Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Trollensites leggen journaliste het zwijgen op na Piet-kritiek

  •  
16-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.35.31
Trouw-journalist Seada Nourhussen vindt net als een groot deel van weldenkend Nederland dat de figuur van Zwarte Piet racistische kenmerken heeft. Daarom zou ze daar, net als een groot deel van weldenkend Nederland, graag verandering in zien. Maar die mening is haar niet toegestaan. Dat blijkt wel uit de mentions in haar Twitter timeline. De nare berichten en trollen die voorbijkomen zijn een gevolg van een onschuldige tweet van Nourhussen waar diverse ‘media’ als GeenStijl mee aan de haal zijn gegaan.
Seada Nourhussen twitterde op 13 november dat banketbakker/ijsboer Jordino in Amsterdam black face zwarte piet-figuren verkoopt. “Volwassenen die zoiets grotesks in mekaar zitten te marsepeinen: wat voor leven heb je dan?” vroeg ze zichzelf af. PVV-Kamerlid Martin Bosma twittert hysterisch aangedaan – want hoe durft ze! Waar haalt ze het gore lef vandaan? – een screenshot van haar tweet met als tekst erbij: “Linkse journalist Trouw beleeft totale woede-meltdown.” Bosma heeft kennelijk geen idee hoe een totale woede-meltdown eruit ziet. Zijn collega Fleur Agema (30.000 volgers) sluit zich bij de reactie van Bosma aan.
Enfin, Nourhussen verwijderde haar tweet omdat ze vreesde voor kwade reacties op Twitter. Maar ze was al te laat. Martin Bosma had al een screenshot gemaakt en twitterde het bericht. Het gevolg: de goorste reacties uit de krochten van zijn Twittervolgers.
GeenStijl en The Post Online, twee sites van de Nederlandse ‘alt right’ die voortdurend jagen op hen onwelgevallige meningen om die met verbaal geweld het zwijgen op te leggen, gaan er vervolgens mee aan de haal. Zij suggereren een verband tussen de kritische tweet van Nourhussen en een – geheel – andere banketbakkerij die op 15 november is beklad met de tekst ‘You’re racistit!’ (sic). Volgens The Post Online is dat de schuld van Nourhussen: “Trouw-journalist zwengelt golf van haat aan tegen eerlijke hardwerkende Amsterdamse middenstander”, aldus de door omroepvereniging Veronica gefinancierde website op Twitter. Waar die golf dan precies uit bestaat wordt nergens duidelijk gemaakt. Hoe Nourhussen haat aan zou zwengelen door kritiek te uiten op banketbakkershandwerk? Ook dat wordt natuurlijk niet duidelijk gemaakt. Het gaat alt-right altijd om de beschuldigende vinger, nooit om de bewijzen of onderbouwing.
Dat de online trollenstamkroegen zich zo gedragen is vervelend maar inmiddels welbekend. Maar vervolgens gaat ook AT5 mee in de verhaalconstructie. De stadsomroep maakt een item over hoe banketbakkers in Amsterdam ‘last’ hebben van burgers die niet gediend zijn van Zwarte Piet. De omroep stelt dat de bakkerij het ‘moet ontgelden’ op sociale media. Dat is wel wat erg zwaar aangezet voor die ene tweet van Seada Nourhussen, die wordt getoond zonder wederhoor te plegen of haar zelfs maar te spreken.
Het item maakt een nieuwe reeks reacties los. Daarmee is het afgelopen met de vrijheid van meningsuiting voor Nourhussen. Op Twitter laat ze weten voorlopig offline te zijn. De reden? Neem een kijkje in de bagger die ze over zich heen gestort kreeg:
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.39.28
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.36.18
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.36.08
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.35.53
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.34.42
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.34.20
Schermafbeelding-2016-11-16-om-13.34.32
Twitter dreigt als medium ten onder te gaan omdat het door de alt-right en andere haatgroepen wordt misbruikt om kritische geluiden te smoren. Het bedrijf heeft daarom dinsdag een aantal nieuwe maatregelen genomen om troll-aanvallen tegen te gaan.  De NOS schrijft:
"Op Twitter bedanken veel mensen het bedrijf voor het aanbieden van de nieuwe functies. Het sociale medium kreeg de afgelopen jaren veel kritiek vanwege de vele beledigende berichten op de website."
Commentaar van de Grand Wizard van The Post Online: “Twitter maakt definitief einde aan vrijheid meningsuiting.”

Meer over:

nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (53)

Jannes uit Leeuwarden
Jannes uit Leeuwarden17 nov. 2016 - 20:32

Ik heb nog wel een vraag aan Seada. Seada heeft een goed CV en een helder verstand, lijkt me duidelijk. Ze gebruikt haar twitter account toch als bekende journalist van Trouw. Sterker nog, als het min of meer bewust is getweet om de bakker in een slecht daglicht te plaatsen, heeft ze een grote blunder begaan. Waar gehakt wordt, vallen spaanders, kan gebeuren. Ze geeft hier geen openheid over en neemt vervolgens de slachtofferrol aan. Ik vind dat ze eerlijk openheid moet geven over (het waarom van) haar tweet. Doet ze dat niet dan is ze als journalist geen stuiver meer waard en speelt ze een zeer kwalijke rol. Doet ze dat wel, dan kan ik daar begrip voor opbrengen. Het woord is aan Seada.

rechtdoorzee
rechtdoorzee17 nov. 2016 - 10:38

Helemaal mee eens.

OlavM
OlavM17 nov. 2016 - 4:30

Walgelijk volk allemaal, waarbij ook PVV-Kamerleden als Bosma en Agema nog eens hun ware racistische aard verraden.

3 Reacties
rechtdoorzee
rechtdoorzee17 nov. 2016 - 10:39

Als u zo over andersdenkende spreekt bent u zelf geen haar beter.

pvlaren
pvlaren17 nov. 2016 - 20:06

Ja Olav, het zijn allemaal racisten natuurlijk. En uiteraard omdat u dat graag zo ziet. Ik zie eerlijk gezegd de reden niet dat deze dame over een bakker met naam toenaam en locatie gaat twitteren. Een kans op een baksteen door de ramen vandaag de dag met dit soort sentimenten kan heel anoniem. Maar daar zit u kennelijk niet mee.

OlavM
OlavM20 nov. 2016 - 3:12

@ rechtdoorzee en pvlaren: Citaat uit het artikel: "PVV-Kamerlid Martin Bosma twittert hysterisch aangedaan – want hoe durft ze! Waar haalt ze het gore lef vandaan? – een screenshot van haar tweet met als tekst erbij: “Linkse journalist Trouw beleeft totale woede-meltdown.” Bosma heeft kennelijk geen idee hoe een totale woede-meltdown eruit ziet. Zijn collega Fleur Agema (30.000 volgers) sluit zich bij de reactie van Bosma aan." Deze lieden, die N.B. volksvertegenwoordigers zijn, zwengelen de hele hysterie aan. Het blijkt dus zwart op wit wat ik zeg. Wat is daar zo moeilijk aan? Of nog erger: waarom nemen jullie dergelijke lieden in bescherming, tegen beter weten in?

Zwarte Woud
Zwarte Woud16 nov. 2016 - 23:34

Dit doet me denken aan het veel gebruikte stripje waarin een feminist bij een hoop stront/mest staat waarop staat 'Opinions'. Zij schept deze op en gooit deze over een muur waar op het woord Internet staat. Vervolgens zie je drie scheppen aan de andere kant van de muur hetzelfde spul teruggooien, en begint de feminist te gillen om hulp.

2 Reacties
truusbeek2
truusbeek217 nov. 2016 - 8:15

:-)

Truce
Truce17 nov. 2016 - 9:12

Ach ja. Het gebruikelijke patroon van de SJW. Het is allemaal happy happy zolang ZIJ maar anderen het leven zuur mogen maken. Of er dan mensen hun bedrijf moeten sluiten, soit! Maar oh nee wanneer er een tegenreactie komt, dan wordt er gekrijst en de slachtofferrol weer opgezocht. Wat zijn die witte boze mannen toch gemeen!

arjenZH
arjenZH16 nov. 2016 - 22:40

Zeer foute Tweet van de Trouw journaliste en nog foutere reacties.

2 Reacties
Arie Roos
Arie Roos17 nov. 2016 - 9:18

Wat is er precies zo fout aan die Tweet ?

arjenZH
arjenZH17 nov. 2016 - 12:10

@ArieRoos Een onschuldige banketbakker werd in de Tweet publiekelijk aan de schandpaal genageld.

TheHun
TheHun16 nov. 2016 - 20:21

Ik vind eerlijk gezegd het hele gebeuren zeer beangstigend. Na de knokploegen die uitgezonden werden om de Sinterklaasintocht te verstoren zie ik nu etalageruiten beklad worden. In de jaren '30 had je dezelfde tendens. Knokploegen in de straten en bekladde etalageruiten. Ik hoop van ganser harte dat de fascisten niet winnen!

Nancy uit Curacao woont in Friesland
Nancy uit Curacao woont in Friesland16 nov. 2016 - 19:36

Heeft ze er bewust bij stilgestaan dat de bakkerij hier ernstig nadeel van kan ondervinden? Het is strafbaar wat de bakker doet, of niet. Dat beslist de rechter in voorkomende gevallen. We gaan niet voor eigen rechter spelen, toch? Als ze bewust de bakker heeft willen treffen, heeft ze voor eigen rechter gespeeld, ik kan het niet geloven, maar wie weet kan ze het zelf zeggen. Dat ze vervolgens bedolven wordt onder haattweets, kan echt niet, is ook voor eigen rechter spelen, vind ik. Kan dit "debat" niet gematigd worden? Overigens, in het stukje staat "weldenkend" Nederland waar circa 20 % bedoeld wordt.

5 Reacties
Events, dear boy, events
Events, dear boy, events16 nov. 2016 - 20:36

Nancy, kom je echt uit Curacao? Ik vraag het, want laatst had je ook al zo'n nuchtere, ''down-to-earth'' reactie. We zouden wel wat meer van dat soort reacties uit de ''migrantengemeenschap'' kunnen gebruiken. Ik ben vanaf vandaag je eerste verklaarde fan. Wat mij betreft kom je vaker op deze site.

Nancy uit Curacao woont in Friesland
Nancy uit Curacao woont in Friesland16 nov. 2016 - 22:37

Komische reactie. Je vraagt toch ook niet de afkomst van Seada? Ik woon in Friesland, wellicht dat ik geassimileerd ben; een soort bounty: wit van binnen, bruin van buiten. Haha.

foxdie
foxdie17 nov. 2016 - 9:01

Matig en Twitter? Nope. Serieus, dat is wel de laatset plek waar je wil zitten voor dit debat, en moet eerlijk zeggen dat je er dan ook een beetje rekening mee had kunnen houden dat zoiets ging gebeuren. Dat praat niet goed wat er gebeurt, maar is een beetje als een leeuwenkooi inlopen en dan verbaast zijn dat er gebeten wordt.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events17 nov. 2016 - 10:35

Excuses dan, Nancy. Ik bedoelde het totaal niet vervelend. Het spijt me als het zo of komisch is overgekomen.

Nancy uit Curacao woont in Friesland
Nancy uit Curacao woont in Friesland17 nov. 2016 - 17:39

No problem, ik ben niet lichtgeraakt.

Sartre
Sartre16 nov. 2016 - 18:20

Ze verkiest er zelf voor om voor radiostilte te gaan, niemand legt haar het zwijgen op. "seada nourhussen‏ @seadanourhussen Mensen, ik ga even offline. Dank voor alle steun; heel, heel fijn. Jullie zijn geweldig. Haters gonna hate. I'm bout to contemplate." Verder vindt ze dat het de schuld is vd media zoals AT5 en suggereert ze op twitter dat de PVV achter bepaalde media zou zitten. Geen enkel berouw dus en het is de schuld vd media dus, tsja.

2 Reacties
Appi Mohamud
Appi Mohamud16 nov. 2016 - 20:16

Ach ja, zo is elke gevangene ook zelf vrijwillig zijn cel ingestapt. Echt niemand heeft ze gedwongen. Wat een onwerkelijk gedachte zeg, zo zijn er genoeg voorbeelden van zowel rechts als links dat mensen gedwongen worden door social media. De laste tijd meer links dan rechts, zoals die vlogger Ismael waar zelf het OM zijn recht moest ontnemen door hem te dwingen niet meer onlain te publiceren.

Arie Roos
Arie Roos17 nov. 2016 - 9:19

[Geen enkel berouw dus ...] Waarvoor zou ze berouw moeten hebben, volgens jou ?

Alleen feiten
Alleen feiten16 nov. 2016 - 17:48

Zwarte piet gaat jullie voor de rest van jullie levens achtervolgen. Je kunt er iets aan doen maar je doet het niet, dan moet je ook niet gaan janken als je racist genoemd wordt. Zwarte Piet is een racistische karikatuur punt.

2 Reacties
Baytep
Baytep16 nov. 2016 - 18:46

Alleen Feiten, Nu snap ik uw schermnaam: U bepaalt wat de feiten zijn. houdt de reacties ook lekker kort.

KnorretjeBig
KnorretjeBig16 nov. 2016 - 20:16

Ik zie alleen een mening geen feiten punt.

Brave Hendrik3
Brave Hendrik316 nov. 2016 - 17:47

Het cultureel fascisme is everywhere. De man - zijn naam ontschiet me even, maar zijn ideeën zijn zwart geblakerd, bruin gehemd en blond gesprayd - die 't geld van de Veronica-leden (ooit hadden ze leden) heeft doorgesluisd naar de handophouders van TPO, bestiert ook een - ooit - roemrijk debatcentrum in 't Mokumse; - in de volksmond nu de bruine tempel geheten. En wat te denken van het Humanistisch Verbond met coryfeeën als Theodore Holman en Boris van der Ham, de atheïst met de zeis? Het is dat we niet weten waar zijn graf is - kwade tongen reppen van een bedevaartsoord ergens voor Russische oligarchen - anders zouden we 'm kunnen horen juichen.

Sgt. Pepper
Sgt. Pepper16 nov. 2016 - 16:36

Ik wist na talloze pogingen dat het me een keer ging lukken

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events16 nov. 2016 - 16:16

Al die lowlifes die Nourhussen met haattweets bestoken zijn uitermate sneu, geen enkel misverstand, hoor, maar jezuschristus, als je dit schrijft: ''.....twitterde op 13 november dat banketbakker/ijsboer Jordino in Amsterdam black face zwarte piet-figuren verkoopt. “Volwassenen die zoiets grotesks in mekaar zitten te marsepeinen: wat voor leven heb je dan?” dan zou ik op mijn beurt aan Nourhussen willen vragen: ''Als je je over zoiets volslagen onbenulligs opwindt, wat voor leven heb je dan?'' En dan zou je jezelf willen rekenen tot ''weldenkend Nederland''? Nou nee, ik denk dat je dan het bewijs levert te behoren tot ''geborneerd Nederland op zijn smalst''.

1 Reactie
Mark Gh
Mark Gh16 nov. 2016 - 16:42

hear hear

BingoGrubb
BingoGrubb16 nov. 2016 - 16:08

een weldenkend mensen nemen karikaturen niet serieus. en raken daar niet gekwetst van

1 Reactie
Zandb
Zandb17 nov. 2016 - 7:24

Weldenkende mensen nemen meningen serieus en raken daardoor niet gekwetst.

Barcoman Vasten
Barcoman Vasten16 nov. 2016 - 15:57

Wie kaatst kan de bal verwachten. Ach, ik heb zelf ook wel eens een beetje extra aandachtig nodig. Maar om nu de bakker gelijk lastig te vallen? Bakkers bakken brood en zo. En die dingen maken ze al jaar en dag. Jaaah dat wist je nog niet, hè? Je hebt dus al die jaren met oogkleppen rondgelopen. Zo is 't maar net. Maar goed, je schijnt daarin niet de enige te zijn. Dat is dan weer een voordeeltje. Schaapje=dam

1 Reactie
hugo bergveen
hugo bergveen16 nov. 2016 - 17:25

Bij het kaatsen krijg je dezelfde bal terug die je zelf hebt opgeslagen. In dit geval serveert Seada een pingpongballetje en krijgt een 155 mm-granaat terug. Waarom zitten redelijke en weldenkende mensen nog op Twitter? Voor bijdragen aan een ordentelijk debat hoef je het niet te doen.

Gert-jan2
Gert-jan216 nov. 2016 - 15:51

Trouw-journalist Seada Nourhussen vindt net als een groot deel van weldenkend Nederland dat de figuur van Zwarte Piet racistische kenmerken heeft. Daarom zou ze daar, net als een groot deel van weldenkend Nederland, graag verandering in zien. Hooghartig stukje, weldenkend Nederland is tegen ZP, voorstanders zijn dus?

1 Reactie
Jennemen
Jennemen17 nov. 2016 - 10:07

En @Rijxman zich maar afvragen waarom ze niet goed doen bij de NPO en de "main stream media". Nou, dit dus. En ik hou niet eens van Frans Bouwer.

Reltiet
Reltiet16 nov. 2016 - 15:43

"Trouw-journalist Seada Nourhussen vindt net als een groot deel van weldenkend Nederland dat de figuur van Zwarte Piet racistische kenmerken heeft. " Mijn kopje thee ging zowat over mijn scherm. Mag de aanmatigende toon iets minder?

brambo2
brambo216 nov. 2016 - 15:35

Typisch gevalletje bijten in de hand die je voedt.

Joop den Uil
Joop den Uil16 nov. 2016 - 15:35

En de bakker ??? De bakker is goed gaar en kan nu wel inpakken en weggaan. Met dank aan Trouw.

1 Reactie
Appi Mohamud
Appi Mohamud16 nov. 2016 - 20:26

Hoezo met dank aan trouw? Was dit dan de mening of een publicatie van trouw? En waarom denk je dat de bakker kan in pakken als hij niet een 1 dreig tweet of/en brief heeft gehad? Wat weet meer dan ons?

Peter_K2
Peter_K216 nov. 2016 - 15:22

"Twitter dreigt als medium ten onder te gaan omdat het door de alt-right en andere haatgroepen wordt misbruikt om kritische geluiden te smoren." Intussen worden vooral (alleen?) anti-ZP'ers gearresteerd omdat zij zich niet aan de wet houden, en/of geweld gebruiken. Banketbakkerijen worden beklad met ant-ZP leuzen. Wie is dan de haatgroep? Mensen begrijpen kennelijk nog steeds niet dat zij krediet verspelen door tegen ZP te ageren.

1 Reactie
Sgt. Pepper
Sgt. Pepper16 nov. 2016 - 16:17

Je mag best tegen zwarte Piet ageren en je verspeelt er zeker geen krediet mee. sterker nog er wordt ook wat met de kritiek gedaan jaar na jaar. Maar op het moment dat er een groepje gaat eisen, drammen en provoceren, ja die mensen verspelen krediet. Maar mensen moeten vooral ageren tegen dat waar ze het niet mee eens zijn, want dat is constructief. Mits je dat maar normaal doet en daarmee niet gaat generaliseren.

BasVV
BasVV16 nov. 2016 - 15:16

Het lijkt mij heel leuk om als volwassene te marsepeinen en dan zoveel leuke figuurtjes te maken. Elke ouder weet dat als je dat aan kinderen overlaat er wel iets ontstaat. Maar geen verkoopbaar figuurtje. En banketbakkers gaan mee met de seizoenen. Logisch. Dat verwacht de consument. Als de consument het gebodene niet bevalt dan loopt hij/zij gewoon door. Maar om daar nou over te gaan twitteren. Zeker als met naam de banketbakker gelinkt wordt aan racisme. Op zijn minst onfatsoenlijk.

thunderbird2
thunderbird216 nov. 2016 - 15:06

Hoe voelt dat nou, als dit soort tactieken eens een _keer_ tegen je gebruikt worden ?

1 Reactie
foxdie
foxdie16 nov. 2016 - 15:23

Pfffffffffff

aburrido
aburrido16 nov. 2016 - 14:58

Als mevr de hele Haarlemmerdijk en Haarlemmerstraat afloopt zou ze zien dat de etalages vol staan met zwarte Pieten.. Sterker nog.. De etalage naast Jordino heeft een grote zwarte piet in de etalage hangen. Ik snap haar punt dus niet... Heeft zij een hekel aan Amsterdams beste chocolade en ijswinkel? Ik noem het selectief te werk gaan.

Vuurrood
Vuurrood16 nov. 2016 - 14:56

En hele volksstammen maar volhouden dat een gedeelte van de Nederlanders niet extreem rechts is. Echt niet! Is echt waar maar een klein groepje. Wel, dan hebben ze voor zo'n klein groepje een verrekt grote muil!

1 Reactie
mordicant
mordicant16 nov. 2016 - 15:49

"dan hebben ze voor zo’n klein groepje een verrekt grote muil! " Dat is heel juist geconstateerd Erger nog: Ze noemen zich ook nog eens "het volk"

Working Class Hero
Working Class Hero16 nov. 2016 - 14:35

Op de walgelijke tweet van 'HaagseMafkees' na lijkt mij er vrij weinig aan de hand. Dit had ze kunnen weten. Wie wind zaait zal storm oogsten.

[verwijderd]
[verwijderd]16 nov. 2016 - 14:20

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
foxdie
foxdie16 nov. 2016 - 15:22

Eerlijk is eerlijk, er staat ook nog een groot deel van weldenkend Nederland. Dus hoe groot die groep is is nu een totaal raadsel:D

hugo bergveen
hugo bergveen16 nov. 2016 - 17:37

Meer dan 80% wil geen verandering zien? Als je om je heen kijkt kun je zien dat er de afgelopen jaren al heel veel is veranderd, en dat heeft niets met pro- of antipieten te maken. Er was een tijd dat kinderen op 5 december hun schoen zetten en op 6 december idioot vroeg hun bed uitkwamen om te zien wat de sint had gebracht en of de wortel en het hooi ook waren meegenomen. Toen kwam een tijd dat we hoopten dat onze kinderen het gemis van een schoorsteen niet in de gaten zouden krijgen. En nu? Een maand commerciële overmacht en met een beetje geluk komen de kerstetalages pas na 5 december. Ik gun de middenstand een rijke omzet en iedereen een feest naar eigen smaak, maar laten we met elkaar nou niet net doen alsof we zo aan die waardevolle oudhollandsche traditie hangen. Ik denk dat die zijn langste tijd al heeft gehad voordat de Quinsys en hun companen zich gingen roeren.

hugo bergveen
hugo bergveen17 nov. 2016 - 7:34

@Peterr Dat toont m.i. aan dat de hele pietenkwestie over iets anders gaat dan de pietenkwestie.

truusbeek2
truusbeek217 nov. 2016 - 8:21

Het is toch heerlijk als je je zelf tot een groep van weldenkende Nederlanders kunt benoemen, maar zeg zelf er zit ook wat zieligs in.