Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trollen en haters saboteren online debat: vooral vrouwen en niet-witten de pisang

  •  
13-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
139 keer bekeken
  •  
nesrin
De Guardian heeft grootschalig onderzoek gedaan naar de online comments van de website. In totaal zijn er 70 miljoen reacties sinds 2006 geanalyseerd, vooral de geweigerden. Daaruit blijkt dat vrouwen, biculturele schrijvers en homoseksuelen de meeste online haat en intimidatie ontvangen.
De nieuwssite heeft, net als vele andere, te kampen met trollen die het debat saboteren door hun racistische, xenofobe, seksistische en homofobe uitlatingen. In Nederland heeft de Elsevier zelfs om die reden de commentsectie volledig uitgeschakeld. De meerderheid van The Guardian schrijvers zijn witte mannen. Toch krijgen tien mensen mensen de meeste bagger over zich heen. Acht daarvan zijn (vier wit en vier niet-witte) vrouwen en twee zijn zwarte mannen. Twee van de vrouwen en één van de mannen zijn homoseksueel, en één van alle vrouwen is moslim en één joods.
Tot op heden zijn 1.400.000 reacties, wat twee procent is, geblokkeerd door Guardian moderators omdat zij in strijd zijn met de regels. De meeste zijn niet niet direct bedreigend of haatdragend maar vaak een combinatie van beledigend, ad-hominem en off-topic.
Bij bijna alle rubrieken worden er bij artikelen van vrouwen meer beledigende opmerkingen geplaatst. Hoe meer het onderwerp een door mannen gedomineerde specialiteit is, hoe meer slechte reacties de vrouwen – die zich eraan wagen –  krijgen. Denk aan onderwerpen als sport en technologie. Journalist Jessica Valenti zegt daarover:
"Stel je moet elke dag door een menigte van honderd man naar werk lopen die roepen: ‘je bent dom, ‘je bent vreselijk’, ‘je zuigt’, ‘ik kan niet geloven dat je hiervoor betaald krijgt’. Het is een vreselijke omgeving om in te werken. "
The Guardian noemt een aantal voorbeelden van de grensoverschrijdende reacties die geplaatst worden. Zoals opmerkingen in het vluchtelingendebat waarbij de verdrinking van mannen vrouwen en kinderen geapplaudisseerd wordt. Of een vrouw die over abortusklinieken schreef en de reactie, ‘je bent zo lelijk dat als je zwanger werd ik u zelf naar de abortuskliniek zou rijden’ kreeg.
Of een Britse moslima die schrijft over haar ervaringen met islamofobie en haar wordt verteld om ‘te trouwen met een IS-vechter en kijken hoe ze dat vindt’. Een zwarte correspondent die schrijft over een Afro-Amerikaan die door de politie wordt neergeschoten is ‘een racist die witten haat’. The Guardian neemt duidelijke stelling in over dergelijke uitspraken.
"We zouden zulke beledigingen niet offline tolereren, en aan dat doen we bij The Guardian online ook niet. "
Naar aanleiding van het onderzoek doet de nieuwssite een oproep aan lezers en reageerders om na te denken over de manier waarop zij online met schrijvers, journalisten en elkaar communiceren. Ook is er de mogelijkheid om een test te doen om te kijken hoe ver men zelf zou gaan met het doorlaten van reacties.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.