Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Tros en Avro fuseren

  •  
06-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
trosavro_300.jpg
Ed Nijpels (TROS) maakt samenwerking bekend
De Tros en de Avro, van oudsher beide rechtse publieke omroepen, gaan mogelijk fuseren. Dat is door oud-VVD-leider Ed Nijpels, thans voorzitter van de Raad van Toezicht van de Tros, bekend gemaakt op een persconferentie.
De omroepen stellen als eis dat de mediawet wordt veranderd zodat de omroepen die fuseren worden beloond voor hun inspanningen. Zo willen ze drie maal zoveel geld krijgen als niet fuserende omroepen. Als die hervorming niet doorgaat blazen Tros en Avro de fusie alsnog af, verklaarde Nijpels.
Volgens Tros-directeur Peter Kuipers mag ook Max zich bij de fusie aansluiten.
Nu.nl meldt:
Minister Marja van Bijsterveldt (Media) kan zich zeer vinden in het voornemen van de omroepen. ”Ik ben heel blij dat de AVRO en TROS elkaar als verwante omroepen hebben gevonden”, liet zij vrijdag in reactie op hun plannen weten.
Het kabinet wil het aantal ledenomroepen terugbrengen naar zes. Nu zijn dat er negen (Avro, Tros, EO, Vara, BNN, KRO, Ncrv, Vpro en Max) plus twee aspirantomroepen van De Telegraaf: WNL en Powned.
Vanwege die Haagse politiek zoeken omroepen naar fusie-mogelijkheden. Zo zijn de Vara en BNN met elkaar in gesprek over een mogelijk samengaan.
De stap van Tros en Avro komt onverwacht omdat er eerder sprake was van fusie tussen Avro en Vpro. Die twee omroepen richten zich beide op cultuur. Die fusie is nu van de baan. De Vpro wijst samenwerking met de Vara vooralsnog af. Volgens Vpro-directeur Lennart van der Meulen wil zijn omroep niet meer te boek staan als ‘progressief’.
Tros en Avro werken al intensief samen bij de gezamenlijke actualiteitenrubriek EenVandaag.
RTEmagicC_travo_300b.jpg
Gaan de tijden van weleer herleven? De rechtse boegbeelden uit vervlogen tijden van respectievelijk Tros en Avro: Wibo van der Linde en GBJ Hilterman.
Update 19.30
De VPRO heeft vrijdag aangekondigd verder te willen als zelfstandige omroep. Wel wil ze samenwerkingen aangaan op redactioneel gebied met verwante omroepen.

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (17)

Hanvander Horst
Hanvander Horst6 mei 2011 - 9:19

Drie keer zoveel geld willen ze, de gefuseerde omroepen? Dat is dan waarschijnlijk om de managementlagen te betalen die ongetwijfeld zullen worden gevormd om het grote fusiegedrocht "aan te sturen".

Reinoud2
Reinoud26 mei 2011 - 9:19

Fuseren, volgens mij is dit geen fuseren, want de namen TROS en AVRO blijven bestaan, volgens mij ook de beiden gidsen etc.. Nee, dit is volgens mij een reorganisatie voor het terugbrengen van de kosten, door bijvoorbeeld het samenvoegen van de administratieve centra, gebouwen verkopen etc.. Dit is ensich een goed idee want zo wordt er efficiënter gewerkt met het zelfde resultaat (als het goed is). Wat ik echter raar vind, is dat men naast de kostenbesparing ook nog een geldelijke beloning daarvoor zien in de vorm. Dit laatste ontgaat me een beetje.

grolschje2
grolschje26 mei 2011 - 9:19

De avro en de tros rechtse omroepen :D haha. Eenvandaag lang niet gezien?

Marcus2
Marcus26 mei 2011 - 9:19

Ik vind het op zich goed nieuws. Maar ik vind wel dat de jongste omroepen (WNL en Powned) nu ook moeten bewegen. WNL kan best opgaan in MAX. Powned voegt eigenlijk niks toe, houdt zich niet aan het eigen beleidsplan. Powned kan volgens mij het best zelf kiezen om er uit te stappen, en op te gaan in een commerciële omroep. SBS/Veronica bijvoorbeeld. Dan kunnen ze vrij van subsidies doorgaan. Verder VARA/BNN, KRO/NCRV. Ligt in de verwachting. Dan houden we inderdaad ongeveer acht grote publieke omroepen over, zoals de bedoeling is. Als WNL en Powned niet bewegen, dan zitten we in 2015 weer met hetzelfde probleem, want dan zouden er (mits ze genoeg leden werven en zich aan alle regels houden) weer grote omroepen bij komen. Daarom vind ik het goed dat de huidige grote omroepen vooralsnog in de kern los van elkaar blijven voortbestaan. Dan is er in 2015 nog de mogelijkheid om de complete fusies niet door te zetten.

.2
.26 mei 2011 - 9:19

Ik zie de Tros liever zo snel mogelijk verdwijnen. Jaren geleden was de omroep een leuke gezellig vrijdag en zaterdag avond omroep. Maar nu bestaan hun programma's half uit Volendamste muzikanten en de andere helft is een rip-off van 'populaire' programma's zoals de X-factor etc. Nee, ik zie de Tros liever eerder asap vertrekken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 mei 2011 - 9:19

Als twee volstrekt overbodige omroepen fuseren, worden ze dan minder overbodig?

[verwijderd]
[verwijderd]6 mei 2011 - 9:19

Ik vind het best, als de VPRO maar ongemoeid blijft, mijns inziens de beste omroep in Nederland met de hoogste aanbod aangaande kwaliteit.

1 Reactie
boswachter2
boswachter26 mei 2011 - 9:19

Ja, dat vindt u en dan is het ook zo? Eenzijdige berichtgeving.

Yggdrasil
Yggdrasil6 mei 2011 - 9:19

TRAVO ?

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik36 mei 2011 - 9:19

Knap hoor, zo uit de tweet van de dag.

[verwijderd]
[verwijderd]6 mei 2011 - 9:19

Wibo van de Linde? Die was toch al van de AVRO? De Avro is best wel rechts ja, met programma's als Koefnoen, Opsporing Verzocht, Wie is de mol?, Tussen kunst en kitsch, Blik op de weg, Vinger aan de pols. Mies, Jos Brink, Fred Oster... Leo de Haas, Cornald Maas, Anniko van Santen... Als er iets "middle of the road" is, is het de AVRO wel.

2 Reacties
Jahannas
Jahannas6 mei 2011 - 9:19

Zoals wel vaker heeft u het bij het verkeerde eind: Wibo van de Linde was TROS Aktua himself.

Jahannas
Jahannas6 mei 2011 - 9:19

Om voor eens en voor altijd van het gezeur af te zijn: gewoon opzeggen al die kabel- en andere tv zenderabonnementen. Wat een rust is er in mijn huis nedergedaald sinds ik en mijn partner ons de toegang tot het schreeuwerige, opdringerige en waarheid verdraaiende medium televisie heb ontzegd. Scheelt ook weer een paar tientjes in de maand die anders in de zakken van buitenlandse investeringsboeren zoals Warburg New York (Ziggo) en Liberty Global (UPC, Chello) zonder scrupules verdwijnen. Ik zie hier vaak door allerlei types roepen: 'Nederland voor de Nederlanders!' maar die dommerds begrijpen niet dat het hele medium televisie die ze o zo Hollands vinden geregeerd wordt door niet Hollanders. En ondertussen maar klakkeloos blijven volgen en geloven wat er in de maag gesplitst wordt. Het zou verstandig zijn als men zich eens wat minder laat leiden door reclame en afstompende kijkbuisdraken bij het vormen van een mening van de wereld om ons heen.

[verwijderd]
[verwijderd]6 mei 2011 - 9:19

Steeds meer smakeloze eenheidsworst bah.. Maar het moet de eenheids- en gelijkheidswaanzinnigen goed doen in dit land.

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil6 mei 2011 - 9:19

Deze twee oer-Hollandse omroepen moeten u toch juist plezier doen, het "volkse" straalt er vanaf. Muziekfeest op het plein en Sterren.nl. Toch helemaal uw cup of tea ?

Ginerted
Ginerted6 mei 2011 - 9:19

Als het zo ver gezochte naar travestieten verwijzende TRAVO, waar blijkbaar iets lachwekkends aan is, zo leuk is dan is het minder letterverhaspelende en minder lettersmissende VARABIERENÉN dat ook. Die extra R krijgen ze van de TROS en de AVRO, die hadden 'm over. Slap hé?

1 Reactie
Yggdrasil
Yggdrasil6 mei 2011 - 9:19

VARABIERENÉN ========== Hilarisch