Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Trump beëindigt subsidie voor virusonderzoeker vanwege complottheorie

  •  
11-05-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
virusonderzoeker
De regering-Trump heeft de subsidie ingetrokken voor de onderzoeksinstelling EcoHealth Alliance van de Brits-Amerikaanse wetenschapper Peter Daszak, die al in 2003 waarschuwde voor het pandemiegevaar van “een sars-virus dat de planeet overgaat en mensen uitroeit”. De reden: Daszak werkt samen met het Instituut voor Virologie in Wuhan.
Dit instituut is de laatste weken het mikpunt geworden van rechtse complotdenkers die ervan overtuigd zijn dat het coronavirus uit een Chinees laboratorium komt. Hoewel virologen de theorie dat het virus ‘man made’ is naar het rijk der fabelen verwijzen, blijven uiterst rechtse media en politici erop hameren dat het Instituut voor Virologie in Wuhan moet worden aangepakt. Trump heeft daar nu gehoor aan gegeven en het onderzoeksgeld voor de EcoHealth Alliance ingetrokken.
Een van de drijvende krachten achter het stopzetten van de financiële steun voor Daszak is het Republikeinse Congreslid Matt Gaetz, die meent dat het Instituut voor Virologie in Wuhan “een monster heeft gecreëerd”. Trump-fan Gaetz verspreidde via Fox News de leugen dat de regering-Obama 3,7 miljoen dollar subsidie zou hebben verstrekt aan het instituut in Wuhan.
In werkelijkheid ging het geld naar de New Yorkse onderzoeksinstelling van Daszak, die jaarlijks ongeveer 100.000 dollar uittrok voor de samenwerking met de Chinese onderzoekers. De Brits-Amerikaanse wetenschapper had daarvoor expliciet toestemming gekregen van de Amerikaanse overheid.
Het intrekken van de subsidie voor de EcoHealth Alliance is extra pijnlijk, omdat het testen van het geneesmiddel Remdesivir niet mogelijk zou zijn geweest zonder Daszaks decennialange onderzoek naar virussen bij vleermuizen, meldt 60 Minutes. Remdesivir is een van de schaarse middelen die wat lijken uit te richten tegen Covid-19.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (29)

Ryan2
Ryan211 mei 2020 - 18:25

Ik zie nog steeds allerlei reacties van mensen die de media na praten. Dat het virus uit China zou stammen is niet bewezen. Integendeel. Het kon overal vandaan komen. Als je naar de Spaanse griep van 1918 kijkt, heet die toevallig Spaans omdat het toenmalige staatshoofd van Spanje er ook aan leed. En nu zijn er nog steeds lieden die verkondigen dat het virus toen ook uit China kwam. Helaas kwam het toen uit de Verenigde Staten. En nu misschien ook weer. Zo is het een feit, dat ook de pest nog steeds bij knaagdieren in de Verenigde Staten voorkomt. Dat is geen probleem, zo lang mensen ze met rust laten. Verder, is er nog altijd de mogelijkheid dat in laboratoria met biologische wapens geknutseld wordt. En wetenschappers geven tevens aan, dat zo iets gewoon gebeurd. Dus wie verspreid er hier eigenlijk nepnieuws? De Amerikaanse media zijn al helemaal niet te vertrouwen.

1 Reactie
Kilted
Kilted11 mei 2020 - 20:56

Ja... Maar alleen laat die Pest de mensen niet met rust. Elk jaar zijn er in de VS een aantal gevallen van pest bij mensen. Het is een van de weinige plekken op deze aarde waar deze ziekte 'in het wild' nog voorkomt.

Sonic2
Sonic211 mei 2020 - 15:55

Trump heeft vooral een zondebok nodig. Waar kennen we dat fenomeen trouwens van? Dus dan wordt het China. En dan komt het uit een laboratorium. Het virus komt uit China, maar ook China heeft overlijdens en doden gekend. Ook China heeft maanden lang plat gelegen en forse economische schade geleden. Als je dit typt dan ben je vast een Chinese spion, maar het beeld van China als alleen dader is wat simpel. China is ook slachtoffer geweest. Trump en ook Cuomo trouwens waren slecht voorbereid op de pandemie. Trump liep in Februari nog te slijmen bij China. De Amerikaanse economie bleek ontzettend fragiel. Geen wonder met al die 0 uren contractjes en meerdere mensen die meerdere banen nodig hebben om te overleven. Maar die verantwoordelijkheid wil dat monster niet nemen. Een kritisch blik naar het zorg systeem, pandemie beleid en ook de fragiele arbeidsmarkt en sociale zekerheid schijnt heel moeilijk te zijn. Eerst het Corona virus verslaan. En daarna in November het Trump virus verslaan. En dan beginnen met de wederopbouw.

gimli55
gimli5511 mei 2020 - 14:01

Aan iedereen die dit goedkeurt, goedpraat, mag de Darwin award worden overhandigd. Laten we op de beschreven gronden de subsidie op alle medisch onderzoek stopzetten. We hebben geen vijand nodig om ons uit te roeien, onze vrienden aan de andere kant van de oceaan met hun huidige president doet zijn werk uitstekend. Het maakt op het verloop van de gebeurtenissen geen zak uit of het kunstmatig gefabriceerd is. Zelfs niet of het expres is losgelaten, en wie daarvoor verantwoordelijk is. Uiteraard is in de ogen van de simpele geesten van levensbelang, wie wat waar en hoe het gebeurt is. Als in 2003 bij de eerste uitbraak van Sars en bij de tweede uitbraak fundamenteel onderzoek was gepleegd en een vaccin ontwikkeld, was de schade nu een stuk minder geweest. Of het vaccin er was geweest, is gissen. Maar nu is er de zekerheid dat het er nog niet is. Nepnieuws heeft veel invloed op het verloop van deze pandemie en ik heb nooit gedacht dat een president van de Verenigde Staten zo'n negatieve rol zou spelen Daarnaast dat er zo veel mensen zijn, die dat goedkeuren, goedpraten en wegkijken. Dit heeft niets te maken met een systeem als neoliberalisme, maar met de stupiditeit van leiders in de vorm van Trump, en Bolsonaro en hun aanhang.

1 Reactie
Polletje2
Polletje211 mei 2020 - 17:53

Alle landen doen er verstandig aan om hun grenzen te sluiten voor inwoners van de VS en Brazilië en/of deze mensen pas toe te laten nadat ze 2 weken in afzondering hebben doorgebracht in een hermetisch afgesloten instelling, die alleen verschilt van een gevangenis door de naam. Om misverstanden te voorkomen: ik woon in Brazilië - Subnotificação - https://www.youtube.com/watch?v=WqiFIdDABuc

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 mei 2020 - 13:49

"Trump beëindigt subsidie voor virusonderzoeker vanwege complottheorie" De reden: Daszak werkt samen met het Instituut voor Virologie in Wuhan. Complottheorie of belangenverstrengeling? Ik hou het op belangenverstrengeling voor een complottheorie.

4 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot11 mei 2020 - 18:09

'Ik hou het op belangenverstrengeling ' Hoe kan je nou spreken van belangenverstrengeling als je allemaal hetzelfde doel hebt..?

Baron von Kleef
Baron von Kleef11 mei 2020 - 18:30

@Joe Speedboot "Dit instituut is de laatste weken het mikpunt geworden van rechtse complotdenkers die ervan overtuigd zijn dat het coronavirus uit een Chinees laboratorium komt." Daar is Trump er blijkbaar ééntje van? Duh. Ik hou het op belangenverstrengeling voor een complottheorie. Ik dus, niet Trump. Trump houdt het op belangenverstrengeling. Je hebt nog steeds niet verteld wat het idee achter je nick is? Ik denk de hoofdpersoon.

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 mei 2020 - 9:52

'Daar is Trump er blijkbaar ééntje van? Duh' Ja. ' Trump houdt het op belangenverstrengeling.' Nee. Trump heeft vorige week nog verklaard dat hij 'bewijs' zou hebben dat het virus uit een lab in Wuhan zou komen. Dus een complotdenker. https://www.telegraaf.nl/nieuws/1081807836/trump-overtuigend-bewijs-gezien-dat-virus-uit-lab-in-wuhan-komt

Baron von Kleef
Baron von Kleef12 mei 2020 - 10:13

@Joe Speedboot "Nee. Trump heeft vorige week nog verklaard dat hij ‘bewijs’ zou hebben dat het virus uit een lab in Wuhan zou komen. Dus een complotdenker." "Een complottheorie is een verhaal over een historische gebeurtenis waarin in ieder geval een samenzwering voorkomt en waarvoor meestal ***slechts minimale aanwijzingen*** bestaan." Ooh Joe, als je bewijs hebt kan je nooit een complotdenker zijn, dat is het hele gegeven van een complottheorie, er is geen bewijs. Maar Trump heeft dat wel, zegt hij, dus hij ziet het als belangenverstrengeling. Of hij dat ook echt heeft, dat betwijfel ik. Maar ja, wat doe je er aan, hij zegt van wel.

vdbemt
vdbemt11 mei 2020 - 12:50

Het is onderhand dwaas om te zeggen dat Trump een dwaas is. Want dat is al zolang en steeds opnieuw duidelijk.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt12 mei 2020 - 9:27

@Ikzelf. Mee eens.

harmmeijer
harmmeijer11 mei 2020 - 12:19

En als je denkt dat het hoogtepunt van achterlijkheid door Trump c.s. bereikt is, is het volgende al weer aan de orde. “Er is in 3 jaar veel bereikt”, vindt de achterban van Trump.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 15:11

Ikzelf Dat ben ik met je eens, veel schade is al toegebracht, maar tot nu toe heeft dat vooral te maken met Trump zelf buiten schot houden en zijn fouten rechtpraten. Maar als het gaat om het verwezenlijken van zijn politieke agenda dan heeft hij nog helemaal niks anders gepresteerd, maar wel alle collateral damage gecreerd die je maar kunt creeren, allemaal onder het goedkeurende ogen van de evangilistische godvrezende christenen: kinderen scheiden van hun ouders en ze vervolgens 'administratief kwijtraken'.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 19:20

@Ikzelf Ik denk dat je Trump stemmers in een paar categorieen moet verdelen. De echte diepe hater, waar jij nu naar verwijst; De 'gewone man' die de 'oude politiek niet meer ziet zitten, en denkt: 'hoe gaan mijn kinderen mijn levensstandaard halen', en moeite had met Hillary C. (als Hillary geen kandidaat was geweest hadT van zijn langzaltieleven niet gewonnen) Die diepe haters zijn nooit tevreden, dus nu ook niet, maar het zijn wel jongens die achter andere haters aanhobbelen, en zij zullen dus T blijven stemmen. De andere groep valt uiteen in twee groepen: de groep die ALTIJD republikein stemt, wie er ook zit (ik geloof zelfs dat een dode republikein het ooit heeft gewonnen van een levende democraat) Die groep die 'op basis van beleid en plannen een keuze maakt. En deze goep komen denk ik niet weer bij T uit. En omdat de laatste groep niet meer bij T uitkomt gaat hij verliezen, want de marges waren flinterdun in 2016 en T's falen in 2020 overduidelijk.

MountEverest
MountEverest11 mei 2020 - 11:48

"Het intrekken van de subsidie voor de EcoHealth Alliance is extra pijnlijk, omdat het testen van het geneesmiddel Remdesivir niet mogelijk zou zijn geweest zonder Daszaks decennialange onderzoek naar virussen bij vleermuizen, meldt 60 Minutes. Remdesivir is een van de schaarse middelen die wat lijken uit te richten tegen Covid-19." Remdesivir van Gilead Sciences Inc. is een van de weinige geneesmiddelen die lijkt te werken tegen Corona. Het middel is oorspronkelijk ontwikkeld tegen Ebola, maar het bleek toen niet te werken. Het lijkt echter wel effectief te zijn tegen Corona. Gilead Sciences werkt de laatste maanden met instituten en regeringen over de hele wereld samen. Inmiddels is het middel via een versnelde procedure (tijdelijk) goedgekeurd door de FDA. Het is natuurlijk ontzettend dwaas om in deze barre tijden de subsidie voor dit fundamentele onderzoek te stoppen. Over een paar jaar is het vroeg genoeg om de Chinese aanpak van de coronapandemie onder de loep te nemen.

1 Reactie
Polletje2
Polletje211 mei 2020 - 17:43

Geweldig MountEverest, zelf verwacht ik niet al teveel van Remdesivir, maar toch moet ik je alweer mijn complimenten geven, voor je Nederlands. Maar het is meer dan dat: elke keer als jouw gebruik van de Nederlandse taal correct, helder en overzichtelijk is, kom je met een bijdrage die de moeite waard is. Dat kan geen toeval zijn.

I am Legion
I am Legion11 mei 2020 - 11:47

Beetje gemakkelijk dit. Er zijn niet minder complotdenkers uit andere dan rechtse hoek, ook inzake het Corona-virus. Ik hoef toch niet aan de 5G-complotdenkers te refereren in relatie tot Corona. Maar dat zijn niet de enigen. Dat er risico's zijn aangaande labs die zich bezighouden met het ontwikkelen van biologische, d.i. bacteriologische of van virale aard of überhaupt of dergelijke labs bestaan en of deze ook in China voorkomen is geen vraag. Buiten dat is er ook volgens mij een veel grotere kans dat het nieuwe virus zich ontwikkeld heeft in een diersoort wat al vaker voor mens-op-mens-besmettingen en daarmee pandemieën heeft gezorgd. Juist omdat in China onder grote delen van de bevolking een cultuur bestaat om vrijwel alles tot voedsel te maken, des te exotischer des te liever, én nog erger, des te zeldzamer, dan nog liever levert dat een enorm risico op om voor mensen tot dan toe onbekende virussen in omloop te krijgen. Dáárvoor is geen complotdenken nodig. En het is ze al kwalijk te nemen genoeg zeker als deze juist naar haar onderdanen zo machtige partijstaat duidelijk geen einde wil maken aan deze cultuurbepaalde praktijken. Daarnaast is deze totalitaire partijstaat ook zeer te verwijten dat ze lange tijd nadat ze al wisten dat het voor mensen zeer gevaarlijke virus zich snel uitbreidde willens en wetens de rest van de wereld niet hebben gewaarschuwd maar ondertussen wel al met man en macht middelen probeerden te bemachtigen en te ontwikkelen tegen dit virus. China is in nog meer opzichten een kwade genius die verantwoordelijk is te houden voor deze pandemie in de mate dat zij om zich heen heeft kunnen grijpen, de gevolgen voor velen, en niet in de laatste plaats de komende nog veel grotere financieel-economische ramp die nog meer slachtoffers zal maken. Trump heeft dan ook groot gelijk waar hij dit nieuwe rijk van het kwaad wil aanpakken. China is lang niet alleen vanwege haar doen en laten rondom dit virus als een zeer bedreigende entiteit te zien voor de rest van de wereld.

11 Reacties
Zandb
Zandb11 mei 2020 - 12:11

Legion Serieus? "Er zijn niet minder complotdenkers uit andere dan rechtse hoek, ook inzake het Corona-virus. Ik hoef toch niet aan de 5G-complotdenkers te refereren in relatie tot Corona. Maar dat zijn niet de enigen." En die stelt u gewoon op één lijn met Trump? Met iemand die de baas is van een van invloedrijkste machten van de wereld. Een complot is pas een complot als je er waterdichte bewijzen voor hebt. En pas dan is er geen enkele sprake meer van een theorie.

vdbemt
vdbemt11 mei 2020 - 13:09

"Juist omdat in China onder grote delen van de bevolking een cultuur bestaat om vrijwel alles tot voedsel te maken, des te exotischer des te liever, én nog erger, des te zeldzamer, dan nog liever levert dat een enorm risico op om voor mensen tot dan toe onbekende virussen in omloop te krijgen." Jij bent vast ook, net als ik, een fervente tegenstander van onze bio-industrie. De massale opeenhoping van, ook daardoor, kwetsbare dieren in ons overbevolkte landje. "Dáárvoor is geen complotdenken nodig. " Ah, voor jou zijn ze zelfs zonder complotdenken al overduidelijk schuldig. Hoe noem je ZOiets?? "China is in nog meer opzichten een kwade genius die verantwoordelijk is te houden voor deze pandemie" China heeft, als ieder land, niet adequaat gereageerd. Bij China kun je nog zeggen: zij waren de eerste die ermee te maken kregen. Zij waren niet gewaarschuwd. IEDER ANDER land had zich gewaarschuwd kunnen voelen. Is China verantwoordelijk voor de uitbraak via het Carnaval in Nederland? Is China verantwoordelijk voor de ramp in Amerika? In Amerika zit geen kwade genius aan het hoofd. Daar zit een weerzinwekkende brutus die volledig de schuld draagt voor wat daar gebeurt.

nikita72
nikita7211 mei 2020 - 14:03

De alu-hoedjes die denken dat Corona door G5 komt, zitten niet in het Witte huis. Het wordt toch langzaam wel de vraag hoe het kan dat een idioot als Trump miljoenen kreeg voor zijn verkiezingskampanje.

nikita72
nikita7211 mei 2020 - 14:07

De bio-industrie in Nederland is ook een bron van ziektes. In het recente verleden werden kippen verdelgd wegens de vogelgriep. Na lang aarzelen werden geitenbedrijven aangepakt wegens Q-koorts. Daarvan hebben nog steeds mensen last. En het lijkt erop dat de bio-industrie mensen ook gevoeliger maakt voor Covid-19.

stokkickhuysen
stokkickhuysen11 mei 2020 - 15:18

'Beetje gemakkelijk dit. Er zijn niet minder complotdenkers uit andere dan rechtse hoek, ook inzake het Corona-virus. Ik hoef toch niet aan de 5G-complotdenkers te refereren in relatie tot Corona.' Dat is inderdaad een heel gemakkelijk gratuit statement. Ik geloof er niks van, heb je wat onderbouwing? is die 5G-activisten inderdaad links of ook gewoon domrechts?

LaBou
LaBou 11 mei 2020 - 16:42

"Juist omdat in China onder grote delen van de bevolking een cultuur bestaat om vrijwel alles tot voedsel te maken, des te exotischer des te liever, én nog erger, des te zeldzamer, dan nog liever levert dat een enorm risico op om voor mensen tot dan toe onbekende virussen in omloop te krijgen." En dan blijkt vervolgens dat 99% van de chinese bevolking in Wuhan nooit op die wetmarket komt en ook niet van plan is of is geweest om vleermuizen e.d. te eten.

Polletje2
Polletje211 mei 2020 - 17:36

"Bij China kun je nog zeggen: zij waren de eerste die ermee te maken kregen. Zij waren niet gewaarschuwd. IEDER ANDER land had zich gewaarschuwd kunnen voelen." Ik sta in beginsel kritisch tegenover de staat, omdat de staat in beginsel de uitdrukking van de organisatie van onze samenleving is, maar zich in de praktijk gedraagt als een organisatie die op de eerste plaats zichzelf in stand wil houden, ook als dat betekent dat ze zich daarmee keert tegen de burgers die haar draagvlak vormen. Het maffe is dat je je werkelijk begint af te vragen waar die vorm van vervreemding erger heeft toegeslagen, in China of in het westen. -

MountEverest
MountEverest11 mei 2020 - 17:53

@ I am legion COVID-19 is in de Chinese stad Wuhan ontstaan. Mogelijk op een wet market. De lokale autoriteiten hebben, waarschijnlijk uit angst voor het hogere kader, de ziekte te lang onder de pet gehouden. Vanuit Wuhan heeft het virus zich over de hele wereld verspreid. Een groot aantal landen, waaronder ook Nederland, hebben de ziekte onderschat en zijn te traag geweest met het nemen van maatregelen.

I am Legion
I am Legion12 mei 2020 - 10:23

Jullie zijn ziende blind en horende doof waar het om de agressor China gaat gevaarlijker dan welk land dan ook: Een dubbelinterview in de Volkskrant afgelopen zaterdag met twee van de meest vooraanstaande sinologen Rana Mitter, professor geschiedenis en politiek van modern China aan de Universiteit van Oxford en Nadège Rolland Pinceton enhoofdonderzoeker bij denktank National Bureau of Asian Research, Washington DC zijn het roerend eens op grond van expertise. ‘Wij westerlingen moeten niet zo naïef zijn.’ “Toen China economisch en politiek zwak stond, in een groot deel van de 19de en 20ste eeuw, richtte het angstcomplex over vijandige krachten zich naar binnen. De neiging om intern defensief te zijn heeft zich nu uitgebreid naar de rest van de wereld.” “De Chinese diplomaten laten zich op Twitter steeds agressiever uit. Bijvoorbeeld door complottheorieën te verspreiden dat het virus door Amerikaanse soldaten in China is losgelaten.” “een significant verschil tussen supermacht China en het Britse Rijk of de Verenigde Staten. Die supermachten slaagden erin ruimte te behouden voor meningsverschillen. Dat recht om het niet met elkaar eens te zijn, is in het Chinese systeem afwezig.” M.b.t. afhankelijkheid van Chinese technologie en andere zaken: “Landen beginnen zich af te vragen welke prijs ze zullen betalen. Brengen ze zichzelf in een positie waarin ze op hun woorden zullen moeten letten om China niet voor het hoofd te stoten?” “Terwijl China geduldig zijn invloed uitbreidt, sust het de wereld met geruststellingen. Jullie profiteren van onze economie, jullie worden dankzij ons welvarend en wij dagen jullie politieke systeem niet uit. We integreren ons zelfs in jullie instituties. We doen alles zo goed dat jullie niet eens zien wat ons doel is, namelijk met onze macht verzekeren dat jullie straks niets meer over ons te zeggen hebben. Niet over mensenrechten, niet over het opsluiten van een miljoen burgers in Xinjiang, niet over Hongkong. Hebben we dat voor elkaar, dan is iedereen verlamd, want dan zijn er geen andere opties meer.” De Coronacrisis in relatie tot die steeds grotere afhankelijkheid en invloed van China in steeds meer delen van de wereld: “Ik denk dat deze crisis illustreert wat voor wereldorde we kunnen krijgen als China een supermacht wordt. Het gaat China niet om het omverwerpen van regeringen of het veroveren van gebieden, maar om informele invloed waarmee je anderen aanspoort om jou iets terug te geven. Dat gaat subtieler dan bij een supermacht in westerse stijl. Wie vriendelijk is en Beijing eerbied betuigt, wordt beloond met cadeaus. Maar wie kritiek uitoefent en tegen Beijings doelen ingaat, wordt onder druk gezet.” Over de belangrijke term “tianxia” daarbij: “Dat is ook zo’n concept dat ze niet gebruiken omdat ze erin geloven, maar omdat ze het nuttig vinden, als een manier om de wereld anders te organiseren. De hiërarchische orde is duidelijk: China staat aan de top, de rest doet wat China wil, want ze zijn zwakker en kleiner. Ik denk ook dat het concept van ‘eerbied’ een stuk minder abstract is dan we denken. Alleen zeggen dat je China respecteert, is niet voldoende. China wil die nederige eerbied zien in je gedrag. Het is jezelf ondergeschikt maken aan China’s belangen.” Hoe ze hen niet anders dan kolonialistische strategie om de wereld te willen veroveren zien? “Landen als Servië en Hongarije zijn misschien blij met wat bijstand uit China, en dan heb je al verdeeldheid in het democratisch kamp. Dat is genoeg om eendrachtig verzet tegen jouw agressie te voorkomen. Wat de CCP betreft kwijnen liberale democratieën vanzelf weg in de barbaarse periferie, terwijl de rest van de wereld opbloeit onder Chinese leiding. Beijing werpt zich steeds nadrukkelijker op als leider van de ‘Global South’, landen die niet tot de gevestigde orde van rijke industrielanden behoren. Het Belt and Road Initiative, het mondiale masterplan voor infrastructuur dat alle handel regelrecht naar China leidt, is de ruggegraat van China’s ambitie van wereldleiderschap.” “Afrikaanse en andere ontwikkelende landen zijn topprioriteit voor Beijing. Beijing toont de Global South dat je geen liberale democratie hoeft te zijn om welvarend te worden. Het is niet zo dat China wil dat iedereen zijn model kopieert en dat overal CCP-klonen opstaan. Maar indirect ondermijnt China de internationale orde. Want die orde is gebaseerd op vrijheid: om een regering te kiezen, te bidden, jezelf uit te drukken. Door dat af te wijzen, vestigt de CCP zichzelf als tegenmodel.” Nu China zelf ook een economische klap ondervindt en daardoor macht verliest: “Een van de zuilen van de legitimiteit van de CCP is zwaar beschadigd. Volgens mij zal dat betekenen dat de partij meer op andere machtsinstrumenten zal leunen: repressie en controle, nationalisme en politieke strijd. De doelstellingen van de CCP zullen niet veranderen, alleen de tactieken.” https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/china-vormt-ons-al-meer-dan-we-denken~b31c4cdc/

LaBou
LaBou 12 mei 2020 - 16:24

Lego had natuurlijk kunnen volstaan met de link naar dat artikel (en ja, lego, ikk had het al gelezen) maar dan wordt zijn tekstje zo kort. En dat (vindt hij blijkbaar) staat niet zo overtuigend. Persoonlijk vond ik dat nogal de VS-kant werd verteld (en als lego nu denkt te kunnen zeggen dat ik onvoorwaardelijk achter china aanhol laat hij zien er letterlijk niets van te begrijpen).

Polletje2
Polletje212 mei 2020 - 16:25

Pas als de hele wereld niet langer Coca Cola drinkt maar groene thee ga ik me echt zorgen maken.