Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trouwen is gezond

  •  
07-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Gehuwde mensen leven langer, blijkt uit onderzoek. Maar waarom?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Hebben we eigenlijk iets aan het huwelijk? Belangrijke vraag voor je eraan begint, maar ja verblind door liefde springen we in het huwelijksbootje en laten ons door niets terughouden. Laten we de voordelen eens noemen. We weten natuurlijk dat het huwelijk goed voor je gezondheid is. Er zijn nogal wat onderzoeken die een gunstig effect aantonen. Maar nu is er ineens een onderzoek dat laat zien dat het nogal tegenvalt. Toch maar niet trouwen? 
De onderzoekers hadden gegevens van 789,000 mensen die aan de National Health Interview Survey meededen. Van die mensen overleden er in de loop der tijd 24.100 en bij hen werd gekeken wat ze ooit aangegeven hadden op de vraag ‘hoe schat u uw gezondheid in?’ (vijf mogelijkheden: uitstekend, erg goed, goed, redelijk, slecht).
Hoe was het die mensen vergaan en wat was hun huwelijksstatus? De ongetrouwden, gescheidenen, weduwen en weduwnaren waren ongunstiger af dan de getrouwden. Ze hadden een grotere sterftekans. Dus voordeel voor getrouwd zijn?
Nee, zodra de gezondheid achteruit ging van die getrouwde mensen werden de uitkomsten eigenlijk hetzelfde. De onderzoekers denken dat wat betreft preventie getrouwd zijn helpt. Dus de man die steeds zit te zeuren dat zijn vrouw rookt zorgt er misschien voor dat ze uiteindelijk stopt. De man die eigenlijk alleen maar van ongezonde dingen houdt krijgt altijd borden vol groente en gezonde vetten van zijn vrouw voorgezet en heeft daar dus voordeel van. Maar als je eenmaal ziek wordt dan wordt je gezondheid niet zo maar beter omdat je toevallig getrouwd bent. Zo van: oh, u heeft kanker, maar omdat u getrouwd bent krijgt u het niet zo erg.
Omdat ik professioneel gezien erg van preventie houd zou ik zeggen: laten we het huwelijk bevorderen en ook nog onderzoeken of het niet teveel stress oplevert zodat we niet op andere wijze ineens de sigaar zijn.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige weetje:  Waarom lopen mannen vaker onder een auto dan vrouwen?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

CliffClavin1993
CliffClavin19937 mrt. 2013 - 12:35

Hm. Dit verhaal (wat toch vooral een parafrase is van een onderzoek, begrijp ik - dus Ivan treft geen blaam) is me veel te rationeel. Er wordt al direct weer naar feitelijke (dus makkelijke) verklaringen gezocht (aangaande preventie). Nu heb ik zelf last van een groeiende weerzin tegen het dagelijkse bombardement met feiten en statistieken, die ons voorhouden hoe of dat wij zouden moeten eten, bewegen, denken, slapen, en hoe frequent wij seks zouden moeten hebben (doe ik er gratis bij, omdat dat het altijd goed doet). Vanochtend was het weer raak. Het ontbijtnieuws van de BBC, onder anderen voorgezeten door de aanbiddelijke Susanna Reid, leerde ons dat het regelmatig eten van 'processed meat' (men denke aan lapjes bacon, bijvoorbeeld, ham, en salami) ongezond is, en dat de kans op overlijden aan de gevolgen op lange termijn hiervan wel met 30% omlaag kan, mochten we kans zien om de consumptie te verlagen tot maximaal één derde (dus een nano-lapje spek) hiervan. Haha. Ik wens mij niet te laten sturen door deze angstmakerij. Want die berichten spreken elkaar zo vaak tegen... een gewoon mens wordt er naar van, en gooit nog maar eens een lekker eitje in de pan. Resumé: bij de voordelen van een geslaagd huwelijk denk ik, als het over gezondheid gaat, toch vooral aan: vertrouwen, vriendschap, echte intimiteit, en troost. Afwezigheid van eenzaamheid. Minder spanningen en stress. En aan chronische stress kan men uiteindelijk overlijden, via klinische depressie. Heeft de wetenschap aangetoond. Dat dan weer wel.

AngeladeWindt
AngeladeWindt7 mrt. 2013 - 12:35

En samenwonen?

itsme3
itsme37 mrt. 2013 - 12:35

Kip en ei probleem. Is het zo dat mensen gezonder zijn omdat ze getrouwd zijn. Of is het zo dat mensen met een goede gezondheid eerder een partner vinden om mee te trouwen?