Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Trimbos instituut ontraadt Shisha-pen

  •  
03-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
shishapen_300
Ministerie van VWS laat effect van stoffen als propyleenglycol en glycerol onderzoeken
Het ministerie van VWS heeft het RiVm gevraagd om de mogelijke risico’s van het gebruik van de shisha-pen in kaart te brengen. Tot de resultaten hiervan bekend zijn, wordt het gebruik van de shisha-pen afgeraden, omdat evenmin is aangetoond dat het gebruik ervan geen gezondheidsschade veroorzaakt.
Tabak en nicotine zitten er niet in, maar wel stoffen als propyleenglycol en glycerol:
Een van de stoffen die vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen is propyleenglycol. Deze stof wordt niet alleen gebruikt in de voedings-, cosmetische, farmaceutische en kunststofindustrie, maar ook als middel om tabak vochtig te houden. Bij roken komt het grootste deel van de stof vrij in hoeveelheden die groot genoeg zijn om de luchtwegen en ogen te irriteren. De stof bevindt zich ook in de rookpluim van een sigaret en dus kunnen zowel rokers als niet-rokers hieraan worden blootgesteld. Ook kunnen bij de verbranding schadelijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen ontstaan (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu, 2012). Onbekend is of deze effecten ook optreden bij blootstelling aan de damp die (bij lagere temperatuur) vrijkomt bij gebruik van een shisha-pen. 

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

MichelReiziger
MichelReiziger3 mei 2013 - 8:04

Zuig verstandig...zuig een lollie.

Nikos2
Nikos23 mei 2013 - 8:04

En er is nog nooit onderzoek gedaan naar propyleenglycol en glycerol? Dit wordt anders gewoon gebruikt in discotheken voor in een "rook" machine.

timlinke
timlinke3 mei 2013 - 8:04

Wat een topding als het echt onschadelijk is! Ik rookte/blowde af en toe maar ben gestopt voor mijn gezondheid. Als ze nu nog een wietsmaak op de markt gooien is het helemaal ideaal.. Zonder gekheid, ik denk dat we dit niet té snel moeten afschrijven. Ook rokers denken wel eens aan hun gezondheid en wellicht biedt de shishapen een gezonder alternatief. Ben benieuwd naar de onderzoeksresultaten. Wel vreemd dat het al in de winkel ligt vóór er onderzoek is gedaan..

CliffClavin1993
CliffClavin19933 mei 2013 - 8:04

Nou ja. Onderzoek is toe te juichen, maar ik ben hier toch meer voor het timmermansoog, ook wel bekend als gezond verstand. Wie niet begrijpt dat dit (veels te dure ding) alleen bedoeld is om de associatie met écht roken in de hersenen vast te zetten, die is te stom om voor de duivel te dansen. Veel beter zou zijn om te onderzoeken wie de grote jongens achter dit onding zijn. Dát die er zijn, daar ben ik van overtuigd. Van ééntje daarvan zouden de initialen zomaar P.M. kunnen zijn. Dáár zou mw. Schippers eens een team op kunnen zetten.

1 Reactie
lembeck
lembeck3 mei 2013 - 8:04

Druist toch in tegen de lobby die haar zo lekker van extra centjes voorziet?