Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump dreigt bevolking met inzetten leger om protesten te stoppen

  •  
02-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
trump
President Trump heeft maandagavond verklaard dat hij het leger wil inzetten als lokale autoriteiten geen einde maken aan de protesten tegen racistisch politiegeweld. Hij dreigde ook een avondklok in te voeren. Vervolgens liet hij met traangas een geweldloos protest beëindigen op de route naar een nabij het Witte Huis gelegen kerk. Trump wilde voor de kerk een persmoment creëren. Staand voor de kerk hield hij een bijbel op naar de aanwezige beeldmedia.
Die geste is geen toeval. Een analyse stelt dat Trump op deze manier zijn extreemrechtse en uiterst christelijke aanhang bedient die de Verenigde Staten zien als het Beloofde Land dat bedreigd wordt door Satan die samenwerkt met minderheden en linkse Amerikanen.
Voor de inzet van het leger beroept Trump zich op een zelden gebruikte wet uit 1807. De wet is voor het laatst gebruikt in 1992, ten tijde van de grootschalige opstand rond de mishandeling van Rodney King door de politie van Los Angeles. Het was een van de eerste racistische misdrijven door agenten die werd vastgelegd door ooggetuigen met een videocamera en daardoor aangetoond kon worden. De beelden leidden destijds tot dagenlange protesten die gepaard gingen met uitbarstingen van geweld.
De protesten die nu door vrijwel de hele Verenigde Staten plaatsvinden gaan hier en daar gepaard met rellen en plunderingen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid trachten extremisten met gewelddadige provocaties een burgeroorlog te ontketenen.
Trump verklaarde zichzelf de president van ‘law and order’ en dreigde lokale autoriteiten dat het Amerikaanse leger “de problemen snel zal oplossen”. Democratisch senator Kamala Harris reageerde met: “Dit is niet de taal van een president. Het is de taal van een dictator.”
De Democratische senator Ron Wyden uit Oregon sprak van een “fascistische speech” die grenst aan een oorlogsverklaring tegen de eigen bevolking.
Commentatoren en politici reageren met verbijstering op het gedrag van Trump. De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, vroeg zich af hoe diep de president kan zakken vanwege de inzet van traangas zodat hij gefotografeerd kon worden voor een kerk.
De geestelijken van de bewuste kerk, de St. Johns Episcopal Church die ook wel bekend staat als de kerk van de presidenten, spraken hun afschuw uit over het gedrag van Trump. De geestelijken trachten de demonstranten bij te staan maar werden ook zelf slachtoffer van het politiegeweld.
De lokale autoriteiten uit het nabijgelegen Arlington hebben na de actie van Trump onmiddellijk hun politieagenten teruggeroepen uit Washington. Die waren uitgeleend aan de hoofdstad om te assisteren bij het handhaven van de openbare orde. Ze zijn verbijsterd dat Trump die hulp in plaats daarvan gebruikte om een persmoment voor zichzelf te regelen.
Vanuit de Republikeinse gelederen bleef het voornamelijk stil.
Legerhelikopters worden al ingezet om vreedzame protesten onmogelijk te maken.

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.