Joop

Triomf, triomf! Laat dreunen nu de wanden

  •  
26-03-2018
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
Schermafbeelding 2018-03-26 om 09.04.20

© Screenshot: YouTube

Om 15.00 uur zette ik mijn handtekening onder het proces-verbaal. Mijn aangifte tegen Geert Wilders was een feit
Afgelopen donderdag deed ik aangifte van het campagnespotje van Geert Wilders en de PVV. Het liep – anders dan de stroperige start – van een leien dakje. De spijkermatten waren opgerold, de lange tanden van de baan. Of iemand hierin de hand heeft gehad, zal voor eeuwig in nevelen gehuld blijven. Maar het was alsof de rode loper was uitgerold. Er was koffie, het licht in verhoorkamertje brandde en de BOA-ambtenaar stond al bij de balie te wachten. Ze gaf een hartelijke hand: “Annemarie!” en was niet alleen erg vriendelijk maar zo dienstbaar dat je er haast verlegen van werd.
Lang duurde ons samenzijn niet.
Annemarie nam in ogenschouw wat ik thuis op papier had gezet. Een beschrijving van Wilders’ filmpje dat uit louter tekst en geluid bestaat. De woorden: ‘islam is… geweld… terreur… vrouwenhaat… jodenhaat… christenhaat… dierenleed… onrecht…’ in bloedrode kapitalen. De ferme streep waar bloed uit druipt. Het geluid, zo’n onheilspellend deuntje als in griezelfilms wordt gebruikt bij scènes waarvan je van te voren weet dat het fout afloopt: achtervolgingen, de moordenaar achter het douchegordijn, Halloween-slachtpartijen. Het deuntje in de PVV-campagnefilm doet denken aan de soundtrack van de film Mississippi Burning. Sterker, het lijkt er sprekend op. Dezelfde doordreunende elektronische basic-sound, dezelfde opzwepende crescendo’s waarmee de spanning wordt opgevoerd. In Mississippi Burning eindigt de klopjacht met een driedubbele moord. Het filmpje van Wilders eindigt met de boodschap ‘islam is dodelijk’. Het is zeldzaam dramatisch en effectief.
Annemarie’s ogen werden groot: “Wilt u dat er allemaal in?” “Ja”, zei ik en dacht aan alle verwensingen op Facebook dat de schaarse politiecapaciteit niet voor dit soort flauwekul-aangiften mag worden misbruikt. Dat ik juridisch geen poot heb om op te staan, als witte Hollandse kaas niet eens tot de beledigde groep behoor. Dat strafvervolging – gesteld dat het überhaupt daarvan zou komen – Wilders alleen maar in de kaart speelt, omdat het hem opnieuw een podium verschaft om over de islam en de moslims uit zijn gepermanente dak te gaan. En trouwens, waar bemoeide ik me mee? Aanstelleritis, sneu wijf (enzovoorts).
Nu wonen er in trollenland meer rechtsgeleerden dan ooit aan de universiteiten van Nederland zijn afgestudeerd, maar wie weet hebben ze een punt. En dat schelden is best intimiderend. Aan de andere kant had deze aangifte al heel wat voeten in de aarde gehad en het ging per slot van rekening om een vermoeden van misdrijven, begaan door iemand in een voorbeeldfunctie. Dus rechtte ik mijn rug en zei met krachtige stem: “Ja. Dat moet er allemaal in. Ook dat het geluid uit Mississippi Burning lijkt te zijn gepikt. Want als die parallel klopt… als de muziek uit die film bewust is gebruikt met de intentie eenzelfde afloop te suggereren… als je dat hard zou kunnen maken… dan zou je dat PVV-filmpje wellicht ook kunnen zien als bedreiging van de moslims zelf: “Dit (die klopjachten, brandende godshuizen, de intimidatie en moord in Mississippi Burning) is wat jullie moslims in Nederland ook te wachten staat.”
Annemarie hoorde het zwijgend aan. Toen wees ze naar mijn schrijfsel en vroeg of ze dat helemaal moest overtikken of aan het proces-verbaal kon vastnieten. Ik kon het haar niet zeggen. Het leek me heksenwerk om het over te typen, iets wat je een druk bezette BOA eigenlijk niet mag vragen. Tegelijk hechtte ik aan een volledige verklaring in het proces-verbaal. Dat er sprake is van groepsbelediging, discriminatie, het aanzetten tot haat en geweld jegens moslims. Dat Wilders en de PVV een gewoonte ervan maken om de islam en de moslims te beledigen, haat te zaaien en aan te zetten discriminatie en geweld. Dat de zaak uit de hand loopt, als we doen alsof dit normaal is. Want dit is niet normaal.
“Zal ik het dan maar overtikken?” vroeg Annemarie. Haar stem klonk vlakjes. Ik haalde mijn schouders op ten teken dat ik niet voor haar kon beslissen. Als het maar bij het onderzoek naar de aangifte werd meegenomen. “Het is uw aangifte”, zei de BOA. “In het PV komt precies dat te staan wat u wilt. Wilt u dat ik het overtik? Ik heb het zo gedaan, hoor.” Ze keek me afwachtend aan.
Opgevoed als brave burger die met anderen rekening houdt en niemand tot last wil zijn, telde ik – speciaal voor Annemarie – nog een keer mijn knopen. En kwam tot dezelfde slotsom. Wilders’ campagnefilmpje is over de grens, de zoveelste grens. Het is veel meer dan alleen “onsmakelijk” zoals onze op dit punt meestal zo zwijgzame minister-president in het vuur van de gemeenteraadsverkiezingen te kennen gaf. Het is beledigend, intens grievend. Een beschaafd land onwaardig. Wilders steekt het vuur aan. Met zijn boodschap – die alle moslims over een kam scheert en die ongenuanceerd en gevaarlijk is – zet hij de zaak weer verder op scherp. Kennelijk neemt de PVV voor lief dat de provocaties uit de hand kunnen lopen en mensen zo op tilt slaan dat het tot geweld leidt. In feite gebeurt dat al.
Het was tijd om de knoop door te hakken: “Kunt u het alstublieft overtikken? Dan weten we zeker dat het wordt meegenomen.” “Ok”, zei Annemarie. “Geen probleem, hoor. Dat hoort bij mijn werk.” Maar ze wilde het toch graag nog even met een collega overleggen. “Wilt u nog koffie?” Vijf minuten later kwam ze terug. Met een beslissing. Ze zou mijn tekst integraal in het proces-verbaal zetten. Ik mocht ondertussen naar huis. Dan tikte ze het “op haar gemakkie” over. Als ik ’s middags maar terugkwam om te tekenen.
Aldus geschiedde. Om 15.00 uur zette ik mijn handtekening onder het proces-verbaal. Mijn aangifte was een feit. Hèhè.
In de halfduistere ontvangstruimte namen we afscheid. Het was er leeg, net als bij mijn eerdere bezoeken. Geen rijen wachtenden om aangifte te doen bij dit politiebureau hartje centrum, maar serene rust. Het bevestigde het jubelende nieuws van korpschef Akerboom van de Nationale Politie eind februari dat de ‘klassieke’ criminaliteit daalt en het aantal aangiftes dus ook. Heel verheugend, al mag je hopen dat mijn ervaringen niet standaard zijn, want dat zou die fraaie cijfers kunnen drukken. Het doen van aangifte is bepaald geen fluitje van een cent. Wie geïntimideerd raakt door die martiale pakken, zich toch al in een hoek gedrukt voelt of het gewoon razend druk heeft met een fulltime-baan, kinderen of andere besognes, zou het door de stroperige procedure zomaar kunnen opgeven.
Enfin, deze aangifte is in elk geval gelukt. Triomf, triomf! Laat dreunen nu de wanden.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (110)

Sonic2
Sonic228 mrt. 2018 - 9:46

Dat was natuurlijk ook de bedoeling van Wilders. Het gaat alleen maar om de media te halen. En om aandacht te trekken. Vervolgens hoopt Wilders dat hij een rechtszaak aan zijn broek krijgt en dan heeft hij weer een paar maanden media aandacht. Alles voor een paar luizige zetels in de peilingen. Ik snap uw aangifte hoor, maar geef die knettergekke Wilders nou niet elke keer een podium.

OlavM
OlavM28 mrt. 2018 - 1:23

[Aldus geschiedde. Om 15.00 uur zette ik mijn handtekening onder het proces-verbaal. Mijn aangifte was een feit. Hèhè.] Heb je het overtypwerk wel goed gecontroleerd, Claire Schut, voordat je je handtekening zette? Want het zou zo maar kunnen dat daarin -al dan niet per ongeluk- een fout is geslopen..... (Wat ik zelf ooit als verdachte heb meegemaakt: een procureur-generaal (het Openbaar Ministerie in hoger beroep bij het Gerechtshof) citeerde ter zitting een uitlating van mij in het proces-verbaal van mijn verklaring duidelijk opzettelijk verkeerd, en gaf daaraan zodoende een precies tegenovergestelde betekenis van wat ik werkelijk had gezegd.....).

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 mrt. 2018 - 9:30

Het is inderdaad van de zotte - en hemeltergend & tenenkrommend - dat 'n exponent van 'n cultuur die qua genocide, terreur, onderdrukking en wat dies meer zij, het duizendvoudige op zijn geweten heeft, met zulke verwijten op de proppen komt. Greet beledigt met deze stupiditeiten alle mensen; - een groepsbelediging zonder weerga. Gelukkig heeft onze nationale coördinator terrorismebestrijding zijn ogen niet in zijn zak zitten.

realist3
realist327 mrt. 2018 - 8:48

Wat een geweldig resultaat. Bij Joop al op het podium en binnenkort de coentunnel omgedoopt in schuttunnel o.i.d. En nu belangrijker en dringerder actie van u: Fawaz Jneid. Maar of dat zal gebeuren ? Ik vermoed van niet.

tinekea2
tinekea227 mrt. 2018 - 6:38

en nu maar op naar het politiebureau, want je gaat vast ook aangifte doen tegen de "haatpredikers" die de Rotterdamse burgermeester bedreigen?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mrt. 2018 - 9:32

Voor zover ik weet bemoeit justitie zich al met die prediker, een aansporing van mw. Schut is niet meer nodig.

Jacob Tamme oet Oskerd
Jacob Tamme oet Oskerd27 mrt. 2018 - 6:32

Neem aan dat u fluks ook aangifte zal doen tegen Imam Sjeik Fawaz Gneid omdat hij één van de beste burgemeesters van Nederland heeft bedreigd. Of is dát nu opeens "vrijheid van meningsuiting" en dat van Wilders niet? Als filosoof kan ik hier slechts het label "selectieve verontwaardiging" aan vastnieten.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)27 mrt. 2018 - 3:41

Ik sluit me aan bij vele andere in de reacties die zeggen dat de aangifte kansloos is. Maar mevrouw Schut voelt zich er goed bij, en daar gaat het om.

Edwin8
Edwin827 mrt. 2018 - 2:47

"Het doen van aangifte is bepaald geen fluitje van een cent. Wie geïntimideerd raakt door die martiale pakken, zich toch al in een hoek gedrukt voelt of het gewoon razend druk heeft met een fulltime-baan, kinderen of andere besognes, zou het door de stroperige procedure zomaar kunnen opgeven." Ik kan hier in een oproep lezen om de politie meer divers te maken. Klinkt leuk, maar wakkert echt alleen maar identiteitsdenken aan. Meer identiteitsdenken zal uit eindelijk uitmonden in meer racisme. U begrijpt het niet. Het pak dat men draagt is het pak van de Nederlandse wetshandhaver. Of je nu joods, moslim, christelijk of atheïst bent. Dat pak moet staan voor neutraliteit. Ik ga niet zeggen dat onze politiemacht geen fouten maakt, want ze maken het wel. En daarop moeten ze aangesproken worden. Maar die mentaliteitsverandering ga je niet bereiken door een hoofddoekje toe te staan. Sterker nog, iemand die zich beperkt en bedreigd voelt door patriarchale systemen zal zich niet op zijn plaats voelen bij een agente die een hoofddoek draagt. Maar op die slachtoffers spuugt men helaas maar al te vaak en u gaat er echt helemaal niets aan bijdragen. Daarom heb ik ook moeite om mijzelf als links te profileren. Ik kan ver meegaan in de groene agenda, alleen sociaal vind ik dat velen hun kans moeten krijgen maar uiteindelijk men wel moet durven te zeggen dat men niet met radicale elementen in zee wil gaan.

De Ondode Dichter
De Ondode Dichter27 mrt. 2018 - 0:19

Ik zag de bewerking van D'66 op Twitter: https://twitter.com/twitter/statuses/974618602581184512 en dacht. Wat zij allemaal aandragen als "Nederland is..", geldt niet voor Islam. De Islam is niet verdraagzaam, verbindend, geloofsvrijheid, jezelf zijn etc. Ik ben overtuigd links, en daarom Islamkritisch. Jammer is dat de Islamkritiek gekaapt is door Wilders etc. Links is tegen godsdienst en voor vrijheid van individu. De preoccupatie met de Islam heb ik nooit begrepen.

2 Reacties
GerritHoltland
GerritHoltland27 mrt. 2018 - 13:34

"Links is tegen godsdienst en voor vrijheid van individu". Oeps...en als een individu nu religues wil zijn?

Klaas7
Klaas728 mrt. 2018 - 8:44

@Gerrit Achter de voordeur. Maar val er niemand mee lastig

Henriette3
Henriette326 mrt. 2018 - 21:42

Als je forse kritiek hebt op het katholieke geloof, moeten alle katholieken zich dan beledigd voelen of bedreigd? Juridisch gezien heeft mevrouw zero kans om dit te laten slagen. In de moskee klinkt iedere week een kritische preek over afvalligen ( en dit gaat over personen!!!), heb nog geen "afvallige aangifte zien doen....ze zien je komen.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 mrt. 2018 - 5:46

Henriette I.t.t. de islam heeft het RK-geloof één belijdenis, is het één organisatie met één leider. Als u eerlijk wilt vergelijken, dan had het hier moeten gaan om - wat u in dit geval zo ongepast eufemistisch omschrijft als - "forse kritiek" leveren op het christendom.

Kerja
Kerja26 mrt. 2018 - 19:23

BOA? Dat zijn toch stadswachten? Weet u zeker dat u aan het juist loket aangifte hebt gedaan?

Ciliax
Ciliax26 mrt. 2018 - 18:03

Wat is er mis met het filmpje? Elke bewering klopt gewoon in dat filmpje,na al die jaren is dat toch wel duidelijk! Het is net als de waarschuwingen op de pakjes sigaretten,die kloppen ook!

1 Reactie
Zandb
Zandb27 mrt. 2018 - 5:50

Ciliax Wat er mis met het filmpje, is dat het om 'de' islam gaat. En die bestaat niet. Wanneer we het over 'de' islam hebben, dan bestaan er alleen meer dan 2.000.000.000 moslims. Als het er om gaat dat geloof dodelijk is, dan moet u bij de tweet van Segers zijn.

Buzzer
Buzzer26 mrt. 2018 - 17:25

En ik maar denken dat Wilders de enige was die de kunst van het aandacht trekken beheerste.

Neurotherapie
Neurotherapie26 mrt. 2018 - 16:01

Hoe kan een religie eigenlijk dodelijk zijn? Val je na het lezen van het respectieve boek automatisch dood neer? I don't buy it. Misschien meent fantast wilders over het bewijs te beschikken dat er toch echt goden bestaan en dat één ervan, genaamd Allah - de broer van Jahweh en God met de grote G - een intens vuil karakter heeft en iedereen afslacht die hem niet genoeg respect betuigt. En dat alles zonder dat hij daarvoor mensen als zijn werktuig nodig heeft. Is religiekritiek van de pvv dan dat je die god probeert te confronteren met zijn abjecte ideeën en hem met alle macht probeert te hinderen in zijn duivelse werk? Dus dat je helemaal niets zegt over de volgelingen van die religie, maar uitsluitend over die vileine god? Betekent religiekritiek dus: Allah is een lul, zijn aanhangers zijn toffe knakkers, ze moeten alleen even aan de waarheid geholpen worden? Het klinkt allemaal nogal onwaarschijnlijk, dat religiekritiek verhaaltje. Dat is ook niet zo vreemd, want in werkelijkheid is het een beschamend laf pvv-smoesje om rechtsstatelijk weg te kunnen komen met de echte bedoeling: een makkelijk tot zondebok te markeren bevolkingsgroep tot op het bot treiteren en zich ongewenst en onveilig te laten voelen, net zo lang totdat de leden van die groep niet anders willen of kunnen dan aftaaien. En daar dan (politiek) garen bij spinnen. Geen creatieve pvv-vondst, maar een tactiek die je veel vaker tegenkomt in de menselijke historie. De religiekritiek van de pvv is dus het enige echte kopvod dat wij kennen in Nederland: een rafelig en stinkend vod dat vol leedvermaak omgehangen wordt door neo-nazis, crypto-fascisten en nostalgische nationalisten, en dat uitstekend dienst doet om de ware intenties van het dictatoriale pvv-hoofd onder de haatpruik te kunnen houden.

4 Reacties
Zandb
Zandb27 mrt. 2018 - 5:52

Neuro als u de tweet van Segers leest, dan ziet u daar een voorbeeld van, hoe geloof dodelijk kan zijn.

Neurotherapie
Neurotherapie27 mrt. 2018 - 9:00

@Zandb Nee, dan zie ik hoe dodelijk het handelen van gelovigen kan zijn. Maar ja, dat geldt ook voor niet-gelovigen. Mijn punt is dat het argument van religiekritiek, zoals dat door de pvv in de markt wordt gezet, volstrekte onzin is. Echte religiekritiek gaat over levensbeschouwelijke ideeën en maakt onderscheid tussen de verschillende opvattingen die er zijn binnen een geloofsrichting. Kritiek op uitspraken van een imam zijn geen religiekritiek, maar kritiek op het toepassen (=handelen) van de geloofsovertuiging. Daarbij geldt in Nederland eenvoudigweg dat iedereen zich aan de wet te houden heeft. Gelovig of niet gelovig. Een religieus idee kan niet beschouwd worden als een voorspeller van specifiek gedrag van een specifieke persoon. Laat staan van het gedrag van een groep. Voorbeeld: Abraham (de stamvader van de drie monotheïstische godsdiensten) is bereid zijn zoon te offeren aan zijn god. Mijn kritiek hierop is dat de bereidheid om andermans leven te offeren voor een geloofsovertuiging misdadig is. Het Nederlandse strafrecht geeft mij gelijk. Als ik zou stellen dat de Abramahistische godsdiensten (judaïsme, christendom, islam) moorddadig zouden zijn vanwege de schandalige intentie van Abraham, dan heb ik waarneembaar ongelijk. Zou ik stellen dat deze godsdiensten vanwege Abraham aanzetten tot moord in naam van god, dan heb ik waarneembaar ongelijk. Als een rabbi, dominee of imam feitelijk oproept tot martelaarschap of het doden van andersgelovigen, etc. dan is die betreffende leider mogelijk een wetsovertreder en daarmee vervolgbaar. Ander voorbeeld: Als een religieus leider zich vergrijpt aan kleine jongetjes, dan is diens religie daarvoor niet aansprakelijk, maar de persoon. Als binnen zijn geloofsorganisatie pedofilie veel voorkomt, dan is de organisatie verantwoordelijk om daarop te sturen. Ideeën zijn nooit verantwoordelijk, maar wel mensen die ze omzetten in daden. Gelukkig maar, want een overtuiging kan en wil je niet aanpakken. Menselijk handelen wel.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194727 mrt. 2018 - 9:26

@Zandbergen Ik heb die uitspraak van Seegers gelezen maar ik zie uw voorbeeld niet staan. Is het te veel gevraagd om dat toe te lichten.

Zandb
Zandb29 mrt. 2018 - 7:50

Frans Segers beweert dat de militair zijn leven heeft gegeven vanwege zijn geloof. Zonder zijn geloof had de militair niet zijn leven gegeven? Ik denk niet dat Segers dat bedoelt maar dat beweert hij impliciet wel.

Roy Batty
Roy Batty26 mrt. 2018 - 15:21

"Wie geïntimideerd raakt door die martiale pakken, zich toch al in een hoek gedrukt voelt of het gewoon razend druk heeft met een fulltime-baan, kinderen of andere besognes, zou het door de stroperige procedure zomaar kunnen opgeven." Wie geïntimideerd raakt door geweld, bedreigingen en overijverige Islam kritiek censuristen ook. Maar gelukkig zijn er nog altijd mensen die zich er niet door laten intimideren.

Van S tot H
Van S tot H26 mrt. 2018 - 15:04

Beste Claire, Ik vind dit misselijkmakende stemmingmakerij, zeker gezien het feit dat je in deze de publiciteit zoekt.

1 Reactie
Zandb
Zandb27 mrt. 2018 - 5:53

Beste van S tot H Ik vind uw mening misselijkmakende stemmingmakerij. Omdat u daarmee de publiciteit zoekt

Cliff Clavin
Cliff Clavin26 mrt. 2018 - 14:51

Ik prijs Claire Schut om haar doorzettingsvermogen; en ze heeft het hart op de juiste plaats - ook als ze symbolisch blijft, dan heeft deze aangifte nog een grote intrinsieke waarde. Tja - wat zeg ik van deze discussie? Het valt me op dat er weer aanhangers van het militante atheïsme meedoen, een occulte beweging van welke de aanhangers opvallen door een tomeloze inzet bij het bestrijden (en zwartmaken) van een onderwerp dat naar hun eigen overtuiging niet bestaat. Ik hoop voor hen dat zij nog energie overhouden om die aan te wenden voor de mooiste dingen die het leven ons biedt - en zoals wij allen weten zijn die van immateriële aard. Wat steek ik op van de bijdragen van deze sekte? Nu, God bestaat niet, en Richard Dawkins is Zijn Profeet.

5 Reacties
Edwin8
Edwin827 mrt. 2018 - 2:12

Cliff, de atheïsten die zich militant gedroegen zijn veel te vinden in de communistische hoek. Datgene waar jij je nogal eens mee koketteert... Maar dat mag de pret niet drukken natuurlijk. Alles wat schadelijk is wijt men toe aan de tegenstanders.

Zandb
Zandb27 mrt. 2018 - 5:54

Mooi gesproken.

Andreas Cappen
Andreas Cappen27 mrt. 2018 - 6:31

Tja – wat zeg ik van deze discussie? Het valt me op dat er weer aanhangers van het militante atheïsme meedoen >> Je maakt er een karikatuur van. Het gaat hier om het principe dat er vrijheid van meningsuiting is en dus ook een religie of wat dan ook mag worden bekritiseerd; zelfs als dit kwetsend is. Schut wil gewoon even goedkoop scoren omdat ze best weet dat haar zaak kansloos is.

Grietje Genot
Grietje Genot27 mrt. 2018 - 6:50

Je blijft onze favoriete gelovige, Cliff!

Cliff Clavin
Cliff Clavin27 mrt. 2018 - 9:40

@ de ontevredenen, Edwin & Andreas: hier is een aperçu van G.K. Chesterton: "You should not look a gift universe in the mouth." Daar kan een mens wat mee.

[verwijderd]
[verwijderd]26 mrt. 2018 - 13:20

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:04

gerrit Waarom zo'n PVV niet op de korrel nemen. Dat is maar een politiek partijtje hoor, niets bijzonders. Ik begrijp niet zo goed, waarom de PVV een aparte beschermde status heeft in onze samenleving; in een open samenleving moet je toch gewoon aangifte kunnen doen. Period.

kindval
kindval26 mrt. 2018 - 13:19

Mevrouw Schut weet als juriste natuurlijk heel goed dat haar aangifte kansloos is. Wilders overteedt met zijn filmpje geen enkele wet. Het gaat hier om een weinig subtiele manier van godsdienst kritiek. En dat is in ons land gelukkig niet verboden.

3 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:10

kindval En waarom weet mevrouw Schut dat als juriste dan heel goed? Dat zou ik dan wel eens van u willen horen. Nou ja, niet wat u vindt, dat begrijp ik wel. Maar ik ben benieuwd naar uw argumentatie. Ik zou bv wel eens willen weten, dat als dit dan kritiek is en niet meer, wat dan in godsnaam de functie is van deze actie? Wie moet zich nu waarom deze "kritiek" aantrekken en hoe verhoudt deze "kritiek" zich nu tot het (als het wordt uitgevoerd discriminerende) politieke beleid van de PVV?

kindval
kindval26 mrt. 2018 - 22:46

Zandb, er wordt met dit filmpje geen enkele wet overtreden, zo simpel is het..

GerritHoltland
GerritHoltland27 mrt. 2018 - 13:39

"Het gaat hier om een weinig subtiele manier van godsdienst kritiek. En dat is in ons land gelukkig niet verboden". U denkt dat een aantal volstrekt idiote stellingen een vorm van 'kritiek' zijn? Godsdienst kritiek nog wel? U denkt dat Wilders kans maakt op de Spinoza prijs? Wat zielig voor u.

omaoeverloos
omaoeverloos26 mrt. 2018 - 12:42

Prima hoor, die aangifte. Leg hem svp wel onder mijn aangifte van vernieling die ik vorig jaar mei heb gedaan.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:11

oma Goed dat we mogen kennis nemen van uw onverschilligheid t.a.v. dit soort propaganda.

Haastig
Haastig26 mrt. 2018 - 23:23

Zandb Gek dat je er onverschilligheid in leest, of mag oma niet nog net wat “verschilliger” zijn over een eigen gedane aangifte?

omaoeverloos
omaoeverloos27 mrt. 2018 - 9:57

"Goed dat we mogen kennis nemen van uw onverschilligheid t.a.v. dit soort propaganda" Goed gezien, Gerrit, dat dit filmpje niets meer of minder is dan propaganda en met betrekking tot propagandize is onverschilligheid natuurlijk de allerbeste houding, immers, onverschilligen zijn niet vatbaar voor de propaganda. Wanneer de Duitsers een tijd geleden onverschillig tegen propaganda hadden gestaan had die Goebbels zich de longen uit het lijf kunnen schreeuwen zonder enig resultaat. (en inderdaad, ik vind natuurlijk mijn aangifte belangrijker dan die van mw. Schut of die tegen Pechtold)

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2018 - 10:46

Mijn aangifte van woninginbraak is keurig administratief afgehandeld. Geen aanknopingspunten voor verder onderzoek. De gestolen spullen uiteraard nooit meer teruggezien.

Zandb
Zandb28 mrt. 2018 - 18:11

Haastig Ik ontzeg oma niets, toch? Oma 'mag' van mij van alles. Ik ervaar alleen in de EERSTE reactie een vervelende mate van onverschilligheid. Daarvan stel ik haar op de hoogte; hoe zou zij anders weten hoe dit bij me overkomt! Er is natuurlijk een reden waarom mij dat opvalt; deze vorm van propaganda is meerdere malen in het verleden met succes toegepast. Ik vind daarin een reden dat juist zoiets je niet onverschillig laat. En haar besluit/ goede raad en uitleg daarbij om zoiets bewust te negeren, zoals oma in een TWEEDE reactie duidelijk maakt, vind ik nu juist geen vorm van onverschilligheid. Maar die voor mij wezenlijke informatie is ten verloren gegaan aan een waarschijnlijke drang om 'lollig' te doen. En dat neem ik haar op mijn manier kwalijk. Ten onrechte, nu gelukkig blijkt.

Joyce Klassen
Joyce Klassen26 mrt. 2018 - 12:18

Het juridiseren van de politiek is gevaarlijk. Rechters zijn niet gekozen en dreigen te beslissen wat gekozen politici wel en niet mogen vinden. Het streven naar rechterlijke controle op de politiek is typisch iets van de elite. Het holt de reikwijdte van de volkswil uit ten gunste van de wil van een kleine groep hoogopgeleiden. Daarom moet het OM de aangifte van mevr. Schut niet in behandeling nemen. Politiek hoort van het volk = vrij te zijn !

2 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:16

Joyce U beweert echt onzin. En wel hier om: Rechters spreken onafhankelijk recht. En ook de politiek maakt onderdeel uit van de rechtsstaat en de grenzen van wat er wel en niet kan 'in de politiek' liggen (voor zover dat kan) vast in de rechtsregels. Er is een scheiding van machten: En niemand stelt hier voor om de rechtspraak aan te passen; dat deze mevrouw aangifte doet, betekent slechts dat zij vraagt om de rechtsregels toe te passen.

GerritHoltland
GerritHoltland27 mrt. 2018 - 13:42

Best Joyce, Uw reactie beangstigs mij bijna net zo veel als de uitlatingen van Wilders. U legt de bijl aan de wortels van onze rechtstaat.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 mrt. 2018 - 11:53

Ik ben er wel voor dat in dit soort kwesties gekeken wordt of er een grens is overschreden. Aangezien ik inmiddels geleerd heb dat iemand op de ziel trappen onder de vrijheid van meningsuiting valt en je daar tegen moet kunnen ben ik bang dat het hier bij blijft. Ik kan me verder niet aan de indruk onttrekken dat mw. Schut een publiciteitsstuntje uithaalt. Net als Wilders maar met een tegengesteld doel.

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:26

Frans Iemand op zijn ziel trappen is niet verboden. Dus als het daar om gaat zijn we snel klaar. De vraag is dus niet of iemand op de ziel is getrapt maar of er (desnoods daarbij) rechtsregels zijn geschonden. Verder vind ik het wat magertjes, dat u "een indruk heeft". Ik bedoel; die heb ik ook wel. Nou en? Jasdon Wat u beschrijft is in principe niet mogelijk in een democratische rechtsstaat waar een scheiding der machten gehanteerd wordt. In de landen die u beschrijft, bestaat geen scheiding van de uitvoerende, de controlerende en de rechterlijke macht. Wilders levert wèl degelijk godsdienstkritiek. Wat dacht u dan? En op zich is dat prima. Maar je gaat wel heel erg ver, als wat je aan kwalijkheid beweert betrekking heeft op ruim 2.000.000.000 mensen. De vraag of je de mensen die 'het' aangaat haat of niet, doet niet ter zake. Of je nu zou discrimineren, terwijl je die mensen die je discrimineert dan wel of niet haat, dat maakt geen wezenlijk verschil.

Edwin8
Edwin826 mrt. 2018 - 20:45

"Aangezien ik inmiddels geleerd heb dat iemand op de ziel trappen onder de vrijheid van meningsuiting valt en je daar tegen moet kunnen ben ik bang dat het hier bij blijft." Heeft u dat nu pas geleerd? Als we alles gaan verbieden waar mensen aanstoot aan kunnen nemen dan zit binnen no time half Nederland achter slot en grendel en leven we binnen no time in een maatschappij waar men conflicten uit de weg gaat.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)27 mrt. 2018 - 5:24

"Maar je gaat wel heel erg ver, als wat je aan kwalijkheid beweert betrekking heeft op ruim 2.000.000.000 mensen" 1.600.000.000 mensen. Maar als je iets zegt over 'witten' dan is het wel prima.

Zandb
Zandb28 mrt. 2018 - 18:15

Big Klopt. Ik heb even de verkeerde bron gebruikt. Niet met opzet, gewoon te snel..... Maar even een vraag: hoezo zou ik het wel prima vinden wanneer je iets over 'witten' zou zeggen?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 mrt. 2018 - 11:42

Wilders levert geen godsdienstkritiek maar zet de burger op tegen moslims middels die propagandafilm. Dat is een belangrijk verschil. Overigens is mijn schrikbeeld van een seculiere maatschappij de volksrepubliek China.

6 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 mrt. 2018 - 11:53

Reagerend op JasDon, hieronder. Excuses.

JasDon
JasDon26 mrt. 2018 - 12:34

"Overigens is mijn schrikbeeld van een seculiere maatschappij de volksrepubliek China." China wordt niet gedreven door een gebrek aan geloof, maar door machtspelletjes binnen de communistische partij. Dat deze partij liever geen ideologische concurrenten heeft maakt het nog geen toonbeeld van een seculiere maatschappij. Eerder het omgekeerde: De staatsopvattingen worden met dwang en als doctrine opgelegd aan de bevolking, zonder dat er kritiek mag worden geleverd... op wat lijkt dit systeem ook alweer? Die van een theocratie. En haal alsjeblieft ook niet de 'atheïstische' Nazi's, Stalin of Mao erbij want dat zijn gedrochten van argumenten. "Wilders levert geen godsdienstkritiek maar zet de burger op tegen moslims middels die propagandafilm. Dat is een belangrijk verschil." Wilders levert wel degelijk godsdienstkritiek, het is bijna de definitie er van, hij is alleen heel eenzijdig en hypocriet bezig. Ik zie gelovigen persoonlijk nog altijd als de grootste slachtoffer van het eigen geloof. Dat betekent niet dat ik ze haat.

JanBakker2
JanBakker226 mrt. 2018 - 13:09

Communisme en islam het lijkt op elkaar. Beide streven naar een totale controle over de maatschappij en haar burgers tot achter de voordeur kijk voor islam naar Iran en Saoedi Arabië

Edwin8
Edwin826 mrt. 2018 - 13:36

Je kan een seculiere maatschappij zijn zonder vrijheid van religie. Dan onderdruk je dus mensen, en dat is wat de volksrepubliek dus doet. Je kan een seculiere maatschappij met vrijheid van religie ook als level playing field zien. Je mag geloven wat je wil, maar het mag niet de keuze vrijheid van een ander beperken. En ik vind dat we ons wel wat harder mogen maken voor de seculiere staat. Neem nu bijvoorbeeld abortus. Als gelovigen kan je daar tegen zijn, maar veel christelijke partijen zijn daar ook tegen vanuit religieus standpunt en beslissen dus mee in de wetgeving. Echter, ze beperken daarmee wel de anderen die niet gelovig zijn. Als jij geen abortus wil plegen vanuit je religieuze standpunt, hé niemand die het je verplicht. Maar ontneem anderen die optie niet. Ik hoop dat dit punt duidelijk maakt waarom we de scheiding van kerk en staat moeten verdedigen en zelfs nog wel wat scherper mogen maken en je dus van een seculiere staat niets te vrezen hebt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194726 mrt. 2018 - 20:07

@Jas Don Goed te lezen dat u voor vrijheid van godsdienst bent en de gelovigen niet haat en dat een geseculariseerde samenleving niet vanzelf een betere oplevert. Wat Wilders betreft blijf ik van mening dat een potje schelden en tieren schelden en tieren genoemd moet blijven en geen kritiek.

GerritHoltland
GerritHoltland27 mrt. 2018 - 13:45

@ JasDon "Ik zie gelovigen persoonlijk nog altijd als de grootste slachtoffer van het eigen geloof. Dat betekent niet dat ik ze haat." Geef mij de hand! Persoonlijk zie ik ongelovigen nog altijd als het grootste slachtoffer van hun eigen ongeloof. Dat betekent uiteraard niet dat ik ze haat.

JasDon
JasDon26 mrt. 2018 - 10:22

Laat ik nu eens zo goed als alle grote geloven achterlijk en moorddadig vinden, mag ik dat nog roepen volgens Claire? Dit soort in bescherming willen nemen van een geloof omdat het wordt beleden door een mogelijk kwetsbare groep vind ik in ieder geval onwenselijk. Dat de PVV een enkel geloof aanvalt heeft zeer waarschijnlijk een xenofobische achtergrond, echter alle punten die in het filmpje voorbij komen zijn in de Koran terug te vinden. En ook de bijbel staat vol met dit soort zaken, zoals de regels voor slavernij, zelfs tot in welke mate je slaven mag mishandelen. Of het uitmoorden van volken wanneer de joden hun beloofde land innemen. Ik geloof niet in de interpretatie verdediging die gematigde christenen en moslims gebruiken. De god uit de Bijbel en Koran is nu eenmaal wreed, moorddadig en huichelachtig. Als een persoon eerst moordt, martelt en mensen tot slaaf neemt nemen we toch ook geen genoegen met een spontane bezinning van die persoon waarin die opeens roept tot het liefhebben van de medemens (zoals gebruikt bij de 'het nieuwe testament vervangt het oude testament' verdediging). We waren als maatschappij tot 10 jaar geleden op de goede weg met het meer seculier en -ik vind- beter maken van onze samenleving. Wellicht goedbedoelde acties zoals die van Claire werken dat alleen maar tegen, door het creëren van heilige huisjes die boven elke kritiek moeten staan.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:31

Jasdon Dat hangt er maar vanaf, wat u daar voor gevolgen aan wilt verbinden. Wanneer u een politieke beweging leidt, die discriminerende maatregelen wil nemen om uw standpunt uit te voeren......... In de Koran is alles en niets terug te vinden. Neem dat nu maar van mij aan. De god uit de bijbel en koran is door mensen verwoord en moet door mensen verstaan worden en dus is alle goddelijkheid gewoon met de muziek mee. Tenzij je wilt 'geloven' dat het anders is. Maar ja; dat is dan weer geen bewijs. Dus keer terug van uw heilloos pad, gelovige ongelovige!

Edwin8
Edwin827 mrt. 2018 - 1:17

Hoewel ik groot voorstander ben van de seculiere staat, beschouw ik mijzelf eerder agnostisch dan atheïstisch. En wat jij hekelt zie ik juist als een ingang om de dialoog te voeren. "Ik geloof niet in de interpretatie verdediging die gematigde christenen en moslims gebruiken. De god uit de Bijbel en Koran is nu eenmaal wreed, moorddadig en huichelachtig." Juist het interpreten van oude geschriften in de huidige tijd zorgt ervoor dat ook gelovigen hun geschriften anders kunnen gaan interpreteren. Iets wat in het christendom al lang is geaccepteerd, en wat binnen de islam nog voor frictie zorgt. De gereformeerden zijn vooral oud-testamenters en wat ooit is opgeschreven moet men niet vanaf wijken, terwijl de hervormden toch meer neigen naar het nieuwe testament en ook accepteren dat de teksten in een bepaalde tijd zijn geschreven. Het belangrijkste is dat men de teksten nu in de huidige tijd gaat plaatsen, en achterwege laat wat niet meer werkt. Daarom zijn er zoveel stromingen binnen het Christendom, en daarom zie je dus bijvoorbeeld ook 3 christelijke partijen met elk zo hun eigen identiteit. Binnen de islam is dat ook gaande. Liberale moslims zijn alom vertegenwoordigd. Die durven dan ook rustig de connectie te leggen tussen ISIS en de Islam. (Maajid Nawaz bijvoorbeeld) Want zoals je al zelf zegt, als je maar goed genoeg zoekt kan men theologische verantwoording vinden voor de misdaden. Dat doen de extremisten en ze lijken soms aan de winnende hand te zijn. Juist de mensen die kritisch durven te kijken naar hun religie verdienen onze aandacht. De mensen die durven te stellen dat wat 14 eeuwen misschien werkte nu in de huidige maatschappij niet meer werkt. Die mensen hebben we absoluut nodig. Religie is voor veel mensen een stukje comfort food. En daar heb ik ook geen problemen mee, pas als men collectief begint te denken begin ik het problematisch te vinden. En voor mij is het een ultieme vraag. Is er wat na de dood? Ik weet het niet. Maar ik heb geen religie nodig om mij door het leven te leiden. Ik kan ook zonder god goed doen aan mijn medemens.

Edwin8
Edwin827 mrt. 2018 - 1:53

Overigens hoop ik wel dat Mevr. Schut begrijpt op welk pad ze zich bevindt. Ze zit op het pad dat een religie niet meer geconfronteerd mag worden met zijn lelijkste uitwassen. Dat schept ruimte voor blasfemie wetten. Ze is net zoals Wilders dermate geradicaliseerd dat ze net zoals Wilders de Islam gelijkstelt aan moslims. Geloof is altijd een persoonlijke interpretatie. En ja, wat Wilders roept staat allemaal in de Koran. Alleen niet iedere moslim neemt die geschriften zo letterlijk. Mevr. Schut gaat vol in de tegenaanval en doet alsof het allemaal niet voorkomt. We hebben een paar honderd mensen die naar Syrië zijn uit gereisd vanuit religieuze overtuiging. Ze hebben daar de verschrikkelijkste misdaden tegen de mensheid gepleegd vanuit een religieuze overtuiging. Ze sluit de ogen daarvoor. Men zegt, het heeft niets met de islam te maken omdat men niet de discussie wil aangaan hoever religie de grondslag vormt voor radicalisering. Claire Schut moet zich kapot schamen dat ze nu zichzelf als "deuger" presenteert maar geen gehoor geeft aan de liberalere stromingen binnen de Islam. Die mensen die worstelen met hun geloof maar ook loyaal willen zijn aan de maatschappij waarin ze nu leven. Die mensen worden door Claire gelijk gesteld aan de conservatieven die vooral last hebben van lange tenen en van ieder kritiekpuntje in de verdediging schieten. Ik heb het recht verdedigd om aangifte te doen, beschouw dit als aanklacht waarom ik je een naïeveling vind die beter haar mond had kunnen houden. Je hoeft jezelf niet als paternalistische vrijheidsstrijder te profileren. Er zijn voldoende moslims hoog opgeleid, ook binnen de rechten. Mevr. Schut haar actie zal ze wellicht bestempelen als solidair, velen zullen het ook bestempelen al paternalistisch.

Edwin8
Edwin827 mrt. 2018 - 2:29

"terwijl de hervormden toch meer neigen naar het nieuwe testament en ook accepteren dat de teksten in een bepaalde tijd zijn geschreven." Hiermee bedoel ik vooral dat christenen accepteren dat de bijbel door derden is geschreven. De profeten. De Koran is het geschrift van Allah. De laatste openbaring, en daarom stellen veel moslims ook de Koran als onfeilbaar. Het is een theologische discussie, en gelukkig zien we een hoop vrije geesten. Maar er zijn ook mensen zoals Fawaz Jneid die er nogal een conservatieve gedachtegang op na houden. Claire beschermt met haar aangifte niet de liberalen. Claire beschermt de mensen zoals Fawaz Jneid, Conservatief tot op het bot en prediken regelmatig tegen mensen die in hun ogen ongelovig zijn. Daarmee bestempelt Claire zichzelf als usefull idiot.

GerritHoltland
GerritHoltland27 mrt. 2018 - 13:58

"Laat ik nu eens zo goed als alle grote geloven achterlijk en moorddadig vinden, mag ik dat nog roepen volgens Claire? " Jij mag van alles en nog wat roepen zolang je mensen in hun waarde laat. Jij mag alles zeggen over gelovigen en ik (als gelovige over ongelovigen). Persoonlijk vindt ik het wel fijn als ongelovigen mij niet voorschrijven wat ik allemaal (wel of niet) geloof. Of zoals Freek de Jonge ooit zei over de Paus: "wie het spel niet speelt moet zich niet met de spelregels bemoeien". Dat ging over voorbehoedsmiddelen. Pas dit ook toe op jezelf. Als je niet gelovig bent, onthou je dan ook zo veel mogelijk van generaliserende uitspraken over wat geloven inhoudt. Dit terzijde; wat belangrijker is, is dat we met z'n allen afgesproken dat je alles mag zeggen, maar dat haatzaaien niet is toegestaan. Het zou goed zijn als een onafhankelijke rechter zich uitspreekt over de vraag of Wilders met dit filmpje over de schreef is gegaan.

Henri Zwols
Henri Zwols26 mrt. 2018 - 9:44

Kansloze aangifte natuurlijk, maar mevrouw Schut schrijft wel een mooi stukje proza. Bedankt daarvoor, Nu wachten op de complete verwarring op het kantoor van het OM. "Wacht, ik snap het niet. Wat is het probleem met de muziek?" "Mevrouw vindt dat het veel lijkt op de soundtrack van de film Mississippi Burning." "Oh, mevrouw is rechtenhouder van die soundtrack ? Dit is een copyright zaak?" "Nee nee, de muziek is te dreigend door de doordreunende elektronische basic-sound en de opzwepende crescendo’s." "De aanklacht gaat om slechte smaak!?" "Nee, het plot van die film. En dat dat Moslims ook staat te gebeuren." "Ja ja"

4 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:10

Henri Waarom zou die aangifte kansloos zijn? Uw conclusie bijvoorbeeld, "... dat de moslims hetzelfde staat te gebeuren", is gewoon al onjuist.

Henri Zwols
Henri Zwols26 mrt. 2018 - 11:09

@zandb Heh??? Dat is niet *mijn* conclusie. Claire Schut: “Dit (die klopjachten, brandende godshuizen, de intimidatie en moord in Mississippi Burning) is wat jullie moslims in Nederland ook te wachten staat.”

Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:41

Henri Wel alles citeren wat van belang is: ".....dan zou je dat PVV-filmpje wellicht ook kunnen zien als bedreiging van de moslims zelf", zegt mevrouw Schut en dan verwoordt zij het eventuele bedreigende, zoals je dat filmpje zou kunnen opvatten: “Dit (die klopjachten, brandende godshuizen, de intimidatie en moord in Mississippi Burning) is wat jullie moslims in Nederland ook te wachten staat.” Dat is niet wat u concludeert: U beweert dat mevrouw Schut zegt, dat "dit" de moslims te wachten staat. En dat is onjuist. Jammer dat u niet op de kern ingaat; waarom geeft u geen antwoord op de vraag die ik stel? Rand Ik hoef inderdaad niet overal op te reageren. Nou en? Henri verwijst overigens nergens naar. In zijn zelfbedachte humoristische beschrijving is hij van een verkeerd uitgangspunt vertrokken; de conclusie in die beschrijving klopt dus niet.

Zandb
Zandb29 mrt. 2018 - 8:01

Rand Het is heel simpel. U lastert. Dus of u toont aan dat ik een trol (bewust of niet) ben en dat ik hier op dit forum niet thuishoor, waarna ik dan wel geband wordt of als ik vind dat gelijk heeft, uit mijzelf verdwijn dan wel mijn leven indringend verbeter (en onder verscherpt toezicht van de moderatie kom te staan). Of u neemt gewoon terug wat u beweert, dat ik een "typische forum trol" ben. In ieder geval dien ik klacht tegen u in bij de moderatie; wat mij betreft zijn er grenzen. En wat ik inhoudelijk op uw reactie heb aan te merken is het volgende: Henri laat het OM beweren, dat mevrouw Schut beweert "Nee, het plot van die film. En dat dat Moslims ook staat te gebeuren". En dat is feitelijk aantoonbaar, onjuist. en waarom ik me daar druk over maak, dat is omdat ik me daar druk over maak dat het nogal een verschil is of je een mogelijkheid aanduidt hoe mensen deze propaganda KUNNEN duiden of dat je werkelijk beweert dat deze propaganda niet anders te duiden is. Ik vind dat een groot verschil. Als u dat dan niet vindt, dan zijn we het niets eens. Maar waarom maakt ù daar dan zo'n punt van?

Inspector Gadget
Inspector Gadget26 mrt. 2018 - 9:37

Prachtig Claire! U bent een held voor veel moslims, want letterlijk alle moslims in mijn omgeving (dat zijn er veel) doen geen aangifte voor dit soort dingen omdat ze van mening zijn dat er toch niets mee gebeurt. En geef ze maar eens ongelijk. Laten we hopen dat uw aangifte serieus genomen gaat worden en dat er iets uitvloeit.

groentje7
groentje726 mrt. 2018 - 8:38

Had die lap tekst niet even een op USB-stick aangeleverd kunnen worden? Of desnoods ter plekke op het bureau even gemaild? Ga me niet vertellen dat ze bij de politie nog met TYPEMACHINES werken? Of zijn die methodes vanwege besmettingsgevaar verboden of onmogelijk gemaakt?

2 Reacties
badgast
badgast26 mrt. 2018 - 9:47

Je zegt het zelf al. Je weet niet wat er allemaal aan malware en virussen op een aangeleverde USB stick kan zitten

Thuiszitter
Thuiszitter26 mrt. 2018 - 18:08

Ze had het inderdaad even kunnen mailen ( USB als groentje zegt )

Erik20
Erik2026 mrt. 2018 - 8:28

Wilders is u dankbaar. Nu kan hij zich weer uitgebreid in de media profileren als "slachtoffer" van de linkse justitie en links in het algemeen. Hij krijgt juist de aandacht waar hij naar opzoek was, helemaal nadat Baudet en de FvD zijn positie op rechts de laatste maanden min of meer hebben overgenomen

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:21

Erik Als iemand iets doet wat strafbaar is om aandacht te genereren, moet dat dan een reden zijn om dat wat strafbaar is dan maar onbestraft te laten? Waarom wilt u menen, dat wat strafbaar is afhankelijk laten zijn van de politieke overtuiging meer dan dat het afhankelijk is van het recht? (Immers; wie vindt dat er 'links' wordt rechtsgesproken, impliceert die niet dat dan beter 'rechts' recht kan worden gesproken?)

Andreas Cappen
Andreas Cappen26 mrt. 2018 - 8:11

Kansloze zaak en dat weet Schut natuurlijk ook wel. Tot mijn grote vreugde hebben we de laatste tijd weinig meer van Wilders vernomen, maar nu krijgt hij weer een podium. Ik had dat hele filmpje niet gezien, maar ben toch maar eens gaan kijken; het valt natuurlijk gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.

7 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:29

Hoezo weet Schut ook wel, dat het een kansloze zaak is? U weet dat niet eens; u denkt dat. En dan meent u ook nog voor een ander te mogen menen? De kans bestaat dat wat Wilders doet niet strafbaar is maar het zou mij verbazen. Om twee redenen: 1. Je moet je beschuldigingen op de een of andere manier aannemelijk kunnen maken. En dat lijkt me onbegonnen werk als we het over 'de' islam hebben die door zo'n 2.000.000.000 mensen wordt vormgegeven. 2. Wilders spreekt als politicus. Dat betekent dat er wat aan dat immense 'probleem' wat hij schetst, gedaan moet worden. En de manier die hij promoot, met zijn partij, leidt tot discriminatie.

Andreas Cappen
Andreas Cappen26 mrt. 2018 - 11:18

@ Zandb Hoezo weet Schut ook wel, dat het een kansloze zaak is? >> Omdat ze juriste is. De kans bestaat dat wat Wilders doet niet strafbaar is maar het zou mij verbazen. Om twee redenen: 1. Je moet je beschuldigingen op de een of andere manier aannemelijk kunnen maken. >> Sinds wanneer moet dat? Je mag toch gewoon een mening hebben, zonder onderbouwing. 2. Wilders spreekt als politicus. Dat betekent dat er wat aan dat immense ‘probleem’ wat hij schetst, gedaan moet worden. >> Waarom moet dat dan? Is een politicus verplicht om problemen op te lossen?

Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:48

Cappen U meent het ook nog? Wat een arremoei mte denken dat elke jurist de wet op dezelfde manier uit zou leggen. Dan konden we het wel met robots af. Sjonge jonge.... Sinds we een wet hebben die laster verbiedt is er een wet die bv laster verbiedt. Ik weet, dat de islam geen rechtspersoon is en dus niet 'belasterd' kan worden. Maar achter "de" islam gaan meer dan 2.000.000.000 mensen schuil. Me dunkt. Je mag een mening hebben zonder onderbouwing maar niet als die mening in haar uitwerking wel discriminerend moet zijn. Aan homo's een hekel hebben mag maar er een politieke partij tegen oprichten...... Waarom gebruikt u uw verstand niet? Dat is toch het eerste wat je in zo'n geval doet!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)27 mrt. 2018 - 5:26

'En dat lijkt me onbegonnen werk als we het over ‘de’ islam hebben die door zo’n 2.000.000.000 mensen wordt vormgegeven.' De islam wordt vormgegeven door de koran en de soenna, en daar is het filmpje op gebaseerd.

Andreas Cappen
Andreas Cappen27 mrt. 2018 - 6:28

@ Zndb U meent het ook nog? >> Ja, anders zou ik het niet opschrijven. Wat een arremoei te denken dat elke jurist de wet op dezelfde manier uit zou leggen. >> Dat beweer ik niet ; u maakt zich schuldig aan een stroman. Dan konden we het wel met robots af. Sjonge jonge…. >> En de volgende stroman. Je maakt er een karikatuur van. Sinds we een wet hebben die laster verbiedt is er een wet die bv laster verbiedt. Ik weet, dat de islam geen rechtspersoon is en dus niet ‘belasterd’ kan worden. >> Precies; je bent op de goede weg qua redenering. Maar achter “de” islam gaan meer dan 2.000.000.000 mensen schuil. Me dunkt. >> Dat is geen geldig argument. In het verleden hebben wel vaker miljoenen mensen achter een verkeerde ideologie aangelopen. Je mag een mening hebben zonder onderbouwing maar niet als die mening in haar uitwerking wel discriminerend moet zijn. >> Wacht even; jij beweerde dat je geen mening mocht hebben zonder onderbouwing. Lees ik nu goed dat je dit terugneemt? Waarom gebruikt u uw verstand niet? Dat is toch het eerste wat je in zo’n geval doet!>> >> Ah, de ad-hominem. Je hoeft niet overal op te reageren Zandb; zomaar een advies.

Robert Follon
Robert Follon27 mrt. 2018 - 7:50

[Wat een arremoei mte denken dat elke jurist de wet op dezelfde manier uit zou leggen] Ik zou zeggen: rijd eens met 80 door rood (wel even goed kijken of er niemand kruist). En zoek dan een jurist die de wet anders interpreteert dan: je rijdt met 80 door rood en dit is de boete.

Zandb
Zandb29 mrt. 2018 - 8:22

Cappen Tja. U probeert zich er op een vage manier uit te redden, want wat beweert u hier dan wel als u niet wilt beweren of wanneer uw bewering niet impliceert dat iedere jurist de wet op dezelfde manier uitlegt? Ik vraag: "Hoezo weet Schut ook wel, dat het een kansloze zaak is?" U antwoordt: "Omdat ze juriste is." U hebt volgens mij geen idee wanneer je 'de stroman' kan inzetten. Follon Wanneer er feitelijke grenzen gesteld worden als een maximum snelheid of door een rood licht rijden, dan hoeft niemand het oneens te zijn over de feiten. Maar..... .... ten eerste ontstaat er wel verschil van mening over hoe we die feiten kunnen moeten interpreteren; was je bijvoorbeeld met een zwaargewonde onderweg naar het ziekenhuis of deed je mee aan een straatrace..... ......ten tweede gaat het in dit geval niet om iets wat zo maar even door iedereen op dezelfde manier als feit vastgesteld kan worden; wanneer roep je namelijk volgens de wet precies op tot haat of geweld. Daar is geen eenduidig antwoord op te geven.

punt2
punt226 mrt. 2018 - 8:07

Prachtig !! Victorie!! Wat rest is een sepot, daar er geen wetten zijn overtreden, die van de goede smaak wel maar dat is (nog) niet strafbaar. Ik begrijp werkelijk niet de reden van het doen van een aangifte in dit geval, het geeft alleen maar meer publiciteit voor Wilders die aan alle kanten wordt ingehaald en voorbij gelopen. Kijk nou Lubach eens terug, en zie welke mensen zich kandidaat hebben gesteld........ het is toch pure droefenis. Wanneer dit nou de "tegenstanders "zijn.... die in debat moeten gaan in de GR..... Daar kan geen programma van John de M. tegen op? Dat is toch lachwekkender dan Bassie en Adriaan. Alle publiciteit die hij krijgt door deze aangiftes is gratis publiciteit, zonder enige negatieve gevolgen voor de pvv.

8 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:37

Ro9b Er zijn wel wetten overtreden. We kennen het begrip 'laster', wanneer je beschuldigingen uit, die je niet kan hard maken. Verder moet de wijze waarop Wilders het probleem beschrijft en de wijze waarop zijn partij zich uit in deze, tot een tweedeling in de maatschappij leiden, waarbij 'de' islam als een gevaar gezien wordt en daarom 'de' moslim gediscrimineerd moet worden.

punt2
punt226 mrt. 2018 - 12:26

@ZandB, zoals ik al zei wordt de goede smaak overtreden, net zoiets wat men zou kunnen vinden van jouw reacties.. Volkomen subjectief.

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 mrt. 2018 - 13:26

Ik geloof niet dat "laster" van toepassing is. Claire Schut wordt namelijk niet in haar eer en goede naam aangetast.

Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 14:54

Danielle Als u dat zo wilt zien, dan klopt dat. Ik heb het dan ook niet over mevrouw Schut maar geef zeg welke wetten er (volgens mij) zijn overtreden. Rob Bij gebrek aan een werkelijk inhoudelijk antwoord, weer zo'n ad hominem. Denkt u nu werkelijk dat iemand zoiets ook nog serieus neemt? Nogmaals: U mag vinden wat u wilt. Als u vindt dat er geen wetten worden overtreden en dat hier slechts sprake is van slechte smaak, dan vindt u dat. Daar heb ik geen enkel probleem mee. Ik geef u mijn visie ter lering ende vermaeck; doe er mee wat u goeddunkt.

punt2
punt227 mrt. 2018 - 8:08

@ZandB, geef even een duidelijke onderbouwing welke wetten precies zijn overtreden, onderbouwing vanuit het wetboek van strafrecht natuurlijk. Dit ter lering ende vermaeck.

punt2
punt227 mrt. 2018 - 15:18

@zandB, quote : " Bij gebrek aan een werkelijk inhoudelijk antwoord, weer zo’n ad hominem. Denkt u nu werkelijk dat iemand zoiets ook nog serieus neemt?" Ik stel u een normale vraag, waar een onderbouwd antwoord door u op wordt gewenst Wanneer u niet eens de moeite wil nemen om een antwoord te geven op een simpele vraag, dit terwijl u zo stellig uw mening over anderen verkondigd, hoe serieus moet men u dan nog nemen vraag ik mij dan af.

Zandb
Zandb29 mrt. 2018 - 17:11

Rob Ik heb in mijn eerste reactie al duidelijk uitgelegd, waarom ik denk dat de wet is overtreden. Als u dat onvoldoende vindt is dat uw probleem; ik kan er niet meer van maken. Ik beantwoord uw vraag niet omdat ik dat al deed. Verder vind ik het prima, dat u in een reactie herhaald wat u zegt maar daar was ik al op ingegaan. De rest van de reactie is ad hominem, dus wat moet ik daar mee? Als u dat vindt, dat mijn reacties van slechte smaak getuigen - zonder enige onderbouwing - dan is dat toch prima. Als u nu eens werkelijk normale vragen stelde, dan kon ik daar tenminste wat mee. Nu kan ik vaak niet meer dan concluderen dat u zeer onwillig bent.

punt2
punt230 mrt. 2018 - 12:27

@ZandB, welke wetten zijn overtreden? , het moet toch niet zo moeilijk zijn, wanneer u met zo veel enthousiasme en vasthoudendheid verklaart dat er wetten zijn overtreden, om duidelijk aan te geven welke wetten precies zijn overtreden? Dus draai er nou niet zo omheen, en geef eens gewoon antwoord! U verlangt het van anderen en ik vraag u simpel aan te geven precies welke wetten er overtreden zijn, met bewijs uit het wetboek van strafrecht ter onderbouwing. En anders ontvang ik graag uw excuses.

JanBakker2
JanBakker226 mrt. 2018 - 8:06

Heel goed dat u justitie weer eens aan het werk zet. In mijn optiek bent u op het zelfde vlak bezig als de mensen die een aanklacht hebben ingediend tegen Pechtold.

1 Reactie
Hank Nozemans
Hank Nozemans26 mrt. 2018 - 9:35

Integenstelling tot deze aangifte, lijkt mij de aangifte tegen pechtold redelijk kansrijk. Opzettelijk frauderen met de waarde en het vruchtgebruik van het appartement om zo minder te betalen, moet op zijn minst een fiscale correctie opleveren.

Robert Follon
Robert Follon26 mrt. 2018 - 8:02

[Dat ik juridisch geen poot heb om op te staan] En dat klopt als een bus. Erg fout filmpje en een erg kansloze aangifte.

5 Reacties
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:38

Robert U heeft zo te zien geen argumentatie nodig om zo'n aangifte te beoordelen. Lekker makkelijk.

Robert Follon
Robert Follon26 mrt. 2018 - 12:14

[Lekker makkelijk] Dit is geen complexe juridische kwestie. Het valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting. Je kunt een religie (een 'iets') namelijk niet demoniseren of beledigen (het is geen 'iemand'). Net zoals een vrachtwagen. Je kunt een vrachtwagen een "moorddadige stikstofoxide uitbrakende peuterpletter" noemen, met daarbij zoveel bombast als je maar wilt. Daarvan kan de vrachtwagen geen aangifte doen. Als het filmpje over 'moslims' ging was er nog een discussie mogelijk (maar je mag overigens net zo goed alle katholieken voor pedo uitmaken, dus ook hier weinig kans). De harde grens zou liggen bij het oproepen tot 'vergelding jegens moslims' of iets dergelijks. Dus veel meer dan 'Claire is het nu gelukkig kwijt' is dit niet. En die uitleg had jij kennelijk nodig.

Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 15:01

Robert Binnen 'de' islam vinden we meer dan 2.000.000.000 moslims, die op de een of andere manier de gevolgen kunnen dragen, van wat deze politieke partij als propaganda voor haar discriminerende politieke ideeën ( wanneer die uitgevoerd worden) meent te moeten presenteren. Ik hoop van ganser harte, dat daar onze rechtsstaat niet zo lichtzinnig als u dat doet over heen stapt. Ik wijs alleen maar even de oneindige mogelijkheden die dan ook een Jneid ter beschikking staan.

Robert Follon
Robert Follon27 mrt. 2018 - 8:03

[dat daar onze rechtsstaat niet zo lichtzinnig] Je snapt het begrip rechtsstaat niet. Die gaat over individuele rechten en plichten van natuurlijke- en rechtspersonen (en openbaar lichamen etc.). T.o.v. elkaar (privaatrecht) of het collectief van de samenleving (publiekrecht). Dus niet zoveel hopen, want je snelt daarmee af op een diepe teleurstelling. Dit filmpje gaat over 'de Islam'. Niet over 'de moslims' of over Allah of Mohammed. Je geeft zelf al aan: de Islam bestaat niet, dus welke wet is hiermee overtreden? Je kunt iets dat niet bestaat geen schade berokkenen of kwetsen. Een verbod op godslastering (daarvoor had het over Allah en/of Mohammed moeten gaan) kennen we sinds 2014 gelukkig niet meer in Nederland. Haatzaaien (art 137d WvS) is ook niet van toepassing, want er wordt hier niet opgeroepen moslims het leven zuur te maken. Groepsbelediging (137c) is het ook niet, want het gaat niet over de moslims als groep (enkel hun fantasievriendje). Dus?

OlavM
OlavM28 mrt. 2018 - 1:44

@ Robert Follon: Daar denk je toch te simplistisch over, alsof met vervanging van het woord "moslims" door "islam" alles als bij toverslag zou zijn "opgelost". Artikel 137d Wetboek van Strafrecht gaat over: het in het openbaar aanzetten tot haat tegen of discriminatie van mensen of gewelddadig optreden tegen persoon of goed van mensen wegens o.a. hun godsdienst. (Naast b.v. wegens ras, geslacht en seksuele gerichtheid). Dat "aanzetten tot" kan wel degelijk gebeuren door de godsdienst van een groep mensen in het algemeen als zeer gevaarlijk en agressief, ja zelfs dodelijk af te schilderen, waarmee erop wordt aangestuurd dat de publieke opinie zich tegen de gehele groep desbetreffende gelovigen keert en daaraan acties van het publiek worden verbonden.

vdbemt
vdbemt26 mrt. 2018 - 8:02

Ja. Vind ik ook: laat ze maar dreunen, die wanden. Behalve dat deze column de aandacht voor Wilders walgelijke campagnespotje trekt, had het ook mijn aandacht voor de zielige middelen waarover de politie blijkt te beschikken. Met een kleine investering valt (dat zal op andere politiebureau's ook zo zijn) blijvend een hoop kostbare tijd te winnen: zet er een kopieerapparaat neer. Scheelt ontzettend veel tikwerk.

2 Reacties
Karingin
Karingin26 mrt. 2018 - 18:18

Nog handiger, sta toe dat een e-mail gestuurd wordt zodat er gecopy-paste kan worden.

Robert Follon
Robert Follon27 mrt. 2018 - 11:32

[zet er een kopieerapparaat neer] Die staan er ook allang. Alleen worden die de ganse dag in beslag genomen door de rechercheurs: https://nos.nl/artikel/2218494-rechercheur-geertje-staat-soms-een-dag-lang-kopietjes-te-maken.html

Jacob Tamme oet Oskerd
Jacob Tamme oet Oskerd26 mrt. 2018 - 7:50

Prima zo, hoop dat alle politiebureau's binnenkort worden overlopen door cohorten die aangifte willen doen. Heeft de politie ook weer wat te doen want met al die dalende misdaadcijfers heb je de kans dat ze binnenkort personeel kunnen afstoten omdat er gewoon te weinig werk is...

1 Reactie
Zandb
Zandb26 mrt. 2018 - 10:47

Jacob Het is mij niet duidelijk welke "cohorten" u bedoelt. Verder kan het zijn dat u meent dat iets niet strafbaar is en dat een ander (anderen) meent (menen) van wel. (Maar het kan natuurlijk ook andersom!) En hoe gaan we dat dan oplossen? Verder is het nu eenmaal zo, dat wanneer iemand aangifte doet van een misdaad je altijd maar moet afwachten of er wel eens sprake is van een misdaad.

Grietje Genot
Grietje Genot26 mrt. 2018 - 7:48

Greet en zijn pogrom. Je kunt vanwege deze beroerdman niet meer op een normale, rustige manier over de islam of het christendom praten. Nee, je staat onmiddellijk onder de verdenking dat je een razzia wil organiseren. Greet is een fikse belediging voor de goede smaak. Alleen daarom al zou 't goed zijn als deze belazerman een tijdje zou mogen brommen; - of in ieder geval pruttelen. Dan hebben we even tijd om die vieze smaak weg te spoelen. Je kunt, vanuit een bepaalde optiek, natuurlijk best van mening zijn dat de positie van de vrouw binnen de islam - grosso modo - niet erg rooskleurig is. Wie deze bescheiden mening koestert - en ook de chassidische joden of de orthodoxe christenen wat dit betreft niet ontziet - staat dankzij onze pogromman onmiddellijk als deportatie-adept te boek. Het is - voornamelijk - dankzij deze razziaman dat we met 'n seculiere partij als DENK zitten opgescheept. Kortom...'t is goed dat-ie eindelijk wordt uitgekotst.

3 Reacties
Grietje Genot
Grietje Genot26 mrt. 2018 - 7:51

seculiere => moet zijn 'geloofsgebonden'

kassakijker73
kassakijker7326 mrt. 2018 - 16:02

Milde kritiek op de islam was vóór Wilders ook niet mogelijk zonder reactie dat de treinen weer naar het oosten gingen rijden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 mrt. 2018 - 10:53

Zie bv hoe een keurige dame zoals Shirin Musa door sommige groepen wordt bejegend.