nov. 2020 - 8:18

Je cynisme en gevoel voor ironie bevallen me.

Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 14:58

Het lijkt me sterk dat er veel fanboys per post hebben gestemd, gezien het geroeptoeter over fraude. Nee, dat zijn in merendeel Biden votes

Thuiszitter
Thuiszitter4 nov. 2020 - 7:53

Trump staat er beter voor wat ik ervan begrijp. Komende vier jaar uitzingen met de clown , hou ik maar rekening mee.

1 Reactie
JanB2
JanB24 nov. 2020 - 8:22

Ik hield er al vantevoren rekening mee. Bij een electoraat dat nog enigszins spoort zou je hooguit 10% verwachten voor Trump, na 4 jaar ongeëvenaarde puinzooi. Met nadruk op hooguit. Maar zelfs de peilingen, doorgaans met een lichte bias richting Democraten, zaten al boven de 40% voor Trump. Dan is slechts een kleine verschuiving al voldoende om de zaak te laten kantelen.

Phil2
Phil24 nov. 2020 - 7:49

BBC star interviewer Andrew Neil zei en vroeg het bondig: met de Corona crisis "shouldn't these elections have been a slamdunk for the Democrats?" Nee dus. Hij had het er ook over hoe mis de polls en media het OPNIEUW hadden t.a.v. de uitslag. Op CNN hoorde ik een Democratic campagne strateeg zeggen dat hij Trump een fractioneel grotere kans geeft op de overwinning. Het lijkt op 2016 all over again.

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 7:36

Dat worden vier jaar Trump erbij, kan niet missen.

3 Reacties
Karingin
Karingin4 nov. 2020 - 14:56

Dat denk ik toch niet, vooral de stemmen per post laten op zich wachten en ik denk dat het merendeel daarvan naar Biden gaat. Tenzij de oranje dictator het voor elkaar krijgt om het tellen af te kappen, maar dan is 't een staatsgreep

Jerry Bidet
Jerry Bidet4 nov. 2020 - 15:25

Het tij lijkt te keren inderdaad. Had er geen rekening mee gehouden dat de stemmen per post nog geteld moeten worden.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 13:47

@Jerry Bidet. Trump houdt daar wel rekening mee. Daarom wil hij dat het stopt. Wat een inbreuk is, fraude, op het democratische proces. En dus roept deze bedrieger heel overtuigend naar zijn aanhang dat hij bedrogen wordt. En die aanhang slikt het zonder nadenken.