Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trouw 'deels onzorgvuldig' geweest bij #MeToo-brief Jelle Brandt Corstius

  •  
01-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
jbc
Trouw heeft ‘deels onzorgvuldig’ gehandeld bij de publicatie van een open brief van Jelle Brandt Corstius waarin hij schrijft aan het begin van zijn carrière gedrogeerd en vervolgens seksueel misbruikt te zijn. Dat heeft de Raad voor de Journalistiek bepaald. Met de publicatie zelf was volgens de Raad niets mis, wel werd in de inleiding de indruk gewekt dat het om feiten ging in plaats van een beschuldiging.
De brief werd in oktober 2017 op de voorpagina van Trouw afgedrukt. Hoewel Brandt Corstius geen naam noemde, werd naar aanleiding van de beschrijvingen flink gespeculeerd over wie de persoon zou zijn. Dat leidde ertoe dat tv-producent Gijs van Dam, over wie het bleek te gaan, zelf het initiatief nam om zijn verhaal in de media te doen voor zijn naam uitlekte. Bij Pauw gaf Van Dam toe dat hij inderdaad seks heeft gehad met Brandt Corstius, maar dat van dwang geen enkele sprake was.
De Raad voor de journalistiek oordeelde maandag dat Trouw niet te verwijten viel dat mensen na het lezen van de open brief op zoek gingen naar een bijbehorende naam. Volgens de Raad was Brandt Corstius ook voldoende vaag geweest in zijn beschrijving dat uit de tekst zelf niet kon worden afgeleid om wie het ging.
Al voor de publicatie had Van Dam in een reactie al aan Trouw laten weten dat wat hem betreft er geen sprake was van verkrachting. Diezelfde ontkenning werd door advocaten later nog eens herhaald bij Trouw. Desondanks publiceerde Trouw de brief zonder die ontkenning in de redactionele inleiding mee te nemen. De Raad schrijft :
"Trouw was zich naar eigen zeggen bewust van het dilemma dat speelt bij publicaties over #MeToo-onthullingen en de bijzondere zorgvuldigheid die bij dit zeer gevoelige onderwerp moet worden betracht. Daarbij komt dat de krant in de aanloop naar de publicatie de wetenschap had verkregen, dat klager de beschuldigingen ten stelligste had ontkend. Trouw had daarom in haar inleiding terughoudender behoren te zijn en heeft dit ten onrechte nagelaten."
In een reactie op de eigen site schrijft Trouw tevreden te zijn met de uitspraak. Ook schrijft hoofdredacteur Cees van der Laan:
"We hebben met het plaatsen van de brief een breder element in de #MeToo-discussie willen aankaarten, namelijk de juridische moeilijkheden die slachtoffers kunnen ondervinden als ze met hun verhaal naar buiten willen. Het ging ons niet om dit ene geval van mogelijk misbruik zelf. Uit de reacties van lezers hebben we daarna ook gemerkt dat dit probleem bij veel vermoedelijke slachtoffers speelt."
Aan de uitspraak kleven geen sancties, die kunnen niet door de Raad voor de Journalistiek worden opgelegd. Tegen Brandt Corstius loopt nog altijd een zaak aangespannen door Van Dam wegens ‘smaad en laster’.
Bronnen: Villamedia, Trouw / Beeld: Screenshot DWDD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.