Joop

Trump dreigt IS-strijders vrij te laten als Europa ze niet opneemt

  •  
17-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald_Trump_(29496131773)
De Amerikaanse president heeft gedreigd honderden gevangengenomen IS-strijders vrij te laten als Europa ze niet opneemt en berecht. Trump deed zijn mededeling zoals gebruikelijk via Twitter. Volgens de Amerikanen is het laatste bolwerk van terreurgroep IS bijna gevallen, waarna de VS zijn troepen uit Syrië terugtrekt.
"De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen de 800 ISIS-strijders die we in Syrië hebben gevangen terug te nemen en te berechten. Het Kalifaat staat op omvallen. Het alternatief is geen goede, namelijk dat we gedwongen zijn ze vrij te laten."
"De VS wil niet toekijken hoe deze ISIS-strijders terugkeren naar Europa, wat wel verwacht wordt dat ze zullen doen. Wij doen zo veel en geven zo veel geld uit. Het is tijd voor anderen om naar voren te treden en het werk te doen waar ze zo goed in zijn. Wij trekken ons 100% terug na de overwinning op het Kalifaat."
IS zou momenteel nog een klein stuk grond in handen hebben in Baghouz, bij de oostelijke grens van Syrië. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) staan echter aan de voet van dat gebied en de verwachting is dat in de komende week ook het laatste restje van het Kalifaat zal zijn teruggenomen.
Er bevinden zich ook veel IS-strijders – en hun gezinsleden – in Koerdische gevangenschap. Hoewel er inmiddels enkele Europese landen zijn die de vrouwen en kinderen van strijders wel terug willen halen, lijkt vooralsnog niemand warm te lopen ook de gevanggenomen IS-strijders terug te nemen. De verwachting is dat na het terugtrekken van de Amerikanen, Turkije van de gelegenheid gebruik zal maken Koerdisch gebied in Syrië in te trekken. De Turkse president Erdogan heeft Trump verzekerd dat hij de overgebleven terroristen wel kan ‘uitroeien’. De Koerdische strijders die daar met steun van de Amerikanen tegen IS vochten en veel strijders in gevangenschap hebben, worden door Turkije echter ook gezien als terroristen. De Koerden hebben eerder al laten weten zonder verdere steun de gevangenen dan maar vrij te laten.
Die steun moet volgens de Amerikaanse vicepresident Mike Pence ook bestaan uit het sturen van troepen door Europese landen. Hij zei dat zaterdag op de internationale veiligheidsconferentie in München. Daar benadrukte hij dat het heroveren van IS-gebied niet voldoende is, maar dat de bondgenoten moeten blijven ‘jagen op de overblijfselen van IS.’ Dat kan volgens Pence wanneer legers van andere landen de plek van de Amerikanen innemen. De kans dat dat gebeurt lijkt niet groot. Buiten dat Europese landen niet bereid lijken troepen naar Syrië te sturen, ontbreekt ook een benodigd VN-mandaat.
Bronnen: NOS, Nu.nl / cc-foto: Gage Skidmore
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (68)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde21 feb. 2019 - 19:50

Het probleen met dit voorstel is niet het voorstel zelf maar waarom Trump er mee komt. De koerden willen van de gevangen af omdat zij wanneer de Amerikanen zich uit Syrië terugtrekken op zich zelf zijn aangewezen. En niet in staat zijn IS troepen die hun makkers komen bevrijden te verslaan. Met andere woorden, Trump doet zijn oproep om zich terug te kunnen trekken. En dat mag niet gebeuren. Dus laat ze voorlopig maar zitten, haal kinderen terug, zolang ze daar zitten zitten de Amerikanen daar ook.

Phil2
Phil219 feb. 2019 - 10:36

Niet onredelijk van Trump... behalve als je je realiseert dat Amerika zélf aan de wieg stond van de destabilisatie van Syrië en het ontstaan van Isis, na de inval in Irak als gung-ho reactie op 9/11. Zou Amerikanen sieren om hun eigen rotzooi op te ruimen. Maar goed, misschien kunnen we (net zoals we met de Turken tot een afspraak zijn gekomen) Isis strijders door de Koerden laten interneren tegen een hele royale beloning. Wellicht is het de gemeenschappelijke deler waarin Turken en Koerden elkander kunnen vinden. Hierheen halen zie ik niet zitten. Dan zit je na gevangenis straffen met het probleem van een bijna onmogelijke resocialisatie en jarenlange monitoring. Vergeet niet, dat we hier met 'spijtoptanten' te maken hebben die eieren voor hun geld hopen te kiezen omdat hun kalifaat weggevaagd is.

OlavM
OlavM19 feb. 2019 - 0:08

Praktisch nooit ben ik het met Trump eens, maar in dit ene geval wel. Het lijkt me volkomen logisch en voor de hand liggend dat de landen van herkomst de IS-strijders en hun gezinsleden weer moeten terugnemen. Het is te gek voor woorden dat b.v. Nederland denkt IS-strijders en hun gezinsleden in Koerdische gevangenschap te kunnen laten zitten. De Koerden, die de kastanjes op de grond uit het vuur hebben gehaald, kunnen dat niet op lange termijn bolwerken, en ook niet als niet-erkend Nood-Syrië de IS-ers berechten. De landen van herkomst dienen de eigen mensen terug te halen en zelf te berechten. Voor vrouwen en kinderen -voor de laatste geldt het dwingende VN-Kinderrechtenverdrag- geldt dit alles des te meer. Advocaat André Seebregts en Kinderombudsman Margrite Kalverboer hebben hierover zinnige dingen gezegd. Wil men dan dat IS-strijders "onder de radar" terugkomen in Nederland? Nederland doet labbekakkerig en denkt alles maar af te kunnen schuiven.

1 Reactie
Edwin8
Edwin819 feb. 2019 - 10:30

Nou ik vond ze helemaal niet zo veel zinnige dingen zeggen eigenlijk. André Seebregts zei gisteren nog dat iemand niet automatisch schuldig is als men in een bepaald land heeft gewoond. Die vent is krankzinnig naïef of gehaaid als ik weet niet wat. "Voor vrouwen en kinderen -voor de laatste geldt het dwingende VN-Kinderrechtenverdrag- geldt dit alles des te meer." De kinderen zijn onschuldig, maar moeten gewoon in een pleeggezin geplaatst worden. De vrouwen die zijn uit gereisd hebben een wreed regime ondersteund en zijn alles behalve onschuldig. In de humo stond een goed artikel. https://www.humo.be/humo-archief/398479/alexander-naessens-verloor-zijn-vrouw-bij-de-aanslag-van-is-in-new-york-ann-laure-is-de-vrouw-van-mijn-leven-of-ze-er-nu-is-of-niet?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1550151414 Er wordt te vaak voorbij gegaan aan het leed van de slachtoffers. De vrouwen die nu in Koerdische kampen gevangen zitten zijn alles behalve zielig en onschuldig. Opsluiten in een gevangenkamp en hun kinderen bij ze weghalen lijkt mij het beste.

Arjgev
Arjgev18 feb. 2019 - 16:04

Ik lees hier zoveel kritiek, heb nog nooit zoveel kritiek over obama eerder gelezen.

gravin2
gravin218 feb. 2019 - 14:37

Waarom worden die figuren niet daar berecht? Als ik in, bv, Duitsland wat uitsteek, word ik toch ook daar berecht en niet hier?

1 Reactie
Edwin8
Edwin818 feb. 2019 - 23:34

Door wie moeten ze dan worden berecht? Assad? Koerden? Iraakse regering? Assad is nu niet echt een toonbeeld van vaandeldrager voor de rechtsstaat. Koerden? Hebben de capaciteit er niet voor, en zijn nog steeds in oorlog verwikkeld. Iraakse regering? Ook hun zijn geen voorbeeld voor de rechtsstaat en zijn ook nog steeds in oorlog verwikkeld waardoor het aan financiële middelen ontbreekt om daders langdurig op te sluiten. Het projecteren van onze rechtsstatelijke samenleving op een door jarenlange burgeroorlog verscheurde regio is wel heel erg simplistisch. Hebben mensen wel vaker die aan de extreme kanten van het politieke spectrum hangen. (en in dit geval FvD, PVV) Paar oplossingen? Internationaal strafhof, al hebben die niet echt een goed trackrecord. Of inderdaad laten berechten door een Iraaks/Syrisch strafhof maar straf uitzitten in NL.

itsme3
itsme318 feb. 2019 - 11:16

Ach. Complot denken wordt wel erg extreem als haat een grote rol speelt.

Wilma3
Wilma318 feb. 2019 - 10:56

Ik zeg het niet vaak maar ik zou hetzelfde doen als Trump! Wij laten anderen zitten met onze rotzooi.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen18 feb. 2019 - 13:18

Wilma bedoelt natuurlijk dat "wij" -de Nederlandse regering- de terroristen die we zelf steunden met pick-up's, uniformen en andere humanitaire goederen, toch tenminste onderdak zouden moeten aanbieden in een Nederlandse gevangenis.

Edwin8
Edwin818 feb. 2019 - 23:40

Nou HM daar komt het uiteindelijk wel op neer. Men ontloopt ter rechterzijde nu die verantwoordelijkheid omdat men bang is voor de PVV en FvD. Maar we zouden toch sowieso de partijen uit Rutte 2 en 3 daar toch wel eens verantwoordelijk voor moeten houden. D66 toont eindelijk eens ballen om te zeggen dat we ze wel terug moeten nemen, vrees alleen ervoor dat ze nooit voor hele strenge straffen zullen pleiten. Als ik die advocaat bij EenVandaag hoor spreken weet ik al meteen wat het D66 standpunt gaat zijn. Wel terugnemen maar nooit verantwoordelijk houden voor hun daden. Dus stap 1: Politieke partijen eens verantwoordelijk houden voor hun inbreng in het conflict. Stap 2: uitreizigers wel degelijk verantwoording af laten leggen van de daden die ze ondersteund hebben met het aansluiten bij ISIS of al dan niet uitreizen naar het kalifaat.

Thuiszitter
Thuiszitter18 feb. 2019 - 3:15

Dit onderwerp speelt al 2-3 jaar , Nederland e.a. nemen hun verantwoordelijkheid niet en schepen nu derden er mee op. Ze komen nu druppelsgewijs terug met alle gevaren vandien. https://www.ad.nl/binnenland/op-deze-manieren-keren-is-strijders-druppelsgewijs-terug-naar-nederland~a6542b27/ Komt niet uit want dan klopt de begroting niet meer alles maar dan ook alles draait om de poen , overigens ook de reden van Trump’s woorden .

JanB2
JanB217 feb. 2019 - 21:39

Laat ze maar vrij. Sturen wij ze wel naar de Mexico en dan kunnen ze vandaaruit doorreizen (er staat immers nog steeds geen muur).

1 Reactie
Edwin8
Edwin818 feb. 2019 - 23:55

Mexico heeft al genoeg problemen. Stuur ze maar naar VVD gezinde gebieden. Jarenlang ondersteund door de VVD, nu mogen ze ook eens genieten van wat ze jarenlang ondersteund hebben.

Oki Doki
Oki Doki17 feb. 2019 - 20:35

Of de IS strijders blijven in het Midden Oosten maar daar gaan ze ze echt niet altijd gevangen houden en dan komen ze zeker terug naar Europa. Dat de IS strijders een gevaar zouden vormen lijkt me onzin. De IS strijders gaan naar de gevangenis en als ze ooit vrijkomen dan zijn dat de makkelijkst te volgen geradicaliseerde moslims omdat je natuurlijk weet dat het voormalige IS strijders zijn en daarnaast hoef je geen rekening te houden met privacywetgeving omdat het om voormalig IS strijders gaat. Degenen van wie je niet weet dat het geradicaliseerde moslims of andersoortige geradicaliseerden zijn lijken me heel veel gevaarlijker dan de IS strijders.

4 Reacties
Edwin8
Edwin817 feb. 2019 - 21:30

"De IS strijders gaan naar de gevangenis" Op basis van welke bewijslast? We hebben geen bewijs, dus de hoogste veroordeling die we eruit kunnen slepen is afreizen en aansluiten naar IS gebied. Met een paar jaar staan ze dus weer op straat. En als niet bewezen kan worden dat ze deel uitmaakten van IS, dan lopen ze al direct weer vrij rond. Onze rechtsstaat is hier niet voor geschikt.

Oki Doki
Oki Doki18 feb. 2019 - 6:52

Edwin Het deel uitmaken van een terroristische groepering is genoeg reden om iemand te veroordelen en voor de rest van zijn of haar leven in de gaten te houden.

Oki Doki
Oki Doki18 feb. 2019 - 6:56

Edwin En in het gebied waar ze nu zijn zullen ze ook niet lang vastzitten. Maar als ze dan vrijkomen om te gaan en staan waar ze zelf willen dan weten we niet waar ze zijn en wat ze van plan zijn. Het is dus in ons eigen belang dat ze veroordeeld worden en we mogen eigenlijk blij zijn dat we ze überhaupt kunnen veroordelen.

Ozon
Ozon18 feb. 2019 - 18:41

Okidoki “Dat de IS strijders een gevaar zouden vormen lijkt me onzin.” Dat lijkt me een wat positieve aanname. Het zijn er bovendien zoveel dat het de vraag maar is of we ze na 2 jaar cel (wat ze dan ook maar krijgen) wel in de gaten kunnen houden terwijl ze hier Berger gaan met ronselen.

Wilhelm Tell
Wilhelm Tell17 feb. 2019 - 19:12

@Jonathan: Hier heeft Trump toch wel een punt: het gaat om bv. Nederlandse IS-strijders, daar gevangen genomen. Dus eigenlijk terecht dat Nederland deze mensen terug haalt en berecht. Ik heb ze overigens ook niet graag hier, maar je kunt niet verwachten dat andere landen dit probleem voor ons oplossen.

1 Reactie
madbako
madbako18 feb. 2019 - 10:52

Zo werkt dat niet in internationaal recht waar ook de VS deel van uit maakt. Het zijn door Amerika gemaakte krijgsgevangenen en de VS zal ze zelf moeten opnemen en laten berechten. Eventueel voor een internationaal gerechtshof. Je kan niet zomaar zeggen: ok, dit is een Nederlander dus Nederland, hier aub!

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2019 - 17:24

Europese landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. De US ook: Nooit meer militair landen uit de brand helpen. ISIS is door US undercare ontstaan, dus een toontje lager mag wel.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 feb. 2019 - 16:07

Trump heeft hier een punt. Ik geloof dat Rusland en Frankrijk de enige landen zijn die strijders terughaalt. Nederland loopt met een grote boog om haar verantwoordelijkheid jegens haar onderdanen heen. Ondertussen zijn met name kinderen daar de dupe van. Ze zitten opgesloten in Koerdische kampen en er zal ongetwijfeld goed voor ze gezorgd worden. Maar zonder vader of moeder blijven het kinderen van Nederlandse onderdanen. Toon tenminste de moed om daar iets aan te doen en loop niet weg voor de schreeuwers van PVV of FVD.

4 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries17 feb. 2019 - 17:49

Ben het van A tot Z met je eens. Maar ja, de stem van de kiezer, hè?

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 18:18

"Ze zitten opgesloten in Koerdische kampen en er zal ongetwijfeld goed voor ze gezorgd worden." Ik ben daar ooit eens vier dagen in een heel klein dorpje langs de weg half in de modder blijven steken met een kapotte koppakking. Een van de dingen die me altijd zijn bijgebleven is, dat ze daar heel andere ideeën bleken te hebben over de opvoeding. "Trump heeft hier een punt." De vraag die daaraan vooraf hoort te gaan is: wat doet hij daar eigenlijk? Was hij daar misschien uitgenodigd? Mede door ons? Op welke titel?

Hans Zuyderveld
Hans Zuyderveld17 feb. 2019 - 18:50

[Trump heeft hier een punt.] Ja, maar het zou toch minder hyporcriet zijn als hij eerst Guantanamo Bay zou hebben gesloten en de verkiezingsbelofte van Obama daarmee had ingelost.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde17 feb. 2019 - 20:20

HM, er is toezicht door internationale hulpverleningsorganisaties. Het zijn Koerdische artsen die in het belang van de kinderen met klem aan dringen de kinderen, van wie een groot deel wees is, daar weg te halen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 feb. 2019 - 16:04

Ik verwacht dat de politieke vrienden van Trump als bauwde en Wilders nu gaan pleiten om deze gevangenen in ons land op te nemen.

Purper Floyd
Purper Floyd17 feb. 2019 - 15:32

Past natuurlijk helemaal bij het US principe dat US burgers in de US worden berecht. Al die honderden IS strijders uit Europese landen hebben een dubbel paspoort dus berecht ze maar in hun tweede ‘thuisland’.

2 Reacties
JanDuine2
JanDuine217 feb. 2019 - 20:39

"...... dus berecht ze maar in hun tweede ‘thuisland’"... Waarom dan wel niet? ... De meesten zijn hier geboren. Dus heeft Nederland "het eerste geboorterecht"

Ozon
Ozon18 feb. 2019 - 18:45

Verrekijker, Degenen die niet in NL zijn geboren, mogen die wel gewoon terug/berecht in hun land van herkomst?

Jonathan2
Jonathan217 feb. 2019 - 15:22

Hopelijk reageert Junker zo. Europa First, dus ruim je eigen rotzooi op, of stuur ze anders maar naar je maat in het Kremlin. Die zijn daar ook ze lekker bezig in Syrië. We hebben nog wel enkele miljoenen vluchtelingen voor je die we te danken hebben aan die kutoorlogen van jullie.

1 Reactie
Satya
Satya17 feb. 2019 - 18:29

We lopen er altijd achteraan dus de verantwoordelijkheid ligt net zo goed bij ons. Laat Syrië strijders maar veroordelen, de kinderen kunnen we terug halen.

Linkse Meid
Linkse Meid17 feb. 2019 - 15:05

Het is een plicht voor Nederland om op zijn minst 10 mensen, die hevig getraumatiseerd zijn, op te vangen, hulp en onderdak geven. Zo moeilijk kan dat niet zijn? Desnoods moet de VN Nederland dat verplichten.

4 Reacties
Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks17 feb. 2019 - 18:21

Lijkt me beter dat Nederland ze opsluit en voorlopig opgesloten houdt. Na een zorgvuldige juridische procedure uiteraard.

Rara14
Rara1417 feb. 2019 - 19:18

Waarom zou Nederland niet alle Nederlandse strijders opnemen (terugnemen)? Trump vraagt alleen aan de landen om de IS strijders uit hun land terug te nemen. Lijkt mij logisch.

M7
M717 feb. 2019 - 20:57

Voor je beeld: de VN kan Nederland niets verplichten .

Ozon
Ozon18 feb. 2019 - 18:47

Linkse Meid Heb je het dan over de daders (IS-strijders, moordenaars, verkrachters, slavenhandelaren en -houders) of over de slachtoffers? Dit artikel gaat over de daders.

Crunchy Frog
Crunchy Frog17 feb. 2019 - 13:03

[Daar benadrukte hij dat het heroveren van IS-gebied niet voldoende is, maar dat de bondgenoten moeten blijven ‘jagen op de overblijfselen van IS.’] Toch wel sneu voor de Loser-in-Chief dat zelfs zijn eigen vice-president zijn verhaaltje dat IS verslagen zou zijn in het openbaar onderuithaalt.

RealistischLinks
RealistischLinks17 feb. 2019 - 11:58

Ik vind Trump over het algemeen maar een botte hork, maar soms kun je dat beter ook maar zijn. De Europese landen kennende. Als je je hier niet van meet af aan hard opstelt dan gebeurt er simpelweg niets. En Trump heeft gelijk. De Europese landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen en zelf hun IS-burgers terugnemen en berechten. Of ze moeten zorgen dat er een deal komt met Syrië of Irak waarbij de IS strijders daar in de cel belanden. Je moet in ieder geval niet weer de Amerikanen het werk op laten knappen.

2 Reacties
Jonathan2
Jonathan217 feb. 2019 - 15:17

De Amerikanen zijn dat land illegaal binnengevallen, net als Irak, en nu moeten wij hun rotzooi opruimen. Europa moet helemaal niets, hebben geen enkele verplichting om Amerikaanse gevangen op te nemen. Hij stuurt ze maar naar Rusland, die zijn daar wel bezig. Laat Trump maar die miljoenen vluchtelingen opnemen die ze hebben veroorzaakt.

HM van der Meulen
HM van der Meulen17 feb. 2019 - 16:24

Dat zeg ik ook altijd tegen mijn echtgenote: Nu is het jouw beurt, ruim dat even op.

henk-alexander
henk-alexander17 feb. 2019 - 11:37

'(…)Dat kan volgens Pence wanneer legers van andere landen de plek van de Amerikanen innemen. De kans dat dat gebeurt lijkt niet groot. Buiten dat Europese landen niet bereid lijken troepen naar Syrië te sturen, ontbreekt ook een benodigd VN-mandaat.' Juist. Er is geen internationaalrechtelijke grondslag voor de aanwezigheid van de Verenigde Staten in Syrië. Ze zijn er illegaal, zoals in Al-Tanf waar ze op het grondgebied van een soevereine staat zonder zijn toestemming zelfs een militaire basis gevestigd hebben. Simpel gezegd maken Europese landen, met het 'terugnemen' van gevangen IS-strijders, zich a.h.w. schuldig aan 'heling'. Laat het Syrische bewind zich maar bezighouden met de IS-strijders die zich op zijn grondgebied bevinden. Kortom, Trump moet die terroristen overdragen aan Damascus - en zo snel mogelijk Syrië verlaten. Of Trump kan ze zelf houden en naar Gitmo overbrengen.

Lanca
Lanca17 feb. 2019 - 11:04

Ik begin Trump steeds meer te waarderen. Hij heeft volkomen gelijk dat hij het gevangen genomen crapuul wil spreiden over de bondgenoten, maar de laffe Europese elite heeft, onder invloed van het linkse anti-amerikanisme, altijd al de VS de kastanjes uit het vuur laten halen, een zeer egoïstische instelling daar men, indien een en ander fout gaat, de schuld weer lekker bij de VS kan leggen. Indien is'ers in Europa zouden worden berecht en gevangen worden gezet, zou dat kunnen leiden tot ernstige rellen en aanslagen door aanhangers van het 'pure mohammedanisme'. En dat zijn er nogal wat. Zoals gewoonlijk zal men in Europa weer zwichten voor deze chantage.

5 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout17 feb. 2019 - 11:38

@ Lancia: Om te beginnen is het onfatsóenlijk om Europa per Twitter voor het blok te zetten. Zulks gebeurt normaliter altijd nog langs diplomatieke weg! Ten tweede hebben de Amerikanen zichzelf `uitgenodigd' in Syrië, (plus Irak & Afghanistan) daar maximaal bijgedragen aan politieke chaos, zoals ze binnenkort zullen doen in Venezuela en Iran. Het getuigt van bruut en misplaatst chantagegedrag van Trump om op deze infantiele wijze opperhoofd te spelen en zich slachtofferig te beklagen als niet iedereen in óns Europa gediend is van eigengereid Amerikaans initiatief plus dubieuze directieven van neoconservatieve elementen in `t Witte Huis & Pentagon.

Henk Joh
Henk Joh17 feb. 2019 - 12:22

“de laffe Europese elite heeft, onder invloed van het linkse anti-amerikanisme, altijd al de VS de kastanjes uit het vuur laten halen, een zeer egoïstische instelling”. Volgens mij is het toch Amerika die altijd van de partij wilde zijn: opeenvolgende Eisenhower, Truman en Nixon Doctrines. Die er overigens goed voor gezorgd hebben dat Amerika economisch (dank voor de oliebetaling in greenback) en militair wereldleider werd.Bent u nu echt de Amerikaanse rol vergeten in al die landen? Bent u vergeten dat er nog altijd gevangenen in Guantánamo Bay zitten, zonder enige vorm van normale vervolging, die in strijd met de Geneevse conventie gemarteld worden? Helaas heeft Europa inderdaad geen goed “buitenland beleid”. Maar de aanpak van Europa is meestal wat diplomatieker. Overigens is Trump juist splijtzwam in één Europees geluid

Jonathan2
Jonathan217 feb. 2019 - 15:12

Europa First. Laat Trump maar lekker zijn eigen rotzooi opruimen. Ze zijn die oorlogen begonnen, en zijn zelf verantwoordelijk voor hun eigen gevangenen. Anders stuurt hij ze maar naar zijn maatje in het Kremlin. Feitelijk dreigt die gestoorde Trump met mogelijke aanslagen in Europa van IS'ers, en natuurlijk staat radicaal rechts dit nog toe te juichen ook. Steunen nooit het landsbelang slechts de grootste radicale racistische hoop. Eigenlijk zou Merkel hem 1 miljoen vluchtelingen moeten sturen, die wij te danken aan die kutoorlogen van de Amerikanen. maar gelukkig weet je links nog de schuld te geven van je gestoorde wereldbeeld.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2019 - 17:33

Ik begin Trump steeds meer te waarderen. Hmm, volgens mij waardeerde je Trump altijd al. Een combinatie van gerichte blindheid voor feiten en iemand 'die zegt waar het op staat' gaat er bij jou in als zoete koek. De blindheid: wie maakt de rommel? was dat Europa? Nee dat was om WMD dreiging uit de wereld te helpen. De US had vastgesteld dat ze er waren en dat de dreiging te groot was om dat maar te laten lopen, toch? Of erger nog, het was B jr die het werk van zijn vader wilde afmaken, en daar zou Europa dan de hand moeten reiken om de troep die ze hebben achtergelaten op te ruimen. Maar dat is voor Lanca een 'Foutje, bedankt', verhaal.

Wilma3
Wilma318 feb. 2019 - 14:23

Grappig hoe rechts denkende mensen altijd op een onbeschofte domme wijze over 'linkse' mensen praten en schrijven. Hier dan een linkse die ook vind dat Trump op dit punt gelijk heeft. Maar nog even een vraag: uit wie bestaand dan eigenlijk de laffe Europese elite heeft, onder invloed van het linkse anti-amerikanisme? je hebt kennelijk de Europese politiek al een tijdje niet meer gevolgd anders was het je opgevallen dat Europa steeds rechtser wordt!

Oki Doki
Oki Doki17 feb. 2019 - 10:58

Toch wel weer een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van het moderne Europa, dat Donald Trump degene is die er bij Europa op aan moet dringen om internationale verantwoordelijkheid te nemen. Ik bedoel als je zelf geen fan bent van de IS strijders dan kun je toch niet van de Koerden die nota bene IS hebben bevochten dat zij alleen met al die IS strijders blijven zitten. IS strijders waar ze eigenlijk niets mee te maken hebben, het zijn westerse strijders.

1 Reactie
Cave Canem
Cave Canem17 feb. 2019 - 12:23

Obama deed hetzelfde door met gevangenen in Guantanamo bij de Europeanen te lopen leuren. Vergeefs. Men liet hem stikken. Ben benieuwd wat ze nu doen.

Poezenmens
Poezenmens17 feb. 2019 - 10:57

IS is de rotzooi die de Amerikanen veroorzaakt hebben in hun oorlog tegen het Irak van Saddam (honderdduizenden Iraakse burgerslachtoffers). Mij is altijd geleerd dat je zelf verantwoordelijk bent voor de rotzooi die je veroorzaakt hebt.

6 Reacties
Loebkesman
Loebkesman17 feb. 2019 - 11:19

Merel. Weet je de afkorting van IS en waar ze voor staan? Alleen dat zegt genoeg.

Edwin8
Edwin817 feb. 2019 - 16:24

Och, was het leven maar zo simpel. Hoewel de oorlog in Irak heeft meegespeeld in het creëren van een machtsvacuüm waar de Ba'ath partij een belangrijke rol heeft gespeeld in het verzet tegen de amerikanen is het toch wel iets te simpel om voorbij te gaan aan de gelikte propaganda en ideologie van ISIS. Maar ja, veilig weggestopt in Nederland hoef je daar natuurlijk ook niet over na te denken. Sus jezelf gewoon lekker in slaap met de gedachte dat de amerikanen overal schuldig aan zijn. Houdt het leven lekker overzichtelijk.

Poezenmens
Poezenmens17 feb. 2019 - 16:44

“Sus jezelf gewoon lekker in slaap met de gedachte dat de amerikanen overal schuldig aan zijn.” De Amerikanen niet, maar Cheney, Rumsfeld, Bush en Blair wel. Zij zijn een illegale oorlog begonnen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen17 feb. 2019 - 17:38

Nou Ed, enlighten us dat de oorlog heeft meegespeeld is mijns inziens een behoorlijk understatement

Arend Wortel
Arend Wortel17 feb. 2019 - 18:35

Ja, na het vertrek van de Amerikanen hadden die mensen natuurlijk geen andere keuze dan over te gaan tot het verkrachten, martelen, afslachten en tiranniseren van de lokale bevolking. Stel je voor dat je die IS strijders zelf ook ergens verantwoordelijk voor moet houden. Dan is het veel makkelijker om de VS overal de schuld van te geven.

Edwin8
Edwin817 feb. 2019 - 21:51

Nou Stokje. De opkomst van IS heb ik redelijk gevolgd. Ik zat destijds noodgedwongen thuis, en volgde al wat tweeps die meer nieuws uit de golfregio deelden dan dat er op de reguliere media te zien was. Hoewel de beelden gruwelijk waren, verplichte ik mezelf om toch de propaganda films te kijken. Simpelweg omdat ik wilde zien hoe het kwaad van deze tijd eruit zag. Mensen die na aanleiding van die beelden besloten naar Syrië te gaan hoeven bij mij niet aan te komen met het wir haben es nicht gewust argument. Veel propaganda films draaiden juist om dood en verderf en wellicht is het de best gedocumenteerde genocide. Dat komt niet alleen maar door de oorlog in Irak. De oorlog in Irak en de burger oorlog in Syrië heeft een machtsvacuüm gecreëerd waarin IS is ingestapt. Maar buiten Irak en Syrië is IS ook actief in Afrika en Azië. Daar heeft men aanhang weten te werven onder de leden van Boko Haram dan wel Abu Sayyaf. Beiden staan bekend als Jihadistische organisatie`s. Het machtsvacuüm in Syrië en Irak gaf de gelegenheid aan IS om zich te profileren, maar de ideologie is alom aanwezig.

punt2
punt217 feb. 2019 - 10:44

Dat gaat een interessante situatie worden, NAVO-leden die Koerden moeten gaan beschermen tegen NAVO-lid Turkije. Een Turkije die net zo makkelijk steun zal zoeken bij Rusland om de vijanden van Assad te bestrijden.

Bernie2
Bernie217 feb. 2019 - 10:37

Ik hoef die IS (en aanhangende groepen) moordenaars hier niet. Doodenge gasten met een doodenge en perverse ideologie dat niets met de vreedzame islam te maken heeft. IS-strijders terugnemen... alsof wij dat tuig op een missie zouden hebben gestuurd. Ik dacht het niet. Wat als Trump zijn Guantanamo Bay nou eens onder zijn arm zou meenemen naar Syrië. op de grens met Irak, en daar die levensgevaarlijke IS-moordenaars en Al Qaida adepten een gezellige definitieve verblijfplaats bieden? Met beurtelingse oppasshifts door Europa, Turkije, Syrië en de VS.

1 Reactie
Edwin8
Edwin817 feb. 2019 - 16:18

Oftewel, je pleit voor het koloniseren van een stukje Syrië/Irak om daar een gevangenenkamp neer te poten voor het tuig. Of de plaatselijke bevolking daar op zit te wachten na al die jaren ellende komt niet eens in je op. Eerlijk gezegd zit ik ook niet te wachten op het tuig van IS. Simpelweg omdat ze hier nooit en te nimmer een fatsoenlijke straf voor hun daden zullen krijgen daar onze rechtsstaat niet toereikend is. Persoonlijk zou ik ze de optie aanbieden voor levenslang achter de tralies of de kogel. Maar dat gaat niet, en omdat het ook niet eerlijk is tegenover de bevolking van Syrië en Irak, zeg ik toch dat het misschien beter is om het tuig terug te nemen. Maar dan wel 24/7 onder AIVD toezicht. Desnoods plaatsen we ze allemaal in Vught of bouwen we een gevangenenkamp voor ze hier in NL.

Erik20
Erik2017 feb. 2019 - 10:14

Ik ben benieuwd of de Trump-liefhebbers in Europa hem nog steeds zo geweldig vinden na deze uitspraak... al zag ik nu al reacties voorbijkomen dat het "natuurlijk" de schuld van links is als die ISIS-strijders hier zouden komen...

4 Reacties
Sonic2
Sonic217 feb. 2019 - 10:58

Haha inderdaad. Uiteraard hoor en lees je ze niet. Het zou de ultieme nederlaag zijn namelijk. Erkennen dat je al twee jaar achter een compleet maffe dictator aan loopt. De enige reden dat ze het niet erkennen, is dat ze dan CNN, MSNBC, Volkskrant, NOS, Joop, Daan Ouwens en het meest erge Sonic gelijk moeten geven. De enige reden. En we moeten nog twee jaar door met dit complete circus. Met deze malloot die veel te veel macht heeft en ook nog over een rode knop bezit. Misschien kunnen we vanaf 2021 weer een president in de Oval Office zetten in plaats van de reality "ster" die we de afgelopen jaren hebben gehad en waar we door rechts radicaal gedram nog 2 jaar aan vast zitten. Vooral even de namen noteren van de politici in Nederland die deze proleet steunen. Baudet en Wilders. En nooit in Nederland ook maar een politicus mandaat geven die deze clown steunt. Nooit meer. Ik moet zeggen dat ik vanochtend zat te gniffelen toen ik dit bericht las. Ondanks dat het bericht zo serieus was. Mijn god. Wat een circus is dit en wat een uit de hand gelopen grap is dit. Satire en realiteit lopen al jaren door elkaar. Misschien Alec Baldwin de plek maar laten overnemen van Trump. Wat een circus niveau.

Loebkesman
Loebkesman17 feb. 2019 - 11:16

Erik20 Waarom niet want hij vraagt Europa deze mensen te berechten. Volgens mij zijn het de zogenaamde Syrië-gangers uit de door hem genoemde landen. Ik vind het wel logisch dat de landen verantwoordelijk zijn voor hun onderdanen hen dan ook berechten. Waarom bestaan er anders uitleveringsverdragen?

Loebkesman
Loebkesman17 feb. 2019 - 11:24

Sonic, je geeft je zelf wel te veel eer hoor. Het is maar de draai wat je er aan geeft.

Sonic2
Sonic217 feb. 2019 - 12:33

@ Loebkesman Als Obama/ Pechtold/ Klaver ook maar 1 procent van het gedrag en het beleid had vertoond (dan de linkse kant uiteraard) was hij compleet afgemaakt door Geenstijl en Dagelijkse Standaard. Klaver vergeleek zich met Obama. Trump vindt zich de beste president ooit. Over Klaver viel heel rechts Nederland heen. Rechts is blij met Trump. Want hij zegt wat hij denkt. De economie in Nederland loopt prima. Dat is ondanks Rutte. De economie in Amerika loopt prima. De verdienste van Trump. Rutte 3 schaft de dividend belasting af. Ze kiezen voor de rijken. Trump doet hetzelfde. Hij maakt zijn verkiezingsbelofte waar. Het is gewoon schaamteloos. Echt compleet schaamteloos hoe Trump voor rechts nationalisten en succes MOET worden. Links moet ongelijk krijgen. Je weet zelf ook wel dat het klopt. U kent Geenstijl goed. Als Klaver morgen zegt dat Geenstijl fake news is dan regent het haat op FB. Dan maakt Geenstijl hem af. Dan zal Klaver een dictator zijn. Het is ook een "base" dingetje. Het zijn hier altijd de diehard Fvd en PVV stemmers die hem verdedigen. En in Amerika altijd het sneue Fox News. De gelovigen. De rest heeft Trump al lang al opgegeven. Behalve de drammers en de gelovigen. Want ongelijk bekennen is wel het laatste wat ze willen en wat ze doen.

Joop den Uil
Joop den Uil17 feb. 2019 - 9:51

Trump zaait zoals gewoonlijk angst , maar als hij dat meent heeft Europa (en Nederland in bijzonder) een ernstig probleem want meeste IS strijders willen doorgaan en komen lineaal rectaal naar Europa toe om dat te doen.

1 Reactie
madbako
madbako17 feb. 2019 - 10:48

meeste IS strijders willen doorgaan en komen lineaal rectaal naar Europa toe om dat te doen. En waar zouden ze hier in Europa dan moeten strijden voor hun Kalifaat? In Persingen?