Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trouwen maakt mannen minder crimineel

  •  
09-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers: vandaag over de impact van hormonen en huwelijk op mannenlevens
Heeft het huwelijk een positief effect op mannen? Ze zijn immers van nature wat agressiever aangelegd dan vrouwen en meer op hun positie in de buitenwereld gericht. Dat komt door hun mannelijke hormoontjes, die hen competatiever maken en bij de geringste bedreiging (ingebeeld of niet) al een beetje laat blazen.
Ik moest daar aan denken toen ik dit bericht  in het vakblad Psychology, Crime & Law (bestaat dat blad? Verzint hij het niet? Ja, dat blad bestaat) las waarin staat dat mannen, die voor hun huwelijk vaak met de wet in aanraking kwamen, als ze eenmaal getrouwd zijn zich een stuk beter gedragen. Maar wat gebeurt er als ze weer gescheiden zijn? 
Boefjes De onderzoekers gebruikten gegevens van 400 mannen over een periode van vijftig jaar. De uitkomsten zijn duidelijk, zij het niet verbazingwekkend. Eenmaal gescheiden worden ze weer vaker boefjes. Volgens de onderzoekers raken mannen dan buiten de context en routine van een gezin en worden ze daardoor asocialer, waardoor ze zich kwetsbaarder voelen. Bovendien hebben ze meer tijd om met slechte vrienden om te gaan, waarbij ze meer geld opmaken en financiële problemen krijgen. Daar komt nog bovenop dat zulke mannen gewoon niets meer te verliezen hebben. Het is een beetje de wijsheid uit Country & Western liedjes. Zij heeft hem verlaten en wat moet hij dan nog met zijn leven?
Penoza Maar waardoor kwam het huwelijk eigenlijk in problemen? Door dezelfde hormoontjes van die mannen nemen ze meer risico’s en vertonen ze asociaal gedrag. Dat houden nu eenmaal lang niet alle vrouwen uit, of je moet uit de familie van mevrouw Penoza komen. De adviezen van de onderzoekers zijn wonderlijk: het belang van een stabiele relatie is groot en dus moet er meer begeleiding van adolescenten in moeilijke milieus komen, om hen op het belang van een goede relatie te wijzen en te waarschuwen voor de risico’s van drugs- en alcoholmisbruik. Ja, ja, ja…
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: En ze leefden nog lang en … gezond
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

msj_meijerink
msj_meijerink9 jul. 2013 - 8:29

Ik neem aan dat de schrijver trouwen en duurzaam samenleven over een kam scheert, want slechts verminderde criminaliteit door in het bezit hebben van 'het boterbriefje' lijkt me een gedateerde gedachte.