Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie Berlijn heeft nieuwe verdachte in het vizier

  •  
21-12-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
GERMANY-ATTACK-MARKET

© 2016-12-19 22:20:35 People stand at the scene where a truck speeded into a christmas market in Berlin, on December 19, 2016 killing nine persons and injuring at least 50 people. / AFP PHOTO /

Dit bericht wordt aangevuld, updates bovenaan…
Update 11.45 Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft de politie een identiteitsdocument gevonden onder de bestuurdersstoel van de truck. De eigenaar zou een man uit Tunesië zijn. Ook de omroep ARD meldt dat de politie opzoek is naar de Tunesiër. Op het document staat volgens de ARD dat de uitzetting van de houder is uitgesteld. Hij zou Anis A. heten, geboren zijn in 1992 in Tatouine. Volgens de terrorismedeskundige van de ARD zou de man met onder twee andere namen bekend zijn en in 1995 geboren zijn. De Duitse krant Bild heeft een foto van de man verspreid.
Eerder:
Update 19.00uur: De man die werd vastgehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Berlijn is vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, dat meldt de Duitse politie.
Update 13.20 uur: Volgens de politie van Berlijn is de man van Pakistaanse afkomst die momenteel in hechtenis verblijft, niet de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Dat meldt de Duitse krant Die Welt :
“We hebben de verkeerde man en daarmee een nieuw doel. De echte dader is nog steeds gewapend en op vrije voeten en kan nieuwe schade aanrichten.”
De Berlijnse politiechef heeft zojuist in een persconferentie aangegeven niet te kunnen bevestigen of de Pakistaanse verdachte de chauffeur is. De man ontkent alle betrokkenheid en op zijn lichaam zijn geen kruitsporen of letsel aangetroffen.
Update 12.00uur: De Duitse bondskanselier Angela Merkel is ‘geschokt en verdrietig’ over de gebeurtenissen in Berlijn. In een persconferentie spreekt ze haar condoleances uit aan de familie en vrienden van de dodelijke slachtoffers, haar steun voor de mensen die nu nog in het ziekenhuis liggen en voor hun leven vechten en aan de hulpdiensten: “Het land is collectief verdrietig. Iedereen bidt voor jullie.”
Merkel concludeert ‘te moeten aannemen dat het een terroristische aanslag is’ en noemt het ‘weerzinwekkend als de dader van de aanslag een vluchteling blijkt te zijn die bescherming kreeg in Duitsland’. De Bonskanselier waarschuwt verder om angst en woede niet de overhand te laten krijgen: “We willen niet dat de angst voor het kwaad ons verlamt. We zullen de kracht vinden om te leven zoals wij willen, vrij en open.”
Germany’s Chancellor Angela Merkel says she will visit the sight of the attack in Berlin later today https://t.co/xhHIfIiIWw
— Sky News (@SkyNews) December 20, 2016
De man die dood werd aangetroffen in de cabine van de vrachtwagen waarmee de aanslag in Berlijn is gepleegd, is naar alle waarschijnlijkheid een onschuldige Poolse burger die werd doodgeschoten door de terrorist. Dat heeft de minister van Binnenlandse Zaken Karl-Heinz Schröter van de Duitse deelstaat Brandenburg gezegd.
De verdachte chauffeur van de truck, die vlak na de aanslag werd aangehouden, had sinds juni een verblijfsvergunning, meldt de Duitse veiligheidsdienst.
Update 10:00 uur: Het aantal doden is opgelopen tot 12. Een speciale eenheid van de politie heeft huiszoeking verricht in een asielzoekerscentrum op het voormalige vliegveld Tempelhof. De 23-jarige verdachte, die begin dit jaar in Duitsland is gearriveerd, verbleef daar. De man is een bekende van de politie wegens kleine criminaliteit. Het is nog niet bekend of de man banden heeft met terroristische organisaties. Wel is volgens de politie duidelijk dat de man doelbewust op de menigte is ingereden.
Ultrarechtse politici houden Bondskanselier Angela Merkel verantwoordelijk te houden voor de massamoord. De Brit Nigel Farage zegt dat het ‘de erfenis van Merkel is’. AfD-politicus Marcus Pretzell, tevens partner van AfD-leider Petri, stelt: ‘Dit zijn Merkels doden’.
gwmerkel
Update 1.00 uur: De hulpdiensten hebben hun werkzaamheden op de rampplek beëindigd. Behalve negen doden zijn nog eens 45 mensen gewond geraakt, waarvan enkelen zeer ernstig. Alle gewonden zijn naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Over de identiteit van de dader is vooralsnog weinig bekend. Hoewel de krant Berliner Zeitung sprak van een Afghaanse dader, spreekt de krant Die Welt nu van een Pakistaanse man die als vluchteling naar Duitsland zou zijn gekomen. Ook over de plek waar de vrachtwagen zou zijn gestolen is nog veel onduidelijk. Het is niet zeker of de Poolse chauffeur van de vrachtauto al in Duitsland was en vanwege een vertraging in Berlijn had geparkeerd, of dat de vrachtauto al in Polen is gestolen. De autoriteiten zijn nog volop bezig met hun onderzoek.
Update 00.20 uur: De bestuurder van de vrachtwagen was een man uit Afghanistan, dat hebben de veiligheidsdiensten bekendgemaakt.
Eerder:
img_4260
In Berlijn is een vrachtwagen ingereden op een Kerstmarkt. Op videobeelden is de ravage te zien die het voertuig heeft aangericht.
Het is niet duidelijk of de truck opzettelijk op de druk bezochte markt is ingereden. Het dodental is opgelopen tot negen en er zijn tientallen gewonden.
img_4260
De vrachtwagen is vanaf de Budapester Strasse op de kerstmarkt ingereden met een snelheid van 50 tot 80 kilometer per uur. De chauffeur is opgepakt. Een bijrijder zou dood zijn aangetroffen. De politie vraagt burgers om binnen te blijven en niet te speculeren.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (753)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin22 dec. 2016 - 17:27

Vingerafdrukken geven aan dat men de juiste persoon op het spoor is, ook nog eens €100,000. als beloning dat tot aanhouden leidt, dat hij gauw gepakt mag worden al vermoed ik dat hij zich niet zonder slag of stoot zal overgeven.

3 Reacties
joop69amsterdam
joop69amsterdam22 dec. 2016 - 19:52

Eerst wordt een verdachte aangehouden waarvan men al bijna overtuigd was dat hij de dader moest zijn. Toen ze na een paar dagen tot de ontdekking kwamen dat deze man onschuldig was werd er een ID bewijs gevonden in de Truck. En ja hoor na een poosje werden ook de vingerafdrukken gevonden van de eigenaar van dat ID bewijs. Duitsland had blijkbaar een schuldige nodig om de gemoederen een beetje te kalmeren. De man waarover we het hebben is een Tunesiër die op jonge leeftijd z,n land heeft verlaten en naar Italië is gereisd. Daar heeft hij volgens de media 4 jaar vastgezeten wegens brandstichting. In de zomer van 2015 heeft hij in Duitsland asiel aangevraagd. Hij stond op het punt om uitgezet te worden naar Tunesië en uitgerekend op de dag van de aanslag hebben de Duitse autoriteiten de benodigde documenten ontvangen om hem te kunnen uitzetten. De man had namelijk geen ID bewijs en kon derhalve niet volgens protocol uitgeleverd worden. Tunesië moest deze documenten opnieuw opsturen. Het is toch vreemd dat ze nu een ID bewijs van deze man in de Truck vinden en dat ze ook nog over z,n vingerafdrukken beschikken?

Rode Dwerg
Rode Dwerg22 dec. 2016 - 22:51

@joop69amsterdam De papieren die werden gevonden betreffen volgens de media asieldocumenten, is wat anders dan ID bewijs. En nee, ik vind het niet vreemd dat men vingerafdrukken neemt en bewaart van asielzoekers die een land binnenkomen zonder een ID. Als u met uw bijdrage de Duitse autoriteiten van een complot wilt beschuldigen, bent u daar bij mij niet in geslaagd.

Minoes2
Minoes223 dec. 2016 - 0:23

Enige uitleg zou zijn dat hij gedaan heeft alsof hij geen ID bewijs had. Hij scheen ook nogal veel valse identiteiten te hebben aangenomen. Valse papieren ook misschien. Had hij gezegd een ID bewijs te hebben en had hij dat ook, was hij natuurlijk teruggestuurd naar Italië waar hij inderdaad al vier jaar had vastgezeten. Italië zou toch geweten moeten hebben of hij een ID had of niet. Blijkt wel weer dat de internationale uitwisseling van gegevens tekort schiet, Of hij in Italië wel officieel is toegelaten weten we niet. Ook iemand zonder papieren wordt immers veroordeeld bij strafbare feiten.

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 16:18

Zandb dan is je geheugen toch niet zo goed want dat heeft Wilders enige jaren geleden toch echt geroepen voor de, ik meen de Deense maar in ieder geval Scandinavische TV. Sven Zevenhuys, niemand ontkent hier een radicaliseringsprobleem maar wel de wijze van aanpak, democratisch of langs de weg van de PVV met haat en uitsluiting van alles wat vreemd is en ontken dat nou maar niet, want het is dagelijks te lezen op deze en andere sites. Het is nooit alleen maar te doen geweest om de radicale elementen, want volgens jullie bestaat er geen gematigde of zelfs maar vredelievende islam en daarmee dus ook geen gematigde of vredelievende moslims. MikeDB het feit dat jij mij moreel superieur acht is dan toch een bevestiging, dat jij je toch in dubieuzer kringen beweegt. Altijd komisch om een rechtse reaguurder dat te horen beweren en niet eens in de gaten heeft dat hij daarmee zijn eigen moraliteit al bijvoorbaat al diskwalificeert. Jillesdykstra en wat wil je hiermee aantonen? Dat dit nare racisme al heel erg oud is dat wisten we al hoor. Wat dat afdoet aan datgene wat er zich later heeft afgespeeld onder het fascisme is ongeveer nul komma niks. Het is veeleer een bevestiging van waar haat, uitsluiting en racisme allemaal toe kunnen leiden maar maakt dat geenszins goed of verdedigbaar of wat dan ook. Niets van wat hier te berde gebracht is door de reaguurders op mijn artikel, daarbij duid ik niet op Zandb want die staat aan de goede kant, doet dan ook maar iets af van het door mij gestelde integendeel ik zie er juist een bevestiging in hoe het fascisme is geworteld in deze mensen. En ik benoem het ook zo!!!!!!!!!

15 Reacties
MikeDB2
MikeDB222 dec. 2016 - 18:13

Lezen kan je ook al niet.

jillesdykstra
jillesdykstra22 dec. 2016 - 19:33

Ik leg uit dat miljoenen mensen werden gedeporteerd of vluchtten, met alle ellende van dien. In die tijd zag niemand een andere oplossing. Kan me uit geen boek herinneren dat toen het woord racisme werd gebruikt. Waarom er nu een oplossing zou komen met racisme roeperij zou ik niet weten. Waar het om gaat dat er groepen zijn met heel verschillende ideeën en gewoonten. Je kunt in de VS zien dat er niet veel verandert in de loop der tijden.

ZandA
ZandA22 dec. 2016 - 20:06

Richard555, U stelt; 'niemand ontkent hier een radicaliseringsprobleem maar wel de wijze van aanpak' Goed, ok. Begrijpelijk. Het komt mij voor dat u denkt dit probleem volgens 'democratische wijze aan te kunnen pakken. En dan zeker niet via GW. Dus die laatstgenoemde laten we buiten beschouwing. Wat is dan volgens u de 'democratische' aanpak op het radicaliseringsprobleem? En welke partij die straks de regering gaat vormen gaat dit volgens u aanpakken?

FactChecker
FactChecker22 dec. 2016 - 20:26

Richard555 22 december 2016 at 17:18 - want volgens jullie bestaat er geen gematigde of zelfs maar vredelievende islam en daarmee dus ook geen gematigde of vredelievende moslims. - Leg 'ons' geen woorden in de mond aub. Wat jij hier zegt is dat moslims niet anders zijn dan islam, dat alles wat ze zijn door de islam is bepaald. Moslims kunnen goede mensen zijn, maar de islam helpt daar niet aan mee.

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 22:31

MikeDB, dit behoeft geen reactie, fijne avond nog Jillesdykstra, daar denken heel veel mensen gelukkig heel anders over. Wat een quatsch om te menen dat apartheidspolitiek de oplossing is. De wereld wordt steeds kleiner in plaats van groter. Wen er maar aan dat je er mee moet leren omgaan en elkaar verdragen. Wat een kleinburgerlijke en bekrompen bestaan zou dat worden. Het vreemde opzoeken daar zijn wij als land rijk van geworden, niet dat dat altijd netjes is gegaan maar dat is weer een andere discussie. ZandA, wat dacht u van onze huidige rechtstaat. We hebben gewoon politie, justitie, geheime diensten etc. zullen we die maar gewoon hun werk laten doen zoals dat in een rechtsstaat hoort. Opsporen, vervolgen en veroordelen zo gaat dat. Nee Factchecker dat is nu net wat jullie PVV-ers hier altijd beweren. Er is geen gematigde islam er is geen vredelievende islam, dat is wat jullie voortdurend ons willen wijsmaken. Nou ik heb nieuws voor u het gaat om een klein groep radicalen en de rest zit echt niet op deze ellende te wachten. U snapt het ook niet echt geloof ik. Je bent een moslim als de islam voor jou de godsdienst is. Zodra je niet meer gelovig bent ben je geen moslim, christen, jood of wat dan ook meer maar gewoon iemand die ergens vandaan komt. Maar juist alle mensen die uit Syrie, Irak of welk land uit het Midden-Oosten dan ook komen, worden door de PVV-ers over een kam geschoren. Want de islam is fout en alle gelovigen zijn daarmee ook fout. Nou, en de islam is niet fout en dat zijn de gelovigen ook niet. Het zijn juist de rechtse reaguurders hier en overal eigenlijk die juist de valse uitleg, die een geradicaliseerde moslim aan zijn geloof geeft, toerekenen aan alle moslims. Niet ik leg jullie die woorden dus in de mond, maar die hebben jullie helemaal zelf bedacht. Een fijne avond nog...............

Rode Dwerg
Rode Dwerg23 dec. 2016 - 0:42

"Sven Zevenhuys, niemand ontkent hier een radicaliseringsprobleem maar wel de wijze van aanpak, democratisch of langs de weg van de PVV met haat en uitsluiting van alles wat vreemd is en ontken dat nou maar niet, want het is dagelijks te lezen op deze en andere sites. Het is nooit alleen maar te doen geweest om de radicale elementen, want volgens jullie bestaat er geen gematigde of zelfs maar vredelievende islam en daarmee dus ook geen gematigde of vredelievende moslims. " Tegen wie heeft u het nou? Bedoelt u met 'jullie' Sven in pluralis majestatis? of iedereen behalve zandb uit uw vorige draadje, of iedereen die een ander standpunt dan u inneemt mbt het 'radicaliseringsprobleem'? Verder, kunt u beargumenteren dat mensen die vinden dat de gematigde islam niet bestaat, dientengevolge ook vinden dat er geen gematigde moslims bestaan? Om deze vraag te illustreren zal ik u voorzijn met een Godwin.:-) Uit uw eerdere bijdragen blijkt uw hartgrondige afkeer van nazi Duitsland, en ik veronderstel dat er volgens u er geen gematigde versie van dat fascisme bestond. Toch zou ik de bewering niet aan durven, dat u alle Duitse NSDAP ers over één kam zou scheren, en allen dezelfde straf toe zou wensen. Het merendeel had namelijk niet deelgenomen aan oorlogshandelingen of misdaden.

PieterPan3
PieterPan323 dec. 2016 - 5:28

Richard Heb je zelf dat interview met Geert WIlders gezien? Waar had Geert WIlders het over en wie noemde het getal van 50 miljoen? Heb je je ooit verdiept in het ontstaan en de inhoud van de islam en hoe het zich heeft verspreid? En hoe het komt dat in de meeste islamitische landen 90 tot 100% van de bevolking moslim is? Je kan wel heel hard nazis en fascisten blijven roepen, maar er is toch wel iets meer te vertellen over de geschiedenis en de huidige situatie in de wereld dan alleen dat.

Dale S
Dale S23 dec. 2016 - 10:34

Richard. Ah 'aan de goede kant', dat kleurt het een en ander mooi in. Als je dus Links bent, dan ben je goed, ben je dit niet; fout. Gelukkig kunnen wij u niet betrappen op morele superioriteit.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 10:39

Rode dwerg, dat durf ik wel " Ich habe es nicht gewusst" bestaat niet. Als je een fascistische partij en leider volgt dan heb je geen excuus het maakt je medeplichtig. Dat wil er maar niet in bij onze PVV-ers. Ze stemmen echt niet op die partij omdat ze het niet eens zijn met dat fascisme maar alleen vanwege de sociaal economische paragraaf kom nou toch. Stemmen is instemmen meer smaken zijn er niet. Dat wil niet zeggen dat iedereen zelf alle misdaden pleegt. Uiteindelijk wordt men afgerekend op de eigen daden en verantwoordelijkheid. Maar dat neemt niet weg dat men het fascisme heeft gesteund en daar medeverantwoordelijkheid voor draagt Kortom ook die mensen waren allen fascitisch behalve zij die met het geweer in de rug werden gedwongen om zich aan te sluiten. Onze PVV-ers worden echt niet gedwongen op de PVV te stemmen dus een eigen bewuste keuze. Een gematigde PVV bestaat niet er zijn geen verschillende stromingen het is een eenmanspartij met maar een programma met maar een uitleg namelijk dat wat Wilders wil. Dus mijn stellingen blijven onverkort overeind. Overigens heb ik wel het gevoel dat ik hier de kern van het PVV probleem te pakken heb. Gezien de discussies die ik nu voer met waarschijnlijk apparatsjiks van de PVV. Nou heren dit is voor mij een twee vingers in de neus discussie want wat fout is aan de PVV kun je gewoonweg niet rechtpraten wat jullie ook proberen. Dat is voor mij heel makkelijk discussieren dank daarvoor.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 12:33

Pieter Pan de ontstaansgeschiedenis van de islam interesseert mij geen moer. Daar gaat het niet om. Het gaat om hoe de PVV als antwoord wordt gezien om het extremisme van een kleine groep. Het antwoord is het fascisme van vreemdelingenhaat, xenofobie en uitsluiting. Daar staat de PVV voor en zijn aanhangers. Als je kiest voor die partij kies je voor het fascisme. Dat zal ik hiet en overal blijven vertellen. Door het te ontkennen is het niet minder waar hoor!! Dale S. Het heeft niets te maken met morele superioriteit maar met de keuze voor fatsoen en democratie of onfatsoen en fascisme. Succes ermee!!

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 13:57

Nog een kleine aanvulling voor Pieter Pan. Wilders deed in 2009 zijn uitspraken voor de Deense TV en had het daar over uitzetten dus deportatie van miljoenen ja zelfs over tientallen miljoenen moslims uit Europa. Dus probeer geen kuil te graven want je valt er telkens zelf weer in. Of is het getal tientallen miljoenen niet exact 50.000.000 en daarom niet zo erg. Zo wordt het discussieren op woordjes en niet op de inhoud want die blijft dus keihard overeind staan. Het is een fascist en het blijft een fascistische partij hoezeer jullie ook kronkelen om daar onderuit te komen. Kom er gewoon eerlijk voor uit en probeer niet steeds de wolf in schaapskleren te hullen want het wordt gewoon doorzien. Daar hoef je geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd. Fijne feestdagen.

PieterPan3
PieterPan323 dec. 2016 - 14:22

@Richard zoals verwacht ben je niet in staat tot een normale discussie. Het heeft alles te maken met de islam en zijn de problemen veel groter dan een paar zelfmoordterroristen. Maar ga vooral door nazis en fascisten te roepen en gefeliciteerd met je "overwinning" Prettige dag verder.

PieterPan3
PieterPan323 dec. 2016 - 17:34

@Richard Je hebt het interview nog steeds gezien dus, want je weet niet eens wat Wilders precies gezegd heeft.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 18:16

Pieter Pan vind je dit een zwaktebod van jezelf. Dat ik niet ga liggen zeuren over precieze aantallen of het ontstaan van de Islam doet helemaal niets af aan de inhoudelijke discussie. U leidt af van de kern van het verhaal niet ondergetekende. Maar ik snap het wel want zonder argumenten is het lastig discussieren. En die heeft u niet want het issue is hier, moet de strijd tegen het radicale terrorisme van zgn. gelovigen (want welk geloof predikt terrorisme, nou geen enkele) langs democratische weg van de rechtsstaat zoals wij die kennen worden gevoerd of moeten we opteren voor het fascisme van uitsluiting, vreemdelingenhaat en xenofobie, kortom wat de PVV wil. Ik kies het eerste en bestrijd overal en altijd het tweede. Voor u zit er niets anders op dan het fascisme proberen te verbloemen, maar dat lukt niet want alle ingrediënten zijn nu eenmaal aanwezig in de PVV en Wilders en alles wat door die club al vele jaren wordt gedebiteerd. Een verloren strijd bij voorbaat, want de overgrote meerderheid deelt de opvattingen van de PVV niet.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 22:13

Pieter Pan het interview is nog terug te zien en te horen Krapuul. En hij zegt het na veel aandringen van de interviewers over hoeveel overlast gevende moslims het gaat in Europa. Het getal is al eerder in het interview door Wilders zelf genoemd. 50.000.000 moslims in Europa. Vervolgens heeft Wilders het over "millions tens of millions" moslims die overlast geven en uit Europa moeten. Wat wilt u nu meneer Pieter Pan? Dit ontkennen, bagatelliseren anders duiden. Roept u maar. Deze flosofie noemen beschaafde mensen nu gewoon fascisme. Dat is geen scheldwoord maar een nuchtere constatering van de feiten. Dat zou u ook eens moeten doen in plaats van blijven proberen recht te praten wat krom is. Dat is kansloos.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2016 - 10:26

In 2011 Tunesie uitgevlucht vanwege veronderstelde deelname aan een gewapende roofoverval. In Italie gearriveerd als minderjarige asielzoeker.

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 8:49

Bijzonder deze reacties hier raak ik dus een gevoelige snaar bij de heren. Leest u hier maar mijn andere bijdrage van heden onder het stuk van Casper Vissers 't Hooft en past redelijk naadloos op jullie reactie alhier. En wat dat hier te maken heeft met die afschuwelijke wandaad in Berlijn, nou alles zo ongeveer. Jullie willen niet alleen de daders straffen maar al het vreemdvolk in jullie ogen en dat is nu het fascisme mannen. Zondebokken, deportaties uw grote roerganger wil er 50.000.000 deporteren etc. "Ja leuk mannen dat negeren van dat fascisme, maar dat is nu precies wat jullie aanhangen en als je dat niet begrijpt heb je op school heel slecht opgelet. Jullie manier van denken is altijd de opmaat naar het fascisme. Zondebokken, deporteren en straks nog een leuke nachtelijke wandeling door het hele land en allemaal een uniform aan met een logo van een meeuw op de arm en pet. Met mooie laarsjes natuurlijk. Want zeg me eens, als Geert je oproept om de straat op te gaan en op te trekken naar die vermaledijde elite die niet wil luisteren, wat doen jullie dan? Thuisblijven en achter je PC je afschuw uitspreken over zijn oproep etc. Nou ik dacht het niet, de heertjes gaan keurig in het gelid mee met de woedende meute. Of denkt u dat uw voorgangers moreel allemaal veel inktzwarter waren dan u nu bent. Ook ik hier, ik dacht het niet. De mens is een primitief wezen met primitieve driften zoals haat, agressie etc. en ik vrees voor jullie dat jullie daar toch wel exemplarisch voor zijn. Hitler en Mussolini begonnen ook bescheiden maar al snel hadden ze miljoenen achter zich aanlopen en u denkt dat de moderne mens van de 21e eeuw daar niet gevoelig voor is? Laat ik u uit uw droom helpen, het barbarisme is in ieder mens, maar alleen zij die zich dat goed realiseren zullen daartoe niet vervallen. Uit alles, jullie reacties hier e.d., blijkt dat jullie je dat niet realiseren met je haatgevoelens jegens het vreemde en niet slecht de jegens daders van gruweldaden. Daar begint het juist mee!!!!!!"

8 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon22 dec. 2016 - 10:20

Slaat u niet een beetje door? Ik denk dat de meeste ongeruste burgers en forumgenoten al dik tevreden zouden zijn indien geradicaliseerde asielzoekers en illegale immigranten eindelijk niet meer vrijwel ongestoord hun snode plannetjes kunnen plannen en uitvoeren.

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 11:41

Gadfly, was het maar zo. Maar het kan maar niet genoeg benadrukt worden wat de PVV en zijn aanhangers echt willen. Het klopt gewoon niet dat het daarmee zou stoppen, lees de reacties maar na in de afgelopen tijd, eigenlijk al heel lang. Men wil alle moslims het land uit etc. Het beperkt zich niet tot de geradicaliseerde daders en hun trawanten. Daar zit een veel groter gevaar in dan alle aanslagen van al die "gekken" bij elkaar. Namelijk dat we als maatschappij collectief gek worden en echt we zijn intrinsiek geen haar beter dan de meute uit de jaren dertig of als de opgefokte Hutsi's en Tutsi's niet zo lang geleden of de Turken in het nu die honderdduizenden oppakken, ontslaan en mogelijk nog erger. Dus zeg me niet dat ik overdrijf dit gevaar ligt gewoon op de loer en daar waarschuw ik voor opdat het nooit zover komt hier. Negeren is het domste wat we kunnen doen. Men heeft het over linkse wegkijkers, maar die zien echt wel de problemen van deze tijd maar willen geen jaren dertig oplossing voor die problemen. Als er ergens van weggekeken wordt is het wel van dit steeds weer zijn kop opstekend fascistisch monster.

Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 12:03

Richard: Dat er 50 miljoen aan vreemd volk (door wie dan ook) gedeporteerd moet worden, is niet hard te maken.

Sven Zevenhuys
Sven Zevenhuys22 dec. 2016 - 12:05

" Uit alles, jullie reacties hier e.d., blijkt dat jullie je dat niet realiseren met je haatgevoelens jegens het vreemde en niet slecht de jegens daders van gruweldaden. " Er is geen haat naar het vreemde. Er is wel afkeer tegen de geweldadige en fascistische tak van een religie die gelovigen aanspoort om onschuldige niet gelovigen te vermoorden. De daad van deze dader staat in connectie met andere terreurdaden. En ja er zijn een hoop mensen boos omdat er voor is gewaarschuwd, maar de waarschuwers werden en worden uitgescholden en geframed als xenofoob. Vooral de duitse overheid heeft alle waarschuwingen af gewimpeld en Merkel heeft op ondemocratische en onverantwoordelijke manier mensen uitgenodigd zonder dta goed af te wegen en te organiseren; ze handelde vanuit de onderbuik.

MikeDB2
MikeDB222 dec. 2016 - 12:48

Zo is dat, Richard555. Deze gebeurtenis gaat over jouw morele superioriteit t.o.v. degenen met andere meningen. Want dat zijn allemaal fascisten! Voor een ideologie die iedereen dood wil hebben die zich niet conformeert aan de correcte religieuze wanen, moeten wij allen begrip en tolerantie tonen. Want als we dat niet doen, gaan er als vanzelf weer volle treinen rijden naar vernietigingskampen in het oosten.

jillesdykstra
jillesdykstra22 dec. 2016 - 14:03

In 1914 rapporteerde de Franse ambassadeur in toen Constantinopel, nu Istanbul, naar Parijs 'de verschillende bevolkingsgroepen hier zijn niet in staat in vrede met elkaar te leven, deportaties zijn de enige oplossing'. En zo geschiedde, in wat nu Balkan, Griekenland, Turkije, Bulgarije en zo was, van 1912 tot 1925. In 1921 sloten Griekenland en Turkije een deal waarbij 400.000 Turken Griekenland verlieten, en 1.500.000 Grieken Turkije. Hitler had er niets mee te maken, Mussolini evenmin.

pvlaren
pvlaren22 dec. 2016 - 23:08

Een gevoelige snaar Richard? Want? Omdat mensen dit soort toestanden niet willen in hun samenleving? Daders van een soortgelijk misdrijf rekenen op een heldendood. Die hebben al afscheid genomen van het leven. Dus straffen? Waarmee kan je dit soort mensen nog straffen dan? Welke straf weegt op tegen het verlies van al die levens? Zeg het maar. Ben zeer benieuwd. Of moeten we dit anders dan maar toestaan in een open samenleving? Zoals je al eerder aangaf omdat dit nu eenmaal hoort bij een 'democratie' want anders zou verworden tot een dictatuur. Het enige wat jij toont bij dit soort daden richting degene die er op reageert is een verwijzing naar facisme, racisme enz. En dan ook nog gekoppeld aan WO2. Want toen...... Ik zie de gelijkenis even niet. Jij kennelijk wel. Mensen willen een oplossing. En dat is gezien de omstandigheden vrij normaal. Maar jij hebt helemaal niets. Je weet niets beter dan anderen weg te zetten als als facist, racist enz. GW? Die zal ons een zorg zijn. Kom jij maar met een oplossing als je het allemaal zo helder kan verklaren.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 18:05

PvLaren ook u bewijst hetgeen ik hier al meerde malen heb gesteld. U wil de rechtsstaat geweld aandoen vanwege het extremistische terrorisme. Het antwoord is niet het fascisme zoals velen (allemaal uit de zelfde moederschoot daarvan ben ik overtuigd door de vele reacties uit de welbekende hoek mogelijk heeft Geert of een van zijn discipelen de opdracht gegeven) hier willen maar dat natuurlijk allemaal ontkennen. De PVV en zijn aanhang voldoen aan alle kenmerken jammer maar helaas. De mensen willen een oplossing en ik wil ook dat dit bestreden wordt en met mij vele anderen niet PVV-ers, maar niet door onze democratie en rechtsstaat te grabbel te gooien en het fascisme van de PVV te omarmen, gaat niet gebeuren hoe tekeer u ook zou gaan. Die prijs gaan wij echt niet betalen, u blijkbaar wel maar een geluk u komt niet aan de macht want de PVV en dus zijn aanhang zal daarvan worden buitengesloten.

KnorretjeBig
KnorretjeBig22 dec. 2016 - 7:17

@Richard555 Nee Richard, pogroms zijn een Marokkaanse uitvinding. https://nl.wikipedia.org/wiki/Pogrom In 1033 voor het eerst uitgevoerd in Marokko. In 1066 pas in Europa.

18 Reacties
Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 8:28

Knorretje: Dan staat in dat artikel toch te lezen dat in het Bijbelboek Esther sprake is van de eerste pogrom? Neemt niet weg dat Richard de geschiedenis geweld aandoet. Hij had er beter aan gedaan om te zeggen, dat de wens om Joden te doden nog veel ouder is dan de weg naar Rome maar dat men in Europa die wens op een schaal en met een systematische precisie en effectiviteit die zijn weerga niet kent of kende, wist waar te maken.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 9:25

Interessant, het scheelt 33 jaar. Dat is pas een goede reden voor Europeanen om zich superieur te voelen.

KnorretjeBig
KnorretjeBig22 dec. 2016 - 10:00

@Zandb U gelooft zeker ook dat de aarde in zes dagen is ontstaan omdat het in de bijbel staat? @Kora Ver Ooit van operatie zoeklicht gehoord? 3 miljoen doden. Van Darfur gehoord? 300.000 doden. http://countryfacts.haque.biz/nl/country/asia/163-bangladesh/1114-bangladesh-history--modern-history.html https://nl.wikipedia.org/wiki/Conflict_in_Darfur Dan heb ik het nog niet eens over Armenië. Moslims doen anders hun best om ons in te halen.

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 10:19

Zandb. De geschiedenis geweld aandoen?? De pogroms zijn door Europa pas echt gecultiveerd en de gaskamers zijn toch echt een Europese uitvinding. Maar uw aanvulling is welkom want Kora Ver zegt het precies goed. Daar gaat het dus om. Barbarij is van alle tijden maar wij houden in Europa het trotse record en dat zou de heren fascisten toch tot enige zelfreflectie mogen uitnodigen, maar nee hoor men blijft op de ingeslagen weg doorgaan.

RationeleBurger
RationeleBurger22 dec. 2016 - 11:17

@Richard555, Ook nu doet u de geschiedenis weer geweld aan. Ja, de Duitse 'gründlichkeit' toonde zich helaas ook op het gebied van het uitmoorden van groepen mensen en is mede door die 'gründlichkeit' daarom ook goed gedocumenteerd. Daarom is er ontzettend veel van bekend. Ook omdat het relatief recent is, en er in onze huidige geschiedenis lessen veel aandacht aan wordt besteed. Maar 'record houder' in de geschiedenis is Europa daarmee zeker niet. Mao Zedong en Stalin gaan Hitler daarin al voorbij. Dus op dat punt klopt uw stelling al niet. Maar ook die zijn relatief recent en daarom goed gedocumenteerd. Kijk je echter iets verder terug in de geschiedenis dan zijn er nog wel een aantal momenten waarbij de bovengenoemde in het niet lijken te vallen. Maar niet zo goed gedocumenteerd, en dus voer voor historici.

JanVG2
JanVG222 dec. 2016 - 11:45

pogroms zijn van alle tijden en van alle gemeenschappen. Hier in het westen zijn we ons er iets bewuster van, vooral door WO II.Mensen hebben nu eenmaal de neiging in tijden van spanning die af te reageren op "anderen". Minderheden - hoe ook gedefinieerd: ethnisch, religieus, sociaal - zijn heel vaak de pineut (geweest). Ons bronnenmateriaal voor Europa is uitgebreider vanwege de ijverige schrijfcultuur; en vervolgens ook bewuster doorgeploegd opzoek naar voorlopers van wat er in WOII is gebeurd. Daarom vindt men ook vooral vroege pogroms gericht tegen joden; want daar zocht men naar. (NB: de vroegste goed gedocumenteerde die ik ken is AD 38 - ttv Calligula in Alexandrië!, maar er zijn er meer geweest.) Ergo, onze kennis is afhankelijk van bronnen - en van elke regio is het bronnenbestand anders - met als gevolg dat de volledigheid van onze kennis anders is (en nergens weten we alles!) Dat het in Europa in de 20ste eeuw zo uitgebreid en verwoestend was heeft vooral te maken met "middelen". Vooruitgang kan ook heel negatieve gevolgen hebben ... "Middelen" betekent heel specifiek de zaken die je nodig hebt om een ander te vermoorden - met een afgerukte boomtak gaat dat moeilijker dan met een machinegeweer of gas. Maar het betekent ook "sociale middelen", zoals bijvoorbeeld hoe de gemeenschap is georganiseerd en hoe denkbeelden, bevelen en andere elementen doorgegeven kunnen worden. De directe zeggingschap/activeringskracht over grotere groepen - vroeger een dorp, nu een land of nog groter. We bestaan tegenwoordig uit grotere sociale groepen - met als gevolg ook grotere gevolgen als zo'n groep "in beweging komt". Dat heeft een technische component: In het Romeinse Rijk duurde het maanden voordat een bevel vanuit Rome in een Egyptisch dorp kwam - waarbij onderweg de bevelen vaak of verdwenen of werden gewijzigd. Daardoor was het geweld daar vaak lokaal, of op z'n "best" regionaal. In 20ste eeuw met telefoon, telegraaf gaat alles veel sneller - en is ook de respons veel sneller. Dan kan het nationaal of zelfs continetaal. Bovendien is de gemeenschapsstructuur veel verder uitgewerkt - is er een betere organisatie (ook technisch) om goede EN slechte dingen effectief uit te voeren. (Van de goede kant vergelijk de hulp na de Tsunami van 2004 met die na de Krakatau ... om van eerdere Tsunami's maar te zwijgen. Van de slechte kant organisatorisch was het vernietigingssysteem van WOII mogelijk met alle gevolgen van dien.) Botgezegd, we zijn technisch tegenwoordig beter in staat te "moorden", maar de psychologische aspecten van de drang om te moorden zijn van veel verder terug .. enw e hebben daar ook altijd op slechte moment gehoor aan gegeven .. of we nu Christen, Moslim, Pagaan, of Hunebedbouwer waren. NB: recent onderzoek van Psychologen en Neuro-biologen zijn wat dat betreft niet erg inspirerend over onze psychologische "verdraagzaamheid" en de grenzen daaraan.

Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 11:54

Knorretje: Ach, u moet ook maar geloven dat er in 1033 in Marokko Joden vervolgd zijn, toch. Maar afgezien daarvan: U gelooft blijkbaar het een in Wikipedia wel en het andere niet. Dat had u beter kunnen vermelden, want nu jokkebrokt u: Wikipedia zegt niet, dat de pogrom is een Marokkaanse "uitvinding" is. Ik heb nog nooit van "operatie Zoeklicht" gehoord. Maar ik maak me sterk dat die met Joden te maken had: En we hadden het over de pogrom. Richard: Ik begrijp wat u bedoelt, maar als de pogroms allang bestonden en als, zoals u zegt, de Nazi's daar een nieuwe betekenis aan gegeven hebben, dan klopt uw opmerking dat in Europa de pogrom is bedacht niet. Dat is alles, wat mij betreft.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 11:57

> Dan heb ik het nog niet eens over Armenië. Moslims doen anders hun best om ons in te halen. KnorretjeBig, zie je waar je mee bezig bent? Naar een wanhopige zoektocht naar argumenten om Europese superioriteit aan te tonen. Snap je dan niet dat juist deze zoektocht het resultaat van deze zoektocht teniet doet? Je bent niet superieur, je volk is dat niet, en geen enkel volk is dat. Het is echt niet heel moeilijk om te begrijpen. Waarom heb je een superieur Europees volk eigenlijk nodig? Dat zou je je eens moeten afvragen. Als je dat zou begrijpen zou je leven een stuk eenvoudiger zijn.

Haastig
Haastig22 dec. 2016 - 13:37

Zandb 22 december 2016 at 09:28 "en met een systematische precisie en effectiviteit die zijn weerga niet kent of kende, wist waar te maken". Als we dan toch precies gaan doen, maak daar van: "effectiviteit die zijn weerga niet kende, wist waar te maken". Ik durf te beweren dat in effectiviteit & efficiëntie de hutu's de duitsers hebben ingehaald: in 100 dagen een half- tot 1 miljoen mensen doden is toch wat efficiënter dan, wat is het, 10 miljoen mensen in 10 jaar afslachten.... De Indonesiërs hebben laten zien dat ook zij niet onbetuigd laten, al deden ze er 2x xo lang over dan de Hutu's om dezelfde hoeveelheid Chinezen/commies te doden. De Jappen waren tijdens WO2 ook vrij efficiënt: een vermoedelijke 70.000 in een week of 2 in bv Singapore. Helaas zijn niet alleen de Duitsers pünktlich...

Richard555
Richard55522 dec. 2016 - 16:27

Heren of de cijfers tot op de laatste komma kloppen wordt een merkwaardige discussie. Daarmee gaat de boodschap verloren endat is dat wij geen haar maar dan ook geen haar beter zijn dan anderen. Dat wij helemaal niet moreel superieur zijn en dat ook wij een gruwelijk verleden hebben. En dat moet in het verleden blijven en nooit meer terugkomen. Dan vallen dus tig aanslagen nog steeds in het niet bij datgene wat gaat gebeuren als wij het fascisme een nieuwe kans zouden geven. Dat gaan we dus niet doen. Daarom geen PVV en vergelijkbare partijen want het houdt niet op bij praten. Is nooit geweest en zal helaas ook nooit zo zijn. Dus weg met ideeën van uitsluiting, haat etc.

Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 16:41

Haastig: U had kunnen weten dat ik het over de pogrom heb. Maar goed: Ik ben het wel gewend dat u meestal in de marge wat te rommelen hebt.

Haastig
Haastig23 dec. 2016 - 2:40

Zandb 22 december 2016 at 17:41 "U had kunnen weten dat ik het over de pogrom heb. Maar goed: Ik ben het wel gewend dat u meestal in de marge wat te rommelen hebt" Och sorry Zand, ik dacht dat het over het precies en effectief doden van mensen in het algemeen ging, ik miste dat het een wedstrijdje effectief joden-doden was. Ja, dan zijn die paar miljoen anderen inderdaad rommelen in de marge. Excuus. Ik zal me de volgende keer niet laten afleiden door de vervolg-reacties, over Darfur, Armenië, Mao. Sorry hoor. Dus, ja Zand, je hebt helemaal gelijk, de Duitsers waren het meest effectief in het doden van joden. Ik dacht dat dit een vervolgtopic was op de reactie van Richard555 die pogroms illustratief binnen bracht om aan te tonen dat Europeanen elkaar al eeuwen aan het afslachten waren: uitwas vd christelijke cultuur. Dat als reactie op Nagus met zijn islam-cultuur in relatie tot de vrachtwagen op de kerstmarkt. We moeten inderdaad niet willen weten dat moordpartijen op verschillende plekken door de geschiedenis heen hebben bestaan. Dus, wat je wilt, we zullen ons bij dit onderwerp dat betrekking heeft op een idioot in een vrachtwagen op een kerstmarkt in Duitsland beperken tot de (erf)zonden vd Duitsers.

RationeleBurger
RationeleBurger23 dec. 2016 - 7:37

@Richard555, Dat is lekker makkelijk. Eerst boude stellingen poneren, vervolgens niet kunnen onderbouwen en tot slot maar met de dooddoener komen dat het om de boodschap gaat dat wij (in Europa) ook geen haar beter zijn. Beetje flauw. Om vervolgens in te haken op uw strijd tegen het fascisme (wat u alles lijkt te vinden met een andere mening dan de uwe); anno 2016 is het fascisme inderdaad rijkelijk aanwezig. Niet zozeer hier, maar wel degelijk in het Midden-Oosten. Dictators, gebrek aan democratie, anti-intellect/pro-religie, extreem nationalisme, minderheden die worden uitgemoord of weggepest, of wettelijk minderwaardig worden behandeld. Burgeroorlogen. Etc. Etc. En de mensen die waarschuwen voor de risico's van massa immigratie van mensen uit deze regio's, en die die strijd niet ook "hier" willen importeren durft u weg te zetten als fascisten. Dat vind ik nogal wat. Erg selectief in de overtuigingen. Hypocriet ook. Zo wordt het bovendien heel moeilijk een echte discussie te voeren op feiten en tot oplossingen te komen waar iedereen wat aan heeft.

Zandb
Zandb23 dec. 2016 - 10:34

Haastig: Tuurlijk, Haastig, kon niet uitblijven: Barbertje zal hangen. Hoe komt u er bij dat ik al die vreselijke zaken "gerommel in de marge" vindt? Ik vind de manier waarop u mijn woorden niet leest zoals ik ze heb geschreven en heb bedoeld "gerommel in de marge". U gaat regelmatig met mijn woorden aan de verkeerde haal, ik denk omdat u zich te veel op mij als persoon richt en te weinig op wat ik werkelijk beweer en wil beweren. Nogmaals: Dat vind ik een zeer storend gerommel in een marge, die er altijd is, en die altijd in mijn nadeel uit moet vallen.

KnorretjeBig
KnorretjeBig23 dec. 2016 - 12:00

@Kora Ver "KnorretjeBig, zie je waar je mee bezig bent? Naar een wanhopige zoektocht naar argumenten om Europese superioriteit aan te tonen." Nee, ik wil aantonen dat genocide in Europa niet uniek is en dat dit elders ook voorkomt. @Zandb "Ach, u moet ook maar geloven dat er in 1033 in Marokko Joden vervolgd zijn, toch." Nou, mijnheer Zandbergen als u redenen heeft om hieraan te twijfelen dan is Wikipedia best bereidt om dit onderwerp aan te passen. En als Wikipedia meldt dat de eerste pogrom in Marokko heeft plaatsgevonden dan ga ik, tot er andere informatie beschikbaar is, er vanuit dat het een Marokkaanse uitvinding is. "En wij hadden het over de pogrom." En wat is een pogrom mijnheer Zandbergen? "Pogroms (Russ.) zijn gewelddadige buitensporigheden tegen een deel van de bevolking (vaak een minderheid of een door hetze uitgesloten bevolkingsdeel)." En dat is precies wat tijdens operatie zoeklicht is gebeurd.

Richard555
Richard55523 dec. 2016 - 17:19

Rationele burger wat wil e nu eigenlijk bewijzen met mijn zgn. boude stellingen. Wilde u ontkennen dat er vele miljoenen zijn vermoord door de Nazi's (Europa), vele miljoenen door Stalin (Europa) etc. Of misschien aantonen dat er elders ook nog vele moordpartijen door barbaarse dictators hebben plaatsgevonden. Waar staat ergens door mij geschreven gesuggereerd dat het alleen hier voorkomt. Precies nergens!! Maar is toch geen excuus om het dan hier ook maar weer eens te proberen, hunnie doen het ook. Laat je nakijken. Dit is nu precies wat ik stel. Door aandacht proberen af te leiden probeert men de discussie weg te krijgen van het feit dat de PVV gewoon doodordinair een fascistische agenda voert en dat weet u ook wel, maar u wilt het niet horen. Dat komt niet zo fijn uit als de werkelijke beweegredenen worden blootgelegd natuurlijk. Daar balen PVV-ers van. Jammer dan wij zullen deze strijd met de PVV blijven voeren en mensen attenderen op de agenda van uitsluiting, vreemdelingenhaat en xenofobie. Door de agenda van extreemrechts, niks waarschuwingen etc. want u hoeft ons niet te waarschuwen wij kennen de problemen maar wij willen jullie oplossingen niet, importeert u juist het fascisme en het ultieme geweld dat vele malen verschrikkelijke kan zijn, dat heeft de geschiedenis allang bewezen, dan alle aanslagen bij elkaar want dat blijven toch kleine groepjes en radicale cellen. Daarvoor hebben wij politie, justitie en allerlei andere diensten om dat te bestrijden. Daar hebben wij het fascisme echt helemaal niet voor nodig.

RationeleBurger
RationeleBurger24 dec. 2016 - 7:43

@Richard555, U beweerde dat Europa record-houder is op het gebied van dergelijke massa moorden. Dat is een boude stelling en aantoonbaar onjuist. Daarmee ontken ik nergens wat er alhier plaats heeft gevonden maar weerleg ik uw onjuiste bewering. Bovendien toont u hier feilloos uw hypocrisie aan. U zegt dat ik de aandacht probeer af te leiden door de discussie weg te leiden. Beste Richard, het gaat hier om opnieuw een aanslag gepleegd door een Islamitische extremist. Asielzoeker uit het midden oosten. In Duitsland. En u begint over de PVV, de nazis, de holocaust en Europees fascisme. Wie leidt hier nou de aandacht af van het onderwerp?

Haastig
Haastig26 dec. 2016 - 1:08

Zandb 23 december 2016 at 11:34 "Tuurlijk, Haastig, kon niet uitblijven: Barbertje zal hangen" Barbertje miste dat mijn 1e reactie niet zozeer een "aanval" was op Barbertje, maar eigenlijk een cynische beschouwing van de wereld, waarin men het schijnt te kunnen nalaten anderen in grote hoeveelheden om zeep te helpen. Maar ja, dat zag de correctiekoning dan weer niet....

jos2
jos221 dec. 2016 - 23:46

wat is dit voor fucking shit???? er lopen duizenden van dit soort jongens rond in West Europe. Ik ben geen PPV stemmer, maar waarom controleren we de grenzen niet beter?? En Tunesie geeft nu plotseling toe dan het een inwoner is van het land. Terwijl in juli het onmogelijk was om deze persoon terug te sturen naar zijn geboortland Tunisiee sick world

Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 21:59

Lang voordat de moslims hier waren moordden de Europeanen elkaar al uit en ze vonden de pogroms uit en de gaskamers. Een uitwas van de Christelijke Europese cultuur toch? U heeft gelijk dat integratie niet werkt met betrekking tot de fascisten, want die vervallen ieder keer opnieuw in de oude fout van zondebokken aanwijzen en dan gaan weer los, nietwaar O Grote Nagus. Nou uw dictatuur van het fascisme willen we echt niet meer. Hoezeer u daar ook elke nacht weer een natte droom over heeft het gaat niet gebeuren.

9 Reacties
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 22:32

En wat heeft dat alles te maken met een terrorist die in volle vaart een vrachtwagen parkeert in een kerstmarkt?

Bram Emanuel
Bram Emanuel22 dec. 2016 - 1:05

Is dit nu een aanklacht tegen de dader en zijn gedachtengoed?

koffieleut2
koffieleut222 dec. 2016 - 4:30

En daar isie weer, de tweede wereldoorlog als dooddoener. Ik hoop dat we er van geleerd hebben,. Zij die het ontkennen zijn toe aan een heropvoedingscursus. Maar het is zo ongelooflijk wanhopig en fout om deze genocide van mensen die geen aanslagen hadden gepleegd of iets dergelijks, onschuldigen, kinderen vrouwen mannen,de ontwrichting van hele families,als vergelijkingsmateriaal te gebruiken voor het huidige probleem. We hebben het over groepen die aanslagen plegen op onschuldigen. kinderen vrouwen mannen,en hele families ontwrichten ( komt je deze regel bekent voor?) De discussie op deze manier dood te maken is geen bijdrage voor een oplossingen, en het is bijna net zo fout als het ontkennen van de genocide.

jillesdykstra
jillesdykstra22 dec. 2016 - 6:19

Alsof het in de wereld buiten het Europese continent zo vredig was. Ik herinner even aan de Hutu's en de Tutsi's, of de moordpartijen nadat de Britten India en Pakistan onafhankelijk hadden verklaard.

Buzzer
Buzzer22 dec. 2016 - 7:32

De gaskamers waren er bij lange na niet toen de moslims Europa binnenvielen en daar grote delen van veroverden. Wat een simplificering van de geschiedenis die blijkbaar alleen bedoelt is om uw vooroordelen te bevestigen.

Molly Sweet2
Molly Sweet222 dec. 2016 - 8:23

Buzzer: het is ernstiger dan dat, het is fascisme waarmee onder andere deze persoon enorm hoopt andere denkbeelden tot zwijgen te brengen. Uiteraard onder het mom van het bestrijden van fascisme.

Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 8:40

Nick: Als u het op kunt brengen om de fraaie reactie van Nagus - waar dit een reactie op is - eerst eens te lezen ......... (reactie, oh zo'n toeval, Nagus 19.41) Bram: Ja. En tegen bv mensen in Europa die meewerkten (passief/actief?) aan de Joden vervolging t.t.v. WO II, maar vooral als reactie op de onzin van Nagus. Koffieleut: Als u eerst de reactie van Nagus leest, dan weet u dat er voor Richard weinig anders op zit dan bijvoorbeeld die periode maar eens weer van stal te halen...... Jilles: Klopt. Daarom beweert Nagus dan ook zo'n onzin. Buzzer: Nee, deze reactie is nodig om het vooroordeel van Nagus aan de kaak te stellen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper22 dec. 2016 - 11:04

[Zandb 22 december 2016 at 09:40 Als u het op kunt brengen om de fraaie reactie van Nagus – waar dit een reactie op is – eerst eens te lezen ……… (reactie, oh zo’n toeval, Nagus 19.41)] Richard de vijver vliegt in werkelijk al zijn reacties uit de bocht. Dan kun je wel wijzen op datgene waarop hij reageert. Maar je kunt ook constateren dat we hier te maken hebben met een onvervalste brokkenpiloot.

Zandb
Zandb22 dec. 2016 - 12:00

Molly: Ik kan met de beste wil van de wereld nu niet bedenken, waarom u wel zo reageert op Richard en helemaal niet reageert op Nagus. Natuurlijk gaat u over uw reacties, dat bedoel ik niet. Maar zie ik dat nu zo verkeerd, dat u eenzijdig reageert?

Rarar
Rarar21 dec. 2016 - 21:36

als je weet hoe de maatschappij zich beweegt, komt dit niet als een verrassing. Denken van 'nou ik heb echt geen idee, want er is nog niemand opgepakt en het kan iedereen zijn' is naïef en tegen beter in hopen dat rechts geen gelijk krijgt. Het gaat echter niet om gelijk krijgen, maar inzicht in de realiteit hebben. Pas met inzicht kan men leiderschap tonen.

Sartre
Sartre21 dec. 2016 - 21:21

De nieuwe verdachte is dus een Tunesiër met bepaald een zeer crimineel verleden die nochtans in Duitsland geduld werd en op het punt stond uitgezet te worden. De dader van de terreuraanslag in Nice was ook een Tunesiër en de massa aanrandingen in Keulen kunnen voornamelijk op het conto van Noord Afrikaanse asielzoekers worden geplaatst. Allen kansloos voor een asiel procedure. Treurig voor de vele echte en terechte vluchtelingen en logisch dat Merkel nu nog meer kritiek krijgt.

2 Reacties
jillesdykstra
jillesdykstra22 dec. 2016 - 6:24

Als het kalf verdronken is dempt men de put. Ik hoorde net op ARD een Duitse politicus zeggen dat we eens moeten beginnen het geldende recht toe te passen. De man die nu wordt verdacht kwam vermoedelijk via Oostenrijk binnen, er was geen wet of verdrag wat Duitsland verplichtte hem binnen te laten. Als de man via Italië is gekomen, had hij daar asiel moeten vragen. Dus terug naar Oostenrijk, wat hem dan terug naar Italië had moeten sturen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen22 dec. 2016 - 11:18

[Dus terug naar Oostenrijk, wat hem dan terug naar Italië had moeten sturen.] Dat is de oplossing, een aanslag op een kerstmarkt in Wenen of Milan was geen probleem geweest!

Nagus
Nagus21 dec. 2016 - 18:41

Dit soort aanslagen zijn een uitwas van de islamcultuur. Zolang wij de islam binnen onze grenzen hebben zullen dit soort aanslagen blijven plaatsvinden. Kijk maar naar het midden-oosten. Daar moorden moslims elkaar ook op gruwelijke wijze uit. En dat vond al plaats voor de westerse bemoeienis. Ook de zelfmoordaanslagen komen voort uit die cultuur, dat is iets dat we in het westen niet kennen. Het westen zal daarom onvermijdelijk net zo'n brandhaard worden, want integratie werkt niet. Dat is inmiddels wel bekend.

7 Reacties
Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 21:50

> Het westen zal daarom onvermijdelijk net zo’n brandhaard worden, want integratie werkt niet. Ik vind dat te absoluut. Ik ben geen zwartwit kijker. Er zijn heel veel moslims die wel integreren, de overgrote meerderheid zelfs. Maar ik geef direct toe dat dat verbeterd kan worden.

boa
boa21 dec. 2016 - 22:52

Kora Ver@ Toch zal, hoe oneerlijk het ook is, de moslim die wel integreert onder de kwade lijden. Afhankelijk van het aantal incidenten dat in een bepaalde tijd zal plaatsvinden.

Sardar2
Sardar222 dec. 2016 - 0:00

@ Nagus 21 december 2016 at 19:41 “Zolang wij de islam binnen onze grenzen hebben zullen dit soort aanslagen blijven plaatsvinden.” Onzin! Zolang diverse groepen als de “ander” beschouwd en behandeld worden, zullen zeker lieden zijn die het niet beschaafd maar extreem gaan bestrijden. Moslims zijn geen uitzondering hierin! Ik lees nu een onderzoekresultaat van “Chicago University” over het aantal zelfmoordaanslagen in Irak, Afghanistan, Pakistan, Syrië en Libië. Voor 2003 is er alleen 2 zelfmoordaanslagen (in Afghanistan) geweest. Na 2003 en de aanval van VS en het westen is er tot nu toe in totaal 4111 (Irak 2152, Afghanistan 1143, Pakistan 513, Syrië 259 en Libië 44) zelfmoordaanslagen plaatsgevonden. Over geweld als optreden van moslims en het westen gesproken!

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 9:27

> Toch zal, hoe oneerlijk het ook is, de moslim die wel integreert onder de kwade lijden. Boa, dat hebben wij in de hand. Kijken wij de terroristen aan als moslims, of als IS aangestuurd? Dat is onze keuze. Mijn islamitische buurman heeft niets met de aanslagen te maken, en ik zal hem niet verkeerd aankijken daarom. Dat is mijn verantwoordelijkheid, en die van jou.

Vuurrood
Vuurrood22 dec. 2016 - 9:48

Ira aanslagen? Eta aanslagen? Rote Armee aanslagen? Spanje en Ierland liggen niet in Europa? Thimothy McV. was geen inwoner van de VS? KKK is geen onderdeel van de VS cultuur? Aanslagen zijn een uitwas van de islamcultuur? De rest is klein bier? Wat is eigenlijk islamcultuur? Ik durf te beweren dat de oorzaak van brandhaarden in de wereld echt bij het westen ligt!

boa
boa22 dec. 2016 - 12:31

@ Koran Vers Helaas Kora, dat hebben wij niet in de hand. Het is afhankelijk van de uitwerking van aanslagen uit naam van de Islam. Zo makkelijk is het. De aanslagen zijn niet te voorkomen. De gevolgen ook niet.

ZandA
ZandA22 dec. 2016 - 20:53

@Rood, ETA Groep met wens tot afscheiding van delen van Frankrijk-Spanje. IRA Iers-Engelse conflict over Iers grondgebied RAF? Duits linkse aangelegenheid. Geen idee. Vraag het ze. T McV was destijds de geweldadige variant van de Snowden van toen. McV diende het US leger en zag de misstanden gepleegd door US in buitenland en wilde statement maken. Maar nog altijd....Niets van dat alles komt voort uit een geloofskwestie.

Phil2
Phil221 dec. 2016 - 18:23

Je zou bijna willen dat het een met de vluchtelingenstroom 'meegekomen' jihadist is, die Tunesiër die ze nu in het vizier hebben... Want iemand die amok maakt nadat en omdat ie is afgewezen is als asielzoeker, zou bar en boos zijn.

8 Reacties
Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 21:52

Terroristen zijn lost souls, mensen zonder toekomst, het maakt ze niet uit om dood te gaan, liefst snel met 77 maagden erbij.

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 22:07

Het een sluit het ander niet uit... Zal vast een meegekomen Jihadist zijn, die alsnog is afgewezen. En vervolgens door de fluwelen-handschoenen-methode niet het land is uitgezet, maar mocht blijven. Tja, dan smeek je er als regering ook wel een beetje om he...

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 dec. 2016 - 7:28

'En vervolgens door de fluwelen-handschoenen-methode niet het land is uitgezet,' Flauwekul. Dat is meermalen geprobeerd. Tunesië wilde hem niet hebben.

Phil2
Phil222 dec. 2016 - 8:18

Wordt het niet eens tijd (en we zijn er al sinds het begin van het millennium mee bezig) om 'vluchtelingen' geen verblijf toe te staan als niet de identiteit vastgesteld kan worden? Velen gooien hun ID weg, zodat ze niet teruggestuurd kunnen worden. Land van afkomst wil ze nl. niet terugnemen. Maar de bewijslast moet maar eens omgedraaid worden. Eerst ID kunnen vaststellen, dan bepalen of iemand recht heeft op politiek asiel. Met alle (Noord-)Afrikaanse landen is er wel een ontwikkelingssamenwerking relatie. De miljarden mede afhankelijk stellen van dat die landen meewerken aan terugnemen van onderdanen.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 12:00

> Wordt het niet eens tijd (en we zijn er al sinds het begin van het millennium mee bezig) om ‘vluchtelingen’ geen verblijf toe te staan als niet de identiteit vastgesteld kan worden? Hoe stel je je dat praktisch voor? Er komt een vreemdeling in Nederland en hij heeft geen identiteitsbewijs. Wat moeten we doen, hem uitzetten, waarheen? Welk land zal de vluchtelingen opnemen die wij uitzetten? Of van een bootje afschoppen voor de kust van het vermoedelijke land van herkomst? Of uit een vliegtuig werpen met parachute?

thunderbird2
thunderbird222 dec. 2016 - 13:57

"‘En vervolgens door de fluwelen-handschoenen-methode niet het land is uitgezet,’ Flauwekul. Dat is meermalen geprobeerd. Tunesië wilde hem niet hebben. Speedboot, die fluwelen handschoen houdt ook in dat dat soort tuig dan niet in detentie gaat, maar ik heb zo'n idee dat dat na 17 maart wel gaat veranderen. Ongewenste vreemdelingen moet je het land uitgooien of vastzetten. Zou al een bult doden, overvallen aanrandingen en verkrachting hebben gescheeld...

Phil2
Phil222 dec. 2016 - 19:12

@Kora Ver "Hoe stel je je dat praktisch voor? Er komt een vreemdeling in Nederland en hij heeft geen identiteitsbewijs." Verplicht meewerken aan taaltoets. Anders interneren. Ook met DNA kan tegenwoordig vrij nauwkeurig bepaald worden waar iemand vandaan komt. Alleenstaande mannen weigeren.

Kora Ver
Kora Ver23 dec. 2016 - 10:01

Phil, ik neem aan dat je geen antwoord hebt op de vraag die ik expliciet stelde. Dat had ik ook niet verwacht. Het is niet makkelijk om iemand kwijt te raken die nergens naartoe kan. Als er iemand in je land komt en asiel aanvraagt, dan zit je opgescheept met die persoon, als je hem niet ergens naartoe kunt uitzetten.

JoWe62
JoWe6221 dec. 2016 - 17:52

Dit is slechts het begin. De komende 20 jaar dient het westen er rekening mee te houden dat een overspoeling van terrorisme in onze democratieën een feit zal zijn. Leer er maar mee te leven want het is niet een vraag of maar wanneer Nederland getroffen wordt. Ik hoop dan maar dat u of uw kind niet onder de slachtoffers zal zijn. Maar "Wir schaffen das". Het zonder de EU partners vragen, openen van de grenzen heeft een ongelofelijke aanzuigende werking gehad en een ongelofelijke infiltratie van terroristen. Nu het water tot over de lippen stijgt, smeekt Merkel de EU ook wat te doen. Van mij kan ze de pot op.

6 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2016 - 21:06

'Dit is slechts het begin. De komende 20 jaar..' U heeft een glazen bol?

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 21:53

> De komende 20 jaar dient het westen er rekening mee te houden dat een overspoeling van terrorisme in onze democratieën een feit zal zijn. Onze koffiedik kijker, zelfs twintig jaar voor uit. Bravo. Ik mis even de onderbouwing van deze stellige uitspraak, maar mogelijk komt die nu als reactie. Ik ben benieuwd.

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 22:18

@Joe Speedboot 21 december 2016 at 22:06 "U heeft een glazen bol?" - U heeft last van tunnelvisie en/of oogkleppen? Of is het (nog steeds?) gewoon de ontkennende fase waar u last van heeft?

Dale S
Dale S21 dec. 2016 - 22:57

Kora. Onderschat de kracht van religieuze dogma's niet

Sardar2
Sardar222 dec. 2016 - 0:07

@ JoWe62 21 december 2016 at 18:52 Suggestief bangmakerij! Terroristen hebben geen stroom vluchtelingen of migranten nodig om te kunnen aanslagen plegen. De grootste aanslag tegen het westen (9/11) had zo’n “stroom” niet nodig. Je zit hier islamofobie te prediken.

Joe Speedboot
Joe Speedboot22 dec. 2016 - 6:31

'– U heeft last van tunnelvisie en/of oogkleppen?' Pardon? Wilt u nou beweren dat u de toekomst kunt voorspellen? 'Selffulfilling prophecy' kent u die uitdrukking?

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2016 - 17:16

De uittocht uit Syrie richting Duitsland was al lang begonnen voor Frau Merkel's "Wir schaffen das." Zij had ook de stroom niet kunnen tegenhouden, zelfs als ze dat gewild had.

10 Reacties
John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 20:24

Er is een verschil tussen proberen tegen te houden en rücksichtslos iedereen maar binnen laten, toch? In Duitsland zitten 160.000 uitgewezen asielzoekers die nergens naartoe kunnen omdat het geboorteland ze niet wil of omdat ze geen papieren meer hebben. Alleen al in Berlijn zitten 500+ sympathisanten van IS. Oppakken en uitzetten. Allemaal. Al moet je er de grondwet voor wijzigen. Echte vluchtelingen, die zich gedragen, zijn welkom, de rest van het rapaille -> exit. Hoe dan ook.

PieterPan3
PieterPan321 dec. 2016 - 21:29

"Zij had ook de stroom niet kunnen tegenhouden, zelfs als ze dat gewild had. " In Hongarije is het ze wel gelukt. Het is dus gewoon een kwestie van willen.

Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 22:10

Maar goed dat het niet aan u is of de grondwet gewijzigd moet worden. Maar u bewijst wel weer dat er maar een antwoord is volgens u en de uwen op alle problemen en dat is het fascisme. Een daad, maar iedereen is de dader! Tenminste als je moslim bent, een kleurtje hebt of een linkse wegkijker bent. Reden temeer om de democratie te beschermen tegen mensen zoals u en de bekende rechtse reaguurders alhier. De donkere tijden van toen willen we niet meer terug meneer Doe. Zoek maar een andere hobby, maar wij doen niet mee met dat zwarthemdengedoe. Hieronder geeft Frank Lenssen, mogelijk onbedoeld, de juiste weg aan zij het dat er een woordje in zijn verhaal is weggevallen. Ik zal deze zin hier even voor u corrigeren. "Wie zo redeneert, die begeeft zich op een hellend vlak – neen, die glijdt van een baantje met groene zeep af, rechtstreeks TERUG het riool in". Ik zou zeggen goede reis.

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 22:20

> In Hongarije is het ze wel gelukt. Het is dus gewoon een kwestie van willen. Hongarije mag wat mij betreft uit de EU gezet worden. Dat land probeert zich aan de verplichtingen te onttrekken, maar wil wel graag de miljarden subsidies ontvangen.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 22:34

[In Duitsland zitten 160.000 uitgewezen asielzoekers die nergens naartoe kunnen omdat het geboorteland ze niet wil of omdat ze geen papieren meer hebben.] [Oppakken en uitzetten. ] Naar Nederland dus?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 22:37

[In Hongarije is het ze wel gelukt.] Ha ha, lekker makkelijk! Een land waar niemand wil wonen. Toen ze daar hun grens open hadden wandelden de vluchtelingen door Hongarije naar Oostenrijk. Toen de grenzen dicht gingen zochten ze een andere route. Als overal de grenzen dicht zijn, dan zullen ze die van Hongarije openbreken om weer ongestoord naar Oostenrijk te wandelen.

PieterPan3
PieterPan321 dec. 2016 - 22:42

@Kora Je bedoelt de verplichtingen die Duitsland de rest van Europa heeft opgelegd? Of staan deze verplichtingen verder nog ergens vastgelegd? Hongarije doet gewoon wat het verplicht is, namelijk het beschermen van de eigen bevolking.

dennis2
dennis221 dec. 2016 - 22:48

Grappige vergelijking, Kora Ver. Schijnt dat groepen migranten ook dergelijk gedrag vertonen. Moeten die dan ook maar uit worden gezet?

pierik2
pierik222 dec. 2016 - 0:01

John Doe 21 december 2016 at 21:24 Oppakken en uitzetten. Allemaal. Al moet je er de grondwet voor wijzigen. Echte vluchtelingen, die zich gedragen, zijn welkom, de rest van het rapaille -> exit. Hoe dan ook. 100% mee eens! De softe aanpak werkt niet, zoveel is duidelijk. we worden in de maling genomen, want de asiel procedures worden massaal misbruikt. Ook hier in Nederland.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 9:32

> Je bedoelt de verplichtingen die Duitsland de rest van Europa heeft opgelegd? Of staan deze verplichtingen verder nog ergens vastgelegd? PieterPan, Hongarije heeft duizenden verdragen met Europa ondertekend, en het krijgt daarvoor in ruil heel veel terug. Subsidies, vrijhandel, het recht voor haar inwoners om overal te werken, een munt die stabiel is gebleken in ernstige crises. Wat mij betreft mogen ze er gelijk weet uit, een Hexit. Ik denk dat Europa beter af is zonder Hongarije.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 dec. 2016 - 17:02

"Nach Anschlägen Schlägt Die Stunde Der Hetzer." En dat is zo, helaas maar voorspelbaar ook in Nederland. Nog vóórdat er ook maar iets bekend was over de dader en diens motief wist ook bruin Nederland al exact dat het een immigrant annex islamistisch terrorist geweest moest zijn. Wie zo redeneert, die begeeft zich op een hellend vlak - neen, die glijdt van een baantje met groene zeep af, rechtstreeks het riool in. (Eigenlijk zou ik deze dingen in mijn jongere jaren voor onmogelijk gehouden hebben, en de brenger van dit nieuws voor niet goed snik verklaard hebben - er is kennelijk in sociaal opzicht nauwelijks of geen menselijke vooruitgang, vergeleken met honderd of tweehonderd, of duizend jaar geleden. Het Neanderthal is weer eens 'the place to be', helaas.) Mijn opponenten bied ik dit stuk aan, ter lezing en ter lering: http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-12/anschlag-berlin-afd-horst-seehofer-hetze-panik

10 Reacties
John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 20:17

" Nog vóórdat er ook maar iets bekend was over de dader en diens motief wist ook bruin Nederland al exact dat het een immigrant annex islamistisch terrorist geweest moest zijn." - Ik ga het je nog sterker vertellen (maar ga eerst maar even rustig zitten...): Er komen nog veel meer van dit soort aanslagen. Dat weet iedereen, behalve jij. En dat je dat niet beseft is nog tot daaraan toe, maar jezelf op je borst kloppen dat je het niet beseft is van een heel andere ordegrootte...

Stella3
Stella321 dec. 2016 - 20:58

Ja Frank, moet je het woordje wist niet vervangen worden door 'ging er van uit'? En is dat zo vreemd? De laatste jaren zijn het in europa nou niet vaak de witten germanen die met vrachtwagens een ter land ter zee met thema ' rijdt hem er in' uitvoeren. Of massale aanrandingen veroorzaken. Of die met bommen en granaten een vliegveld bezoeken. Of die een enkeltje metro iets te serieus nemen. Of rock till you drop at the bataclan niet helemaal begrepen. Of die een cartoon niet grappig vinden. Of die... Nou ja, lijstjes genoeg te vinden die wellicht verklaren dat men er nu eenmaal eerder vanuit gaat dat het iets met de massa immigratie en de religie van de vrede te maken heeft dan dat de witte germaan weer eens iets lekker radicaals doet.

Joe Speedboot
Joe Speedboot21 dec. 2016 - 21:15

'Er komen nog veel meer van dit soort aanslagen.' Dat werd na 9/11 ook gezegd. Los van het feit dat iedere dode er één teveel is, zet je de getallen op een rijtje dan is de kans door terrorisme om het leven te komen in een westers land nog steeds uiterst gering. De jaren 70 van de vorige eeuw waren qua terrorisme in NL dodelijker dan het eerste decennium van deze eeuw.

pvlaren
pvlaren21 dec. 2016 - 21:36

"(Eigenlijk zou ik deze dingen in mijn jongere jaren voor onmogelijk gehouden hebben" Die tijd is inmiddels voorbij. En ook al oogt u nog altijd in 'denial', de realiteit heeft u ingehaald.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 21:57

@ Frank "Nog vóórdat er ook maar iets bekend was over de dader en diens motief wist ook bruin Nederland al exact dat het een immigrant annex islamistisch terrorist geweest moest zijn." Is dat tegenwoordig het argument? Hunnie zijn slecht omdat hunnie verder kijken dan hun neus lang is? Hunnie zijn slecht omdat hunnie zich de gebeurtenissen in Nice herinneren en de som 1+1 kunnen afmaken? Dat valt me tegen, en een bewijs van uw intellectuele failliet.

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 21:58

> Er komen nog veel meer van dit soort aanslagen. Dat weet iedereen, behalve jij. Dat weet zelfs de AIVD, ze heeft het voorspeld. Naarmate IS de oorlog verliest in het Midden Oosten zal het terrorisme toenemen in de rest van de wereld, dus ook in Europa. Het is een strijd die we moeten voeren. En op een dag zal het afgelopen zijn. Zo gaat dat met terrorisme. Het bloedt dood. Uiteindelijk, maar het kan jaren duren.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 22:40

[Nog vóórdat er ook maar iets bekend was over de dader en diens motief wist ook bruin Nederland al exact dat het een immigrant annex islamistisch terrorist geweest moest zijn.] Niemand wist dat. Maar iedereen wist dat de kans groter dan 90% was, jij ook. Veel mensen vertalen dat in een als zekerheid gebrachte stelling, en met dergelijke kansen is daar weinig mis mee.

pierik2
pierik222 dec. 2016 - 0:06

Frank Lenssen 21 december 2016 at 18:02 Nog vóórdat er ook maar iets bekend was over de dader en diens motief wist ook bruin Nederland al exact dat het een immigrant annex islamistisch terrorist geweest moest zijn. Dat was ook niet zo heel moeilijk. Het is het eerste waar je aan denkt, ook u Mijnheer Lenssen, geeft het maar toe. Kan ook bijna niet anders, als je ziet wat deze immigranten annex islamitische toeristen, zoals u dat noemt, allemaal al hebben aangericht. Daar zat zelfs een bijna identieke aanslag bij, dus zo gek is het niet om die richting op te denken. (behalve als je ervan wegkijkt natuurlijk)

MikeDB2
MikeDB222 dec. 2016 - 12:25

Vreemd genoeg vergeet Frank Lenssen te melden dat al die schandalige vooroordelen een volledig correcte beschrijving van de werkelijkheid bleken te zijn. Het was ook niet zo moeilijk. Afgezien van de islam zijn er eigenlijk geen ideologiën die een kerstmarkt als legitiem doel voor een terroristische aanslag zouden zien. Al eerder probeerde een 12 jarige(!) in naam van de islam een aanslag met een spijkerbom op een kerstmarkt te plegen. Als het waggelt als een eend, kwaakt als een eend en er uitziet als een eend, is het waarschijnlijk een eend. "Mijn opponenten bied ik dit stuk aan, ter lezing en ter lering:..." Men moet toch wel een flinke narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben om te denken dat deze kwestie gaat over het eigen heilige gelijk.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen222 dec. 2016 - 18:37

@ MikeDB (13:25u) - je maakt me aan het lachen. Ziehier MikeDB, naast al dat andere ook nog eens volleerd psychiater-op-afstand. Met je diagnose leg je bepaald geen eer in, Mikey. @ allen - onthutsend dat jullie meningen/vermoedens op één lijn stellen met vastgestelde feiten. Die houding heeft al tot menige oorlog geleid. Niet meer doen, dus.

Bernhard3
Bernhard321 dec. 2016 - 14:25

Nog geen tien minuten nadat het nieuws maandagavond binnen sijpelde over de massamoord in Berlijn begon op Twitter al het gescheld en geschreeuw. Daarbij de verwachtte reacties uit 'rechtse hoek' fulmineren op asielzoekers, Merkel en de voorstanders van de multiculturele samenleving. Niet te ontkennen valt echter dat juist de reacties uit de linkse hoek (zeker ook die in Duitsland) in de meerderheid waren. Vooral de eerste uren. Deze kwamen er in grote lijn op neer dat er nog 'niets bekend was' en dat 'smerig rechts', vuile populisten en meer van dat soort fraaie bewoordingen nu wel weer misbruik van deze situatie zouden maken (waarbij opviel dat nogal wat berichten het woord aanslag koste wat kost wilden vermijden). Vooral schokkend hierbij is, en ook op deze site zijn daar trieste voorbeelden van te vinden, dat er nauwelijks enige compassie bij deze vooral linkse reacties lijkt te zijn voor de slachtoffers en hun nabestaanden. Zijn die van rechts nog te duiden als een uiting van grote onbeheerste woede en onmacht over het gepleegde geweld door (al dan niet vermeende) jihadisten, die van links lijken alleen nog voort te komen uit een soort laatste achterhoede gevecht: het ergste wat ons nu kan overkomen is dat rechts van deze situatie (nee, geen aanslag) gebruik/misbruik zal maken. Geen inhoud, geen oplossing geen compassie. Als bij een dergelijke gebeurtenis niet de compassie en de medemenselijkheid het uitgangspunt zijn maar de angst voor politiek verlies en winst voor de ander is je politieke statement, ook op andere terreinen, failliet.

14 Reacties
Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 16:10

Bernhard, zoals de waard is, schiet me te binnen als ik jouw reactie lees. Ik vind de reactie van Wilders, bijvoorbeeld, (hij vindt zichzelf echt niet links), niet empathisch.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 16:16

[ Niet te ontkennen valt echter dat juist de reacties uit de linkse hoek (zeker ook die in Duitsland) in de meerderheid waren. ] Als je dat stelt, laat dan ook even de telling zien.

Klaas3
Klaas321 dec. 2016 - 16:25

''Zijn die van rechts nog te duiden als een uiting van grote onbeheerste woede en onmacht over het gepleegde geweld door (al dan niet vermeende) jihadisten, die van links lijken alleen nog voort te komen uit een soort laatste achterhoede gevecht: het ergste wat ons nu kan overkomen is dat rechts van deze situatie (nee, geen aanslag) gebruik/misbruik zal maken. Geen inhoud, geen oplossing geen compassie. Als bij een dergelijke gebeurtenis niet de compassie en de medemenselijkheid het uitgangspunt zijn maar de angst voor politiek verlies en winst voor de ander is je politieke statement, ook op andere terreinen, failliet.'' +1

Popiejopie3
Popiejopie321 dec. 2016 - 17:44

Links rechts rechts Links, ik krijg er het heen en weer van. Heb je ook onderbouwingen? Bij je insinuaties dat 'links' geen compassie heeft met de slachtoffers...serieus??!!

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 18:10

"het ergste wat ons nu kan overkomen is dat rechts van deze situatie (nee, geen aanslag) gebruik/misbruik zal maken. Geen inhoud, geen oplossing geen compassie." Dat klopt. Zelfs mijn voorstel eerst even te bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden werd door links met hoon ontvangen.

Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 19:00

Bernhard een beetje met twee maten meten deze reactie, extreemrechts mag van u terechte woede hebben en onmacht en dan gaan schelden op de vreemdeling etc. Waar kan ik daarin enige compassie vinden, ik zie het niet hoor. Alsof links (overigens ben ik geenszins links in de juiste zin van het woord) niet woedend is, maar wij zijn het alleen op de daders en hun handlangers en niet op de rest van de wereld. En daarin zit het verschil rechts wil meteen alle vluchtelingen, moslims etc. het land uit hebben en daar reageert links terecht op. Dus u brengt het als een pro en contra voor beide partijen, maar in het echt heeft u allang uw rechtse keuze gemaakt en valt u dus gewoon door de maand met deze quasi genuanceerde reactie.

Jan Klaasen
Jan Klaasen21 dec. 2016 - 19:03

Bernard schrijft zojuist een heel zinnig bericht dat, zowel ter linkser als ter rechtser zijde voornamelijk alleen maar naar elkaar wordt gefulmineerd, ipv compassie te tonen. En dan lees je de eerste reactie, wordt er weer gefulmineerd, daarbij maakt het mij niet uit of dat links naar GW is, of rechts naar AM. Nee, Bernard bedoelt juist: stop hier nou ff mee en toon gewoon eerst eens wat compassie naar de slachtoffers, hun nabestaanden en hun naasten. Hoe of wat het ook zit, triest dus dat dit gebeurd is en wat een zinloos verlies aan mensenlevens. Rust in vrede.

PieterPan3
PieterPan321 dec. 2016 - 19:07

@kora De reactie van Wilders is misschien niet empatisch, maar daarom niet minder waar. Merkel heeft alle waarschuwingen genegeerd en bij herhaling gezegd dat alle vluchtelingen welkom zijn en ook nu wil ze nog steeds geen grenzen stellen aan het aantal illegale migranten die worden toegelaten. Uit diverse berichten vandaag is wel weer gebleken dat er op geen enkele manier voldoende controle is uitgevoerd op de mensen die binnen komen. Het is niet eens mogelijk om het te doen. Op deze manier speelt ze gewoon russische roulette met de veiligheid van haar eigen bevolking.

Popiejopie3
Popiejopie321 dec. 2016 - 21:46

Bram Emanuel Er zijn ook ongelovigen, atheïsten, agnosten, taoïsten, vrije geesten etc. Jouw voorstel eerst even te bidden voor de slachtoffers getuigd van weinig inzicht voor degenen die niet bidden of misschien nog wel sterker: een aversie voelen bij het woord bidden. Omdat je niet -gelovigen niet jouw ritualen kunt opdringen. Een 'moment van stilte of bezinning' had waarschijnlijk andere reacties opgeleverd.

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 22:01

> Zelfs mijn voorstel eerst even te bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden werd door links met hoon ontvangen. Doe niet zo zielig Bram, niet iedereen gelooft in Sinterklaas, dat kun je de mensen niet kwalijk nemen. Als jij wil bidden moet je dat gewoon doen, maar andere mensen aanklagen omdat ze niet bidden? Jij lijkt zelf wel een jihadist.

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 22:05

> De reactie van Wilders is misschien niet empatisch, maar daarom niet minder waar. Heeft Wilders dan het bloed van Breivik aan zijn handen? Nou weer even gewoon doen. Merkel heeft geen bloed aan haar handen. Ze is een uiterst fatsoenlijke vrouw, Ze zal jou nooit kwalijk nemen dat je zo'n onzin over haar praat. Dat je het niet met haar politiek eens bent is fair, maar om haar van moord te beschuldigen, dat is belachelijk. Wat Wilders doet is zelfs een indirecte oproep tot moord. Stel je eens voor dat plaatje was van Wilders gekomen na de honderden aanslagen van extreem rechts afgelopen tien jaar, Wilders zou woest zijn geweest. Hij had wel gezegd dat dat een oproep tot moord zou zijn geweest.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 22:48

[Zelfs mijn voorstel eerst even te bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden werd door links met hoon ontvangen.] Ha ha bram, doen niet zo idioot, Ik ben (tegenwoordig, door het zien van wat links te brengen heeft door Joop) behoorlijk rechts. Maar bidden krijgt natuuurlijk hoon. We hebben behoefte aan iets dat, al is het maar theoretisch, iets kan bewerkstelligen, en dus niet aan bidden. En voor de mensen die geloven dat bidden wel iets kan bewerkstelligen, stel svp even objectief vat dat het gebed van de terrorist wel, en het gebed van de verdelievende religieus niet verhoord wordt. God bestaat niet, bidden doet daarom niets, maar ingeval ik het mis heb dan is er ruim voldoende bewijs om vast te stellen dat God de opper-terrorist is. Dus ook dan liever niet bidden.

PieterPan3
PieterPan321 dec. 2016 - 22:49

@Kora "Heeft Wilders dan het bloed van Breivik aan zijn handen?" Onzinnige vergelijking. "Nou weer even gewoon doen. Merkel heeft geen bloed aan haar handen. Ze is een uiterst fatsoenlijke vrouw, Ze zal jou nooit kwalijk nemen dat je zo’n onzin over haar praat. Dat je het niet met haar politiek eens bent is fair, maar om haar van moord te beschuldigen, dat is belachelijk." Ze is uitvoerig gewaarschuwd dat door haar oproep ook terroristen ongecontroleerd het land binnen komen. Ze heeft niets gedaan om dat te voorkomen, sterker nog ze heeft haar oproep diverse malen haar herhaald, en derhalve is ze gewoon direct aansprakelijk voor de terroristische aanslagen. 'Wat Wilders doet is zelfs een indirecte oproep tot moord." Onzin. Wilders maakt haar duidelijk dat ze verantwoordelijk is voor de gevolgen van haar beleid en dient af te treden. Waar roept hij dan op tot moord?? "Stel je eens voor dat plaatje was van Wilders gekomen na de honderden aanslagen van extreem rechts afgelopen tien jaar, Wilders zou woest zijn geweest. Hij had wel gezegd dat dat een oproep tot moord zou zijn geweest." Welke honderden aanslagen van extreem-rechts? Heb ik iets gemist of zo? Bovendien heeft Wilders geweld altijd afgekeurd.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 9:54

> Onzinnige vergelijking. Ik mis de onderbouwing. Maar waarschijnlijk schoot die even niet te binnen. > Ze is uitvoerig gewaarschuwd dat door haar oproep .... ...... derhalve is ze gewoon direct aansprakelijk voor de terroristische aanslagen. Let op, ik volg jouw redenatie, maar ik ben het er niet mee eens. Maar op deze manier leg ik de absurditeit van je redenatie uit: "Wilders is uitvoerig gewaarschuwd dat zijn ongenuanceerde oproepen bij anderen tot haatmoorden kunnen leiden, en derhalve is hij gewoon direct aansprakelijk voor de moorden van extreem rechts, ondermeer Breivik. Breivik had in zijn manifesten zelfs meermalen aan Wilders gerefereerd. Hij was zelfs naar Londen gereisd om Wilders live te zien. " Snap je het PieterPan? > Welke honderden aanslagen van extreem-rechts? Heb ik iets gemist of zo? Je geeft niet te kennen dat je op de hoogte bent van het nieuws. Breivik 77 doden. Daar heb je toch van gehoord? Heb je ook van de brandstichtingen in Rostock en Solingen gehoord? Bij die laatste kwamen 7 mensen om, onder wie kinderen. 200 brandstichtingen in AZC's in 2015 http://www.zeit.de/politik/deutschland/2015-11/rechtsextremismus-fluechtlingsunterkuenfte-gewalt-gegen-fluechtlinge-justiz-taeter-urteile De moorden van Beate Zschäpe http://www.zeit.de/2012/23/DOS-Zschaepe De lijst is eindeloos lang, PieterPan. > Bovendien heeft Wilders geweld altijd afgekeurd. Wilders heeft geweld niet altijd afgekeurd, hij heeft er zelfs begrip voor uitgesproken, hij heeft zelfs opgeroepen om de politie vervelende Marokkanen maar in de knie te laten schieten. Extreem rechtsen geven onomwonden aan dat Wilders achter hun drieste daden staat, niet alleen Breivik, maar kijk ook eens naar deze tweet: https://twitter.com/Sunita_Biharie/status/677984188830740484/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw Zo zijn er vele bewijzen dat Wilders wordt gezien als een factor die tot geweld leidt. Wilders zou zich dit moeten aantrekken, hij zou openlijk afstand moeten nemen, iedere keer als er in zijn naam gemoord of gebrandsticht wordt. Wilders heeft bloed aan zijn handen. Hij nemt geen afstand omdat zijn electoraat voor een belangrijk deel bestaat uit die mensen die geweld plegen. Als hij afstand zou nemen zou dat procenten minder electoraat opleveren. Wilders is pluche verslaafd. Dus dat gaat hij niet doen. De tweet van Merkel zal door sommigen als oproep worden gezien om haar te vermoorden, en Wilders is zich volkomen bewust hiervan. Hij stuurt er op aan door de tweet bloederig te maken. Hij toont agressie. Hij moedigt agressie aan.

johannn2
johannn221 dec. 2016 - 14:19

" Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft de politie een identiteitsdocument gevonden onder de bestuurdersstoel van de truck. " Tsjonge, wat een vreemd toeval toch. Klinkt als een hele slechte politieroman. In de betere blijkt het doorgaans doorgestoken kaart te zijn. .

7 Reacties
Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 16:15

Tja, we zullen het wel horen. Feit is wel dat mensen met een zeer hoge adrenaline spiegel hele domme fouten maken. Ze zien alleen maar door een zeer nauw blikveld, kokervisie. In de natuur was dat zinvol, het zorgt dat je niet afgeleid wordt als je op de vlucht bent voor een roedel wolven, en heel snel kunt reageren op wat vlak voor je neus gebeurt. Je voelt geen pijn meer, als een wolf in je kuit heeft gebeten ren je gewoon door alsof er niets is gebeurd. Ook nadenken gaat veel minder goed. Mensen met verhoogd adrenaline plegen soms ernstige misdrijven, slaan hun vrouw kreupel, of zoiets. Maar bij complexe misdrijven werkt het tegen je. Je ziet gewoon de meest stomme dingen niet meer, en je voelt bijna niets. Dus dat ID kan best uit zijn zak gevallen zijn, tijdens de worsteling met de chauffeur. Dat is niet onwaarschijnlijk. Ik denk dat adrenaline de grootste vriend van de politie is. Maar het is natuurlijk zeer speculatief. We zullen het horen.

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 16:19

De hele aanslag maakt een klungelige indruk. Volgens de autopsie is de Poolse chauffeur pas op het laatste moment met een mes bewerkt en doodgeschoten. Wekt de indruk dat de aanslagpleger hulp nodig had bij het besturen van de truck. De Pool zou ook nog geprobeerd hebben mensen te redden door aan het stuur te trekken. De aanslag in Nice was dan heel wat professioneler, daar vielen dan ook veel meer slachtoffers. De plek was heel slecht gekozen, de truck werd gestopt door een grote kerstboom. Als de Berlijn aanslagpleger er vanuit ging dat hij het zelf niet zou overleven verwondert het mij niet dat hij z'n verblijfsvergunning bij zich hield. Maar we zullen het wel horen, kan me niet voorstellen dat de man die nu verdacht wordt niet wordt gevonden.

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 16:57

Ik lees nu dat Tunesië vandaag zijn uitzettingspapieren stuurde. Vraag me nu af wat hem daar te wachten stond.

jandebakker
jandebakker21 dec. 2016 - 18:08

@Johannn Het achterlaten van een Id kaart lijkt mij eerder te wijzen op amateurisme of een dader die niet verwachte de aanslag te overleven, en zo wou voorkomen dat iemand anders met de eer ging strijken. Als het echt een doorgestoken kaart zou zijn zou de Duitse politie hoogstwaarschijnlijk een minder opvallend bewijs gebruiken, zoals bijv. Een anonieme tip o.i.d. (althans dat lijkt mij logischer).

Irons
Irons21 dec. 2016 - 18:26

Ik meen me te herinneren dat die Charlie Hebdo gasten dat ook bewust hadden gedaan. Zo vreemd is het ook niet, Voor hen is het een heldendaad met potentieel 72 maagden en het vooruitzicht en heel veel aanzien in een deel van hun geloofsgemeenschap.

Mendez
Mendez21 dec. 2016 - 18:51

Ik kan me een uitleg herinneren waarin wordt uitgelegd dat men dit expres doet, het gebeurt ook bij aanslagen in het midden-oosten. Ze doen dat zodat hun identiteit in ieder geval bekend wordt zodat ze een voorbeeld zijn voor de achterblijvende islamitische gemeenschap, geëerd wordt door zijn strijdbroeders, er voor zijn familie wordt gezorgd etc. Je moet je beseffen dat deze mensen met zo'n daad martelaar willen worden. Ze offeren zichzelf op voor de strijd. Het is dus niet iets dat anoniem hoeft, ze prijzen hun moorddaden en rechtvaardigen die middels radicaal islamitische opvattingen. Een aards paspoort heeft men ook niet nodig voor het betreden van de hemel, ze laten hun identiteit achter omdat ze na hun daad klaar zijn om te sterven. Een laatste punt dat nog gemaakt zou kunnen worden is dat het achterlaten van je identiteit de strijd en verdeeldheid juist verder aanwakkert. Het was een islamiet, het was een asielzoeker en daardoor ontstaat er onrust in de samenleving, en dat sluit mooi aan bij het doel van terreur. Het zijn geen inbrekers die hun rijbewijs op het aanrecht laten liggen..

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder21 dec. 2016 - 18:57

Niet zo vreemd. Aanslagplegers met zelfmoordneigingen dragen meestal en id bij zich. Heeft iets met heroïek en waar ze de brokken naar toe moeten sturen te maken. Bij die aanslag was niemand om hem dood te schieten. Stom om die papieren niet mee te nemen. Kan ook zijn dat ze van iemand anders zijn.

bob b.
bob b.21 dec. 2016 - 13:03

Een terrorist die zijn verblijfsvergunning in de hitwagen achterlaat. Kan het nog ongeloofwaardiger?

7 Reacties
RHW Jansen
RHW Jansen21 dec. 2016 - 16:16

En daar, beste Bob...Ben ik het compleet met u eens. Van een opeens opgepakte criminele Pakistaan, naar een (waarschijnlijk) verdachte Tunesiër. Als u het weet waarom het kan, laat het me dan ff weten. Ik begrijp het ook niet meer.

Klaas3
Klaas321 dec. 2016 - 16:51

''Een terrorist die zijn verblijfsvergunning in de hitwagen achterlaat. Kan het nog ongeloofwaardiger?'' Inderdaad Bob, het is een samenzwering en niemand die het door heeft, alleen jij en ik.

Jan Klaasen
Jan Klaasen21 dec. 2016 - 18:55

Dat gebeurde bij de aanslagen in Parijs ook naar ik mij herinner, daar lag ook een id-bewijs in 1 van de vluchtauto's. Ik denk dat ze dit in de moskee leren ofzo.

Windowjan
Windowjan21 dec. 2016 - 19:09

Bob, Weet je nog? http://www.nu.nl/buitenland/4111458/verdachte-aanslag-thalys-houdt-verhaal-overval.html En volgens zijn raadsman vond hij zijn AK47, of misschien een AK74 in een park, met een aantal volle magazijnen, ;-). Geeft niet, ik geloof ook niet in sprookjes.

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 20:38

@Bob de la Bob 21 december 2016 at 14:03 "Een terrorist die zijn verblijfsvergunning in de hitwagen achterlaat. Kan het nog ongeloofwaardiger?" - Ja dat kan. Je zou bv een terrorist kunnen hebben die het risico wil lopen roemloos ten onder te gaan omdat hij na afloop niet meer te identificeren is. Kunnen zijn geloofsgenoten hem niet meer als een held vereren. Sterven voor je geloof is al kansloos, maar als dan ook nog eens niemand weet wie en hoe stoer je was ben je (zo mogelijk) nog kanslozer. Dus ja, het kan nog ongeloofwaardiger.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 dec. 2016 - 20:57

Inderdaad Bob, het kan ook zijn om de autoriteiten op een dwaalspoor te zetten, of misschien dat het bij het gevecht met de pool daar terecht gekomen is, maar ik heb ook de wenkbrauwen gefronst toen ik dat horde.

bob b.
bob b.22 dec. 2016 - 15:09

Als je eervol wil sterven bij een aanslag, vlucht je niet. Je vlucht om te ontkomen, maar dan laat je je identiteit niet achter. Wat het lastig maakt is dat we het nieuws uit de media halen en hoe betrouwbaar zijn die? Niet dus. De politie is voortdurend bezig de media te corrigeren. En wie spint daar garen bij? De populisten. De papieren achterlaten is het leggen van een dwaalspoor. Om achter de dader aan te gaan en alle andere opties even ongemoeid te laten zodat die sporen gewist kunnen worden. Een oud trucje dat de mossad ook vaak gebruikte.

Keerf
Keerf21 dec. 2016 - 13:01

Bild heeft een foto verspreid. Wel uiteraard met balkje want de meest gezochte man van Duitsland heeft wel recht op privacy en moet een eerlijke kans hebben om aan de autoriteiten te ontsnappen.

8 Reacties
RHW Jansen
RHW Jansen21 dec. 2016 - 16:07

Tja! Ik ben het met u eens. Net zo bizar als na 36 uur opeens een 'identiteitsdocument' word gevonden. Dit zaakje stinkt van alle kanten. Duitsers zijn daar goed in. Denkend aan München, Keulen, Hamburg, Chemnitz om op één of andere vage manier een rookgordijn op te treken.

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 16:20

> Net zo bizar als na 36 uur opeens een ‘identiteitsdocument’ word gevonden. Dit zaakje stinkt van alle kanten. Waar had je gehoord dat het op eens was gevonden na 36 uur? Men was de vrachtwagen aan het doorzoeken, een zeer nauwkeurig en nauwgezet karwei, dat gaat met speciale lampen, heel systematisch, iedere millimeter, iedere vingerafdruk, ieder speekselspoor, iedere bloeddruppel, iedere zweetdruppel, ieder stofje wordt eerst gefotografeerd, daarna voorzichtig opgepakt en onderzocht Er gaat heus geen rechercheur eens door de cabine struinen, zeker niet omdat ze denken dat ze de dader hebben.

Oemmukke
Oemmukke21 dec. 2016 - 16:49

Die hast op die foto is echt geen 23..

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 17:58

Na een 36 uur is bekend gemaakt dat het is gevonden.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 18:11

Rookgordijn? Zeg maar gerust een Keulentje.

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 22:02

@Oemmukke 21 december 2016 at 17:49 "Die gast op die foto is echt geen 23.." - Jawel. Ze lijken gewoon allemaal ouder, dat weet iedereen... Moet je de foto's eens zien van de minderjarigen die binnenkomen...

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 22:14

> Na een 36 uur is bekend gemaakt dat het is gevonden. Precies, de politie loopt niet de hele dag op het vinkentouw om ieder spoor te publiceren, zeker de BKA niet.

RHW Jansen
RHW Jansen22 dec. 2016 - 16:16

Kora Ver. "Er gaat heus geen rechercheur eens door de cabine struinen, zeker niet omdat ze denken dat ze de dader hebben." Juist ja....Dan zijn die rechercheurs niet eens waard om zichzelf "rechercheur" te noemen. Als de brand geblust is het ook niet meer nodig om de oorzaak te achterhalen?

dijkbewaker
dijkbewaker21 dec. 2016 - 12:55

Ik zou me niet zo druk maken om een nep foto, maar om een echte van de slachtoffers en het moordwapen. Een feit is het falen van de asielcheck. Blijkbaar zijn er met het vluchtelingen/immigratie experiment jihadstrijders meegekomen. In Duitsland, maar ook in Nederland. Daarover het laatste nieuws: Kamerleden zijn verontwaardigd over het nieuws dat de controle op jihadisten tussen de asielzoekers faalt. Van links tot rechts spreken parlementariërs er schande van dat deze check totaal niet op orde blijkt. ------ Een nobel streven om vluchtelingen op te vangen, als het echter een experiment blijkt te zijn waardoor de eigen bevolking blootgesteld wordt aan terreur wat de politiek gefaciliteerd heeft is dat een politieke doodzonde. Het gaat van kwaad tot erger. Al te goed is immers buurmans gek..... Het is aan de Duitse bevolking om een oordeel te vellen over het gevoerde beleid van Merkel. Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om in te schatten welke kant het op gaat.

1 Reactie
OlavM
OlavM22 dec. 2016 - 1:54

@ dijkbewaker: Gisteren werd nog gemeld dat het populariteitspercentage van Merkel 55 % is. Niet gering voor iemand die al zo lang Duitsland bestuurt.We moeten ons niet laten misleiden door mensen die nu onevenredig vaak voor de camera's komen, zoals AfD-ers en CSU-ers.

Al2
Al221 dec. 2016 - 12:38

Ik ben waarschijnlijk ontzettend naïef, maar hoe zit dat toch met die terroristen. De autoriteiten vinden nooit wat... behalve altijd de identiteitsbewijzen. Dat was al zo bij 9/11, toen was er 4000 man niets over, maar de identiteitsbewijzen van 15 daders kwamen heelhuids naar beneden gedwarreld. En nu bereidt iemand een aanslag voor en ...verdikkie... laat hij zijn ID in het opbergvakje liggen... En dan gisteren bijna 15 uur lang een ander vasthouden, terwijl er dus een ander ID in de vrachtwagen ligt... Hmmm... ik denk (durf het niet zeker te zeggen)... maar dat we in de maling genomen worden.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 16:21

[Dat was al zo bij 9/11, toen was er 4000 man niets over, maar de identiteitsbewijzen van 15 daders kwamen heelhuids naar beneden gedwarreld.] Tja, je herinnering werkt blijkbaar niet zo goed, dat is de bron van elke complottheorie van aluhoedjes. Je bent vergeten dat er na 9/11 geen identiteitsbewijzen werden gevonden, die waren redelijk onherkenbaar verbrand. Je bent vergeten dat dit ging over vliegverkeer. Je weet wel dat waar de identiteit van elke passagier wordt gecheckt en geregistreerd. En je bent vergeten dat ondanks dat niet acuut alle identiteiten van de daders bekend was, maar dat daarin initieel ook gewoon foute identiteiten de wereld in geslingerd werden.

Zandb
Zandb21 dec. 2016 - 17:00

Al: Als u hardop denkt durft u het wel te zeggen alleen maakt u tegelijkertijd kenbaar dat u in feite nergens van af weet.

Mohawk2
Mohawk221 dec. 2016 - 12:26

Wat is dat toch met die aanslagplegers en hun dwangmatige neigingen om zo vaak hun identiteitspapieren achter te laten? Dus in dit geval zou die Tunesiër op enig moment achter het stuur van die vrachtwagen het een goed idee gevonden hebben om zijn identiteitspapieren tevoorschijn te halen en ze even onder de bestuuderstoel te stoppen, met de gedachte 'die neem ik straks als ik uitstap wel weer mee?'. (Ervan uitgaande dat het doel zijn doel was niet gepakt te worden, anders had hij net zo goed kunnen wachten tot de politie hem kwam arresteren) Heel merkwaardig... je zou haast gaan denken dat er lieden met een andere agenda achter gezeten hebben.

6 Reacties
John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 15:39

Waarschijnlijk verwachten ze het niet te overleven (b.v. door een kogelregen die de cabine binnenkomt). En als ze je dan niet kunnen identificeren ga je roemloos de geschiedenis in, dat is uiteraard niet de bedoeling. Men moet je eren als ware je een grote held.

Mark Huysman
Mark Huysman21 dec. 2016 - 18:06

Joe Doe: Als dat er achter zit is er natuurlijk geen enkele reden om het ID niet gewoon in je zak te houden. Ik ben het met Mohawk (en anderen) eens dat dit zeer merkwaardig is.

Mendez
Mendez21 dec. 2016 - 18:49

Ik kan me een uitleg herinneren waarin wordt uitgelegd dat men dit expres doet, het gebeurt ook bij aanslagen in het midden-oosten. Ze doen dat zodat hun identiteit in ieder geval bekend wordt zodat ze een voorbeeld zijn voor de achterblijvende islamitische gemeenschap en strijdbroeders, en zodat er voor hun familie gezorgd wordt etc. Je moet je overigens ook beseffen dat deze mensen met zo'n daad martelaar willen worden. Ze offeren zichzelf op voor de strijd. Het is dus niet iets dat anoniem hoeft, ze prijzen hun moorddaden en rechtvaardigen die middels radicaal islamitische opvattingen. Een aards paspoort heeft men ook niet nodig voor het betreden van de hemel, ze laten hun identiteit achter omdat ze na hun daad klaar zijn om te sterven. Een laatste punt dat nog gemaakt zou kunnen worden is dat het achterlaten van je identiteit de strijd en verdeeldheid juist verder aanwakkert. Het was een islamiet, het was een asielzoeker en daardoor ontstaat er onrust in de samenleving, en dat sluit mooi aan bij het doel van terreur. Het zijn geen inbrekers die hun rijbewijs op het aanrecht laten liggen..

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 20:53

@Mark Huysman 21 december 2016 at 19:06 "Als dat er achter zit is er natuurlijk geen enkele reden om het ID niet gewoon in je zak te houden." - Wel als je blijkbaar meerdere identiteiten gebruikt, en je tijdens een verkeerscontrole bij een evt. fouillering niet door de mand wil vallen. Dan stop je de identiteit die het mist besmet is in je zak, en de andere ergens weg.

Mark Huysman
Mark Huysman21 dec. 2016 - 22:18

Mendez: dit was geen zelfmoordterrorist John Doe: geen idee waar je op doelt. Als je werkelijk niet bij een verkeerscontrole door de mand wilt vallen dan laat je toch geen paspoort achter op de plek van de misdaad?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 23:07

[Mendez: dit was geen zelfmoordterrorist] Natuurlijk wel, de zelfmoord mislukte alleen, dat gebeurd vaker bij zelfmoordterroristen. Een levenslange schaamte wegen gebrek aan martelaarschap volgt.

Phil2
Phil221 dec. 2016 - 12:10

Goeden (onder de vluchtelingen) zullen zwaar moeten lijden onder de slechten. Kunnen daarom criminelen niet gewoon snel(recht) uitgezet worden? Met alle Afrikaanse landen waar vluchtelingen vandaan komen, heeft de EU een miljarden ontwikkelingshulp relatie. Gewoon die relatie inzetten om landen te verplichten deze boeven terug te nemen.

rbakels
rbakels21 dec. 2016 - 12:02

En nu gaat het populistische gepeupel meteen aan de gang om weer andere zondebokken in het vizier te nemen. De Tunesiér schijnt uit Kleve te komen, vlak over de Nederlandse grens. Heeft een Hollandse diender zitten suffen? Zit de terrorist nu ergens in Nederland verstopt? Onder de keukentafel van Beatrice de Graaf? heeft een verdwaalde Gutmensch hem misschien liefdevol onderdak verleend, omdat het tenslotte bijna kerstmis is? Voorstanders van de identificatieplicht zullen hun gelijk zien in het feit dat de terrorist zijn identiteitskaart verloor en nu makkelijker te vinden is. Dat doet me denken aan die Belgische bankrover die tijdens zijn criminele werkzaamheden zin kreeg een sigaretje te roken, maar daarvoor wel naar buiten moest, want in een bankgebouw mag je niet roken, ook in België niet. En toen kon de politie hem makkelijk arresteren. Maar het feit dat het een Tunesiër zou zijn roept ook andere vragen uit. Dat de man zou worden uitgezet is te verwachten, want Tunesië geldt als veilig land, zodat Tunesiérs geen recht hebben op asiel. Was dit een pure IS-supporter? Waarom is het uitzetten van de man uitgesteld? Heeft een advocaat hier een - achteraf - levensgevaarlijke rol gespeeld? Ik hoor Wilders al roepen dat het maar eens uit moet zijn met al die advocaten die asielzoekers bijstaan. En dan zal Klaver zeggen dat Knoops dan ook moet ophouden Wilders te verdedigen. Mijn theorie is voorlopig dat het om een gestoorde gek gaat met een vuurwapen, die te veel naar de verkeerde films heeft gekeken, en last had van liefdesverdiet, omdat zijn Berlijnse mokkeltje hem de bons had gegegevn. Gek dat we nog niets horen dat deze Kerstmarkt miserabel beveiligd was. twee weken geleden was ik in Berlijn, en toen viel me op dat deze markt aan twee van de drie kanten door brede wegen wordt omsloten - waar dus makkelijk een grote oplegger kan rijden. Misschien nog een reden van Groenen om voor meer voetgangerszones te pleiten.

11 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 12:18

[Mijn theorie is voorlopig dat het om een gestoorde gek gaat met een vuurwapen, die te veel naar de verkeerde films heeft gekeken, en last had van liefdesverdiet, omdat zijn Berlijnse mokkeltje hem de bons had gegegevn.] Die theorie negeert het feit dat IS de aanslag heeft opgeeist en dat tot nu toe IS nog geen enkele valse claim op aanslagen heeft gedaan. Nogal onwaarschijnlijk dus, maar wie weet misschien doet IS nu voor het eerst een valse claim, het is niet onmogelijk.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 12:36

[Frank Lenssen 21 december 2016 at 12:48 Deze man vroeg april 2016 asiel aan in Duitsland, en is in het bezit van een verblijfsvergunning.] U bent abuis. Het gevonden document is volgens meerdere media (waaronder Der Zeit) een Duldung: een document dat je krijgt als je bent uitgeprocedeerd maar om een of andere reden niet kunt worden uitgezet. Juist géén verblijfsvergunning dus. [Feiten en meningen. Van die dingen, ja? Van die dingen.] Inderdaad, van die dingen.

Nico de Mus
Nico de Mus21 dec. 2016 - 12:37

!!Mijn theorie is voorlopig dat het om een gestoorde gek gaat met een vuurwapen, die te veel naar de verkeerde films heeft gekeken, Of te veel in e.o.a. moskee een haatprediker aangehoord.

Zephyr2
Zephyr221 dec. 2016 - 12:51

Volgens mij ligt Kleve toch echt in Duitsland. Wat probeer je nou te vertellen met deze bijdrage? Het vliegt alle kanten op zonder enige consistentie of logica.

JanVG2
JanVG221 dec. 2016 - 13:03

het is toch te zot voor woorden dat elke bijeenkomst van meer dan 20 mensen beveiligd zou moeten worden door betonnen palen om te voorkomen dat men met een vrachtwagen over die mensen heendenderd .. Zo'n samenleving wordt niet echt leefbaar ...

Vlieger2
Vlieger221 dec. 2016 - 14:09

Frits, de vraag is, hoeveel van die gekken lopen er rond? De familie van de slachtoffers in Frankrijk, België e.a. denken daar het hunne van. Waarom is het uitzetten van die man uitgesteld? Misschien wel door een halfzachte houding van de mensen die besturen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2016 - 17:34

Nick "Juist géén verblijfsvergunning dus." Misschien was het dat. De eritreer die in Zweden in de Ikea twee mensen doodstak had er ook geen en handelde uit woede.

ZandA
ZandA21 dec. 2016 - 19:14

"Mijn theorie is voorlopig dat het om een gestoorde gek gaat met een vuurwapen, die te veel naar de verkeerde films heeft gekeken, en last had van liefdesverdiet, omdat zijn Berlijnse mokkeltje hem de bons had gegegevn" Inderdaad Frits, Dat doen de meeste wiens mokkeltje hen de bons heeft gegeven. Dan vermoord je de chauffeur en pak je effe de Scania en rij je de kerstmarkt op. Er zou ook nog een andere theorie mogelijk zijn. Maar dat is natuurlijk niets meer dan populistisch propoganda gepeupel van extreem rechtse populisten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 20:34

[DanielleDefoe 21 december 2016 at 18:34 Nick “Juist géén verblijfsvergunning dus.” Misschien was het dat. De Eritreer die in Zweden in de Ikea twee mensen doodstak had er ook geen en handelde uit woede. ] Je kunt in dit stadium niets uitsluiten. Maar er zijn nu toch ook heel wat aanwijzingen dat deze Tunesiër deel uitmaakte van een salafistisch netwerk (rond haatprediker Abu Walaa). Bovendien trok die Eritreer in Westeros voor zover ik me kan herinneren een Ändlig-mes uit een messenblok in de winkel, wat wijst op een aanval van woede / wanhoop. De dader van Berlijn had wapens, een target en een plan.

OlavM
OlavM22 dec. 2016 - 1:44

@ Jansen&Jansen: [Die theorie negeert het feit dat IS de aanslag heeft opgeeist en dat tot nu toe IS nog geen enkele valse claim op aanslagen heeft gedaan.] Dat klopt niet. Volgens Beatrice de Graaf in Nieuwsuur gisteren heeft IS wel degelijk ten onrechte bepaalde aanslagen geclaimd. Haar deskundigheid sla ik wat hoger aan dan jouw enkelvoudige mededeling.

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 dec. 2016 - 9:45

Nick : "een Ändlig-mes uit een messenblok in de winkel" klopt en volgens diverse verklaringen leek het impuslief wat er natuurlijk ook voor de dader beter uitziet. Berlijn: lijkt gepland

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 dec. 2016 - 11:48

Merkwaardig hoeveel woede er is tegen Angela Merkel, ze wordt rechtstreeks schuldig bevonden aan het drama in Berlijn - en die verbale agressie die wordt maar volgehouden door onze rechtse broeders, op woensdag 21 december. Veel mensen hebben blijkbaar een rood waas voor de ogen, waardoor ze de realiteit kwijt zijn geraakt - dat is een psychiatrisch fenomeen dat bijzonder gevaarlijk is. Het zelfinzicht ('wat beweer ik eigenlijk?') is afwezig. We schrijven de woensdag vóór Kerst 2017. Je zou mogen hopen op kalme, vreedzame reflectie en zo mogelijk contemplatie. Maar die zijn er ter rechterzijde niet. ------- Naved B., Afghaan (23), de eerste verdachte, is inmiddels in vrijheid gesteld. Anis A, Tunesiër (Tataouine, 1992) is nu degene die gezocht wordt. Deze man vroeg april 2016 asiel aan in Duitsland, en is in het bezit van een verblijfsvergunning. A. is sedert juli 2015 in het land. Hij zou contacten hebben met een netwerk rond Abu Walla, een salafist die onlangs gearresteerd werd. Er zijn 12 doden te betreuren (onder wie de Poolse bijrijder in de vrachtwagen). 45 mensen werden gewond, van wie 30 zwaar. Geert Wilders, een Nederlands politicus, twitterde een foto van de Duitse Bondskanselier Merkel; de foto is bewerkt, Merkel heeft bloed op haar gezicht, borst, en handen. ------- Dat zijn de feiten. ------- Wie uit dit alles nu opmaakt dat Angela Merkel wel direct schuldig moet zijn aan, of verantwoordelijk voor de aanslag die de doden en gewonden, en grote (inter)nationale verontrusting tot gevolg had, die trekt de verkeerde conclusie, een gevolgtrekking die heel erg gevaarlijk is ook nog - als ze publiek gemaakt wordt. ------- Wat Wilders deed, is immoreel, speculatief, leugenachtig, en onacceptabel. Wie hem het grootste gelijk van de wereld geeft, wie voor hem applaudiseert, die verdient wegens zijn instemming geen enkele aandacht. ------- Gisteravond en vanochtend zag ik op de Duitse publieke TV dat er ook bijzondere staaltjes van politiek banditisme gepleegd zijn. Horst Seehofer (hoofdman van de rechtse CSU in Bayern) claimde gisteren al dat kanselier Merkel nu meteen ingrijpende verandingen in haar migratie-politiek moet doorvoeren. Zijn secondanten zeiden hetzelfde. Dat terwijl er nog geen arrestant is die verhoord kan worden. Een schuldige is er tot op heden nog niet, misschien komt die nooit vast te staan, of komt die, als hij bekend is, niet voor een gerecht. Seehofer en de CSU kregen terecht van veel kanten de wind van voren. Ook in Duitsland zijn er verkiezingscampagnes; en Seehofer c.s. heeft op zijn allerminst de schijn gewekt de slachtoffers van Berlijn gebruikt te hebben (ik zeg: misbruikt), om er politiek garen bij te spinnen. Wilders deed hetzelfde, maar op een nog veel schoftiger manier. Voor mij is deze man niet meer dan een achterbuurtschelder, zo eentje die altijd hard wegrent als het écht ingewikkeld wordt; en ook iemand die nog nooit zijn verantwoordelijkheden nam. Het was goed om vanochtend ook nog een beschaafde Duitse politica te zien. Goed, omdat ze beleefd vroeg om kalmte, bezinning, rust, en aandrong op een evenwichtige afweging van datgene wat we nu weten. Van de feiten tot nog toe, dus. Ze gaf te kennen dat wat haar betreft politici onder geen beding het Berlijnse drama voor eigen gewin zouden mogen inzetten. Het was benauwend om te zien dat deze vrouw met ongemak en misschien schaamte sprak. Alsof ze zich onbewust geneerde dat zij een tamelijk zeldzaam, zacht, en beschaaft tegengeluid liet horen temidden van agressief, boertig, ongeïnformeerd, en hoogst gevaarlijk geroeptoeter (men denke aan boeren en scheten, bij wijze van soundtrack), dat zo duidelijk vanaf de rechterkant over ons heen komt. ------- Feiten en meningen. Van die dingen, ja? Van die dingen.

13 Reacties
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger21 dec. 2016 - 12:17

"Merkwaardig hoeveel woede er is tegen Angela Merkel, ze wordt rechtstreeks schuldig bevonden aan het drama in Berlijn –" Frenske, veel Pruusen delen die mening en wensen haar het slechtst mogelijke - als politica - komend verkiezingsjaar.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 12:21

[...wie voor hem applaudiseert, die verdient wegens zijn instemming geen enkele aandacht.] Ik zou het wat sterker willen zien. Wie voor hem appludiseert is een ongewenst element in onze samenleving en dient dus permanent uit onze samenleving verwijdert te worden, net als de ongewenste IS-elementen. Hoe, dat maakt verder niet uit.

MijnMening3
MijnMening321 dec. 2016 - 12:34

''Feiten en meningen'' Feiten zijn rechts en de waarheid doet pijn. Het is Frau Merkel die het verdrag van Dublin eigenhandig heeft ''kalt gestellt'', het is Frau Merkel die de sluizen voor islamitische migranten heeft opengezet. Waarschuwingen dat in de vluchtelingenstroom terroristen schuil zouden kunnen gaan werden door het politieke establishment gebagatelliseerd, zelfs ontkend en afgedaan als rechtse bangmakerij. Intussen hebben we in Europa al meerdere aanslagen waarbij islamitische vluchtelingen waren betrokken mogen meemaken. Dus hoe de waarheid weergeven schofterig kan zijn ontgaat mij ten ene male. De waarheid is hard. Onze machtshebbers dragen verantwoordelijkheid, as simple as that.

RationeleBurger
RationeleBurger21 dec. 2016 - 12:35

Frank, ik ben het misschien niet eens met de retoriek van Wilders, maar jouw relaas is ook niet erg scherp. Merkel is natuurlijk gewoon politiek eindverantwoordelijke voor een beleid waarbij talloze asielzoekers het land binnen zijn gekomen, de controles minimaal zijn en er dus flink misbruik van gemaakt wordt door kwaadwillenden. Dit terwijl Merkel in eerste instantie helemaal geen verantwoordelijkheid heeft voor deze mensen, maar wel des te meer voor de al aanwezige Duitse bevolking. Ondanks dat deze problemen werden voorzien en voor werd gewaarschuwd door tal van mensen, werd dit veelal weggezet als hysterie en onzin (Ook op deze site). Terwijl nu wel duidelijk is; dit incident is niet het eerste incident, en zal ook niet de laatste zijn.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 12:38

[Frank Lenssen 21 december 2016 at 12:48 Deze man vroeg april 2016 asiel aan in Duitsland, en is in het bezit van een verblijfsvergunning.] U bent abuis. Het gevonden document is volgens meerdere media (waaronder Der Zeit) een Duldung: een document dat je krijgt als je bent uitgeprocedeerd maar om een of andere reden niet kunt worden uitgezet. Juist géén verblijfsvergunning dus. [Feiten en meningen. Van die dingen, ja? Van die dingen.] Inderdaad, van die dingen.

Johan Pruijs
Johan Pruijs21 dec. 2016 - 13:38

Trump, Geert Wilders, Rutte, of wie dan ook mogen zeggen wat ze willen. Ik kan zelf prima bepalen of de boodschap een kern van waarheid bevat of niet. Als straks blijkt dat dit een aanslag uit islamitische hoek is heb ik met de inhoud van de tweets geen enkel probleem. Het is namelijk dan verworden tot realiteit. En of dat hard is en confronterend? Zeer zeker. En dat moet ook. Want het is nooit zo confronterend als de mensen die het echte slechte nieuws te horen hebben gekregen. En dat zeg ik niet omdat ik onbeschaafd ben maar omdat ik van mening ben dat mensen in bestuurlijke politieke functies heel goed moeten beseffen welke verantwoording ze dragen in de keuzes die ze nemen. En barmhartigheid is natuurlijk een prachtige menselijke tegemoetkoming aan een ander. Daar moeten we altijd ons best voor blijven doen. Maar hierin dienen we een belangrijke afweging te maken. De belangrijkste die er is. Want het gaat hier niet alleen om verantwoordelijkheid. Het gaat ook om de het besef van de consequenties voor een ander als het mis gaat. Want weet u wat het probleem is hr. Lenssen. Eenmaal hier aangekomen stopt dit voorlopig niet meer. Dit zal blijven doorgaan. Volg het nieuws en aanschouw het zelf maar.

McMacaroni
McMacaroni21 dec. 2016 - 13:48

Tja het is natuurlijk lekker makkelijk en fijn om iemand de schuld te geven. Zo is volgens sommige Amerika direct schuldig aan alles wat mis is in het Midden-Oosten. En Merkel aan alle problemen met asielzoekers, of nee alle misstanden met Moslims in Duitsland, zelfs als ze in Duitsland geboren zijn.

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 14:20

Tunesië wordt gezien als een veilig land. Omdat Tunesië een Franse kolonie was kennen veel Tunesiers Frans. Als de man het bekende betere leven had willen hebben zou Frankrijk dus zijn bestemming moeten zijn, hoewel, de aanslag in Nice werd gepleegd door iemand met de Tunesische nationaliteit, die woonde en werkte in Frankrijk. Kan het zijn dat Berlijn verdachte daarom Duitsland zag als het beloofde land, en boos werd toen het Willkommen voor hem niet bleek te gelden ?

johannn2
johannn221 dec. 2016 - 14:25

Frank, Jij reageert op de extreem rechtse beschuldigingen met: " Dat terwijl er nog geen arrestant is die verhoord kan worden. Een schuldige is er tot op heden nog niet, misschien komt die nooit vast te staan, of komt die, als hij bekend is, niet voor een gerecht." Maar voor de waarheid van mensen die zulke beschuldigingen uiten zijn de (uiteindelijke) feiten alleen maar hinderlijk. Zij laten zich liever niet door de feiten afleiden van hun waarheid. .

Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 dec. 2016 - 15:58

@ Nick The Stripper (13:38), en de anderen - om 12:58u spreekt Die Zeit nog over een 'Aufenthaltsgenehmigung', en dat vertaalde ik als 'verblijfsvergunning'. Dat schijnt me nog steeds correct toe. Verder heb ik op geen enkele manier getracht de ernst van de daad, of de achtergrond van de mogelijke dader(s) anders voor te stellen dan ze zijn; noch heb ik iets weggelaten wat op het moment van posten relevant zou zijn geweest. Jullie kritiek op mij beschouw ik dus als irrelevant. Jullie hebben door het latere tijdstip van inzenden natuurlijk meer nieuwigheden ter beschikking. Jullie laten echter ook na om alle andere (en in maatschappelijk opzicht belangrijke) aspecten van mijn lange post te becommentariëren. Ik vind dat Merkel geen blaam treft voor deze tragedie; ze doet wat ze kan onder moeilijke omstandigheden en met zware en oneerlijke politieke en maatschappelijke tegenwind. Ik wacht nog op de eerste bezorgde burger die zo moedig is om nu afstand te nemen van woorden en daden van het sujet dat zich bedient van de naam Geert Wilders. @ MijnMening (13:34u) - je schrijft: "Feiten zijn rechts en de waarheid doet pijn." Ik vraag me werkelijk af hoe iemand die op deze manier zijn eigen tekstje begint kan verwachten dat anderen hem serieus nemen. Kijk, ik gun je je rechtse feiten. Ik gun je zelfs je geheel eigen en origineel verzonnen waarheid. Zo ben ik dan ook weer wel.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 17:19

@ Frank [om 12:58u spreekt Die Zeit nog over een ‘Aufenthaltsgenehmigung’, en dat vertaalde ik als ‘verblijfsvergunning’. Dat schijnt me nog steeds correct toe.] Nee, want om 11.16 schreef de krant al dat het om een Duldung ging, en dat is zoals ik al aangaf het tegenovergestelde van een verblijfstitel. In het bericht van 12.58 is dat herhaald. Waarom is dit belangrijk? Omdat het aantoont dat die man uberhaupt niet (meer) in Duitsland had moeten zijn.

MijnMening3
MijnMening321 dec. 2016 - 17:50

''Ik vraag me werkelijk af hoe iemand die op deze manier zijn eigen tekstje begint kan verwachten dat anderen hem serieus nemen.'Kijk, ik gun je je rechtse feiten. Ik gun je zelfs je geheel eigen en origineel verzonnen waarheid. Zo ben ik dan ook weer wel.'' U neemt mij niet serieus? Lekker makkelijk. U hoeft dan niet op ongemakkelijke feiten in te gaan. Zo kennen we u weer. Een groot hart, prachtige proza, maar op inhoud legt u het af. Ik gun u wel van harte uw roze bubbel, want zo ben ik dan wel weer.

ZandA
ZandA21 dec. 2016 - 19:42

De feiten beginnen u langzaam maar zeker tegen te spreken Frank. Mensen kunnen rechts of links denken maar feiten blijven feiten.

MikeDB2
MikeDB221 dec. 2016 - 11:42

Ik heet Europa hartelijk welkom in Israël. Want hier is wat er gaat gebeuren: militarisering van de openbare ruimte. Permanente waakzaamheid wegens permanente dreiging. In Frankrijk en België is het al zo ver. Duitsland volgt nu. De rest is slechts één succesvolle aanslag verwijderd van dit scenario. Dit is dus het nieuwe normaal. Het nieuwe normaal dat Europa zelf heeft geïmporteerd. Helemaal gratis bij de aankoop van flink wat bevolkingsoverschot uit de islamitische wereld. Het kost nogal wat. Maar dan heb je ook niets. Wel vraag ik me af hoeveel doden er mogen vallen voor de islamitische verrijking van het veel te witte Europa? Zit daar een bovengrens aan? Of is alles acceptabel als wisselgeld voor witte privileges?

2 Reacties
McMacaroni
McMacaroni21 dec. 2016 - 14:11

Je kunt ook overdrijven. Als je alle inwoners uit Europa afzet tegen de dodelijke slachtoffers van Terrorisme, dan stelt het niets voor. We zijn vooral bang. En als er machthebbers zijn die kicken op een militarisering van de openbare ruimte dan cultiveren ze deze angst maximaal. Wilders vaart ook goed bij die angst. Hou toch eens op met al dat bangmaken. En dit komt van iemand die helemaal niet zit te wacht op welke persoon dan ook en dogmatische religieuzen in het bijzonder, die hier om financiële redenen in een parallelle samenleving willen opgaan.

kindval
kindval21 dec. 2016 - 15:50

+1

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 11:36

"Volgens de Duitse krant Der Spiegel heeft de politie een identiteitsdocument gevonden onder de bestuurdersstoel van de truck. De eigenaar zou een man uit Tunesië zijn." Kan men hier weer van voren af aan beginnen met schelden over en weer. Toch hoop ik dat jullie ook even gaan bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden.

5 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 12:23

[Toch hoop ik dat jullie ook even gaan bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden.] Nee bedankt, bidden doet niets behalve op een valse manier je gemoed geruststellen. Het lijkt me beter iets te doen dat wel effect kan hebben.

John Doe2
John Doe221 dec. 2016 - 16:15

John Doe 21 december 2016 at 15:48 Uw reactie moet goedgekeurd worden. @Bram Emanuel 21 december 2016 at 12:36 “Toch hoop ik dat jullie ook even gaan bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden.” – De hele ellende komt juist voort uit het feit dat veel mensen bidden. Steek maar een kaarsje aan ofzo...

Kora Ver
Kora Ver21 dec. 2016 - 16:25

Ik ben ook niet zo van het bidden, ik geloof niet in een god die gebeden interessant vindt, ik geloof ook niet in sinterklaas.

RHW Jansen
RHW Jansen21 dec. 2016 - 16:33

Tja! Bram Emanuel. Als elke keer bidden een symbolische oplossing en/of verbinding geeft na elke aanslag. Dan raad ik aan om nooit meer te bidden.

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 21:47

Bram Emanuel 21 december 2016 at 12:36 - Kan men hier weer van voren af aan beginnen met schelden over en weer. Toch hoop ik dat jullie ook even gaan bidden voor de slachtoffers en hun nabestaanden. - Toch weer typisch dat u zoveel vijandige reacties krijgt op uw voorstel. En dat van mensen die hier doorgaans tolerantie en wederzijds begrip prediken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 11:27

Waarom, o waarom kan een uitgeprocedeerde Tunesische asielzoeker die in het vizier van de autoriteiten is als Gefährder gewoon vrij rondlopen met een Duldung?

2 Reacties
Sven Zevenhuys
Sven Zevenhuys21 dec. 2016 - 15:16

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 21:48

Nick the Stripper 21 december 2016 at 12:27 - Waarom, o waarom kan een uitgeprocedeerde Tunesische asielzoeker die in het vizier van de autoriteiten is als Gefährder gewoon vrij rondlopen met een Duldung? - Een chronisch gebrek aan AfD stemmers.

Popiejopie3
Popiejopie321 dec. 2016 - 11:15

Geert Wilders de rioolpoliticus...

1 Reactie
RHW Jansen
RHW Jansen21 dec. 2016 - 14:51

Juist ja.... Maar die rioolpoliticus heeft weer gelijk. Wat maakt die anderen dan?.....

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 10:39

Berichten op Duitse en Franse media combinerend zoekt de Duitse politie nu naar een Tunesier, uit het zuiden van dat land, waarvan de asielaanvraag is afgewezen. In de cabine van de truck zou een document met een voorlopige of tijdelijke verblijfsvergunning zijn gevonden. De man zou begin 20 zijn, en vermoedelijk gewond, vandaar dat in ziekenhuizen wordt gezocht.

1 Reactie
Nick the Stripper
Nick the Stripper21 dec. 2016 - 12:05

Geen verblijfsvergunning, maar een Duldung: dat is een document dat je krijgt als je bent uitgeprocedeerd, maar nog niet kunt worden uitgezet.

Albert Einstein
Albert Einstein21 dec. 2016 - 10:14

Kerstmarkten worden nu met betonblokken afgeschermd. Is dat niet racistisch? Open grenzen was toch de afspraak?

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 14:31

De grens is open, je moet er overheen stappen, en dat gaat niet met een Truck. 't Is net als de muur van Trump, je rijdt er niet doorheen, maat klimt erover, graat eronderdoor, of maakt een gat, of je loopt naar indianengebied waar de muur niet doorheen getrokken gaat worden.

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 21:54

Jansen & Jansen 21 december 2016 at 15:31 - De grens is open, je moet er overheen stappen, en dat gaat niet met een Truck. ’t Is net als de muur van Trump, je rijdt er niet doorheen, maat klimt erover, graat eronderdoor. De drugskartels zetten nu schansen tegen het hek aan en gaan er met een jeep overheen. Dat gaat niet met een muur. Als ze er overheen willen klimmen (enkel met wat ze in een rugzak kunnen dragen), wens ik ze veel succes. Dan staan ze midden in de woestijn zonder voertuig of wat dan ook. Het is maar waar je zin in hebt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 23:15

Beste FatChecker, je checkt je fact weer buitengewoon beroerd, als je de bijdrage waarop ik reageerde ook zou hebben gelezen, dan wist je dat het eroverheen stappen ging over de barricade voor voertuigen bij een event als een kerstmarkt, en dat de vergelijking die daarna volgt met een nog te bouwen muur enkel een illustratief doel dient om te laten zien dat dichte grenzen niet bestaan. Groeten uit Berlijn waar op 9 november 1989 het bewijs voor het niet bestaan van dichte grenzen geleverd werd. En waar ik dagelijks over de toenmalige grens loop. Make FactCheking great again! Het duurt overigens te lang, tijd voor een nieuwe avatar.

FactChecker
FactChecker22 dec. 2016 - 8:51

Jansen & Jansen 22 december 2016 at 00:15 En ik reageerde overduidelijk op het muur gedeelte van je reactie.

Johan Pruijs
Johan Pruijs21 dec. 2016 - 10:13

Een tweet van Farage, Trump of Wilders met een ranzige foto en ooh wat zijn we weer geshockeerd. Ondertussen staat het hier vol met verhalen, reacties en cartoons die er niet om liegen, of filmpjes o.a. waarin Trump als moordenaar van Mexicanen wordt afgebeeld en zelfs sterft. Maar dat is natuurlijk wel heel normaal? Over selectieve verontwaardiging gesproken.

2 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen221 dec. 2016 - 12:20

We hebben het hier niet over Donald Trump. Het zou onzinnig zijn om deze figuur bij elk verhaal over politieke spookrijderij te betrekken. Deze reportage gaat over de aanslag in Berlijn. Waarom wijk je uit? En wat is jouw eigen hoogstpersoonlijke mening over de tweets van Farage en Wilders? Dat laatste interesseert me nog wel het meeste.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger21 dec. 2016 - 12:31

Integriteit, normen en waarden veronderstellen impliciet ankerpunten waaraan men denken en gedrag kan ijken. Cultuurrelativisme is als een schip zonder ankers: uitgeleverd aan de willekeur van stroming en wind.

theepot2
theepot221 dec. 2016 - 8:50

Bij voorbaat excuus mocht ik arrogant overkomen, is niet zo bedoeld, Wat me droevig stelt is dat links en rechts beide dogma's hebben. Het gaat niet meer om de waarheid, maar om gelijk te krijgen. Dat gelijk probeert men te behalen op het leed van slachtoffers, want dat zijn feiten. Waar het om gaat is een keuze, of we nemen als land mensen op in ons midden die zich vluchteling noemen, en dat we dan maar moeten hopen dat ze dat zijn, want in de meeste gevallen is dat niet na te gaan. Of we zeggen er komt geen vluchteling meer binnen, waardoor er qua beeldspraak moeders met kinderen in hun armen afgewezen voor onze grenzen staan. Zijn we links en sociaal en nemen we ze op, met extra risico op aanslagen die we dan moeten accepteren, of nemen we geen risico en grenzen dicht, waardoor echte vluchtelingen in de kou staan. Dat is de bittere keus die gemaakt moet worden vrees ik.

15 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 dec. 2016 - 9:44

Beste Theepot, Die keuze is er niet, want als we de grenzen sluiten, wat al volslagen onmogelijk is, kunnen we er ook niet meer uit. Dat vergeten mensen die in simpele oplossingen denken. Er niet inkomen betekent ook er niet meer uit kunnen. Daarbij komt nog dat de Nederlandse grens 1200 km is. Die is niet te bewaken. Een dichte grens betekent ook dat de werkgelegenheid totaal instort in de havens, transport, landbouw en tuinbouw, om maar wat te noemen. Ik zou denken, blijf weg bij simpele oplossingen en ga voor het sociale hart. Help de hulpbehoevende, zeker in deze kersttijd. Hulp geven aan hulpbehoevende is een basisgebod in de joods-christelijke traditie, waar extreem rechts zich steeds op beroept. Lees daarover bijvoorbeeld het verhaal va de Barmhartige Samaritaan. Om toch simpel te redeneren dit: in Nederland komen 600-700 per jaar om in het verkeer, waarvan de helft door veel te hard rijden en 20% door drankgebruik. Toch verbieden we geen autoverkeer of doen we niet aan de drooglegging. We nemen het risico. 50 Kinderen worden per jaar doodgeslagen door hun ouders. Toch verbieden we geen ouderschap. Hoeveel doden zijn er in Nederland gevallen door terreur de afgelopen 10 jaar? Juist ja, precies 0! Het risico is heel klein, maar de gevolgen van onwerkbare preventieve maatregelen gigantisch. Helaas zien mensen niet in dat er geen gesloten grenzen zijn en dat we kwaadwillenden nooit kunnen tegenhouden. Het is niet bijbels, niet joods-christelijk, om slachtoffers van oorlog waaraan we mede schuldig zijn aan hun lot over te laten vanwege een piepklein risico. Daarbij komt nog dat mensen die met die simpele oplossingen komen bijna niet meer in staat zijn normaal van gedachten te wisselen. Die gebruiken grof taalgebruik en verschuilen zich veelal achter de digitale burka, oftewel een schuilnaam. Want eigenlijk schamen ze zich voor hun uitlatingen. Eigenlijk weten ze dat ze fout zitten, anders geef je je mening open en bloot. Ben je zeker van je zaak, dan discussieer je met naam en toenaam, open en eerlijk en niet vanuit een laf schuttersputje.

Robbels
Robbels21 dec. 2016 - 9:50

Ik vind dat u een vals dilemma voorstelt. Ik bestreid de visie dat je terroristen die nu gemakkelijk met de vluchtelingenstroom meekomen tegenhoudt door te stoppen met de opvang van vluchtelingen. Ik vraag me toch echt altijd af wat men bedoelt met 'grenzen dicht'? Het controleren/terugsturen van mensen die via de snelweg, trein, boot of vliegtuig het land op officiele manier binnen willen komen werkt niet. Als je mensen wilt stoppen die desnoods illegale methoden gebruiken om ons land binnen te komen, dan heb je een groot hek op de grens nodig met adequate controle. Is dat wat u/men voorstelt? En zelfs dan bestreid ik de visie dat dit alle ellende zal stoppen. Iemand die perse kwaad wil en bijvoorbeeld een aanslag wil plegen in Amsterdam, die zal indien zorgvuldig en geduldig genoeg, dat kunnen doen. Kijk naar 9/11 en bedenk je dat een intelligent persoon met kwade wil en een lange termijn visie in pincipe gewoon een opleiding tot piloot kan volgen. Zie de Duitse piloot die afgelopen jaar zijn vliegtuig te pletter vloog in het Franse middengebergte.

Oemmukke
Oemmukke21 dec. 2016 - 9:51

Beste Theepot, aanslagen die jij en ik vrezen worden niet gepleegd door vluchtelingen. Het zijn terroristen van 'eigen' bodem.

Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 9:53

Nee de keuze is heel wat genuanceerder. Een ruimhartig beleid en tegelijkertijd een goede controle en waakzaamheid. De democratie vereist een open samenleving en is daarmee kwetsbaar, maar ook heel sterk. Namelijk echte vrijheid in gebondenheid en geen dictatuur van welke kunne dan ook. Of dat nu het fascisme is of het extremisme of welk kwaadaardig ander isme dan ook. Dus geen PVV-isme, Moslimextremisme etc.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger21 dec. 2016 - 10:03

"Zijn we links en sociaal en nemen we ze op" Een overweging zou kunnen zijn onze koloniale, vermeende superioriteit te onderkennen en (achter gebleven/betere) culturen hun eigen ontwikkeling laten bepalen. Gelijk de evolutie die onze samenleving vorm gaf zullen ook zij uiteindelijk een maatschappij model vinden dat het beste bij hun inzichten en gevoeligheden past.

Sven Zevenhuys
Sven Zevenhuys21 dec. 2016 - 11:21

" Dat is de bittere keus die gemaakt moet worden vrees ik. " Zo bitter hoeft die keus niet te zijn. Door de grenzen te sluiten hier en de aanvraag verplaatst naar de buitengrenzen van de EU kan je daar zoveel mogelijk de echte vluchtelingen er uit pikken. Hoeven deze mensen geen kapitalen uit te geven aan smokkelaars of te verdrinken in zee.

jazekert
jazekert21 dec. 2016 - 11:32

Je kan je natuurlijk ook afvragen of het wel zo sociaal is naar de Europese bevolking toe om grenzeloos vluchtelingen op te nemen waardoor je eigen maatschappij wordt ondermijnd en ontwricht.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 11:39

Ik zie niet wat er sociaal is aan het opnemen van vluchtelingen. Veel beter is het om ze plaatselijk op te vangen en te zorgen dat ze weer veilig terug kunnen gaan naar hun thuisland. Hier in Europa wacht de meeste vluchtelingen en hun nakomelingen een marginaal bestaan.

Appi Mohamud
Appi Mohamud21 dec. 2016 - 11:41

Nee hoor. De keus die gemaakt moet worden als het om vluchtelingen gaat is of we nog meer bommen op hun hyis gaan gooien en vuurtjea steken in hun maatschappij of laten we ze met rust dat ze gewoon in hun woning kunnen blijven. Want de feit is dat deze vluchtwlingen gevlucht zijn uit een oorlog wat gestart is dankzij de ons met ook onze o zo "bescherming middlele voor de rebbelen" of zijn we die keflar en helmen vergeten? Maar hoe dan ook zelf jij bent te voorbarig hier. Laten we maar eerst zien of het werkelijk door een vluchteling toerist of fals vlag is. Want nu weten we nog steeds niets.

Mark Gh
Mark Gh21 dec. 2016 - 12:07

Alfred, ik denk dat jij de simpele bent wanneer je stelt dat "grenzen dicht" hetzelfde betekent als "hermetisch gesloten"

MijnMening3
MijnMening321 dec. 2016 - 12:40

''Beste Theepot, aanslagen die jij en ik vrezen worden niet gepleegd door vluchtelingen. Het zijn terroristen van ‘eigen’ bodem.'' Dat is dus feitelijk onjuist. En bovendien ook terroristen van eigen bodem plegen ook hun daden vanuit dezelfde geïmporteerde levensovertuiging. Alsof dat niet schokkend is.

pierik2
pierik221 dec. 2016 - 14:16

Oemmukke 21 december 2016 at 10:51 Beste Theepot, aanslagen die jij en ik vrezen worden niet gepleegd door vluchtelingen. Het zijn terroristen van ‘eigen’ bodem. Die terroristen komen dan wel vaak met de stroom vluchtelingen mee. Dat dan weer wel. Ik zeg grenzen dicht! Laat u niks wijsmaken door linkse roeptoeters die zeggen kan niet en mag niet. Het kan wel, Hongarije doet het ook! En het werkt! We hebben genoeg gedaan, laat de rijke landen in het m.o maar wat gaan doen.

Haastig
Haastig21 dec. 2016 - 18:04

Alfred Blokhuizen 21 december 2016 at 10:44 "Die keuze is er niet, want als we de grenzen sluiten, wat al volslagen onmogelijk is, kunnen we er ook niet meer uit. Dat vergeten mensen die in simpele oplossingen denken. Er niet inkomen betekent ook er niet meer uit kunnen." Ik vind het mooi dat er nog mensen als jij zijn: die principieel tegen hang- en sluitwerk op deuren en ramen zijn. Die in de stad wonen en 24/7 het touwtje uit de deur laten. Die het raam altijd open hebben staan. Want: als je de deur van je huis op slot doet kan je er niet uit. Nooit meer!

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 21:58

Alfred Blokhuizen 21 december 2016 at 10:44 - Die keuze is er niet, want als we de grenzen sluiten, wat al volslagen onmogelijk is, kunnen we er ook niet meer uit. - Dit geloof je zelf toch niet? of wel? Waren er voor de Shengen-Zone soms duizenden kilometers muur en prikkeldraad door heel Europa? Was het onmogelijk om op vakantie te gaan in een ander land? Internationale handel werd met katapult over de muren geschoten? Als je geen goed antwoord hebt, zeg dan gewoon niets.

Robbels
Robbels22 dec. 2016 - 9:02

@ FactChecker 'Waren er voor de Shengen-Zone soms duizenden kilometers muur en prikkeldraad door heel Europa? Was het onmogelijk om op vakantie te gaan in een ander land? Internationale handel werd met katapult over de muren geschoten?' Dus wat is dan het punt om slechts administratief 'zoals het vroeger was' de grenzen te sluiten? Alsof een terrorist zich laat tegenhouden door paspoortcontroles op de snelwegen die ons land binnenkomen. Het is hooguit wat lastiger voor ze om te zich te verplaatsen maar desnoods komen ze te voet via de bossen en de weilanden in de grensgebieden. @ pierik 'Het kan wel, Hongarije doet het ook!' Dus u wilt daadwerkelijk een hek op de grens met Belgie en Duitsland?

Templar
Templar21 dec. 2016 - 8:42

Voor alle wegkijkers, goedpraters en wat is die tweet van G. Wilders toch erg mensjes, een stukje uit een NOS bericht, ''De dader houdt zich volgens de politie nog in Berlijn op, zegt ze. "Ze denken dat hij bij IS-sympathisanten zit. Maar dat zijn er in Berlijn alleen al zo'n 500, en dat zijn alleen degenen die de politie in beeld heeft."

6 Reacties
Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 9:48

Deze achterlijke reactie bewijst wederom wat de Wildersfans maar niet willen begrijpen. Wij willen geen fascisme als reactie op afschuwelijke gebeurtenissen. Er wordt niet weggekeken maar er wordt gegruwd van jullie reacties en die van Wilders. Als je niet kiest voor fascisme ben je blijkbaar een wegkijker. Wat een domme redenering. In ieder geval is duidelijk dat Wilders en de zijnen wel kiezen voor het fascisme.

Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger21 dec. 2016 - 10:14

Ongepast, onfatsoenlijk barbarisme, dat U de werkelijkheid zomaar, zonder meer kenbaar maakt. Wist U niet dat het anti-intellectualisme "trigger" waarschuwingen vereist?

Arie Roos
Arie Roos21 dec. 2016 - 11:36

Wat probeer je hier nu eigenlijk precies mee te zeggen ?

pierik2
pierik221 dec. 2016 - 14:18

Richard555 21 december 2016 at 10:48 Deze achterlijke reactie bewijst wederom wat de Wildersfans maar niet willen begrijpen. U bent boos op de verkeerde mensen. Wildersfans hebben nog nooit iemand vermoord, of iets dergelijks. U kijkt de verkeerde kant op!

Irons
Irons21 dec. 2016 - 18:42

@Templar "Ach, 500... dat is bijna niks op het totaal aantal inwoners." in 1,2,3...... En je leest hier nogal eens dat we ons vooral niet bang moeten laten maken, "want de kans dat je zelf door een aanslag overlijdt is erg klein, verwaarloosbaar".

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2016 - 20:43

Sorry, ik snap de reacties op deze bijdrage niet. Ok Wilders zijn tweed was K. met een hoofdletter, maar de rest klopt dacht ik zo. Wat hier geopperd wordt is wat we bij diverse aanslagen hebben gezien. Terroristen die gezellig boodschappen doen in Molenbeek is toch nog niet vergeten hoop ik, anders slaat de alzheimer wel heel selectief toe. Ik denk dat, als je dit in de toekomst wil voorkomen, je zeker moet leren van het verleden. Of mag je dit niet doen in verband met eventueel kans op etnisch profileren?. Als de politie zijn werk doet, dan zoeken ze ook binnen deze cellen ( anders kan ik ze niet noemen). Zeker gezien de ervaringen van ander aanslagen.

Vuurrood
Vuurrood21 dec. 2016 - 8:30

Wilders heeft bewezen dat hij inderdaad de extreem rechtse, om geen andere typering te gebruiken, haatzaaier is. met deze tweet heeft hij zich bewust buiten welke regering, na de verkiezingen, dan ook geplaatst. Nog triester is de bijval en onder het tapijt schuiverij van zijn gekende apostelen.

3 Reacties
Jhonathan
Jhonathan21 dec. 2016 - 11:18

@ Vuurrood 21 december 2016 at 09:30, De schuld ligt niet bij Wilders, maar bij u en mij. U en ik, die de afgelopen decennia hebben gestemd op partijen die een klimaat hebben geschapen waarbij er behoefte blijkt te zijn ontstaan aan personen als Wilders. We moeten de schuld bij onszelf zoeken.

Gerda rozendal
Gerda rozendal21 dec. 2016 - 11:20

Waarom toch dat voortdurende prijsvechten hier om de morele superioriteit?

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 22:04

Vuurrood 21 december 2016 at 09:30 - Wilders heeft bewezen dat hij inderdaad de extreem rechtse, om geen andere typering te gebruiken, haatzaaier is. met deze tweet heeft hij zich bewust buiten welke regering, na de verkiezingen, dan ook geplaatst. - Dit doet me denken aan een stuk of duizend reacties van links georiënteerde mensen op willekeurige uitspraken van Trump. Vooral dat stuk over buiten welke regering dan ook plaatsen.

Jaacob52
Jaacob5221 dec. 2016 - 8:05

Blokkades rond markten, 1500 politieagenten op een plein in Keulen met de jaarwisseling, aanslagen overal in Europa en Turkije, lekke grenzen, nauwelijks controle op instromers en ga zo maar door. Wanneer halen de regeringen hun kop uit het zand en komen met maatregelen om de bevolking te beschermen? Het verhaal van Pechtold die het over "wennen" heeft is een teken aan de wand dat het de verkeerde kant op gaat.

Richard555
Richard55521 dec. 2016 - 7:36

Droevig zoals de Wilders aanhangers hier reageren. Men wil extremisme met fascisme bestrijden, men gelooft niet in de democratie zoveel is wel duidelijk. Want als je meent dat je dit extremisme niet met democratische middelen kunt bestrijden, dat wil zeggen met ons huidige politie apparaat, geheime diensten etc die allemaal ook onder democratische controle staan, dan wil je dus een zgn. sterke man die met zijn troepen (bruinhemden en zwarthemden) niet alleen de extremisten bestrijdt maar eenieder die men ziet als vreemde. En dat nu geachte Wildersfans is nu het fascisme zoals die ook Europa in zijn greep had in de jaren 20 t/m 40 van de vorige eeuw. En daarom verzet ieder fatsoenlijk mens en democraat zich tegen jullie gedachtegoed want wij willen dat niet meer, laat dat maar tot jullie doordringen. Een democratie is kwetsbaarder dan een dictatuur, maar dat is dan maar de prijs die we daarvoor moeten betalen. Wij kennen de problemen dus net zo goed als ieder ander maar wij walgen van jullie aanpak en non-oplossingen. Geen Wilders en zijn Partij Van de Onvrijheid.

2 Reacties
Bezorgde_Burger
Bezorgde_Burger21 dec. 2016 - 12:47

Het is droevig om te constateren dat de kwaliteit van het onderwijs onder invloed van de politiek drastisch achteruitgegaan is. Het vak Geschiedenis heeft blijkbaar de grootste klappen moeten incasseren.

Johan Pruijs
Johan Pruijs21 dec. 2016 - 14:28

"Een democratie is kwetsbaarder dan een dictatuur, maar dat is dan maar de prijs die we daarvoor moeten betalen" We? U betaalt de prijs niet. Anderen betaalden de prijs. Dus u heeft makkelijk praten. Als een democratie kwetsbaarder is dan moet je er in ieder geval een beetje verstandiger mee omgaan. En dat is nu net waar veel mensen zo hun twijfels over hebben gezien de toenemende aanslagen op EU bodem. Heeft niets met facisme te maken. Eerder met gezond verstand.

MehmetC
MehmetC21 dec. 2016 - 0:14

Wat een belachelijke tweet van Wilders. Wat een opportunisme. Je zou zeggen dat hij wel tot de laagste afzakt om meer zeteltjes af te snoepen. Niet dat ik veel van zijn acties begrijp overigens. Hebben jullie ook de Politicus van het Jaar bekeken? Ik heb Wilders nog nooit zo een genuanceerde mening zien geven toen hij vragen kreeg over zijn minister-presidentschap. Praten over dat dat niet kon zonder de andere partijen. Je zou zeggen dat hij zeven kleuren schijt voor als die dag komt. Onbegrijpelijk die man en dan zeggen ze dat hij consequent is.

hjager
hjager20 dec. 2016 - 23:21

Die zelfde foto van Merkel heeft hij ook op 25 juli 2016 verstuurd. https://twitter.com/geertwilderspvv/status/757589458829049856 Snap de ophef hierover niet.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens21 dec. 2016 - 8:26

@ hjager Jij schrijft: Snap de ophef hierover niet. Persoonlijk vind ik het publiceren van een dergelijke foto naar aanleiding van deze gebeurtenis het gedrag van een varken. Respectloos en hufterig. Allemaal kwalificaties die prima van toepwassing zijn op Wilders. Wat ik - net zoals jij - ook zie dat voor een grote groep mensen dit normaal en acceptabel is, de PVV krijgt er zelfs extra virtuele zetels bij. Mijn conclusie is dat er dus ook een grote groep respectloze en hufterige Nederlanders is die zich net zoals Wilders gedragen als varkens.

MijnMening3
MijnMening321 dec. 2016 - 8:56

Ik ook niet. Je kan moeilijk ontkennen dat er een kern van waarheid in zit.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 16:27

[Je kan moeilijk ontkennen dat er een kern van waarheid in zit.] Integendeel, het is heel makkelijk. Er zit geen enkele kern van waarheid in.

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 22:08

hjager 21 december 2016 at 00:21 - Snap de ophef hierover niet. - We moeten toch IETS om de aandacht van islam af te halen.

MijnMening3
MijnMening322 dec. 2016 - 9:26

''Er zit geen enkele kern van waarheid in.'' Wie heeft het verdrag van Dublin praktisch eigenhandig Kalt gestellt? Wie heeft de grenzen opengegooid? Wie heeft geroepen ''Wir schaffen das''? En als onze regeringsleiders in het algemeen en Merkel in het bijzonder geen verantwoordelijkheid dragen, wie dan wel? Sinterklaas?! U mag best roepen dat er geen enkele kern van waarheid in zit, maar lever dan ook de bijbehorende argumenten.

korheiden
korheiden20 dec. 2016 - 22:09

IS heeft de aanslag geclaimd. Hiermee staat toch zo ongeveer wel vast dat de dader bij radicale moslims moet worden gezocht, hoezeer sommigen op dit forum op wat anders hopen. Opvallend is verder dat vele reageerders meer bezig zijn met elkaar beschuldigen van vooroordelen dan met de vreselijke aanslag zelf. Hoeveel stille tochten er nog worden gehouden en hoeveel kaarsjes er nog worden aangestoken, er zullen draconischer maatregelen nodig zijn. En als je niet zeker bent van de veiligheid zullen sommige evenementen niet kunnen plaatsvinden. Met dank aan de radicale islam.

11 Reacties
goedefaq
goedefaq20 dec. 2016 - 23:33

Jij hebt geen wetenschappelijk onderwijs gevolgd. IS claimt alle ellende op de wereld. Dat doen ze goed.

Molly Veenstra
Molly Veenstra21 dec. 2016 - 0:02

'IS heeft de aanslag geclaimd.' En wij met z'n allen maar denken dat juist zij die waren gevlucht voor IS de aanslag hadden gepleegd....

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 dec. 2016 - 0:39

"IS heeft de aanslag geclaimd. Hiermee staat toch zo ongeveer wel vast dat de dader bij radicale moslims moet worden gezocht" Nee, dat kan u niet vaststellen! Mag k uw glazen bol eens lenen? Of gebruikt u koffiedik? De politie en de geheime diensten hebben, volgens Duitse media, geen aanwijzingen. Maar u weet natuurlijk meer, toch? Sorry dat ik u tegenspreek. Dat mag namelijk niet meer hier. Dan moet je je hok in, want vrijheid van meningsuiting is niet voor iedereen bedoeld. Dat is vooral bedoeld voor de anonieme reaguurders. U weet wel, mensen met een soort van digitale burka...... Ik geloof eerder Dr. Beatrice de Graaf. Die wees er fijntjes op dat er veel fouten zitten in de claim van IS en dat ze veel vaker valse claims deden. Maar ja, wetenschap is ook alleen maar een mening, toch? Dus als u het niet erg vindt laat ik uw ongefundeerde mening maar wat die is en vooral glazen bol of koffiedik kijken of naar een conclusie toe redenering. Want ja, binnen 24 uur moet toch helemaal duidelijk zijn wie het deed? Eerder werd hier, als het ware, een onschuldige Pakistaanse man aan de hoogste boom opgehangen. Toen zat men er ook helemaal naaste en werden mensen die stelling namen tegen die digitale hangpartij flink uitgescholden...............

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 4:12

Korstiaan P 20 december 2016 at 23:09 - IS heeft de aanslag geclaimd. Hiermee staat toch zo ongeveer wel vast dat de dader bij radicale moslims moet worden gezocht - Niet helemaal mee eens, ISIS claimt zo'n beetje alles. Ze zien het als gratis reclame, en het idee dat ze aanslagen kunnen plegen op Westerse grond kan geradicaliseerde jongeren hier in Europa motiveren om naar Syrië af te reizen.

jillesdykstra
jillesdykstra21 dec. 2016 - 7:10

Vrijwel geen reageerder vraagt zich af waarom of waardoor er dit soort bloedbaden zijn. De balk en de splinter ?

Hjs2
Hjs221 dec. 2016 - 8:47

Hoewel ik zeker denk dat de dader moslim geinspireerd is, op zijn minst, heeft luisteren naar IS propaganda natuurlijk geen enkele zin. De organisatiegraad van IS wordt zwaar overtrokken. Een aanslag als deze is natuurlijk heel simpel uit te voeren, je hebt bijna niets nodig en zeker geen organisatie. Het enige doel is lukraak slachtoffers maken, middel eigenlijk om het even, nu een vrachtwagen. Veel eenvoudiger kan het niet.

MijnMening3
MijnMening321 dec. 2016 - 8:59

''De balk en de splinter ?'' U bedoelt de intrinsieke aangeboren slechtheid van de blanke man en de verdorvenheid van het moreel failliete westen? Sorry, maar met zelfkastijding houden katholieken zich bezig. Daar heb ik niet zoveel verstand van.

Oemmukke
Oemmukke21 dec. 2016 - 9:53

IS claimt alle aanslagen, gratis reclame. Ik hoop dat de politie blijft zoeken naar de daders,

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 16:30

[IS claimt alle ellende op de wereld. ] IS is tot nu toe niet op een enkele valse claim betrapt. Sommige andere terroristische organisaties overigens wel, maar IS nog niet.

OlavM
OlavM22 dec. 2016 - 0:56

@ Jansen&Jansen: Volgens Beatrice de Graaf in Nieuwsuur gisteren heeft IS wel degelijk ten onrechte bepaalde aanslagen geclaimd. Je zult het me niet euvel duiden dat ik haar deskundigheid wat hoger aansla dan jouw enkelvoudige mededeling?

Buzzer
Buzzer23 dec. 2016 - 12:22

@Alfred Ik "geloof" eerder Dr. Beatrice de Graaf. Die wees er fijntjes op dat er veel fouten zitten in de claim van IS en dat ze veel vaker valse claims deden. U kan zich beter eens op feiten gaan baseren, we weten inmiddels waar geloof toe leidt

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 dec. 2016 - 20:06

Het is overigens goed mogelijk dat er meerdere daders zijn. De Poolse chauffeur was namelijk een grote sterke kerel en schijnt voordat hij werd doodgeschoten flink toegetakeld te zijn.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud20 dec. 2016 - 23:19

Een vuurwapen krijgt zelf het grootste reus aan het shaken.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 11:32

Het schijnt nu dat de Pools chauffeur eerst neergeschoten was maar niet dood, en dat hij tijdens het rijden weer bijkwam en er toen een schermutseling was waarbij hij vervolgens werd doodgestoken. Het is goed mogelijk dat de Poolse chauffeur de dader heeft belet veel meer slachtoffers te maken.

Buzzer
Buzzer20 dec. 2016 - 19:49

De foto van Angela Merkel met bloed aan de handen, die Wilders retweete vind ik walgelijk. Ze heeft uit pure menselijkheid zoveel vluchtelingen toegelaten.

2 Reacties
Sillynder
Sillynder20 dec. 2016 - 22:59

De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens. Verder klinkt het aardig dat zij zo ruimhartig strooide met de sociale omgeving, financiën en toekomst van Duitse burgers, maar of ze daar in de toekomst ook op dergelijke wijze over wordt beoordeeld is nog maar de vraag.

Machielse932
Machielse93220 dec. 2016 - 23:35

De 'stomste' dingen worden gedaan vanuit de beste motieven. Merkels beleid heeft geleid tot een onveiliger Duitsland en daar is ze gewoon verantwoordelijk voor.

Georg Groenegaard
Georg Groenegaard20 dec. 2016 - 19:16

. Als ik de Berlijnse politie was dan zou ik de man die achter de vermeende dader aan is gerend eens aanhouden en om te beginnen checken op kruitsporen en dna. Tenslotte staat van hem vast dat hij van de plaats van de misdaad weg is gerend. Mensen zouden hem herkennen en zo heeft hij een vals alibi. Ach, je weet maar nooit. .

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 0:07

Dat is in het algemeen een goed advies. Een tipgever is statistisch gezien vaker dader dan de gemiddelde burger.

truusbeek2
truusbeek221 dec. 2016 - 8:00

De achtervolger schijnt de dader tijdens de achtervolging een tijdje uit het oog verloren te zijn. Dus waarschijnlijk rende de Pakistaner helemaal niet weg van de markt. Maar goed hierdoor heeft polititie, met de gedachten dat ze de dader hadden, 16 uur lang nauwelijks iets gedaan. Las dat er bij festiviteiten onder ander blokkades worden neergezet om dit soort aanslagen met vrachtwagens te voorkomen. Hoe “het touwtje uit de brievenbus” verdween.

TheHun
TheHun20 dec. 2016 - 19:08

Het is uiteraard bezijden de vreselijke gebeurtenissen van gister, maar wat ben ik blij dat de Duitse politie haar werk zeer serieus neemt. Dan met name voor de Pakistaanse verdachte, onschuldige kunnen we inmiddels zeggen.. Er lijkt me niets erger dan dat je verdacht word van zo'n vreselijk misdrijf. Verder zou ik willen oproepen tot kalmte. Laten we 1 front vormen tegen dit soort daden van terreur. Ik weet het wel hoor, het is zo makkelijk gezegd vanaf mijn warme huiskamer achter een toetsenbord. Maar vooral met Kerst zou ik graag willen dat we elkaar een mooie tijd gunnen.

RU486
RU48620 dec. 2016 - 19:05

Resten mij wel nog wat vragen. Neem aan dat het BKA die ook heeft. Heeft iemand de dader gezien? En dan wel zat hij achter het stuur? De man die dood liggend op de bijrijdersplaats is gevonden wie was dat, en wat was de doodsoorzaak? Heeft iemand Naved B welke verdacht was van de 'aanslag' uit de cabine van de truck zien stappen nadat deze tot stilstand was gekomen en heeft deze getuige de politie ingelicht waardoor Navad B. 2km verderop gearresteerd werd? Was degene die dood aangetroffen is op de bijrijdersplek ook de neef van de eigenaar van de truuk? Vragen waar ik nog geen antwoord op heb gelezen. Als je gewoon pur sec naar de feiten kijkt die ons reageerders bekend zijn weten we eigenlijk helemaal niets. Behalve de feiten dat het is gebeurd is in Berlijn, dat er een poolse vrachtwagen bij betrokken was, dat er een persoon dood op de bijrijderszetel lag. Dat er zeker 12 doden zijn en een zekere 42 gewonden. Dat is wat er over blijft als je al je oordelen/vooroordelen lost laat over moslims, Islam, vluchtelingen en migranten. Ik begrijp dat dat allemaal erg moeilijk is. Het menselijk brein is iets waar we nog veel van moeten achterhalen.

4 Reacties
Perezoso
Perezoso20 dec. 2016 - 22:52

@RU486, Ok dan, hier volgen dan wat antwoorden voor je. De dode man op de bijrijdersstoel was de oorspronkelijke Poolse chauffeur, de neef van de eigenaar. Doodsoorzaak: doodgeschoten. De inmiddels vrijgelaten pakistaan heeft niet in die vrachtwagen gezeten, geen kruitsporen of bloedspatten op te bekennen, en bovendien een alibi. De ´getuige´ die deze pakistaan aanwees werd gisterennacht al door de politie onbetrouwbaar genoemd. To zover ff de stand van zaken tot nu toe.

goedefaq
goedefaq20 dec. 2016 - 23:44

Goede reactie. Alleen een toevoeging: zelfs IK als moslim denk dat het te maken heeft met een terroristische aanslag. En dat daarbij zeer waarschijnlijk iemand bij betrokken is, die zich beroept op het geloof van mijn ouders en dat van mij: de islaam. Alleen zal ik blijven zeggen: mijn geloof kent geen terrorisme. Onschuldige mensen doden is iets van iemand, die een punt wil maken. Wij als mensheid moeten en zullen daar een oplossing voor moeten en kunnen vinden. Zo niet, laat het maar een fallout war worden en dan zien we wel wie de sterkste is. En nog overblijft. Ik zet mijn geld op de goede, welwillende mensen.

Dale S
Dale S21 dec. 2016 - 8:25

Goedefaq. Als het een fall out war wordt blijft er alleen een glasplaat over van het hele midden oosten. Het Westen is veruit superieur in zijn oorlogsmachinerie. Niets te maken met individuele moed of fysieke kracht maar zo liggen de kaarten nu eenmaal. Maar zolang de grootmachten hun proxy oorlogen daar uitvechten zal dit niet plaatsvinden. Mijn hart gaat uit naar de slachtoffers.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen21 dec. 2016 - 9:23

@ Dale S Het westen superieur? Vertel eens, welke oorlog hebben de westerlingen gewonnen sinds de 2e Wereldoorlog met die enorme overmacht? Gewonnen is wel iets anders dan platgooien, want dat kan ieder land intussen. Dus... voor de daad ermee......

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 dec. 2016 - 18:44

“We hebben de verkeerde man en daarmee een nieuw doel. De echte dader is nog steeds gewapend en op vrije voeten en kan nieuwe schade aanrichten.” Tsjongejonge, wat staat die Duitse politie weer in zijn hemd. Ongelooflijk.

5 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 0:06

Nou nou. Je hebt de ooggetuigen niet gesproken, dat is wel weer duidelijk. Als er 1 groep is die van de aanwezigen alle complimenten kreeg dan is het de politie, voor het zeer snelle en adequate optreden, maar dat ging bij jou het ene oor in en het andere oor uit. En dat het vrijlaten van een verdachte die iets niet gedaan heeft goed politiewerk is wil er ook niet in bij jou. Ik vermoed dat jij een Nederlands politieagent bent met een vinger in de pap in alle gerechtelijke dwalingen van de laatste jaren. En je ziet dat graag in onze buurlanden ook gebeuren, dan lijkt je eigen prestatie wat minder bedroevend.

Bram Emanuel
Bram Emanuel21 dec. 2016 - 14:41

De verkeerde oppakken, daar pas een dag later achter komen, en daardoor de werkelijke dader een grote voorsprong geven is niet slim. Dat u dat "adequaat en snel" noemt, tsja, dat zegt alleen iets over uw eigen intellect.

Haastig
Haastig21 dec. 2016 - 22:36

Bram Emanuel 20 december 2016 at 19:44 “Tsjongejonge, wat staat die Duitse politie weer in zijn hemd. Ongelooflijk" Bram Emanuel 21 december 2016 at 15:41 "De verkeerde oppakken, daar pas een dag later achter komen, en daardoor de werkelijke dader een grote voorsprong geven is niet slim." Wat een onzin. Het is heel goed mogelijk dat de politie ondertussen rustig verder is gegaan met zoeken naar de/een/meerdere dader(s) terwijl er al iemand was opgepakt. Het oppakken vd betreffende kerel was onderdeel van het onderzoek. Eisen dat de politie onderzoek pleegt zonder iemand te horen, zonder te ondervragen, zonder te onderzoeken (sporen), dat lijkt mij weinig slim. Iemand laten lopen die wordt aangewezen en die zomaar kan verdwijnen: dan sta je pas in je hemd. Iemand oppakken en vrijlaten wegens gebrek aan bewijs, of omdat je bij nader inzien denkt dat betrokkene niets met de zaak te maken heeft, is onderdeel van het proces. Dé reden dat we normaal zwarte balkjes voor de ogen plakken en de naam van een verdachte niet vrijgeven.

Kora Ver
Kora Ver22 dec. 2016 - 12:08

> tsja, dat zegt alleen iets over uw eigen intellect Wat zegt het over jou intellect, Bram, als je mensen beledigt omdat je het met hun oneens bent?

Bram Emanuel
Bram Emanuel23 dec. 2016 - 13:10

De dader is toevallig bij een routine controle in Italie tegen de lamp gelopen. Ik neem aan dat de reageerder jansen, kora en haastig de Duitse politie feliciteren met hun "snelle en adequate" optreden.

arjenZH
arjenZH20 dec. 2016 - 18:41

Het lijkt erop dat IS aanslagen in Europa pleegt om extreem rechts hier aan de macht te krijgen en zo de boel te destabiliseren. De reactie van Wilders: te walchelijk voor woorden. God verhoedde het dat die man ooit aan de macht komt.

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen21 dec. 2016 - 0:10

Zo is dat, en zo wil rechts in het Midden Oosten IS aan de macht hebben om daar de boel te destabiliseren en hen de kans te geven ook hier de boel te destabiliseren. Daarom zijn ze zo tegen ingrijpen. Zie PVV, AfD, UKIP, FN, Trump en ga zo maar door.

PieterPan3
PieterPan321 dec. 2016 - 4:03

"Het lijkt erop dat IS aanslagen in Europa pleegt om extreem rechts hier aan de macht te krijgen en zo de boel te destabiliseren." De boel is al lang gedestabiliseerd, Arjan. En dat is het hele probleem. De multiculti aanhangers denken nog steeds dat ze alle problemen kunnen oplossen door lief tegen elkaar te zijn en de verbinding aan te gaan en inclusief te blijven. En ondertussen probeert men extreem rechts de schuld in de schoenen te schuiven en ieder redelijk tegengeluid direct onder de groep Janmaat, Fortuyn of Wilders te plaatsen en de nazi's erbij te halen. Maar men heeft nog steeds geen flauw idee wat men heeft aangehaald die de islam te faciliteren en wil men ook geen inhoudelijke discussie aangaan en komt neem niet verder dan te stellen dat er ook heel veel lieve moslims zijn.

Peter Smit2
Peter Smit221 dec. 2016 - 7:44

Ja, dat is het ergste nu. Man, man, man, er zijn mensen overleden vanuit een ideologie. Moet je dat niet eerst veroordelen voor je op je politieke stokpaard springt? Wat een armoe!

RU486
RU48620 dec. 2016 - 18:39

Met de kennis van nu... Lees eens in alle rust vele van de vorige reacties terug. Lees vooral je eigen bijdrage eens terug. Heb je dan ook niet zoiets van.. Wat een vreselijke droplul ben ik ook...

Meta Foor2
Meta Foor220 dec. 2016 - 18:19

het merendeel vd vluchtelingen is mannelijk tussen 15 en 30 jaar ... statistisch gezien is ht geen wonder dat zoiets in berlijn gebeurt

4 Reacties
arjenZH
arjenZH20 dec. 2016 - 18:44

De kans is groter dat het een IS aanhanger is, misschien vermomd als vluchteling. Moeten we alle echte vluchtelingen daarom maar aan hun lot overlaten?

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 dec. 2016 - 18:52

Tja.... de vluchteling is vrijgelaten.... Wat nu met uw conclusie? Moet en zal een vluchteling het gedaan hebben? Uw conclusie van nu is waardeloos.

Jack Dawn
Jack Dawn20 dec. 2016 - 19:30

Maar hoeveel van die lui weten hoe ze een veiligheidssysteem van een moderne vrachtwagen moeten uitschakelen. In het land van waaruit de vluchteling is gevlucht is rijden geen gelijkwaardige vrachtwagens met die techniek.

Rarar
Rarar21 dec. 2016 - 7:06

@alfred: toch zou ik mijn geld er niet op inzetten dat de echte dader een Germaan is. Ik ben geen pvv er, maar ik kan wel logisch nadenken.

Mostafa
Mostafa20 dec. 2016 - 16:45

Wat is beter en verstandig in deze enge situatie ? analyseren en leren van zulke nare daden of meteen gooien met eigen conclusies naar de buren en generaliseren? Ik zou graag willen leren, is deze terrorist een moslims is, welke stroming in de islam gelooft hij,. welke studie heeft hij gevolgd, zijn omgeving, hoe hij is geradicaliseerd, zijn vrienden, welke moskee bezoekt hij, is hij psychisch in order, hoe kon hij rustig zijn daad voorbereiden buiten alle aandacht van de politie...ect.... Dat is nuttig en iedereen kan iets leren van en oplettend....alleen maar generaliseren en de schuld neer leggen bij uw buren is te dom.

1 Reactie
koffieleut2
koffieleut221 dec. 2016 - 4:33

Mostafa, ik zie aan jou reactie dat jij er ook van uitgaat dat het een moslim is. Kans is groot , dat das waar/is, eker nu IS het opgeëist heeft. En hoewel ik, voor de verandering het met jou eens ben,blijft dan de vraag en dan. Wat als het een moslim blijkt te zijn, wat als dit een aanslag is met een islamitische achtergrond. Hoe groot maak je dan de groep om deze persoon heen. Waar trek je de lijn/cirkel om dit in de toekomst te voorkomen. Bij de Iman/vrienden/geloofsgenoten/moskee/stroming/geloof?. Wilders schiet door, das duidelijk. Je kan niet alle Moslims over een kam scheren. Maar te stellen dat het om een individueel geval gaat is net zo verkeerd, want er zijn wel heel veel van die individuele gevallen. Jou bijdrage is een van de zinvolste die ik hier ben tegengekomen. Maar de vervolgstap is een lastige.

Cave Canem
Cave Canem20 dec. 2016 - 16:35

Toch vreemd dat die Pakistaan hard weg holt. Ik zeg niet dat het zo is, maar het zou natuurlijk ook kunnen zijn dat hij als compagnon van de dader, al dan niet in samenwerking met zijn achtervolger, voor deze afleidingsmanoeuvre zorgde, waardoor de aandacht werd afgeleid en de echte dader kon ontsnappen. Ik neem aan dat hij behoorlijk aan de tand wordt gevoeld over zijn vluchtgedrag.

8 Reacties
John Doe2
John Doe220 dec. 2016 - 18:52

Nou... Ik verwacht dat ik zelf ook maak dat ik weg kom van de plek waar zoiets gebeurt.

Jack Dawn
Jack Dawn20 dec. 2016 - 19:38

"Toch vreemd dat die Pakistaan hard weg holt. " In het land waar deze meneer vandaan komt zegt zo'n vrachtwagen meestal boem als er op een mensenmassa wordt ingereden.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 dec. 2016 - 19:44

Je had rechercheur moeten worden. Geen boef, of onschuldige, zou dan ontsnappen.

7anpau1
7anpau120 dec. 2016 - 20:08

ach, naar schatting van het Bundes Kriminalambt zijn er de laatste decennia circa 400 moorden waarvan ruim 60 in Berlijn door rechtsextremisten gepleegd. Veel geweld betrof asielzoekers. Ik denk dat heel veel mensen zijn weggerend na de aanslag. Dat lijkt mij volstrekt begrijpelijk en als asielzoeker zou ik mij zeker zekerheidshalve uit de voeten maken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 20:44

Ik zou ook hard weglopen, in elk geval in eerste instantie, totdat ik door zou hebben dat er geen gevaar meer is. Neem van mij aan dat er vlak na de impact van die truck tientallen hard weggerend zijn.

OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 21:57

@ Cave Canem: Ja, en zo kunnen we nog talloze verhalen verzinnen. De chauffeur zal mogelijk wel zijn gaan hollen, maar het punt is dat "die Pakistaan" de verkeerde man was! De betrokken getuige heeft een onjuiste persoon aangewezen. (Er is dan ook geen DNA van de man in de cabine van de vrachtwagen aangetroffen, noch kruit op zijn lichaam aangetroffen, hoewel in de cabine geschoten is). En nu verzin je er dus nog een derde persoon bij ("compagnon van de dader"). Het heeft geen zin allerlei filmscenario's te bedenken.

Piet de Geus
Piet de Geus21 dec. 2016 - 2:05

"Toch vreemd dat die Pakistaan hard weg holt." Terwijl de meeste mensen toch de andere kant op renden om zich in de baan van de vrachtwagen te werpen?

truusbeek2
truusbeek221 dec. 2016 - 8:02

Het is helemaal niet gezegd dat pakistaner van de markt weg rende. Schijnt dat de achtervolger zijn doel een tijdje uit het oog heeft verloren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 dec. 2016 - 16:13

En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken. De lijst met foute conclusies is inmiddels eindeloos geworden. Wanneer komt het moment van bezinning? We weten niet wie de dader is. De Pakistaanse man, waarvan extreem rechts zo vurig hoopte dat hij het had gedaan blijkt dus niet de dader te zijn. En nu? Gaan de reaguurders hieronder toegeven dat ze er naast zaten en dat ze te gretig waren met hun veroordelingen? Ik denk het niet. Dat past niet in de superieure Germaanse cultuur, zeg ik dan maar even gechargeerd. (voor de slechte leers.... GECHARGEERD!) Al die slachtoffers, vreselijk! Maar men bekommert zich daar bijna niet om. Men heeft teveel haast om "die vluchtelingen", "die moslims" de schuld te geven. Ik vind dat schrikbarend en gevaarlijk!

31 Reacties
Kees Onkelz
Kees Onkelz20 dec. 2016 - 16:32

En waar hoop jij op dan, je bent geen haar beter.

Cave Canem
Cave Canem20 dec. 2016 - 16:38

Het feit dat hij niet de dader was maakt ook nu alleen op basis van eerdere ervaringen zeer aannemelijk dat de dader ook nu een radicale moslim was.

OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 16:44

@ Alfred Blokhuizen: Je hebt er gelijk in dat veel mensen hier voorbarige conclusies hebben getrokken, om maar te zwijgen over de maatregelen die sommigen kennelijk voorstaan. Maar juist om dat nog niets zeker is, kunnen we er ook nog niet van uitgaan dat het geen aanslag is die door moslimextremisme is geïnspireerd.

Cave Canem
Cave Canem20 dec. 2016 - 16:44

Zeg, Blokluizen, lees even wat ik aansluitend heb geschreven en kom niet te snel met je oordeel. Op basis van eerdere aanslagen blijft de kans groot dat het wederom een radicale moslim was en alsdat alsnog blijkt durf ik te wedden dat ik je niet hoor. Mij hoor je wel als de dader iemand uit rechtsradicale kringen blijkt, al lijkt mij dat niet waarschijnlijk. Maar mogelijk ís het.

jillesdykstra
jillesdykstra20 dec. 2016 - 16:47

Verwacht nu iemand dat dit niet een Islamitische aanslag was ? Of de gearresteerde man het nu wel of niet was, dat zal wel blijken. De cabine van de truck is niet in brand gestoken, dus zullen er wel sporen zijn. Als het geen Moslim was, wie dan wel ? Een AfD'er die Moslims in diskrediet wil brengen ? Het is een mogelijkheid. Maar het diverse keren starten van de motor op het eind van de middag duidt toch niet op een goede voorbereiding, het doet denken aan het geklungel met de kalashnikov in de TGV.

remmerik2
remmerik220 dec. 2016 - 16:50

Je hebt gelijk Alfred, het was de kerstman, die was gaan rijden in de truck terwijl die geen rijbewijs heeft.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 dec. 2016 - 16:51

Vooralsnog bent u degene die prematuur aan het roeptoeteren is. Op dit moment (17:50) zit de Pakistaan nog steeds vast als verdachte, ook al wordt er inderdaad getwijfeld aan zijn betrokkenheid. Als deze man niet verantwoordelijk is dan hoop ik dat ze de werkelijke dader snel te pakken hebben - wie of wat dat ook is.

John Doe2
John Doe220 dec. 2016 - 16:52

"En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken. De lijst met foute conclusies is inmiddels eindeloos geworden." - Het is wat he... Alle media over heel de wereld berichten dat de dader een vluchteling is, en als je dan aangeeft dat de dader vluchteling is mag je dat niet zeggen. Kop-in-het-zand methode? Maar jij stelt nu al dat moslim en/of vluchteling een foute conclusie is, je hebt kennelijk kennis van de werkelijke dader? Geef dat even door aan de duitse justitie zou ik zeggen.

RationeleBurger
RationeleBurger20 dec. 2016 - 16:55

[En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken. De lijst met foute conclusies is inmiddels eindeloos geworden. Wanneer komt het moment van bezinning? We weten niet wie de dader is. De Pakistaanse man, waarvan extreem rechts zo vurig hoopte dat hij het had gedaan blijkt dus niet de dader te zijn. En nu?] Pot.. ketel. De Duitse justitie heeft nog helemaal geen uitsluitsel gegeven op dit vlak, maar laten alle mogelijkheden nog open en wacht het verdere onderzoek af. De rest is speculatie. U trekt uw conclusie dus net zo goed te vroeg.

koffieleut2
koffieleut220 dec. 2016 - 16:56

Ik erger me erg aan alle premature reacties. Inderdaad deze man heeft het waarschijnlijk niet gedaan. En dat weten we . Niet meer ook niet minder. Het kan nog steeds een moslim/vluchteling of combinatie zijn. Het kan ook een wanhoopsdaad zijn , maar die vermoorden vaak dan wel weer geen vrachtwagenchauffeurs. We weten eigenlijk niets,ook niet of deze bijdrage het bij het juiste eind heeft. Het is exact dit soort reacties waardoor een PVV kan bestaan. Bijna blij roepen dat het geen moslim is, is net zo respectvol naar de slachtoffers als bij voorbaat roepen dat het er wel een is. Allebei is wensdenken, en doet geen respect aan de slachtoffers of nabestaanden, en zeker niet aan het oplossen van wat dan ook.

MijnMening3
MijnMening320 dec. 2016 - 16:56

''En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken.'' Uhm, trekt u nu uw conclusies niet te voorbarig, want voor zover mij bekend weet men nog altijd niet of men nu de juiste of de verkeerde dader in hechtenis heeft genomen. Dat stelde i.i.g. de procureur generaal om ongeveer drie uur vanmiddag. Verder gonzen de geruchten waarbij wordt opgeroepen aanslagen te plegen naar het voorbeeld van Nice al geruime tijd in islamistische kringen en roept IS ondertussen roept IS volgens Bild vrolijk op tot nog meer aanslagen op kerstmarkten. Gaat u nu aan de reaguurders toegeven dat u er naast zat in uw gretigheid de PVV-adepten te veroordelen, of past dat niet in uw superieure cultuur van deugmensen zeg ik dan maar even gechargeerd. Ik ga er voor het gemak vanuit dat voor u in dit geval de hoofdletters niet nodig zijn, omdat u klaarblijkelijk al weet hoe "gechargeerd" wordt gespeld. http://www.bild.de/politik/inland/terrorberlin/isis-ruft-zu-weiteren-anschlaegen-auf-weihnachtsmaerkteauf-49406110.bild.html#fromWall

Nico de Mus
Nico de Mus20 dec. 2016 - 17:01

!!De lijst met foute conclusies is inmiddels eindeloos geworden.!! Zullen we eens eerst even afwachten wie het werkelijk was,? !!Pakistaanse man, waarvan extreem rechts zo vurig hoopte dat hij het had gedaan blijkt dus niet de dader te zijn. !! zoiets zoals jij, als extreem links hoopt dat het een blanke kaaskop is.

Jhonathan
Jhonathan20 dec. 2016 - 17:13

@ Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 17:13, > "Al die slachtoffers, vreselijk! Maar men bekommert zich daar bijna niet om." Maar u toch ook niet, althans uw reactie gaat er niet over, en die van '20 december 2016 at 16:58.' ook niet.

Ikkyu
Ikkyu20 dec. 2016 - 17:18

De pot verwijt de ketel. Je bent er zelf altijd als eerste bij als er iets ongenuanceerd te schreeuwen valt.

mxdaddy
mxdaddy20 dec. 2016 - 17:37

Schei uit man, weten niet wie de dader is. Je weet het zelf ook wel maar je hoopt van niet, IS heeft de aanslag opeist dus het is een moslim. Of het nou een vluchteling is of niet doet niet terzake.

Johan Pruijs
Johan Pruijs20 dec. 2016 - 17:44

"En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken.." Ik ben zeer benieuwd naar uw conclusie op deze gebeurtenissen.

Mark Gh
Mark Gh20 dec. 2016 - 17:47

Nou Alfred, even terug in je hok. Er werd gezegd dat ze de dader hadden en dat het die Pakistaan was. Mensen die daarop reageren doen dat met recht. We weten inderdaad niet wie het gedaan heeft, maar er is alle reden om aan te nemen dat het wél een islamitisch geïnspireerde actie was.

RationeleBurger
RationeleBurger20 dec. 2016 - 18:07

En vanaf nu niet meer ; verdachte is vrijgelaten :)

jillesdykstra
jillesdykstra20 dec. 2016 - 18:23

19.25, ik lees dat hij is vrijgelaten.

arjenZH
arjenZH20 dec. 2016 - 18:49

Alfred, mee eens dat Wilders op het graf van de slachtoffers staat te dansen. Maar je bent zelf ook iets te triomfantelijk nu de Pakistaan de dader niet blijkt te zijn. Het lijkt toch erg veel op een IS aanslag, of een aanslag die door IS geïnspireerd. Laten we hopen van niet, want dat is weer koren op de molen van die geblondeerde griezel. En dat lijkt precies de bedoeling van IS. Hier de boel destabiliseren.

Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen20 dec. 2016 - 18:58

@ allen Mag ik mijn hok weer uit? Ik had gelijk, de Pakistaanse man had het niet gedaan. Dat gokte k niet, dat was op het moment dat ik mijn reactie schreef al bekend. Misschien jullie eerst eens onderzoeken voor u een conclusie trekt en u verwensingen uitstrooit over iemand die u aanspreekt op haastige conclusies. U zat er allemaal naast en kon dat weten als u eerst onderzoekt voordat u reageert. Komen er nog excuses voor uw misplaatste grofheden?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 20:47

[Men heeft teveel haast om “die vluchtelingen”, “die moslims” de schuld te geven. Ik vind dat schrikbarend en gevaarlijk!] Wellicht heeft het feit dat ISIS de aanslag geclaimd heeft er iets mee te maken? Dat is overigens niet zo byzonder bij aanslagen met doden. Maar een valse claim (er zijn zeker terroristische groepen die dat doen) daar is ISIS nog niet op betrapt.

Rarar
Rarar20 dec. 2016 - 21:44

Het is gewoon logisch nadenken Alfred. Dat maakt iemand nog geen pvv

OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 21:50

@ mxdaddy: [IS heeft de aanslag opeist dus het is een moslim.] Ook dat is niet zonder meer waar. IS heeft ook aanslagen opgeëist waarmee zij niets van doen heeft gehad. (Aldus ook terrorismedeskundige Beatrice de Graaf vanavond in Nieuwsuur). Het blijft dus nog maar afwachten.

Nico de Mus
Nico de Mus20 dec. 2016 - 22:52

@Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 19:58@ !!Komen er nog excuses voor uw misplaatste grofheden?!! Nee hoor ,alleen hier al om niet !!waarvan extreem rechts zo vurig hoopte dat hij het had gedaan!! Altijd is iemand die niet extreem links is zoals jij ,direkt extreem rechts ik ben niet links,en toch ben ik niet kaal geschoren en sta ik niet met mijn arm omhoog.

koffieleut2
koffieleut221 dec. 2016 - 4:19

"U zat er allemaal naast en kon dat weten als u eerst onderzoekt voordat u reageert. Komen er nog excuses voor uw misplaatste grofheden?" Man, ik had nog niet eens gereageerd. Mijn reactie op de jouwe was de eerste. Dit is geen onderwerp over gelijk hebben of gelijk krijgen. Dat eerste zal de Duitse rechter moeten uitmaken, dat tweede krijg jij al helemaal niet met bijdrages al deze. Dus om het dan toch maar af te sluiten met een knipoog, terug in je hok.

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 11:34

Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 17:13 - En zo hebben de PVV adepten voor de zoveelste keer te vroeg hun conclusies getrokken. - Update in het artikel, het is een Tunesiër, daar geboren. 96-99% islamitisch land (staatsreligie)

FactChecker
FactChecker21 dec. 2016 - 11:35

Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 17:13 - De lijst met foute conclusies is inmiddels eindeloos geworden. - Kan je die lijst even laten zien aub? Volgens mij is die helemaal niet zo lang.

Mark Gh
Mark Gh21 dec. 2016 - 12:01

Blijken die "pvv adepten" toch weer gelijk te krijgen. Alfred, kom maar door!

Haastig
Haastig21 dec. 2016 - 18:28

Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 17:13 "Al die slachtoffers, vreselijk! Maar men bekommert zich daar bijna niet om. Men heeft teveel haast om “die vluchtelingen”, “die moslims” de schuld te geven. Ik vind dat schrikbarend en gevaarlijk!" Maar Alfred toch, er zijn toch geen slachtoffers? Jij bent toch een van die mensen die beweert dat er niets gebeurd is, dat het een "frame" van extreem rechts is als er een (vermeend) misdrijf is maar nog geen veroordeling is? Of geldt dat alleen in geval van aanranding en verkrachting omdat je nu eenmaal seksistisch bent?

Buzzer
Buzzer23 dec. 2016 - 12:19

"Gaan de reaguurders hieronder toegeven dat ze er naast zaten en dat ze te gretig waren met hun veroordelingen? Ik denk het niet." En ga jij nu toegeven dat het wel degelijk een islamitische aanslag is gepleegd door een asielzoeker?

Frank Lenssen2
Frank Lenssen220 dec. 2016 - 16:01

We schrijven winter 2017 - Merkel is weer Bundeskanzlerin, en de Nederlandse minister-president heet Geert Wilders. Er is een Europese top over de vluchtelingenstromen, waarbij beiden verwacht worden. En er is een probleem. ------- Ik bedoel maar. Als er iémand is, die zich werkelijk 100% als politicus gediskwalificeerd heeft, dan is dat Wilders. Platvloerser, bruiner, en met meer agressieve haat vervuld krijg je ze niet. Toch zijn er veel van mijn medelanders die Geertje hogelijk waarderen. Het is geen mooie gedachte, maar blijkbaar zijn veel van die medelanders van me evenzeer vervuld van buitengewoon veel agressieve haat. Je zou er mensenschuw van kunnen worden, van al die nare lieden.

9 Reacties
Kees Onkelz
Kees Onkelz20 dec. 2016 - 16:30

Waarom zijn mensen die op Wilders stemmen vervuld van Haat? Misschien zoeken en vinden ze iets bij de pvv wat ze bij de andere partijen niet vinden. Dat zijn tweet meer dan smakeloos Is daaraan bestaat geen twijfel ,maar iedere politicus probeert ergens politieke munt uit te slaan als hij de kans krijgt ,de een Is iets subtieler en fijngevoeliger als de ander.

OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 16:37

@ Frank Lenssen: Er zit een vlekje op je glazen bol: Geert Wilders is dan geen minister-president.

Richard555
Richard55520 dec. 2016 - 17:44

Daarom moeten we zorgen dat Wilders en de zijnen geen echte invloed krijgen en de problemen die er zijn op een democratische manier bestrijden. Dat is de enige weg en de juiste weg. Normaal gesproken kan er nooit een kabinet gevormd worden met de PVV want VVD en PVV komen nog niet in de buurt van een meerderheid en de rest van de partijen walgt inmiddels zo van dit volk dat ze daar echt niet mee in zee gaan. Wilders heeft zich zo overschreeuwd dat er voor hem geen weg meer terug is en dus met de dag verder uit de buurt van de macht komt.

arjenZH
arjenZH20 dec. 2016 - 18:52

@Kees Jij vindt de tweet van Wilders niet getuigen van haat? Die man doet niet anders dan haatzaaien en is ook net voor dat dilict veroordeeld. Een walchelijke en levensgevaarlijke man. Een ophitser en een demagoog.

John Doe2
John Doe220 dec. 2016 - 18:54

@Richard555 20 december 2016 at 18:44 "en dus met de dag verder uit de buurt van de macht komt." Hoop doet leven zullen we maar zeggen...

pvlaren
pvlaren20 dec. 2016 - 20:07

"Daarom moeten we zorgen dat Wilders en de zijnen geen echte invloed krijgen en de problemen die er zijn op een democratische manier bestrijden" Ja. laten we terroristische aanslagen op een 'democratische' manier bestrijden.

PieterPan3
PieterPan320 dec. 2016 - 21:34

"Er zit een vlekje op je glazen bol: Geert Wilders is dan geen minister-president" Inderdaad, de eerste daad van minister-president Wilders zal het afschaffen van de monarchie zijn en zal het president Wilders worden.

Robbie338
Robbie33821 dec. 2016 - 0:40

@Alfred Blokhuizen 20 december 2016 at 19:58 'Die man doet niet anders dan haatzaaien en is ook net voor dat delict veroordeeld' U moet toch nog even uw cursusboek 'Rechtspraak voor dummy's' nog even doorlezen. Iemand is pas veroordeeld als de uitspraak definitief is. Wilders is in beroep gegaan, dus de uitspraak is nog niet definitief. Hij zou in hoger beroep zomaar vrijgesproken kunnen worden (of je dat nou leuk vindt of niet) Uw uitspraak is dan ook een beetje ongefundeerd haatzaaien richting Wilders. En waar deed u Wilders ook al weer van beschuldigen....

OlavM
OlavM22 dec. 2016 - 0:35

@ Peter Pan: Je bent een wat kinderlijke dromer. :)

Nikolas2
Nikolas220 dec. 2016 - 15:59

Mijn gedachtes gaan uit naar de slachtoffers en hun naasten. Vreselijk dat weer zoiets gebeurd en vreselijk dat mensen hier, maar ook op andere sites dit misbruiken voor hun eigen politieke gewin. Geldt zowel voor (extreem) links als (extreem) rechts. Jullie zijn allemaal hetzelfde. (sorry, ik moest dit even kwijt)

BasVV
BasVV20 dec. 2016 - 15:55

Er moeten toch veel getuigen zijn van de dader die uit de vrachtwagen vluchtte. Waarschijnlijk ook beelden. Die duiden tot nu toe nog niet op een rechts extremist of zo. De twitter van Wilders is niet fijn. Maar heeft Merkel met haar uitnodiging niet ook heel veel mensen de zee in gejaagd.

2 Reacties
OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 18:33

@ BasVV: [De twitter van Wilders is niet fijn.] En sterk eufemisme voor het smerig en smakeloos proberen politieke munt te slaan over de ruggen van de Duitse slachtoffers. [Maar heeft Merkel met haar uitnodiging niet ook heel veel mensen de zee in gejaagd.] Nee hoor, de Duitsers staan nog op het droge, en denken verder heel verschillend over Merkels aanpak. De situatie in Duitsland is trouwens op dit punt aardig tot rust gekomen.

RU486
RU48620 dec. 2016 - 18:44

Kennelijk duiden ze ook niet op een moslim of een links extremist. Wat is in hemelsnaam je punt? En dan toch nog even een sneer naar Merkel. Die sneer is net zo walgelijk als het bericht van wilders en Farange.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 dec. 2016 - 15:54

Vreselijk wat er gebeurd is. En overal vanuit meest xenofobische hoek en door Europese extreme griezelpartijen wordt het verdriet opgepord. Stellingen zijn al betrokken. Terwijl het normaal zou horen te zijn dat afgewacht dient te worden hoe het werkelijk zat. Hoe ziek kun je zijn om Merkel zo af te beelden. Deed me ogenblikkelijk denken aan de cover waarop destijds Roemer door zo'n extreem blad in ons land werd afgebeeld toen hij heel hoog in de peilingen stond. Niets is extreem te ziek, zie ook de V.S., om door de ondergrens van beschaving te zakken. Wil de fatsoenlijke Wilders aanhanger zich melden en zeggen dat dat wat Wilders nu weer voor ziekmakends de wereld instuurde, deze gek voor altijd diskwalificeerd?

2 Reacties
jillesdykstra
jillesdykstra20 dec. 2016 - 18:00

Wel eens gehoord hoe Schulz zich over Front National uitlaat, of Verhofstadt ? Schulz 'problemen in mijn parlement', Verhofstadt ' dat zijn antisemieten'. Geen enkel respect. En zo komt van het één het ander.

WillemdeGroot
WillemdeGroot20 dec. 2016 - 19:53

Ik vroeg om een fatsoenlijke Wilders aanhanger die nog het fatsoen heeft die zieke actie van Wilders te veroordelen. En dan krijg je Jilles D... Zou u nog even op die actie willen reageren, heer Dykstra? En geen afleidingsactie door anderen ten tonele te voeren. Wilders, graag.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*20 dec. 2016 - 15:34

Waar is de heer Geert Wilders met zijn tweet, b.v. wat betreft de schietincident bij een moskee in Zurich gisteren (of bij de nog ernstigere molotovcocktailsincident, ook bij een moskee, toen bij ons zelfs, in Enschede)?. Deze meneer gooit liever olie op het vuur (wat mij betreft), b.v. met zijn nogal, letterlijk, *bloedige* tweet met een foto erbij, wat betreft Angela Merkel, zelfs vóór de dader van deze kerstmarkt incident al gevonden is. Hij voelt zich heel erg machtig, blijkbaar, op dit moment, met zijn bijna 40 virtuele zetels, volgens mij!. Maar zijn er nog altijd nog geen Tweede Kamerverkiezingen morgen, overmorgen, volgende week of volgende maand maar pas over drie maanden en de VVD b.v. heeft nog alle tijd om alsnog in te halen wat betreft het aantal virtuele zetels. Geachte meneer Geert Wilders, u zult nooit genoeg zetels krijgen, om MP van ultrarechtse Nederland te worden, mark my words, puur omdat: *Nederlanders over het algemeen zijn toch niet gek!* en ze zullen nooit massaal op u stemmen, volgens mij, zodra ze in het stemhokje zijn, op 15 maar 2017. Het is ook nogal opmerkelijk dat het artikel over de schietincident in Zurich tot nu toe slechts 8 reacties heeft gekregen maar dit artikel al 232 reacties tot nu toe!. Dat bedoeld ik juist met *dagelijks rellen aan het schoppen en modder aan het gooien* bij mijn eerdere inzending hieronder. Een fijne avond. Met vriendelijke groeten, van een nog altijd *Wie schaffen das* fan van mevrouw Angela Merkel, nog altijd de allerbeste en de allermoedigste politica van de hele wereld, op dit moment (wat mij betreft).

2 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit220 dec. 2016 - 17:16

De schutter in Zurich was een Zwitser van Ghanese afkomst die al eerder een man van Zuidamerikaanse afkomst bleek te hebben vermoord. Baseer je conclusies op feiten, niet op je onderbuik

John Doe2
John Doe220 dec. 2016 - 17:17

Van het schietincident in Zurich is nog te weinig bekend. Was dat gericht tegen onschuldige burgers, of kenden dader en slachtoffers elkaar? (Nope, daarmee bedoel ik niet te zeggen dat die slachtoffers ook maar ergens schuldig aan waren, het verschil lijkt me evengoed duidelijk.) Overigens kun je een aanslag met 12 doden niet gelijk stellen aan een aanslag met 3 gewonden. Toch?

korheiden
korheiden20 dec. 2016 - 15:13

Even een update : De man die eerder werd opgepakt voor de bloedige aanslag op een kerstmarkt in Berlijn is in februari over de Balkan naar Duitsland gereisd. Hij verbleef daarna in een opvangcentrum voor vluchtelingen in de Duitse hoofdstad. Bronnen binnen de veiligheidsdiensten hebben dat dinsdag aan persbureau DPA laten weten. Vannacht rond drie uur deed de Duitse politie een inval in een asielcentrum, gelegen in voormalig vliegveld Tempelhof. Een eenheid van de antiterreurdienst SEK bestormde een hangar op dat terrein, er werden vier Afghanen ondervraagd. Het is niet zeker of Naved B. daar zelf woonde. En : De Berlijnse politie gaat er van uit dat de eerder opgepakte verdachte van de aanslag in Berlijn niet de echte dader is. “We hebben de verkeerde man!”, zo tekenen Duitse media op, Welt baseert zich daarbij op ‘hooggeplaatste bronnen’. De echte dader zou dan ook nog altijd op de vlucht zijn. De verdachte ontkende zelf al iets met de aanslag te maken te hebben. De Duitse politie vraagt inwoners van Berlijn waakzaam te blijven. Er bestaat dus nog de theoretische mogelijkheid dat de dader geen moslim is.

Joe Speedboot
Joe Speedboot20 dec. 2016 - 15:00

Wat een walgelijke tweet van Wilders die weer eens politiek gewin tracht te behalen over de rug van slachtoffers. Je moet toch wel een behoorlijke steek los hebben wil je op zo'n flapdrol stemmen.

Richard555
Richard55520 dec. 2016 - 14:14

Ja hoor schuimbekkend fascistoide rechts kan weer fijn aan de gang. Nou de bedreiging van een fascistisch Europa is heel wat groter dan wat individuele extremisten kunnen aanrichten. Er is niemand maar dan ook niemand die een dergelijke aanslag niet veroordeelt, maar alleen de daders en hun helpers zijn hiervoor verantwoordelijk. Keer op keer blijkt dat we erg rechts buiten welke regeermacht dan ook moeten houden. Deze lui hebben echt het slechtste met onze maatschappij voor. Dit heeft ook niets met wegkijken te maken maar alles met het verwerpen van het gedachtegoed van dit volk en de non-oplossingen die ze voorstaan. Heeft ook niets met weg met ons te maken, want ik zie hen niet als een van ons. Ik heb niets met dit soort mensen, nooit gehad ook. Ook niet toen er nog geen grote groepen moslims waren of grote groepen vluchtelingen.

3 Reacties
Peter Smit2
Peter Smit220 dec. 2016 - 16:14

Over schuimbekken gesproken....

Richard555
Richard55520 dec. 2016 - 17:29

Peter, blijkbaar voel je je wel aangesproken. Het blijft een kwaadaardig volkje die fascisten en ja daar heb ik echt nooit wat mee gehad. Waar zij voor staan daar walg ik van, jij blijkbaar niet.

Peter Smit2
Peter Smit220 dec. 2016 - 19:31

Ik walg van schuimbekken, jij blijkbaar niet, zo hebben we allemaal wat

Kora Ver
Kora Ver20 dec. 2016 - 14:12

Wilders heeft een nieuw dieptepunt gevonden. Zie Merkel-tweet hierboven In 2011, na de aanslagen van Breivik waarbij bijna 100 kinderen werden vermoord schreef Wilders volgende: De PVV noch ik zijn verantwoordelijk voor een eenzame verknipte idioot die de vrijheidslievende anti-islamiseringsidealen op gewelddadige manier misbruikt, hoe graag sommigen dat ook zouden willen. http://www.pvv.nl/index.php/component/content/article/36-geert-wilders/14529-verklaring-geert-wilders-noorwegen.html

10 Reacties
RationeleBurger
RationeleBurger20 dec. 2016 - 15:35

Hoewel ik het niet helemaal eens ben met de retoriek van Wilders is uw vergelijking wel heel ver gezocht. Immers Wilders heeft geen enkele link, verantwoordelijkheid of beleid dat hem aan Breivik koppelt. Het was Breivik die zelf naar Wilders verwees. Echter, het beleid van Merkel; het binnenlaten van talloze asielzoekers die ontzettend moeilijk te screenen zijn, en waarvan al langer duidelijk is dat er grootschalig misbruik van wordt gemaakt, geeft haar daardoor wel enige verantwoordelijkheid ten opzichte van de Duitse burger. Zij hoort immers in eerste instantie hen te beschermen.

Nick the Stripper
Nick the Stripper20 dec. 2016 - 15:44

Als u het niet erg vind richt ik mijn boosheid nog even op de dader van deze aanslag. Die heeft namelijk echt bloed aan zijn handen.

Jack Dawn
Jack Dawn20 dec. 2016 - 15:47

Of Wilders en Farage zijn in een val getrapt. Putin gaf wat dat betreft politiek correct antwoord waar Iran, Syrie, Turkije en Hezbollah trots op zullen zijn.

RHW Jansen
RHW Jansen20 dec. 2016 - 15:50

Wat wilt u hiermee zeggen dan? Ik begrijp het niet meer. Hieronder beweerd u iets anders. Kora Ver – 20 december 2016 at 15:30 "Merkel is net zo min schuldig aan deze aanslag als Geert Wilders schuldig is aan de moorden van Breivik, terwijl Breivik ook nog aangaf een bewonderaar van Wilders te zijn."

Mostafa
Mostafa20 dec. 2016 - 16:03

Omdat volgens wilders delen meer dan 1 miljard moslims op aard 1 hersenen maar extreem rechtse figuren loopt iedereen met zijn eigen apart hersenen, inclusief de sekten ?!

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 16:17

En dat terwijl Breivik gewoon onomwonden vertelde dat het mede wilders was die hem tot de aanslag inspireerde. De dader van deze aanslag, wie het ook blijkt te zijn heeft dat nog lang niet over Merkel gezegd.

Kora Ver
Kora Ver20 dec. 2016 - 17:00

@RHW Jansen > Ik begrijp het niet meer. We mogen Wilders niet beschuldigen van de moorden van Breivik. Daar is hij heel boos over. En terecht. Je zou toch denken dat Wilders dezelfde ethische normen die hij aan andere oplegt, ook aan zichzelf zou opleggen. Maar dat doet hij niet, getuige deze tweet met die afschuwelijke foto van Merkel.. Begrijpt u het nu weer? Geen dank. @Nick the Stripper > Als u het niet erg vind richt ik mijn boosheid nog even op de dader van deze aanslag. Ik ben het helemaal met u eens, maar intussen draait de wereld door, en plaatst Wilders de meest afschuwelijke foto's van Merkel op zijn tweet. Zijn tweet zou kunnen worden begrepen als een oproep tot moord aan Merkel, zij heeft immers het bloed van de slachtoffers aan haar handen. En die man wil Minister President van Nederland worden? Een man wiens propaganda lijkt op die van IS. @RationeleBurger > Immers Wilders heeft geen enkele link, verantwoordelijkheid of beleid dat hem aan Breivik koppelt. Daar denkt Breivik heel anders over. Breivik heeft de teksten van Wilders begrepen als een oproep tot moord op de kinderen van de socialistische partij van Noorwegen. Natuurlijk is dat zeer discutabel, maar als je zelf zo'n valse achterbakse beschuldiging bent tegen gekomen, dan zou je toch wat voorzichtiger kunnen zijn met je afbeeldingen die werkelijk heel erg zijn. We zijn diep gezonken dat de leider van de partij met de meeste aanhang in Nederland dat soort foto's in de media brengt. Ik schaam me voor Nederland en voor Wilders.

RHW Jansen
RHW Jansen20 dec. 2016 - 18:43

Keurde u het ook af dat Wilders met Breivik vergeleken word? Dat dacht ik al!

bob b.
bob b.20 dec. 2016 - 20:35

@ Jack Dawn, welke val?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 22:06

[Immers Wilders heeft geen enkele link, verantwoordelijkheid of beleid dat hem aan Breivik koppelt.] Breivik zelf gaf aan door wilders geïnspireerd te zijn. Wilders is de nieuwe messias, hij zaait geen haat, maar oogst het wel, dat is een soort onbevlekte ontvangenis, een wonder!

Rick Hofland
Rick Hofland20 dec. 2016 - 13:57

Wat is die Geert Wilders toch weer walgelijk zeg! Volgens mij balanceert hij steeds expres op of net over het randje van het betamelijke zodat hij zo niet te groot wordt bij de verkiezingen en geen verantwoording hoeft te nemen door te gaan regeren. Daarnaast ook triest dat die dader zo maar kan verdwijnen. Lijkt er haast wel op alsof hij dus hulp gekregen heeft van anderen om hem te verbergen.

2 Reacties
Kora Ver
Kora Ver20 dec. 2016 - 17:04

Ze hebben gewoon de verkeerde nagezeten. De dader is hierdoor gewoon makkelijk kunnen wegkomen. Reken maar dat ze niet dankbaar zijn tegen die getuige die verklaard had dat hij de dader aan het volgen was. Hoe komt die getuige daarbij, zou je je afvragen. Zou er een pakistaan rondgelopen hebben, en de getuige dacht, dat is een moslim, dat zal de dader zijn? Geen idee, maar het is een zeer vreemd verhaal.

OlavM
OlavM20 dec. 2016 - 20:28

@ Kora Ver: Volgens berichten heeft één persoon de chauffeur van de vrachtauto achterna glopen, maar heeft hem later uit het oog verloren. Degene die later werd opgepakt wees hij/zij desondanks aan, misschien omdat hij/zij hem op de chauffeur vond lijken....Andere mogelijkheid: het was een fantast. Hiermee zijn kostbare onderzoeksuren verspild.

Indisch4ever
Indisch4ever20 dec. 2016 - 13:55

Niet de dader gepakt, maar iemand ten onrechte tegen de grond gewerkt, geboeid en gebruskeerd Dat zit toch ingebakken in het etnisch profileren? Maar wie gebruikte de term "verkeerde dader" ? Dus de man is wel een dader van iets ? Maar niet van dit vergrijp ?

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 16:19

Iedereen is dader van iets.

Bram Emanuel
Bram Emanuel20 dec. 2016 - 19:20

Hij scheen een bekende van de politie te zijn.

rbakels
rbakels20 dec. 2016 - 13:53

Ronduit walgelijk dat de lijkenprikkers van CSU en AfD, en ook de vreselijke Trump meteen al de conclusie klaar hebben dat het immigratiebeleid en de islam de schuldige zijn. het valt me nog mee dt Trump niet pleit voor herbouw van de Berlijnse muur (de aanslag was in West-Berlijn, op een plein dat min of meer het centrum vormde van het westelijke deel van het gedeelde Berlijn). Terwijl nu duidelijk wordt dat de gepakte man helemaal de dader niet is. Eén vraagje maar om te beginnen: de dader is vermoedelijk al in Polen ingestapt. En Polen staat niet bekend om z'n ruimhartige asielbeleid. Maar als ik toch bij de islamofoben aanhaak: ik denk dat zij het vooral zijn die bloed aan hun handen hebben. Door de voortdurende hetze tegen de islam voelen moslims zich bedreigd. Bepleiten rechtse populisten niet de totale vernietiging van de islam (zoals eerder de totale vernietiging van de joden en van de communisten werd beoogd, van westerse "beschaving" gesproken)? Dat is natuurlijk volstrekt geen excuus voor een aanslag, maar dat heethoofden onder een bedreigde groepering tot akelige dingen in staat zijn laat zich ook wel verwachten. Overigens lees ik veel onzin over die kerstmarkt. Twee weken geleden was ik nog in Berlijn. er zijn daar een kleine honderd kerstmarkten. er is een speciale app om de weg te vinden. Die op de Breidscheitplatz is nogal een middelmatige. Ik was er maar kort, voornamelijk omdat daar een Vapiano restaurant is waar je gratis kunt internetten (via wifi), in Duitsland nog betrekkelijk zeldzaam. . Langs deze kerstmarkt lopen doorgaande brede wegen, o.a. de Tauenziehenstraße, die de ruimte bieden aan een (te) grote vrachtauto. De CNN reporter had het over blokkades op de weg, maar daar kan ik mij niets van herinneren. Mijn favoriete Berlijnse kerstmarkten lijken me veiliger. Die op de Gendarmenmarkt wordt omringd door smallere straatjes, en die in de Kulturbrauerei bevindt zich op een binnenplaats. Mede na "Nice" lijkt me een simpele oplossing dat grote vrachtauto's voortaan alleen nog met een speciale vergunning een binnenstad in mogen.

3 Reacties
RationeleBurger
RationeleBurger20 dec. 2016 - 16:20

[Terwijl nu duidelijk wordt dat de gepakte man helemaal de dader niet is.] Dat is tot nu toe nog speculatie. Er is nog geen duidelijkheid. Het is ook verwarrend dat de politie in eerdere berichtgeving aangaf dat meerdere mensen de verdachte vanaf de plek des onheils hebben gevolgd en per telefoon zijn locatie hebben doorgegeven. Hebben zij allemaal de verkeerde persoon gevolgd? [Eén vraagje maar om te beginnen: de dader is vermoedelijk al in Polen ingestapt. En Polen staat niet bekend om z’n ruimhartige asielbeleid.] De vrachtwagen was inderdaad van een Pools bedrijf, maar was in Berlijn om te lossen (of laden) en is ook daar gestolen. Uw vraag (zonder vraagteken) raakt dus kant noch wal.

Kora Ver
Kora Ver20 dec. 2016 - 17:10

> Het is ook verwarrend dat de politie in eerdere berichtgeving aangaf dat meerdere mensen de verdachte vanaf de plek des onheils hebben gevolgd en per telefoon zijn locatie hebben doorgegeven. De politie heeft vanmiddag pas voor het eerst officiële mededelingen gedaan. De rest waren tweets, en die stroom hield op toen het BKA zich ermee ging bemoeien. Het BKA heeft niet de plicht om openheid te geven, zoals dat bij de politie wel het geval is. Er was een getuige die de "dader" was gevolgd. Dat is duidelijk gezegd vanmiddag.

kindval
kindval20 dec. 2016 - 17:22

"Eén vraagje maar om te beginnen: de dader is vermoedelijk al in Polen ingestapt" U kletst weer eens uit uw nek... " Bepleiten rechtse populisten niet de totale vernietiging van de islam" O is dat zo...graag namen en rugnummers dan

Oemmukke
Oemmukke20 dec. 2016 - 13:18

Altijd zo met die Duitsers, op de zaken vooruit lopen. Niks geleerd van oud en nieuw? Onschuldige man opgepakt en haat gezaaid. Wat nou als de dader uit rechtextremistische hoek komt en dit het doel was frau Merkel?

8 Reacties
Thales van Milete
Thales van Milete20 dec. 2016 - 15:35

Ja, ik heb er eentje gevonden. Een complotdenker. Altijd tegen de haren inwrijven en heel hard lalalala roepen terwijl ze twee vingers in de oren steken. Volgens u heeft gisteren dus de Duitse politie haat gezaaid! Niet die geestelijk onderontwikkelde primaat die al die onschuldige mensen de dood heeft ingejaagd. Nee, de Duitse politie die op basis van meerdere getuigen een man arresteerde die zich in de bosjes had verstopt....

Herr Vorragend
Herr Vorragend20 dec. 2016 - 15:44

@Oemukke Als er weer eens een domme platitude over "die Moslims" wordt geroepen sta jij altijd onmiddellijk op je achterste benen. Het valt me een beetje van je tegen dat jou verontwaardiging over veralgemeniseringen dus exclusief voor moslims is. "Altijd weer die Duitsers" is even stompzinnig als "altijd weer die moslims". En dan niks geleerd van oud en nieuw ? Daar liep men juist bewust achter de feiten aan door de berichten dagenlang te verdoezelen.

MijnMening3
MijnMening320 dec. 2016 - 15:51

''Altijd zo met die Duitsers, op de zaken vooruit lopen.'' Je kunt veel van de Duitsers zeggen, maar niet dat ze in de berichtgeving over dit soort afschuwelijke feiten op de zaken vooruitlopen. Ze zijn heel terughoudend in het benoemen. Zo hebben ze bijvoorbeeld nog steeds niet benoemd dat het om een terreurdaad gaat. De mogelijkheid van een ongeluk wordt nog steeds open gehouden. Het verhogen van "alarmstufen" gebeurt ook niet lichtzinnig en wordt zeker niet bepaald door de waan van de dag, zoals dat in sommige andere (Europese) landen wel gebruikelijk is, maar door gedegen onderzoek/informatie. Dat ze er mogelijk naast zitten v.w.b. de identiteit van de dader moet dan ook als een bedrijfsongeval worden gezien. Over de rol die u Frau Merkel toedicht zal ik maar zwijgen. Ik ben zeker geen fan van Frau Merkel, in tegendeel, maar de complottheorie die u er hier op los laat?!! Laten we zeggen dat ik niet hoop dat u daar zelf in gelooft.

Hofman2
Hofman220 dec. 2016 - 16:07

Ze weten niet of de opgepakte man de schuldige is. "Onschuldig" is dus wat voorbarig.

Kora Ver
Kora Ver20 dec. 2016 - 17:07

> Ze weten niet of de opgepakte man de schuldige is. Dat zullen ze snel genoeg met zekerheid kunnen vaststellen. Als er geen DNA van deze persoon in de cabine van de vrachtwagen is, dan is hij onschuldig. Ik zou van de getuige ook het DNA onderzoeken.

Oemmukke
Oemmukke20 dec. 2016 - 18:05

De complottheorien zijn al gister losgelaten:.dader is een asielzoeker. Merkel speculeert daar op door. Thales van Milete...over de afkomst van dat onderontwikkelde primaat is dus nog niets bekend. Ze hebben namelijk de verkeerde. Herr Vorragend...ik sta helemaal niet op mijn achterste benen. Hou je hoofd koel en oordeel niet zo snel. Mijn Mening: ze hebben het meteen een terreurdaad genoemd, meteen afghaan of pakistaan genoemd, meteen asielzoeker genoemd, meteen betreurd dat iemand die om asiel kwam hier aan schuldig is. Ik weet niet welke kranten jij leest?

MijnMening3
MijnMening320 dec. 2016 - 18:51

''Ik weet niet welke kranten jij leest?'' Kennelijk niet de social media en tabloids die naar het schijnt uw enige bron van informatie zijn.

7anpau1
7anpau120 dec. 2016 - 23:54

Oemmukke 20 december 2016 at 19:05 "Mijn Mening: ze hebben het meteen een terreurdaad genoemd, meteen afghaan of pakistaan genoemd, meteen asielzoeker genoemd, meteen betreurd dat iemand die om asiel kwam hier aan schuldig is. Ik weet niet welke kranten jij leest? Als je bevoordeeld leest (altijd weer die .....) dan zul je je eigen gelijk natuurlijk wel bevestigd zien. Als je de tijdslijn volgt in de (Duitse) media dan zie dan men echt eerst heeft uitgesloten dat het om een ongeluk ging en op basis van onderzoek heeft geconcludeerd dat het waarschijnlijk om een aanslag ging. Daarna heeft men gemeld dat een VERDACHTE was aangehouden en - toen dat bekend was - wat diens achtergrond was, dat de Poolse chauffeur waarschijnlijk slachtoffer was en vervolgens ook weer snel dat men (waarschijnlijk) de verkeerde had en vervolgens dat de verdachte was vrijgelaten. Dat de ontwikkelingen en daarop gestoelde nieuwsberichten elkaar snel opvolgende is waar, maar dat lijkt me met een situatie als deze ook logisch. Maar van 'meteen' in de zin van voorbarig en complottheorieën was geen sprake.

Meta Foor2
Meta Foor220 dec. 2016 - 13:14

de algemene politieke reacties zijn gelukkig bijgedraaid naar een vergefenis boodschap die hoort bij de kerstgedachte. Hulde aan de sterke leiders van europa hierover

[verwijderd]
[verwijderd]20 dec. 2016 - 13:10

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 dec. 2016 - 16:18

Maar ja, Trump heeft bewezen dat dit stemmen oplevert, dus wilders gaat er echt niet mee stoppen.

Neurotherapie
Neurotherapie20 dec. 2016 - 13:06

Lekker spul, die ultrarechtse figuren. Op een moment dat een getroffen bevolking eenheid en gerichte actie nodig heeft, wakkeren zij het verwoestende vuur van de verdeeldheid aan. Hoe dienstbaar aan terrorisme wil je eigenlijk zijn?

1 Reactie
Molly Sweet2
Molly Sweet221 dec. 2016 - 9:11

Ik neem aan dat je die ranzige tweet van Wilders bedoelt? Maar je hebt het over 'ze'. Wat nog meer dan, naast die tweet? Met de dramatsche manier waarop jij het er over hebt, verwacht ik nu wel een fikse lijst van gruwelijke acties etc.

truusbeek2
truusbeek220 dec. 2016 - 12:56

Pakistaanse asielzoeker blijkt niet de dader te zijn.

DaanOuwens
DaanOuwens20 dec. 2016 - 12:49

Ik zie tot mijn verbazing een tweet van Wilders met een foto van Merkel onder het bloed. Ik neem aan dat Wilders vandaag ook nog zijn excuses maakt voor de moorden die Breivik pleegde. Als deze moorden Merkel zijn aan het rekenen dat zijn die socialistische kinderen namens Wilders vermoord.

1 Reactie
Frank Lenssen2
Frank Lenssen220 dec. 2016 - 16:54

Dat is een acceptabele analogie, Daan.

Bernie2
Bernie220 dec. 2016 - 12:43

Merkel, als bebloede dader van de slachtpartij in Berlijn. Wat een vuile, smakeloze tweet van fascistoïde Wilders.

bob b.
bob b.20 dec. 2016 - 11:59

Weerzinwekkend is het juiste woord. Die kwalificatie geldt ook voor degenen die dit Merkels doden noemen. Ratten als Trump, Farage en Petri willen er meteen politiek gewin uit halen. Over de rug van onschuldigen. Maar helaas voor ons allemaal gebeuren dit soort dingen, dit houdt je niet tegen. In ieder geval niet met het obligate en machteloze 'zie je wel'. Of met het inrichten van een politiestaat. Kijk maar naar Turkije waar aanslagen aan de orde van de dag zijn. Het is duidelijk dat een enkeling het voor miljoenen anderen verpest. Toegeven aan de neiging tot vergelding, want dat is het haatzaaien door bovenstaande figuren, is begrijpelijk, maar het lost niets op. Als iemand kwaad wil dan doet hij dat. En dan houdt niets hem tegen.