Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: luister in je relatie ook naar je onderbuikgevoel
Trouwplannen? Vertrouw dan op je onderbuikgevoel, want als je maar een beetje het gevoel hebt dat het misschien niet zo’n goed idee is, dan is de kans dat je na vier jaar doodongelukkig bent groot.
Wat je je bewust bent (dus wat niet tot de onderbuikgevoelens behoort) heeft echter geen enkele voorspellende waarde. Dit is niet een advies van tante Nel, maar van onderzoekers van de Florida State University.
Hoe kwamen ze daar dan wel achter? Vier jaar lang werden 135 net getrouwde stellen gevolgd. Elk half jaar moesten ze een vragenlijst invullen om hun huwelijk te evalueren. Daarbij werden ‘goed’, ‘tevreden’, ‘slecht’ en ‘ontevreden’ als bijvoeglijke naamwoorden gebruikt. Is het oordeel na vier jaar ‘slecht’ dan gaan de partners waarschijnlijk uit elkaar.
Maar met de uitkomsten van die vragenlijsten heb je natuurlijk het onderbuikgevoel nog niet gemeten. Dat deden de onderzoekers via een test die al in andere onderzoeken werd gebruikt. Dat gebeurt achter de computer. Je krijgt dan woorden te zien zoals ‘vreselijk’ of ‘fantastisch’ en dan moet je snel aangeven of het woord een positieve betekenis of een negatieve heeft. Als je nu vlak daarvoor heel snel een foto van iets laat zien en de proefpersoon heeft er onbewust een hekel aan, dan duurt het langer voor hij de knop indrukt.
Het onderbuikgevoel doorkruist het gebruikelijke rationele oordeel en je bent even in de war. Daarom kregen de proefpersonen in dit onderzoek gedurende nog geen derde van een seconde een foto van hun partner te zien. Degenen die lang moesten wachten voor ze de juiste knop indrukten hadden een grotere kans hun huwelijk slecht te vinden. Het is dan nog geen wet van Meden en Perzen dat je dan ook gaat scheiden. Je hoeft natuurlijk niet allebei het zelfde oordeel over je huwelijk te hebben. Mannen hebben bijvoorbeeld pas veel later door dat het huwelijk slecht is dan vrouwen. Vrouwen doen daarentegen weer veel meer om een slecht huwelijk goed te houden.
De onderzoekers vinden dat je je onderbuikgevoel niet moet negeren. Veel mensen verzinnen er een fopverklaring voor of drukken het gewoon weg, maar dat is niet verstandig vinden ze. Ook wordt er geopperd dat onderbuikgevoelens bij je overleef toolkit hoort. Je wordt ermee geboren en je instinct zou je de juiste keuzes in het leven helpen te maken. Maar dan moet je er wel naar luisteren.