Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trollen doen het vooral uit verveling

  •  
27-06-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1594 keer bekeken
  •  
trol.jpg
Waarom mensen zieken, treiteren, shockeren .... Britse onderzoekers stellen lijst van 7 zonden van trollen op ... Mensen weten vaak niet eens wat trollen zijn
Trollen worden ze genoemd: mensen die online kwetsende, beledigende en off topic opmerkingen plaatsen. En de vraag die steeds rijst is: waarom doen ze het? Uit een groot onderzoek naar online pesten blijkt nu dat ze hun nare en sfeer verziekende opmerkingen niet zozeer uit boos- of kwaadaardigheid posten, maar uit pure verveling.
Taalkundige Claire Hardaker van de Lancaster University in Engeland onderzocht vierduizend gevallen van trolling . Ze analyseerde de berichten in een onderzoek over de donkere kant van internet. Dat onderzoek ging over pesten, hoaxen, groomen (pedofielen die jonge meisjes of jongens verleiden) en online beledigingen. Hardaker wilde onder meer achterhalen welke communciatiestrategiën de trollen gebruiken om hun doel te bereiken. 
 In het onderzoek komen zeven verschillende troll-tactieken aan bod. Daaruit blijkt dat trollen steeds geraffineerder te werk gaan. Claire Hardaker over het onderzoek:
Agressie, teleurstelling en manipulatie zijn in toenemende mate onderdeel van de online wereld. Toch zijn veel gebruikers zich niet bewust van het bestaan van trollen en al helemaal niet van hoe schadelijk ze kunnen zijn.
Trollen handelen uit een gevoel van macht, vermaak, verveling en wraaklust en dat kunnen ze vooral doen dankzij de anonimiteit die ze online hebben. Volgens Hardaker’s onderzoek zijn trollen lang niet allemaal jong, zoals vaak wordt gedacht, maar van alle leeftijden en afkomsten. Trollen steken veel tijd in hun verschillende strategieën om aandacht en reacties te trekken. Sommigen zijn daarin een stuk doortrapter dan anderen. Hardaker waarschuwt ook dat het in sommige gevallen kan leiden tot ernstiger online beledigingen en zelfs cyberstalking.
De onderzoekster noemt daarbij het voorbeeld van de Britse zanger Duncan James die het slachtoffer werd van anti-homo opmerkingen als “I hope you get aids and die” .
Het is geen onschuldig plagen maar moedwillig gedrag om leed te veroorzaken. Wereldwijd zijn verschillende zelfmoordgevallen in verband gebracht met trollen en cyberpesten. De Canadese 15-jarige Amanda Todd die na een jaar pesten zelfmoord pleegde is een van de bekendste verhalen.
Normale mensen voelen zich vaak geïntimideerd als ze het slachtoffer worden van een trol. Volgens Hardaker kun je één opmerking van een trol nog makkelijk wegwuiven, maar soms leidt het tot een sneeuwbaleffect met honderden reacties op die ene rottige opmerking van een trol. Die lawine heeft vaak tot gevolg dat de boodschap waar het omging volledig uit zicht raakt.
Voor wie een trol wil leren herkennen zijn er zeven kenmerkende doodzonden van online trollen: 1: Off topic reageren. Opmerkingen maken die niets met het onderwerp te maken hebben. 2: Overdreven kritisch op grammatica- en taalfouten wijzen 3: Antipathie wekken door vervreemdende standpunten in te nemen of zogenaamd naïeve vragen te stellen 4: Anderen in gevaar brengen door gevaarlijke adviezen te geven of risicovol gedrag aan te moedigen 5: Shockeren door bijvoorbeeld volkomen ongevoelig te reageren op zeer gevoelige berichten of verhalen 6: Opzettelijk beledigen, bedreigen of aanvallen 7: Cross-posten: dezelfde provocerende, beledigende of off topic berichten op verschillende sites plaatsen Hoe vervelend het ook is, en hoe naar de consequenties er soms ook van zijn, trollen zijn volgens het onderzoek voornamelijk verveelde aandachttrekkers. Ze verschillen in die zin niet veel van pestende kinderen op het schoolplein: wel een grote mond hebben, maar zodra de meester erachter komt stotterend in een hoekje wegduiken.
The Independent schrijft dat het onderzoek berichten op Facebook en Twitter betreft maar volgens de inleiding in het wetenschappelijk tijdschrift gaat het om 3727 voorbeelden van Usenet, een al veel ouder online discussiemedium. 
cc-foto: Vilsekogen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.