Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trudeau eist einde aan vandalistisch, racistisch truckersprotest

  •  
08-02-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
218 keer bekeken
  •  
CANADA - HEALTH - VIRUS - VACCINES - PROTEST

© Two demonstrators on horses ride through Ottawa to protest mandates and restrictions related to Covid-19 vaccines in Ottawa, Ontario, Canada, on February 5, 2022. Protesters again poured into

De Canadese premier Justin Trudeau eist dat er een einde komt aan het truckersprotest tegen het vaccinatiebeleid. Volgens Trudeau ‘walgen’ de Canadezen van het gedrag van de truckers, dat naast de blokkades gepaard gaat met racisme, nazi-verheerlijking en vandalisme.
Al enkele weken protesteren vrachtwagenchauffeurs tegen de Canadese vaccinatieplicht voor bestuurders die de grens met de Verenigde Staten oversteken. In en rond Ottawa hebben enkele honderden vrachtwagenchauffeurs de wegen bezet, waardoor de bedrijvigheid in de stad tot een nulpunt is gedaald. Veel plaatselijke bedrijven hebben noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. De burgemeester heeft er inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.
Voor inwoners van Ottawa is de aanwezigheid van de truckers niet te negeren. Gedurende twee weken werd er vrijwel non-stop geclaxonneerd. Een rechter heeft inmiddels een toeterverbod van tien dagen ingesteld. Het protest verloopt verder overwegend vreedzaam, maar desondanks heeft de politie de handen vol aan een groeiende aantal vandalisten, overwegend uit extreemrechtse hoek. Zij maken zich schuldig aan racisme en homofobie en lopen rond met nazi-symbolen. Enkele demonstranten hebben gedanst op het graf van de Onbekende Soldaat bij het nationale oorlogsmonument.
De teller van incidenten waarnaar de politie onderzoek doet, staat inmiddels op zestig. Die variëren van vernielingen tot aan haatmisdrijven. ‘Ik wil dit heel duidelijk maken,’ liet Trudeau weten tijdens een spoeddebat in het Canadese parlement: ‘We laten ons niet intimideren door diegenen die kleine ondernemers lastigvallen en voedsel van de daklozen stelen. We geven niet toe aan hen die met racistische vlaggen zwaaien, we zwichten niet voor degenen die zich schuldig maken aan vandalisme of onze veteranen besmeuren.’
Volgens burgemeester Jim Watson zijn de protesten volkomen uit de hand gelopen. Hij heeft de federale overheid gevraagd om nog eens 1800 extra politiemensen te sturen om een einde te maken aan ‘de belegering’. Onder de noodtoestand is onder meer bepaald dat de truckers niet bevoorraad mogen worden. Dit weekend werden ‘duizenden liters’ brandstof in beslag genomen. Ook heeft de politie gewaarschuwd dat iedereen die de truckers basisbenodigdheden brengt, zoals voedsel of toiletpapier, gearresteerd kan worden. Een GoFundMe-pagina waarop omgerekend bijna 7 miljoen euro was ingezameld om de truckers te steunen, is door de autoriteiten gesloten. De tegoeden zijn bevroren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.