Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Trump-aanhangers intimideren stemmentellers en eisen dat tellen stopt

  •  
05-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Tientallen Trump-aanhangers hebben zich afgelopen nacht verzameld voor de deur van een stembureau in Detroit, in de staat Michigan, om te eisen dat het tellen van de stemmen wordt gestopt. Ze geven daarmee gehoor aan nauwelijks verholen oproepen van de Amerikaanse president om het democratische proces te saboteren. Volgens Trump is er op grote schaal fraude gepleegd en zijn er veel ongeldige stemmen uitgebracht. Een leugen. Ook andere staten waar Democraat Joe Biden de leiding heeft genomen worden door Trump ten onrechte beschuldigd van vals spel. De overheidsfunctionarissen hebben laten weten dat het tellen gewoon doorgaat tot het laatste biljet is behandeld.
In Michigan staan de verhoudingen al langer op scherp, gevoed door de president die gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer al maanden op de korrel neemt vanwege haar strenge coronamaatregelen. Die voortdurende aanvallen leidden er al toe dat een extreemrechtse militie vergevorderde plannen had de gouverneur te ontvoeren. Dat kon door ingrijpen van de FBI worden voorkomen. Al voor het sluiten van de stembussen loog Trump dat in Michigan op grote schaal fraude met stembiljetten werd gepleegd. De aanhangers van Trump verzamelden zich bij het kantoor in Detroit en scandeerden “stop te count”, stop het tellen. Ook probeerden enkele supporters het gebouw binnen te komen, dat lukte niet. Inmiddels is 99 procent van de stemmen in Michigan geteld, waarbij Joe Biden een kleine maar niet meer weg te geven voorsprong heeft.
Er is overigens nog altijd geen definitieve uitslag in de presidentsrace. Er wordt vooral nog veel geteld in de staten Nevada, North Carolina, Pennsylvania en Georgia. Omdat veel van de nog te tellen stemmen per post zijn uitgebracht, iets wat overwegend Democraten hebben gedaan, lijkt een overwinning van Joe Biden nabij. Alleen het winnen van Nevada is genoeg om Biden de benodigde 270 kiesmannen te geven, in die staat heeft hij al een voorsprong.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 nov. 2020 - 9:21

Trump gaat voor de totale afgang. Pathetisch.

Dave Velzen
Dave Velzen5 nov. 2020 - 18:48

Biden wint de populair vote met 2% in Amerika. In normale landen win je dan de verkiezingen. Niet in Amerika hoor. Ik kan het achterlijke en steeds verder achterblijvende Amerika niet meer serieus nemen. Qua infrastructuur loopt het steeds verder achter, qua onderwijs zakt het steeds verder weg en op steeds meer punten is Amerika een ontwikkelingsland aan het worden. Amerika is steeds meer das was einmal aan het worden.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew6 nov. 2020 - 3:12

Mee eens. Je ziet het alleen al aan de ellenlange rijen voor de stemlokalen. Waarom kan dat niet beter worden georganiseerd? Je weet toch hoeveel kiezers er ongeveer komen, daar kan de capaciteit toch op worden afgestemd, nog los van andere maatregelen waardoor het stemmen sneller gebeurt? Nu is het inderdaad net Zimbabwe of Togo. Ook schijnt er op veel plaatsen, met name op het platteland, alleen met contact geld te kunnen worden betaald. Pinnen? Nog nooit van gehoord.

EricDonkaew
EricDonkaew6 nov. 2020 - 10:39

Contant i.p.v. contact geld natuurlijk.

Deugkeizer
Deugkeizer6 nov. 2020 - 11:37

Biden heeft de populair vote wel immens gewonnen! Hij heeft zelfs Obama ingehaald. Hij is de president nu met de meeste populair votes ooit. Zijn overwinning is denk ik geheel te danken aan corona en het stemmen per mail. Niet alleen omdat Trump zijn aanhangers opriep om niet te gaan stemmen. Maar ook omdat de opkomst daardoor ongeëvenaard is voor kandidaten die volgens mij niet zo super populair zijn. Beide hebben ze bijna 10.000 populair votes meer dan normaal bij kandidaten.

Dave Velzen
Dave Velzen5 nov. 2020 - 18:41

Stoppen met stemmen. Lachen die Trump aanhang dan wint Biden trouwens.

Oki Doki
Oki Doki5 nov. 2020 - 18:00

Als we het over de Trump-stemmers hebben dan hebben we het over een kudde hersenloos vee die alles doen wat hun grote leider hun opdraagt. Als Trump zegt dat het stemmentellen moet stoppen dan trekt het vee naar de stembureaus om het stemmentellen proberen te stoppen. Denken ze zelf wel na? Het lijkt er niet op.

Ecclesia
Ecclesia5 nov. 2020 - 16:46

Deze arme zielen zullen nog voor de rest van hun leven een psycholoog nodig hebben. Een verlies dat ze niet kunnen verwerken. Oh well, hopen dat een volgende generatie het beter doet met hun denkbeelden en keuzes in het leven...

Sonic2
Sonic25 nov. 2020 - 16:44

Voor de verkiezingen al ontelbaar keer voorspeld. Trump accepteert alleen uitslagen die hem uitkomen. Ondanks tegenwerking van types die in de jaren 30 aan de verkeerde kant van de streep hadden gestaan. Trump accepteert geen nederlaag. Trump is een autoritaire president. Zijn aanhangers zijn roekeloos en gevaarlijk. Een gevaar voor de democratie. In Amerika is het allang niet meer 5 voor 12, maar 20 over 12. Het gaat de komende maanden een chaos worden. Dat is het nu al. Ik heb er expres voor gekozen om in het verkiezing topic niet te reageren. Hoef ik me ook niet te storen aan al die enorme verraders die het nog voor dit autoritaire monster op nemen. En dat volk heeft in Nederland ook nog stemrecht. En die stem telt ook nog net zo zwaar als mensen die er echt kennis en verstand van hebben. Wat een monster is die Trump. Wat gestoord en zeer gevaarlijk is zijn aanhang. Maar het meest erge is nog dat er mensen verrast zijn. Op welke planeet hebben die de afgelopen vier jaar gewoond? Dat ze verbaast zijn dat Trump dit zou tegen werken.

2 Reacties
Dave Velzen
Dave Velzen5 nov. 2020 - 21:53

Niet zo raar als je weet dat veel Amerikan onderwijs krijgen op een niveau zoals dat in straat arme landen ook worden gegeven.

EricDonkaew
EricDonkaew6 nov. 2020 - 3:19

Sonic: En dat volk heeft in Nederland ook nog stemrecht. En die stem telt ook nog net zo zwaar als mensen die er echt kennis en verstand van hebben. ----------------------------------------------- Vreemde reactie. Het algemeen kiesrecht -iedereen gewoon één stem- is in 1919 ingevoerd. Wil je echt terug naar de negentiende eeuw?

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 nov. 2020 - 16:05

In meerdere opzichten is het gedrag van deze Trump-fans onlogisch. Dat ze willen dat er hier in Michigan wordt gestopt met stemmen tellen terwijl Trump achter licht is natuurlijk niet handig, maar ook dragen ze bijna allemaal een mondkapje. Daaruit blijkt weinig vertrouwen in de geruststellende uitspraken tav Covid die hun grote leider heeft gedaan. Zijn ziekte heeft ze kennelijk aan het denken gezet. Dat is natuurlijk verheugend, maar helaas is al dat nadenken vermoeiend voor deze mensen en moeilijk om lang vol te houden, want ze staan hier gezellig dicht op elkaar en stoten met z'n allen een hoeveelheid lucht uit waar een kerkkoor uit Staphorst niet tegenop zou kunnen.

harmmeijer
harmmeijer5 nov. 2020 - 15:16

“Al voor het sluiten van de stembussen loog Trump dat in Michigan op grote schaal fraude met stembiljetten werd gepleegd.” Tsja, Hij kan zich waarschijnlijk niet voorstellen, dat er nog ontzettend veel mensen bestaan die wel eerlijk zijn, in tegenstelling tot zijn eigen corrupte en frauduleuze leven. Met andere woorden: zoals de waard is vertrouwt hij z’n gasten.

Zwerfstein
Zwerfstein5 nov. 2020 - 14:32

https://twitter.com/HillaryClinton/status/1323740659929567238?s=20

1 Reactie
MaxMax2
MaxMax25 nov. 2020 - 14:48

Genieten dit, Hillary is er nog steeds niet over heen.

henk-alexander
henk-alexander5 nov. 2020 - 14:02

Biden kan niet echt terugzien op een eclatante overwinning. De verkiezingsuitslag is nuchter beschouwd wel zorgelijk, want een groot deel van de bevolking van rond de zestig miljoen, inderdaad niet de meerderheid van de Amerikanen, heeft op Trump gestemd. Een niet onbelangrijke groep die wanneer de gelegenheid zich voordoet het beleid van Biden zal tegenwerken, waardoor hij zijn beloftes niet kan waarmaken. Er zal door hem hoe dan ook puin geruimd moeten worden en dat vraagt om accuraat optreden. Biden heeft bij deze klus iedereen nodig, reden waarom hij terecht een verzoenende toon heeft aangeslagen. Op een tot de tanden gewapende fascistische groeperingen hoeft hij vanzelfsprekend niet te rekenen. Hopelijk wel op hen die zich binnen het NFAC gegroepeerd hebben.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen5 nov. 2020 - 15:00

' Een niet onbelangrijke groep die wanneer de gelegenheid zich voordoet het beleid van Biden zal tegenwerken, waardoor hij zijn beloftes niet kan waarmaken.' Waarom denk je dat deze groep tegen het beleid van Biden is? Ik denk dat de maatregelen die Biden neemt ook goed zijn voor de Trump stemmers. De Trump stemmers stemmen tegen hun eigen belangen, dat is zo langzamerhand wel duidelijk.

vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 15:16

"Biden kan niet echt terugzien op een eclatante overwinning. De verkiezingsuitslag is nuchter beschouwd wel zorgelijk, want een groot deel van de bevolking van rond de zestig miljoen, inderdaad niet de meerderheid van de Amerikanen, heeft op Trump gestemd. " Op de eerste plaats valt dat hier nu nog te bezien. Vervolgens is dit precies de manier waarop Trump is gekozen: meer stemmen voor Clinton. meer kiesmannen voor Trump.

NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 16:30

@henk-alexander 5 november 2020 at 15:02 De verkiezingsuitslag is nuchter beschouwd wel zorgelijk, want een groot deel van de bevolking van rond de zestig miljoen, inderdaad niet de meerderheid van de Amerikanen, heeft op Trump gestemd. Dat was 4 jaar geleden met Clinton ook zo en die had wel de meerderheid aan stemmen. Heeft hij zich daar iets van aan getrokken. Nee dus. Als Biden dat ook niet zou doen, zal het mij niets verbazen. Dems zitten echter niet zo in elkaar

Molly Veenstra
Molly Veenstra5 nov. 2020 - 13:05

Los van het feit dat het absurd is om te stoppen met tellen tot de allerlaatste stem is meegeteld, door welke logica worden deze Trump-supporters gedreven? Dit is in Detroit, Michigan. In Michigan staat Biden zo'n 100 duizend stemmen vóór op Trump, dus als er nu wordt gestopt met tellen heeft Biden die staat gewonnen. Als ik een aanhanger van Donald Trump was, zou ik juist willen dat er werd dóór geteld. Niet dat ik geloof dat hij in Michigan nog een kans maakt om te winnen maar ik zou toch de moed erin houden. Wellicht is de anti-democratische roep om niet alle stemmen te tellen een soort principekwestie geworden voor de Republikeinen.

3 Reacties
Miss Piggy
Miss Piggy5 nov. 2020 - 13:34

Het wordt nog grappiger, ik zag net een filmpje waarin je links Trump aanhangers in Arizon zag oproepen om door te blijven tellen 'Count that vote!'. En rechts idd in Detroit: 'Stop the count!'

adriek
adriek5 nov. 2020 - 13:35

Die logica is simpel: bij de huidige tellerstand staat Trump voor, dus het kan alleen maar slechter worden. Stoppen met tellen dus. Republikeinen zijn tenslotte geen Democraten...

stokkickhuysen
stokkickhuysen5 nov. 2020 - 15:03

Eirda Nee, dat legt Molly net uit. Maar dit is symptimatish voor de Trump stemmer die niet echt rijk is: ze stemmen voor belend waar ze elf niet beer van worden, en ze stemmen voor een prsident die zijn minachting voor hen als zo vaak heeft laten zien dat ze daar behoorlijk immuun voor zijn.

Joop Schouten
Joop Schouten5 nov. 2020 - 12:59

Over dom volk gesproken.,..

The Apple
The Apple5 nov. 2020 - 12:27

“The so-called moral outrage around Trump’s presidency did not produce any substantive shift in his Republican support,” tweeted Eddie Glaude, a professor at Princeton University and author of Democracy in Black. “In fact, he expanded his base among white voters. Trump continues to flourish in the intersection of greed, selfishness and racism.” - https://www.theguardian.com/us-news/live/2020/nov/05/us-election-results-joe-biden-donald-trump-live-updates

Hannes van  Achterhout
Hannes van Achterhout5 nov. 2020 - 12:20

Nu Biden lijkt te winnen en Trump niet meer toerekeningsvatbaar blijkt, zou de GOP- en Wittehuistop er verstandig aan doen hem te deactiveren en Pence de rit tot half januari te laten uitzitten. Want je moet er toch niet aan denken wat Trump als `president’ nog zou kunnen aanrichten aan schade. Overigens is zijn zoon Eric ook al fanatiek bezig het gif van kiezersbedrog te spuien voor de toegestroomde Trumpsekte, zo liet het Nos-journaal zojuist zien.

Aart van de aap
Aart van de aap5 nov. 2020 - 12:13

Trump zegt dan : er is fraude gepleegd. Dus dan is het zo.... Een soort sekte is het ook, dat Trump/Qanon kamp. Trump zegt iets, dus het is waar. In deze tijd hebben we sowieso last van allerlei sektes en goeroes. Linkse sektes en rechtse sektes. Religieuze sektes, kunst sektes, politieke sektes. Ik heb heel veel bewegingen gezien, die gewoon inherent sektarisch waren/zijn. Stop the vote ? Als ze niet in de democratie geloven, waarom doen ze er dan aan mee, vraag ik me af. Wat geld voor dit soort bewegingen in general. Ik geloof niet in het systeem, maar ik doe ook mee aan het systeem.

Ryan2
Ryan25 nov. 2020 - 12:01

Ach, stuiptrekkingen van het fascisme.

Paulus3
Paulus35 nov. 2020 - 11:58

Belachelijk achterbaks land.

Visionair NL
Visionair NL5 nov. 2020 - 11:58

Het Amerikaanse kiessysteem is volkomen ziek en moet gesaneerd worden. Dat is denk ik de enige zinnige conclusie die getrokken kan en moet worden.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt5 nov. 2020 - 12:41

Op zichzelf is het systeem duidelijk. Dat je president kan worden op de kiesmannen, terwijl de verliezer feitelijk meer stemmen heeft, is een 'merkwaardige' keuze in het systeem. Maar zo doen ze het altijd al. WAT ziek is, is een president en zijn aanhang, die de boel verstoren (dus zelf frauderen) onder de beschuldiging dat de tegenpartij fraudeert. Waarvan ze zelf geen enkel bewijs hebben. Maar gewoon roeptoeteren wat de president, zonder bewijzen, roeptoetert.

prgrssf
prgrssf5 nov. 2020 - 11:55

Ook Arizona is nog spannend.

Marinus Calamari
Marinus Calamari5 nov. 2020 - 11:49

Fascists gonna fascist.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde5 nov. 2020 - 11:42

De grote leider brult en de apen springen.

MaxMax2
MaxMax25 nov. 2020 - 11:39

Kansloos dit, en dan nog het is Detroit of all places. Daar stemmen ze volgens mij al tientallen jaren democratisch.

Crunchy Frog
Crunchy Frog5 nov. 2020 - 11:21

Tja, dat heb je met een tweepartijensysteem van Democraten en antidemocraten.

1 Reactie
NoahAmber
NoahAmber5 nov. 2020 - 12:54

Die kan ik wel waarderen...????