Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trump deporteert immigranten maar gijzelt hun kinderen

  •  
16-06-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
130 keer bekeken
  •  
USA POLITICS CALIFORNIA TRUMP IMMIGRATION RALLY

© 2018-06-14 18:13:54 epa06808899 Protesters denounce the US President Donald J. Trump administration's policy of separating detained immigrant children from their parents during a rally and ma

De regering van Donald Trump gijzelt kinderen van immigranten. Volgens de laatste cijfers van Homeland Security werden er tussen 19 april en 31 mei 1995 kinderen gescheiden van 1940 volwassenen en daarna vastgezet. De kinderen zijn vaak in totale paniek nadat ze bij hun ouders zijn weggeplukt en hebben geen recht op een advocaat, voogd of ambtenaar van het hof die hen bijstaat. Hun ouders hebben evenmin recht om te weten waar hun kinderen zijn of we wanneer ze hen weer zullen zien. Als besloten wordt over te gaan tot uitzetting, gebeurt dat in veel gevallen zonder hun kinderen. Mensen worden dus gedeporteerd zonder hun kinderen, of zonder dat zij zelfs maar weten waar zij zijn en hoe hen te bereiken.
Volgens minister van Justitie Jeff Sessions is het nu eenmaal de wet en dicteert de bijbel dat men de wet hoort te eerbiedigen. Er staat echter nergens in de wet dat migrantenkinderen van hun ouders gescheiden zouden moeten worden aan de grens. Dat is nieuw beleid, bedoeld om immigratie te ontmoedigen, dat de regering van Trump zelf aankondigde op 6 april jongstleden. President Trump liegt op twitter dat de Democraten, die momenteel geen enkele meerderheid hebben om wetgeving door te kunnen voeren, verantwoordelijk zouden zijn voor het wrede beleid, terwijl hij er intern geen enkele kritiek op duldt. Artsen en kinderpsychologen waarschuwen ondertussen voor de permanente gezondheidsschade die kinderen oplopen als gevolg van dit beleid. Colleen Kraft, voorzitter van the American Academy of Pediatrics, bezocht een opvangcentrum voor immigrantenkinderen in de Rio Grande Valley in Texas en beoordeelt de opvangcentra als hoogst ongeschikt voor jonge kinderen die vaak gevaarlijke landen zijn ontvlucht en net zijn gescheiden van hun ouders:
Door deze kinderen van hun ouders te scheiden brengen we hen onherstelbaar letsel toe. Het lange termijn gevolg van toxische stress is dat de hersenontwikkeling schade oploopt. Deze kinderen krijgen onvermijdelijk gedragsproblemen en langdurige gezondheidsproblemen.
Antar Davidson, die als hulpverlener werkzaam was in een gelijksoortig opvangcentrum in Tucson, Arizona nam deze week ontslag omdat hij niet langer kon aanzien hoe er werd omgesprongen met het grote aantal jongere, getraumatiseerde kinderen voor wie geen passende hulp beschikbaar was. Het breekpunt kwam voor hem toen hij twee kinderen uit hetzelfde gezin van 6 en 10 jaar oud moest vertellen dat ze elkaar niet mochten vasthouden:
Ze riepen me op over de intercom. En ze vroegen me om aan die kinderen te vertalen dat de regels van het centrum zijn dat ze elkaar niet mogen knuffelen. Dit waren kinderen die net van hun moeder gescheiden waren, die samen wegdoken en elkaar stevig vasthielden in een wanhopige poging om maar niet gescheiden te kunnen worden.
Anne Chandler is directeur van de Tahirih Justice Center-afdeling in Houston, een ngo die zich specialiseert in hulp aan vrouwelijke immigranten en hun kinderen. In een schokkend interview met Houston Monthly deelt ze wat ze de afgelopen weken zoal zag:
Het idee van zero tolerance onder het geldende beleid is dat het ons niet interesseert waarom je bang bent. Of dat nu religie is, politieke vervolging, bendes, wat dan ook. Voor alle asielzoekers geldt dat ze zullen worden opgesloten in een detentiecentrum en dat hun kinderen hen zullen worden afgenomen. Dat is het beleid.
Dat geldt dus ook voor mensen die zich keurig met een asielverzoek melden bij de autoriteiten. Voor zover dat nog mogelijk is, want een aantal legale grensposten is simpelweg gesloten. Mensen slapen dagenlang op een brug bij de grensovergang in afwachting van iemand die hun aanvraag in behandeling neemt, om vervolgens te horen te krijgen: “Nee sorry, we zitten al vol vandaag en kunnen je aanvraag niet verwerken.” Volgens Chandler werd het beleid in mindere mate al toegepast sinds oktober vorig jaar, maar werd er over die kinderen beweerd dat zij zonder begeleiding de grens over zouden zijn gekomen:
We zagen ongeveer 600 kinderen die tussen oktober en mei van hun ouders werden afgenomen en toen een explosie van de aantallen in mei. The Office of Refugee Resettlement neemt al die kinderen op en stelt dat het onze kinderen zijn, dat ze hier alleen kwamen. Het is een verzinsel. Deze kinderen kwamen hier met hun ouders. Wij creëren zelf deze crisis waarbij we kinderen laten lijden om deze draconische benadering van gezinnen die asiel en een veilig heenkomen zoeken mogelijk te maken… Het feit dat ik, als een advocaat die gespecialiseerd is in deze materie, niet naar een detentiecentrum kan gaan en een moeder of vader kan vertellen wat de legale procedure is om hun kind terug te zien of te krijgen, zelfs als ze terug willen? Ik moet hen vertellen: “Ik denk niet dat dat mogelijk is.” En in mijn ervaring worden kinderen niet aan hun ouders teruggegeven als ze uitgezet worden.
Diplomaten melden dat de regering van Trump van plan is om zich op zeer korte termijn terug te trekken uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Maar daar hebben ze op deze manier ook niets te zoeken.
Lees voor meer informatie over het immigratiebeleid van Trump: Trump rukt kinderen asielzoekers weg bij hun ouders en Trumps Amerika: baby weggerukt van borst moeder
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.