Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte leest iedere dag sms'jes voor aan medewerker die inhoud opschrijft voor het archief

Kamer voert spoeddebat over merkwaardige werkwijze
Joop

Trump bezoekt troep Irak, onthult identiteit commando's

  •  
27-12-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US - IRAQ - POLITICS - TRUMP - diplomacy

© 2018-12-26 20:55:33 US President Donald Trump arrives to speak to members of the US military during an unannounced trip to Al Asad Air Base in Iraq on December 26, 2018. President Donald Trum

In een poging een storm van kritiek over zijn beslissing om Amerikaanse troepen uit Syrië en Afghanistan terug te trekken en zijn chantage  -shutdown – de Amerikaanse president heeft gezegd dat hij bereid is om de federale overheid ‘op slot’ te houden totdat hij geld krijgt voor zijn grensmuur – is Donald Trump halsoverkop naar Irak gereisd met kerst om voor het eerst in zijn presidentschap Amerikaanse troepen te bezoeken. In de video en foto’s die het Witte Huis van de ontmoetingen openbaar maakte worden echter gezichten en namen van Amerikaanse commando’s getoond, wat hoogst ongebruikelijk en potentieel zeer gevaarlijk is voor militair personeel in oorlogsgebied.
Medewerkers van het Pentagon spreken dan ook van een zorgwekkende schending van veiligheidsprotocollen. Malcolm Nance, oud-inlichtingenofficier bij de Amerikaanse marine, verklaart aan Newsweek
"Veiligheid van militair personeel is het belangrijkste aspect van militaire uitzendingen. De echte namen, gezichten en identiteiten van personeel dat betrokken is bij speciale operaties of activiteiten worden meestal streng bewaakt in strijdgebieden. Om die zo achteloos te onthullen, zelfs als opperbevelhebber, zou een gigantische propagandagelegenheid betekenen indien deze Amerikanen gevangen zouden worden genomen door een terroristische groepering of vastgehouden door een vijandige overheid."
Een vertegenwoordiger van het Pentagon voegde daaraan toe:
"Zelfs bij demonstraties van commando’s voor congressionele delegaties, de vice-president of president, hebben zij hun gezichten bedekt of worden hun gezichten digitaal geblurred voordat beeldmateriaal openbaar wordt gemaakt. Ik kan me niet herinneren dat commando’s ooit eerder gevraagd werd met hun gezichten zichtbaar te poseren terwijl ze in oorlogsgebied dienden."
Trump loog tijdens zijn bezoek opnieuw over een salarisverhoging van 10 procent voor militair personeel die hij zou hebben geregeld, maar die in werkelijkheid niet meer dan 2,6 procent bedraagt; de jaarlijkse verhoging die standaard wordt toegekend.
Ondanks de felle kritiek op de shutdown, lijkt die deels gunstig uit te pakken voor Trump, die het als excuus aanvoerde om uitstel aan te vragen in het onderzoek naar zijn frauduleuze activiteiten. Ondertussen wordt zijn desastreuze beleid nog steeds uitgevoerd. Het schrappen van de ene na de andere milieumaatregel richt onherstelbare schade aan. Niemand weet hoeveel mensen en kinderen er al gestorven zijn in grensdetentiekampen, waar honderden miljoenen belastinggeld in worden gepompt, maar de omstandigheden mensonterend zijn. Ondertussen gaat de jacht op immigranten door. ProPublica onthult hoe een tiener van school werd geplukt en gedeporteerd werd naar Honduras waar hij levensgevaar loopt, nadat hij als ‘bendelid’ werd aangemerkt omdat hij een tekening van de schoolmascotte op zijn rekenmachine had gekrabbeld.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Crunchy Frog
Crunchy Frog28 dec. 2018 - 11:43

Zelfs de ceremoniële routinetaken zijn te hoog gegrepen voor de Loser in Chief.

Sam V
Sam V28 dec. 2018 - 10:21

Is deels ook de schuld van het systeem daar. Dat in de VS elke functie in de buurt van de president politiek is, zorgt er voor dat bij elke wisseling van president minder ervaren mensen worden benoemd. In het geval van Trump versterkt door zijn eigen voorkeuren waarin loyaliteit en adoratie belangrijker zijn dan competenties.

Bouwman2
Bouwman228 dec. 2018 - 10:03

Je kunt natuurlijk veel van de POTUS van dit moment zeggen maar niet dat hij een diplomaat is. Met gemak van de opportunist biedt hij zijn helpers aan iedereen aan die een ogenschijnlijk beter aanbod doet. Gelukkig beschikt Nederland wél over een leider die soepel en elegant is, die bescheiden de harmonie poogt te bewaren en zijn eigen belangen van ondergeschikt belang maakt. Iemand die niet pronkt met zijn eigen visie maar die soms als hinderlijk het uitzicht belemmerend kenschetst. De naam is Mark Rutte, je wist het al. Tot mijn verheugenis stelt het SCP heden vast dat het vertrouwen in de vaderlandse politiek in het algemeen, en in Rutte in het bijzonder heel licht is gestegen. Bij de POTUS is dat dus niet het geval, diens bekwaamheden worden steeds lager gewaardeerd. De vooruitzichten voor hem zijn niet bijster florissant, zelfs licht teleurstellend.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 13:03

Ben je verliefd of wordt je daar voor betaald?

Rode druppel
Rode druppel28 dec. 2018 - 14:20

HM van der Meulen. Liefde maakt blind.

HM van der Meulen
HM van der Meulen28 dec. 2018 - 16:19

Rode druppel - Daar ging ik van uit.

Thuiszitter
Thuiszitter27 dec. 2018 - 18:26

Dat is niet de schuld van Trump natuurlijk , degene die de opnames maken komen toch niet uit een ei en zijn toch op de hoogte van de protocollen . Slordige zaak ....

5 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud27 dec. 2018 - 21:55

Zou eerder denken dat het fout ligt bij de commandant zelf aangezien elk president een fotograaf en filmploeg bij zich heeft tijdens zulke bezoeken, je kan al vanuit gaan dat de fotograaf niks anders doet dan wat de president hem opdraagt aangezien dat hij als civiele in dienst is bij de president en niet werkt als soldaat. In zulke gevallen zou de opnames gemaakt moeten worden door de embedded joernalist/propagandist omdat die al getraind zijn in zulke veiligheids graad.

Perezoso
Perezoso27 dec. 2018 - 22:40

Natuurlijk is dat wel de schuld van Trump en zijn onderknuppels in het Witte Huis. Zij hebben de beelden in de openbaarheid gegooid zonder er aan te denken de gezichten van de Seals onherkenbaar te maken. De opnames zijn nota bene in hun opdracht gemaakt. De eindredactie en het ´blurren´ is niet de taak van de cameracrew.

OlavM
OlavM28 dec. 2018 - 0:08

@ Thuiszitter: Jouw voortdurende pogingen Trump niet verantwoordelijk te houden voor zijn bizarre stommiteiten en overtredingen van regels nemen echt lachwekkende vormen aan.

Bert Jansen2
Bert Jansen228 dec. 2018 - 11:20

Denk nu even na in plaats van blind Trump te verdedigen. Het gaat niet om de opnames, die worden altijd gemaakt, vervolgens worden gezichten geblurred en de locatie wordt nooit gedeeld. Geef niet de makers van de opnames de schuld maar degene die deze tweet de wereld instuurde. https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1078026520021544960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1078026520021544960&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.huffingtonpost.com%2Fentry%2Ftrump-exposes-identities-of-navy-seals-in-twtter-posts_us_5c258858e4b0407e9081117b

madbako
madbako28 dec. 2018 - 13:16

@Bert Jansen 28 december 2018 at 12:20 Denk nu even na in plaats van blind Trump te verdedigen. Het gaat niet om de opnames, die worden altijd gemaakt, vervolgens worden gezichten geblurred en de locatie wordt nooit gedeeld. Geef niet de makers van de opnames de schuld maar degene die deze tweet de wereld instuurde. Zo..Thuiszitter: op je poef en pas weer wat van je laten horen als je baasje roept.

henk-alexander
henk-alexander27 dec. 2018 - 17:47

Trump haalt zoals gewoonlijk weer een paar zaken door elkaar. Hij denkt dat de ca. 10% verhoging van het defensiebudget voor 2018 die hij voor elkaar gekregen heeft, doorwerkt in het salaris van de individuele militair. Overigens is Obama destijds in Irak met meer enthousiasme door de troepen onthaald. https://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/worldnews/5120883/US-President-Barack-Obama-visits-Baghdad-Iraq.html

1 Reactie
Appi Mohamud
Appi Mohamud27 dec. 2018 - 21:58

"Overigens is Obama destijds in Irak met meer enthousiasme door de troepen onthaald." Wat mij daartegen opviel was hoe wit get publiek van Trump is vergeleken met Obama, betwijfel of het toeval is.

Sonic2
Sonic227 dec. 2018 - 17:05

Ik denk dat we nu al twee jaar de gevolgen zien van de keuze van een deel van Amerika. Trump kent de grondwet niet. Hij kent protocollen niet. Hij weet absoluut niet waar hij over praat. Hij is een ultra narcist en gebruikt zelfs bijeenkomst zoals deze om op te scheppen over zichzelf. En uiteraard is zijn behandeling van vrouwen, de pers, de rechtsstaat ook geheel voorspelbaar. Trump doet niets anders als hij altijd doet. En hij vaart op zijn rechts radicale kompas. Het wordt nog minimaal twee jaar overleven. En hopen dat het niet helemaal daar uit de klauwen loopt. Al voorspel ik de komende jaren sowieso chaos. Zijn rechts radicale aanhang is schuldig aan al deze krankzinnigheid. Zij brengen de wereld met deze charlatan in gevaar. Ik blijf er mee door gaan om dat te zeggen. De tegenwind die ik daarna uit de hoek van zijn ( Nederlandse) aanhang ervaar zie ik eerder als een compliment. 2019 gaat een jaar van hevig turbulentie worden en de Amerikaanse kiezers en de Engelse kiezer hebben dat er in al hun "wijsheid" door heen gedrukt. Wilders en Baudet zijn geen haar beter als deze halve dictator. Wat hebben we ons zelf met deze krankzinnige nationalisten toch veel ellende op de hals gehaald. Ik neem niets weg van de problemen die er zijn, maar dat rechtvaardigt nog niet dat je kiest voor deze puinhoop. Onvergeeflijk.

Poezenmens
Poezenmens27 dec. 2018 - 16:57

Psychopathie is een specifieke vorm van de ‘antisociale persoonlijkheidsstoornis’. Mensen die aan deze persoonlijkheidsstoornis lijden, kennen nauwelijks het verschil tussen goed en kwaad. Ze gedragen zich buitengewoon impulsief en hebben grote moeite om hun gedrag te beheersen. Psychopaten staan bekend om hun egocentrische houding. Ze houden weinig tot geen rekening met anderen en hebben enkel oog voor de eigen behoeftebevrediging. Ondanks het gebrek aan empathie kunnen mensen met psychopathische karaktertrekken toch charmant overkomen. Psychopathische personen zullen echter enkel emotie tonen als dat helpt om de omgeving te manipuleren. Ze kennen geen inlevingsvermogen ten opzichte van anderen en zullen niet of zelden verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag. Iemand met met psychopathische trekken is ongevoelig voor schaamte. Ook ontbreekt het gevoel van berouw. Daardoor kan de psychopaat zich maar moeilijk aan de omgeving aanpassen en komt hij of zij niet zelden in conflict met algemeen geldende normen of de wetgeving. Men komt verplichtingen niet na en liegt om bepaalde doelen te bereiken.

msj_meijerink
msj_meijerink27 dec. 2018 - 15:45

Het gaat natuurlijk allemaal alleen over The (ultra magnifieke/briljante) Don, mogelijke schade bij de soldaten is 'colatteral damage'/'bad luck'!