Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Trump beëindigt traditie van iftar op het Witte Huis

  •  
25-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6333335027_e0392f5145_o

© cc-foto: Pete Souza https://flic.kr/p/aDDZRv

Thomas Jefferson hield in 1805 de eerste iftar-maaltijd in het Witte Huis, het rituele eten waarmee moslims tijdens de ramadan na zonsondergang het vasten verbreken. Jefferson deed dat ter ere van de Tunesische ambassadeur. Het was ten tijde van de Eerste Barbarijse Oorlog, waarbij de Verenigde Staten en Zweden verwikkeld waren in een militair conflict met landen in Noord-Afrika, waaronder het sultanaat van Marokko.
In 1996 werd de iftar maaltijd als traditie ingevoerd door Hillary Clinton die er naar verluidt door haar dochter Chelsea op gewezen was. Honderdvijftig mensen worden sindsdien uitgenodigd op het Witte Huis voor een jaarlijkse iftar-maaltijd. George Bush zette de traditie voort, ook in 2001 net na de aanslagen. Hij benadrukte bij die gelegenheid dat de strijd gericht was tegen terrorisme en niet tegen de islam.
Trump heeft de traditie dit jaar zonder enige uitleg beëindigd. In een verklaring die zaterdagavond uitging wordt stilgestaan bij het einde van de ramadan en uitgelegd dat het een islamitische traditie is om met de iftar de banden met buren en niet-moslims te versterken. Tot slot worden moslims in de VS en de rest van de wereld eid mubarak gewenst bij het begin van het Suikerfeest.
De Passover op het Witte Huis, het joodse Paasfeest, dat door president George W. Bush als traditie is gestart, vond eerder dit jaar wel doorgang maar niet op het Witte Huis zelf. Trump noch zijn echtgenote waren daarbij aanwezig.
De traditionele viering van Pasen met een Amerikaanse variant op het eieren zoeken, vond wel doorgang.
cc-foto: Pete Souza , iftar diner in het Witte Huis, 2010

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (77)

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi27 jun. 2017 - 15:16

@Pater: [een kwalijke religie”: teveel naar Wilders geluisterd. Vertel, wat is er kwalijk aan de islam? Het terrorisme? De islamgeleerden zijn het er over eens dat dat niks met de islam te maken heeft. Het gebrek aan vrouwenrechten? Dat geldt vooral voor de orthodoxie, weinig verschil met orthodoxe joden, om nog maar niet te praten over orthodoxe hindoes en orthodoxe christenen.] De hier bedoelde religie maakt een allesbepalend kwalitatief onderscheid tussen gelovigen en ongelovigen. De ongelovigen zijn dus ook dusdanig minderwaardig, dat ze de waarheid niet waard zijn, tot zover uw geleerden. Orthodoxie is in tegenstelling tot andere geloven, de mainstream omdat dit zo is voorgeschreven. Vrouwen of sowieso mensen die als gevolg van de manier van leven zouden willen uittreden, zijn vogelvrij en mogen worden gedood.

General Kenobi
General Kenobi26 jun. 2017 - 21:40

Ben benieuwd of ze in Somalië en Afghanistan nog wel hun jaarlijkse kerst diner zullen houden....

2 Reacties
Zandb
Zandb27 jun. 2017 - 8:57

General Dat zijn bij uitstek de landen die precies doen wat u wilt dat de VS gaan doen, alleen dan andersom. Dus ik bedoel maar.........

General Kenobi
General Kenobi27 jun. 2017 - 18:09

@Zandb Waar is de verontwaardiging wanneer die landen precies doen wat ik wil dat de VS gaat doen? Dus ik bedoel maar.......

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*26 jun. 2017 - 14:05

Donald Trump is gewoon knettergek en vooral een pestkop pur sang, tenminste gebaseerd op zijn eigen woorden en gedrag sinds hij President van de VS wordt, met name vanaf vrijdag 20 januari 2017. Hij zal sowieso het Amerikaanse geschiedenisboek ingaan als de aller slechste en vooral het aller kwaadste Amerikaanse President ooit. ***Shame on you, Donald Trump. Many of the things you have done and said so far, as the President of the U.S.A., is simply wicked and sometimes even pure evil!.***

2 Reacties
General Kenobi
General Kenobi26 jun. 2017 - 15:32

Hij zal sowieso het Amerikaanse geschiedenisboek ingaan als de aller slechste en vooral het aller kwaadste Amerikaanse President ooit. Moeilijk vast te stellen, wie weet eindigt hij in de top 5 van aller beste. Een prettige avond.

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi27 jun. 2017 - 15:20

Het zal zeker niet de beste president zijn, maar een vrouwelijke president met een directe link naar de MBS is ook niet alles.

Okke2
Okke226 jun. 2017 - 9:27

Prima toch, hij heeft geen zin in dat feestje bij hem thuis, hij laat men verder lekker hun feestje bij henzelf of waar dan ook vieren. Kunnen velen die geen zin in het traditionele Sint en Pietenfeest nog wat van leren.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 10:21

Okke Dat is prima als hij zulke dingen niet privé persoon niet wil doen. Maar als president van de VS? Dat snapt u toch wel?

General Kenobi
General Kenobi26 jun. 2017 - 15:34

@Zandb Waarom moet een president van de VS alles vieren? In 8 jaar tijd is Obama niet één keer op mijn verjaardag geweest.

Zandb
Zandb27 jun. 2017 - 9:05

General Ook al maak ik een foutje - had moeten staan "als privé persoon" - daarom kunt u toch nog wel begrijpen? Een president hoeft niet alles te vieren maar moet als vertegenwoordiger van alle burgers verstandige keuzes maken. En kan het niet maken om zijn "soortgenoten" te bevoordelen. Een privépersoon heeft die beperking natuurlijk niet. Het is verder aan Trump hoe hij dat invult en aan ons om te beoordelen of hij dat netjes doet. Ik vind, dat als je ALS PRESIDENT aan de ene religie aandacht wil schenken, je dat ook aan een andere religie moet willen, als vertegenwoordiger van alle burgers.

General Kenobi
General Kenobi27 jun. 2017 - 18:18

. Ik vind, dat als je ALS PRESIDENT aan de ene religie aandacht wil schenken, je dat ook aan een andere religie moet willen, als vertegenwoordiger van alle burgers. Dat mag je best vinden. Maar je moet ergens een grens trekken. Als je islamitische feestdagen viert moet je ook de boeddhistische, Hindostaanse, Shintoistische en Taoistische feesten vieren. Rekenen we Scientologie als religie? En als je het nog verder doortrekt, er is een religie ontstaan vanuit StarWars. https://en.wikipedia.org/wiki/Jediism Er is waarschijnlijk wel een religieus feest op iedere dag van het jaar. Dus moet je een grens stellen.

Youp the Owl
Youp the Owl26 jun. 2017 - 8:40

Trump heeft natuurlijk groot gelijk, je moet al die religieuze onzin afschaffen. Eieren zoeken is wel even wat anders.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 10:22

Natuurlijk is eieren zoeken iets totaal anders dan een Paasontbijt of een iftarmaaltijd.

Hjs2
Hjs226 jun. 2017 - 7:25

Nu de andere sprookjes de tent nog uit. Wat helaas natuurlijk niet gaat gebeuren. Trouwens, hoe lang zal het nog duren voor de eerste moslim in het witte huis zit? Volgens mij niet zo lang. En nee Obama is natuurlijk niet een m.

Quickie2
Quickie226 jun. 2017 - 6:52

Ik heb Trump ooit een keer een hand gegeven, toen hij nog niet zo bekend was haha. Had ik mijn hand maar nooit gewassen!

1 Reactie
Effe Dhimmi
Effe Dhimmi27 jun. 2017 - 15:19

Wel fijn dat je 'm terug hebt gehad natuurlijk. Dat dan weer wel.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai25 jun. 2017 - 20:55

Onze Lawaai Koning doet soms dingen die ik volledig begrijp b.v. Cuba en nu een een duidelijke scheiding tussen staat en religie hij moet natuurlijk die lijn wel doortrekken. Religie en overheid moeten volledig gescheiden zijn. Seculair is echt seculair..

8 Reacties
Pater
Pater26 jun. 2017 - 2:03

Alsof een gezamenlijke iftarmaaltijd een inbreuk op die scheiding betekent ... Symbolisch om mensen het gevoel te geven dat mensen van alle religies welkom zijn. De juiste term is trouwens seculier.

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 6:31

hans Al eens bedacht hoe je dan het christendom uit het Witte Huis weert? (Hebt u het bericht trouwens wel gelezen?)

Jim Jones
Jim Jones26 jun. 2017 - 7:04

"Symbolisch om mensen het gevoel te geven dat mensen van alle religies welkom zijn." Waarom zouden we dat doen bij een religie met een ingebouwd rechtssysteem dat voorschrijft om religieuze minderheden tot tweederangs burger te degraderen, beschermingsgeld te laten betalen, geen tempels, kerken of andere gebedshuizen te laten bouwen? Waarom een knieval naar een religie die geen genade voor andere religies kent zodra de verhoudingen er rijp voor zijn? Waarom?

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 10:31

Jim U stelt een verkeerde waarom-vraag. U beweert namelijk eerst - ongefundeerd - dat de islam "een religie met een ingebouwd rechtssysteem" is, "dat voorschrijft om religieuze minderheden tot tweederangs burger te degraderen, beschermingsgeld te laten betalen, geen tempels, kerken of andere gebedshuizen te laten bouwen" en "een religie" is "die geen genade voor andere religies kent zodra de verhoudingen er rijp voor zijn". (Weliswaar met fletse vraagtekens.....) Dan vraagt u: "Waarom zouden we zo'n een religie uitnodigen"? Het lijkt me nogal een logische open deur dat niemand zo'n "religie" wil uitnodigen. Het probleem is hier alleen, dat u geen religie beschrijft maar een ideologie. Maar Het Witte Huis nodigt bv dan ook geen IS uit om gezellig een iftar-maaltijd te nuttigen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai26 jun. 2017 - 10:57

Jip u heeft gelijk het is seculier Pater 26 juni 2017 at 04:03. Zie niet in om welke religie ook dan maar binnen te laten in een staatsbestel. De volgende week een hapje met de Voodoo voorgangers uit new Orleans en daarna een onderonsje met de Baptisten Methodisten Lutheranen Presbyterianen en hervormden Episcopalisten United Church of God Churches of Christ-Christian Churches Pinksterbeweging Chistian Church Mormonen Rooms-katholieken Joden Quakers Mennonieten, Amana en Hutterieten Indianen Sjiisme Kharidjisme Soennisme Koranisme Soefisme Ahmadiyya Church of Satan. Jesus Movement of Flower Children of Street Christians.Church of Scientology Unification Church of God. Dat lijkt me stevig dooreten en zie eerlijk niet wat het nut er van is. Op zeker vinden ze elkaar niet welkom of dacht u van wel?

Jim Jones
Jim Jones26 jun. 2017 - 18:19

"Het probleem is hier alleen, dat u geen religie beschrijft maar een ideologie. Maar Het Witte Huis nodigt bv dan ook geen IS uit om gezellig een iftar-maaltijd te nuttigen." Nee, ik beschrijf sharia. En die is al dan niet officieel van kracht in talloze landen.

M4
M427 jun. 2017 - 3:19

Zandb, over Jim u stelt de verkeerde waarom vraag, de islam is wel degelijk een religie met een ingebouwd rechtssysteem, dat heet de sharia. In de meeste islamitische landen wordt dit rechtssysteem van geheel tot gedeeltelijk toegepast, met de nadruk op (de laatste 30 jaar) in toenemende mate toegepast. Zandb, over hans, dat christelijke gedoe in het Witte huis kon wel wat minder, is juist. Daar staat tegenover, dat de islam in het christelijke Amerika, nog steeds vele malen meer ruimte krijgt dan andersom, christenen/anders denkenden in de islamitische wereld. Laten we hopen dat dit in de islamitische wereld, na jaren van verslechtering, eens wat verbeterd. Een dergelijke positievere ontwikkeling zou heel veel wantrouwen wegnemen.

Zandb
Zandb27 jun. 2017 - 9:26

M Dat de sharia in bepaalde landen onderdeel uitmaakt van het officiële recht, daar kan ik weinig aan doen. Er zijn landen waar kerk en staat niet gescheiden zijn. En dan kan dat. Helaas. In landen waar kerk en staat WEL gescheiden zijn, maakt de sharia GEEN deel uit van de officiële rechtspraak en kan die er ook geen deel van uitmaken. Daar is dus die religie gewoon een religie en is duidelijk te zien, dat er sprake is van een ideologie, dan is die vergelijkbaar met de PVV; in de problemen zo gauw de werkelijke maatregelen zichtbaar worden. In een land waar kerk en staat WEL gescheiden zijn, dient de overheid zich te onthouden van welke stellingname dan ook t.a.v. een religie. En dienen alle religies op vergelijkbare wijze behandeld te worden. Dus nodigt het Witte Huis christenen uit, ook andere religies. Mogen christenen hun onderwijs, dan ook andere religies. Enz. Daar krijgen dus alle religies dezelfde ruimte. Dus inderdaad stellen Jim en u een foute "waarom vraag". Je kan simpelweg niet vragen waarom iets, wat je dan ten onrechte als waar veronderstelt stelt, dan wel waar is.

Thijsv2
Thijsv225 jun. 2017 - 20:44

Ben geen fan van Trump, maar er is geen enkele reden voor het staatshoofd van een seculiere staat om de festiviteiten van een kwalijke religie te faciliteren of om eraan mee te doen.

10 Reacties
JanB2
JanB225 jun. 2017 - 23:47

Moet je ook de kerstboom eruit smijten.

Pater
Pater26 jun. 2017 - 2:13

"een kwalijke religie": teveel naar Wilders geluisterd. Vertel, wat is er kwalijk aan de islam? Het terrorisme? De islamgeleerden zijn het er over eens dat dat niks met de islam te maken heeft. Het gebrek aan vrouwenrechten? Dat geldt vooral voor de orthodoxie, weinig verschil met orthodoxe joden, om nog maar niet te praten over orthodoxe hindoes en orthodoxe christenen.

Effe Dhimmi
Effe Dhimmi26 jun. 2017 - 5:44

@JanB: er is wel degelijk verschil tussen de religies, zoals je ook mensen hebt die gelijker zijn dan andere.

Quickie2
Quickie226 jun. 2017 - 6:48

de "islamgeleerden" heb je het over. Dat is nou niet een heel onbevooroordeeld en objectief vakgebied.. Het zijn vooral mensen die hard schreeuwen dat ze geleerde zijn. Kerstboom hoort bij Amerika, de Kerstboom ís Amerika kan je zelfs wel stellen. Dat gaat er nooit uit.

Quickie2
Quickie226 jun. 2017 - 6:49

En Pater, vergeet niet dat het aantal mensen met orthodoxe denkbeelden bij de islam percentueel vele malen hoger ligt dan bij het christendom of het jodendom.

Gerda rozendal
Gerda rozendal26 jun. 2017 - 7:38

JanB 26 juni 2017 at 01:47 Moet je ook de kerstboom eruit smijten. Getuige zijn kersttoespraak doet Willem Alexander dat al jaren.

Voud Gespelt
Voud Gespelt26 jun. 2017 - 7:44

Pater. De validiteit van islamgeleerden valt onder de 'wij van WC eend'. U vergelijking met de Orthodoxe Joden, christenen en hindoes is behoorlijk generiek. De onderdrukking van vrouwen, de afkeer en vervolging van homo's of andersdenkenden is in combinatie met het globale terrorisme een probleem van formaat. Zeker gezien er bijvoorbeeld nog maar een handjevol orthodoxe joden over zijn, het Christendom verlichting heeft meegemaakt en de Hindoe veelal culturele orthodoxie kennen. Er zijn 1.3 miljard moslims. De meeste moslims zijn gewoon vredelievende mensen, hun geloof daarentegen zeer zeker niet.

Vondel3
Vondel326 jun. 2017 - 8:18

"Het terrorisme? De islamgeleerden zijn het er over eens dat dat niks met de islam te maken heeft." Oh, nou, als "de Islamgeleerden" dat zeggen zal het wel kloppen. Ik heb ook een aantal Saoedische Islamgeleerden zien beweren dat het terrorisme allemaal komt door een groot Zionistisch complot en dat er snel wat gedaan moet worden aan "het Jodenprobleem." Maar ja, wie zijn wij om twijfels te trekken bij de woorden van "de Islamgeleerden"...

Vuurrood
Vuurrood26 jun. 2017 - 8:54

God bless America? Waarom eigenlijk? De VS is toch een seculiere staat? of toch niet helemaal? Of helemaal Niet!

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 10:35

Heren, heren toch..... Achteraf bleek "het christendom" toch ook niets te maken te hebben met wat er in de loop van de gescheidenis in naam daarvan allemaal aan narigheid is veroorzaakt en nog steeds veroorzaakt wordt!

Quickie2
Quickie225 jun. 2017 - 20:32

Wel goede actie Trump. Tradities moeten niet per see blijven bestaan omdat het tradities zijn, daar ben ik te progressief voor.

1 Reactie
Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 6:40

Quickie Nee; met Pasen op het Witte Huis ontbijten met als aanleiding, het feit dat iemand "opgestaan is uit de dood", laten we dat vooral handhaven als we onszelf "progressief" of willen noemen.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer225 jun. 2017 - 19:28

Ik snap wel dat christen Trump geen zin heeft om iftar te vieren. Omgekeerd hebben moslims ook geen zin om kerst te vieren. Of pesach.

10 Reacties
Quickie2
Quickie225 jun. 2017 - 20:34

Het is toch allang bekend dat christenen altijd hun feesten zullen blijven vieren?

General Kenobi
General Kenobi25 jun. 2017 - 21:42

Het is toch allang bekend dat christenen altijd hun feesten zullen blijven vieren? En moslims blijven hun feesten vieren, betekend niet dat Trump er aan mee moet doen.

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 6:42

General Je bent christen of je bent het niet, natuurlijk. Je land is christelijk of dat is het niet, natuurlijk. Een president is er per slot van rekening natuurlijk niet voor àlle burgers!

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jun. 2017 - 7:13

'christen Trump' Trump is president van alle Amerikanen, niet slechts van de christelijken. Trouwens als Trump staat voor christendom dan kunnen de tien geboden ook de prullenbak in!

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer226 jun. 2017 - 11:06

@ Joe en zandb Het lijkt erop dat jullie Trump willen dwingen iftar te vieren. Lijkt me geen goede zaak. Religie hoort een privezaak te zijn. En zou Trump dan ook alle andere religieuze feestjes moeten vieren, of soms alleen die van moslims?

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 12:56

Bruggenbouwer Wat u zegt lijkt dan weer nergens op. Trump moet vooral doen, wat hij vindt dat hij moet doen. Als president van de VS vertegenwoordig je natuurlijk niet de inwoners van het land maar alleen die waar je je een beetje mee verwant voelt.

Gerda rozendal
Gerda rozendal26 jun. 2017 - 13:00

@ Joe Speedboot: Trouwens als Trump staat voor christendom dan kunnen de tien geboden ook de prullenbak in! Op 11 februari 2004 hebben wij in ieder geval het vijfde/zesde gebod al overboord gegooid. Immers: na de moord op Theo van Gogh schilderde een Rotterdamse kunstenaar, Chris Ripken, de woorden 'Gij zult niet doden' op een muur van zijn huis, dat zich in de buurt van een moskee bevond. Dit werd als opruiend beschouwd en hem werd gesommeerd de tekst te verwijderen. Wim Nottroth, journalist van Cineac TV had er een filmpje van gemaakt. Omdat deze weigerde het politiebevel op volgen om voor de schildering weg te gaan zodat die kon worden weggespoten, werd Nottroth opgepakt en een paar uur in hechtenis genomen. Het moet een van de weinige keren in de westerse geschiedenis zijn geweest dat iemand gevangen is gezet vanwege het beschermen van een van de tien geboden. https://www.youtube.com/watch?v=5VWOQAMwtgM

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jun. 2017 - 16:16

'Op 11 februari 2004 hebben wij in ieder geval het vijfde/zesde gebod al overboord gegooid.' Daar is meer voor nodig dan één incident. Daarnaast hebben we het hier over Trump niet over een gebeurtenis in Nederland 13 jaar geleden.

Joe Speedboot
Joe Speedboot26 jun. 2017 - 16:20

'Religie hoort een privezaak te zijn.' Vandaar dat je zelf begint met het argument dat Trump 'christen' is. Iets met meten met twee maten..

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer226 jun. 2017 - 19:35

@ joe Ik bedoel, hij is geen moslim dus waarom zou hij in godsnaam met een moslimfeest mee moeten doen? We gaan toch ook niet van Aboutaleb eisen dat hij met kerst in de katholieke kerk hosties en wijn moet drinken? Tenminst, dat hoop ik. Of zou u dat misschien wel willen?

Kruimeltjes2
Kruimeltjes225 jun. 2017 - 18:06

Als overtuigd links, seculier, persoontje vind ik dit wel een goed besluit. Nu de rest van alle religies bannen uit de overheid.

Patrick Faas
Patrick Faas25 jun. 2017 - 16:24

Bovenal: Eid Moebarak aan alle moslims, een vrolijk Suikerfeest gewenst. “De Passover op het Witte Huis, het joodse Paasfeest, dat door president George W. Bush als traditie is gestart, vond eerder dit jaar wel doorgang…” Beste Rotterdammers, voor “Passover” gebruiken we in het Nederlands het woord “Pesach.” Daarbij hoort een rituele herdenkingsmaaltijd bij die “seder” genoemd wordt. Joods personeel op het Witte Huis heeft de sedermaaltijd vaak genoten, maar zonder president erbij waren dat private, niet politieke personeelsaangelegenheden. Barack Omaba was de eerste om er iets politieks van te maken door er zelf bij aanwezig te zijn. Eigenlijk is de maaltijd niet bedoeld voor niet-Joden, maar omdat de slavernij in Egypte herdacht wordt, zag Obama hier een kans om de Joodse en de zwarte gemeenschappen in de VS te verbroederen. https://en.wikipedia.org/wiki/White_House_Passover_Seder Dat doet Trump niet meer, waarmee we terug zijn bij de oude situatie: de sedermaaltijd is weer alleen voor Joods personeel en privé. Zelfs de joodse leden van Trumps familie waren er niet bij aanwezig. Het was dus niet Bush die enige nieuwe Pesachtraditie op het White House begonnen is, maar Obama. Weet niet waar de verwarring vandaan komt, maar niet uit uw bron, The Independent. George Bush schijnt wel begonnen te zijn met een viering van Chanoeka in het Witte Huis, maar hij vierde dus ook het Suikerfeest. https://en.wikipedia.org/wiki/White_House_Hanukkah_Party “De traditionele viering van Pasen met een Amerikaanse variant op het eieren zoeken, vond wel doorgang.” Een eierrace met Pasen is van een ander kaliber. Eieren horen bij de lente en aldus bij heel veel lentefeesten. Een eierrace is niet specifiek christelijk. Sommigen zullen het “heidens” noemen. Jammer dat Trump het Suikerfeest niet viert, maar jaloezie op christenen en joden is in dit geval misplaatst. Laat de feestvreugde er niet door verpesten.

JohnVKR
JohnVKR25 jun. 2017 - 15:41

Donald Trump wenst de Amerikaanse moslims in ieder geval nog een Eid Mubarak, de Nederlandse minister-president kan daar het fatsoen niet voor opbrengen, anders dan veel andere wereldleiders. Nu is Mark Rutte natuurlijk geen wereldleider; deze nietszeggende meneer zonder visie is elke dag weer bang dat hij door Geert Wilders wordt geslagen. Toch blijft het frustrerend te constateren in wat voor onderontwikkeld land we eigenlijk leven. Afgaande op de komende onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en CU, kunnen we er nu al weer bijna zeker van zijn dat het zoveelste 'Kabinet-So-White' zal worden samengesteld. Wat dat aangaat blijft ons land behoren tot de meest onderontwikkelde westerse democratieën.

jazekert
jazekert25 jun. 2017 - 14:56

tradities zijn er om aangepast te worden

3 Reacties
bob b.
bob b.25 jun. 2017 - 19:25

Zoals zwarte piet?

jazekert
jazekert25 jun. 2017 - 20:42

Bob, ik weet je mening over zwarte piet. Maar wat vind je van het aanpassen van de bovenstaande traditie?

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 6:45

jazekert ALS je aan het ene religieuze feest (van de ene richting), als president aandacht besteedt, DAN ook aan andere religieuze feesten (van andere richtingen); je bent president van heel de VS met al zijn inwoners.

Jan Vries
Jan Vries25 jun. 2017 - 14:33

Nog geen lange traditie en tradities kun je ook weer afschaffen.

rbakels
rbakels25 jun. 2017 - 14:03

Als Wilders nog een keer een kutopmerking maakt over moslims mag hij van mij worden veroordeeld om een keer een hele Ramadan te vieren met moslims, en dan ook een Iftar maaltijd bij te wonen. Intussen hoop ik dat Segers in het nieuwe kabinet niet gaat proberen Nederland opnieuw te kerstenen. Nee, het besef past dat Trump een christen-terrorist is. Niets is meer wat het lijkt.

2 Reacties
asifonly
asifonly25 jun. 2017 - 16:54

'Nee, het besef past dat Trump een christen-terrorist is' Onzin. 'Als Wilders nog een keer een kutopmerking maakt over moslims' Dat mag gewoon.

Paddy3
Paddy325 jun. 2017 - 19:38

Trump is nauwelijks christelijk te noemen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen25 jun. 2017 - 13:53

hmmm een linkje naar wikipedia waarvan dit een vertaling is had volstaan, we beheersen het engels.

JStokx
JStokx25 jun. 2017 - 13:44

Tradities moeten tegenwoordig grondig worden gewijzigd, heb ik begrepen.

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 jun. 2017 - 13:05

Hoe klein van hart. Hoe rechtser, hoe zieliger. Dit laatste is de enige waarheid die je over dom rechts in wetenschappelijke zin kunt substantiëren; maar het is meteen ook genoeg om al de agressie, afgunst, inhaligheid, misogynie en belligerentie van die lui te verklaren. Zo simpel kan het zijn, mensen.

6 Reacties
asifonly
asifonly25 jun. 2017 - 16:56

'Hoe rechtser, hoe zieliger.' Maar het was toch vooral links dat een grote hekel had aan ALLES wat met religie te maken heeft?! Lekker schelden tegen Christenen, zoals Freek de Jongen dat altijd kon; want Christenen zijn immers maar 'gekkies'. Beste Cliff, je valt door de mand.

Thorgrem
Thorgrem25 jun. 2017 - 17:22

Ik vind uw reactie nou niet bepaald getuigen van een groot hart. Waarom andere ideeën niet gewoon bestrijden met inhoudelijke argumenten?

Cliff Clavin
Cliff Clavin25 jun. 2017 - 17:36

@ Asifonly - heb geen flauw idee wat je bedoelt. Ik heb nooit een hekel aan religie gehad, en ben ook verre van een kuddedier.

Marian3
Marian325 jun. 2017 - 19:14

" Hoe klein van hart " ? Ik zou zeggen hoe kort van memorie ! Tot een decennium geleden was " links " degene die alles wat met religie had, parodieerde, verafschuwde, wegzette als dom en achterlijk etc etc... En nu is het opeens omgekeerd ? Cliff , Cliff , ik blijf beleefd ( ben ook een beetje links ) , maar wat jij allemaal aan onzin weet te debiterennin een paar zinnen , is werkelijk onnavolgbaar . Maar goed , je leeft waarschijnlijk nog steeds in je eigen ubble, je eigen gelijk, dus mijn reaktie zal wel niet doorkomen in die hazelnoot van hersenen, waar jij het mee moet doen.

asifonly
asifonly25 jun. 2017 - 21:29

@Cliff 'Heb geen flauw idee wat je bedoelt' Ik denk dat jij wel degelijk snapt wat ik bedoel.., maar je bent zoals ik al zei: door de mand gevallen.

Zandb
Zandb26 jun. 2017 - 10:40

Marian Als je dan al mensen napraat, denk er dan tenminste nog bij na wat u zegt. Het volgende is letterlijke en figuurlijke onzin: "Tot een decennium geleden was ” links ” degene die alles wat met religie had, parodieerde, verafschuwde, wegzette als dom en achterlijk etc etc… En nu is het opeens omgekeerd ?"

Joe Speedboot
Joe Speedboot25 jun. 2017 - 12:58

Alles moet kapot onder Trump.

johannn2
johannn225 jun. 2017 - 12:48

Trump schaft de samenleving af en vervangt die door het bedrijfsleven. .

2 Reacties
Kruimeltjes2
Kruimeltjes225 jun. 2017 - 18:04

Dan is Trump een liberaal? En ik maar demken dat hij een domme man is.

johannn2
johannn226 jun. 2017 - 13:10

Kruimel, Geen liberaal; dat zeker niet. En zelfs geen neoliberaal, dat op zichzelf al ongeveer het tegendeel is van liberaal. Hij is helemaal geen politicus, en het ontbreekt hem ten enen male aan een politieke visie. Hij is simpelweg een ondernemer, die per ongeluk president is geworden. Hij beweegt zich nu als een astronaut op een vreemde planeet. .

Jantje68
Jantje6825 jun. 2017 - 12:32

In een land waar de president het eind December heeft over "Happy Holidays" en "Holiday tree" in een van oorsprong Christelijk land hoort ook geen Iftar thuis op het witte huis.

2 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper25 jun. 2017 - 20:57

Ach, weer zo iemand die gelooft in die vermaledijde 'war on Christmas'. Speciaal voor u een video waarin Obama iedereen een - quote: - "Merry Christmas" wenst. Gewoon even het clipje uitkijken: dan kunt u nog even zien hoe een echte POTUS & FLOTUS er ook al weer uitzagen: erudiet, beschaafd en in staat tot enige zelfspot. Het lijkt helaas al weer vele lange jaren geleden... https://www.youtube.com/watch?v=TqEQW3EBEUE

JanDuine2
JanDuine226 jun. 2017 - 5:48

Nick the Stripper ... heb het filmpje idd eens bekeken: "Wàt een verschil met die lompe, onbehouwen bruut van een Trump! Een lichtjaar van verschil ..... een verademing!"