Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trollen overdrijven rol brandstichters bij Australische bosbranden

  •  
08-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
koala

© cc-foto: Angelo Giordano

Trollen en bots proberen het verband tussen de klimaatcrisis en de bosbranden in Australië te bagatelliseren door het belang van brandstichting te overdrijven. Dat blijkt uit een sociale-media-analyse van Timothy Graham van de Queensland University of Technology.
Graham ontdekte dat een “verdacht hoog aantal accounts van bots en trollen” tweets plaatsen met de hashtags #arsonemergency, #australiafire en #bushfireaustralia. De trollen en bots hameren op de rol die brandstichters spelen bij het ontstaan van de bosbranden.
Hoewel niemand bestrijdt dat brandstichting een probleem is, is de wetenschap ook duidelijk over de rol van klimaatverandering : naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de kans op langdurige droogte en grote bosbranden toe. Door de klimaatcrisis duurt het bosbrandenseizoen in Australië langer dan voorheen.
“Australië wordt als gevolg van deze milieuramp plotseling bedolven onder foutieve informatie en disinformatie”, verklaart Graham tegenover The Guardian. Het gevolg daarvan is dat het land verder polariseert en dat het lastiger wordt voor burgers om de waarheid te achterhalen, meent de wetenschapper.
Er doen verscheidene complottheorieën de ronde over de Australische bosbranden op sociale media. Zo zijn sommige mensen er, ten onrechte, van overtuigd dat de bosbranden zijn aangestoken door de overheid die zo ruimte zou willen maken voor hogesnelheidstreinen. Ook wordt de onjuiste suggestie gewekt dat ISIS verantwoordelijk zou zijn voor de branden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.