Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trollen op sociale media binnenkort strafbaar in Engeland

  •  
03-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-03-03-om-12.06.17
Internettrollen die zich op sociale netwerken uitgever voor een ander en zich daarmee schuldig maken aan laster, komen daar in Engeland binnenkort niet meer straffeloos mee weg. Volgens een aangescherpte wetgeving kan het Britse Openbaar Ministerie de lasteraars binnenkort voor de rechter slepen.
De openbaar aanklagers van the Crown Prosecution Service (CPS) hebben speciaal om die reden een update doorgevoerd in hun sociale mediabeleid. Die wijziging zorgt ervoor dat het aanmaken van een profiel op naam van het slachtoffer, waarmee de reputatie van die persoon vervolgens wordt geschaad, voortaan een misdaad is.
‘Overtreders denken nu te vaak dat door het gebruik van valse profielen en het opgeven van valse namen, hun misdaden niet te achterhalen zijn,’ zegt aanklager Alison Saunders. ‘Dat is gelukkig niet het geval, de overtreder laat altijd een digitale spoor achter.’
Zowel Twitter als Facebook bieden de mogelijkheid lasteraars te rapporteren. Op beide sociale netwerken is het tegen de gebruiksregels om je voor te doen als een ander. Er wordt een uitzondering gemaakt voor overduidelijke parodieën, maar overtreders van de regels kunnen permanent van de netwerken worden geweerd.
Dat is niet genoeg, aldus Alison Saunders. ‘Online communicatie ontwikkelt zich razendsnel. Nieuwe manieren om slachtoffers te belagen duiken in hoog tempo op. We zien steeds vaker dat sociale media worden ingezet om deze overtredingen te begaan. Het is van het grootste belang dat bij de aanklacht zowel offline als online misdragingen worden meegenomen.’
Bron: Sky cc-foto

Meer over:

social media, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.